Kalmary w sosie smietanowym: ciekawe przepisy krok po kroku

Zapewne kazda gospodyni chce czasem cos takiego ugotowac, zaskoczyc ukochanego meza, rodzine lub zaproszonych na obiad gosci. Jesli chcesz ugotowac cos niezwyklego na obiad, kalmary duszone w sosie smietanowym sa idealne!

kalmary w sosie

Zastanowmy sie wiec, jak wybrac odpowiednia kalamarnice w sklepie, jak najlepiej ja ugotowac i przejrzyj kilka najlepszych przepisow na kalmary!

Jak kazde mieso czy ryba, kalmary powinny byc wybierane bardzo ostroznie. Sa tu pewne subtelnosci.

A wiec zasada pierwsza: kupujac kalmary, upewnij sie, ze tusza nie zostala rozmrozona (czyli ponownie rozmrozona i zamrozona). Ta technika jest razacym naruszeniem wszystkich zasad przechowywania zywnosci. Swiezo zamrozona zywnosc bedzie miec gorzki smak i zamieni sie w nieapetyczna mase podczas procesu gotowania.

jak wybrac kalamarnice
Jak upewnic sie, ze kalamarnica nie zostala zamrozona, zanim trafi na lade? Na takich tuszach powinno byc malo lodu i nie powinny sie one sklejac. Skorka moze miec dowolny kolor – nie zalezy to od jakosci samego produktu, ale od rodzaju skorupiakow, ale mieso pod nia musi byc koniecznie biale.

W przeciwnym razie owoce morza zostaly prawdopodobnie rozmrozone, a mieso nabralo koloru skory.

Zasada druga: nie badz leniwy i wez gotowy filet. W sumie istnieje ponad sto podgatunkow kalamarnic, a tylko kilkadziesiat z nich jest jadalnych. Cale male tuszki sprzedawane sa nam kalamarnicowi patagonskiemu lub komandorowi.

Sprzedawane sa nieobrane i zwykle z wnetrznosciami. Takie kalmary nie prezentuja sie zbyt reprezentacyjnie na blacie, ale maja doskonaly smak. A filet, ktory znajdujemy w sklepie, to mieso olbrzymiej peruwianskiej kalamarnicy.

Zwykle ma silny aromat amoniaku i byl kilkakrotnie zamrazany i przetwarzany – nic ci to nie pomoze. Poza tym mieso z gigantycznych malzy jest znacznie twardsze niz inne.

Zasada trzecia: pamietaj, aby sprawdzic skore tuszy pod katem wszelkiego rodzaju uszkodzen. Nie powinno byc na nim pekniec, pekniec ani innych wad. W przeciwnym razie staje sie jasne, ze ten produkt byl nieprawidlowo przechowywany.

Po zrobieniu wyprawy do sklepu i prawidlowym wybraniu kilku swiezych kalamarnic na przyszly obiad, pojawia sie nowe pytanie: jak wlasciwie obrac kalamarnice?

gotowa kalamarnica
Krok pierwszy: najpierw musisz oddzielic glowe i usunac wszystkie wnetrznosci. Mozesz latwo stwierdzic, gdzie znajduje sie glowa kalamarnicy po obecnosci malych macek. Trzeba chwycic reka glowe kalamarnicy i trzymajac druga reka tuszke, przyciagnac ja do siebie – w ten sposob latwo wyjmiemy wnetrznosci.

Krok drugi: nastepnie nalezy pozbyc sie chitynowej plytki wewnatrz tuszu. Rownie latwo mozna go po omacku ??i usunac.

Krok trzeci: teraz musisz usunac wszystkie filmy. Nalezy pozbyc sie zarowno kolorowych, jak i przezroczystych folii, zarowno z zewnatrz, jak i od wewnatrz – podczas obrobki cieplnej folie te staja sie bardzo twarde. Najlepszym sposobem na pozbycie sie folii jest szybkie sparzenie tusz wrzatkiem, a nastepnie wlozenie ich do lodowatej wody. Skora i filmy natychmiast sie zwijaja i latwo sie odkleja.

Przepis na delikatne kalmary w smietanie
Jak gotowac kalmary w sosie smietanowym

Skladniki Ilosc
przygotowane tuszki kalmarow 2 kawalki
luk 1 szt.
kwasna smietana 200 gramow
sol smak
maka 1-2 lyzki. l.
olej roslinny (dowolny rodzaj) do smazenia
Czas gotowania: 15 minut Kalorie na 100 gramow: 102 Kcal

Teraz, gdy masz na wyciagniecie reki calkowicie obrane i przygotowane tuszki kalamarnic, mozesz przejsc do najbardziej podstawowego – gotowania. Mozna je gotowac, faszerowac, piec, a nawet grillowac, ale jednym z najlatwiejszych i najsmaczniejszych przepisow jest gotowanie kalmarow w sosie smietanowym.

Takie kalmary okazuja sie niezwykle delikatne, doslownie rozplywaja sie w ustach, a co najwazniejsze, mozna bez wiekszego wysilku przygotowac takie danie.

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowane tusze nalezy pociac na pierscienie.

Krok 2: Obierz cebule i drobno posiekaj.

Krok 3: Postaw patelnie na ogniu i pokryj olejem slonecznikowym, a nastepnie dodaj cebule. Smaz przez okolo siedem minut, az cebula bedzie lekko zlocista.

Krok 4: Cebule posyp maka i dokladnie wymieszaj.

Krok 5: Dodaj smietane, a nastepnie, mieszajac od czasu do czasu, zagotuj mieszanine.

Krok 6: Umiesc pokrojone owoce morza we wrzacej masie smietany. Dobrze wymieszaj, a nastepnie przykryj pokrywka. Dusic naczynie przez dwie minuty.

Krok 7: Wylacz gaz i pozostaw na kilka minut do wyrosniecia. Nastepnie mozna polozyc na talerzu, w razie potrzeby dodac przyprawy do smaku i podawac. Nieopisanie pyszne kalmary w smietanie sa gotowe!

Jesli chcesz zaskoczyc gosci ostrzejszym daniem, mozesz zrobic ten sam sos smietanowy, ale dodaj czosnek! Gotujemy wiec kalmary w sosie smietanowym z czosnkiem.

Bedziesz potrzebowac:

  • 2 przygotowane tuszki kalmarow;
  • Cebula (1 szt.);
  • 200 gramow kwasnej smietany;
  • Koper (2-3 lodygi);
  • Przyprawy (do smaku);
  • 3 zabki czosnku;
  • Sol (wedlug twoich upodoban).

Wymagany czas: okolo 15 minut.

Zawartosc kalorii w pachnacym naczyniu (na 100 gramow): 100 kcal.

Przygotowanie:

Krok 1: Pokroj przygotowane tusze kalamarnic w pierscienie.

kalmari_v_smetannom_souse-110581

Krok 2: Obierz, a nastepnie drobno posiekaj cebule.

Krok 3: Rozgrzej patelnie i usmaz na niej cebule i kalmary, a nastepnie posol do smaku. Gotuj cebule i malze przez 10 minut.

smazyc

Krok 4: Wycisnij czosnek prasa do czosnku, a nastepnie dodaj do smietany wraz z przyprawami. Aby sos byl rzadszy, smietane mozna lekko rozcienczyc woda.

Krok 5: Dodaj powstaly sos czosnkowo-kwasny na patelnie z owocami morza i cebula, dokladnie wymieszaj, a nastepnie przykryj pokrywka. Danie duszone przez dwie minuty.

Krok 6: Posiekaj koperek i dodaj na patelnie. Nastepnie wylacz gaz i pozostaw naczynie do ostygniecia, a nastepnie podawaj. Ostry sos z owocow morza jest gotowy!

kalmari_v_smetannom_souse-110583

Ten przepis jest odpowiedni dla wszystkich modeli multicookerow, ktore maja funkcje ?Smazenia? lub ?Pieczenia?. Na przygotowanie tego wszystkiego potrzeba bardzo malo czasu, a na koniec otrzymasz pyszne, delikatne danie o niepowtarzalnym aromacie. A wiec kalmary w sosie smietanowym w powolnej kuchence!

Bedziesz potrzebowac:

  • 2 przygotowane tuszki kalmarow;
  • Cebula (1 szt.);
  • Sol (wedlug twoich upodoban);
  • 200 gramow kwasnej smietany;
  • Olej roslinny (wszelkiego rodzaju).

Proces kulinarny zajmie 20 minut.

Kalorie wyniosa (na 100 gramow): 200 kcal.

Przygotowanie:

kalmary w powolnej kuchence
Krok 1: Obierz cebule i pokroj w cienkie plasterki.

Krok 2: Konieczne jest wlaczenie multicookera w trybie smazenia, wlozenie cebuli i smazenie na oleju roslinnym. Pokrywka multicookera powinna byc otwarta, a cebule nalezy okresowo mieszac podczas smazenia.

Krok 3: Ostroznie pokroj przygotowane tusze skorupiakow na pierscienie.

Krok 4: Dodaj ugotowane tuszki do cebuli i smaz wszystko razem przez kilka minut.

Krok 5: Dodaj smietane, ostroznie i dokladnie wymieszaj z tuszami i sola, a nastepnie zamknij pokrywe multicookera. Danie nalezy dusic jeszcze przez dwie minuty.

Krok 6: Wylacz multicooker i pozostaw naczynie na 15 minut, a nastepnie mozesz podawac. Owoce morza w multicookerze sa gotowe!

postnye_vareniki_s_kapustoi-1
Pierogi z kapusta to proste danie, ktore przyrzadza sie w kazdym domu.

Klasyczny przepis na pierogi i pierogi w wodzie. Przeczytaj nasz wybor przepisow.

Ciasto drozdzowe na ciasta na patelni lub piekarniku. Zwroc uwage na kilka ciekawych przepisow.

Dla bardziej doswiadczonych gospodyn domowych jest przepis na owoce morza w sosie smietanowym, pieczone w piekarniku. Zajmie to troche dluzej, ale efekty beda tego warte. A wiec kalmary w sosie smietanowym, pieczone w piekarniku!

Bedziesz potrzebowac:

  • 2 przygotowane tuszki kalmarow;
  • Cebula (1 szt.);
  • 200 gramow kwasnej smietany;
  • Sol (wedlug twoich upodoban);
  • Maka (0,5 lyzki stolowej. L);
  • 50 gramow sera.

Czas gotowania: okolo 30 minut.

Zawartosc kalorii wyniesie (na 100 gramow): 230 kcal.

Przygotowanie:

Krok 1: Pokroj przygotowane tusze kalamarnic w pierscienie.

Krok 2: Obierz i drobno posiekaj cebule, usmaz na patelni.

Krok 3: Dodaj make, usmaz z cebula.

Krok 4: Wloz smietane na patelnie, dopraw sola do smaku i delikatnie mieszajac, zagotuj.

Krok 4: Dodaj owoce morza do powstalego sosu, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kilka minut.

Krok 5: Umiesc powstala mase w specjalnym. naczynie do pieczenia, posyp tartym serem na wierzch przyszlego naczynia i wloz do piekarnika. Piecz przez pietnascie minut.

Krok 6: Rozloz gotowe danie na talerzach i podawaj. Pieczone kalmary w sosie smietanowym gotowe!

Przepisow z dodatkiem kalamarnicy jest mnostwo – mozna z nich nawet zrobic pyszna salatke! Aby to zrobic, ugotuj obrane tuszki, a nastepnie pokroj w pierscienie. Pokroj trzy jajka na twardo, dwa pokrojone swieze ogorki, krazki ze skorupiakow na salatke, a nastepnie dodaj smietane lub majonez. Prosto, szybko i smacznie!

Kalmary dzieki wysokiej zawartosci tauryny pomagaja obnizyc poziom cholesterolu we krwi i zapobiegaja rozwojowi miazdzycy naczyn. Jak widac, to nie tylko smaczny, ale i zdrowy produkt!

Smacznego!

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko