Jakie witaminy sa w pomidorach i jak sa przydatne?

Sklad chemiczny

Owoce pomidora wyrozniaja sie wysokimi walorami odzywczymi, smakowymi i dietetycznymi. Kalorycznosc dojrzalych owocow (wartosc energetyczna) – 19 kcal. Zawieraja 4-8% suchej masy, w ktorej glowne miejsce zajmuja cukry (1,5-6% calkowitej masy owocow, reprezentowane glownie przez glukoze i fruktoze), bialka (0,6-1,1%), kwasy organiczne (0,5 %), blonnik (0,84%), substancje pektynowe (do 0,3%), skrobia (0,07-0,3%), mineraly (0,6%). Na uwage zasluguje wysoka zawartosc karotenoidow

Sklad chemiczny pomidorow

POMIDOR, POMIDOR KULTUROWY

Ojczyzna pomidora jest Ameryka Poludniowa. Uwaza sie, ze pomidory po raz pierwszy sprowadzili na kontynent europejski Hiszpanie w polowie XVI wieku. Nastepnie spenetrowali terytorium Wloch, Francji, Niemiec. Wlosi nazwali owoc ?pomod’oro?, czyli ?Zlote jablko? z kolei Francuzi ze wzgledu na swoja soczystosc i piekno nadali mu nazwe ? ?pomed’amur? ? jablko milosci.

Na terytorium Rosji pojawienie sie pomidorow odnotowano w XVIII wieku. Po raz pierwszy pojawili sie na Krymie, skad stopniowo rozprzestrzenili sie na bardziej polnocna czesc kraju.

Pomidor uwazany jest za smaczny, gdy zawiera kilkakrotnie wiecej cukrow niz kwasow. Kwasy w pomidorach gromadza sie glownie w komorach nasiennych, cukry – w sciance zewnetrznej. Dlatego jesli widzisz, ze krojony pomidor ma malo nasion, a miazsz wyglada dobrze, oznacza to, ze kupiles to, czego potrzebujesz. A twoj pomidor, wyhodowany i pielegnowany wlasnymi rekami we wlasnym ogrodzie, jest dobry nawet bez analizy.

SKLAD CHEMICZNY POMIDORA

Pomidory sa najbardziej wartosciowym biochemicznie produktem. Pomidory zawieraja bialka, enzymy, aminokwasy, mono- i oligosacharydy (fruktoza, rafinoza, sacharoza), a takze polisacharydy (substancje blonnikowe i pektynowe). Inne substancje to wysoka zawartosc karotenoidow, witamin (B1, B2, B3, B5, kwas foliowy i askorbinowy), kwasy organiczne (cytrynowy, jablkowy, szczawiowy, bursztynowy, winowy), kwasy tluszczowe o duzej masie czasteczkowej i kwasy fenolokarboksylowe. Ponadto owoce zawieraja antocyjany, sterole, saponiny triterpenowe, kwas abscyzynowy. Liscie niedojrzalych i czesciowo dojrzalych owocow zawieraja glikoalkaloidy (pomidor, tomatydyna itp.), a liscie zawieraja olejek eteryczny. Ponadto rozwijajace sie owoce zawieraja alkohole lotne (izobutylowy, izowalerianowy) oraz aldehydy (furfural, benzaldehyd), ktore decyduja o aromacie pomidorow. Wreszcie owoce sa bardzo bogate w sole zelaza, pierwiastki sladowe ? cynk, miedz, fluor, jod. Zawieraja rowniez potas, wapn, magnez, fosfor i inne mineraly. Pod wzgledem zawartosci witaminy C niektore odmiany pomidorow mozna przyrownac do cytryn.

Witaminy
Witamina PP 0,5 mg
Beta karoten 1,2 mg
Witamina A (RE) 200 mikrogramow
Witamina B1 (tiamina) 0,06 mg
Witamina B2 (ryboflawina) 0,04 mg
Witamina B5 (kwas pantotenowy) 0,03 mg
Witamina B6 (pirydoksyna) 0,1 mg
Witamina B9 (kwas foliowy) 11 mikrogramow
Witamina C 25 mg
Witamina E (TE) 0,4 mg
Witamina H (biotyna) 1,2 mcg
Witamina K (filochinon) 7,9 ?g
Witamina PP (odpowiednik niacyny) 0,5996 mg
Cholina 6,7 mg
Makroelementy
Wapn 14 mg
Magnez 20 mg
Sod 40 mg
Potas 290 mg
Fosfor 26 mg
Chlor 57 mg
Siarka 12 mg
Pierwiastki sladowe
Zelazo 0,9 mg
Cynk 0,2 mg
Jod 2 ?g
Miedz 110 mikrogramow
Mangan 0,14 mg
Selen 0,4 ?g
Fluor 20 mikrogramow
molibden 7 mikrogramow
Bor 115 mcg
Kobalt 6 ?g
Nikiel 13 mikrogramow
Rubid 153 mcg
Wartosc odzywcza
Pomidor kaloryczny 19,9 kcal
Wiewiorki 0,6 g
Tluszcze 0,2 g
Weglowodany 4,2 g
Blonnik pokarmowy 0,8 grama
Woda 93,5 grama
Skrobia 0,3 g
Popiol 0,7 grama
Kwasy organiczne 0,5 grama
Mono- i disacharydy 3,5 grama

Zobacz sklad chemiczny i wartosc odzywcza owocow, warzyw i ziol:

POMIDORY W MEDYCYNIE LUDOWEJ

W medycynie ludowej pomidory nie znalazly szczegolnego zastosowania ze wzgledu na to, ze stosunkowo niedawno staly sie powszechnie znane.

Medycyna naukowa szeroko wykorzystuje je w zywieniu medycznym jako dodatkowe zrodlo uzupelnienia organizmu w witaminy i sole mineralne. Pomidory, sok pomidorowy, pasta pomidorowa polecane sa jako pokarm dla pacjentow z roznego rodzaju zaburzeniami metabolicznymi, sa szczegolnie niezbedne w diecie pacjentow z zaburzeniami metabolizmu soli oraz osob otylych. Przydatny w chorobach ukladu krazenia i przewodu pokarmowego. W tych przypadkach jako produkt spozywczy preferowane sa surowe pomidory i swiezy sok pomidorowy. Stwierdzono, ze substancje pektynowe zawarte w owocach obnizaja poziom cholesterolu w surowicy krwi, sok pomidorowy hamuje rozwoj bakterii, a pomidor glikoalkaloidowy ma dzialanie antybiotyczne i grzybobojcze.

Na polce w szafie

Wsrod najbardziej ulubionych preparatow na zime wiele gospodyn domowych ma pomidory. W tym dziale znajdziesz wiele sprawdzonych w naszej praktyce przepisow na wszelkiego rodzaju bulki z pomidorow, ketchupow, sosow, makaronow, salatek, ktore sa pyszne, dobrze stoja i maja dlugi termin przydatnosci do spozycia. Dobre zbiory i pelne magazyny!

Kazdy ogrodnik marzy o bezprecedensowych zbiorach. Coraz czesciej w ich uzyskaniu pomagaja regulatory wzrostu i rozwoju roslin. Jednak czym sa te substancje i jaka jest ich zasada dzialania, nie wszyscy wiedza.

Korzysci i szkody dla zdrowia ludzkiego

Pomidor jest szeroko stosowany w zywieniu medycznym, poniewaz jest w stanie uzupelnic organizm w niezbedne witaminy i sole mineralne. Dojrzale owoce pomidora zawieraja duzo soli zelaza, ktore odgrywaja wazna role w tworzeniu krwi.

Uwaza sie, ze pomidory sa lepsze od mleka, produktow rybnych i kurczaka pod wzgledem zawartosci zelaza. Ta wlasciwosc sprawia, ze ??to warzywo jest bardzo przydatne w anemii.

Pomidory pobudzaja apetyt, dzieki obecnosci w nich kwasu jablkowego i cytrynowego. Promuj aktywacje procesu trawienia, ta wlasciwosc ma dzialanie hamujace na patogenna flore jelitowa.

W celu zapobiegania miazdzycy w diecie stosuje sie rowniez pomidory, poniewaz maja niska zawartosc puryn, co czyni je waznym produktem dietetycznym. W normalizacji metabolizmu cholesterolu wazny jest proces hematopoezy, ogromna role odgrywa w tym kwas foliowy, ktory, jak juz wspomniano, wystepuje rowniez w pomidorach.

Kwas szczawiowy znajdujacy sie w warzywach sprzyja ?odkladaniu sie soli?. W pomidorach kwasu szczawiowego jest 6 razy mniej niz w zielonej salatce, 8 razy mniej niz w burakach, 10 razy mniej niz w ziemniakach. Szpinak jest bardzo bogaty w kwas szczawiowy, a pomidorow jest 64 razy mniej niz szpinak.

W pomidorach jest duzo kwasu askorbinowego, co zbliza je do cytryny, pomaranczy, mandarynki. Pomidory sa uwazane za silne srodki przeciwszkorbutowe ze wzgledu na wysoka zawartosc witaminy C. Dwie szklanki swiezego soku pomidorowego zawieraja dzienna dawke witaminy C i karotenu.

Sole zawarte w pomidorach utrzymuja rownowage kwasowo-zasadowa w organizmie czlowieka. Ta rownowaga jest bardzo wazna dla osob ze schorzeniami przewodu pokarmowego i ukladu krazenia, bedacych na diecie. Pomidory sa produktem niskokalorycznym, a delikatny blonnik sprawia, ze ??sa niezastapione w diecie osob na diecie. Delikatny miazsz pomidora nie podraznia blony sluzowej przewodu pokarmowego i jest dobrze przyswajalny.

Ale te cudowne jagody, pomimo swojej uzytecznosci, maja przeciwwskazania.

Pomidory sa przeciwwskazane do stosowania w kamicy zolciowej. Wynika to z faktu, ze pomidory zawieraja kwasy organiczne, moga powodowac skurcz miesni pecherzyka zolciowego.

Kompozycja swiezych pomidorow

Pragne od razu zaznaczyc, ze dane podane w tym artykule pochodza z podrecznika autorstwa I.M. Skurikhin.

Sklad 100g pomidora zawiera 92g wody, 1,10g bialka, 0,20g tluszczu, 4,6g weglowodanow, 0,8g blonnika. Wartosc energetyczna 23kcal. Te warzywa sa niskokaloryczne. Fakt, ze pomidory zawieraja blonnik i duzo wody oznacza, ze ??na pomidorach mozna schudnac.

Jakie witaminy sa w pomidorach?

100g pomidora zawiera:

  • karoten 1,2 mg,
  • tiamina 0,06 mg,
  • Ryboflawina 0,04 mg,
  • Niacyna 0,53mg,
  • Witamina C 25mg,
  • Witamina E 0,39mg,
  • Witamina B6 0,10mg,
  • Biotyna 1,2 mg
  • Kwas pantotenowy 0,25 mg
  • Folicyna 11mkg.
  • Mysle, ze przecietnemu czlowiekowi trudno jest zorientowac sie, czy 1,2 mg karotenu to duzo, czy malo, bo trzeba te liczbe porownac z dziennym zapotrzebowaniem tych substancji. Mowiac najprosciej, 300g pomidora zawiera dzienne zapotrzebowanie na karoten i witamine C, reszta substancji jest mniejsza.

    Mineraly w pomidorach.

    100g pomidora zawiera potas 290mg, wapn 14mg, magnez 20mg, sod 40mg, fosfor 26mg, zelazo 900mkg, jod 2mkg, mangan 140mkg, fluor 60mkg, chrom 15mkg, cynk 200mkg.

    Sklad chemiczny pomidora marynowanego.

    W pomidorach marynowanych zawartosc wody, bialka, tluszczu, weglowodanow i blonnika nie zmienia sie w porownaniu do pomidorow swiezych.

    Ale jesli chodzi o sklad mineralny pomidorow kiszonych, zawartosc sodu drastycznie wzrasta do 480 mg. Wynika to z faktu, ze podczas konserwowania pomidorow dodaje sie jadalna sol. To konserwant, ktory w okreslony sposob dziala na bakterie i gina. Dlatego nasze konserwy sa przechowywane przez dlugi czas. Ale potas, wapn, magnez i zelazo podczas marynowania pomidora migruja do roztworu.

    Podczas konserwowania warzyw stosuje sie obrobke cieplna, w wyniku ktorej zmniejsza sie zawartosc witamin. Ilosc tiaminy jest zmniejszona do 0,02 mg, ryboflawiny do 0,03 mg, niacyny do 0,6 mg, witaminy C do 15 mg. Przede wszystkim traci sie witamine C, jej straty siegaja nawet 80%.

    Oto glowne skladniki odzywcze w pomidorach.

    Pomidory (pomidor)

    Pomidor (pomidor) to owoc ziela o tej samej nazwie, jednej z najpopularniejszych upraw rolniczych na swiecie. Istnieje ogromna liczba odmian tego warzywa, rozniacych sie glownie ksztaltem (od kulistego do cylindrycznego), waga (od 30 do 800 gramow), kolorem skorki i miazszu (rozne odcienie zolci i czerwieni).

    Zawartosc kalorii

    100 gramow pomidorow zawiera okolo 18 kcal.

    Pogarszac

    Sklad chemiczny pomidorow charakteryzuje sie wysoka zawartoscia bialka, weglowodanow, witamin (A, B9, C), makro- (potas, wapn, magnez, sod, fosfor) i mikroelementow (kobalt, mangan, molibden, fluor).

    Jak gotowac i podawac

    Pomidory sa spozywane zarowno osobno, jak i razem z innymi produktami spozywczymi jako czesc ogromnej liczby potraw. Ponadto warzywo to jest uzywane nie tylko w postaci swiezej, ale takze marynowanej, solonej, suszonej i suszonej. Popularnosc pomidorow w kuchni wynika w duzej mierze z charakterystycznego kwasnego smaku ich miazszu. Po zmieszaniu z innymi skladnikami w procesie gotowania nabieraja bogatego smaku i wspanialego aromatu.

    Jak wybrac

    Przy wyborze pomidora nalezy wziac pod uwage wiele czynnikow. Jednym z glownych jest kolor skory, alergicy powinni unikac czerwonych warzyw. Dodatkowo nalezy zwrocic uwage na ksztalt pomidora, najbardziej zebrowane owoce maja duza ilosc malych komor wewnetrznych i wyrozniaja sie atrakcyjniejszym smakiem. Kolejnym czynnikiem wyboru jest grubosc i elastycznosc skory. Gruba i twarda skorka wskazuje na naduzywanie srodkow chemicznych w uprawie. Rowniez przy wyborze pomidorow nalezy wziac pod uwage aromat, ktory jest jednym ze wskaznikow swiezosci i dojrzalosci tych warzyw.

    Przechowywanie

    Pomidory mozna przechowywac w temperaturze pokojowej nie dluzej niz 3 dni, aw lodowce do 1 tygodnia. Najkorzystniejsze warunki przechowywania tych warzyw to od 8 do 12 stopni Celsjusza, dobra cyrkulacja powietrza i niski poziom wilgotnosci.

    Korzystne cechy

    Regularne spozywanie pomidorow ma dzialanie tonizujace, immunostymulujace, przeciwutleniajace, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, moczopedne. Ponadto pomidory stymuluja aktywnosc mozgu, zmniejszaja pobudliwosc nerwowa, normalizuja prace przewodu pokarmowego, nerek i watroby, a takze pomagaja obnizyc poziom tzw. ?zlego? cholesterolu we krwi.

    Przepisy

    Gazpacho ?Dwie polowki?

    Zdjecie: Shutterstock.com

    Jeden duzy pomidor sparz lub wrzuc do wrzacej wody na 5 minut, obierz i zmiel w blenderze z 2 lyzkami soku pomidorowego, sola i przyprawami (bazylia, pieprz, oregano). Obierz kilka srednich ogorkow, pokroj w kostke i przeloz przez blender z 3 lyzkami stolowymi 15% kwasnej smietany, sola i przyprawami. Papryke pokroic w duza kostke i ulozyc plasterki papryki na srodku talerza w formie ?tamy?. A teraz najciekawsza rzecz – wlej mase pomidorowa do jednej polowy talerza, a smietane ogorkowo-kwasna do drugiej. W zielonej polowce mozna umiescic dwie krewetki z sercem, a w czerwonej ?strzalke? zielonej cebuli.

    Suszone pomidory

    Zdjecie: shutterstock.com

    Pomidory myjemy, kroimy, ukladamy na deskach do krojenia, posypujemy suchymi ziolami, przykrywamy gaza i wystawiamy na slonce. Gdy pomidory sa pomarszczone i pomarszczone, wloz je do sterylnych sloikow, napelnij rozgrzana oliwa z oliwek, zamknij sterylnymi pokrywkami i wstaw do lodowki. Suszone pomidory swietnie nadaja sie do zup, gulaszow warzywnych czy salatek. Takie pomidory sa przechowywane przez ponad rok.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko