Koniak FRANCOIS VOYER NAPOLEON GRAND CHAMPAGNE 40% 0,7 Francja od co najmniej 10 lat Napoleon

Jestesmy przyzwyczajeni do mierzenia jakosci koniaku za pomoca ?gwiazd?. Uwaza sie, ze kazda taka piecioramienna ikona wskazuje rok starzenia w beczkach. A czasem mylimy brandy z koniakiem.

Ale w ojczyznie napoju, we Francji, a raczej w prowincji Poitou-Charentes, przyjmuje sie zupelnie inna klasyfikacje. Najmlodszy, a wiec najtanszy jest koniak VS. Skrot ten oznacza ?Veri Special? (?Bardzo specjalny?). Koniak zawiera alkohole, z ktorych najmlodszy musi miec co najmniej dwa lata, ale w praktyce mieszanka obejmuje osoby w wieku od czterech do siedmiu lat.

O krok wyzej w klasyfikacji sa koniaki VSOP (?Veri Superior Old Pale?), VO (?Very Old?) i koniaki Reserv. Alkohole dojrzewaja w nich od szesciu do dwunastu lat. Napoje oznaczone jako VVSOP i Grand Reserve sa jeszcze bardziej cenione. A na samym szczycie hierarchii koniaku znajduja sie XO (Extra Old) i Gold Reserve. A czym w tym przypadku jest ?Napoleon? – koniak lub jego klasyfikacja? Nasz artykul opowie o tym.

Charakterystyka degustacyjna

Napoleon to zawsze dobry koniak, ktory ma swoj niepowtarzalny charakter, co bezposrednio odzwierciedla poziom umiejetnosci blendera. Cecha ujednolicajaca wszystkie napoje tej klasy jest starzenie sie alkoholi przez co najmniej 6 lat. Co wiecej, do tworzenia zestawu czesto wykorzystywane sa najrzadsze alkohole ze znaku towarowego, dlatego niektorzy producenci co roku produkuja jedynie limitowane edycje Napoleona. Ponadto wielu producentow wykorzystuje swoje oryginalne debowe beczki i dodatkowe skladniki, aby wzbogacic gastronomiczne i aromatyczne wcielenia o nowe nuty.

Kolor

Gama kolorystyczna napojow Napoleon jest z koniecznosci reprezentowana przez bogaty aksamitny smak. Z cala swoja natura napoje te swiadcza o klasie premium.

Zapach

Aromatyczne wlasciwosci produktow Napoleona czesto zachwycaja rownowaga miedzy slodycza wanilii a bogactwem owocow. Rowniez w niektorych wariantach mozna zauwazyc obecnosc lekkich nut orzechowo-kwiatowych.

Smak

Wlasciwosci smakowe mieszanki Napoleon z pewnoscia zachwyca zarowno wyrafinowanego smakosza, jak i poczatkujacego pragnacego poznac wykwintny swiat alkoholi. Dominuje w nich kraglosc i dlugotrwaly posmak, nasycony bogatym wielowarstwowym smakiem.

Alkohol kazachski

Ostatnio w produkcji napojow alkoholowych zajmowali sie wszyscy. Ale tylko prawdziwi mistrzowie winiarstwa sa w stanie wyprodukowac tak zlozony produkt jak koniak. W Republice Kazachstanu zajmuje sie tym kilka przedsiebiorstw produkujacych wino i wodki, ale tylko nielicznym udaje sie osiagnac pozadany rezultat. Lista asortymentowa naprawde wartosciowych drinkow jest tutaj niewielka, ale sa calkiem dobre przyklady. Na przyklad koniak Napoleona. Kazachstan produkuje napoj o trzyletnim lezakowaniu odpowiadajacy gamie VS.Produkt ma bogaty, jasny smak i przyjemny aromat. To prawda, ze ??sami Kazachowie sa bardziej dumni ze swojego innego stworzenia. Koniak Alfarabi mozna nazwac prawdziwym osiagnieciem. Do jego produkcji uzywany jest alkohol, wytwarzany wedlug klasycznej technologii z produktow najlepszych winnic Gruzji. Starzenie sie napoju (6 lat) pozwala przypisac go gamie Napoleona, a to juz mowi o jakosci produktu. Eksperci zauwazaja jego delikatny, aksamitny smak z wyraznymi nutami owocowymi i lagodnym posmakiem. Ale niektorzy zwykli konsumenci maja wlasne zdanie w tej sprawie.

Jak wybrac odpowiedni napoj i odroznic go od podrobki?

Kupujac drogi koniak napoleonski, kazdy konsument chce miec pewnosc, ze bedzie mial do dyspozycji butelke markowego produktu z oryginalna receptura. Dane statystyczne systematycznie powtarzaja o rosnacym udziale podrabianych produktow na rynku. W zwiazku z tym w procesie zakupu produktu konsument musi zachowac szczegolna ostroznosc, zwracajac uwage na szereg czynnikow, ktore pozwalaja odroznic podrobke od oryginalu, a mianowicie:

  • Jakosc projektu. Napoje klasy Napoleona musza sie prezentowac. Jesli zauwazysz slady kleju, asymetryczne etykiety lub wypaczona pokrywke, odloz ten produkt na polke.
  • Czystosc. Wazna jest rowniez markowa czystosc mieszanek. Osad w koniaku, zmetnieniu lub innych nowotworach natychmiast wskazuje na podrobke. Postarzane produkty Napoleona mozna przechowywac latami w niezakorkowanej butelce, cieszac sie nieskazitelna przejrzystoscia i przejrzystoscia.
  • Lepkosc. Starzone alkohole w mocnej mieszance z koniecznosci maja oleisty charakter. Dzieki temu po wstrzasnieciu produktu zauwazysz duze babelki powietrza na powierzchni plynu oraz tzw. efekt rozciagania, gdy resztki produktu splywaja po sciankach pojemnika na kilka sekund.

Czy wiedziales? Dzis alkohol Napoleon jest prezentowany we wszystkich gradacjach mocnych alkoholi koniakowych, od odmian VS do odmian XO.

Jakie jest miejsce ?Napoleona? w klasyfikacji miedzynarodowej?

Tylko ekskluzywne drinki z najlepszego terroir i dlugie lezakowanie w specjalnych beczkach otrzymuja te nazwe – koniak napoleonski. VSOP, a tym bardziej VS, pozostaja daleko w tyle. ?Napoleony? moga konkurowac z CW stopniem starzenia, a czasem wyprzedzaja je jakoscia gastronomiczna. Wiek alkoholi wypelniajacych mieszanke waha sie od dziesieciu do dwudziestu lat. Dla koniakow XO wymagania to 20-30 lat. Ale koneserzy i smakosze moga zapewnic, ze wiek nie jest tu najwazniejszy. W koncu butelka jest oznaczona jako najnizszy alkohol w mieszance. Nie mniej wazna jest nazwa. Sama mieszanka odgrywa bardzo wazna role. Rodzaje takiego napoju wybieraja prawdziwi mistrzowie swojego rzemiosla.

Jak prawidlowo podawac

Aby naprawde doswiadczyc wyzszosci mieszanki typu Napoleon, zwroc uwage na klasyczne zasady zywienia. Najpierw rozwaz temperature zasilania. Zainteresowany tym, jak prawidlowo pic koniak, powinienes zrozumiec, ze napoje tego poziomu powinny byc podawane tylko lekko schlodzone. Ich temperatura powinna wynosic powyzej 18 i ponizej 22 stopni.

Wybierz rowniez odpowiednie szklanki do serwowania. Sniftery z cienkim przezroczystym szklem i waska szyjka beda slusznie doskonalym rozwiazaniem. Pozwola Ci doglebnie poznac wielowarstwowy aromat produktu oraz jego kolor. Jesli chodzi o sam sposob spozycia, tutaj nalezy preferowac male, lekkie lyki z ciaglym wsluchiwaniem sie w rozwijajacy sie aromat.

Jak Napoleon stal sie znakiem jakosci

Winiarnia Courvoisier dobrze zarabiala nie tylko na dostawach na francuski dwor, ale takze zaslynela daleko poza granicami kraju. Ale Courvoisier popelnil jeden blad. Nie opatentowal swojego ?Napoleona? (koniaku) jako nazwy handlowej. Inne domy winiarskie natychmiast to wykorzystaly. Zaczeli oznaczac swoje produkty szczegolnie dobrej jakosci jako ?Napoleon?. Courvoisier nie walczyl z tym – prawo nie bylo po jego stronie.

Prawie wieki po tym, jak Bonaparte skosztowal napoju nazwanego pozniej jego imieniem, Napoleon stal sie marka wyjatkowych, wykwintnych francuskich koniakow o dlugim okresie dojrzewania. A jednoczesnie ta klasa jest poza klasyfikacja z roku na rok. Kazdy dom sam decyduje, ile lat powinny miec duchy.

Z jakimi produktami sa polaczone

Aby przedluzyc degustacje o kilka godzin i jak najlepiej ja wykorzystac, postaraj sie zorganizowac odpowiedni stol z przekaskami. Twarde sery, ostrygi, wedzone czerwone mieso rybne, pieczona wieprzowina, dziczyzna i czekolada sa idealne do produktow klasy Napoleon. Przekaski te obniza poziom alkoholu nie psujac jego wykwintnego smaku.

Czy warto placic takie pieniadze, aby sprobowac koniaku Napoleona? smakoszy zapewnia, ze ??zdecydowanie warto. ?Napoleony? calkowicie zmienia Twoje wyobrazenie o koniaku. Juz w szklance, nawet bez popijania, napoj ten ujawnia swoje arystokratyczne pochodzenie z wolumetrycznymi ?lzami? oleju na szklance. Koniak napoleonski ma bogaty bukiet, bogaty i trwaly. Smaku nie da sie opisac slowami. Smakosze mowia, ze jest po prostu boski. Posmak napoju jest odpowiedni – dlugi, z opalizujacymi nutami orzechowo-maslanymi. Najwazniejsze to wypic prawdziwy francuski koniak z klasy Napoleona. Poniewaz od niedawna ten cesarski tytul zaczeto przyznawac Armagnacs, a nawet brandy.

Inne zastosowania

Napoje Napoleon najlepiej spozywac w czystej postaci jako srodek trawienny, ale nikt nie zabrania na ich bazie robienia ciekawych koktajli. Do najciekawszych mieszanek opartych na mocnej mieszance naleza Ararat After love, Cinzano Darling Clementine, Martell Maison, Martell Sour, Ararat Five Senses, Stinger, Horse’s Neck i ABC.

?Prezent? z Francji

W czasach sowieckich wierzono, ze najlepszym produktem winiarskim na swiecie jest koniak Napoleona. Francuski dom handlowy ?Camus? dostarcza go do naszego kraju od 1959 roku od trzydziestu lat. W tamtych latach niewiele osob naprawde wiedzialo o napojach. Byc moze dlatego za nazwe wzieto fragment napoleonski. Pozniej Polacy uruchomili produkcje podrobek pod ta sama nazwa i sprowadzili je do naszego kraju przez dlugi czas. Podrobka byla udekorowana w jasnych kolorach: matowa butelka, kolorowa etykieta. To zdezorientowalo kupujacego i sprawilo, ze uwierzyl, ze trzyma prawdziwy produkt najwyzszej jakosci. Ale ten napoj byl po prostu brandy (w najlepszym razie). Rzeczywiscie, do produkcji koniaku potrzebna jest pewna odmiana winogron, ktora rosla w okreslonym regionie Francji. Nastepnie produkt wymaga specjalnej obrobki przy uzyciu zlozonej technologii i trzymania przez dlugi czas iw okreslonych warunkach. Ale Polacy nie obarczali sie takimi problemami, a nasi ludzie dlugo pili niezrozumialy plyn, zdziwieni jego podejrzanym i nieprzyjemnym smakiem.

Jakie sa rodzaje tego napoju

Wybierajac koniak Napoleon na osobista wieczorna degustacje lub jako prezent dla bliskiego przyjaciela, zwroc uwage na produkty, ktore juz pokazaly sie z jak najlepszej strony przed imponujaca publicznoscia konsumentow. Te zespoly mozna bezpiecznie przypisac:

  • Jean Fillioux Napoleon. Francuski koniak od 10 lat o glebokim bursztynowym kolorze. Jego dzialanie gastronomiczne zawiera proporcje marcepanu, orzecha wloskiego, wanilii i przypraw, a aromat ma rozgrzewajace motywy wanilii i starego rumu.
  • Bowena Napoleona. Mieszanka posiada gleboki, ognisty bursztynowy kolor i aromat, wyrazony nutami dzikiego fiolka i debu. Na podniebieniu doskonale slychac wanilie, dab i orzech.
  • Courvoisier Napoleona. Napoj ma wykwintny bursztynowo-zloty odcien. W jego podniebieniu wyczuwalna jest dojrzalosc i delikatnosc owocow, aw aromacie niuanse lukrecji, starego porto i orzecha laskowego.
  • Daniela Bouju Napoleona. Reprezentacyjna konsystencja ciemnobursztynowa. W aromatycznym bukiecie znajduja sie marshmallows, wanilia i suszone owoce, a walory gastronomiczne pelne sa nut daktyli, fig, suszonych sliwek i migdalow.

Czy wiedziales? Najdrozsza mieszanka z kategorii Napoleona byla mieszanka, ktora znajdowala sie w osobistej kolekcji krola Anglii Edwarda XVIII. Butelka napoju zostala sprzedana na aukcji za 11 000 USD.

Co to jest koniak ?Napoleon?

Nie trzymajmy dlugo intrygi. Wielu koneserow koniakow w naszym kraju uwaza, ze ???Napoleon? to marka napoju. Kiedy ZSRR upadl wraz z zelazna kurtyna, butelka takiego napoju byla najbardziej prestizowym i najdrozszym prezentem, najbardziej pozadanym zakupem w sklepach wolnoclowych. Dlatego uwazano, ze ?Napoleon? to koniak.

Ale w rzeczywistosci nie jest to marka, ale specjalna klasa. Wykracza poza zakres oficjalnej klasyfikacji koniakow. ?Napoleon? jest w pewnym sensie duma domu, ktory go wypuscil. Jest to wyrafinowana i profesjonalnie opracowana mieszanka starych alkoholi koniakowych. Kategoria Napoleona pojawila sie nie tak dawno temu. Zostal wprowadzony do klasyfikacji koniakow francuskich (tylko pierwotnie z Petit Champagne, region Poitou-Charente) w 1909 roku. Po raz pierwszy tytul ten zostal przyznany napojowi domu ?Courvoisier?.

Odniesienie do historii

Wielki Napoleon I Bonaparte ? cesarz Francji, dowodca i jedna z najwybitniejszych postaci w historii poczatku XIX wieku. Na jego czesc nosi sie dzis nazwy ciast, ciastek, a takze wielu innych produktow, w tym koniaku. Co wiecej, w praktyce dzis wiele firm produkcyjnych wypuszcza swoje produkty pod ta marka. Wszystkie moga stac sie dobrym koniakiem jako prezentem dla mezczyzny.

Pod nazwa Napoleon w calosci zjednoczone sa wykwintne mieszanki, oparte na mieszankach alkoholi o co najmniej 6-letnim starzeniu. To dobra i reprezentacyjna mieszanka, ktora moze stac sie niezawodna podstawa kazdej prywatnej kolekcji alkoholi.

Kiedy urodzil sie pierwszy ?Napoleon? (koniak)?

Nazwisko slynnego dowodcy i cesarza nie na darmo pojawia sie w nazwie specjalnej klasy trunku. Napoleon Bonaparte ma z nim naprawde wiele wspolnego. W 1811 r. cesarz skosztowal koniaku, ktory podarowala mu winiarnia Courvoisier. Napoj tak bardzo spodobal sie wielkiemu wodzowi, ze wyznaczyl producenta na oficjalnego dostawce swojego dworu.

Courvoisier rowniez cenil wysoka range. Dlatego dwor cesarski otrzymal prawdziwe arcydziela – mieszane koniaki ze starozytnych duchow. A napoje zostaly odpowiednio zapakowane. Kazda butelka zostala ozdobiona napisem z winietkami – Le Cognac de Napoleon („Cognac Napoleon”). Francja przezyla wiele kataklizmow i wstrzasow. Ale nawet po Waterloo i po wygnaniu Napoleona Bonaparte wyrafinowane koniaki z domu Courvoisiera nadal przybywaly do ??Paryza pod ta nazwa.

Fascynujacy smak w kazdym lyku

Poszerz wlasne ramy wiedzy o wykwintnych produktach alkoholowych, ufajac rodzajom koniaku, ktore juz zdobyly przychylnosc wielomilionowej publicznosci konsumentow na calym swiecie. Tradycyjnie najlepsze francuskie koniaki nazywane sa Napoleonami, ktorym udalo sie podbic konsumenta nietrywialnymi gastronomicznymi i aromatycznymi wcieleniami. Produkty alkoholowe zwiazane z tym podgatunkiem sa dzis obecne niemal na kazdym specjalistycznym rynku alkoholowym, co oznacza, ze ??wlasnie teraz, idac do lokalnego butiku alkoholowego, mozesz zaopatrzyc sie w napoj, ktory na pewno rozswietli Twoj wieczor.

Nie przegap okazji skosztowania najlepszych mieszanek koniakowych, ufajac roznorodnosci mieszanek Napoleona. A jesli juz ich skosztowaliscie, koniecznie podzielcie sie wrazeniami w komentarzach.

Produkty domu koniakowego ?Camu?

?Camus? to marka koniaku, ktora powstala w 1893 roku i w ciagu kilku lat zyskala slawe i uznanie na calym swiecie. Szczegolna popularnoscia cieszyl sie w Rosji. Sam car Mikolaj II mial slabosc do tego wspanialego napoju. Zawarl nawet umowe z wlascicielem firmy na dostawe swoich produktow do stoczni. W dowod wdziecznosci Gustave Camus stworzyl dla cesarza specjalny koniak ?Camus Napoleon?. Nie trzeba dodawac, ze w produkcji uwzgledniono wszystkie zyczenia i gusta rosyjskiego monarchy? Mieszanka wspomnianego napoju zawiera ponad sto roznych alkoholi. Kombinacje wybral sam wlasciciel. Rezultatem jest dosc zlozony oryginalny bukiet. Niezwykly smak uzupelnia delikatny aromat suszonych owocow, ktory nadaje napojowi szczegolnego uroku. Ten koniak praktycznie nie potrzebuje przekaski. To prawdziwe dzielo sztuki winiarskiej. Ale kosztuje, jak kazde arcydzielo w ogole, bardzo drogie. Na przyklad wiekszosc Rosjan, zarowno przed, jak i dzisiaj, po prostu nie moze sobie pozwolic na taka przyjemnosc. Ale sa ludzie, ktorych wciaz stac na ten krolewski napoj.

Cechy technologii

Tylko prawdziwy francuski napoj mozna nazwac ?Koniakiem Napoleona?. Ekspozycja w tym przypadku musi wynosic co najmniej szesc lat. Nazwisko wielkiego dowodcy to nie nazwa napoju, ale marka zgodnie z zatwierdzona klasyfikacja. Aby osiagnac okreslona jakosc, produkt musi przejsc dosc trudna sciezke. Najpierw specjalnie przygotowana mieszanka alkoholi (mieszanka) jest przechowywana w zupelnie nowych debowych beczkach przez dwa miesiace. W tym czasie plyn nabiera oryginalnego smaku waniliowego o lekkim przyprawowym aromacie i charakterystycznym kolorze. Rezultatem jest tak zwany bialy koniak. W kolejnym etapie wlewa sie go do zuzytych starych beczek, gdzie jest przechowywany przez reszte czasu. Zazwyczaj koniaki z kategorii ?Napoleon? dojrzewaja przez 12-15 lat lub wiecej. Tak dojrzaly produkt ma juz bardziej zlozony bukiet i cala game smakow: orzechy, gozdziki oraz cynamon. Posmak takiego napoju pozostaje delikatny, wyrazny i lekko wytrawny.

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko