Kielbasa gotowana w domu: przepisy kulinarne ze zdjeciami krok po kroku

W sklepach sprzedawanych jest wiele kielbasek, ale smak czesto nie spelnia oczekiwan, a wsrod skladnikow, z ktorych jest przygotowywana, pojawiaja sie watpliwosci co do dostepnosci miesa. Kielbasy domowej roboty sa sprzedawane na rynkach, ale czesto sa nieco zawyzone. Pozostaje tylko przygotowac go samemu, a ten artykul podpowie Ci, jak to zrobic.

Klasyczny przepis na domowa kielbase
Jak gotowac gotowana kielbase w domu?

Skladniki Ilosc
Wolowina najwyzszej jakosci 400 gramow
Wieprzowina sredniotlusta 350 gramow
Sol 17,5 g
Mielony czarny / ziele angielskie mielony pieprz 1-3 g
Kolendra mielona 1-2 gramy
Jajka 2-3 szt.
Mieszanka cukru i galki muszkatolowej 3 g kazdy
Tluszcz 100 gramow
Posiekany czosnek 2-3 g
Czas gotowania: 120 minut Kalorie na 100 gramow: 257 Kcal

Rowniez do przygotowania klasycznej gotowanej kielbasy w domu potrzebne beda jelita wolowe lub wieprzowe na skorupce o srednicy 50-65 mm, ktore mozna zastapic sztucznymi.

Najpierw mieso nalezy oplukac i skrecic w drobne mielone mieso.

zrobic mieso mielone

Boczek jest drobno posiekany i dodany do miesa mielonego. Ponadto mieso mielone jest dobrze wymieszane z przyprawami, jajkami i boczkiem, po czym wypelnia sie nim skorupe.

dodaj przyprawy

Sa tu dwie metody: recznie lub za pomoca specjalnej maszynki do kielbasek, jesli jest dostepna.

zakonczyc

Nastepnie nalezy bardzo mocno i ciasno zawiazac oslonke kielbasy na brzegach, po czym mozna ja wyslac do przetworzenia.

robienie kielbasy

Obrobka cieplna odbywa sie w dwoch etapach: wedzenie i gotowanie. Wedzenie najlepiej przeprowadzac na zawiesinie w wedzarni w temperaturze 70-110?C, stopniowo zwiekszajac w ciagu 30 minut od wartosci najnizszej do wartosci najwyzszej.

palic

Mozesz to rowniez zrobic w piekarniku. Potem nastepuje gotowanie w zakresie od 70 do 90?C, rowniez przez 30 minut. Na koniec trzeba schlodzic bochenki kielbasy pod zimna woda.

gotowac

kanapka z kielbasa

Gotowana kielbasa na herbate, sniadanie lub na ryby lub na wycieczke to swietna sprawa. Mozna z niego zrobic kanapki, zrobic omlet, wystarczy podsmazyc z grzankami, zeby troche popracowac i zrobic wlasna kielbase, a nie zajmie to duzo czasu ani nie stanie sie kosztowna przyjemnoscia.

A biorac pod uwage, ze wielu nie jest obojetnych na to, z czego sklada sie zywnosc, tutaj zaufanie do braku szkodliwych skladnikow moze byc nie mniejsze niz sto procent.

Tak wiec, aby przygotowac klasyczna prosta gotowana (lub ?herbaciana?) kielbase, bedziesz potrzebowac:

  • 20% smietanka mleczna – 1 szklanka;
  • Bialka jaj – 2 szt .;
  • Mieso z kurczaka – 0,5 kg;
  • Gotowany jezyk – 200 g;
  • Kminek mielony – 0,5 lyzeczki;
  • Papryka mielona – 1 lyzeczka;
  • Mielona ostra papryka – 0,5 lyzeczki;
  • Czosnek – 1 klin;
  • Sol dla smaku;
  • Pieprz do smaku.

Z czasem przepis zajmie 1,5 – 2 godziny. Zawartosc kaloryczna – okolo 220 kcal na 100 g.

Przyprawy w tym przypadku mozna zmieniac w ilosci w zaleznosci od preferencji lub mozna dodac inne.

Gotowanie rozpoczyna sie od przygotowania miesa – usuwa sie je z kosci, a nastepnie rozdrabnia dowolna metoda. Opcje siekania miesa to mielenie ze smietana i bialkami w blenderze lub wylacznie mieso w maszynce do miesa, a nastepnie dodawanie wszystkiego innego. Wczesniej mozesz marynowac kurczaka w jakiejs marynacie. Ostateczna konsystencja nie powinna przyklejac sie do dloni.

Nastepnym krokiem jest uformowanie samej kielbasy. Mase uklada sie na pergaminie, a nastepnie starannie owija. Od gory naklada sie piec warstw folii spozywczej, ktora jest wiazana wzdluz krawedzi sznurkiem w kilku miejscach. Same konce papieru musza byc dobrze skrecone.

Podczas gotowania wazne jest, aby w srodku nie bylo wody, dla ktorej brzegi folii spozywczej mozna zanurzyc w ubitych bialkach. Zanurz taki batonik we wrzacej wodzie i gotuj przez okolo 40 minut na najwolniejszym ogniu w duzej ilosci wody.

Aby ugotowac go rownomiernie, mozesz go czasem odwrocic lub zaladowac malym talerzem na wierzchu, aby calkowicie zanurzyl sie w wodzie. Mozesz go rowniez gotowac na parze, ale zajmie to 20 minut dluzej.

domowa kielbasa smakuje lepiej

W rzeczywistosci gotowanie zgodnie z GOST nie jest takie trudne i bardzo interesujace jest wiedziec, jak wyglada kielbasa ze sklepu, ale gotowana w domu przy uzyciu tej samej technologii. Nawiasem mowiac, wspolczesne rosyjskie GOST nie maja jasnych przepisow dotyczacych dodawania niektorych produktow, ale sa ograniczone jedynie przepisami dotyczacymi jakosci wszystkich skladnikow kielbas, kielbas, parowek, bijatyk miesnych i tak dalej.

Dlatego na ratunek przychodza zrodla z krajow WNP, gdzie wciaz zachowane sa przepisy na wiele produktow, lub z GOST ZSRR.

Tak wiec skladniki do przygotowania 1 kg kielbasy:

  • Wolowina premium – 250 g;
  • Wieprzowina poltlusta – 700 g;
  • Jajka – 1-2 szt .;
  • Mleko – 1 lyzka. ja.;
  • Rownowaga mieszanka mielonego czarnego pieprzu, ziela angielskiego, cukru i galki muszkatolowej – 3 g;
  • Tluszcz – 100 g;
  • Tarty czosnek – 2-3 g.

Do powloki potrzebny bedzie sztuczny film lub naturalna powloka. Czas gotowania wyniesie okolo dwoch godzin, a kalorycznosc takiej kielbasy wyniesie 250 kcal na 100 g.

Pierwszym krokiem jest zrobienie miesa mielonego i drobno posiekanie bekonu. Mieso mielone najlepiej przyrzadzac w postaci pasty. Nastepnie wszystko miesza sie w najbardziej jednorodna strukture, po czym konieczne jest wypelnienie skorupy powstala masa. Mozna to zrobic za pomoca specjalnego narzedzia lub recznie. Pod koniec tego etapu brzegi jelita lub sztucznego filmu sa zawiazywane opaska uciskowa tak ciasno, jak to mozliwe.

Potem przychodzi kolej na obrobke cieplna. Zgodnie ze standardem odbywa sie to w dwoch etapach – najpierw wedzenie na goraco przez pol godziny, a nastepnie parzenie dokladnie w tym samym czasie. Pierwsza czesc moze byc wykonana w piekarniku w temperaturze 70 ? C, ktora nalezy okresowo zwiekszac i doprowadzac do 110 do konca etapu.

Gotowanie odbywa sie w rondlu z pelnym zanurzeniem w wodzie. W tym przypadku temperatura nie zmienia sie i moze wynosic od 70 do 90 ? C, w zaleznosci od rodzaju miesa. W zwiazku z tym im wiecej wolowiny, tym wyzsza temperatura.

szybka przekaska

Kielbasy wedzone gotowane sa dosc powszechne w sklepach, ale podobny produkt mozna ugotowac rowniez w domu. Jednak obecnosc wedzarni jest tutaj niezwykle wazna, inaczej nic z tego nie wyjdzie. Tak wiec do gotowania na podstawie jednego kilograma wieprzowiny potrzebne beda:

  • smalec – 600 g;
  • Sol – 1 lyzka l. ze zjezdzalnia;
  • Cukier – 1 lyzeczka

A za kilogram wolowiny:

  • Cukier – 1/5 lyzeczki;
  • Sol – 1 lyzka l. bez zjezdzalni.

Przepis wymaga duzo czasu – 10 godzin na wszystkie operacje z infuzja. Kalorycznosc takiej kielbasy wyniesie okolo 250-270 kcal na 100 g.

Najpierw przygotowuje sie mielona wolowine, ktora miesza sie ze wskazanymi ilosciami soli i cukru, po czym wklada sie do pojemnika, przykrywa folia i nalega na 6 godzin w temperaturze 3-4 ? C.

W miedzyczasie wieprzowine ze smalcem kroi sie bardzo drobno, a po zaparzeniu mielonej wolowiny miesza sie z nia. Nastepnie skorupa jest wypelniana gotowa mieszanka, konce sa wiazane. Konieczne jest przeklucie jelita igla w kilku miejscach. Kielbasy nastepnie nalezy umiescic w wedzarni w temperaturze okolo 90-100?C na 2 godziny. Glowna oznaka gotowosci jest braz i czerwien. A na koniec sa parzone przez okolo godzine. Schlodzic w wodzie przez 10 minut przed podaniem i gotowe.

koktajl truskawkowy
Koktajl bananowy – coz, kto nie lubi tych pysznych napojow, ktore daja nam uczucie sytosci i energii, co jest szczegolnie wazne podczas diety.

Ciekawy przepis na kielbaski z makaronem w ksztalcie osmiornicy zachwyci maluchy. Sprobuj gotowac.

Kurczak w smietanie na patelni to swietna opcja na szybkie danie miesne do dowolnego przystawki.

Najlatwiejsza i stosunkowo niedroga opcja robienia domowej kielbasy jest kielbasa z kurczaka. Mozesz wziac piersi z kurczaka i zrobic z nich dobra kielbase kanapkowa, calkiem latwo i bez zbednych trudnosci.

Niezbedny;

  • Filet z kurczaka – 1 kg;
  • Jajka – 4 szt .;
  • Smietana – 350 ml;
  • Przyprawy i sol do smaku;

Czas gotowania – 1,5-2 godziny. Zawartosc kalorii – 230 kcal na 100 g.

Jak w przypadku wszystkich kielbas, gotowanie zaczyna sie od zmielenia miesa na mieso mielone. Skora, nadmiar tluszczu musi zostac usuniety. W takim przypadku mieso mielone powinno byc ciastowate. Mozna ubijac mikserem z trzepaczka w ksztalcie sruby. Oddziel bialka od zoltek, dodaj do masy. Na koniec dodaje sie przyprawy, sol i smietane. Powstala mieszanina musi byc jak najbardziej jednorodna.

Rozloz folie spozywcza na stole, na ktorym ukladana jest masa. Jego ilosc powinna byc taka, aby gotowy bochenek mial srednice okolo 60-120 mm, poniewaz jest to sprawdzone optimum podczas obrobki cieplnej. Nastepnie zawin, mocno zawiaz i dodatkowo zacisnij konce, aby do srodka nie dostala sie woda. Nastepnie wloz do rondla z woda i gotuj na malym ogniu przez godzine. Po schlodzeniu na talerzu produkt jest gotowy.

Sama metoda gotowania gotowanej kielbasy w multicookerze niewiele rozni sie od zwyklej. Najwieksza roznica jest zaprogramowany tryb gotowania na urzadzeniu. Sam przepis moze powtorzyc dowolne z powyzszych, ale mozesz zatrzymac sie na jednym interesujacym, o ktorym mozesz przeczytac ponizej.

Skladniki:

  • Wolowina – 2 kg;
  • Woda – 300 ml;
  • Indyk (filet) – 2 kg;
  • Sol dla smaku;
  • Czosnek – do 4 glow;
  • Pieprz czarny mielony – do smaku;
  • Galka muszkatolowa – do smaku;
  • Lisc laurowy (mielony) – do smaku;
  • Ziola prowansalskie do smaku;
  • Slone jelita.

 

Czas gotowania – 3 godziny. Zawartosc kaloryczna – 250-280 kcal na 100 g.

Mieso jest recznie siekane, mieszane, dodaje sie do niego przyprawy i wode, wszystko jest dokladnie wymieszane. Nastepnie gotowa mieszanke nalezy natychmiast przepuscic przez maszyne do miesa do przygotowanych jelit. Dlugosc kielbasek mozna dowolnie zmieniac.

Kielbasy umieszcza sie w misce multicooker, calkowicie napelnionej woda i w trybie ?duszenie? lub podobnie w innych modelach ?gotowania?, gotowane przez 1 godzine. Nastepnie tryb zmienia sie na ?Smazenie?, a kielbaski sa przynoszone z kazdej strony na 10 minut. Danie gotowe.

Ten przepis mozna nieznacznie zmodyfikowac, jesli przed gotowaniem wlozymy do piekarnika i trzymamy polfabrykaty w goracym powietrzu przez okolo pol godziny, jak w klasycznym przepisie, a nastepnie zagotujemy i bez smazenia podawaj.

Zaproponowano wiec kilka przepisow na domowa gotowana kielbase, teraz kilka wskazowek dotyczacych gotowania:

  • podczas gotowania miesa mielonego w postaci pasty z kielbasa wazne jest, aby woda nie dostala sie pod folie;
  • jesli mowimy o grubszym zmieleniu, to trzeba zrobic male dziurki, zwlaszcza jesli nadchodza fazy wedzenia, smazenia itp., poniewaz powietrze moze rozbic skorupke i zrujnowac danie;
  • jesli chodzi o kurczaka, przed gotowaniem miesa mielonego nalezy usunac wszystkie kosci, nadmiar kawalkow tluszczu i skory;
  • przechowywanie domowych kielbasek nie powinno trwac dluzej niz tydzien.

Smacznego!

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko