Jak zrobic rum w domu z bimberu: prosty przepis z melasa z trzciny cukrowej, suszonymi sliwkami

Ulubiony napoj plantatorow i piratow, ktory jest obecnie popularny na calym swiecie, mozesz z latwoscia

gotuj we wlasnej domowej destylarni. Rum z bimberu, pod warunkiem, ze wezmiemy wysokiej jakosci baze, okazuje sie byc bardzo zblizony w smaku do oryginalu. Nie potrzebujesz drogich skladnikow, aby to zrobic, prawie niemozliwe jest zepsucie biznesu, wiec mozesz eksperymentowac.

Prawdziwy przepis na rum

Historycy maja rozne opinie na temat tego, kiedy po raz pierwszy pojawil sie ten mocny alkohol. Niektorzy datuja pierwsza wzmianke o nim na IV wiek p.n.e. mi. Ale fakt zostal ustalony na pewno, kiedy rozpoczela sie jego produkcja. Produkcja powstala na plantacjach trzciny, gdzie niewolnicy przypuszczali, ze destyluja sfermentowane surowce trzcinowe. Przepis na rum szybko rozprzestrzenil sie wsrod piratow, ktorzy uczynili z tego napoju swego rodzaju legalny srodek platniczy.
Obecnie prawdziwy rum produkowany jest w Australii, Indiach i na wyspach Oceanu Indyjskiego. Ale prawdziwym niezrownanym klasykiem jest rum, ktorego ojczyzna sa Karaiby.

Do uzyskania oryginalnego alkoholu uzywa sie trzciny cukrowej. Na poczatek wyciska sie zmiazdzone surowce, a sok podpala sie i czeka, az cukier zacznie sie krystalizowac. Melasa, ktora pozostaje po zebraniu cukru, wraz z drozdzami stanowi podstawe zakwasu. A dalsze dzialania sa podobne do zwyklej produkcji bimbru (ogrzewanie i destylacja, destylacja, oczyszczanie itp.). Wyjatkowy smak i aromat uzyskuje sie dzieki zastosowaniu miedzianego niegazowanego bimberu (alambiku) oraz lezakowaniu napoju w beczkach i debowych.

Produkcja

W rzeczywistosci produkcja rumu nie rozni sie niczym od destylacji bimbru w fabryce lub w domu. Na poczatek zbiera sie surowiec do brzeczki. W tym przypadku jest to trzcina cukrowa. Zawiera 15 procent lub wiecej sacharozy – pokarm dla drozdzy. Zmiazdzone lodygi sa wyciskane, pobierajac z nich sok. Sok powoli sie nagrzewa, w wyniku czego tworza sie krysztalki cukru. Po selekcji cukru pudru pozostaje plynna melasa, tzw. melasa.

Melasa jest mieszana z woda i drozdzami i poddawana fermentacji. Nastepnie nastepuje destylacja. Jesli alkohol jest wytwarzany na aparacie destylacyjnym takim jak alambik, okazuje sie, ze jest bardzo bogaty, slodki, ma wyrazny smak melasy. To slynny jamajski rum. Jesli destylacje przeprowadza sie w kostkach z systemem Patent Still, uzyskuje sie lzejszy napoj. Nastepnie rum dojrzewa w stalowych kadziach lub w debowych beczkach. Podczas destylacji niektore odmiany dodaja wanilie, cynamon, brzoskwinie, koniczyne i tak dalej.

Klasyczny przepis na domowy rum

Kazdy moze zrobic rum w domu. Najwazniejsze jest, aby scisle przestrzegac etapow przygotowania i uzywac wysokiej jakosci skladnikow. Bedziesz potrzebowal 200 gr. cukier trzcinowy, 500 ml. woda, 1 litr dobrej wodki (mozna zastapic oczyszczonym bimberem) i esencje (wanilia, ananas i rum).

Aby zrobic rum w domu, najpierw musisz zagotowac syrop (mieszajac mieszanine wody i cukru na malym ogniu). Schlodzony slodki plyn miesza sie z alkoholem i podaje przez miesiac. Nastepnie do obrabianego przedmiotu dodaje sie 10 ml. ananas i wanilia (mozna wykluczyc te skladniki) i 50 ml. esencja rumu. Wlej plyn do przyciemnianej szklanej butelki i pozostaw na kolejne 30 dni.

Ten przepis na zrobienie rumu pozwoli Ci uzyskac pyszny napoj o mocy do 40 stopni. Ale aby nadac mu naprawde wyrafinowany smak i aromat, ktory uzyskuje sie przez przedluzona infuzje w debowych beczkach, mozna nalegac kory debu (50 g) w wodce (200 g) przez dwie godziny i dodac kilka lyzeczek koncentratu podczas przygotowania.

Co to jest rum morski?

Poniewaz zapasy swiezej wody nie byly zachowane podczas dlugich podrozy, wode czesto zastepowano rumem, piwem lub winem. Piractwo zaczelo byc kojarzone z rumem po tym, jak brytyjscy piraci odkryli w nim zrodlo znacznych dochodow. Podobienstwa miedzy nimi zostaly wzmocnione po opublikowaniu ksiazki RL Stevensona ?Wyspa Skarbow? i innych slynnych dziel.

Pierwotnie rum byl spozywany albo rozcienczony sokiem z cytryny, albo w czystej postaci. Ale od polowy XVIII wieku popularne stalo sie rozcienczanie napoju woda. Powodem tego byl rozkaz admirala E. Vernona, ktorego celem bylo zmniejszenie wplywu Romow na marynarzy. Ta mieszanka na czesc admirala, faevoy, ktora E. Vernon nosil przy zlej pogodzie, zostala nazwana grog (od angielskiego plaszcza grogram). Do polowy 1970 r. dzienna racja zywnosci marynarzy Krolewskiej Marynarki Wojennej obejmowala rum.

Rum z melasy trzcinowej

Jesli chcesz, aby przygotowany przez Ciebie napoj oddawal smak klasyki tak zywo, jak to mozliwe, musisz zrobic rum z melasy. Te melase, ktora pozostaje po produkcji cukru trzcinowego, mozna kupic w duzych supermarketach lub zamowic online. Bedziesz potrzebowal 5 kg. melasa, 25 litrow wody i drozdzy (50 gram suchych lub 250 g prasowanych).
Najpierw musisz nalozyc zacieru. Aby to zrobic, 1/2 przygotowanej wody nalezy zagotowac, rozcienczyc melasa i po pol godzinie wlac mieszanine do pojemnika, w ktorym odbedzie sie fermentacja. Rozpusc drozdze (mozesz wczesniej wlac troche mieszanki melasy i wody). Teraz dodaj pozostala wode (zimna) do pojemnika, upewnij sie, ze plyn wystygl (temperatura musi byc scisle ponizej 30?C) i dodaj drozdze. Dobrze wymieszaj, zamontuj zaluzje i pozostaw pojemnik w ciemnym miejscu na 10-12 dni.

Teraz gotowy zacier (bez osadu) mozna poddac destylacji, a proces zakonczyc, gdy moc w strumieniu spadnie ponizej 20%. Zmierz moc bimbru i okresl ilosc wody do rozcienczenia, aby uzyskac okolo 20% alkoholu. Dodaj 75% wymaganej ilosci, a reszte dodaj plynem do mycia z kostki. Otrzymana mieszanine ponownie destylowac, oddzielajac pierwsze 15% wydajnosci, ktore nie zostaly wykorzystane. Kontynuuj proces, az sila w strumieniu spadnie do 45%. W ten sposob otrzymasz bialy domowy rum, ktory po rozcienczeniu i zabutelkowaniu mozna wypic w ciagu kilku dni. Rum na bazie cukru z melasy trzcinowej lub trzcinowej mozna barwic na kolor karmelowy.

Historia powstania napoju

Rum, czyli potocznie nazywana wodka z trzciny cukrowej, to produkt otrzymywany w procesie fermentacji i destylacji slodkiego syropu, ktory otrzymuje sie w procesie przerobu trzciny cukrowej.

Nie ma standardowego przepisu na zrobienie tego napoju: proces i technologia zaleza bezposrednio od obszaru.

Gdzies rum z trzciny cukrowej trzymany jest przez wiele lat w beczkach z naturalnego drewna, w innych branzach wola, aby napoj od razu wlewal sie do pojemnikow. W niektorych destylarniach rum jasny i ciemny laczy sie w celu uzyskania lagodnego i niezwyklego smaku.

Oficjalna historia napoju alkoholowego rozpoczyna sie na poczatku XVII wieku – wtedy w roznych publikacjach po raz pierwszy pojawila sie nazwa ?rum?.

Wedlug danych historycznych mozna zauwazyc, ze rum i napoje o podobnym skladzie byly znane i znajdowane w starozytnych Indiach, Chinach, a takze na terenie wspolczesnego Iranu. Jesli mowimy o przemyslowej produkcji rumu, zaczela sie ona w 1665 roku w Stanach Zjednoczonych.

Istnieje opinia, ze ??niewolnicy pracujacy na plantacjach jako pierwsi ?odkryli? wodke trzcinowa. Trzeba przyznac, ze trudno nie zwracac uwagi na fakt, ze sok z trzciny, ktory przez dlugi czas przebywa w palacym sloncu, zaczyna ?wedrowac?, zdobywajac tym samym fortece.

Najlatwiejszy przepis na rum

Oczywiscie domowego rumu nie mozna porownac pod wzgledem bogactwa smaku i jasnosci aromatu z napojem przygotowanym wedlug sprawdzonej przez lata technologii. Istnieje jednak wiecej niz jeden prosty przepis, ktory pozwala dostac butelke w domu i na tyle szybko, ze nie wstydzisz sie postawic na stole.

Przygotuj 2 litry dobrego bimbru lub alkoholu, 40 gr. cukier lub miod na karmel, 5 gr. sucha kora debu, 1 gr. cukier waniliowy i cwierc lyzeczki mielonej kawy. Wymieszaj wszystkie skladniki, umieszczajac je w szklanym pojemniku i zalej alkoholem.

Teraz te mieszanke nalezy umiescic w ciemnym miejscu i stale wstrzasac przez dwa tygodnie. W ciagu ostatnich dwoch dni napoj nalezy pozostawic w spokoju, aby osad osla. Teraz napoj mozna ostroznie zabutelkowac, odstawic na co najmniej miesiac, a nastepnie sprobowac.

Rum Kapitana w domu

Jak zrobic rum dla kapitana z 0,5 litra bimbru:

  • w szklanym pojemniku wymieszaj skladniki (pol lyzeczki mielonej aromatycznej kawy, 3 g kory debu, kawalek gruboziarnistej sliwki bez pestki i lyzka cukru karmelowego);
  • wlej produkty mocnym bimberem i pozostaw w piwnicy na 7 dni, codziennie potrzasajac pojemnikiem;
  • dodaj przyprawy do bimberu (pol straka wanilii, pol groszku galki muszkatolowej, laska cynamonu, paczek gozdzikow), wloz 3-5 listkow melisy. Kontynuuj napar przez 2 tygodnie, rowniez potrzasajac pojemnikiem z napojem;
  • dokladnie odcedz domowy rum z bimberu, dodaj lyzke pachnacego miodu i 3 lyzki prawdziwego cukru trzcinowego;
  • kontynuuj infuzje przez 2 tygodnie;
  • nastepnie zaleca sie wlanie napietego napoju do debowej beczki, kontynuujac zaparzanie przez 30 dni.

Metoda robienia rumu wymaga cierpliwosci i wytrwalosci. Rezultatem jest piracki napoj, ktory zapachem i smakiem jest jak najbardziej zblizony do oryginalu.

Wiecej na temat: Proste przepisy na rum domowej roboty

Szybkie przepisy na imitacje rumu

Przepis na rum z bimberu w domu to w zasadzie przygotowanie rodzaju nalewki. W bimberze lub alkoholu, ktore sa uzywane jako baza alkoholowa, oprocz karmelu mozna dodac rozne przyprawy, owoce i suszone owoce, ktore sprawia, ze smak bedzie bardziej wyrazisty.

Z grejpfrutem

Moze Ci odpowiadac rum z grejpfrutem. Korzystajac z tego domowego przepisu na rum, nie musisz kupowac zadnych egzotycznych skladnikow. Wystarczy wziac pol grejpfruta, skorke i folie i wlac trzy litry obranego bimbru w duze plastry z pestkami. Wlej 100 gr. biale rodzynki i odcedz po 2 tygodniach naparu.

Z ananasem

Ciekawy smak ma rowniez domowy rum z dodatkiem ananasa. Zmiksuj jednego malego ananasa i posyp bimbrem. Trzymaj w ciemnym miejscu przez dwa tygodnie i ciagle potrzasaj. Nastepnie odcedz plyn i dodaj okolo 60 g. palony cukier. Odcedz i ponownie zabutelkuj dwa dni pozniej.

Rum Kapitana

Popularna nalewka nazywana jest ?Rumem Kapitanskim?. Aby przygotowac go w pojemniku, nalezy wymieszac mielona kawe (0,5 lyzeczki), suszone sliwki (1 szt.), kore debu (3 g), syrop karmelowy i zalac bimberem (500 ml). Pozostaw nieotwarte przez tydzien, pamietajac, aby wstrzasnac. Teraz dodaj przyprawy: gozdziki (1 szt.), melisa (3 listki), cynamon, galka muszkatolowa i wanilina (po 1 g). Czekamy jeszcze dwa tygodnie i nie zapomnij wstrzasnac mikstura. Teraz musisz odcedzic plyn, dodac miod (st. L.) I 45 gr. cukier trzcinowy rozcienczony w wodzie. Po 14 dniach filtrujemy i wlewamy do debowej beczki na miesiac.

Ze sliwkami i ziolami

Mozesz tez skorzystac z przepisu na domowy rum z ziolami i suszonymi sliwkami. Umiesc 4 sztuki w przygotowanym pojemniku. suszone sliwki, 10-12 szt. orzeszki pinii, suche galazki jablka (15 gr.), taka sama ilosc wiorkow debowych, 15 ml. syrop karmelowy, ziele i kwiaty cykorii (3 gr.) oraz inne ziola po 1-2 gramy (szalwia, ziele dziurawca, kardamon, koniczyna itp.). Zalej bimberem (0,5 l.) I pozostaw na dziesiec dni. Odcedz plyn, wkladajac z powrotem frytki i suszone sliwki. Po tygodniu ponownie odcedz i w razie potrzeby dodaj troche cukru trzcinowego, a po miesiacu mozesz sprobowac.

Znalazles blad? Wybierz i nacisnij Shift + Enter lub kliknij tutaj

Przydatna informacja

  • Przypuszczam, ze bedziesz zainteresowany ? tym, co pija rum ?. Przyda sie rowniez dowiedziec sie ? z czego jeszcze jest zrobiony rum ? oprocz skladnikow uzytych w opisanych przepisach.
  • Rum jest napojem delikatnym, jego odmiany znacznie roznia sie smakiem. Aby odnalezc swoj wlasny smak tego napoju, polecam zapoznac sie z glownymi cechami niezwykle smacznego ? rumu hiszpanskiego ? lub bardzo miekkiego i aromatycznego ? rumu tajskiego. Wielu mezczyzn uwaza ?kubanski rum? za najlepszy, podczas gdy kobiety preferuja ?rum z przyprawami?. Wybierz wlasna opcje, ktora bedzie dla Ciebie najlepsza!

Zaproponowalem Ci wiec najprostsze przepisy na zrobienie domowego rumu. Jesli masz ochote poeksperymentowac, mozesz zrobic rum z ananasem, roznymi ziolami, jako podstawe mozesz tez wziac alkohol lub wodke, ale lubie ten rodzaj rumu, ktory zdobywam wedlug wlasnych przepisow

Napisz w komentarzach, czy Ty i Twoi znajomi natkneliscie sie na symulowany rum zrobiony wedlug mojego przepisu? Dziekujemy za uwage i milego, cieplego weekendu przy lampce domowego rumu!

Robienie rumu w domu

Koneserow jamajskich i kubanskich trunkow jest wielu, dlatego tez proces robienia rumu z bimbru interesuje wielu bimbrownikow domowej roboty. Jednak ze wzgledu na brak surowcow nie bedzie dzialac bardzo podobnie do naturalnego napoju. Czy mieszkancy poludniowych regionow beda mogli zdobyc trzcine cukrowa.

W zastepstwie mozna wykorzystac odpady produkcji cukru z burakow – melase buraczana. Eksperymentuja rowniez z sokiem z trzciny cukrowej i prazonym cukrem buraczanym jako glownymi surowcami. Do bazy dodaje sie wode i drozdze. A potem wszystkie poddawane sa fermentacji, podwojnej destylacji i oczyszczaniu weglem drzewnym. Stosowanie drogiego cukru trzcinowego nie daje rezultatow – na wyjsciu alkohol ze zwyklego cukru i z cukru trzcinowego jest praktycznie nie do odroznienia.

Aby uzyskac dobry rum z bimberu, najlepiej uzyc alkoholu, ktory zostal wyprodukowany z cukru i dwukrotnie destylowany. Oto kilka przepisow, na ktore warto zwrocic uwage.

Rum dla leniwych

Najbardziej elementarnym sposobem przygotowania jest dodanie esencji rumowej, palonego cukru, polanie kolorem karmelowym. Niektorzy smakosze pala cukier trzcinowy. Erzats okazuje sie calkiem niezly, mozna z niego robic koktajle.

Przepis na esencje

To nieco bardziej skomplikowana wersja pierwszego przepisu. Rezultatem bedzie domowy rum z bimberu,

  • podwojnie destylowany bimber (sila 65 ? ?55 ?) – 1 litr;
  • plynna esencja rumowa – 5-6 kropli;
  • przygotowana woda – 0,25 litra;
  • cukier – 250 gr;
  • esencje waniliowe, ananasowe, migdalowe, cynamonowe, kokosowe, mango – do smaku.

Czesc cukru nalezy spalic, aby nadac napojowi odpowiedni kolor i smak. Z reszty zrob bogaty syrop cukrowy. Oznacza to, ze nie powinny pozostac krysztaly, a woda powinna wyparowac o 2/3. Po ostygnieciu syropu mozna wszystkie skladniki wymieszac i dodac do nich spalony cukier. Esencje mozna dodawac do woli. Szacunkowa suma powinna wynosic okolo 30-50 gramow.

Aby poprawic smak napoju, mozna go zaparzyc na korze debu lub nieobranych orzeszkach piniowych. Okres infuzji musi wynosic co najmniej 4 dni. Dzieki temu pojawi sie piekny kolor, zblizony do oryginalu, smak zmieknie, rum bimber wzbogaci sie o drzewne aromaty.

Ananas

To dosc oryginalny i nieoczekiwany przepis na rum bimberowy, ale powstaly napoj naprawde smakuje jak lekki, lekki rum. Wymagalby:

  • ananas – 1 owoc sredniej wielkosci;
  • bimber – 2 litry o sile 35 ?;
  • cukier palony – od 100 g (wiecej jesli lubisz slodki rum).

Ananasa obieramy, miazsz siekamy w drobna kostke (mozna zmielic w maszynce do miesa lub w blenderze). Mase uzupelniamy bimberem i wysylamy do zaparzenia przez co najmniej 2 tygodnie. Grubego ananasa nalezy usunac, nastepnie dodac palony cukier i pozostawic na co najmniej kolejny dzien. Rezultatem jest pyszny aromatyczny napoj mocno przypominajacy ?zenska? wersje rumu.

Z grejpfruta

Jesli lubisz odmiany smakowe, ta opcja moze zabrzmiec interesujaco. Bedziesz potrzebowac:

  • bimber – 3 litry (podwojna destylacja, sila okolo 45 ?);
  • grejpfrut ? 1/4 duzego owocu;
  • biale rodzynki – okolo 100 gr.

Obierz grejpfruta, zdejmij folie z plastrow i bez siekania dodaj miazsz i ziarna do

Podsumujmy

Robiac rum z bimberu, nie ma sensu powtarzac calego oryginalnego procesu technicznego: z powodu braku surowcow smak nadal nie bedzie odpowiadal oryginalowi. Ale eksperymenty z bukietem esencji, iloscia palonego cukru i naparem w debowych beczkach lub na chipsach pozwalaja uzyskac dobry analog. Idealny do rozjasnienia mroznego zimowego wieczoru nad cygarem marzacym o goracej Jamajce.

Nowoczesna medycyna na strazy Twojego zdrowia:

Atropant – krem ??na stawy: pozbadz sie bolu stawow, rak i nog w 10 dni!;

Lipo Star System – Produkt na odchudzanie: Rewolucja w odchudzaniu! Podwojny cios w nadwage – wewnatrz i na zewnatrz!;

? 16 – srodki na potencje: silna erekcja i silny boner u mezczyzn od 18 do 80 lat!

samogonpil.ru

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko