Jak zrobic galaretke w domu: przepisy na desery

Wedlug nieoficjalnych statystyk Amerykanie co minute zjadaja 8 porcji galaretki. Kilka wiekow temu Napoleon Bonaparte rowniez nie mogl przejsc obok tego deseru. Co jest specjalnego w mrozonej slodyczy i jak mozna zrobic w domu rozne rodzaje galaretek?

galaretka tecza

Slowo ?galaretka? przyszlo do nas z jezyka francuskiego. Doslownie mozna to przetlumaczyc jako galaretka lub zel. Od XIX wieku jest to nazwa mrozonego slodkiego dania z owocow, cukru i zelatyny.

Podstawe slodyczy tradycyjnie uwaza sie za:

  • Zelatyna;
  • Pektyna;
  • Agar agar.

Najpopularniejsza na tej liscie jest zelatyna. Pozyskiwany jest po przetworzeniu sciegien, kosci, skory i chrzastek zwierzat. Podczas gotowania najwazniejsze jest, aby nie przesadzac z zelatyna. W przeciwnym razie danie nabierze specyficznego smaku. Taka baza pod smakolyki jest dobra dla kosci, wlosow i paznokci lasuchow.

Chociaz historia mrozonek zaczela sie od pektyn. Wiele owocow i jagod moze pochwalic sie tym pierwiastkiem. Takich jak jablka, pigwy, agrest, czarna porzeczka i inne. Przed wynalezieniem zelatyny do wyrobu galaretki uzywano soku z owocow i jagod.

Nawet jesli w gotowym naczyniu bedzie za duzo pektyny, deser nie straci swojego wspanialego smaku. Czego nie mozna powiedziec o wygladzie – nadmiar tej substancji sprawi, ze galaretka bedzie metna i nieatrakcyjna.

Rzadziej agar-agar mozna znalezc na polkach gospodyni. Ten produkt jest wytwarzany z czerwonych i brazowych alg z Morza Czarnego i Oceanu Spokojnego. Agar agarowy jest raczej podstawa dietetyczna. Zawiera duzo energii, przyspiesza przemiane materii, nie psuje smaku i wygladu potrawy. Ale znalezienie tego ?naprawiacza? jest dosc trudne.

Jesli chodzi o skladniki, dzis przysmak przygotowywany jest z szerokiej gamy, czasem zaskakujacych produktow. Moga to byc jagody, smietana, kawa, hibiskus, szampan. Okazuje sie, ze galaretka to popularny deser we wspolczesnej kuchni, o roznych smakach i zdrowy.

Juz na poczatku XX wieku istnialo ponad dwa tysiace przepisow na robienie galaretki z zelatyny. I nic dziwnego, ze taki podklad pomaga tworzyc smakolyki z prawie niewyczerpanego asortymentu skladnikow. Ale to nie wszystkie zalety ?zageszczacza?. Rzucmy okiem na to, jak zrobic galaretke w domu z zelatyny.

Kazdy przepis na zelatyne pozwala:

    dwukolorowa galaretka
  • Oszczedzac czas. Slodycz twardnieje srednio 40-60 minut;
  • Daje szczypte wyobrazni. Mozesz mieszac skladniki, przygotowywac smakolyk warstwami, w formie mozaiki. Deser mozna rowniez ulozyc w nietypowy ksztalt (na przyklad w skorupce jajka);
  • Umozliwia tworzenie niskokalorycznych smakolykow. Dodaj troche cukru lub usun go calkowicie z przepisu.

Jak zrobic taka galaretke w domu? Wystarczajaco proste. Wyslij paczke zelatyny do namoczenia w zimnej wodzie. Pecznienie zajmie okolo godziny. Na 15-20 gramow suchej mieszanki potrzeba 50 mililitrow wody.

Zelatyna w arkuszach twardnieje w prawie 5 minut. Po specznieniu liscie zanurza sie we wrzacej wodzie i miesza. Aby nie tracic czasu podczas przygotowywania zelatyny, mozesz zajac sie pyszna baza. Nastepnie przygotowane i ulozone w foremkach skladniki wlac ?utrwalaczem? i ostudzic.

galaretka z owocami
Ci, ktorzy nie licza kalorii, pokochaja przepisy na galaretki pektynowe. Danie okazuje sie naturalne i smaczne. Czego potrzebujesz? 600-700 gramow owocow lub jagod zawierajacych te substancje. Idealne sa jablka, sliwki, porzeczki, agrest. I kilogram cukru.

Wszystko to wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, az kleik zamieni sie w lepka mieszanke. Gotowa galaretke mozna rowniez przelac do misek i wstawic do lodowki. Mozesz uproscic proces gotowania i pektyny w sklepie.

Przysmaki agarowe sa dosc latwe do przygotowania. Jako przyklad rozwaz galaretke z syropem cytrynowym.

Do tego bedziesz potrzebowac:

  • 5 gramow agaru;
  • 100 ml chlodnej wody;
  • Syrop cytrynowy (do smaku)
  • 300 ml wrzacej wody;

Jak zrobic galaretke w domu bez zelatyny z agaru? Uzbrojony w jedzenie nalezy rozpuscic agar w chlodnej wodzie i przez minute gotowac na malym ogniu. Zalej syrop wrzatkiem, dodaj utrwalacz, wymieszaj i polej miski.

Deser bedzie gotowy juz za 10 minut.

Galaretka owocowa rozjasni kazde wakacje. Dzieci beda zachwycone pieknymi i smacznymi slodyczami. Ponadto deser moze byc orzezwiajacym daniem w upalne lato i przypominac o slonecznych dniach w zimie.

Trzecie danie mozesz przygotowac na wszystkie wyzej wymienione sposoby. Rozwaz najlatwiejsza opcje dla gospodyni.

Przydatne dla nas:

  • 1 gruszka;
  • 1 jablko;
  • ? szklanki wisni;
  • 2 galazki miety;
  • 1 opakowanie zelatyny;
  • 100 gramow cukru;
  • ? litra wody.

Jak wiec zrobic galaretke owocowa w domu? Kiedy wszystko znajdzie sie na stole, zaczniemy ?wyczarowac?.

galaretka z owocami
Ostroznie usun nasiona ze swiezych wisni. Lub wez jagody w puszkach bez nich. Obierz owoce i pokroj w kostke.

Podgrzac wode, wsypac do niej cukier, zagotowac i pozostawic na malym ogniu.

Do syropu wrzucamy jablko i gruszke, chwile gotujemy i wyjmujemy.

Zdejmij syrop z plyty grzewczej i ostudz.

Delikatnie wloz owoce do foremek, na wierzch poloz warstwe wisni.

Nastepnie przygotowana wczesniej zelatyne wysyla sie do ogrzania na malym ogniu, az do calkowitego stopienia. Najwazniejsze, aby nie zagotowac sie, w przeciwnym razie straci wlasciwosci ?zageszczacza?. Wymieszaj zelatyne z syropem. Powstala mase przelej do przygotowanych foremek z owocami, udekoruj mieta i schowaj w lodowce na kilka godzin. Piekny i pyszny deser jest gotowy.

zel4
Osobom, ktore lubia slodycze podazajace za sylwetka, trudno bedzie oprzec sie galarecie mlecznej. Po pierwsze, to naprawde pyszna uczta. Po drugie jest to danie niskokaloryczne.

Jesli cukier w przepisie zostanie zastapiony stewia, to 100 gramow produktu bedzie zawieralo okolo 52 kalorii. Dla porownania, tabliczka czekolady zawiera 535 kalorii. Rozwaz najprostszy przepis na mleczna rozkosz.

Wezmy za to:

  • ? litra mleka;
  • ? szklanki wody;
  • 2 lyzeczki zelatyny;
  • 3 lyzki. lyzki cukru;
  • Wanilina do smaku.

A jak zrobic galaretke mleczna w domu? Najpierw, jak w przypadku wszystkich przepisow, przygotuj zelatyne. To znaczy, ustawmy go, aby puchl. Nastepnie wysylamy mleko do ognia, czekamy na wrzace babelki i natychmiast je usuwamy. Dodaj cukier, ponownie zagotuj i calkowicie wyjmij z pieca. Wymieszaj mleko, wlej do niego zelatyne.

Gdy masa ostygnie, mozna dodac waniline lub cynamon. Po wymieszaniu przecedz miksture przez sitko do misek i umiesc naczynie na polce w lodowce.

Uwaga dla gospodyn domowych: nie uzywaj odtluszczonego mleka. W przeciwnym razie galaretka okaze sie niebieskawa, a smak rowniez ucierpi. Najlepiej sprawdza sie pasteryzowane mleko pelne.

Nawet zwykla smietane mozna zamienic w najdelikatniejszy przysmak. Jest tez bardzo przydatny. Smietana jest bogata w witaminy oraz kwasy organiczne, w tym biotyne i beta-karoten. Przygotowanie galaretki z kwasnej smietany w domu jest dosc proste.

Zatem do naszej dyspozycji powinno byc:

  • 1 litr kwasnej smietany;
  • 1 opakowanie zelatyny;
  • ? szklanki) cukru;
  • 200-300 g suszonych sliwek.

Mozesz zaczac gotowac. Smietane i cukier wlozyc do glebokiej miski i ubic (np. blenderem). Dodaj przygotowana wczesniej zelatyne do slodkiej mieszanki i ruszaj.

zelatyna powinna puchnac

Drobno posiekaj suszone sliwki i dodaj do smietany. Ponownie wymieszaj mase. Pieknie wlozyc do foremek i wstawic do lodowki.

wymieszac smietane

W tak prosty sposob kwasna smietana zamienila sie w pyszny deser.

zelatyna powinna zestalic sie

Zamiast suszonych sliwek mozesz uzyc truskawek, kakao, dzemu lub mleka skondensowanego. Mozesz jesc slodycze w dzien powszedni lub wlaczyc je do swiatecznego menu stolu.

galaretka z kwasnej smietany

Wszyscy wspolczesni sa swiadomi korzysci plynacych z zielonej herbaty. Ale malo kto wie, ze takie przysmaki jak galaretka sa juz z niej robione. Ponownie, jesli zastapisz cukier miodem, danie mozna dodac do listy dietetycznej.

W kazdym razie deser z zielonej herbaty wyglada bardzo oryginalnie, a przepis przyda sie do wyrafinowanej notatki gospodyni domowej.

Co musisz wziac:

    galaretka herbaciana
  • ? wrzacej wody;
  • 1-2 lyzeczki lisci herbaty;
  • 4-5 ul. lyzki cukru;
  • 1 opakowanie zelatyny;
  • 1 szklanka winogron.

Parzymy zielona herbate. Aby zmiekczyc smak, liscie herbaty nalezy wrzucic do lekko schlodzonej wody (lub dodac 1-2 kostki lodu do wrzacej wody). Schlodz to.

Wsyp cukier do glebokiego rondla, przelej herbate przez sitko, wymieszaj. Dodaj przygotowana zelatyne, ponownie wymieszaj, az bedzie gladka.

Wloz umyte, polowki winogron do formy. Wskazane jest wczesniejsze usuniecie z niego kosci. Wlej mieszanine i wyslij do zamrozenia w lodowce. Za kilka godzin oryginalny deser bedzie gotowy.

Galaretka herbaciana jest rowniez przygotowywana z dodatkiem kiwi, cytryny, miety. Przysmak mozna przygotowac nie tylko z lisci zielonej herbaty, ale takze z klasycznej czarnej herbaty, wyrafinowanej bialej herbaty, a nawet herbaty z hibiskusa. Takie danie dobrze oszczedza w upale. A takze zapamietany przez wszystkich bez wyjatku.

ciasto samolot
Ciekawe i smaczne figurki z mastyksu zrob to sam.

Ciasto marchewkowe ze smietana – proste i pyszne. Przeczytaj przepis.

Klasyczny przepis na domowe tiramisu bedzie Twoim ulubionym deserem na wszystkie swieta.

Gdy przepis zostal juz wybrany, skladniki sa wybrane, pozostaje kilka wskazowek kulinarnych, aby danie bylo idealne:

  • Aby przysmak byl jeszcze smaczniejszy, podczas gotowania warto dodac kilka kropel soku z cytryny lub wina;
  • Zapomnij o naczyniach aluminiowych – ten metal psuje smak i kolor galaretki;
  • W celu unikniecia grudek zaleca sie wstepne podgrzanie dna naczyn, do ktorych wlewa sie deser.

Jest jeszcze kilka pulapek, ktorych mozesz nauczyc sie unikac.

Na przyklad nawet w przypadku doswiadczonych gospodyn domowych galaretka moze nie zamarznac. Najczesciej jest to spowodowane nadmiarem plynu dodawanego do potrawy. Lub wrecz przeciwnie, jesli na deser jest za malo ?utrwalacza?.

Mozesz uratowac slodycz: wlej ja z powrotem do rondla, podgrzej, dodaj porcje zelatyny (pektyna, agar-agar), ponownie wlej do foremek i ostudz.

Teraz najwazniejsze jest zdobycie galaretki i nie zniszczenie calego piekna. Sztuczka polega na tym, ze sam formularz mozna wlozyc do duzej miski z wrzaca woda i troche poczekac. Lub wloz go na kilka sekund (nie wiecej niz trzy), rozgrzej w kuchence mikrofalowej. To delikatnie wsunie deser na talerz.

Oszczedne gospodynie domowe moga przechowywac smakolyk w ciemnym, suchym i chlodnym miejscu nawet przez szesc miesiecy.

Smacznego!

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko