Kawa Raf: co to jest i jak ja prawidlowo przygotowac

Jak nazywa sie ten niesamowicie smaczny i orzezwiajacy napoj na bazie espresso, smietanki i cukru waniliowego? Cappuccino? Zupelnie nie. Kawa Raf to bardzo smaczny i aromatyczny eliksir witalnosci, ktory czesto zamawiaja goscie kawiarni.

kawa raff z pianka

Jak wspomniano wczesniej, kawa raff sklada sie z trzech glownych skladnikow – smietanki, espresso i cukru waniliowego. Jednak w przeciwienstwie do innych podobnych napojow, wszystkie trzy elementy sa dodawane do miski i mieszane w tym samym czasie, podczas gdy w przypadku innych napojow kawowych smietanke i mleko ubija sie osobno.

Kawa Raf jest przygotowywana za pomoca wylotu pary ekspresu, dzieki czemu w misce z napojem uzyskuje sie przewiewna piane o kremowym smaku.

Dzis jest co najmniej kilkanascie sposobow na zrobienie zwyklej kawy, a w kazdym miescie znajduje sie kawiarnia z niezbednym sprzetem i wieloma odmianami kawy.

Ale zaledwie 20 lat temu kawa rafowa stala sie prawdziwym przelomem w tej dziedzinie. Rosja jest uwazana za swoja ojczyzne w latach 90., kiedy jedna mala moskiewska kawiarnia ?Coffee Bean? zaczela oferowac swoim gosciom orzezwiajacy napoj z wyboru, a nastepnie ta instytucja miala okolo 30 odmian kawy zbozowej.

W tamtym czasie ludzie byli tak zachwyceni tak duzym wyborem, ze Coffee Bean bardzo szybko zyskalo stalych bywalcow. Ale byl wsrod nich jeden, mial na imie Rafal, ktory z jakiegos powodu nie pil zwyklej kawy. Wtedy barista postanowil urozmaicic menu baru poprzez zmieszanie cukru waniliowego z 11% smietanka i zaparzenie ich z kawa, tym samym przekonujac Raphaela do sprobowania kawy.

Co zaskakujace, wybiorczy gosc docenil kreacje i po chwili jego przyjaciele zaczeli odwiedzac ten bar i zamawiac kawe, nazywajac go ?jak dla Rafaela?, ?jak dla Rafaela?, ?jak dla Rafaela?. Stad wziela sie ta niezwykla nazwa ?kawa raff?.

paczki
Zwroc uwage na przepisy dla leniwych. Te dania nie zajmuja duzo czasu, a na pewno przydadza sie tym, ktorzy nie lubia spedzac duzo czasu w kuchni.

Przeczytaj, Jak gotowac niezwykle klopsiki w sosie smietanowym w naszym artykule.

Ciasteczka Kefirowe to aromatyczne, proste domowe wypieki.

Jak zrobic kawe rafowa w domu?
Czym jest kawa raff, jak zrobic ja w domu

Skladniki Ilosc
Naturalna kawa mielona 1 lyzeczka
Woda 50 ml
Krem (11%) 100 ml
Zwykly cukier 1 lyzeczka
Cukier waniliowy 1 lyzeczka
Czas gotowania: 20 minut Zawartosc kaloryczna na 100 gramow: 160 Kcal

Tradycyjnie napoj ten jest przygotowywany przy uzyciu specjalnego ekspresu do kawy i wylotu pary, jednak prawdziwa kawe rafowa mozna przygotowac w domu nawet bez specjalnego sprzetu, majac tylko Turka.

  • Kawe mielona wsypac do turka, zalac woda, podgrzac na srednim ogniu;
  • Gdy tylko kawa zacznie sie gotowac, nalezy zgasic ogien;
    zaparzyc espresso
  • Smietanke przelac do osobnej miski, dodac oba rodzaje cukru, ustawic na malym ogniu i podgrzewac do goracej, caly czas mieszajac, az cukier calkowicie sie rozpusci;
  • Napoj nalezy odfiltrowac z fusow za pomoca drobnego sitka lub gazy, a nastepnie wlac do goracej smietany;
    dodaj smietanke
  • Wlej powstala mieszanke do wysokiej miski blendera i wymieszaj wszystko za pomoca specjalnej dyszy;
  • Nalezy mieszac, az na powierzchni napoju zacznie tworzyc sie obfita kremowa piana;
    bicz
  • Gdy piany jest wystarczajaco duzo, napoj nalezy wlac do miski i natychmiast podac, w przeciwnym razie piana moze osiasc.
  • W ciagu ostatnich 20 lat kawa raff zyskala kilka opcji przygotowania, w ktorych niektore skladniki sa dodawane lub zastepowane. Kilka z nich zostanie opisanych ponizej.

    Co jest konieczne Ile potrzebujesz
    Kawa espresso 50g
    Krem 10-11% 100 ml
    Cukier waniliowy 5 gramow
    Cukier pospolity 5 gramow
    Sok pomaranczowy 2 lyzeczki

    Jesli przygotujesz taki napoj w ekspresie do kawy, wszystko zajmie nie wiecej niz 10 minut. Gotowanie przy uzyciu indyka i blendera zajmie okolo 20 minut. Zawartosc kalorii w jednej filizance napoju wyniesie 263 kcal.

    Jak gotowac w Turku:

  • Zgodnie z tradycja najpierw trzeba wlac do Turka kawe, tam dolac wody i podpalic. Jak tylko sie zagotuje, zdejmij z ognia;
  • Smietane podgrzac osobno, dodac do nich cukier zwykly i waniliowy, wymieszac;
  • Odcedz napoj z fusow i wlej do wysokiej miski;
  • Dodaj smietane i sok pomaranczowy do kawy i za pomoca dlugiej koncowki blendera wymieszaj wszystkie trzy skladniki, az powstanie wysoka pianka.
  • Produkty Ich liczba
    Kawa naturalna 50g
    Likier pomaranczowy 150 ml
    Woda 100 ml
    skorka pomaranczy 10 gramow
    Bita smietana 100 ml

    Czas przygotowania tej wersji napoju rowniez wynosi 20 minut. Zawartosc kalorii w filizance – 574 kcal.

    Jak gotowac:

  • Kawa parzona jest osobno i filtrowana z fusow;
  • Za pomoca zwyklej trzepaczki kawa i likier pomaranczowy miesza sie razem w osobnej misce;
  • Bita smietana jest wyciskana do gotowego napoju w sposob figuralny;
  • Na wierzch kremu posyp skorka pomaranczowa.
  • Co jest konieczne Ile wziac
    Krem 10% 100 ml
    Kawa espresso 50g
    Woda 100 gramow
    Kazdy rodzaj miodu 1 lyzeczka

    Taki napoj jest przygotowywany przez okolo 15 minut. Jedna filizanka kawy zawiera 268 kcal.

    Gotowanie krok po kroku:

  • Wymieszaj kawe i wode w Turku, zagotuj, lekko ostudz, a nastepnie przecedz przez gaze;
  • Smietanke osobno podgrzej, rozpusc w nich lyzke miodu i wlej kawe;
  • Calosc przelej do wysokiego naczynia i mieszaj blenderem zanurzeniowym, az utworzy sie piana.
  • Przede wszystkim nalezy od razu zauwazyc, ze po przygotowaniu napoj nalezy natychmiast podac gosciowi, nie czekajac na opadniecie piany i wystygniecie samej kawy.

    Istnieje kilka wazniejszych sekretow prawidlowego serwowania kawy rafowej:

  • Napoj wlewa sie do porcelanowych filizanek, ktore sa wstepnie podgrzane;
  • Nie wyklucza sie rowniez podawania w wysokich przezroczystych szklankach, w ktorych napoj bedzie wygladal bardziej apetycznie;
  • Jesli napoj jest przygotowywany z dodatkiem soku pomaranczowego lub likieru, na nasadce bitej smietany nalezy umiescic maly plasterek pomaranczy, aby podkreslic niestandardowa recepture kawy rafowej.
  • Aby zrobic kawe raff w domu, nie mozna obejsc sie bez blendera, poniewaz bez przewiewnej kremowej pianki bedzie juz kolejnym napojem.

    Kolejna mala wskazowka jest uzycie bardzo drobnych ziaren kawy. Wazne jest, aby kupowac dokladnie wysokiej jakosci odmiany, ktore mozna znalezc w specjalnych sklepach specjalizujacych sie w sprzedazy importowanej kawy i herbaty. Ponadto woda musi byc filtrowana lub gotowana, w przeciwnym razie smak oryginalnego napoju zostanie zepsuty.

    Parzac kawe w Turku pamietaj, ze napoju nigdy nie nalezy gotowac. Jak tylko fusy zaczna rosnac, turka nalezy natychmiast zdjac z ognia.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko