Jeze w sosie pomidorowym: proste przepisy ze zdjeciami, kalorie

Pyszny obiad czy pyszna kolacja? Mozesz podwoic rozmiar jezy w sosie pomidorowym na dwa posilki. Oczywiscie, jesli masz duza rodzine. Zachwyc domownikow pysznym i nietuzinkowym daniem, bo na to zasluguja.

Prosty przepis
Przepisy na gotowanie jezy w sosie pomidorowym

Skladniki Ilosc
cebula 1 szt.
ryz 120 gramow
pasta pomidorowa 40 gramow
pomidor 1 szt.
mieso mielone 450 gramow
marchewki 1 szt.
jajka 1 szt.
oleje 25 ml
Czas gotowania: 90 minut Kalorie na 100 gramow: 208 Kcal

Zasada gotowania jezy w sosie pomidorowym na patelni:

  • Mieso mielone wlozyc do miski, wbic do niego jajko i doprawic do smaku;
  • Ryz oplucz do czystej wody i wlej do rondla;
  • Wlej zboza w wymaganych proporcjach woda, wlacz ogien;
  • Doprowadzic do wrzenia, posolic i gotowac przez dwadziescia minut;
  • Nastepnie zdejmij z ognia, zamknij pokrywke i pozwol mu parzyc przez kwadrans;
  • Gotowy ryz schlodzic i dodac do miesa mielonego;
    Mieso mielone
  • Wlej olej na patelnie, pozwol mu sie rozgrzac;
  • W tym czasie obierz cebule, umyj i drobno posiekaj;
  • Wlac do goracego oleju i dusic do miekkosci;
  • Przeloz na mieso mielone i dobrze wymieszaj rekami;
  • Obierz marchewki, oplucz i zetrzyj;
  • Umyj pomidora, pokroj w plasterki;
  • Z miesa mielonego uformuj kulki, wloz na gleboka patelnie;
    dodaj klopsiki
  • Poloz marchewki, pomidory na wierzchu i posyp wszystko przyprawami;
    zrobic sos pomidorowy
  • Rozcienczyc koncentrat pomidorowy wystarczajaca iloscia wody i wlac na patelnie;
    wlac klopsiki
  • Zamknij pokrywke, gotuj i gotuj przez trzydziesci minut.
    • 2 cebule;
    • 20 ml oleju;
    • 750 g miesa mielonego;
    • 1 jajko;
    • 40 ml sosu pomidorowego chili;
    • 160 g ryzu;
    • 70 g kwasnej smietany.

    Czas – 1 godzina i 25 minut.

    Kalorie – 231.

    Procedura:

  • Ryz oplucz, az bedzie przezroczysty, wloz do rondla;
  • Wlej taka sama ilosc wody (160 ml) i gotuj przez dziesiec minut;
  • Nastepnie przenies go do miski, aby szybciej ostyglo;
  • Cebule obrac, oplukac i posiekac;
  • Na patelni rozgrzac olej, dodac cebule i dusic do miekkosci;
  • Do ryzu dodac mieso mielone, cebule, jajko i polowe koncentratu pomidorowego;
  • Dodaj przyprawy do smaku i dobrze wymieszaj;
  • Nasmaruj spod formy kwasna smietana, zwin posiekane klopsiki i wloz je ciasno do formy;
  • Resztki smietany posmarowac resztkami makaronu, dodac troche wody i przypraw;
  • Doprowadzic plyn do jednorodnosci, wlac kulki i przykryc folia;
  • Wyslac do piekarnika na 35-40 minut w 180 stopniach Celsjusza;
  • Usun folie na kwadrans przed koncem gotowania.
  • jeze w pascie pomidorowej

    • 30 ml pasty pomidorowej;
    • 30 g maki;
    • 60 ml smietany;
    • 1 marchewka;
    • 140 g slodkiej papryki;
    • 240 g mielonej wieprzowiny;
    • 260 g mielonej wolowiny;
    • 1 cebula;
    • 170 g ryzu;
    • 400 ml wody;
    • 40 ml oleju.

    Czas – 2 godziny.

    Kalorie – 163.

    Metoda gotowania:

  • Obierz marchewki, papryke, cebule, umyj wszystkie warzywa;
  • Posiekaj cebule ostrym nozem, zetrzyj marchewki, a papryke pokroj w paski;
  • Wloz mieso mielone do miski, dodaj do niego cebule i przyprawy;
  • Ryz oplucz pod biezaca woda i dodaj do miesa;
  • Ubijaj mase na stole, az masa przestanie sie kruszyc;
  • Z miesa mielonego uformuj klopsiki, odloz je na bok;
  • Wlej olej do miski, uloz warzywa;
  • Gotuj je przez dziesiec minut;
  • Wymieszaj smietane z pasta pomidorowa i maka;
  • Wlej goraca wode i doprowadz do jednorodnosci;
  • Poloz klopsiki na warzywach, polej powstalym sosem;
  • W trybie duszenia gotuj danie przez poltorej godziny.
  • Ciasto Praskie
    Ciasto ?Praga? – przepis krok po kroku i porady doswiadczonych kucharzy.

    Klasyczny przepis Julienne znajduje sie w naszym artykule. Wyprobuj nasze przepisy na to francuskie danie.

    Jesli chcesz czegos niezwyklego, sprobuj zrobic kebab z lula. Oferujemy przepisy, ktore mozna gotowac w konwencjonalnym piekarniku.

    • 1 czerwona cebula;
    • 5 g suchej bazylii;
    • 650 g fileta z kurczaka;
    • 5 g maki;
    • 1 papryka;
    • 1 puszka pomidorow w puszkach;
    • 1 jajko;
    • 50 g ryzu jasminowego.

    Czas – 1 godzina i 20 minut.

    Kalorie – 93.

    Metoda gotowania:

  • Oplucz mieso, odetnij tluszcz i osusz filety;
  • Posiekaj na grubo i wloz do blendera, aby zmiazdzyc mieso mielone;
  • Przeloz do miski i odstaw;
  • Papryke umyc, wydrazyc i drobno posiekac;
  • Cebule obrac, oplukac i drobno posiekac;
  • Zloz cebule i pieprz do blendera, ubij do uzyskania gladkosci;
  • Nastepnie przelozyc na sito lub gaze, odcisnac i dodac mase do mielonego miesa;
  • Dodaj jajko i zacznij ugniatac;
  • Dopraw do smaku, dodaj suchy ryz, wymieszaj;
  • Otworz sloik pomidorow, odcedz plyn, dodaj do niego make i wymieszaj;
  • Nasmaruj forme olejem, wloz tam uformowane jeze;
  • Calosc polac plynem pomidorowym i posypac bazylia;
  • Wstawiamy do piekarnika na 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Jesli sam ugotujesz mieso mielone (tak jak zrobilismy to w poprzednim przepisie), klopsiki beda znacznie bardziej miekkie i soczyste, poniewaz wtedy sok pozostanie w miesie, co sprawi, ze danie bedzie smaczniejsze.

    Do klopsikow mozna dodac troche namoczonego chleba. Wazne jest, aby wycisnac go i dodac tak, jak jest. Nastepnie wchlonie caly sok z miesa, a poniewaz klopsiki sa upieczone, chleb nie pozwoli, aby ten sok wyszedl poza kulke.

    Do masy miesnej dodac ziola i przyprawy. Sprawia, ze Twoje jeze beda jeszcze smaczniejsze, swiezsze i beda wyjatkowe. Uzyj estragonu, rozmarynu, bazylii, kolendry, papryki.

    Zrobiles juz klopsiki z ryzem w sosie pomidorowym? Bardzo satysfakcjonujace, bogate i niezwykle! Uzupelnij go ulubionym dodatkiem, aby ten pyszny obrazek byl jeszcze bardziej satysfakcjonujacy, lub podawaj go ze swiezymi warzywami, aby byl rownie pyszny.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko