Jeze w sosie smietanowym: przepisy ze zdjeciami, kalorycznosc potraw

Wiele osob od dziecinstwa zna soczyste, delikatne miesne ?jeze?. A ci, ktorzy jeszcze nie mieli czasu na sprobowanie takiego dania, zdecydowanie powinni je ugotowac w domu. Ponadto istnieje wiele przepisow i metod na przygotowanie jezy. Jednak najbardziej lubiane przez wiekszosc smakoszy sa te, ktore uzyskuje sie na bazie smietany.

Jeze w sosie smietanowym gotowane na patelni
Jak gotowac miesne jeze w sosie smietanowym

Skladniki Ilosc
mieso mielone (przechowuj mieso lub gotowane we wlasnym zakresie) 400 gramow
suchy ryz pol szklanki
marchewki sredniej wielkosci 1 kawalek
cebula 1 kawalek
jajko kurze 1 kawalek
maslo 2 lyzki stolowe
olej slonecznikowy 3 lyzki stolowe
przegotowana woda pitna poltorej szklanki
tlusta smietana 3 lyzki stolowe
maka 1 lyzka stolowa
sol smak
pieprz czarny mielony smak
Czas gotowania: 60 minut Kalorie na 100 gramow: 250 Kcal

Przepis na jeze w sosie smietanowym na patelni krok po kroku:

  • najpierw musisz ugotowac umyty ryz do ugotowania;
  • drobno posiekaj cebule i zetrzyj marchewki;
  • ponadto cebule i marchew nalezy smazyc na wysokiej jakosci masle;
  • wez mieso mielone (surowe) i wymieszaj ze smazona cebula i marchewka i dodaj ugotowany ryz;
  • teraz trzeba dodac jajko i sol i bardzo dokladnie wymieszac cala mase;
  • aby jeze byly schludne, nalezy je uformowac w kulki o srednicy 4-5 centymetrow;
  • klopsiki usmazyc na masle z obu stron;
  • do sosu musisz wymieszac make, wode, smietane, sol i pieprz w jednym pojemniku;
  • wlac powstaly roztwor do klopsikow ?jezowych?, ktore znajduja sie na patelni;
  • rozpal maly ogien na kuchence i gotuj przez okolo 20 minut.

Te klopsiki najlepiej podawac na goraco zaraz po ugotowaniu.

ptys
Przeczytaj, jak zrobic ciasto francuskie drozdzowe z roznymi nadzieniami. To ciasto moze byc zarowno deserem na herbate, jak i dobra przekaska do piwa ? wszystko zalezy od nadzienia.

Kremowy sos czosnkowy mozna podawac z klopsikami lub innymi daniami miesnymi. Przepis jest tutaj.

Dowiedz sie, jak zrobic pyszne brownie z czekolada lub innymi nadzieniami.

Skladniki zapewniajace przyjemne doznania kulinarne:

  • mielona wolowina i wieprzowina w rownych proporcjach – 700 g;
  • ser, najlepiej twardy – 100 g;
  • ryz dlugoziarnisty – pol szklanki;
  • 1 jajko kurze;
  • 1 srednia marchewka;
  • papryka – pol;
  • 1 duza glowka cebuli;
  • kwasna smietana o wysokiej zawartosci tluszczu – 200 g.
  • maka pszenna – 2 lyzki;
  • sol – 1 lyzeczka;
  • pieprz (mielona czarna) – mala szczypta;
  • olej slonecznikowy (roslinny) – 2 lyzki.

Czas gotowania jezy w piekarniku wynosi 1,5 godziny.

Kalorie w naczyniu zawieraja 265 kcal na 100 g.

Sposob gotowania miesnych jezy z ryzem w sosie smietanowym w piekarniku krok po kroku:

  • ryz nalezy gotowac w duzej ilosci czystej wody do polowy ugotowanego (czas zalezy od jakosci samego oryginalnego produktu);
  • nastepnie umiesc ryz na sicie lub durszlaku i poczekaj, az nadmiar plynu splynie;
  • posiekaj polowe cebuli i dodaj mase wraz z calym ryzem do surowego miesa mielonego;
  • rozbic 1 jajko na mieso mielone, odpowiednio 1 szczypte soli i pieprzu;
  • wszystko bardzo dokladnie wymieszac, az do uzyskania jednolitej jednorodnej masy;
  • marchewki musza byc starte, a druga polowe cebuli i papryki obrane z wnetrznosci pokroic w drobna kostke;
  • smazyc warzywa na patelni z olejem roslinnym przez okolo 5 minut;
  • ponadto nalezy wlac cala smietane do mieszanki warzywnej, soli i pieprzu, dobrze wymieszac i doprowadzic do wrzenia;
  • bardzo szybko zamieszaj make w wodzie i wlej ja na patelnie, ponownie zagotuj;
  • mokrymi rekami uformuj male kulki z miesa mielonego z ryzem i poloz je na naczyniu do pieczenia;
  • Polac klopsiki sosem smietanowym ze smazonymi warzywami i wstawic danie do piekarnika na 40 minut. Musi byc podgrzany do 180 stopni;
  • ser zetrzyj na tarce, po ugotowaniu posyp nimi jeze i wyslij do pieczenia przez kolejne 10 minut.

Bardzo smaczne danie gotowe ze swiezych warzyw. Smacznego!

Gotujemy z nastepujacych skladnikow:

naczynia w powolnej kuchence

  • mieso mielone – 500 g;
  • olej roslinny – wymagana ilosc do smazenia;
  • marchewki – 1 sztuka srednia;
  • suchy ryz – 1 szklanka;
  • cebula – 1 glowa;
  • slodka papryka – 1 sztuka;
  • sol i pieprz do smaku;
  • tlusta smietana – 100-150 g;
  • gesta pasta pomidorowa – 2 lyzki;
  • maka pszenna premium – 2 lyzki;
  • czysta woda pitna – 2 szklanki.

Czas, jaki mozna poswiecic na gotowanie, to 80 minut.

Zawartosc kalorii na 100 g gotowych jezy – 255 kcal.

Gotowanie jezy w sosie smietanowym w powolnej kuchence tak:

  • ryz nalezy wyplukac do czystej wody i trzymac troche w durszlaku, aby w szklance byl nadmiar wody, aby kulki byly geste i dobrze sie kleily;
  • wez gotowe mieso mielone i wymieszaj je z umytym i wysuszonym ryzem, dodaj sol i pieprz;
  • cebule nalezy obrac, pokroic w drobna kostke;
  • marchewki rowniez musza byc obrane i starte na tarce lub drobno posiekane;
  • ustaw multicooker w trybie ?Pieczenie? i smaz warzywa, stale mieszajac, dokladnie przez 10 minut;
  • papryke obrana z wewnetrznych nasion mozna pokroic w paski i umiescic w misce multicooker marchewke z cebula;
  • konieczne jest formowanie malych kulek z miesa mielonego;
  • na wierzchu warzywnej ?poduszki? nalezy ostroznie ulozyc ?jeze?;
  • w osobnej misce lub glebokim talerzu miesza sie: smietane, koncentrat pomidorowy, make i sol;
  • skladniki sa mieszane, a klopsiki wlewa sie do miski z tym sosem;
  • wybierz tryb ?Gaszenie? i ustaw timer na 1 godzine, a przy niskiej mocy urzadzenia – 1,5 godziny.

Pyszne ?klujace? kulki mozna zjesc z dodatkiem ziemniakow, gotowanego makaronu, a nawet owsianki. A komus moze sie tez spodobac osobna porcja takiego dania.

Oto produkty na pyszne klopsiki z jeza:

  • 700 g mielonej wolowiny lub wieprzowiny, lub oba w rownych proporcjach;
  • pol szklanki suchego ryzu (lub 100 g);
  • jajko kurze – 1 szt .;
  • 1 duza cebula (okolo 150 g);
  • marchewki – 150 g;
  • czosnek – 1 lub 2 zabki (gozdziki) na mieso mielone i 2 sztuki na sos;
  • sucha przyprawa (na przyklad uniwersalna) – do smaku;
  • pieprz, sol – do smaku;
  • do smazenia – rafinowany olej roslinny;
  • swieza pietruszka;
  • smietana o zawartosci tluszczu od 15 do 20% – 250 g;
  • pasta pomidorowa – 1 lyzka stolowa lub mozesz wziac 2 swieze pomidory;
  • maka pszenna – 1 plaska lyzka stolowa;
  • goraca woda z czajnika – pol szklanki.

Gotowanie trwa zwykle okolo 1 godziny.

Zawartosc kalorii produktu na 100 g wynosi 255 kcal.

Sposob przygotowania jezy:

  • umyj bialy ryz i gotuj we wrzacej lekko osolonej wodzie przez okolo 10 minut, nie wiecej;
    plukanie ryzu
  • dodaj drobno posiekana cebule do mielonego miesa, ktore zostalo wczesniej przewiniete lub kupione. Mozna go jednak wstepnie podsmazyc razem z starta marchewka;
    usmaz marchewki
  • warzywa smazone na oleju roslinnym (cebula, marchew, czosnek) lub swiezo wymieszane z miesem mielonym i ryzem;
    zrobic mieso mielone
  • z tej masy nalezy uformowac kulki i wlozyc je do glebokiego rondla;
    robic kulki
  • teraz kulki nalezy zalac woda do poziomu pol jeza i w tym stanie dusic przez okolo pol godziny;
  • w tym czasie przygotuj sos w nastepujacy sposob: wymieszaj na talerzu smietane, wode, koncentrat pomidorowy lub zmiekczone obrane pomidory, a takze czosnek, make i sol;
    zrobic sos
  • dobrze wymieszaj, az bedzie gladka;
    sos
  • po pol godzinie duszenia wlej sos smietanowy do rondla z jezami;
  • w razie potrzeby mozesz dodac bukiet przypraw;
  • gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 20-30 minut.
    jeze

Przed podaniem jeze mozna udekorowac galazkami swiezych aromatycznych ziol, np. pietruszki lub kopru.

Mieso z kurczaka uwazane jest za mniej pozywne niz na przyklad wieprzowina. Dlatego dla tych, ktorzy chca pysznych jezy, ale podazaja za swoja sylwetka, mozesz ugotowac je z mielonego kurczaka.

Skladniki:

  • mielony kurczak – pol kilo;
  • ryz – 1 szklanka suchego;
  • cebula w ilosci 1 szt;
  • mala marchewka – 1 sztuka;
  • olej roslinny do smazenia;
  • sol, pieprz i inne przyprawy do smaku;
  • smietana 15% tluszczu i wiecej – 200 g;
  • woda pitna – 0,5 szklanki;
  • ser – 100-120 g.

Czas przygotowania i przygotowania bezposredniego – 1 godzina 30 minut.

Wartosc energetyczna – 240 kcal na 100 g.

Proces gotowania krok po kroku:

  • ryz umyc i wymieszac z mielonym kurczakiem, sola i pieprzem;
  • z tej masy robimy kulki – przyszle jeze;
  • cebule i marchew obrac, drobno posiekac i usmazyc na oleju slonecznikowym;
  • wlozyc kulki z kurczaka do naczynia do pieczenia i posypac smazonym warzywem;
  • do polowy jeza zalac woda wymieszana ze smietana i przyprawami;
  • wlozyc do nagrzanego piekarnika i odczekac 1 godzine;
  • w tym czasie pocieramy ser na grubej tarce;
  • odczekac 60 minut, posypac wiorkami serowymi i wstawic do piekarnika na kolejne 10 minut.

Pyszne, pozywne jeze z kurczaka z serem w sosie smietanowym gotowe!

Istnieje kilka sekretow udanego przygotowania ?jezy? z sosem smietanowym:

  • dobrym polaczeniem jest jednoczesne uzycie wolowiny i wieprzowiny;
  • mniej kaloryczne jest przygotowanie takich klopsikow z bialego miesa z kurczaka (piersi);
  • lepiej jest uzyc dlugoziarnistego bialego ryzu, ktory nie byl wczesniej parzony;
  • z kwasnej smietany o najwyzszej zawartosci tluszczu uzyskuje sie delikatniejszy, bogaty sos;
  • zamiast soli mozesz wziac zwykla kostke bulionowa z kurczaka. Tak wiec zarowno smak, jak i kolor jezy beda mienily sie nowymi kolorami;
  • twardy ser daje bardziej chrupiaca skorke.

Ciesz sie gotowaniem!

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko