Jeze w piekarniku (w sosie smietanowym, z sosem): przepisy

Czasami pysznie gotowac, zaskakiwac, karmic bliskich i krewnych staje sie trudnym zadaniem. Eksperymenty w kuchni doprowadzily do ??odnowienia wielu klasycznych dan, przygotowanych z niebanalnym zacieciem, prezentowanych w postaci dodatkow takich jak sos, nadzienie, sos.

Mielone jeze w piekarniku w sosie smietanowym
Jak gotowac jeze z mielonego miesa w piekarniku

Skladniki Ilosc
mielona wieprzowina 750 gramow
jajko kurze 1 szt.
krakersy (slomki na igly dla jeza) 150 gramow
cebula 70 gramow
marchewka 70 gramow
kwasna smietana 200 ml
maslo 100 gramow
bulion miesny 0,5 litra
pasta pomidorowa 50 ml
maka 100 gramow
sol, ziola i pieprz smak
Czas gotowania: 80 minut Zawartosc kaloryczna na 100 gramow: 170 Kcal

Prawie kazda gospodyni domowa przygotowuje pachnace i apetyczne klopsiki i kotlety. Dania miesne urozmaicaja diete oraz zawieraja wiele witamin i mineralow.

Mielone jeze ksztaltem i sposobem przygotowania przypominaja klopsiki, ale nie do zupy, a do pieczenia w piekarniku z cudownym sosem smietanowym.

Przed rozpoczeciem gotowania musisz przygotowac wszystkie produkty. Obierz marchewki i cebule, drobno posiekaj i usmaz na masle.

Jajko ubic na glebokim talerzu, wlozyc tam mieso mielone, dodac smazone warzywa, szczypte drobno posiekanych ziol, sol, koncentrat pomidorowy, pieprz i dobrze wymieszac. Smaz make na patelni. Smietane dokladnie wymieszac z cieplym bulionem i schlodzona maka, aby nie powstaly grudki.

Z powstalej masy miesnej nalezy uformowac klopsiki wielkosci kurzego jaja – beda to jeze. Nastepnie przygotowane okragle mieso ukladamy na brytfannie, do kazdego przyszlego jeza wbijamy cienkie grzanki i delikatnie wlewamy sos smietanowy. Ustaw na srodku piekarnika na czterdziesci minut w 180 ?.

Gotowe mielone jeze mozna ozdobic ziolami, podawac ze swiezymi warzywami lub konserwami.

To cudowne danie, jakim sa klopsiki pieczone w piekarniku, nazywa sie ?mielonymi jezami?. Ryz, ktory dodaje sie do miesa mielonego, wystaje z klopsikow i przypomina igly jeza.

Ten przepis urozmaici codzienne menu i wniesie bogaty, aromatyczny smak. Do gotowania bedziesz potrzebowac:

  • 0,6 kg mielonego kurczaka;
  • 1 jajko kurze;
  • 2 pomidory;
  • 70 g marchewki;
  • 150 g ryzu;
  • 70 g cebuli;
  • 0,3 kg bulionu;
  • 30 g oleju roslinnego;
  • przyprawy, sol do smaku.

Czas gotowania jezy to jedna godzina, a wartosc energetyczna na 100 g potrawy to tylko 120 kcal.

Mieso mielone rozmrozic lub soczyste kawalki kurczaka zmielic w maszynce do miesa. Ugotuj ryz do polowy ugotowanego, oplucz i ostudz.

ryz na parze

Wszystkie warzywa ? marchew, pomidory, cebula ? sa obierane, drobno posiekane i smazone na oleju roslinnym. Nastepnie umiesc je na dnie garnkow do pieczenia piekarnika.

Wbij jajko w mieso mielone, dodaj ryz, przyprawy i sol, a nastepnie dokladnie wymieszaj i ?ubij?, aby dodac lepkosci.

zrobic mieso mielone

Uformuj z niego jeze – okragle klopsiki wielkosci malego jajka kurzego. Na smazonych warzywach uloz je w 4-5 kawalkach w kazdym garnku i zalej cieplym bulionem trzy centymetry od dna.

robic klopsiki

Przykryj wszystko folia lub pokrywkami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180? na pol godziny. Niezwykle delikatne i soczyste danie wspaniale laczy sie z dodatkiem ziemniakow, kalafiora, pikantnego i pikantnego sosu.

klopsiki sa gotowe

Dania miesne sa integralna czescia zdrowej diety. Mozesz urozmaicic swoje codzienne menu jezami z miesa mielonego w sosie smietanowym.

Bogaty, bogaty smak i doskonale polaczenie skladnikow zachwyci bliskich i gosci. Aby stworzyc to danie, potrzebujesz nastepujacych skladnikow:

  • mieso mielone (wieprzowina i wolowina) – 0,6 kg;
  • jajko kurze – 1 szt .;
  • smietana (zawartosc tluszczu powyzej 20%) – 100 g;
  • ryz – 100 g;
  • maslo – 40 g;
  • pasta pomidorowa – 50 g;
  • marchewka (duza) – 120 g;
  • maka – 30 g;
  • bulion – 0,5 kg;
  • czosnek – 1 zabek;
  • cebula – 200 g;
  • pieprz;
  • Sol.

klopsiki w kremowym sosie
Przy wyborze mieszanego miesa mielonego czas gotowania zajmuje okolo 70-80 minut, a kalorycznosc 100 g jezy to 165 kcal.

Aby przygotowac miesna czesc dania, musisz ugotowac ryz do polowy ugotowanego i ostudzic. Wbij jajko w mieso mielone, posyp sola i pieprzem. Posiekaj jedna cebule i czosnek, dodaj do mieszanki miesnej razem z ryzem.

Wszystko dobrze wymieszaj, uformuj roladki (po ok. 50 g) i umiesc w naczyniu do pieczenia w niewielkiej odleglosci od siebie.

Aby uzyskac kremowy sos, pokroj cebule w polpierscienie i gotuj na masle na patelni przez piec minut. Nastepnie dodaj marchewki pokrojone w cienkie paski i gotuj jeszcze przez piec minut.

Dodac koncentrat pomidorowy, wymieszac, dodac make i caly czas mieszac przez kilka minut. Mase warzywna powoli zalac bulionem, dusic jeszcze przez dziesiec minut i dodajac smietane zdjac z ognia z odrobina soli i pieprzu.

Przygotowane w formie jeze polac sosem, przykryc folia i wstawic do piekarnika nagrzanego do 180? na czterdziesci minut.

Powstale jeze w kremowym sosie rozplywaja sie w ustach, maja delikatny i satysfakcjonujacy smak.

Mielone kotlety z kurczaka
Czy wiesz, Jak gotowac mielone kotlety z kurczaka z platkami owsianymi?

Niezwykle smaczne i soczyste zoladki z kurczaka gotowane w multicookerze sa bardzo szybkie i latwe w przygotowaniu. Przepis krok po kroku ze zdjeciem.

Przepis na pizze w kuchence mikrofalowej – nawet dzieci moga to zrobic.

Kazdy zna klopsiki z miesa mielonego z ryzem, jednak uzywajac dodatkowych skladnikow mozna stworzyc niesamowicie smaczne i po krolewsku danie o oryginalnej nazwie ?Jeze? z dodatkiem dwoch odmian sera i sosu pomidorowego. Bedzie to wymagalo:

klopsy

  • mieso mielone (wieprzowina i wolowina) – 1 kg;
  • ser parmezan – 40 g;
  • czosnek – 1 zabek;
  • Ser mozzarella – 150 g;
  • pomidory – 0,4 kg;
  • jajko kurze – 1 szt .;
  • ryz – 150 g;
  • cebula – 70 g;
  • pietruszka – 40 g;
  • maslo – 40 g;
  • ostry sos ?Tabasco? – 1/3 lyzeczki;
  • Sol.

Przygotowanie tego dania zajmie tylko 50 minut, ale zawartosc kalorii na 100 g jezy wyniesie 210 kcal.

Ryz ugotuj do prawie calkowitego ugotowania, aby chrupkosc zniknela, i ostudz. Zetrzyj parmezan na grubej tarce. Dodaj go i ryz do mielonego miesa. W te mase rowniez wbij jajko, dodaj sol i dodaj czosnek, przemyty przez naczynie czosnkowe. Wszystkie skladniki dobrze wymieszaj.

Po wpisaniu do reki okolo dwoch lyzek mieszanki mielonego miesa, zgniec ja na nalesnik i wloz do srodka maly kawalek sera mozzarella, zawin do srodka, uformuj klopsik.

W namaszczonym olejem naczyniu do pieczenia umiesc przyszle jeze w odleglosci dwoch centymetrow od siebie.

Pomidory pokroic w kostke, cebule i ziola drobno posiekac. Wloz wszystkie warzywa do rondla i gotuj przez dziesiec minut. Zdjac z ognia, dodac ostry sos i wymieszac.

Zalej je klopsikami z serem. Umiesc naczynie w piekarniku i przykryj folia na dwadziescia piec minut w temperaturze 180?.

Powstale jeze maja pikantny i aromatyczny smak, mozna je podawac na stole ozdobionym ziolami, jako samodzielne, samodzielne danie.

Aby stworzyc rozne dania z miesa mielonego, musisz wybrac odpowiednie mieso, a takze skladniki na sos. Dlatego kilka z ponizszych notatek kulinarnych bedzie bardzo pomocne w stworzeniu kulinarnego arcydziela:

  • Aby uzyskac bogaty i niezapomniany smak, mieso mielone nalezy wybierac mieszanke wieprzowiny, kurczaka, indyka lub wolowiny;
  • Czas gotowania jezy w piekarniku mozna wydluzyc do 40 minut – dzieki temu beda bardziej soczyste, delikatne i miekkie;
  • Do przyrzadzania miesa mielonego lepiej uzyc dlugoziarnistego ryzu parzonego i nie gotowac go – igly jezy beda bardziej wyraziste. Nalezy rowniez pamietac, ze ryz rosnie prawie trzykrotnie, a od tego bedzie zalezec wielkosc klopsikow po upieczeniu;
  • Sos z pewnoscia musi przykryc wiekszosc klopsikow – podczas gdy mieso mielone bedzie upieczone bardziej rownomiernie;
  • Wszelkiego rodzaju dania z miesa mielonego dobrze komponuja sie ze swiezymi warzywami i salatkami.
  • Podczas nakrywania swiatecznego stolu gotowanie jezy z mielonego miesa w piekarniku zaoszczedzi czas, ale w zaden sposob nie wplynie na estetyczny wyglad stolu, a moze stac sie na nim jednym z glownych dan goracych. Dzieci chetnie jedza to danie – podoba im sie zarowno nazwa, jak i miekkie, apetyczne klopsiki.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko