Jak zrobic lody w domu: przepisy kulinarne ze zdjeciami

Lody to ulubiona uczta kazdego, bez wzgledu na wiek czy plec. Ten deser ma naprawde swietny smak – apetyczny, fajny, a nawet z dodatkami czekoladowymi lub owocowymi, jak mozesz sie oprzec? A jaki wybor lodow oferuje nowoczesny producent ? ??ale po prostu ogromny.

Jakich lodow nie znajdziesz w sklepach – lody czyste czy z dodatkami, w kubku waflowym, kremowe, czekoladowe, w polewie czekoladowej, w rozku waflowym z kawalkami owocow, z konfitura owocowa, z kawalkami czekolady, kremem brulee i wiele wiecej. Lista rodzajow lodow jest nieskonczona.

domowe lody

Czy mozna to ugotowac samemu? Tak oczywiscie mozesz! Ale najpierw warto zastanowic sie nad podstawowymi zasadami, ktore musisz znac, aby przygotowac pyszna przekaske na zimno.

Wskazane jest zapamietanie nastepujacych wskazowek i wskazowek dotyczacych gotowania:

lody mietowe

  • Jesli gotowanie odbywa sie bez uzycia maszyny do lodow, lody nalezy dobrze i dokladnie wymieszac. Co 20 minut przez caly okres zamrazania. Mniej wiecej przez caly okres zamrazania mieszaj 3-4 razy;
  • Jesli uzywana jest maszyna do lodow, nalezy najpierw schlodzic pojemnik, a nastepnie przeniesc tam skladniki;
  • Uzywaj tylko produktow wysokiej jakosci. Smak lodow bedzie zalezal od jakosci produktow. Uzywaj tylko swiezego mleka, smietany, jaj kurzych, owocow i jagod. Wysokiej jakosci czekolada i naturalne aromaty;
  • Gotuj tylko z wysokotluszczowymi skladnikami. W przeciwnym razie podczas zamrazania utworza sie krysztalki lodu i beda chrupac na zebach;
  • Dodaj smaki dopiero po calkowitym zamrozeniu;
  • Do prawie mrozonych lodow nalezy dodac orzechy, swieze lub suszone owoce, kawalki czekolady. Podczas dodawania cala mase nalezy dobrze wymieszac;
  • Aby zapobiec pojawianiu sie krysztalkow lodu podczas dlugotrwalego przechowywania, do lodow nalezy dodac alkohol. Jesli ten deser jest przeznaczony dla dzieci, musisz wlozyc do niego syrop kukurydziany lub inwertowany, miod, zelatyne.

Klasyczny przepis na ulubione lody
Jak zrobic lody w domu

Skladniki Ilosc
zoltka jaj 5 sztuk.
cukier puder 100 gramow
mleko 0,5 litra
smietanka o zawartosci tluszczu 33% Puchar
wanilina 10 gram
Czas gotowania: 300 minut Kalorie na 100 gramow: 360 Kcal

Przygotowanie:

Wloz zoltka do filizanki i dodaj do nich waniline i cukier puder. Dokladnie pocierac, az do uzyskania jednorodnej konsystencji;

zoltka z proszkiem

Nastepnie wlej mleko do metalowego pojemnika i umiesc je na gazie. Doprowadzic do wrzenia;

podgrzac mleko

Wlej polowe goracego mleka do rozgniecionych zoltek i wymieszaj;

dodac mleko

Wlej mieszanke zoltka z mlekiem do pozostalego mleka i wymieszaj;

mleko z jajkiem

Nastepnie wstawiamy do kuchenki i gotujemy do gestej konsystencji okolo 2-3 minut. Powinienes otrzymac mieszanke podobna do kwasnej smietany;

podgrzej mieszanine

Gotowa mase schladza sie do temperatury pokojowej i wklada do lodowki;

Nastepnie dokladnie ubij schlodzona smietanke mikserem lub blenderem, az do uzyskania trwalych pikow;

ubic smietane

Wymieszaj mieszanke mleczno-zoltkowa z bita smietana, przeloz do specjalnej formy i szczelnie zamknij;

wlac do formy

Wkladamy go do zamrazarki i zostawiamy do zamrozenia;

Co 20-30 minut mieszanine nalezy delikatnie wymieszac mikserem.

Komponenty skladowe:

  • Bialka jaj – 6 sztuk;
  • 200 ml pelnotlustego mleka lub beztluszczowej smietanki;
  • 300 ml smietanki o zawartosci tluszczu 33% do ubijania;
  • Cukier granulowany – 1,5 szklanki;
  • Wanilina do smaku.

Instrukcje:

krem

  • Wymieszaj mleko i smietanke w metalowym pojemniku o grubym dnie. Musisz rowniez dodac tam pol szklanki cukru pudru i dobrze wymieszac;
  • Nastepnie patelnie ze skladnikami nalezy postawic na kuchence i podgrzac. Podczas procesu ogrzewania wszystkie skladniki nalezy intensywnie mieszac, az cukier calkowicie sie rozpusci, a masa nabierze jednorodnej konsystencji;
  • Nastepnie wyjmij patelnie z pieca, ostudz ja i wloz do zamrazarki;
  • Rozbijamy jajka, uwalniamy je ze skorupki i ostroznie oddzielamy bialka od zoltek, przy czym nalezy koniecznie uwazac, aby ani jedno zoltko nie peklo i nie dostalo sie do bialka;
  • Wlej szklanke cukru do oddzielnej suchej miski i wloz tam bialka;
  • Nastepnie za pomoca miksera lub blendera zaczynamy ubijac bialka i cukier na niskich obrotach, stopniowo zwiekszajac predkosc. Ubijaj, az pojawi sie mocna piana;
  • Nastepnie musisz pobrac mieszanke mleczno-smietankowa z zamrazarki. Powinien tylko ostygnac, ale nie zamarznac;
  • Ostroznie przenies tam mieszanine bialek. Przeloz duza lyzka i ciagle mieszaj;
  • Po wymieszaniu wszystkich skladnikow cala mase nalezy przeniesc do specjalnego pojemnika i szczelnie zamknac pokrywka;
  • Wstawiamy pojemnik do zamrazarki, aby zamrozic lody. Podczas procesu zamrazania mase mieszac co 20 minut;
  • Po okolo 2 godzinach lody beda gotowe do uzycia!
  • obrazy
    Lody domowej roboty smakuje jak lody sowieckie, ktore bedziesz chcial powtorzyc nie raz.

    Przepis na ciasto ?Milk Girl? z krok po kroku i zaleceniami, przeczytaj tutaj.

    Zrob sorbet lodowy w domu. To swietny przepis na orientalna slodycz na upalne lato.

    Wymagane Skladniki:

    • 600 ml mleka;
    • 50 gramow mleka w proszku;
    • Tabliczka z ciemnej czekolady – 100 gramow;
    • 100 gramow masla;
    • Skrobia kukurydziana – 70 gramow;
    • Do glazury – tabliczka gorzkiej czekolady na 100 gramow, 100 gramow masla.

    Przygotowanie:

  • W kapieli wodnej musisz stopic tabliczke czekolady do stanu plynnego;
  • Nastepnie dodaj tam maslo i rowniez rozpusc, dobrze wymieszaj;
  • Zmniejsz ogien i zostaw miksture na kuchence;
  • Dodaj skrobie kukurydziana do 100 gramow zimnego mleka i mieszaj, az do calkowitego rozpuszczenia;
  • Do reszty mleka dodac mleko w proszku i cukier granulowany. Wkladamy miksture do pieca i podgrzewamy do wrzenia;
  • Jak tylko mleko z cukrem sie zagotuje, wlej do niego mieszanke mleka ze skrobia i dobrze wymieszaj;
  • Doprowadzic galaretke do wrzenia i gotowac przez 2-3 minuty;
  • Do galaretki mlecznej dodac roztopiona mase czekoladowa i dobrze wymieszac;
  • Nastepnie mase czekoladowa przeniesc do maszyny do lodow i zamrazac przez 20-25 minut;
  • Nastepnie przelej mieszanine do malych filizanek, wloz patyczki i wstaw do zamrazarki na 3-4 godziny do zamrozenia;
  • Robienie lukru. Czekolade nalezy rozpuscic do stanu plynnego;
  • Nastepnie dodaj tam maslo i rowniez rozpusc;
  • Wszystko gotujemy przez kilka minut i wyjmujemy z pieca;
  • Wyciagamy lody z zamrazarki, wyjmujemy po kolei z kubkow i zanurzamy w glazurze;
  • Trzymamy go w dloniach, az stwardnieje i wkladamy z powrotem do zamrazarki na papierze pergaminowym;
  • Po okolo 2-3 godzinach lody mozna zjesc.
  • Wymagane komponenty:

    lody owocowe

    • 200 gramow dojrzalych truskawek;
    • 200 gramow dojrzalych owocow kiwi;
    • Pol szklanki soku jablkowego;
    • 3-5 listkow miety;
    • 70 gramow cukru pudru;
    • 30 gramow cukru pudru;
    • 120 gramow naturalnego nieslodzonego jogurtu.

    Jak gotowac:

  • Najpierw sok jablkowy nalezy wlac do malego pojemnika i podgrzac na kuchence;
  • Dodaj cukier granulowany do podgrzanego soku i gotuj do calkowitego rozpuszczenia;
  • Jogurt wlozyc do kubka, dodac cukier puder i drobno posiekane listki miety. Mieszamy wszystko;
  • Truskawki oplukac, osuszyc i usunac dzialki;
  • Nastepnie robimy z niego tluczone ziemniaki. Mozesz uzyc blendera i ugniesc widelcem;
  • Oderwij skorke od kiwi i z miazszu utworz tluczone ziemniaki;
  • Syrop jablkowy nalezy podzielic na dwie porcje. Jedna porcje wymieszac z puree z kiwi, przyjaciel z puree truskawkowym;
  • Umiesc puree z kiwi w przygotowanych foremkach na dnie i wloz do zamrazarki na 40 minut, aby zamrozic;
  • Nastepnie wyjmujemy, ukladamy mieszanke jogurtu i miety i ponownie wkladamy do zamrazarki na 40 minut;
  • Nastepnie ponownie wyjmij formularz, rozloz puree truskawkowe i zamrozic;
  • Po 40 minutach wyjmij, wloz patyczki i wyslij je do zamrazarki na 2-3 godziny do calkowitego zamrozenia.
  • Produkty do gotowania:

    • Jeden litr mleka;
    • 5 zoltek jaj;
    • 100 gramow masla;
    • 500 gramow cukru pudru;
    • 1 lyzeczka skrobi w proszku.

    Przygotowanie:

  • Wlej mleko do metalowego pojemnika, poloz maslo i umiesc na gazie;
  • Podgrzej mieszanine i zagotuj. Gotuj, az olej calkowicie sie rozpusci;
  • Nastepnie rozbijamy jajka, uwalniamy je ze skorupki i oddzielamy bialka od zoltek;
  • Wsyp zoltka do filizanki, dodaj cukier puder i skrobie w proszku. Mieszaj wszystko, az cukier granulowany zostanie calkowicie przetarty;
  • Nastepnie dodaj tam niewielka ilosc mleka i wymieszaj trzepaczka. Mieszanka powinna przypominac smietane;
  • Nastepnie pojemnik z mlekiem i maslem nalezy ponownie podpalic, wlac tam mieszanke jajeczna i wszystko wymieszac lyzka;
  • Mase nalezy doprowadzic do wrzenia, gotowac przez kilka minut i zdjac z ognia;
  • Wkladamy do pojemnika w zimnej wodzie i chlodzimy;
  • Po ostygnieciu mieszanki mlecznej mozna ja przelac do foremek lub pojemnika i szczelnie zamknac;
  • Nastepnie wkladamy wszystko do zamrazarki i zamrazamy. Nie zapomnij tez mieszac lodow co 20 minut;
  • Po 3 godzinach lody mozna jesc.
  • Skladniki wymagane do gotowania:

    • Zoltka – 4 sztuki;
    • Szklanka mleka;
    • Puszka na mleko skondensowane;
    • Troche wanilii.

    Zasady gotowania:

    lody lody

  • Pierwszym krokiem jest rozbicie jajek i oddzielenie zoltek od bialek. Nastepnie wloz zoltka do miski i ubij je trzepaczka lub mikserem, az powstanie piana;
  • Wlej mleko do glebokiego kubka, dodaj tam mleko skondensowane i dobrze ubij mikserem, az bedzie gladkie;
  • Nastepnie wszystko wlewamy do metalowego pojemnika i kladziemy na kuchence, podgrzewamy i wlewamy mieszanke zoltkowa. Gotujemy przez kilka minut, nie zapomnij ciagle mieszac;
  • Dodaj tam wanilie i wszystko ponownie wymieszaj;
  • Wlej zimna wode do pojemnika i postaw tam patelnie z podstawa lodowa. Zapewni to szybkie schlodzenie i brak gromadzenia sie skory na wierzchu;
  • Nastepnie schlodzona mieszanke nalezy wlac do maszynki do lodow;
  • Przygotuj lody w maszynce do lodow przez okolo 30-40 minut. Gdy tylko masa zgestnieje, kostkarke mozna wylaczyc;
  • Maszyne do lodow wstawiamy do zamrazarki na 12 godzin. Temperatura w zamrazarce musi wynosic od -18 stopni do nizszej;
  • Gotowe lody wloz do dowolnego pojemnika. Jesli okaze sie, ze jest zbyt miekki, mozesz go wlozyc do zamrazarki na kolejne kilka godzin.
    • Do gotowania zaleca sie uzycie maszyny do lodow. W nim lody okaza sie jednorodne i bez domieszek kawalkow lodu;
    • Musisz zamrozic przez co najmniej 3-4 godziny;
    • Nie zaleca sie przechowywania go w zamrazarce dluzej niz 5 godzin. Moze to doprowadzic do powstania lodu, ktory zepsuje smak deseru.

    Okazuje sie, ze lody mozna z duzym powodzeniem zrobic w domu. Oczywiscie bedzie smakowal nieco inaczej niz sklepowy, ale bedzie znacznie lepszy i smaczniejszy. Zapamietaj zalecenia i porady.

    Pamietaj, aby uzywac tylko naturalnych skladnikow i przestrzegac calej receptury. Wtedy zrobisz prawdziwe arcydzielo sztuki kulinarnej.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko