Sos miesny to podstawa, ktorej przepis powinien znalezc sie w ksiazce kucharskiej kazdej szanujacej sie gospodyni domowej.
I chociaz malo prawdopodobne jest, aby wszystkie metody gotowania zostaly policzone, musisz znac przynajmniej kilka z nich.
Sos moze byc swietnym dodatkiem do kazdego dania, czy to zwyklego makaronu, czy owsianki.
Bardzo wazne jest, aby nie pomylic sie przy wyborze miesa.
Niektorzy niedoswiadczeni kucharze sa zaskoczeni, gdy danie wydaje sie byc ugotowane dokladnie tak, jak opisano w przepisie, ale w rzeczywistosci smak wcale nie jest taki, jak bysmy chcieli.
Dlatego musisz znac kilka punktow, aby wybrac doskonale mieso:
Sos Z Miesem „Klasyczny”
Skladniki | Ilosc |
---|---|
dowolne mieso | 0,5 kg |
zarowki | 1 szt. |
marchewki | 1 szt. |
maka | 1 lyzka. lyzka |
pasta pomidorowa | 2-4 ul. lyzki (koncentracja na wlasnym guscie) |
olej roslinny | do smazenia |
sol i pieprz | smak |
Czas gotowania: 60 minut | Kalorie na 100 gramow: 165 Kcal |
Przepis na ten sos jest zaskakujaco prosty i nie wymaga zadnego kulinarnego wyrafinowania.
Jednak po ugotowaniu zrozumiesz, jak potrzebne bylo takie danie na twoim stole.
Ten sos pasuje do kazdej przystawki, o ktorej myslisz.
Gotowanie nalezy rozpoczac od przetworzenia miesa.
Dokladnie umyc i pokroic w drobna kostke.
Nastepnie podgrzej patelnie z maslem i wloz do niej te kostki.
Dobrze smaz, prawie do calkowitego ugotowania, a nie tylko do zlotego koloru.
Gdy mieso jest smazone, mozesz zrobic cebule i marchew.
Umyj warzywa, posiekaj cebule nozem, a marchewki zetrzyj na tarce o dogodnym dla siebie rozmiarze.
Gdy mieso jest prawie gotowe, na patelnie wrzuc posiekana cebule i starta marchewke.
Smaz wszystkie skladniki razem jeszcze przez kilka minut.
Dalej jest linia maki i pasty pomidorowej.
Tutaj wazne jest, aby wykonywac szybkie i wyrazne ruchy, aby nie tworzyly sie niepotrzebne grudki.
Dodaj make i koncentrat pomidorowy i ponownie dokladnie wymieszaj.
W razie potrzeby dodac sol i pieprz, dodac troche wody, ponownie wymieszac i szczelnie przykryc.
Wskazane jest, aby sos pocil sie przez 20 minut na malym ogniu.
Wazne jest, aby od czasu do czasu mieszac, aby nic nie przykleilo sie do dna i nie przypalilo.
Po uplywie czasu sos jest gotowy do podania.
Smacznego!
Prosty, ale pyszny sos miesny sklada sie ze zwyklych skladnikow:
- 0,5 kg dowolnego miesa;
- 1 srednia cebula;
- 1 papryka;
- 2 lyzki stolowe. lyzki maki;
- 3 lyzki. lyzki masla;
- 5 lyzek. lyzki kwasnej smietany;
- 2 lyzki stolowe. lyzki pasty pomidorowej;
- przyprawy (sol, pieprz, cukier);
- peczek koperku.
Pokroj mieso na male kawalki i dobrze podsmaz na patelni, az pojawi sie rozowa skorka.
Nastepnie dodaj make na patelnie i smaz z nia.
Cebule, marchew i papryke umyc i pokroic w paski, wrzucic na patelnie i smazyc kilka minut.
Nastepnie dodaj wszystkie pozostale skladniki oprocz ziol, soli i pieprzu.
W razie potrzeby dodaj niewielka ilosc cukru.
Nastepnie szczelnie zamknij pokrywke i gotuj przez 15-20 minut na malym ogniu.
Przed podaniem drobno posiekaj koperek i posiekaj na patelnie.
Sos smakowy jest gotowy do uzupelnienia dania glownego na stole.
Dzieciom szczegolnie przypada do gustu ten przepis, poniewaz kremowy smak, jaki uzyskuje sos dzieki kwasnej smietanie, jest wyjatkowy.
Bedziesz wiec potrzebowal nastepujacych skladnikow:
- 0,5 kg fileta z kurczaka;
- szklanka kwasnej smietany;
- 1 srednia cebula;
- 200 gramow pieczarek (lub innych grzybow);
- 2 lyzki stolowe. lyzki maki;
- peczek koperku lub innych zieleni;
- sol, pieprz, lisc laurowy.
Mozesz uzyc dowolnych innych grzybow, ktore lubisz, nie pieczarek, nie zmniejszy to atrakcyjnosci sosu.
Postaraj sie jednak wziac pod uwage specyfike gotowania kazdego rodzaju grzyba.
Algorytm dzialan niewiele rozni sie od powyzszych przepisow.
Przede wszystkim umyc mieso z kurczaka, pokroic w kostke i umiescic na rozgrzanej patelni (bez oleju), aby filet mogl wycisnac sok i dusic przez okolo 10 minut.
W tym czasie posiekaj pieczarki i cebule i wloz je na patelnie z filetami.
Smaz wszystko na miejscu przez kolejne 10-15 minut (uwazaj, kiedy grzyby sa gotowe).
Oddzielnie przygotuj ?dressing? do sosu: podsmaz make na innej patelni, dodaj tam smietane i okolo 100 ml wody.
Poczekaj, az uzyskana mieszanina sie zagotuje i dodaj ja na patelnie, na ktorej smazony jest kurczak i grzyby.
Dopraw sola i pieprzem, dodaj liscie laurowe i ziola.
Gotuj sos przez 10 minut.
Ten przepis jest swietnym dodatkiem do kazdego przystawki, zwlaszcza makaronu lub ziemniakow.
Sugerujemy przyjrzenie sie innej opcji gotowania – bez grzybow:
Nie wiesz, czym dzis nakarmic swoich bliskich na lunch? Mam pomysl! Kurczak w rekawie z ziemniakami: przepisy na gotowanie w piekarniku.
Mozesz zrobic ciasto deserowe z konfitura malinowa wedlug przepisu w artykule. Zawiera rowniez prosty przepis na sam dzem malinowy.
A tutaj zaproponujemy Ci sposoby na zwijanie dzemu truskawkowego. Warto juz teraz zarezerwowac czas i pieniadze na te jagode, aby zima rozpieszczac sie pysznym aromatycznym dzemem. Udane blanki!
Przygotowanie sosu nie jest wcale trudne, jesli masz podstawowy zestaw produktow i chcesz poprawic zarowno swoje kubki smakowe, jak i dom.
Po przygotowaniu sosu miesnego mozesz byc pewien, ze nie pomylisz sie z takim wyborem.
Na koniec dzielimy sie z Wami kolejnym ciekawym przepisem na sos pomidorowy, ktorego podstawa jest mielona wolowina: