Jakie podroby mozna podawac psu: wieprzowina, wolowina, podroby i kosci drobiowe, korzysci i szkody zwiazane z podrobami, jak je przygotowac

Menu zwierzaka powinno byc optymalnie zbilansowane. Jesli wlasciciel wybierze dla swojego zwierzaka naturalna diete, nie mozemy zapomniec o niezbednych substancjach i pierwiastkach sladowych. Wzbogac jedzenie pomoze produkty uboczne bogate w witaminy i aminokwasy. Musisz jednak zrozumiec, kiedy i w jakiej ilosci je dodac, aby nie zaszkodzic.

Wartosc odzywcza podrobow

Podstawa jadlospisu drapieznika jest bialko zwierzece. Oprocz miesa czworonogi chetnie korzystaja z nerek, pluc i wymion. Dodanie ich do potraw nie tylko urozmaici menu, ale rowniez pozytywnie wplynie na organizm.

Korzystne cechy

Podroby zawieraja duzy procent skladnikow odzywczych. W tym sa lepsze od zwyklego miesa. Wszystkie czesci tuszy zwierzecia sa niezastapionym zrodlem bialka zwierzecego, bez ktorego zycie czworonoznego przyjaciela jest niemozliwe.

Tapicerka zawiera nastepujace elementy:

  • fosfor

    – odpowiada za wzbogacenie w tlen i zdrowie koscca;

  • zelazo

    – reguluje wymiane tlenu;

  • cynk

    – jest niezbedny do funkcjonowania ukladu nerwowego i zdrowych wlosow;

  • potas

    – wspomaga prace nerek i serca;

  • selen

    – naturalny przeciwutleniacz;

  • magnez

    – Niezbedne dla zdrowia i dobrego rozwoju miesni;

  • jod

    – zapewnia sprawne dzialanie ukladu hormonalnego i sercowo-naczyniowego.

Trebuch jest bogaty w aminokwasy, witaminy B, A, K, E i D. Ta ostatnia jest niezbedna do wzmocnienia miesni i kosci zwierzaka, zapobiegania rozwojowi nowotworow zlosliwych, krzywicy i innych chorob autoimmunologicznych. Pod wzgledem zawartosci witaminy D podroby nie maja sobie rownych.

Stosowanie lamowek jest szczegolnie przydatne w przypadku psow zyjacych w regionach polnocnych. Brak swiatla slonecznego i wynikajacy z tego niedobor pierwiastkow chemicznych jest kompensowany dodatkiem flakow.

Podroby sa niezastapionym zrodlem energii dla komorek, poniewaz zawieraja aminokwasy Omega-3 i Omega-6. Ponadto watroba zawiera niewielka ilosc weglowodanow i tluszczow, dlatego nalezy do produktow dietetycznych.

Nieprzyjemne konsekwencje

Czasami czworonozny przyjaciel ma indywidualna nietolerancje na niektore lub wszystkie rodzaje flakow, nawet w malych ilosciach. Podobna reakcja wyraza sie w postaci wymiotow, biegunki lub alergii pokarmowych.

Nietolerancyjny zwierzak zaczyna zachowywac sie drazliwie. Staje sie ospaly, odmawia jedzenia. Na powierzchni pyska, lap, uszu pojawia sie wysypka charakterystyczna dla alergii. Czasami mozna go zobaczyc pod pachami i w odbycie.

Nadmiar alergenu wywoluje infekcje na skorze lub uszach. Cialo pokrywa sie czerwonymi, swedzacymi plamami, dochodzi do wypadania wlosow.

Aby wyeliminowac problem, wystarczy wykluczyc alergeny w postaci wnetrznosci kurzych i zwierzecych. A w przyszlosci do jadlospisu alergika dodawaj wylacznie miesa o niskiej zawartosci tluszczu.

Mozliwe konsekwencje

Chociaz kazdy produkt uboczny ma swoje zalety, moze byc szkodliwy dla Twojego psa. Aby uniknac negatywnych konsekwencji, karm swojego zwierzaka ostroznie. Ilosc podrobow powinna byc minimalna. W przypadku wystapienia alergii, biegunki lub wysypki nalezy wykluczyc produkt z diety.

Przestrzegajac prawidlowego odzywiania, podroby pomoga nasycic organizm zwierzaka niezbednymi witaminami i mineralami. Najwazniejsze to dac im z umiarem.

Zrodlo

W jakim wieku pies otrzymuje podroby i dodatki?

Niezwykle jedzenie uczy sie szczeniat dopiero w wieku 5-6 miesiecy. Wczesniej, w wieku 2-3 miesiecy, mozna leczyc niemowleta gotowanymi wymionami lub szyjkami kurzymi.

Wprowadzajac karme uzupelniajaca, zaleca sie gotowanie rosolu lub galaretki dla szczeniat. Zawieraja wiele substancji i pierwiastkow, ktore maja pozytywny wplyw na wzrost i rozwoj.

Dorosle psy chetnie jedza surowe wnetrznosci i dodatki. Ale starsze zwierzeta nie sa juz w stanie sobie z nimi poradzic, poniewaz moga zakrztusic sie lub zniszczyc zeby twardym kawalkiem. Dla nich obecnosc surowych skladnikow w diecie jest niepozadana. Jednak dobrze ugotowane i drobno posiekane jedzenie jest dobrze akceptowane.

Surowy

Nie zaleca sie podawania zwierzetom surowych wnetrznosci. Powodem jest mozliwa zawartosc larw robakow, ktorych neutralizacja wymaga obrobki cieplnej. Podroby mozna wstepnie zamrozic w komorze niskotemperaturowej. Ale nie wszystkie rodzaje robakow gina w niskich temperaturach. Dlatego zaleca sie ich gotowanie.

Mozna podawac na surowo:

  • serce wolowe, jesli nie ma nietolerancji tego produktu;
  • nerki wolowe po wstepnym moczeniu w zimnej wodzie przez co najmniej 30 minut;
  • czesci chrzestne, ale przed karmieniem nalezy je zamrozic przez co najmniej 3 dni i sparzyc wrzatkiem. Ta sama zasada dotyczy nog i ogonow. Z kaltyki i tchawicy, aby nie byly niebezpieczne, nalezy usunac tarczyce i przytarczyce.

Opinie o krowim zwaczu sa mieszane. Niektorzy wlasciciele podaja go na surowo, po dokladnym umyciu, na podstawie informacji, ze ewentualna obecnosc w nim szkodliwych mikroorganizmow nie jest niebezpieczna dla psow, a podczas gotowania wiele przydatnych substancji ulega zniszczeniu. Inni wola karmic je tylko dobrze ugotowanymi. Uwaza sie, ze surowa blizna jest zrodlem infekcji pasozytami, w szczegolnosci echinokokami.

Jakie podroby mozesz dac swojemu psu: dozwolone pokarmy i jak je przygotowac

Stosowanie podrobow nie tylko urozmaica menu, ale takze wzbogaca organizm w niezbedne substancje. Nakladaj rozne czesci tuszy, gotujac je lub oferujac na surowo.

Avian

Tuszki ptakow sa tanim i pozywnym pozywieniem. Zawieraja duzo kolagenu i bialka. Jednoczesnie jelita ptakow rzadko wywoluja reakcje alergiczne.

Serca, watroba i zoladek

Watrobka drobiowa lub kaczka zawiera witaminy A i B12. Serce i komory serca ptakow sa doskonalym zrodlem bialka. Naleza do nich cynk, zelazo, kolagen. Powinny byc podawane czworonoznym zwierzetom wylacznie w postaci gotowanej, nie wiecej niz 2 razy w tygodniu.

Zbyt duzo witaminy A moze pogorszyc zdrowie kosci i zmniejszyc mase miesniowa. Poddana obrobce termicznej watrobke dodaje sie do owsianki lub uzywa do zupy.

Szyja, glowa i nogi

Te czesci to ulubiona uczta dla Twojego zwierzaka. Dodatkowo szyje, glowy i nogi nasycaja zwierzaka wapniem, fosforem, kolagenem i elastyna.

Mieso rosolowe lub galaretowane przygotowywane jest z udka kurczaka do karmienia szczeniat. Z karkow i glow powstaja zdrowe zupy i platki zbozowe. Nie maja twardych kosci i sa lekkostrawne.

Jednak wazne jest, aby przed karmieniem usunac dzioby i pazury. Dopuszcza sie stosowanie wnetrznosci drobiowych bez wstepnej obrobki cieplnej.

Mieso wolowe

Podroby wolowe sa czesto uzywane w menu dla psow. Wszystkie czesci tuszy krowy maja pozytywny wplyw na organizm czworonoga, poniewaz sa magazynem witamin i waznych pierwiastkow. Dla psa odpowiednie sa wymiona wolowe, nerki, serce i inne wnetrznosci.

Serce

Serce ma gestsza strukture niz mieso ze wzgledu na wysoka zawartosc bialka. Zawiera selen, cynk, fosfor, niezbedne aminokwasy, elastyne i kolagen. Przydatne jest stosowanie go na surowo, poniewaz obrobka cieplna niszczy duza czesc elementow.

Blizna

Zwacz to czesc zoladka krowy, ktora zawiera duzo bialka, enzymow, specjalnych bakterii i aminokwasow. Substancje te przyczyniaja sie do lepszego trawienia pokarmu, neutralizacji toksyn i wzmocnienia odpornosci psa. Najbardziej przydatna nazywa sie zielona blizna.

Przed delikatnym potraktowaniem swojego zwierzaka blizna jest dokladnie myta. Dopuszcza sie stosowanie organow surowych i gotowanych. Aby usunac nieprzyjemny zapach, blizne zamraza sie na dwa dni.

Jezyk

Jest to drogi produkt i dlatego rzadko dodaje sie go do diety zwierzat. Uzywany jest jezyk zarowno surowy, jak i przetworzony. Sklad chemiczny jest podobny do sledziony. Nadaje sie do treningu miesni zuchwy.

Sledziona

Organ zawierajacy duze ilosci bialka, zelaza i aminokwasow. Przed uzyciem sledzione gotuje sie i podaje nie czesciej niz raz w tygodniu. Nadmiar sledziony powoduje biegunke.

Wymie

Wymiona wolowe sa bogate w tluszcz i nie powinny byc czesto uzywane w menu. Naduzycie wywoluje zaburzenia ukladu pokarmowego i reakcje alergiczne.

W niewielkich ilosciach wymie korzystnie wplywa na wzmozona aktywnosc budowania miesni. Jest gotowany lub podawany na surowo, po usunieciu nadmiaru tluszczu i pokrojeniu na male kawalki. Lekarze weterynarii podaja zalecenia, ile gotowac wymiona wolowe dla psow: czas gotowania wynosi 2-3 godziny i zalezy od wieku zwierzecia, ktore zje ten produkt.

Mozgi wolowe

W mozgu znajduje sie wiele substancji, takich jak lipidy i cholina, ktorymi warto nasycic organizm czworonoga przed planowanym kryciem. Ponadto mozgi to pozywne pokarmy, ktore moga szybko napelnic Twoje zwierze. Przed dodaniem do owsianki mozgi gotuje sie.

Ogony i chrzastki

Sa ubogie w bialko, ale z nadmiarem wapnia i fosforu. Ogon i chrzastka sa magazynem przydatnych aminokwasow i pierwiastkow sladowych. Psy w kazdym wieku lubia dlugo zuc chrzastki, wiec nawet szczenieta moga je jesc podczas zmiany zebow. Weterynarze zalecaja uzywanie ogonow i chrzastek bez gotowania.

Policzki, nos, usta

Te czesci tuszy sa bogate w bialko i skladaja sie z wysoce przyswajalnej tkanki miesniowej. Przygotowuje sie z nich buliony i galaretki miesne, odpowiednie do karmienia szczeniat lub osob starszych. Najwazniejsze jest odciecie nadmiaru tluszczu z powierzchni surowca. Same policzki, nos i usta sa dodawane do jedzenia w postaci ugotowanej i posiekanej.

Pluco

Ten narzad nie jest bogaty w bialko zwierzece i ma glownie tkanke laczna. Leaver jest slabo trawiony i wchlaniany, dlatego nie jest mile widziany w psiej diecie. Zjedzenie pluc moze wywolac wymioty i rozstroj jelit. Stosuje sie go jedynie jako dodatek do glownego posilku w niewielkich ilosciach. Latwe do tego gotowanie i krojenie.

Jadra bydla

To prawdziwy rarytas, ktory czworonogi bardzo lubia. Jadra zawieraja bardzo delikatne mieso, odpowiednie do karmienia szczeniat, laktacji i osobnikow oslabionych. Nie sa zalecane tylko dla samcow, ktorzy w niedalekiej przyszlosci beda mieli krycie – jadra bydla powoduja nadmierne pobudzenie ukladu nerwowego samca i komplikuja krycie.

Swieze czesci byka gotuje sie przez pol godziny, a nastepnie obiera nozem ze skorupy. Zaleca sie wlac bulion po ugotowaniu jader bydlecych i drobno posiekac przed dodaniem do owsianki.

Watroba i nerki

Organy te zawieraja witaminy A, B12, ktore sa niezastapionym zrodlem kwasu foliowego i silnych przeciwutleniaczy. Watroba jest wolna od toksyn i dobrze wplywa na prace narzadow rodnych.

Flaki stosuje sie nie czesciej niz raz w tygodniu. Tak wiec w diecie jego objetosc nie powinna przekraczac 5%. Duza ilosc watroby i nerek w diecie prowadzi do zaburzen pracy ukladu pokarmowego. Surowe wnetrze jest poddawane obrobce cieplnej i ciete na male kawalki.

Mieso wieprzowe

Trimmingi i swinie sa dosc tlustymi surowcami, dlatego nalezy je wprowadzac do zywnosci ostroznie. Nadmierne spozycie podrobow wieprzowych prowadzi do otylosci lub rozwoju alergii pokarmowych.

Serce

Serce wieprzowe stosuje sie w diecie dopiero po usunieciu tluszczu z jego powierzchni. Uzycie tego narzadu zwieksza wytrzymalosc zwierzaka. Serce zawiera koenzym Q10, ktory poprawia odpornosc i zapobiega starzeniu sie organizmu.

Selen, cynk, fosfor i dobroczynne kwasy pomagaja budowac potrzebne miesnie i utrzymac poziom energii. W swojej strukturze serce przypomina tkanke miesniowa. Do naczynia mozna wprowadzac surowy lub ugotowany produkt.

Watroba i nerki

Spozywanie ich pomaga uzyskac kolejne zrodlo witamin A, B, kwasu foliowego i zelaza. Wszystkie te substancje stabilizuja prace ukladu nerwowego, nasycaja komorki tlenem i uczestnicza w metabolizmie.

Watroba jest szczegolnie przydatna w zywieniu samic karmiacych i dorastaniu. Najlepiej karmic zwierzeta surowa watroba i nerkami. Aby zapobiec zarazeniu zwierzat przez robaki, wnetrze umieszcza sie na kilka dni w zamrazarce. Mozliwa jest rowniez obrobka cieplna, ale znacznie zmniejszy ilosc przydatnych elementow.

Sledziona

Dzieki obecnosci aminokwasow sledziona wieprzowa jest zblizona do miesa watroby i miesni – ten narzad zawiera duzo bialka i zelaza. Sledziona jest odpowiednia dla doroslych i seniorow.

Szczenietom podaje sie sledzione dopiero po 6 miesiacach. Nalezy go dodawac nie czesciej niz raz w tygodniu. Sledziona gotuje sie przez co najmniej 2 godziny, kruszy i laczy z owsianka.

Uszy i chrzastki

Sa to tanie surowce z duza iloscia pierwiastkow, bez ktorych prawidlowy rozwoj masy kostnej i miesniowej jest niemozliwy. Wykonczenie dobrze trenuje szczeke, oczyszcza zeby i masuje dziasla.

Przed uzyciem uszy i chrzastki nalezy dokladnie oczyscic z brudu woda lub nozem i wstawic do zamrazarki na trzy dni. Nastepnie sa traktowane wrzaca woda.

Nerki wolowe: wlasciwosci

Wartosc odzywcza | Witaminy | Mineraly

Ile kosztuje nerka wolowa (srednio na 1 kg.)?

Moskwa i region moskiewski

Produkty uboczne pierwszej kategorii, obok serca, jezyka, watroby i mozgu, obejmuja rowniez nerki wolowe. Wyroznia je czerwono-brazowy, raczej ciemny kolor. Powierzchnia nerek swiezej wolowiny powinna byc blyszczaca, ze spora liczba glebokich rowkow, ktore wizualnie dziela produkt na wiele czesci. Jednak pod wzgledem gladkosci nerki krow sa nieco gorsze od produktu ubocznego, ktory uzyskuje sie ze swin.

W postaci nieobranej nerki wolowe sa zawsze pokryte gestym bialym filmem, a takze warstwa tluszczu i licznymi naczyniami. Przed uzyciem produktu do jedzenia, czyli przed jego przygotowaniem, wszystkie te elementy nalezy usunac. Swieze, wysokiej jakosci nerki wolowe powinny miec jednolity kolor, ale jesli na powierzchni produktu wystepuja niebieskawe plamy, oznacza to, ze nie byl on prawidlowo przechowywany lub byl przechowywany zbyt dlugo.

Podstawowa zasada przygotowywania roznorodnych dan z nerki wolowej jest wykorzystanie tych podrobow we wlasnym zakresie, bez mieszania ich z innymi produktami miesnymi w jednym naczyniu. Wynika to z dosc specyficznego smaku i zapachu nerek wolowych, ktore mozna przyrzadzac na wiele sposobow.

Jakich czesci tuszy nie nalezy podawac psu

Nie powinny byc zjadane przez zwierzaka rurkowate (twarde, puste w srodku) kosci i skora. Skora kurczakow czy indykow jest rowniez przeciwwskazana ? ten surowiec zawiera tluszcz, ktory ma negatywny wplyw na zdrowie. Skory ptasiej nie wstrzykuje sie w zadnej formie, poniewaz ma to zly wplyw na prace jelit i watroby.

Skora swin lub krow jest zrodlem pasozytow jelitowych, ktore sa niebezpieczne dla domowego przyjaciela. Kosci rurkowe powoduja uszkodzenia zebow, a ich fragmenty uszkadzaja przelyk. Spozywanie zakazanych kosci powoduje uduszenie i moze doprowadzic do smierci przyjaciela.

Dlaczego sa przydatne?

Co ciekawe, ilosc przydatnych skladnikow w podrobach jest nie mniejsza, aw wielu pozycjach – nawet wieksza niz w zwyklym miesie. W szczegolnosci pod wzgledem zawartosci witamin z grupy B, zwlaszcza B12, czyli kwasu foliowego, zwykla watroba znacznie przewyzsza mieso. Witaminy rozpuszczalne w tluszczach z grup A, D, E i K sa w nich zawarte w niezbednych i wystarczajacych ilosciach oraz gwarantowane, czego nie mozna powiedziec o suchej karmie.

To wlasnie produkty uboczne dla psow sa najlepszym zrodlem witaminy D. Dlatego watroba i serce wolowe polecane sa jako pokarm w okresie zimowym, kiedy brak swiatla slonecznego jest szczegolnie odczuwalny.

Jak wybierac i przechowywac podroby dla psow

Do gotowania uzywa sie tylko swiezych produktow, ktore nie maja sladow zepsucia i odpychajacego aromatu. Kupujac je na rynku od sprzedawcy, trzeba wiedziec, czy tuszki przeszly kontrole weterynaryjna.

Pozyskane wnetrznosci i scinki sa przechowywane w lodowce. Jesli watroba zostala kupiona do przyszlego uzytku, jest podzielona na porcje, dobrze zapakowana i pozostawiona w zamrazarce. Takie blanki sa przechowywane do 2 miesiecy.

Wskazane jest gotowanie rozmrozonych lub swiezych wnetrznosci, aby miec calkowita pewnosc co do ich bezpieczenstwa. Jesli masz jakiekolwiek watpliwosci co do jakosci jedzenia, wnetrze trzymaj przez 30 minut w wodzie z rozpuszczona soda oczyszczona. Rozwiazanie sklada sie z 1 lyzki. lyzki sody na 1 litr wody. Po namoczeniu lamowki sa dokladnie wyplukiwane pod biezaca woda.

Oznaki psucia sie to nieprzyjemny zapach, kremowa konsystencja, przebarwienia i zmiany tekstury. Taka karme nalezy wyrzucic, aby zapobiec zatruciu pokarmowemu zwierzakowi.

Robienie specjalnych smakolykow w domu

Glowy, udka i szyje kurczaka lub indyka sa czesto uzywane do robienia bulionu lub galaretki. Ten ostatni najlepiej przyrzadzic z udek z kurczaka lub indyka. Namacza sie je w chlodnej wodzie, a nastepnie gotuje przez okolo 2-3 godziny na malym ogniu, okresowo zgarniajac piane.

Nie dodawaj do potrawy soli ani przypraw. Po ugotowaniu bulion jest filtrowany i wlewany do foremek, ktore umieszcza sie w lodowce. Mieso w galarecie nadaje sie jako dodatek do owsianki lub jako samodzielne danie.

Z wymion robia suszony przysmak, ktory zabieraja ze soba w podroz, na spacer lub lecza na treningu. Wymiona sa dobrze umyte i wytarte. Kolejnym krokiem bedzie zamrozenie surowcow. W tej formie wymie kroi sie na male kawalki i uklada na blasze do pieczenia. Suszyc w piekarniku przez 2-3 godziny w temperaturze nieprzekraczajacej 80 stopni. Przechowuj frytki w zamknietym pojemniku w lodowce.

Z serca gotuja owsianke dla szczeniat i doroslych przedstawicieli. Najpierw przygotowuje sie bulion, nastepnie wyjmuje sie ugotowane mieso i drobno sieka. Do plynu dodaje sie kasze, posiekane warzywa, ziola. Po ugotowaniu platkow owsianke laczy sie z kawalkami flakow i schladza.

Wysuszony

Sa to produkty suszone lub peklowane, ktore zachowaly wszystkie dobroczynne substancje, ktore maja naturalne smaki i aromaty. W porownaniu z opcjami surowymi lub gotowanymi, suszona zywnosc ma wiele zalet:

  • podlegaja wszystkim warunkom gotowania, sa bezpieczne i zdrowe;
  • wygodny do przechowywania;
  • mozna przewozic i zabierac na droge;
  • uzywane do smakolykow lub nagrod szkoleniowych.

Sklepy zoologiczne i sklepy internetowe sprzedaja glownie suszone odmiany podrobow bydlecych.

Domowe gotowanie

Robienie tego w domu jest dosc trudne. Popelnienie najmniejszego bledu moze zepsuc produkt, co zwieksza ryzyko zatrucia zwierzecia. Ale niektorzy wlasciciele wciaz eksperymentuja i susza w piecach niezbyt geste wlokna, takie jak podroby z kurczaka.

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko