Kawior z cukinii: korzysci i szkody, przepisy, skladniki, cechy kulinarne i zawartosc kalorii

Niektorzy sa gotowi jesc codziennie kawior do squasha na sniadanie, lunch i kolacje. Pomimo tego, ze ta przystawka nazywa sie ?kawiorem?, nie ma ona nic wspolnego z rybami. W rzeczywistosci jest to puree lub pasztet warzywny. Ten blank moze byc wykonany z mieszanki dowolnych warzyw (na przyklad baklazana, dyni, burakow i grzybow), ale najpopularniejsza opcja jest cukinia. Jakie sa korzysci i szkody plynace z kawioru do squasha i jak samemu przygotowac ten przysmak?

Troche historii

Produkcja kawioru z cukinii w puszkach rozpoczela sie w latach 30. XX wieku. Jednak naruszenie przepisow sanitarnych w jednym zakladzie spowodowalo wybuch zatrucia jadem kielbasianym w 1933 r. w Dniepropietrowsku, w ktorym zginelo 200 osob. Nastepnie aktywnie dyskutowali o korzysciach i szkodliwosci kawioru do squasha, uznajac go za bardziej szkodliwy produkt.

Przez lata kawior z cukinii w puszkach nie byl uwazany za bezpieczny, dopoki nie zostal zauwazony w menu sowieckiej Pierwszej Damy. Wedlug rosyjskich historykow w pewnym momencie zona Nikity Chruszczowa, Nina, probowala przestrzegac diety. W rezultacie jadla duzo warzyw, w tym kawior. Podobno przywodca panstwa byl tak zainspirowany daniem, ze zlecil budowe najwiekszej fabryki konserw. Tak wiec kawior z squasha ponownie pojawil sie w menu wielu ludzi w Zwiazku Radzieckim.

Historia pojawienia sie kawioru do squasha

Popularne danie z cukinii to produkt czysto sowiecki, ktorego technologia produkcji zostala opracowana bezposrednio po powstaniu ZSRR. Produkcje rozpoczeto w 1930 roku, a po wybuchu na duza skale butulizmu, ktory byl przyczyna, jego produkcje zamknieto na kilkadziesiat lat. Powojenne przywrocenie produkcji odbilo sie rowniez na przemysle spozywczym, dlatego tez kawior warzywny zostal ponownie wprowadzony do produkcji, wzmacniajac kontrole jakosci i sterylizacje produktu w temperaturach powyzej 120 stopni.

Kawior radziecki zostal wyprodukowany zgodnie z GOST, a sklad produktow obejmowal takie skladniki – cukinie, marchew, cebule, olej slonecznikowy, koncentrat pomidorowy, cukier, przyprawy i sol. Wszystkie skladniki zostaly wymieszane w scisle okreslonych proporcjach, zgodnie z receptura.

Ale wraz z rozwojem nowoczesnych technologii wiele przedsiebiorstw opracowuje wlasne przepisy na wytwarzanie produktow ze szpiku, ktore smakuja inaczej niz GOST. Etykieta takiego produktu wskazuje, ze ten produkt jest wytwarzany zgodnie z TU. Bardzo wazne jest, aby taki produkt nie zawieral sztucznych zageszczaczy, syntetycznych aromatow i konserwantow, ktore znacznie zmniejszaja jego zalety.

Kawior z cukinii i baklazana

Oprocz kabaczka kawior z baklazana byl szeroko rozpowszechniony w Zwiazku Radzieckim. To warzywo bylo uprawiane tylko na poludniu, wiec wielu uwazalo je za niezwykle. Kawioru z baklazana nigdy nie brakowalo, ale nie bylo na niego popytu. Stalo sie popularne dopiero po kultowym filmie L. Gajdaia z 1973 roku ?Iwan Wasiljewicz zmienia zawod?. Legendarny rezyser przedstawil kawior z baklazana jako bardzo rzadki ?zamorski? przysmak, godny poczesnego miejsca na carskim stole. Film pokazuje ogromne naczynia z rybnego kawioru, wypelnione po brzegi i tylko jedna lyzke baklazana. Kawior ten byl tak popularny w czasach sowieckich (i pozniej), ze wielu Rosjan nadal nazywa kawior z baklazana ?za granica?. Po filmie Gaidai modne stalo sie rowniez spozywanie go podczas swiatecznych obiadow.

Kawior z cukinii nie potrzebowal takiej reklamy. Wiele gospodyn domowych samodzielnie przygotowalo go na zime.

Nie bierzemy produktu zimowego

Kupujac kawior z zagranicy, koniecznie spojrz na date jego produkcji. Powie Ci, czy produkt przeterminowany (to 2 lata w temperaturze od 0? do + 20? C) i z jakich skladnikow byl ugotowany. Jesli produkt zostal wyprodukowany w lipcu – sierpniu – wrzesniu, kawior zostal przygotowany ze swiezych owocow. Jesli sloik wskazuje na miesiac zimowy, nie oczekuj niczego dobrego po takim produkcie: zostal on zebrany z polproduktu – puree z dyni lub baklazana, a wykorzystano mrozona marchewke i papryke. Nawiasem mowiac, kiedy kawior robi sie na poczatku lata, cukinia ma czas dojrzec do tego czasu, a reszta warzyw nie, wiec dodaje sie je suche, puree lub lody, co rowniez nie jest zbyt dobre .

Jak jest przygotowany?

Oryginalny kawior z dyni jest w rzeczywistosci wytwarzany z mlodych warzyw (dynia lub cukinia), ktore sa aktywnie uprawiane w Rosji. Mozesz takze uzyc europejskich odmian tej kultury. Glownymi skladnikami preparatu sa rowniez marchewka, cebula, koncentrat pomidorowy i olej slonecznikowy. Jakie sa zalety i szkody kawioru do squasha?

To warzywo jest bogate w blonnik (nawet po ugotowaniu) i niskokaloryczne, wiec jest calkiem zdrowe. Jesli szukasz zywnosci roslinnej, ktora jest smaczna i lekka, to jest to swietny wybor. Jedna porcja kawioru z squasha zawiera tylko 82 kalorie i 7 gramow blonnika. Mozesz uzyc go jako przystawki do dania glownego, a bedziesz mial wspanialy zdrowy obiad, ktory zapewni uczucie sytosci do rana.

Nalezy jednak dokladnie przestudiowac korzysci i szkody wynikajace z kawioru do squasha podczas utraty wagi. Z jednej strony jest to niskokaloryczna przekaska, ktora moze wywolywac uczucie sytosci. Produkt zawiera jednak znaczna ilosc soli, dzieki czemu moze zatrzymywac plyny w organizmie. Dlatego kawior z cukinii nie nadaje sie do kazdej diety.

Pomocne porady przy wyborze

Wlasciwosci organoleptyczne kawioru do squasha reguluje dokument regulacyjny: GOST R51926-2002 ?Zywnosc w puszkach. Kawior warzywny. Specyfikacje?, ktora opisuje wszystkie wymagania dotyczace wygladu, konsystencji, zapachu, smaku i koloru. Wymagania te nie sa obowiazkowe, ale producenci musza je uwzglednic, poniewaz produkty wytwarzane wedlug wlasnych receptur w zadnym wypadku nie powinny byc gorsze pod wzgledem cech jakosciowych od produktu wytwarzanego zgodnie z norma.

Na powierzchni kawioru do squasha nie powinna znajdowac sie warstwa przezroczystej cieczy. Kawior najlepiej kupowac gotowany w sierpniu-wrzesniu, czyli w okresie zniw na swieze warzywa. Kolor kawioru waha sie od jasnozoltego do pomaranczowego. Czerwonawo-pomaranczowy kolor wskazuje, ze do kawioru dodano dynie.

Czym jeszcze rozni sie cukinia?

Cukinie mozna uznac za naturalna, calkowicie naturalna multiwitamine. Oprocz wysokiej zawartosci potasu, ktory jest niezbedny dla zdrowych kosci i naczyn krwionosnych, warzywa te pomagaja rowniez w walce z grypa poprzez poprawe ukladu odpornosciowego. Wynika to z zawartosci witaminy B6. Dzieci moga skorzystac z kwasu foliowego znajdujacego sie w cukinii.

Pomaranczowo-zolty miazsz cukinii jest dobra ilustracja tego, co jest w srodku. Oprocz wysokiego poziomu przeciwutleniaczy, ktore pomagaja odnowic komorki, warzywo jest rowniez bogate w beta-karoten (ktory organizm przeksztalca w witamine A). Wraz z witamina C zwiazki te pomagaja organizmowi w walce z rakiem piersi i zwyrodnieniem plamki zoltej (utrata wzroku) u osob starszych.

Wszystko to mowi o wyjatkowych zaletach kawioru z squasha dla organizmu, a jego szkodliwosc moze lezec tylko w wysokiej zawartosci potasu. Dla osob cierpiacych na niektore choroby nerek nadmierne stosowanie tego pierwiastka sladowego moze byc szkodliwe.

Zawartosc kalorii, BJU i zalety kawioru

Kawior z cukinii to produkt niskokaloryczny, a srednia kalorycznosc waha sie od 91 do 110 kcal. Moze to zalezec od producenta i opracowanej receptury, ale rozbieznosci z produktem GOST sa zwykle nieznaczne.

O zaletach produktow do squasha dyskutuje sie od wielu lat, poniewaz podczas obrobki cieplnej traci sie witaminy, ale dietetycy wciaz mowia o jego niezwyklych zaletach.

Sklad chemiczny kawioru:

  • kompleks witaminowy – witaminy z grupy B, A, H, C, E, PP;
  • sklad mineralny ? sod i magnez, miedz i fluor, wapn i jod;
  • blonnik, pektyna;
  • kwasy pochodzenia organicznego.

Jak to ugotowac?

Dzis kawior do squasha mozna latwo znalezc w kazdym sklepie spozywczym przez caly rok. Swietnie smakuje i zazwyczaj zawiera tylko naturalne skladniki, wiec nie ma powodu, aby go nie kupowac. Korzysci i szkody wynikajace z kawioru do squasha zostaly wskazane powyzej i mozesz byc pewien, ze przeciwwskazania do jego stosowania sa bardzo male.

Ale po co kupowac gotowy produkt, jesli mozna go zrobic samemu? Zwlaszcza jesli masz wlasna uprawe warzyw. Mozesz ugotowac swoj wlasny kawior do squasha na zime. Jej najlepsze przepisy pozwalaja przygotowac pyszna przekaske, ktora w niczym nie ustepuje sklepowi. Taki przysmak jest bardzo smaczny do zjedzenia na sniadanie lub kolacje, posmarowany na kromkach czarnego chleba. Przepis na kawior z cukinii z sezonowej cukinii wymaga nastepujacych skladnikow:

  • 1 marchewka;
  • 2 cebule;
  • 1 zabek czosnku
  • pol papryczki chili;
  • 3 cukinie;
  • 4 lyzki oleju roslinnego;
  • 1 lyzka pasty pomidorowej;
  • 2 lyzki octu jablkowego;
  • 1 lyzeczka cukru;
  • 2 lyzki stolowe soli.

Wskazowki dotyczace kupowania kawioru do squasha w sklepie

Jesli nie masz czasu na gotowanie kawioru do squasha, mozesz kupic te pyszna przystawke w sklepie. O jego zaletach opowiedza nastepujace wskazniki:

  • Nie nalezy pokrywac wierzchniej warstwy kawioru woda. Jesli zobaczysz to w sloiku, oznacza to, ze kawior nie jest przygotowywany ze swiezej cukinii, ale z mrozonej, co nie jest zbyt przydatne dla ludzkiego ciala.
  • Data produkcji kawioru. Technolodzy zywnosci twierdza, ze najlepsza opcja jest przygotowanie produktu w sierpniu lub wrzesniu, poniewaz te miesiace sa uwazane za okres zbiorow tego warzywa.
  • Jesli kawior jest bardzo plynny (mozesz to sprawdzic odwracajac sloik do gory nogami), najprawdopodobniej jego smak nie bedzie zbyt przyjemny.
  • Kolor kawioru powinien byc jasnobrazowy. Jesli choc czyms sie rozni, to znaczy, ze sloik z kawiorem to nie cukinia, ale jakies inne warzywo.

Gotowanie pysznej przekaski

Obierz cebule, czosnek i marchew. Usun nasiona z papryczek chili. Cebule pokroic w polksiezyce, marchewki pokroic w kolko, posiekac czosnek i chili.

Cukinie pokroic w okragle plastry. Posmaruj duza blache do pieczenia olejem. Umiesc na nim kolka cukinii w jednej warstwie. Rozgrzej piekarnik do dwustu stopni. Umiesc w niej blache do pieczenia z kawalkami warzyw i piecz przez trzydziesci minut. Upieczona cukinie wlozyc do durszlaka, a nastepnie docisnac lyzka, aby usunac nadmiar plynu.

Gdy cukinia jest w piekarniku, przygotuj pozostale warzywa. Na patelni rozgrzac olej, dodac czosnek i pieprz, smazyc na malym ogniu przez minute. Nastepnie dodaj marchewki i gotuj przez kolejne dwie minuty.

Po dodaniu cebuli zmniejsz ogien na srednio niski i gotuj przez kolejne dziesiec minut, az warzywa beda miekkie. Dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, sol i ocet, dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia.

Za pomoca blendera zmiksuj pieczona cukinie i smazone warzywa. Kawior podawaj na zimno. Zgodnie z powyzszym przepisem otrzymasz 700 ml gotowej przekaski. Jesli chcesz zachowac ten pyszny kawior z dyni na zime, wloz go do obranego sloika, zamknij pokrywke i wysterylizuj w kapieli wodnej.

Kawior z cukinii z papryka

Skladniki:

  • cukinia – 2 kg;
  • papryka bulgarska – 500 g;
  • marchewki – 500 g;
  • czosnek – 2-3 zabki;
  • cukier – 1 lyzeczka;
  • sol – 2 lyzki;
  • olej roslinny – 1 s.l;
  • pasta pomidorowa – 2 lyzki stolowe;
  • ocet 9% – 2 lyzki;
  • zmielony czarny pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Warzywa umyc, obrac i drobno posiekac. Cukinie, marchew i papryke przewracamy przez maszynke do miesa lub siekamy w blenderze. Cebule podsmazyc w szerokiej misce, nastepnie dodac mieszanke warzywna i gotowac na malym ogniu, czesto mieszajac, aby sie nie przypalila. Pokryj wszystko olejem roslinnym i gotuj, mieszajac od czasu do czasu, przez okolo godzine. Dodac sol, cukier, pieprz mielony, drobno posiekany czosnek i koncentrat pomidorowy, gotowac jeszcze 15-20 minut. Zdjac z ognia, wlac ocet, wymieszac, przeniesc kawior do wysterylizowanego naczynia i zwinac. Odwroc puszki, zawin je grubym kocem i odstaw na kilka godzin, az calkowicie ostygna.

W jakich przypadkach przyniesie korzysc kawioru do squasha

Specjalisci od zywienia jednoglosnie klasyfikuja kawior do squasha wsrod najbezpieczniejszych produktow spozywczych.

dla tych, ktorzy boja sie nadwagi i chca sie jej pozbyc, poniewaz zawiera tylko 60-100 kcal na 100 g produktu (w zaleznosci od skladu i sposobu przygotowania).

Rowniez regularne spozywanie kawioru do squasha ma pozytywny wplyw na:

? Produkcja i odplyw zolci;

? Lepsze przyswajanie zelaza z produktow miesnych i wapnia z produktow mlecznych;

? Wymiana wody naskorka;

? Praca nadnerczy i nerek;

? Kondycja (od zdrowia do urody) wlosow i paznokci;

? Metabolizm w ogole.

Kawioru z cukinii nie mozna zaliczyc do silnego produktu antystresowego, niemniej jednak mozna zauwazyc jego pozytywny wplyw na uklad nerwowy czlowieka, w obszarach zwiekszania witalnosci i samopoczucia oraz poprawy snu.

Ten kawior warzywny przyda sie matkom w ciazy i karmiacym przede wszystkim dzieki potasowi, ktorego zapotrzebowanie znacznie wzrasta w tych waznych okresach, a jego brak wywoluje obrzeki, skurcze miesni i ogolne oslabienie organizmu.

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko