Jak nazywa sie ten niesamowicie smaczny i orzezwiajacy napoj na bazie espresso, smietanki i cukru waniliowego? Cappuccino? Zupelnie nie. Kawa Raf to bardzo smaczny i aromatyczny eliksir witalnosci, ktory czesto zamawiaja goscie kawiarni.
Jak wspomniano wczesniej, kawa raff sklada sie z trzech glownych skladnikow – smietanki, espresso i cukru waniliowego. Jednak w przeciwienstwie do innych podobnych napojow, wszystkie trzy elementy sa dodawane do miski i mieszane w tym samym czasie, podczas gdy w przypadku innych napojow kawowych smietanke i mleko ubija sie osobno.
Kawa Raf jest przygotowywana za pomoca wylotu pary ekspresu, dzieki czemu w misce z napojem uzyskuje sie przewiewna piane o kremowym smaku.
Dzis jest co najmniej kilkanascie sposobow na zrobienie zwyklej kawy, a w kazdym miescie znajduje sie kawiarnia z niezbednym sprzetem i wieloma odmianami kawy.
Ale zaledwie 20 lat temu kawa rafowa stala sie prawdziwym przelomem w tej dziedzinie. Rosja jest uwazana za swoja ojczyzne w latach 90., kiedy jedna mala moskiewska kawiarnia ?Coffee Bean? zaczela oferowac swoim gosciom orzezwiajacy napoj z wyboru, a nastepnie ta instytucja miala okolo 30 odmian kawy zbozowej.
W tamtym czasie ludzie byli tak zachwyceni tak duzym wyborem, ze Coffee Bean bardzo szybko zyskalo stalych bywalcow. Ale byl wsrod nich jeden, mial na imie Rafal, ktory z jakiegos powodu nie pil zwyklej kawy. Wtedy barista postanowil urozmaicic menu baru poprzez zmieszanie cukru waniliowego z 11% smietanka i zaparzenie ich z kawa, tym samym przekonujac Raphaela do sprobowania kawy.
Co zaskakujace, wybiorczy gosc docenil kreacje i po chwili jego przyjaciele zaczeli odwiedzac ten bar i zamawiac kawe, nazywajac go ?jak dla Rafaela?, ?jak dla Rafaela?, ?jak dla Rafaela?. Stad wziela sie ta niezwykla nazwa ?kawa raff?.
Zwroc uwage na przepisy dla leniwych. Te dania nie zajmuja duzo czasu, a na pewno przydadza sie tym, ktorzy nie lubia spedzac duzo czasu w kuchni.
Przeczytaj, Jak gotowac niezwykle klopsiki w sosie smietanowym w naszym artykule.
Ciasteczka Kefirowe to aromatyczne, proste domowe wypieki.
Jak zrobic kawe rafowa w domu?
Skladniki | Ilosc |
---|---|
Naturalna kawa mielona | 1 lyzeczka |
Woda | 50 ml |
Krem (11%) | 100 ml |
Zwykly cukier | 1 lyzeczka |
Cukier waniliowy | 1 lyzeczka |
Czas gotowania: 20 minut | Zawartosc kaloryczna na 100 gramow: 160 Kcal |
Tradycyjnie napoj ten jest przygotowywany przy uzyciu specjalnego ekspresu do kawy i wylotu pary, jednak prawdziwa kawe rafowa mozna przygotowac w domu nawet bez specjalnego sprzetu, majac tylko Turka.



W ciagu ostatnich 20 lat kawa raff zyskala kilka opcji przygotowania, w ktorych niektore skladniki sa dodawane lub zastepowane. Kilka z nich zostanie opisanych ponizej.
Co jest konieczne | Ile potrzebujesz |
---|---|
Kawa espresso | 50g |
Krem 10-11% | 100 ml |
Cukier waniliowy | 5 gramow |
Cukier pospolity | 5 gramow |
Sok pomaranczowy | 2 lyzeczki |
Jesli przygotujesz taki napoj w ekspresie do kawy, wszystko zajmie nie wiecej niz 10 minut. Gotowanie przy uzyciu indyka i blendera zajmie okolo 20 minut. Zawartosc kalorii w jednej filizance napoju wyniesie 263 kcal.
Jak gotowac w Turku:
Produkty | Ich liczba |
---|---|
Kawa naturalna | 50g |
Likier pomaranczowy | 150 ml |
Woda | 100 ml |
skorka pomaranczy | 10 gramow |
Bita smietana | 100 ml |
Czas przygotowania tej wersji napoju rowniez wynosi 20 minut. Zawartosc kalorii w filizance – 574 kcal.
Jak gotowac:
Co jest konieczne | Ile wziac |
---|---|
Krem 10% | 100 ml |
Kawa espresso | 50g |
Woda | 100 gramow |
Kazdy rodzaj miodu | 1 lyzeczka |
Taki napoj jest przygotowywany przez okolo 15 minut. Jedna filizanka kawy zawiera 268 kcal.
Gotowanie krok po kroku:
Przede wszystkim nalezy od razu zauwazyc, ze po przygotowaniu napoj nalezy natychmiast podac gosciowi, nie czekajac na opadniecie piany i wystygniecie samej kawy.
Istnieje kilka wazniejszych sekretow prawidlowego serwowania kawy rafowej:
Aby zrobic kawe raff w domu, nie mozna obejsc sie bez blendera, poniewaz bez przewiewnej kremowej pianki bedzie juz kolejnym napojem.
Kolejna mala wskazowka jest uzycie bardzo drobnych ziaren kawy. Wazne jest, aby kupowac dokladnie wysokiej jakosci odmiany, ktore mozna znalezc w specjalnych sklepach specjalizujacych sie w sprzedazy importowanej kawy i herbaty. Ponadto woda musi byc filtrowana lub gotowana, w przeciwnym razie smak oryginalnego napoju zostanie zepsuty.
Parzac kawe w Turku pamietaj, ze napoju nigdy nie nalezy gotowac. Jak tylko fusy zaczna rosnac, turka nalezy natychmiast zdjac z ognia.