Klasyka Adjika Abchazji: przepisy na zime

Adjika to przyprawa lub przystawka o wyraznym ostrym smaku, ktora zawdziecza swoje pochodzenie Abchazji. Mieszkancy tego regionu uzywaja go w potrawach jako soli i tak tlumaczy sie slowo adjika na jezyk rosyjski.

Abchaski klasyczny adjika

Ostrosc przystawki uzyskuje sie dzieki zastosowaniu w recepturze dwoch podstawowych skladnikow: papryki i czosnku.

Ale milosnicy jasniejszych doznan smakowych dodaja inne przyprawy podczas przygotowywania abchaskiej adzyki, takie jak nasiona kolendry, koperek, bazylia itp.

Do dzis wiele krajow pozycza przepis na przyprawe Abchazji i uzupelnia ja. Mozesz wiec znalezc adzyke gruzinska, turecka, turkmenska itp. Ale smaku prawdziwej klasycznej adzyki nie mozna porownac z zadnym z jej zagranicznych odpowiednikow.

Aby odtworzyc oryginalna recepture abchaskiej adzyki, wymagane sa nastepujace Skladniki:

  • Ostra czerwona papryka – 2,5 kg;
  • Czosnek – 250 g;
  • Nasiona kolendry – 75 g;
  • Sol gruba bez jodu – 1/2 kg.

Podczas przygotowywania klasycznej adzyki wymagane beda rowniez rekawiczki, aby uniknac poparzenia.

Papryki nalezy oplukac pod biezaca woda, a nastepnie umiescic na duzym naczyniu w pewnej odleglosci od siebie. Przykryc w miejscu niedostepnym dla promieni slonecznych na 3 dni.

Gotowanie papryki

Po uplywie okreslonego czasu usun papryki i zakladajac rekawiczki, usun szypulki.

Sprzatamy wnetrze

Usun luske z czosnku. Nasiona kolendry nalezy zmiazdzyc. Mozesz to zrobic tluczkiem, ale nie powinienes uzywac mlynka do kawy. Podczas mielenia nasiona wydzielaja olejek eteryczny, ktory pozytywnie wplywa na smak przyszlej przekaski.

Czosnek

Czosnek, zmiazdzone nasiona i czerwona papryke przeloz kilka razy przez maszynke do miesa.

Przewijanie

Wymieszaj powstala mieszanke drewniana szpatulka, a nastepnie przykryj sola i pozostaw w tej pozycji na jeden dzien.

Infuzowany adzyka

Po 24 godzinach mase mozna ponownie wymieszac i przelozyc do latwego w uzyciu naczynia. Moga to byc male sloiki lub glebokie spodki.

Podawanie do stolu

Taka adzyke nalezy zjesc w ciagu kilku dni, poniewaz przepis nie zaklada zbioru na zime.

Podstawowy przepis na przygotowanie abchaskiej adzyki ma ostry smak, ale jesli dodasz do dania wiecej przypraw, mozesz podwoic ostrosc. Ten przepis jest idealny dla milosnikow pikantnych, jasnych przekasek.

Bedzie to wymagalo:

  • Czerwona papryka – 1 kg;
  • Nasiona kolendry – 30 g;
  • Czosnek – 3 szt .;
  • Nasiona kopru – 20 g;
  • Nasiona bazylii – 20 g;
  • Sol – 200 g.

Ostra adzyka abchaska jest przygotowywana w nastepujacy sposob. Obierz czosnek i posiekaj nasiona. Odbywa sie to za pomoca tluczka i mozdzierza, podczas gdy mlynek do kawy nie sprawdzi sie w tym celu.

Tak wiec zmiazdzyc nasiona kopru, bazylii i kolendry, a nastepnie razem z zabkami czosnku 2-3 razy przekrecic w maszynce do miesa.

Goraca przystawka
Umyj czerwona papryke. Noszac rekawiczki na rekach, usun nasiona z owocow, a takze usun lodygi. Papryke pokroic na male kawalki, a nastepnie zmielic w mozdzierzu i tluczkiem.

Powinienes dostac gesty kleik. Jesli uzyjesz duzej ilosci pieprzu, mozesz go zmielic blenderem lub maszynka do miesa.

Powstala papke przetrzyj przez sito, aby oddzielic ja od nadmiaru soku. Wymieszaj z posiekanym czosnkiem i nasionami i posyp sola. Wymieszac drewniana szpatulka. Gotowa przekaske zapakuj do malych sloiczkow.

Zwyczajem jest robienie Adzyki nie tylko raz, ale takze zbieranie jej na zimowe mrozy. Rzeczywiscie, dzieki zastosowaniu w przepisie ostrych przypraw, takich jak pieprz, czosnek i sol, przystawka bedzie przechowywana przez dlugi czas.

W przypadku przepisu na adzyke Abchazji na zime wymagane beda nastepujace elementy:

  • Czerwona papryka – ? kg;
  • Czosnek – 100 g;
  • Orzechy wloskie – 100 g;
  • Ziele kolendry – 200 g;
  • Ziele pietruszki – 200 g;
  • Nasiona kolendry – 1 lyzka stolowa;
  • Sol bez jodu – 1 lyzka stolowa

Czerwona papryka moze poparzyc delikatna skore dloni, dlatego nalezy uzywac rekawiczek, aby uniknac takich konsekwencji.

Oplucz pieprz i usun szypulki. Opcjonalnie mozesz pominac etap ekstrakcji nasion, ale to doda jeszcze wiecej przypraw do adzyki. Obierz czosnek.

Lepiej kupowac orzechy wloskie bez lupin, aby zaoszczedzic czas gotowania. W przeciwnym razie obierz nadmiar skory i usmaz na patelni bez uzycia oleju.

Przeloz papryke przez maszynke do miesa. Lepiej przetrzec powstala papke przez sito, aby pozbyc sie nadmiaru soku. Czosnek, orzechy wloskie i nasiona kolendry musza byc zmielone w ten sam sposob.

Przyprawa do przechowywania na zime
Mozesz takze uzyc blendera. Konieczne jest kilkakrotne zmielenie, aby konsystencja byla dokladnie jednorodna.

Oplucz i posiekaj pietruszke i kolendre. Nalezy to zrobic nozem, bez uzycia maszynki do miesa lub blendera. Wymieszaj wszystkie skladniki adjiki w osobnym pojemniku i posyp sola. Wymieszac drewniana szpatulka.

Przykryj miske sciereczka i pozostaw w tej pozycji na 3 dni. Codziennie musisz mieszac mase, aby uzyskac calkowite rozpuszczenie soli.

Po 3 dniach adzika abchaska bedzie gotowa, pozostaje tylko rozprowadzic ja na gotowanych na parze sloikach z wrzaca woda i pozostawic na zime.

Aby miec pewnosc, ze przygotowana przystawke docenia bliscy i goscie, warto posluchac zalecen doswiadczonych gospodyn domowych:

  • Klasyczna abchaska adzyka sklada sie z czerwonej papryki, czosnku i przypraw. A przy uzyciu innych warzyw (pomidory, papryka, marchewka) gotowe danie traci swoj narodowy smak;
  • Podczas pracy z papryka wazne jest noszenie rekawiczek lub smarowanie rak tlustym olejem roslinnym. Pomoze to zapobiec oparzeniom. Wazne jest rowniez, aby sok z pieprzu nie dostal sie na skore twarzy ani blony sluzowe oczu;
  • W mlynku do kawy nie nalezy mielic nasion kopru ani kolendry, poniewaz podczas tego procesu wydzielaja sie olejki eteryczne, ktorych aromat jest pozadany do zachowania. Lepiej jest do tego uzyc tluczka i mozdzierza;
  • W przypadku adzyki stosuje sie tylko gruboziarnista, niejodowana sol.
  • Marynowany imbir w domu
    Sprawdz kolejny artykul kulinarny! Jak marynowac imbir w domu. Ktos uwielbia sushi, a ktos po prostu sie nim ucztuje. W kazdym razie produkt domowej roboty bedzie tysiac razy smaczniejszy niz ten sprzedawany w supermarketach.

    A oto przepisy na ogorki kiszone wedlug sprawdzonych babcinych metod. Dodaj ten artykul do zakladek, w przeciwnym razie stracisz go z oczu.

    Czy przygotowales juz kawior z cukinii na zime? Nie bylo czasu? Coz, oto przepisy na gotowanie w powolnej kuchence. Szybko, prosto i pysznie!

    Nie na prozno ta przystawka podbila kuchnie abchaska, turecka i inne:

    • Ma ostry, palacy smak, dzieki czemu mozna go wykorzystac jako przystawke do kazdego dania. Na przyklad z miesem, rybami, dodatkami itp. Dodatkowo adjika jest dodawana podczas przygotowywania zup, aby nadac im niesamowity pikantny aromat.
    • Aby skorzystac z dowolnego przepisu, bedziesz potrzebowac skladnikow dostepnych dla wszystkich;
    • Mozesz przygotowac przyprawe na zime lub zrobic to od razu;
    • Proces przygotowania abchaskiej adzyki nie trwa dluzej niz godzine i poradzi sobie z tym nawet poczatkujacy specjalista kulinarny.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko