Jak zrobic moskiewski koktajl mulowy w domu?

Historia koktajlu Moskiewski mul

W rzeczywistosci istnieje wiele opcji wygladu tej mieszanki. Najbardziej prawdopodobna jest ta, ktora mowi, ze pewnego wieczoru w jednej z pijalni spotkali sie dostawca rosyjskiej wodki w Ameryce i przedsiebiorca, ktory zajmowal sie produkcja piwa imbirowego.

Kazdy z nich mial oplakana sytuacje ze sprzedaza towarow, o ktorych rozmawiali ze soba, stajac sie coraz bardziej smutnym w trakcie rozmowy. Przedsiebiorczy barman postanowil wplynac na sytuacje i rozweselic swoich stalych klientow.

Chwycil pod reka miedziany kubek i polaczyl w nim zarowno wodke, jak i piwo imbirowe, po czym wycisnal troche limonki i zaoferowal mieszanke obu smutnym klientom.

Wynik zadziwil obu przedsiebiorcow tak bardzo, ze kilka dni pozniej swiat uslyszal o nowej oszalamiajacej mieszance zwanej moskiewskim mulem. Nie trzeba dodawac, ze pechowi biznesmeni maja sie dobrze.

Skladniki koktajlowe Moskiewski mul

  • Wodka. Aby zrobic te mieszanke w domu, mozesz nieco odejsc od wersji kanonicznej i zamiast wodki Smirnov uzyc innego wysokiej jakosci produktu bez dodatkow smakowych i aromatycznych.
  • Piwo imbirowe. Ten odurzajacy napoj wykorzystuje slodkie bezalkoholowe piwo o zapachu imbiru, ale jesli zastapisz je piwem imbirowym, napoj nabierze ostrej i gorzkiej nuty w smaku, a takze wyzszy stopien mocy.
  • Sok limonkowy. Skladnik ten wplywa na wytrzymalosc wodki, zmiekczajac ja i oslabiajac. Ponadto ten skladnik nadaje gotowemu produktowi przyjemny cytrusowy aromat. W zasadzie sok z limonki mozna zastapic swiezym sokiem z cytryny, ale moskiewski mul prawdopodobnie na tym straci.

Historia mula moskiewskiego

Istnieja dwie dosc prawdopodobne historie pojawienia sie moskiewskiego mula. Jeden zostal opisany w artykule New York Herald Tribune z 2007 roku. Wedlug niej koktajl zostal wymyslony przez trzech genialnych biznesmenow: Jacka Morgana (prezesa Cock 'n’ Bull Products i wlasciciela hollywoodzkiej restauracji Cock 'n’ Bull), Johna Gilberta Martina (prezesa GF Heublein Brothers Inc. z Hartford , Connecticut) i Rudolph Coonette (prezes Pierre Smirnoff, oddzial Heublein).

Kiedy ci trzej honorowi dzentelmeni zebrali sie w barze nowojorskiego hotelu Chatham, plotkuja o tym i tamtym i dyskutuja o ?problematycznych dzieciach?: Jack Morgan wypil spora ilosc imbirowego piwa Cock 'n’ Bull, nowego w Ameryce, zbieral kurz w swoich magazynach, a John i Rudolph nie wiedzieli, jak wypromowac tak niepopularny w USA napoj – wodke Smirnoff. Nikt nie powie dokladnie, co wydarzylo sie tego dnia w barze, ale cztery lub piec dni pozniej swiat uslyszal o koktajlu Moscow Mule.

A co z miedzianym kubkiem? – ty pytasz. Odpowiem – kto by wiedzial! Wedlug historyka Teda Haiga, znajomy Jacka Morgana, Osalen Schmitt, odziedziczyl interes z wyrobami miedzianymi – stad kubek. Istnieje rowniez alternatywna historia o nieszczesnej rosyjskiej imigrantce Sophie Berezinski, ktora przybyla do Stanow Zjednoczonych w 1941 roku z 2000 miedzianych kubkow na pokladzie. Jej ojciec byl wlascicielem slynnej miedzianej firmy i mial nadwyzke miedzianych kubkow, ktorych po prostu nie mogl sprzedac w kraju przygotowujacym sie do wojny. Sophie wziela kubki i unosila sie bez celu. Podobno stopila kubki na tym spotkaniu w barze Chatham. Tak to idzie?

Opisana powyzej historia byla uwazana za jedyna prawdziwa przez dziesieciolecia, az w tym samym 2007 roku The Wall Street Journal opublikowal notatke stwierdzajaca, ze moskiewski mul zostal wynaleziony przez glownego barmana Hollywood Cock 'n’ Bull, zakladu Jacka Morgana, Charles Wesley ?Wes? Cena ma na celu sprzedaz nieswiezych resztek wodki Smirnoff i piwa imbirowego.

Historia rywala wyglada dosc wiarygodnie, poniewaz stworzenie tak prostego koktajlu wymaga pewnych umiejetnosci miksologicznych. Sam Price potwierdzil artykul osobiscie i powiedzial, ze zmiksowal pierwszy tego rodzaju moskiewski mul dla aktora Brodericka Crawforda, co jest kolejnym dobrym powodem, by zaufac barmanowi – koktajl poczatkowo bardzo lubil go w Hollywood.

Klasyczny przepis na koktajl Moskiewski mul

Tradycyjnie moskiewski mul serwowany jest w miedzianym kubku, co kiedys uczynilo koktajl jednym z najbardziej rozpoznawalnych i super popularnych napojow mieszanych w Ameryce. Prezentowana mieszanka to long drink, w zwiazku z czym zwyczajowo doprawia sie go ogromna iloscia lodu i pije powoli, delektujac sie kazdym lykiem.

Wymagane skladniki

skladniki dawkowanie
sok limonkowy 15 ml
imbirowe piwo 110-150 ml
dobra wodka 60 ml
kostki lodu 220 gramow
Limonka 1 kromka

Sekwencja produkcyjna

  • Najpierw napelnij miedziany kubek kostkami lodu.
  • Wycisnij wymagana ilosc soku ze swiezej limonki, a nastepnie przefiltruj przez sitko lub gaze.
  • Na kostki lodu wlej przefiltrowany sok i wysokiej jakosci wodke.
  • Wypelnij pozostala wolna przestrzen piwem o zapachu imbiru, napelniajac kubek do gory.
  • Na krawedzi kubka ostroznie poloz cienki plasterek swiezej limonki.
  • Wlewamy dluga slomke do alkoholu i przystepujemy do degustacji wspanialego koktajlu.
  • Przepis na koktajl jamajski z mulem

    Oczywiscie mul moskiewski ma wiele roznych odmian. Na szczegolna uwage zasluguje prezentowana wersja, ktora ma oszalamiajacy smak i niezwykle gleboki aromat.

    Wymagane skladniki

    skladniki dawkowanie
    zloty rum 70 ml
    imbirowe piwo 110 ml
    sok limonkowy 15 ml
    swiezy ogorek 40 gramow
    korzen imbiru 50g
    kostki lodu 350 gramow
    ogorek i imbir 1-2 zraziki

    Sekwencja produkcyjna

  • Szklany kubek lub szklanke napelnij do gory kostkami lodu.
  • Obierz swiezy korzen imbiru, pokroj na kawalki i wyslij do miski blendera.
  • Wloz powstala posiekana mieszanke do gazy i ostroznie wycisnij sok z korzenia imbiru.
  • Swiezy ogorek pokroic w cienkie krazki, nastepnie wrzucic do shakera i dokladnie natrzec tluczkiem.
  • Dodaj do niego swiezo wycisniety sok z limonki, sok z imbiru i zlocisty rum.
  • Na przygotowane skladniki nalozyc kostki lodu i dobrze wstrzasnac zawartoscia shakera.
  • Otrzymana mieszanke przepuscic przez sitko bezposrednio do kubka.
  • Wypelnij wolna przestrzen wstepnie schlodzonym piwem imbirowym, wypelniajac pojemnik do gory.
  • Udekoruj alkohol plasterkiem imbiru i kilkoma plasterkami ogorka.
  • Inne wariacje koktajlowe

    ?Mal moskiewski? ma wiele odmian o nie mniej oryginalnych nazwach:

    • ?Ruff? ? wodka i piwo miesza sie w proporcji 4:1;
    • ?Red Eye? – do napoju dodaje sie sok pomidorowy;
    • ?Czeski mul? – zamiast wodki uzyj absyntu;
    • „Kentucky Mule” – piwo zmieszane z bourbonem.

    Wariant jamajski ma szeroka game skladnikow. Zawiera zmiazdzony korzen imbiru (50 g) i puree ze swiezego ogorka. Plastry ogorka sluza rowniez do dekoracji. ?Jamaican Mule? wyroznia sie oryginalnym smakiem i wysmienitym aromatem.

    Mule z dzemem doceniane jest przez profesjonalistow za swoja wyjatkowosc. Dodaje sie do niego dzem sliwkowy (50 g), ktory wrzuca sie bezposrednio do shakera. Napoj ozdobiony jest laska cynamonu. W upalny dzien ten koktajl przyjemnie Cie odswiezy.

    Nawet tradycyjny przepis mozna zmienic, dodajac do niego nie 10, a 35 ml soku z cytryny. W tym przypadku smak wodki bedzie mniej odczuwalny, zastapi go przyjemna kwaskowatosc.

    Przepis na koktajl mulowy z dzemem

    Ta ciekawa wersja zyskala uznanie i uznanie wybitnych degustatorow dzieki niezwyklej kompozycji, ktora pozwala na stworzenie koktajlu o niezwykle fantastycznym smaku i zlozonym delikatnym aromacie.

    Niestety, opisanie cech smakowych tej mieszanki jest prawie niemozliwe, wystarczy je poczuc.

    Wymagane skladniki

    skladniki dawkowanie
    dobra wodka 60 ml
    imbirowe piwo 110 ml
    sok limonkowy 15 ml
    powidla sliwkowe 50g
    Limonka 1 kromka
    cynamon 1 kij
    kostki lodu 400 gramow

    Sekwencja produkcyjna

  • Napelnij szklanke lub szklana filizanke do gory kostkami lodu.
  • Do shakera wlozyc powidla sliwkowe, nastepnie wlac wodke i swiezo wycisniety sok z limonki.
  • Dodaj tam kostki lodu i potrzasaj zawartoscia przez 30-40 sekund.
  • Odcedz powstala mieszanke bezposrednio do szklanki przez sitko lub gaze.
  • Wypelnij pozostala wolna przestrzen piwem imbirowym, wlewajac go do samych krawedzi kubka.
  • W przygotowanej mieszance zanurzamy laske cynamonu i plasterek swiezej limonki.
  • Moskiewski mul: przepis na koktajl w domu

    Koktajl Moscow Mule to jeden z symboli Ameryki polowy XX wieku. Ten dlugi napoj jest czesto porownywany do konia trojanskiego. Wbrew nazwie napoj pojawil sie w Rosji dopiero w XXI wieku.

    Ojczyzna: USA

    Fabula:

    Kiedy w 1941 roku prawa do produkcji wodki Smirnoff byly juz w kieszeni (USA), biegajacy tam John Martin zdal sobie sprawe, ze napoj ten jest bardzo niepopularny.

    Popularnosc wodki, ktora nie przypadla do gustu Amerykanom, znacznie ulatwila reklama, ze ??napoj ten jest czysty i wieloaspektowy, odpowiedni do kazdego miksu. Byl to obraz neutralnego alkoholu, bezbarwnego i bezwonnego, ale dodajacego mocy kazdemu sokowi, lemoniadzie itp. Polaczono go wtedy ze wszystkim, nawet z mlekiem.

    W miedzyczasie John Martin zaprasza kolezanke z destylarni, Jacka Morgana, aby zrobil koktajl tej wodki z piwem imbirowym, ktorego ten ostatni mial zbyt wiele do sprzedania w swoim Cock 'n Bull Saloon.

    Na poczatku wojny koktajl stal sie szalenie popularny we wszystkich wiekszych miastach, barach i restauracjach. Wiedzieli o nim w Los Angeles, Las Vegas itp.

    Ale II wojna swiatowa wstrzymala produkcje do 1947 roku. W tym roku do wznowionej produkcji koktajlu wprowadzono zapal, ktory pozniej stal sie jego charakterystyczna cecha ? napoj mial byc podawany w metalowych kubkach.

    Dla Rosjan symboliczne byly miedziane kubki, do ktorych regularnie lano ?100 gramow Komisarzy Ludowych?, co bylo wazne po zwyciestwie ZSRR w wojnie.

    Zimna wojna z antyreklama rosyjskiej wodki i ?mula moskiewskiego? zwiekszyla ich sprzedaz trzykrotnie.

    Trzy czesci piwa, jedna – wodka i kilka kropel soku z limonki jako czesc napoju byly zrzucane z nog i cieszyly sie popularnoscia, wzmacniajac jego reklame, co zrobilo wiele celebrytow – Benny Goodman, Woody Allen i inni.

    Wplyw na organizm: zbliza ludzi, rozsmiesza, bardzo odurza.

    Sposob podania: w miedzianym kubku, ktory mozna zastapic highballem. Czasami maja napis – ?Moscow Mule?.

    Dekoracja to spirala skorki cytrusow, dekoracja ? plasterek limonki, galazka miety.

    Notatka:

    • wodka koktajlowa nie powinna zawierac aromatow
    • limonka moze zastapic cytryne (ale nie jest to pozadane)
    • Wypelniacz imbirowy moze byc ale (imbir) lub piwo (imbir)

    ?Mal moskiewski?, klasyczny przepis

    Przygotowac:

    • wodka (mozna uzyc Smirnoff) – 45 ml
    • piwo imbirowe (piwo) – 120 ml
    • sok z limonki (cytryna) – 5-10 ml (od ? limonki)
    • klin limonkowy – 1 szt.
    • kostki lodu – 200 gr.

    Przygotuj sie tak:

    Wlej lod do kubka miedzianego lub highball. Wlej wodke i swieze (sok z limonki). Uzupelnij piwo i delikatnie wymieszaj lyzka. Ozdoba jest plasterek limonki.

    ?Mal moskiewski? po rosyjsku

    Przygotowac:

    • wodka (mozna uzyc Smirnoff) – 45 ml
    • piwo imbirowe (piwo) – 120 ml
    • sok z limonki (cytryna) – 5-10 ml (od ? limonki)
    • syrop miodowy – 5 ml (lub 3 ml miodu)
    • sok imbirowy – 3-5 ml (z 1 talerza)
    • gorzka „Angostura” – 3-4 krople
    • klin limonkowy – 1 szt.
    • kostki lodu – 200 gr.

    Przygotuj sie tak:

    Umiesc 1 swiezy imbir w miedzianym lub highball kubku na dnie i zmiazdz go (widelcem itp.), az pojawi sie sok. Dodaj lod. Wlej syrop miodowy lub dodaj 1 krople miodu do imbiru i ponownie zmiazdz. Wlej wodke i swieze (sok z limonki). Uzupelnij piwo i kroplowka Angostura. Delikatnie wymieszac lyzka. Ozdoba jest plasterek limonki.

    Rodzaje i odmiany:

    Moscow Mule to nie jedyny koktajl tego rodzaju. Dodatkowo napoj mozna przeksztalcac, dokonujac zmian i zdobywajac nowe wersje, takie jak:

    • ?Ruff? ? w klasycznym przepisie piwo imbirowe zastepuje zwykle piwo
    • ?Ciemny i burzliwy? ? w klasycznym przepisie wodke zastepuje rum
    • ?Red Eye? ? w klasycznym przepisie wodke zastepuje sok pomidorowy

    Mozesz jednak zastapic wodke w przepisie swoim ulubionym mocnym alkoholem – ginem, whisky, koniakiem itp.

    Przepis na koktajl meksykanski z mulem

    Kolejna ciekawa wersja moskiewskiego mula, ktora wykorzystuje tequile jako baze alkoholowa.

    Wymagane skladniki

    skladniki dawkowanie
    Tequila 70 ml
    Likier pomaranczowy 25 ml
    imbirowe piwo 190 ml
    sok limonkowy 20 ml
    papryka jalapeno 10 gramow
    korzen imbiru 10 gramow
    swieza bazylia 1 oddzial
    kostki lodu 250-300g

    Sekwencja produkcyjna

  • Napelnij miedziany kubek kostkami lodu i na razie odloz go na bok.
  • Oplucz pieprz i korzen imbiru pod biezaca woda i pokroj w cienkie krazki.
  • Posiekana papryke wrzucic do shakera i lekko natrzec tluczkiem.
  • Dodaj swiezo wycisniety sok z limonki, tequile i kilka kostek lodu.
  • Dobrze potrzasaj zawartoscia przez 30-40 sekund.
  • Otrzymana mieszanine wlej do miedzianego kubka, filtrujac plyn przez sitko.
  • Dodaj tam likier pomaranczowy, a pozostala przestrzen wypelnij piwem imbirowym, wlewajac go do brzegow kubka.
  • Udekoruj odurzajace jalapeno klinami z korzenia imbiru, nawleczonymi na szaszlyk koktajlowy i swieza galazka bazylii.
  • Przepis na klasyczny moskiewski mul

    Moskiewski mul wymaga tylko trzech prostych i stosunkowo niedrogich skladnikow: wodki, piwa imbirowego i soku z limonki. Bardzo problematyczne jest kupowanie piwa imbirowego w WNP, zwlaszcza przyzwoitej jakosci (zazwyczaj sa to producenci karaibscy), ale z pomoca przyjda ci savvy i rum. W jednym z poprzednich artykulow (tu link do niego) opisalem kilka przepisow na piwo imbirowe (radze zatrzymac sie u bezalkoholowego Paula Clarke’a). Uzyj tego!

    Klasyczny moskiewski mul

    • 60 ml wodki
    • 120-180 ml piwa imbirowego
    • 15 ml swiezego soku z limonki
    • limonka do dekoracji

    Wycisnij sok z limonki do szklanki Collins (lub do miedzianego kubka dla moskiewskiego mula), w to samo miejsce wrzuc wycisnieta skorke z limonki. Dodaj kilka kostek lodu, nastepnie wlej wodke i dobrze schlodzone piwo imbirowe. Podawaj koktajl w sztyfcie.

    Koktajl, jak wiadomo, jest bardzo prosty, co oznacza, ze ??kazdy skladnik ma ogromna wartosc. Z wodka wszystko jest klarowne – neutralne, bez obcych smakow i zapachow (tradycyjny Smirnoff nawiasem mowiac, stracil grunt i na koktajl lepiej wziac kazda inna „czysta” wodke). Ale z piwem imbirowym trzeba majstrowac, to znaczy przygotowac.

    Oczywiscie mozna uzyc imbirowego ale, ale to wcale nie o to chodzi (jest o tym kilka slow w artykule z przepisem na piwo imbirowe), a znalezienie dobrego piwa imbirowego na rodzimym rynku? nie nawet sprobuj (jednak jesli natkniesz sie na jamajski produkt, wez bez wahania, Q Ginger Beer i Fever-Tree Ginger Beer, stworzone specjalnie dla Moscow Mule, rowniez dobrze sie sprawdzaja).

    Oczywiscie mul ma rowniez mnostwo wariacji (mozesz zaczac od klasycznego przepisu, zwiekszajac lub zmniejszajac piwo i sok z limonki). Oto kilka z nich (co jest prostsze – lista, ktora jest bardziej skomplikowana – przepis):

    • Czeski mul – absynt, piwo imbirowe, sok z limonki
    • Kentucky mule – bourbon, piwo imbirowe, sok z limonki
    • Mul francuski – koniak, sok z limonki, syrop cukrowy, Angostura bitter, piwo imbirowe
    • Jin Jin Mule – Korzen imbiru, Gin, Limonka, Syrop Cukrowy, Piwo Imbirowe
    • Mule jamajskie – rum z przyprawami, limonka, syrop cukrowy, piwo imbirowe

    meksykanski mul

    • 60 ml tequili reposado
    • 15 ml likieru pomaranczowego
    • 180 ml piwa imbirowego
    • 15 ml soku z limonki
    • pokrojone jalapenos
    • posiekany korzen imbiru
    • galazka bazylii

    Umiesc lod, tequile, sok z limonki i kilka kawalkow papryczek jalapeno w shakerze i dobrze wstrzasnij. Wlej do miedzianego kubka lub wysokiej szklanki, na wierzch dodaj piwo imbirowe i likier pomaranczowy. Udekoruj posiekanymi papryczkami jalapenos, korzeniem imbiru i limonka, nadzianymi na szaszlyk koktajlowy i galazka bazylii.

    Mulejito

    • 5-8 listkow pachnacej miety
    • 15 ml syropu prostego
    • 15 ml soku z limonki
    • 60 ml rumu
    • 90-120 ml piwa imbirowego
    • mieta i limonka do dekoracji

    Na dnie miedzianego kubka lub wysokiej szklanki wymieszaj miete, zwykly syrop, sok z limonki i rum. Napelnij kubek lodem i uzupelnij piwem imbirowym. Udekoruj galazka miety i limonki.

    Martwy mul

    • 30 ml absyntu
    • 30 ml sznapsa cynamonowego
    • 30 ml syropu sadowniczego
    • 20 ml soku z limonki
    • piwo imbirowe na wierzch

    Ubij pierwsze cztery skladniki z lodem w shakerze i przelej do miedzianego kubka lub wysokiej szklanki wypelnionej lodem. Uzupelnij piwem imbirowym i udekoruj kawalkiem limonki.

    przepisy na koktajle moskiewski mul

    Aby uzyskac bardziej szczegolowe i doglebne przestudiowanie technologii tworzenia eleganckiego koktajlu moskiewskiego mula, sugeruje uwazne przestudiowanie przedstawionych materialow, na ktorych profesjonalni barmani oferuja wlasne, ciekawe wersje tego miksu.

    • # 1. Ten film pokazuje technike tworzenia klasycznego moskiewskiego mula od poczatku do konca.

    https://youtu.be/WNAABz9QY5M

    • # 2. Tutaj doswiadczony barman proponuje autorska wersje slynnego koktajlu amerykanskiego pochodzenia, pokazujac etapami caly proces gotowania.
    • Nr 3. Ten film spodoba sie fanom odwaznych eksperymentow, poniewaz pokazuje ciekawy przepis na moskiewskiego mula z brzoskwinia i bazylia.

    Fabula

    Autorstwo przypisuje sie trzem amerykanskim biznesmenom – Johnowi Martinowi, Rudolphowi Coonettowi i Jackowi Morganowi. W latach 30. w USA pojawila sie wodka rosyjskiej marki Smirnoff, ktorej prawa do produkcji kupil Martin. Ale prawie bez smaku mocny napoj byl bardzo trudny do zakorzenienia w amerykanskiej kulturze.

    W tym samym czasie Morgan mial spory zapas piwa imbirowego, ktore rowniez nie cieszylo sie popularnoscia.

    Jak dokladnie wspolnicy wpadli na pomysl stworzenia koktajlu, historia milczy, ale w nastepny weekend po ich spotkaniu, w przedwojennym 1942 roku dla Stanow Zjednoczonych, w barach Los Angeles pojawil sie nowy napoj Moskiewski Mul z haslem ?wydmuchnie z ciebie ducha? i zaczal szybko zdobywac popularnosc, ktora nie wyblakla do dzis.

    Pomocna informacja

    • Proponuje przestudiowac klasyczny przepis na oryginalny i popularny koktajl alkoholowy Mojito, napoj, ktory ma ogromna armie fanow na calym swiecie.
    • Nie zapomnij sprawdzic Strawberry Mojito, jedna z najlepszych odmian oryginalnego koktajlu.
    • Radze tez przejrzec ciekawa recepture na alkoholowe Mojito z wodka, ktora mozna latwo i szybko zrealizowac w domu i zaproponowac niespodziewanym gosciom.
    • Bez watpienia sa tacy, ktorzy chca skosztowac bezalkoholowej wersji Mojito, ktora zreszta jest swietnym towarzyszem w upalne, letnie dni.
    • Na koniec proponuje nauczyc sie pic Mojito, aby zrobic dobre wrazenie na innych i nie ?stracic twarzy? przed doswiadczonymi degustatorami i profesjonalnymi barmanami.

    Teraz znasz najlepsze przepisy na moskiewskiego mula i mozesz je latwo wdrozyc samodzielnie. IBA umiescila klasyczna wersje tego napoju alkoholowego na swojej liscie oficjalnych koktajli i sklasyfikowala go jako wspolczesny klasyk.

    Jesli wiecie o istnieniu innych odmian tej mieszanki i jestescie pewni ich dobrej jakosci, to koniecznie opiszcie przepis w komentarzach. Nie zapomnij tez zostawic moich wersji moskiewskiego mula, wskazujac, ktory z nich najbardziej Ci sie podobal i co. Zycze zwyciestw w trudnej dziedzinie sztuki barowej!

    Zalecenia

  • Thomson, Julie R. (11 sierpnia 2021). ?Chemik obala brzydka plotke o truciznie moskiewskich mulow?. HuffPost
    .
  • Nie zgadzaj sie, Szymonie. ?Mul moskiewski?. Przewodnik Difforda.
  • Graham, Colleen (3 czerwca 2021). ?Przepis na rog mglisty: gdzie spotykaja sie gin i piwo imbirowe?. Swierk
    . Zrodlo 22 grudnia 2021.
  • Graham, Colleen (24 maja 2021). ?Stoli Alibi: gazowany napoj, w ktorym spotykaja sie wodka i imbir?. Swierk je.
  • ?Koktajl z marchwi Moskiewski mul?. 13 kwietnia 2021
  • Hines, przepis: Nick. ?Moskwa Rosy Moskwy Mole?. WinorosliPara
    .
  • Sinclair, George (styczen 2007). ?Moskiewski Mul?. Myslacy barman. Zarchiwizowane z oryginalu 14 marca 2007 r. Pobrane 25 pazdziernika 2014 r.
  • Felten, Eric (9 czerwca 2007). ?Kogut (ogon) i byk?. Dziennik Wall Street
    . Zrodlo 29 pazdziernika 2021.
  • ?Co kryje sie za moskiewskim mulem i tym miedzianym kubkiem?? Import Paykoc. Zrodlo 25 kwietnia 2015.
  • Gwynn, osiem lat (27 grudnia 1942). ?Wtajemniczony Hollywood?. Pojawil sie nowy napoj, ktory jest teraz szalenstwem w kolonii filmowej. Nazywa sie ?mulem moskiewskim?.
  • Edwarda O. Thorpe’a. Beat the Dealer: A Winning Strategy in Twenty One
    (Nowy Jork: Vintage Books, 1966), s. 68.
  • Wydzial Napojow Alkoholowych w stanie Iowa (28 lipca 2017 r.). ?Stosowanie kubkow miedzianych do wydawania napojow alkoholowych? (PDF). Magazyn cytatow wymaga | dziennik = (pomoc)
  • Agencja ds. Zywnosci i Lekow (2013). Kodeks zywnosci (PDF). Magazyn cytatow wymaga | dziennik = (pomoc)
  • Oliver, David (8 sierpnia 2021). ?Brzeczenie zdrowia: dlaczego nie powinienes pic moskiewskich mulow z miedzianych kubkow?. Wiadomosci z USA
    . Zrodlo 9 sierpnia 2021.
  • Wang, Amy (8 sierpnia 2021). ?Uwaga, milosnicy moskiewskich mulow: ten miedziany kubek mogl cie otruc?. Poczta Waszyngtona
    . Zrodlo 9 sierpnia 2021.
  • Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko