Jak zrobic mastyks w domu: przepisy kulinarne z

Uroczystosc nigdy nie byla kompletna bez tortu urodzinowego. Ale ludzie maja specjalne wymagania dotyczace tego pysznego.

Nie wystarczy, zeby tort urodzinowy byl smaczny. Wspolczesny poglad na rzeczy i najnowsze technologie stawiaja dzis wymog, aby taki atrybut swiatecznego stolu byl jak najpiekniejszy.

ciasto mastyks

Dzis mastyks jest coraz czesciej uzywany do ozdabiania ciasta swiatecznego. Sama slodycz jest nim pokryta, a wykonane z niej sa wspaniale i roznorodne figurki. Sa tez kobiety, ktore potrafia z tej masy wyrzezbic cala kompozycje.

Mastic to masa, ktora sklada sie z cukru i roznych zageszczaczy (zarowno naturalnych, jak i sztucznych). Nie jest trudno zrobic w domu, ale mozna go kupic w sklepie.

Homemade to propozycja dla zwolennikow produktow naturalnych. Produkty sklepowe sa wytwarzane metoda przemyslowa i charakteryzuja sie obecnoscia w ich skladzie sztucznych skladnikow.

Jesli mowimy zwyklym ludzkim jezykiem, to mastyks to plastelina, ktora pozwala formowac bizuterie i jest jadalna.

W przemysle cukierniczym istnieja tylko dwa rodzaje mastyksu:

  • Galaretowaty;
  • Mleczarnia.

Te typy roznia sie od siebie jedynie zlozonoscia produkcji i osobistymi preferencjami cukiernikow. Ta, ta druga – idealna w procesie tworzenia bizuterii.

Mastyks mleczny na bazie cukru pudru, mleka skondensowanego i w proszku. Mieszajac te skladniki, mozliwe staje sie osiagniecie plastycznosci wymaganej do pracy. Masa jest latwa w produkcji i przyjemna w obrobce.

Mastyks galaretowaty jest przygotowywany znacznie wiecej. To dosc dlugi proces. Co wiecej, nie mozna przegapic czasu, w ktorym zelatyna stygnie, ale nadal nie traci swojej elastycznosci.

Te rodzaje mastyksu maja swoje wlasne specyficzne podgatunki:

kwiaty na torcie

  • Miod;
  • Przemyslowy;
  • Marcepan i inne.

Przygotowanie wersji miodowej opiera sie na dodaniu miodu do tradycyjnie stosowanych skladnikow. Powstala masa pozwala robic z niej rozne figury i nie martwic sie, ze sie rozpadna.

Mastyks przemyslowy jest rozumiany jako ten, ktory jest sprzedawany w sklepach. Do jego produkcji wymagany jest specjalny sprzet, dlatego powstaje wylacznie w produkcji.

Wersja marcepanowa bazuje na wszystkich tradycyjnych skladnikach, ale do tej kompozycji dodawane sa migdaly. Figurki z takiego mastyksu nie sa rzezbione, nie nadaje sie do tworzenia napisu. Jej glownym celem jest pokrycie wyrobow cukierniczych.

W zaleznosci od koncowego zastosowania masy uszczelniajacej moze to byc:

  • Cukier (sluzy do pokrycia i dopasowania powierzchni produktu, stosowany do modelowania prostych dekoracji, kompozycji, figur);
  • Kwiatowy (latwy w pracy, elastyczny, dobrze sie roluje, doskonale trzyma ksztalt i szybko schnie – stosuje sie go tylko przy modelowaniu bizuterii i kwiatow);
  • Modelowanie (jego glowna cecha jest miekka w srodku i twarda na zewnatrz; ze wzgledu na powolne schniecie, mozliwe staje sie tworzenie roznych ksztaltow i poswiecenie temu procesowi wiekszej ilosci czasu).
  • W zaleznosci od przeznaczenia mastyksu dzieli sie na nastepujace typy:

  • Do modelowania;
  • Do ciasnego dopasowania.
  • Masa przeznaczona do modelowania to masa, w ktorej zageszczacz wystepuje w niewielkich ilosciach. Dzieki temu pozostaje lepki przez dlugi czas. Sluzy do tworzenia figurek oraz detali do ozdabiania wyrobow cukierniczych.

    Mase przeznaczona do oblewania zwija sie w talerze, nastepnie pokrywa sie powierzchnia cukiernicza. W takiej masie jest duzo zageszczacza, wiec pokrycie produktu nalezy wykonac szybko.

    Wsrod mistrzow zajmujacych sie przygotowaniem wyrobow cukierniczych opracowano pewne przepisy na mastyks. Zwrocmy uwage na te najczestsze.

    Mleczarnia uniwersalna
    Jak zrobic mastyks w domu: instrukcje krok po kroku

    Skladniki Ilosc
    mleko (wytrawne) 160 gramow
    mleko (skondensowane) 200 gramow
    cukier puder 160 gramow
    sok z cytryny 2 lyzeczki
    koniak 1 lyzeczka
    Czas gotowania: 25 minut Kalorie na 100 gramow: 155 Kcal

    Polacz wszystkie skladniki oprocz soku z cytryny, barwnikow i koniaku i dobrze ugniataj. Mase ugniata sie, az stanie sie elastyczna (gdy przyklei sie do dloni, dodaje sie do niej rowniez cukier puder).

    Jesli masa zacznie sie kruszyc, musisz dodac do niej niewielka ilosc soku z cytryny. Aby nadac masie jasny kolor, dodaj do niej kilka kropel barwnika spozywczego.

    Do przygotowania mastyksu z zelatyny (cukru) potrzebne beda nastepujace produkty:

    • 10 gr. zelatyna;
    • 60 ml wody;
    • 600 gr. cukier puder;
    • 2 lyzeczki sok cytrynowy;
    • Barwnik spozywczy.

    Zelatyne moczy sie w zimnej wodzie i czeka, az pecznieje. Nastepnie woda, w ktorej umieszcza sie speczniona zelatyne, zostaje podpalona.

    Ciagle mieszajac czekamy na calkowite rozpuszczenie zelatyny. Konieczne jest kontrolowanie, aby woda sie nie zagotowala. W przeciwnym razie mastyk bedzie niskiej jakosci.

    Nastepnie cukier puder nalezy wylac na stol, nadac mu ksztalt szkielka i wykonac w nim zaglebienie. Wlej zelatyne do tego zaglebienia i zacznij ugniatac mase.

    Jesli mastyk sie kruszy, do masy nalezy dodac sok z cytryny. Barwniki spozywcze sa dodawane wedlug potrzeb.

    Do przygotowania klasycznego mastyksu (z pianek) potrzebne beda:

    • Cukier puder (ilosc jest regulowana podczas procesu przygotowania);
    • 200 gr. miekkie prawoslazu (prawoslazu);
    • 10 ml wody;
    • Barwnik do produktow.

    Wloz pianki do duzej miski nadajacej sie do kuchenki mikrofalowej i dodaj do niej wode. Miske nastepnie umieszcza sie w kuchence mikrofalowej na 40 sekund.

    podgrzej pianki

    Gdy ptasie mleczko sie rozpusci, do masy dodaje sie cukier puder. Ugniataj, az nabierze elastycznosci.

    dodaj pianke

    Nie przesadzaj z iloscia cukru pudru. W przeciwnym razie masa bedzie szorstka i trudna w obrobce. Na tym samym etapie, w razie potrzeby, dodaje sie barwnik spozywczy.

    Gdy masa osiagnie planowana konsystencje i kolor, owija sie ja w folie spozywcza i wstawia do zamrazarki na 30 minut. Potem mozesz z nia pracowac.

    mastyk jest gotowy

    Do przygotowania mastyksu czekoladowego potrzebne sa nastepujace produkty:

    • 100 gramow gorzka czekolada;
    • 50 ml smietanki 30%;
    • 1 lyzka. l. Maslo Maslo);
    • 10 ml brandy;
    • 100 gramow pianki w dowolnym kolorze;
    • 125 gr. cukier puder.

    W pojemniku wloz polamana na kawalki czekolade i rozpal maly ogien. Nie wyjmuj z ognia, dopoki mastyk nie bedzie calkowicie gotowy.

    Gdy czekolada calkowicie sie rozpusci, dodaje sie do niej prawoslazu. Przy ciaglym mieszaniu musisz poczekac, az polowa pianek rozpusci sie. Nastepnie dodaj maslo, smietane i brandy.

    Cala mase ciagle miesza sie do uzyskania jednorodnej, gestej konsystencji. Nastepnie zdejmuje sie go z ognia, dodaje cukier puder, lekko schladza, formuje w kulke i przeklada na papier do pieczenia.

    Masa jest gotowa do dalszej pracy lub przechowywania.

    Aby zrobic mastyks z bialkiem jaja, bedziesz potrzebowac:

    • 2 lyzki stolowe. l. syrop glukozowy;
    • Funt cukru pudru;
    • 1 bialko jajka.

    Najpierw wymieszaj glukoze i bialko jajka, nastepnie dodaj cukier puder i dobrze zagniataj. Nastepnie zwijaja w kulke, wkladaja do torby i zostawiaja w niej na 2 godziny.

    Nastepnie zagniesc ponownie. Przy slabym zaleganiu masy z rak dodaje sie do niej niewielka ilosc cukru pudru.

    Mastyks miodowy przygotowywany jest z produktow takich jak:

    • 2 lyzki stolowe. l. miod;
    • Funt cukru pudru;
    • 2 lyzki stolowe. l. Maslo Maslo);
    • 10 gr. jadalna zelatyna;
    • 120 ml wody.

    Zelatyne wlewa sie do wody przez pol godziny, a nastepnie calkowicie rozpuszcza za pomoca kapieli wodnej. Miod miesza sie z maslem i dodaje do zelatyny.

    Do tej masy stopniowo dodawany jest cukier puder. Podczas mieszania skladnikow mase ciagle miesza sie lyzka tak dlugo, jak to mozliwe.

    Gdy mieszanie lyzka stanie sie niemozliwe, nalezy zagniesc mastyks recznie, az do uzyskania gladkiej i elastycznej konsystencji.

    Mozesz dodac kolor do mastyksu:

  • Zelowe barwniki spozywcze;
  • Suche barwniki spozywcze.
  • Aby zabarwic mase barwnikiem zelowym, nalezy wrzucic do niej kilka kropel wybranego koloru. Nastepnie mase zagniata sie.

    barwienie mastyksu

    Nalezy pamietac, ze bedziesz musial dokladnie i intensywnie ugniatac. Jesli tego nie zrobimy masa utwardzi sie, a barwnik bedzie nierownomiernie rozprowadzony.

    Podczas barwienia masy suchym barwnikiem wymagana ilosc umieszcza sie w pojemniku, a nastepnie dodaje sie kilka kropli wody. Otrzymana mase dodaje sie do mastyksu.

    W takim przypadku nie mozna od razu wylac calego barwnika. Konieczne jest wkraplanie kropli w rozne miejsca mastyksu. Nastepnie mase miesza sie.

    Jesli potrzebujesz czarnego mastyksu, nie ma sensu szukac barwnika spozywczego tego koloru. Po prostu nie istnieje.

    Aby nadac masie czarny kolor nalezy zmieszac zolte, niebieskie, czerwone barwniki proszkowe w proporcji 1:2:1. W przypadku, gdy po zmieszaniu wskazanych odcieni uzyskasz kolor czarno-zielony, musisz dodac odrobine czerwonego barwnika bezposrednio do masy.

    Mastyks nalezy przechowywac w folii (mozna uzyc plastikowej torby) w zamrazarce. Okres przechowywania nie przekracza trzech miesiecy.

    Jesli mastyk jest dobrze przygotowany, formowanie z niego figurek nie bedzie trudne. Praca z masa przypomina modelowanie z plasteliny. Aby polaczyc czesci figur, a takze przykleic dekoracje, nalezy lekko zwilzyc miejsce, do ktorego przyklejamy.

    Do wykonania figurek nie trzeba uzywac barwnikow. Mozesz zrobic je z bialego mastyksu, a nastepnie pomalowac farba spozywcza.

    Udekorowanie tortu wykonanymi figurkami jest znacznie latwiejsze niz ich wykonanie. Wystarczy zrobic dowolne zdjecie jako podstawe i podazac za rozmieszczeniem cyfr, jak na nim wskazano.

    kremu
    Smietana ze skondensowanym mlekiem i maslem sprawi, ze ciasto bedzie bardziej miekkie i delikatne. To ciasto ma przyjemny kremowy smak i delikatny aromat.

    Przeczytaj jak zrobic najdelikatniejszy krem ??proteinowy do dekoracji ciasta i jak ciekawie jest udekorowac ciasto.

    Smietana i twarog na ciasto biszkoptowe sa nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Ten krem ??moze byc nawet uzywany jako sos do slodkich ciast. Przepis jest tutaj.

    Gdy pomieszczenie jest wilgotne, na mastyksie wyjetym z lodowki moze gromadzic sie wilgoc. Takie ciasto najlepiej podac od razu. Jesli nie jest to mozliwe, powierzchnie ciasta mozna osuszyc serwetka, ktora usunie wilgoc.

    Podczas przygotowywania mastyksu moze nie byc dobrze rozprowadzony. Aby temu zapobiec, mozna go lekko podgrzac w kuchence mikrofalowej.

    Po wyschnieciu figurki wykonane z mastyksu sa przechowywane w pudelku, ktore musi byc suche i szczelnie zamkniete.

    Powloki z mastyksu nie naklada sie na wilgotna powierzchnie, poniewaz masa jest zdolna do rozpuszczenia.

    Cukier puder, z ktorego robi sie mastyks, musi byc drobno zmielony. Zapobiegnie to pekaniu ciasta podczas walkowania.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko