Kebab szczupakowy: jak zrobic marynate, przepisy ze zdjeciami krok po kroku

Lekki, dietetyczny filet szczupakowy jest bardzo podatny na dzialanie aromatycznych przypraw i ziol, natomiast smazy sie niemal natychmiast, bardzo wazne jest, aby nie przesadzac w marynacie i nad otwartym ogniem.

Szczupak z grilla na grilla na rodzinny obiad
Jak usmazyc soczysty kebab ze szczupaka

Skladniki Ilosc
szczupak 1 szt.
maslo 60 gramow
swiezo zmielony czarny pieprz 2 szczypty
sok z cytryny 50 ml
sol smak
Czas gotowania: 35 minut Kalorie na 100 gramow: 205 Kcal

Przed umieszczeniem szaszlykow na grillu, kawalki ryby nalezy przeslac do marynaty z minimalna zawartoscia kwasu.

Przygotowanie:

  • Ryby oplukac, oczyscic, zdjac pletwy i glowe. Pokroj szczupaka, wytnij grzbiet, usun male kosci peseta. Przygotowany filet ostroznie odetnij ze skory.
    szczupak rzezniczy
  • Miazge rybna pokroic w plastry, posolic, doprawic swiezo zmielonym czarnym pieprzem, dodac sok. Wymieszaj i pozostaw na 25 minut.
    filet rybny w kawalkach
  • Kawalki marynowanej ryby nawlec na cienkie szaszlyki.
  • Maslo roztopic, polac szaszlykiem.
    Maslo topione
  • Pieczemy na grillu do miekkosci.
  • Wskazowka: smaz kebab przez 5 minut z obu stron, ten czas wystarczy, aby ryba sie zarumienila.

    Skladniki:

    • filet szczupakowy (1,5 kg);
    • 2 zabki czosnku;
    • 1 pomarancza;
    • 2 galazki swiezego rozmarynu;
    • 100 g cebuli;
    • 60 ml oliwy z oliwek;
    • 20 g miodu;
    • do smaku czarnego pieprzu + sol;
    • 150 g suszonych pomidorow;
    • 650 g cukinii;
    • peczek koperku.

    Wymaga 35 minut.

    Kalorycznosc porcji: 199 kcal.

    Jak gotowac:

  • Wyciagnij male kosci z fileta szczupaka za pomoca pesety. Skorke mozna pozostawic na sobie, dzieki temu szaszlyk bedzie mocniejszy. Rybe i cukinie pokroic w plastry o wielkosci okolo 3,5 cm.
  • Kawalki ryby wlozyc do miski do peklowania, dodac cukinie, cale pomidory, pokruszone zabki czosnku. Wyslij tam cebule pokrojona w krazki. Pamietaj, aby rozgniesc cebule rekami, aby szybko nasycila marynate sokiem. Dodaj sok pomaranczowy, posiekany rozmaryn, miod, olej. Wszystko wymieszac. Marynowac przez pol godziny.
  • Naciagaj produkty jeden po drugim na cienkie szaszlyki: cukinia, szczupak, pomidor i tak dalej. Przed gotowaniem dopraw sola i swiezo zmielonym pieprzem.
  • Szaszlyk rybny gotujemy na grillu, smazac z kazdej strony przez 2-3 minuty.
  • Gotowy kebab poloz na talerzu, udekoruj posiekanym koperkiem.
  • Do marynaty nie dodawaj duzo oleju roslinnego, jego nadmiar rozblysnie na weglach i zepsuje smak kebaba.

    Sos pomidorowy nada rybie jasny smak. Glownym warunkiem jest szybkie marynowanie szczupaka, nie dluzej niz 30 minut.

    Skladniki:

    • 2 kg szczupaka;
    • 3 cebule;
    • 200 g soku pomidorowego;
    • swiezo zmielony czarny pieprz + sol do smaku.

    Wymaga 55-65 minut.

    Kalorie: 210 kcal.

    Gotowanie:

  • Wytnij kregoslupy z ryb, male usun zwykla peseta. Pokroj filet na kawalki.
  • Pokroj obrana cebule w krazki.
  • Kawalki ryby, cebule wlozyc do odpowiedniego pojemnika, doprawic pieprzem, sola, sokiem pomidorowym i pozostawic do zamarynowania (40 minut).
  • Marynowana rybe nawlec na przygotowane szaszlyki, na przemian z krazkami cebuli.
  • Smazyc na grillu, pamietajac o odwracaniu kebaba od czasu do czasu.
  • Uwaga: jesli nie chcesz zadzierac z kawalkami, mozesz wziac grill grillowy, tylko rybe nalezy posiekac grubo, pozostawiajac skore i wczesniej posmarowac grill rafinowanym olejem.

    jak zrobic galarete szczupakowa

    Lubisz ryby? Dowiedz sie, jak zrobic galarete szczupakowa.

    Dobry przepis na szczupaka w ciescie znajdziesz tutaj.

    Chcesz zaskoczyc swoich gosci? Przygotuj hebrajskiego szczupaka faszerowanego wedlug tego przepisu.

    Skladniki:

    • 800 g fileta ze szczupaka;
    • 200 g pomidorow;
    • 2 szczypty kurkumy
    • 250 ml rafinowanego oleju;
    • 100 ml octu winnego;
    • 200 g cebuli;
    • sol kuchenna + cukier bialy do ??smaku;
    • 4 galazki kolendry.

    Zajmuje to 20 minut.

    Zawartosc kaloryczna: 198 kcal.

    Przygotowanie:

  • Marynujemy filet z posiekanymi pomidorami i kurkuma. Wystarczy 35 minut.
  • Przygotuj marynate cebulowa: polacz olej, ocet winny, cukier, sol kuchenna i posiekana kolendre. Obrana cebule pokroic w krazki, polac marynata (10 minut).
  • Szczupaka grillujemy i podawamy z marynowana cebula.
  • Uwaga: Swieze pomidory mozna zastapic ketchupem lub sokiem pomidorowym.

    Kazdy kebab jest zwykle grillowany na weglu drzewnym za pomoca szaszlykow. Ale jesli nie ma mozliwosci wyjscia na lono natury, mozesz go ugotowac w domu na patelni.

    kebab ze szczupaka gotowany na patelni

    Skladniki:

    • 300 g fileta ze szczupaka;
    • 2 zabki czosnku;
    • 30 ml soku pomaranczowego;
    • 200 g jogurtu naturalnego bez cukru;
    • 1 lodyga tymianku;
    • 35 ml oliwy z oliwek;
    • przyprawy do smaku;
    • do dekoracji zieleni.

    Zajmuje to 30 minut. Kazda porcja: 207 kcal.

    Gotowanie:

  • Pokroj filet na kawalki. Przygotuj marynate: Wymieszaj sok pomaranczowy z mielonym czosnkiem, tymiankiem i sola. Wlozyc kawalki ryby do marynaty, odstawic na 25 minut.
  • Rozgrzej troche oleju roslinnego na ciezkiej patelni, dodaj kebab i smaz do polowy.
  • Podgrzej kolejna patelnie, wloz do niej troche wegla drzewnego i podgrzej.
  • Przesun rybe do krawedzi patelni, a na srodek wloz goracy wegiel, przykryj pokrywka. Trzymaj na malym ogniu, az kebab bedzie calkowicie ugotowany.
  • Przygotuj sos: polacz jogurt z posiekanymi ziolami, swiezo zmielonym czarnym pieprzem, sokiem pomaranczowym.
  • Podawaj kebab rybny z sosem.
  • Kulinarna sztuczka: aby kebab nie wygladal jak zwykla smazona ryba, na patelnie dodaje sie goracy wegiel drzewny.

    Naciagajac na szaszlyki, mozesz na przemian kawalki szczupaka z kostkami bialego chleba. Do kebaba nalezy pozostawic odrobine marynaty, a gotowy nasmarowac.

    kebab szczupakowy w piekarniku

    Skladniki:

    • 2 kg szczupaka;
    • 1 duzy zabek czosnku;
    • 100 ml oliwy z oliwek;
    • 1 bochenek bialego chleba
    • 1 lyzka suchy rozmaryn;
    • swiezo zmielony czarny pieprz + sol wedlug wlasnego uznania.

    Zajmuje to 40 minut. Ilosc kalorii: 196 kcal.

    Przygotowanie:

  • Oczysc szczupaka, jelito i usun grzbiet, wyciagnij male kosci peseta. Przygotowany filet pokroic w plastry. Pokroj bialy chleb na te same kromki.
  • Zabki czosnku z rozmarynem zmiel w mozdzierzu, dodaj olej, wymieszaj.
  • Kawalki ryby zanurza sie na przemian w marynacie, nastepnie nawleczone na szaszlyki, na przemian z kostkami chleba.
  • Uloz kebab na blasze do pieczenia, polej marynata.
  • Gotuj w nagrzanym piekarniku okolo 30 minut. w 190?C.
  • pikantny kebab rybny

    Skladniki:

    • 900 g fileta ze szczupaka;
    • 30 ml oliwy z oliwek;
    • 15 g posiekanej papryki;
    • 300 g cebuli;
    • 180 g pomidorow;
    • pietruszka + koperek wedlug wlasnego uznania;
    • 30 ml soku z cytryny;
    • 120 ml gazowanej wody mineralnej;
    • sol kuchenna do smaku.

    Wymaga 35 minut.

    Porcja (100 g): 208 kcal

    Gotowanie:

  • Filety pokroic w kostke 2×2 cm, doprawic do smaku.
  • Plastry skropic oliwa z oliwek, a nastepnie obtoczyc w papryce.
  • Przygotuj marynate: polacz zmiazdzone mikserem pomidory z krazkami cebuli, wlej sok, wode. Kawalki ryby marynowac (30 minut).
  • Rybe nawlecz na przygotowane szaszlyki, poloz na blasze do pieczenia. Gotuj przez 15-20 minut.
  • Podczas gotowania polac marynata szaszlyki szczupakowe, aby uzyskac soczystosc.

  • Idealnie lepiej marynowac schlodzonego szczupaka, ale jesli nie mozna bylo go zdobyc, calkiem mozliwe jest uzycie swiezo mrozonego polproduktu. Poloz na dolnej polce lodowki, zostaw na noc. Nie uzywaj kuchenki mikrofalowej do rozmrazania, nie zanurzaj szczupaka w zimnej wodzie. Ryba musi sie rozmrozic sama.
  • Rano posiekaj filet bez skory na kawalki. Mozesz marynowac w czymkolwiek. Plastry skropic sokiem z cytryny lub granatu, posmarowac puree pomidorowym, doprawic sola i swiezo zmielonym pieprzem.
  • Uzyj najcienszych szaszlykow, aby kawalki sie nie rozpadly. Ciag nie ciasno, ale w malych odstepach.
  • Smaz kebab rybny na srednim ogniu. Aby okreslic te temperature, musisz trzymac dlon na poziomie kebaba, okaze sie, ze trzymasz reke przez 6 sekund, mozesz zaczac gotowac.
  • Nie mozna wyjac miekkich szaszlykow rybnych z szaszlykow widelcem i nozem. Aby to zrobic, zwin serwetke na kilka warstw i po owinieciu nia kawalka ryby wyjmij ja.
  • Na – grilowanie szczupakow:

    Szczupak robi doskonale kebaby. Ryba jest lekko marynowana w soku z cytryny lub pomidora. Do szczupaka dodaje sie rowniez cebule, zabki czosnku, ziola, plasterki cytryny, limonki i pomaranczy.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko