Jak zrobic grzanki piwne w domu?

?Postanowilem zaczac gotowac wedlug modnych przepisow, ale glownego skladnika nie bylo w domu – pieniadze na przysmaki?.

A z toba to sie dzieje?

Nie martw sie!

Z dowolnego produktu mozesz zrobic pyszne smakolyki.

Nawet z czerstwego chleba mozna zrobic gore pachnacych i smacznych krakersow.

Ponadto beda swieze i bez chemii. Takie grzanki mozna podawac dzieciom, podawac do piwa, dodawac do salatek lub po prostu chrupac wieczorem w telewizji.

Pyszny? Nie to slowo!

Krakersy

Jego stosowanie jest korzystne dla organizmu, trudno jest obejsc sie bez krakersow dla tych, ktorzy sa zmuszeni, ze wzgledu na okolicznosci, do przestrzegania scislych diet. Aby cieszyc sie smaczna i zdrowa przekaska, nie trzeba biegac do sklepu i kupowac jasnej saszetki z gotowym produktem, obficie doprawionym watpliwymi dodatkami. Danie mozesz przygotowac samodzielnie.

Piec najczesciej uzywanych skladnikow w przepisach to:

Przepisy na crackle sa tak roznorodne, ze poczatkujacym moze byc trudno dokonac wlasciwego wyboru. Gotowane sa z przyprawami, przyprawami, serem, czosnkiem i pomidorami, smazone na smalcu, bulionie z kurczaka i grzybow, na masle i smietanie z cukrem, pieczone w piekarniku i smazone w mikrofali. Kazdy chleb sie nada. Danie jest szczegolnie wazne, gdy zal wyrzucic starego bochenka, a juz nikt nie chce go jesc. Mozesz przygotowac smakolyk na herbate lub piwo. Grzanki sa wygodne do zabrania w droge, nie marszcza sie, nie psuja sie i nie traca smaku. Podczas gotowania nalezy scisle przestrzegac przepisu, obserwowac temperature i czas suszenia.

Grzanki czosnkowe w kuchence mikrofalowej

Aby przygotowac grzanki w kuchence mikrofalowej, oprocz chleba, soli i czosnku, ktore zostaly poddane dzialaniu dwoch lub trzech dni, nalezy przygotowac potrawy, ktore mozna wykorzystac do gotowania w kuchence mikrofalowej.

  • Aby nie zepsuc grzanek, bedziesz musial poeksperymentowac, wybierajac optymalny czas. Moc powinna byc maksymalna.
  • Wlacz kuchenke mikrofalowa na 2 minuty, a nastepnie odwroc grzanki. Ponownie wlacz kuchenke mikrofalowa na 2 minuty.
  • I powtarzaj to, az uzyskasz charakterystyczny chrupniecie z krakersami. Nie wlaczaj go natychmiast na 5-6 minut: grzanki sie spala, a kuchnia wypelni sie zoltym dymem, ktory nie znika przez dlugi czas.

Skladniki do robienia grzanek w kuchence mikrofalowej:

  • bochenek chleba zytniego
  • drobno zmielona sol 30-40 ml
  • czosnek (mozna wziac swiezy posiekany lub suszony)
  • Oliwa z oliwek

Technologia gotowania:

  • Chleb pokroic w plasterki. Nastepnie mozesz nadac przyszlym krakersom preferowany ksztalt: pokroic w kwadraty, trojkaty, kostki.
  • Do miski wsyp posiekany czosnek (na poczatek wez kilka zabkow, a potem posmakuj i dodaj do smaku), sol (rowniez wez troche, a potem dodaj). Mieszamy.
  • Wlej oliwe z oliwek na dno miski. Ponownie wymieszaj.
  • Pokrojone kawalki chleba wsyp do miski. Wtracamy sie. Smakujemy to.
  • Przyjmujemy forme odpowiednia do gotowania w kuchence mikrofalowej. Wlej do niego kawalki chleba nasaczone olejem, czosnkiem i sola.
  • Pokrojone kawalki chleba podgrzewamy przez 2 minuty. Nastepnie forme nalezy usunac, a przyszle grzanki nalezy wymieszac w celu rownomiernego suszenia.
  • Po pojawieniu sie charakterystycznego pukania grzanki mozna uznac za gotowe. Nadal suszymy je w kuchence mikrofalowej, aby je przyrumienic.
  • Wlaczamy kuchenke mikrofalowa na kolejne 3 minuty, mieszamy, a nastepnie przez 4 minuty i wszystko mieszamy ponownie, w przeciwnym razie krakersy sie spala.

Jesli Ty lub ktos z Twojego gospodarstwa domowego nie jestes fanem czosnku, mozesz go zastapic suszona cebula, papryka, dowolna mieszanka przypraw, czerwona papryka.

Grzanki czosnkowe w kuchence mikrofalowej

Domowe aromatyczne krakersy

Kategoria: Przekaski

Wkrotce rozpocznie sie sezon letni! A jak milo po upalnym dniu, wedrowaniu z dziecmi po rzece, spacerowaniu po lesie, pielenie ogrodka wieczorami, zeby posiedziec na chlodnej werandzie, rozwiazywac krzyzowki, sluchac muzyki i chrupac pachnace domowe krakersy.

PlWe czerwiec 5, 2011

  • 389475
  • 355
  • 3706
  • 768

Chleb Czosnek Sol Przyprawy Olej roslinny

Wybor przypraw do grzanek

Wybor przypraw zalezy oczywiscie od preferencji smakowych. Grzanki mozna posypac mieszanka roznych przypraw, posypac oliwa lub olejem slonecznikowym, szczegolnie aromatyczne sa grzanki z czosnkiem.

Do sucharow mozna wybierac sposrod nastepujacych przypraw:

  • papryka
  • chmiel-suneli
  • suszony czosnek mielony
  • papryka mielona (czerwona, czarna itp.)
  • wloskie ziola
  • Oregano
  • itp.

Jesli chcesz uzyskac jasniejszy smak, mozesz uzyc kupionych w sklepie przypraw ze wzmacniaczami smaku, w tym kostkami bulionowymi (mozesz je rozpuscic w wodzie i spryskac krakersy sprayem).

Gotowanie krok po kroku

  • Krok 1:

    Aby przygotowac czarne krakersy, wez czarny chleb, w tym przypadku Borodinsky, dowolne przyprawy wedlug wlasnego gustu, bezwonny olej slonecznikowy, sol i czosnek.

  • Krok 2:

    Najpierw pokroj chleb Borodino na plasterki o grubosci okolo 1 centymetra.

  • Krok 3:

    Nastepnie pokroj te plastry na kostki lub kostki o wielkosci, ktora Ci odpowiada, w zaleznosci od tego, do czego chcesz uzyc grzanek: na przyklad do zupy, rosolu lub jako przekaska do piwa.

  • Krok 4:

    Uloz kostki ciemnego chleba w naczyniu do pieczenia. Wstawiamy krakersy do piekarnika w temperaturze 160-180 stopni na 20 minut, nie trzeba od razu za duzo piec, wystarczy je dobrze wysuszyc.

  • Krok 5:

    W tym czasie przygotuj pachnaca paste do grzanek: wymieszaj olej, przyprawy ? w tym przypadku stosuje sie swiezo zmielona mieszanke papryki ? sol i czosnek wycisniety przez prase czosnkowa.

  • Krok 6:

    Wyjmij suszone grzanki z piekarnika. Dodac przygotowana mieszanke przyprawowo-olejowa, dobrze wymieszac i wlozyc grzanki do piekarnika.

  • Krok 7:

    Gdy grzanki sie zrumienia, wyjmij z piekarnika, ostudz i podawaj.

  • Krok 8:

    Przechowuj czarne grzanki czosnkowe w zamknietym pojemniku, podawaj w razie potrzeby.

  • Bardzo latwo jest zrobic czarne grzanki z czosnkiem w piekarniku: wez czarny chleb, pokroj go w kostke lub kostke i upiecz, posyp olejem z dodatkiem czosnku i przypraw. Grzanek nie nalezy rozgotowywac – nalezy to dokladnie monitorowac, poniewaz czarny chleb pali sie szybko i niezauwazalnie. Gotowe grzanki z czosnkiem to swietny dodatek do kazdego pierwszego dania, bulionu, salatek, czy po prostu piwa, soku pomidorowego. Zawsze jest pyszna i odpowiednia. Milo jest chrupac!

    Wskazowki dotyczace przyrzadzania najsmaczniejszych domowych grzanek

    Mozesz wyprobowac rozne przepisy na tworzenie suszonych kromek chleba: slodkie i slone, pikantne i kwasne. Pamietaj, aby dostosowac ostrosc i zasolenie w zaleznosci od miejsca docelowego. Na przyklad mozesz dodac do zupy ostre krakersy.

    Aby kazdy nowy eksperyment zakonczyl sie sukcesem, musisz pamietac o kilku ogolnych zasadach:

    • Bardzo trudno jest okreslic dokladny czas na zrobienie krakersow, poniewaz wszystko zalezy od grubosci i porowatosci chleba. Podczas gotowania okresowo spogladaj na grzanki, aby sie nie przypalily.
    • Jest to taki produkt, za pomoca ktorego nawet ?nieswieza? bulke mozna zamienic w pyszna przekaske. Ale oczywiscie nie powinien byc splesnialy ani zjelczaly.
    • Jesli pokroiles chleb na stosunkowo duze kawalki, nie lenij sie regularnie mieszac podczas pieczenia, aby wszystkie kromki byly rownomiernie upieczone.
    • Aby grzanki byly rownomiernie i calkowicie pokryte przyprawami i sosem, lepiej nie wlewac tego wszystkiego po kolei, ale wymieszac wszystkie skladniki z olejem roslinnym, a nastepnie wymieszac kawalki chleba z mikstura.
    • Przed podaniem grzanki nalezy schlodzic do temperatury pokojowej, aby ich chrupkosc byla na jak najwyzszym poziomie.

    Podobne przepisy

    Swieze ogorki przez dlugi czas jak konserwowac
    Czasami, z niewiadomych przyczyn, swieze ogorki wiedna. I naprawde chce, aby dluzej zachowaly swiezosc. Oto sposob: wez szmatke i zwilz ja zimna woda. Ogorki sa w nia zawijane….

    • Przeczytaj w calosci

    Aby zapobiec rozpryskiwaniu sie oleju roslinnego podczas smazenia … Aby zapobiec rozpryskiwaniu sie oleju roslinnego we wszystkich kierunkach podczas smazenia, wloz na patelnie mala kromke chleba.

    • Przeczytaj w calosci

    Jak pokroic swiezy chleb na rowne kromki. Aby swiezy chleb nie rozpadal sie pod nozem, a jego kawalki pozostaly rowne, wystarczy opuscic noz we wrzacej wodzie na dwie minuty. Nastepnie wytrzyj serwetka i pokroj w chleb.

    • Przeczytaj w calosci

    Zjelczaly smak masla mozna skorygowac… Aby usunac zjelczaly smak masla, rozpusc je z kromka chleba.

    • Przeczytaj w calosci

    Jak sprawdzic gotowosc tluszczu do smazenia? Aby sprawdzic, czy tluszcz jest gotowy do pieczenia, wrzuc do niego kromke chleba. Jesli zacznie tworzyc sie piana, do tluszczu mozna wlozyc mieso. Jesli chleb tonie, nalezy go jeszcze podgrzac.

    • Przeczytaj w calosci

    Jak przechowywac chleb? Aby zapobiec nieprzyjemnemu zapachowi w pojemniku na chleb, nalezy go od czasu do czasu przewietrzyc i przetrzec sciereczka zamoczona w roztworze octu.

    • Przeczytaj w calosci

    Jak upiec francuskie tosty? Aby przypiekac pyszne francuskie tosty, kromki chleba nalezy przed opiekaniem zanurzyc w mleku.

    • Przeczytaj w calosci

    Jak zrobic grzanki w domu

    Wiele osob uwielbia krakersy. Ale ostatnio trudno jest znalezc produkt wysokiej jakosci i jest on nieuzasadniony zawyzony. A kiedy czytasz kompozycje, jestes przerazony, ze po prostu jej tam nie dodaja. Skad te wszystkie konserwanty i wzmacniacze smaku? Grzanki, czy to z bialego, czarnego czy szarego chleba, przechowuje sie dosc dlugo w kuchni w woreczku lub pudelku. A przyprawy i inne dodatki moga byc naturalne. Ponadto w domu krakersy sa znacznie bardziej chrupiace i delikatne. Najwazniejsze jest, aby uzywac odpowiedniego chleba. Jesli lubisz, zeby byly bardzo chrupiace i kruchy ? wez bagietke, a dla tych o gestszej strukturze lepiej sprawdzi sie cegla. Wystarczy bochenek, borodino, a nawet dietetyczny chleb z otrebami. Przystawka najdelikatniej wychodzi ze swiezego pieczywa. Ale z wczoraj lub przedwczoraj tez, okazuje sie idealnie. Najwazniejsze, ze chleb nie jest splesnialy, ta opcja nie zadziala. Te grzanki sa idealne na przekaske do piwa, do robienia salatek i po prostu na przekaske. Oferuje 3 najbardziej wszechstronne i pyszne przepisy. Co wiecej, mozesz je ugotowac w piekarniku i na patelni, a jak dokladnie – spojrz na zdjecia krok po kroku.

    Jak zrobic grzanki

    We Francji wypiekany jest specjalny chleb do wyrobu grzanek z przekaskami. W warunkach naszego kraju odpowiedni jest bochenek lub czarny chleb. Najwazniejsze, ze sie nie rozpada, nie kruszy i ma neutralny smak. Skorke odcina sie od chleba, a miekisz kroi sie na male kostki o wymiarach okolo 6×6 cm, w tym celu uzywa sie ostrego noza do chleba lub metalowego noza do ciastek.

    Nastepnie sa 2 metody gotowania:

  • Spod chleba suszy sie w piekarniku lub tosterze (w zaleznosci od ksztaltu miekiszu). Nastepnie gorace produkty smarujemy maslem z dodatkiem czosnku lub cukru. Sos dobierany jest na podstawie tego, jak i z czym beda podawane grzanki.
  • Gotowe okruchy smazymy na wrzacej oliwie z oliwek na zloty kolor. Nastepnie cieple krakersy moczone sa w dowolnym dressingu. Nie rozgotowuj grzanek, bo pozniej beda bardzo twarde.
  • Kremowa zupa serowa z szynka i grzankami

    Kategoria: Buliony i zupy Gorace zupy Inne zupy

    Bardzo smaczne, z jasnym, kremowym smakiem sera, nieopisany aromat unosil sie w kuchni. Gotowanie jest bardzo proste i szybkie. Ten przepis bardzo czesto pomaga mi, gdy mam ochote na zupe i to szybko.

    Woda Ser topiony Makaron Smietanka Cebula Marchewka Ziemniaki Szynka Maslo Sol Zieloni Pieprz czarny Lisc laurowy Chleb

    Jak zrobic grzanki do piwa w domu: instrukcje krok po kroku

    Zdjecie @cyharikoff

    Krok 1: pokroj chleb w kostke

    Wybierz dowolny rozmiar kosci. Chleb pokroic nozem lub rozerwac recznie na male kawalki. Wazne jest, aby przyszle grzanki mialy ten sam rozmiar, aby rownomiernie sie ugotowaly.

    Krok 2: wymieszaj chleb, maslo i przyprawy

    Chleb wlozyc do duzej miski i rownomiernie skropic maslem i przyprawami. Nastepnie wymieszaj je.

    Krok 3: rozloz grzanki na blasze do pieczenia

    Uloz krakersy na blasze wylozonej pergaminem i uloz je w jednej warstwie.

    Krok 4: piecz do chrupkosci

    Gdy wierzcholki grzanek sie zrumienia, odwroc je. Nastepnie piecz, az osiagna pozadany poziom chrupkosci. Jesli zaczna brazowiec, zmniejsz ogien i umiesc blache do pieczenia na najwyzszym poziomie.

    Krok 5: podawaj lub rezerwuj

    Podawaj grzanki na goraco. Lub pozwol im ostygnac, az osiagna temperature pokojowa, a nastepnie przechowuj w zamknietym pojemniku do dwoch tygodni.

    Sucharki z bialego chleba w piekarniku

    Te grzanki, ktore sa sprzedawane w kazdym sklepie, zawieraja niewiele substancji przydatnych dla ludzkiego organizmu.

    Jesli chcesz, aby Twoje gospodarstwo domowe jadlo jak najwiecej ?zdrowej? zywnosci, sprobuj wysuszyc krakersy w piekarniku z bialego chleba.

    Domowe produkty okazuja sie piekne, jak na zdjeciu, a nawet najbardziej wybredni smakosze docenia smak przekasek z serem.

    Produkty:

    1. Sol – do smaku

    2. Czosnek – 2 gozdziki

    3. Olej – 3 lyzki. lyzki

    4. Baton – 400 gr.

    5. Ser – 100 gr.

    Jak zrobic sucharki z bialego chleba w piekarniku:

    Chleb pokroic w drobna kostke. Zetrzyj kazdy rodzaj sera. Posiekaj czosnek ostrym nozem lub prasa do czosnku. Posolic, a nastepnie zmielic lyzka, az przyprawa wypusci sok. Wylej powstala mieszanke na kostki chleba, dokladnie wymieszaj, aby wszystkie produkty byly rownomiernie nasycone. Blache do pieczenia wylozyc papierem do pieczenia, w jednej warstwie ukladac przyszle chrupiace przekaski. Rozgrzej wczesniej piekarnik, piecz w 180-200 stopniach, az pojawi sie pyszna zlocista skorka. Warto zauwazyc, ze na poczatku pieczenia produkty nalezy czesto mieszac, aby roztopiony ser rozlozyl sie na kazdej kostce chleba.

    Suszenie wloskie Taralli

    Taralli – wloskie suszenie, ale nie na slodko. Tradycyjnie wypiekane sa w poludniowych regionach Wloch – Apulii, Kampanii, …

    Skladniki

    • Wino wytrawne biale – 100 ml
    • Oliwa z oliwek Extra Virgin – 65 ml
    • Maka pszenna – 250 g
    • Oregano wytrawne – 2 g
    • Pieprz czarny mielony – 2 g
    • Sol – 5 g

    Domowe pikantne grzanki

    Kategoria: Przekaski

    Strona zawiera przepisy na krakersy, ale ich nie ma, wiec postanowilem podzielic sie z wami przepisem. Okazuje sie bardzo smaczne pikantne grzanki, w smaku nawet troche przypomina ?maggi?, choc z chemicznymi dodatkami nie ma nic wspolnego, tylko naturalne przyprawy. Nie ma zdjec krok po kroku, bo nie pomyslalem, zeby to wgrac, a jak go ugotowalem, wynik przerosl moje najsmielsze oczekiwania. zrodlo przepisu na krion.

    Baton Oliwa z oliwek Olej sezamowy Ocet Cebula Czosnek Curry Kolendra Imbir Czerwona papryka ostra Pieprz czarny Sol Przyprawy

    Miekkie grzanki serowe ?Leprechauns?

    Kategoria: Produkty do pieczenia ciasta

    Leprechauny to krasnoludy z basni zyjacych na wzgorzach Starej Irlandii. Wedlug legendy noca zakradaja sie do domow okolicznych mieszkancow i odlamuja kawalki monet, wrzucajac je do garnka. Leprechaun jest bardzo sprytny, przebiegly i szybki, niezwykle trudno go zlapac. Ale jesli masz szczescie, aby to zrobic, mozesz sprawic, by pokazal miejsce, w ktorym ukryl garnek zlota. Najwazniejsze jest, aby trzymac go mocno: leprechaun zniknie, gdy tylko odwrocisz wzrok!Ciastka serowe wedlug tego przepisu sa bardzo podobne do twardych monet. Pasuja do ciemnych piw (niekoniecznie z Irlandii). I tak samo szybko i niezauwazalnie znikaja, wystarczy tylko mrugnac.

    Maka pszenna Twardy ser Maslo Woda gazowana Koper Rozmaryn Sezam Pieprz cayenne Imbir Sol

    Gotowanie pysznego dressingu

    Sos moze byc inny, wszystko zalezy od gustow smakoszy. Pomidor jest uwazany za bardzo popularny dressing. Do jego przygotowania uzywa sie koncentratu pomidorowego, soli, czosnku, oleju i wody.

    Przede wszystkim nalezy rozcienczyc 1 lyzke. l. makaron w 100 gr. woda. Do pojemnika dodaje sie troche wycisnietego czosnku, soli i oleju roslinnego. Mieszanine dokladnie miesza sie do uzyskania jednorodnej konsystencji.

    Mozesz zrobic ten sam dressing, uzywaj tylko majonezu zamiast makaronu. Ilosc majonezu zalezy od tego, ile dressingu musisz przygotowac. Mozesz uzyc 100 gramow lub mozesz uzyc calej paczki. Tutaj nie uzywa sie wody. Olej roslinny rowniez nie jest wymagany.

    (

    szacunki, srednia:

    5,00

    z 5)

    Ladowanie?

    Sucharki na patelni z czosnkiem

    Ten przepis jest na wypadek, gdybys nie mial piekarnika. Te sucharki sa dobre do salatek. Przygotowane wedlug zasady francuskich grzanek.

    Skladniki:

    • 3 kromki bochenka;
    • 1 zabek czosnku;
    • troche oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia;
    • 1-2 szczypty soli;
    • zmielony czarny pieprz;
    • inne przyprawy wedlug uznania.

    Grzanki z ciemnego chleba z czosnkiem w piekarniku

    Uszyjemy grzanki na blasze do pieczenia skladajacej sie z:

    • chleb zytni (znowu czerstwy) – pol bochenka;
    • czosnek – 3 zabki;
    • sol – 2 szczypty.

    Przygotowanie:

    1. Pokroj chleb w kostke o szerokosci 1 cm.

    2. Wyloz blache do pieczenia pergaminem. Rozloz kromki chleba.

    3. Przeloz czosnek przez prase. Rozloz czosnek na kostkach chleba rekami.

    4. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni. Susz krakersy przez 40 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pamietaj, aby zamieszac je gdzies w polowie procesu suszenia. Gotowe!

    I na koniec przepis na bonus:

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko