Jak zrobic galaretke zelatynowa: prosta, z sokiem, mlekiem

Chyba kazda gospodyni wie, ze zelatyna ma szerokie zastosowanie w kuchni. Dodawany jest do galaretek miesnych, galaretki, a na jej bazie przygotowywane sa rozmaite desery. Galaretka nie jest wyjatkiem.

Smak tego przysmaku znamy od dziecinstwa. Dzis, dzieki eksperymentom wielu szefow kuchni, istnieja setki przepisow na ten produkt, ktore potrafia zaskoczyc nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Jak zrobic galaretke zelatynowa w domu

Galaretka to pyszny deser, ktorym ciesza sie nie tylko dzieci, ale takze wielu doroslych. Zelatyna, ktora jest jej czescia, pomaga deserowi uzyskac utwardzona strukture. Konsystencja galaretki zalezy bezposrednio od ilosci zelatyny.

Milosnicy ?drzacych? deserow musza rozcienczyc okolo 20 gramow skladnika w 1 litrze wody. Jesli trzeba go pokroic nozem, ilosc substancji nalezy zwiekszyc 2,5 razy dla tej samej objetosci wody. Nalezy pamietac, ze nie powinno sie go rowniez dodawac za malo, w przeciwnym razie deser po prostu nie stwardnieje.

Po lekkim specznieniu zelatyny nalezy ja umiescic na malym ogniu. Do tego nadaje sie rowniez kapiel wodna. Gdy plyn sie nagrzewa, ciagle go mieszaj i obserwuj, jak zelatyna powinna calkowicie sie rozpuscic.

Nastepnie zdejmij pojemnik z ognia i pozwol mu ostygnac w temperaturze pokojowej. Nastepnie wkladamy przyszla galaretke do lodowki na co najmniej 4 godziny.

Podczas rozcienczania zelatyny nalezy przestrzegac kilku zasad:

  • Pod zadnym pozorem nie gotuj zelatyny, w przeciwnym razie nie stanie sie gesta;
  • Unikaj uzywania naczyn aluminiowych podczas podgrzewania zelatyny, rezultatem bedzie ciemny kolor i nieprzyjemny smak;
  • Aby uniknac grudek podczas rozcienczania produktu, pojemnik nalezy podgrzac woda. Jesli jednak sie uformuja, mozesz przecedzic plyn przez sito;
  • Nie wkladaj galaretki zelatynowej do zamrazarki, w przeciwnym razie zamieni sie w krysztaly;
  • Do rozcienczonej zelatyny mozna dodawac rozne skladniki, w tym swieze owoce, tylko nie zapomnij o ich uprzednim zmieleniu.
  • Prosty podstawowy przepis
    Jak zrobic galaretke zelatynowa w domu

    Skladniki Ilosc
    galaretka 40 gramow
    woda 1 l
    Czas gotowania: 360 minut Kalorie na 100 gramow: 28 Kcal

    Aby przygotowac klasyczna galaretke zelatynowa, bedziesz potrzebowac minimum skladnikow – jest to sama zelatyna i woda. Wskazana ilosc zelatyny (okolo 3 standardowych opakowan) wsyp do kubka i napelnij woda o temperaturze pokojowej. Pozostaw na 40-50 minut, aby puchlo.

    Pamietaj, aby mieszac ja co okolo 10 minut. Nastepnie powstaly napar wlej do rondla, dodaj do niego wode i zacznij podgrzewac na malym ogniu.

    Nie pozostawiac pojemnika bez nadzoru i stale mieszac zawartosc. Gdy wszystko sie rozpusci, usun ?kompot? z ognia. Wlej do glebokich foremek i pozostaw do ostygniecia w temperaturze pokojowej.

    Nastepnie wstaw deser na kilka godzin do lodowki (najlepiej na noc).

    Jak zrobic cukierek ?Krowa? w domu?
    Domowe slodycze ?Korovka? – przepis na pyszne slodycze dla uciesze dzieci.

    Przeczytaj, jak zrobic pyszny sos z kurczaka i kwasnej smietany w naszym artykule.

    Jak na zawsze zrezygnowac ze slodyczy ? zwroc uwage na porady dietetyka i uzytkownikow.

    Skladniki:

    • zelatyna – 30 g;
    • dzem (dowolny) – 1 szklanka;
    • woda – 1 litr;
    • cukier granulowany do smaku.

    Czas gotowania to 6-7 godzin.

    Zawartosc kaloryczna – 51 kcal.

    Deser przygotowujemy od moczenia zelatyny w zimnej wodzie na 1 godzine. Wskazana ilosc substancji zalac szklanka wody. Podczas zaparzania przystap do przygotowania syropu z dzemem. Aby to zrobic, dodaj do produktu dwie szklanki wody i dobrze wymieszaj.

    Przecedz plyn przez sito, aby usunac cale kawalki owocow. Jesli lubisz slodycze, mozesz w razie potrzeby dodac troche cukru do syropu. Podpalamy napoj i gotujemy przez okolo 10 minut.

    Speczniona zelatyne wlej do osobnego rondla, a takze wyslij do ognia. Ciagle mieszajac, doprowadzic do stanu plynnego, ale nie gotowac. Nastepnie laczymy go z przygotowanym syropem.

    Poloz pozostale jagody z dzemu na dnie poglebionego pojemnika i napelnij je powstalym plynem. Poczekaj, az deser osiagnie temperature pokojowa i dopiero wtedy wyslij go do lodowki. Przed podaniem mozesz udekorowac go jagodami, smietana lub mieta.

    galaretka z zelatyny i soku

    Skladniki:

    • zelatyna – 20 g;
    • sok (opcjonalnie) – 500 ml.

    Czas gotowania to 6-7 godzin.

    Zawartosc kaloryczna – 39 kcal.

    Wlac wymagana ilosc zelatyny jedna szklanka soku owocowego. Pozostaw na 30-40 minut, az pecznieje. Konsystencje wlac do rondla i dodac pozostala ilosc soku.

    Zacznij podgrzewac na malym ogniu, ciagle mieszajac, az wszystko stanie sie jednorodna masa. Zdejmij baze deserowa z ognia i wlej do foremek.

    Dopiero po calkowitym schlodzeniu w pomieszczeniu przenies pojemniki do lodowki. Po 5-6 godzinach smaczny smakolyk jest gotowy.

    Skladniki:

    • zelatyna – 20 g;
    • cukier granulowany – 8 lyzeczek;
    • woda – 650 ml;
    • sliwka (swieza) – 150 g.

    Czas gotowania – 3 godziny.

    Zawartosc kalorii – 38 kcal.

    Zelatyne zalac 100 ml wody i pozostawic na 25-40 minut, wszystko zalezy od rodzaju wybranego produktu. Gdy zelatyna pecznieje, zaczynamy przygotowywac sliwke. Najpierw usun z niego nasiona i pokroj na male kawalki. Kawalki wlozyc do rondla, dodac wode i cukier. Doprowadz mieszanine do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez okolo 5 minut.

    Nastepnie zmiel mikserem syrop sliwkowy na gladka mase. Speczniona zelatyne podgrzac w kapieli wodnej do calkowitego rozpuszczenia.

    Nastepnie polacz z konsystencja sliwki. Dobrze wymieszaj i wlej do foremek. Schlodz w lodowce przez 3 godziny, po czym galaretka jest gotowa.

    Owoce tego przepisu na galaretke moga byc bardzo rozne. Najwygodniej jest dobierac je do pory roku, a wtedy gwarantowany jest pyszny deser.

    Skladniki:

    • zelatyna – 25 g;
    • truskawki – 200 g;
    • sok (dowolny) – 500 ml;
    • jagody – 200 g;
    • maliny – 200 g;
    • jezyny – 200 g;
    • brzoskwinie (srednie) – 2 szt.

    Czas gotowania to 6-7 godzin.

    Zawartosc kaloryczna – 39 kcal.

    Wlej wymagana ilosc zelatyny sokiem (wystarczy 50 ml) i pozostaw na pol godziny. W tej chwili przygotowujemy skladnik owocowy.

    Wszystkie owoce i jagody dokladnie myjemy pod biezaca woda, usuwamy z nich nasiona i kroimy na male kawalki. Nakladamy je na spod form, robimy to ostroznie, nadajac im estetyczny wyglad.

    Speczniona zelatyne wlac do rondla, dodac pozostaly sok i zaczac podgrzewac. Ciagle mieszajac, konieczne jest osiagniecie calkowitego rozpuszczenia. Upewnij sie, ze plyn sie nie zagotuje.

    Nastepnie zdejmij patelnie z ognia, odczekaj 10 minut i napelnij ja zawartoscia ulozonych owocow. Deser pozostawic na kilka godzin w temperaturze pokojowej, a nastepnie wstawic na noc do lodowki. Rano galaretka bedzie gotowa.

    Skladniki:

    • zelatyna – 15 g;
    • cukier granulowany – 8 lyzeczek;
    • mleko (lepiej wziac wysoki procent tluszczu) – 3 szklanki;
    • wanilina – 2 g.

    Czas gotowania to 6-7 godzin.

    Zawartosc kaloryczna – 89 kcal.

    Wlej 3 szklanki mleka do rondla i wlej tam cala zelatyne. Odstawiamy na pol godziny, a nastepnie przenosimy pojemnik na maly ogien. Ogrzewamy i ciagle mieszamy, az do uzyskania masy o tej samej konsystencji.

    Nastepnie wskazane jest przepuszczenie wszystkiego przez drobne sito, aby wykluczyc tworzenie sie grudek. Do powstalego plynu wlej cukier i waniline, wszystko dobrze wymieszaj i natychmiast wlej do foremek.

    Schlodzic poczatkowo w temperaturze pokojowej, po czym wkladamy do komory lodowki na 3 h. Serwujac deser na stole, mozna go troche udekorowac. Idealnie do tego nadaja sie starta czekolada, smietana lub po prostu swieze owoce.

    Skladniki:

    • zelatyna – 2 lyzeczki;
    • smietana (zawartosc tluszczu 15%) – 300 g;
    • cukier granulowany – 8 lyzeczek;
    • wanilina – 1 g;
    • woda – 100 ml.

    Czas gotowania – 5-6 godzin

    Zawartosc kaloryczna – 128 kcal.

    Polacz wode z zelatyna, dobrze wymieszaj i odstaw na 45 minut do specznienia.

    rozpuscic zelatyne

    Po uplywie czasu podpal pojemnik, wymieszaj i poczekaj, az zelatyna calkowicie sie rozpusci. Nastepnie wyjmij go z pieca i pozostaw do ostygniecia na 15 minut.

    rozgrzac sie

    W tej chwili przygotowujemy smietane. Wlej do zaglebionej filizanki i dodaj do niej cukier. Dobrze wymieszaj lyzka. Z czasem moze to zajac okolo 5 minut.Nie uzywaj do tych celow trzepaczki, poniewaz mozesz przypadkowo ubic smietane, ktorej ty i ja nie potrzebujemy.

    rozpuscic smietane

    Nastepnie dodaj tam waniline i wszystko ponownie wymieszaj. Teraz bierzemy trzepaczke i ciagle mieszajac wlewamy lekko schlodzona zelatyne do kwasnej smietany. Jesli sa w nim grudki, najpierw przecedz go przez sito.

    wlac do formy

    Wlej mieszanine do foremek. W razie potrzeby ich sciany mozna nasmarowac bezwonnym olejem roslinnym. Wtedy znacznie latwiej bedzie wyjac deser z foremek. Galaretke wysylamy do lodowki na 5 godzin, az stanie sie gesta.

    galaretka

  • Aby uzyskac nowe walory smakowe galaretki, podczas przyrzadzania mozna dodac do niej odrobine soku z cytryny lub czerwonego wina;
  • Upewnij sie, ze spod jest cieply, zanim wlejesz galaretke do foremek. Pomoze to uniknac tworzenia sie grudek podczas krzepniecia;
  • Podstawa kazdej galaretki jest woda i zelatyna. Pokaz troche wyobrazni, dodajac do niej swoje ulubione skladniki, a masz gwarancje pysznego deseru.
  • Radzenie sobie z galaretka zelatynowa jest w mocy kazdej gospodyni domowej. Jego przygotowanie zajmuje minimum czasu i skladnikow. Nie boj sie eksperymentowac i zachwycac bliskich nowymi slodyczami.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko