Zapewne kazda gospodyni chce czasem cos takiego ugotowac, zaskoczyc ukochanego meza, rodzine lub zaproszonych na obiad gosci. Jesli chcesz ugotowac cos niezwyklego na obiad, kalmary duszone w sosie smietanowym sa idealne!
Zastanowmy sie wiec, jak wybrac odpowiednia kalamarnice w sklepie, jak najlepiej ja ugotowac i przejrzyj kilka najlepszych przepisow na kalmary!
Jak kazde mieso czy ryba, kalmary powinny byc wybierane bardzo ostroznie. Sa tu pewne subtelnosci.
A wiec zasada pierwsza: kupujac kalmary, upewnij sie, ze tusza nie zostala rozmrozona (czyli ponownie rozmrozona i zamrozona). Ta technika jest razacym naruszeniem wszystkich zasad przechowywania zywnosci. Swiezo zamrozona zywnosc bedzie miec gorzki smak i zamieni sie w nieapetyczna mase podczas procesu gotowania.
Jak upewnic sie, ze kalamarnica nie zostala zamrozona, zanim trafi na lade? Na takich tuszach powinno byc malo lodu i nie powinny sie one sklejac. Skorka moze miec dowolny kolor – nie zalezy to od jakosci samego produktu, ale od rodzaju skorupiakow, ale mieso pod nia musi byc koniecznie biale.
W przeciwnym razie owoce morza zostaly prawdopodobnie rozmrozone, a mieso nabralo koloru skory.
Zasada druga: nie badz leniwy i wez gotowy filet. W sumie istnieje ponad sto podgatunkow kalamarnic, a tylko kilkadziesiat z nich jest jadalnych. Cale male tuszki sprzedawane sa nam kalamarnicowi patagonskiemu lub komandorowi.
Sprzedawane sa nieobrane i zwykle z wnetrznosciami. Takie kalmary nie prezentuja sie zbyt reprezentacyjnie na blacie, ale maja doskonaly smak. A filet, ktory znajdujemy w sklepie, to mieso olbrzymiej peruwianskiej kalamarnicy.
Zwykle ma silny aromat amoniaku i byl kilkakrotnie zamrazany i przetwarzany – nic ci to nie pomoze. Poza tym mieso z gigantycznych malzy jest znacznie twardsze niz inne.
Zasada trzecia: pamietaj, aby sprawdzic skore tuszy pod katem wszelkiego rodzaju uszkodzen. Nie powinno byc na nim pekniec, pekniec ani innych wad. W przeciwnym razie staje sie jasne, ze ten produkt byl nieprawidlowo przechowywany.
Po zrobieniu wyprawy do sklepu i prawidlowym wybraniu kilku swiezych kalamarnic na przyszly obiad, pojawia sie nowe pytanie: jak wlasciwie obrac kalamarnice?
Krok pierwszy: najpierw musisz oddzielic glowe i usunac wszystkie wnetrznosci. Mozesz latwo stwierdzic, gdzie znajduje sie glowa kalamarnicy po obecnosci malych macek. Trzeba chwycic reka glowe kalamarnicy i trzymajac druga reka tuszke, przyciagnac ja do siebie – w ten sposob latwo wyjmiemy wnetrznosci.
Krok drugi: nastepnie nalezy pozbyc sie chitynowej plytki wewnatrz tuszu. Rownie latwo mozna go po omacku ??i usunac.
Krok trzeci: teraz musisz usunac wszystkie filmy. Nalezy pozbyc sie zarowno kolorowych, jak i przezroczystych folii, zarowno z zewnatrz, jak i od wewnatrz – podczas obrobki cieplnej folie te staja sie bardzo twarde. Najlepszym sposobem na pozbycie sie folii jest szybkie sparzenie tusz wrzatkiem, a nastepnie wlozenie ich do lodowatej wody. Skora i filmy natychmiast sie zwijaja i latwo sie odkleja.
Przepis na delikatne kalmary w smietanie
Skladniki | Ilosc |
---|---|
przygotowane tuszki kalmarow | 2 kawalki |
luk | 1 szt. |
kwasna smietana | 200 gramow |
sol | smak |
maka | 1-2 lyzki. l. |
olej roslinny (dowolny rodzaj) | do smazenia |
Czas gotowania: 15 minut | Kalorie na 100 gramow: 102 Kcal |
Teraz, gdy masz na wyciagniecie reki calkowicie obrane i przygotowane tuszki kalamarnic, mozesz przejsc do najbardziej podstawowego – gotowania. Mozna je gotowac, faszerowac, piec, a nawet grillowac, ale jednym z najlatwiejszych i najsmaczniejszych przepisow jest gotowanie kalmarow w sosie smietanowym.
Takie kalmary okazuja sie niezwykle delikatne, doslownie rozplywaja sie w ustach, a co najwazniejsze, mozna bez wiekszego wysilku przygotowac takie danie.
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotowane tusze nalezy pociac na pierscienie.
Krok 2: Obierz cebule i drobno posiekaj.
Krok 3: Postaw patelnie na ogniu i pokryj olejem slonecznikowym, a nastepnie dodaj cebule. Smaz przez okolo siedem minut, az cebula bedzie lekko zlocista.
Krok 4: Cebule posyp maka i dokladnie wymieszaj.
Krok 5: Dodaj smietane, a nastepnie, mieszajac od czasu do czasu, zagotuj mieszanine.
Krok 6: Umiesc pokrojone owoce morza we wrzacej masie smietany. Dobrze wymieszaj, a nastepnie przykryj pokrywka. Dusic naczynie przez dwie minuty.
Krok 7: Wylacz gaz i pozostaw na kilka minut do wyrosniecia. Nastepnie mozna polozyc na talerzu, w razie potrzeby dodac przyprawy do smaku i podawac. Nieopisanie pyszne kalmary w smietanie sa gotowe!
Jesli chcesz zaskoczyc gosci ostrzejszym daniem, mozesz zrobic ten sam sos smietanowy, ale dodaj czosnek! Gotujemy wiec kalmary w sosie smietanowym z czosnkiem.
Bedziesz potrzebowac:
- 2 przygotowane tuszki kalmarow;
- Cebula (1 szt.);
- 200 gramow kwasnej smietany;
- Koper (2-3 lodygi);
- Przyprawy (do smaku);
- 3 zabki czosnku;
- Sol (wedlug twoich upodoban).
Wymagany czas: okolo 15 minut.
Zawartosc kalorii w pachnacym naczyniu (na 100 gramow): 100 kcal.
Przygotowanie:
Krok 1: Pokroj przygotowane tusze kalamarnic w pierscienie.
Krok 2: Obierz, a nastepnie drobno posiekaj cebule.
Krok 3: Rozgrzej patelnie i usmaz na niej cebule i kalmary, a nastepnie posol do smaku. Gotuj cebule i malze przez 10 minut.
Krok 4: Wycisnij czosnek prasa do czosnku, a nastepnie dodaj do smietany wraz z przyprawami. Aby sos byl rzadszy, smietane mozna lekko rozcienczyc woda.
Krok 5: Dodaj powstaly sos czosnkowo-kwasny na patelnie z owocami morza i cebula, dokladnie wymieszaj, a nastepnie przykryj pokrywka. Danie duszone przez dwie minuty.
Krok 6: Posiekaj koperek i dodaj na patelnie. Nastepnie wylacz gaz i pozostaw naczynie do ostygniecia, a nastepnie podawaj. Ostry sos z owocow morza jest gotowy!
Ten przepis jest odpowiedni dla wszystkich modeli multicookerow, ktore maja funkcje ?Smazenia? lub ?Pieczenia?. Na przygotowanie tego wszystkiego potrzeba bardzo malo czasu, a na koniec otrzymasz pyszne, delikatne danie o niepowtarzalnym aromacie. A wiec kalmary w sosie smietanowym w powolnej kuchence!
Bedziesz potrzebowac:
- 2 przygotowane tuszki kalmarow;
- Cebula (1 szt.);
- Sol (wedlug twoich upodoban);
- 200 gramow kwasnej smietany;
- Olej roslinny (wszelkiego rodzaju).
Proces kulinarny zajmie 20 minut.
Kalorie wyniosa (na 100 gramow): 200 kcal.
Przygotowanie:
Krok 1: Obierz cebule i pokroj w cienkie plasterki.
Krok 2: Konieczne jest wlaczenie multicookera w trybie smazenia, wlozenie cebuli i smazenie na oleju roslinnym. Pokrywka multicookera powinna byc otwarta, a cebule nalezy okresowo mieszac podczas smazenia.
Krok 3: Ostroznie pokroj przygotowane tusze skorupiakow na pierscienie.
Krok 4: Dodaj ugotowane tuszki do cebuli i smaz wszystko razem przez kilka minut.
Krok 5: Dodaj smietane, ostroznie i dokladnie wymieszaj z tuszami i sola, a nastepnie zamknij pokrywe multicookera. Danie nalezy dusic jeszcze przez dwie minuty.
Krok 6: Wylacz multicooker i pozostaw naczynie na 15 minut, a nastepnie mozesz podawac. Owoce morza w multicookerze sa gotowe!
Pierogi z kapusta to proste danie, ktore przyrzadza sie w kazdym domu.
Klasyczny przepis na pierogi i pierogi w wodzie. Przeczytaj nasz wybor przepisow.
Ciasto drozdzowe na ciasta na patelni lub piekarniku. Zwroc uwage na kilka ciekawych przepisow.
Dla bardziej doswiadczonych gospodyn domowych jest przepis na owoce morza w sosie smietanowym, pieczone w piekarniku. Zajmie to troche dluzej, ale efekty beda tego warte. A wiec kalmary w sosie smietanowym, pieczone w piekarniku!
Bedziesz potrzebowac:
- 2 przygotowane tuszki kalmarow;
- Cebula (1 szt.);
- 200 gramow kwasnej smietany;
- Sol (wedlug twoich upodoban);
- Maka (0,5 lyzki stolowej. L);
- 50 gramow sera.
Czas gotowania: okolo 30 minut.
Zawartosc kalorii wyniesie (na 100 gramow): 230 kcal.
Przygotowanie:
Krok 1: Pokroj przygotowane tusze kalamarnic w pierscienie.
Krok 2: Obierz i drobno posiekaj cebule, usmaz na patelni.
Krok 3: Dodaj make, usmaz z cebula.
Krok 4: Wloz smietane na patelnie, dopraw sola do smaku i delikatnie mieszajac, zagotuj.
Krok 4: Dodaj owoce morza do powstalego sosu, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kilka minut.
Krok 5: Umiesc powstala mase w specjalnym. naczynie do pieczenia, posyp tartym serem na wierzch przyszlego naczynia i wloz do piekarnika. Piecz przez pietnascie minut.
Krok 6: Rozloz gotowe danie na talerzach i podawaj. Pieczone kalmary w sosie smietanowym gotowe!
Przepisow z dodatkiem kalamarnicy jest mnostwo – mozna z nich nawet zrobic pyszna salatke! Aby to zrobic, ugotuj obrane tuszki, a nastepnie pokroj w pierscienie. Pokroj trzy jajka na twardo, dwa pokrojone swieze ogorki, krazki ze skorupiakow na salatke, a nastepnie dodaj smietane lub majonez. Prosto, szybko i smacznie!
Kalmary dzieki wysokiej zawartosci tauryny pomagaja obnizyc poziom cholesterolu we krwi i zapobiegaja rozwojowi miazdzycy naczyn. Jak widac, to nie tylko smaczny, ale i zdrowy produkt!
Smacznego!