Kanapki pomidorowe (zimne, gorace): przepisy ze zdjeciami

Kanapki to niezastapiona i pozywna przekaska na kazdy stol. Kanapki z pomidorami sa bardzo smaczne. Istnieje wiele przepisow na ich przygotowanie do codziennego i swiatecznego stolu.

Prosty przepis
Jak zrobic pyszne kanapki z pomidorami

Skladniki Ilosc
bochenek 6 plasterkow
maslo 80 gramow
pomidor 2 szt.
zielenie, oliwki do dekoracji
Czas gotowania: 10 minut Kalorie na 100 gramow: 100 Kcal

Przygotowanie tych kanapek zajmie minimum czasu, poniewaz sa bardzo proste w wykonaniu. Ponadto sa pyszne i soczyste.

Gotowanie krok po kroku:

  • Posmaruj bochenek olejem o grubosci 0,3 cm.
  • Pokroj pomidory w kolka i uloz na chlebie.
  • Pokroj warzywa i posyp je na wierzchu kanapki.
  • Aby kanapki wygladaly estetycznie, warto ulozyc je na lisciach salaty.

    Te kanapki idealnie sprawdza sie na kazdym stole, zarowno na co dzien, jak i odswietnie. Ich przygotowanie nie zajmie duzo czasu i nie bedzie kosztowac. Kanapki z serem, czosnkiem i pomidorami z chrupiaca skorka z pewnoscia zadowola kazdego smakosza.

    Wymagane produkty:

    • 60 g sera poltwardego (mozesz tez miec odmiane twarda);
    • 2 pomidory;
    • 75 g majonezu;
    • 2 zabki czosnku;
    • 4 kromki pokrojonego bochenka (najlepiej z chlebem tostowym)
    • 0,5 peczka ziol (koperek lub pietruszka).

    Czas gotowania: okolo 15 minut.

    Wartosc kaloryczna: 114 Kcal na 100 g.

    Jak zrobic kanapki

  • Kawalki chleba lub bochenek musza byc zarumienione – powinny troche wyschnac, a skorka powinna nabrac zlotego odcienia. Aby to zrobic, odstaw chleb do nagrzanego piekarnika na okolo dziesiec minut. W tym celu mozesz uzyc tostera lub kuchenki mikrofalowej.
  • Ser zetrzyj na sredniej tarce i wycisnij czosnek z czosnkiem. Do tych skladnikow wlej majonez i dokladnie wymieszaj.
  • Pokroj pomidory na plasterki.
  • Rozloz na chlebie mieszanke sera, majonezu i czosnku warstwa okolo trzech milimetrow. Nastepnie poloz plasterek pomidora i sol.
  • Zaleca sie dekorowanie galazkami ziol – koperkiem, pietruszka lub zielona cebulka.

    Te kanapki sa nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Kochaja je zarowno dorosli, jak i dzieci.

    Produkty do gotowania:

    • 1 ogorek;
    • 1 pomidor;
    • 25 g twardego sera;
    • 1 gotowane jajko;
    • 2 lyzki stolowe. lyzki dowolnego sosu;
    • 6 sztuk bagietki;
    • 0,5 peczka zielonej salaty (liscie);
    • Sol.

    Czas gotowania: 20 minut.

    Zawartosc kaloryczna: 114 Kcal.

  • Posmaruj plastry bagietki lekka warstwa ulubionego sosu.
  • Ogorek, jajko i pomidor pokroj w plastry. Poloz je pieknie na kawalku bagietki.
  • Posyp kanapke startym serem.
  • Do dekoracji nadaje sie bazylia lub pietruszka. Mozesz polozyc przystawke na lisciach salaty.

    Bochenek

    Nadaje sie na swiateczny stol dla dzieci. Pieknie udekorowane i pyszne kanapki szybko i chetnie jedza mali goscie.

    Skladniki:

    • 2 pomidory;
    • 2 ogorki;
    • 4 rzodkiewki;
    • 50 g majonezu;
    • 0,5 bochenka lub krojonego chleba;
    • 100 g masla

    Czas gotowania: 15 minut.

    Zawartosc kaloryczna: 121 Kcal.

    Przygotowanie:

  • Pokroj chleb lub bochenek na kawalki, usmaz w piekarniku. Nastepnie z suszonych plastrow wyciac rozne ksztalty (polksiezyc, kwadrat, gwiazdy, kolka, romb).
  • Warzywa (pomidory, rzodkiewki, ogorki) pokroic w cienkie plasterki.
  • Powstale figurki chleba posmarowac maslem i ulozyc na wierzchu warzywa pokrojone w kolko w nastepujacej kolejnosci: pomidor, ogorek, rzodkiew.
  • Umiesc krople majonezu na rzodkiewce.
  • Taki przysmak mozna podac na salacie. Mozesz uzyc zieleni do dekoracji.

    https://notefood.ru/retsepty-blyud/desert/tvorozhnyj-puding-v-duhovke.html
    Przepis na pudding z twarogiem ? wyprobuj nasze wskazowki dotyczace deseru.

    Zwroc uwage na pyszne slodko-kwasne przepisy na wolowine z warzywami.

    Galareta z Ziemniakami i Ryba to obfite danie, ktore dobrze komponuje sie z salatkami warzywnymi.

    Doskonala opcja na stol dzieciecy bylyby kanapki o nazwie ?Biedronka?. Dzieci z pewnoscia je polubia, poniewaz wygladaja jak owad z kreskowek.

    Skladniki:

    • 12 plasterkow bochenka lub krakersow kanapkowych;
    • 100 g lekko solonej (czerwonej) ryby;
    • 6 pomidorow (odmiana wisni);
    • 100 g serka smietankowego;
    • 5 oliwek;
    • 50 g koperku;
    • 20 g majonezu.

    Czas gotowania: okolo 25 minut.

    Wartosc kaloryczna: 126 Kcal na 100 g.

    Przepis krok po kroku:

  • Pokroj ser i drobno posiekaj koperek. Dobrze je wymieszaj. W razie potrzeby mozesz dodac do mieszanki troche startego czosnku.
  • Pokroj pomidory wzdluz na dwie rowne czesci.
  • Oliwki bez pestek pokroj wzdluz, a nastepnie w poprzek. Jedna czwarta oliwki bedzie ?glowa owada?.
  • Masa serowa posmaruj krakersa lub kromke chleba. Poloz na nim lisc zieleniny i czesc pomidora, scieta strona do dolu. Mozesz zrobic male naciecie na warzywie, przypominajace skrzydla owada.
  • Obok wisni poloz cwiartke oliwki, na ktorej za pomoca majonezu i zapalki zrob oczy.
  • Drobno posiekaj pozostala oliwke i poloz na wierzchu pomidora, aby uformowac ?kropki? z tylu biedronki.
  • Przy kazdej biedronce zaleca sie umieszczenie cienkiego kawalka czerwonej rybki jako ozdoby i smacznego dodatku. Podawac na szerokim polmisku wylozonym salata przypominajaca trawe.

    kanapki z pomidorami

    Ten przepis bedzie Ci potrzebny, gdy bedziesz musial zrobic pyszna szybka przekaske. Bedzie to odpowiednie w przypadku nieoczekiwanego przybycia gosci.

    Skladniki:

    • 12 kromek bochenka;
    • 100 g majonezu;
    • 1 bank szprotek;
    • 2 zabki czosnku;
    • 3 pomidory;
    • h. lyzka posiekanej natki pietruszki.

    Czas gotowania: 10 minut.

    Zawartosc kaloryczna: 130 Kcal na 100 g.

    Jak zrobic szproty i kanapki z pomidorami:

  • Wycisnij czosnek plastrem czosnkowym, wymieszaj z majonezem.
  • Mase rozsmarowac na bochenku i zmielic z posiekana natka pietruszki.
  • Umyte pomidory pokroj w osemki. Poloz jeden kawalek na plasterku, poloz szprotki z boku.
  • Mozesz tez posypac kanapki posiekana natka pietruszki.

    Te kanapki sa oryginalne, pozywne i pikantne. Ta przystawka bedzie do przyjecia na kazdym stole.

    Wymagane produkty:

    • 4 kromki chleba (lepsze niz Borodino);
    • 1 pomidor;
    • 1 baklazan;
    • 2 zabki czosnku;
    • 60 g majonezu;
    • Koperek.

    Czas gotowania: okolo 20 minut.

    Zawartosc kaloryczna: 120 Kcal.

    Przygotowanie:

  • Baklazana pokroic w krazki i na chwile wlozyc do pojemnika ze slona woda, a nastepnie usmazyc.
    usmazyc baklazana
  • Na chleb polozyc smazone baklazany, posmarowane startym czosnkiem.
    z tartego chleba
  • Pokroj pomidora w kolko i poloz jeden plasterek na wierzchu. Wycisnij krople majonezu na pokrojonego pomidora.
    posiekaj pomidora
  • Posiekaj koperek i posyp kanapke.
    dodaj pomidora
  • Mozesz udekorowac galazkami pietruszki lub bazylii.

    Taka przystawka bedzie swietnym pomyslem na stol bufetowy.

    Wymagane produkty:

    • 4 kromki bialego chleba;
    • 150 g sera;
    • 30 g masla;
    • 1 pomidor;
    • 1 zabek czosnku.

    Przepis krok po kroku:

  • Posmaruj chleb maslem i wstaw do piekarnika na kilka minut.
  • Pomidora pokroic w plastry, czosnek wycisnac lopatka czosnkowa.
  • Zetrzyj ser i dodaj do niego wycisniety czosnek. Rozloz te mieszanke na kromce chleba.
  • Poloz troche pomidora na wierzchu i dodaj troche soli.
  • Wloz kanapki do piekarnika na pietnascie minut.
  • Mozesz udekorowac koperkiem lub pietruszka.

    Aby zrobic pyszne kanapki z pomidorami, kucharze podaja nastepujace zalecenia:

  • Mozna wziac dowolny chleb. Jednak smaczniejsza bedzie przekaska z bagietki lub krakersa.
  • Maslo mozna posmarowac chlebem. Jesli uzywany jest majonez, najlepiej przygotowac go samemu.
  • Aby sok pomidorowy sie nie wyczerpal, nalezy posiekac pomidory na kilka minut przed podaniem.
  • Rozloz kanapki na salatce. Blat jest zwykle ozdobiony zielenia.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko