Korzysci i szkody czerwonych win. Czerwone wytrawne wino. Wino czerwone polwytrawne. Wino czerwone polslodkie. Slodkie czerwone wino.

W rzeczywistosci alkohol nadal powoduje ogromna liczbe chorob, zgonow i wypadkow. Przede wszystkim wynika to z lojalnego stosunku do jej uzywania: jesli zadeklarujesz w towarzystwie znajomych, ze uzywasz narkotykow, otrzymasz prawdziwa porcje potepienia, choc same slowa o wodce nikogo nie zaskocza.

Ta lojalnosc rozwinela sie w spoleczenstwie z powodu blednego wyobrazenia o alkoholu. Bezpieczna dawka, zdrowe wino i leczenie wirusow wodka ? te i inne mity to najwyzszy czas na wyrzucenie na smietnik historii.

Przydatne wlasciwosci czerwonego wina

Od wiekow czerwone wino bylo stosowane przez lekarzy w leczeniu roznych dolegliwosci oraz innych lekow. Lecznicze wlasciwosci wina zauwazyli Paracelsus i Hipokrates.

  • dzieki zawartosci zelaza zwieksza stezenie hemoglobiny we krwi w przypadku silnych krwawien i anemii
  • ma dzialanie antyseptyczne i bakteriobojcze; w nierozcienczonym czerwonym winie bakterie gina w ciagu pol godziny
  • pomaga eliminowac cholesterol z organizmu, pomagajac zapobiegac chorobom ukladu krazenia
  • uzupelnia zapasy wapnia i pomaga przy skurczach miesni, skurczach i zlamaniach
  • usuwa z organizmu produkty przemiany materii i substancje toksyczne, poprawia prace nerek
  • dzieki zawartosci garbnikow wspomaga gojenie ran i zadrapan, w tym na blonie sluzowej wewnatrz ciala
  • czerwone wina jagodowe sa bardzo bogate w witamine C obecnosc antyoksydantow zapobiega starzeniu sie i neutralizuje nadmierne promieniowanie

Zamiast CV

W Rosji jeden obywatel, w tym osoby starsze i niemowleta, ma 18 litrow (!) Czystego alkoholu rocznie. To jeden z najwyzszych wskaznikow na swiecie. Alkohol zabija kazdego dnia ponad stu obywateli Rosji. Jeden czlowiek w Federacji Rosyjskiej wytwarza 150 butelek wodki rocznie. To sa statystyki.

Twoj wybor to, czy pic alkohol w ogole, a wino w szczegolnosci. Ty decydujesz, ktore wino wypic i ile. Naszym zadaniem jest zapewnienie mozliwosci terminowego zbadania na poziomie eksperckim, w razie potrzeby poddania sie leczeniu w celu zachowania zdrowia.

Stosowanie czerwonego wina w leczeniu niektorych chorob

Z ciezka utrata krwi, brakiem zelaza i witamin w organizmie Male porcje w sumie 1 kieliszek czystego czerwonego wina dziennie przez 7 dni
Choroby ukladu oddechowego 50 ml podgrzanego czerwonego wina trzy razy dziennie; do wina mozna dodac miod lub czarny pieprz
W przypadku ostrej biegunki niezakaznej Wypij 50 ml schlodzonego czerwonego wina
Depresja, zly sen Kieliszek czerwonego wina przed snem
Ciezka hipotermia Grzane wino: 50 ml goracego czerwonego wina z dodatkiem cynamonu, imbiru, gozdzikow, miodu, pieprzu i galki muszkatolowej
Urazy, stluczenia, stluczenia, skrecenia Schlodzone kompresy z czerwonego wina
Zlamania 3-4 razy dziennie po 50 ml czerwonego wina
Choroby i stany zapalne dziasel Plukac usta wytrawnym czerwonym winem, 1 kieliszek dziennie

Mowiac o uzytecznych wlasciwosciach, mamy na mysli dobrej jakosci naturalne czerwone wino bez falszerstw i zanieczyszczen.

Jak chronic watrobe?

Lubisz wino, systematycznie przekraczasz bezpieczna dawke, martwisz sie oslabieniem, nudnosciami, utraciles apetyt, schudles, zmienila sie barwa kalu i moczu? Czy Twoja skora zmienila kolor na zolty?

Nawet jesli jest tylko jeden taki objaw, natychmiast udaj sie do lekarza.

Jesli nie odpoczywasz czesto przy pomocy wina i trzymasz sie ograniczen, nadal zalecamy od czasu do czasu badanie, nawet jesli nic Ci nie przeszkadza. Nie musisz byc aspolecznym i alkoholikiem, zeby zachorowac na marskosc. Watroba nie boli az do ostatnich etapow. I choruja zarowno ludzie sukcesu, jak i zamozni.

Oto lista badan, aby dowiedziec sie o stanie watroby i pomoc jej na czas:

  • Badanie i badanie przez hepatologa-gastroenterologa
  • Analizy: ogolna analiza krwi i moczu, biochemia: ALT, AST, GGT, fosfataza alkaliczna, bilirubina, frakcje bialkowe, profil lipidowy, hemoglobina glikozylowana.
  • Badania: USG narzadow jamy brzusznej i elastografia watroby.

Jesli sa odchylenia wedlug danych tego badania, warto zrobic bardziej szczegolowe.

Komu mozesz zaufac?

  • Ci, ktorzy sumiennie wykonuja swoja prace – nie obchodzi nas, co sie z Toba stanie. Wstepna wizyta u naszego specjalisty trwa okolo godziny. Oznacza to, ze zwracamy uwage na pozornie nieistotne szczegoly. Czesto takie podejscie pomoglo postawic diagnoze na czas i uratowac zycie pacjenta. Jesli wszystko bedzie dobrze, otrzymasz zalecenia dotyczace profilaktyki. Nasi lekarze nie obciazaja nas niepotrzebnym leczeniem. Jesli zgodnie z danymi z ankiety musisz leczyc uklad pokarmowy lub skonsultowac sie z powiazanymi specjalistami, Twoj lekarz prowadzacy bedzie wszystko monitorowal i koordynowal.
  • Dla osob posiadajacych ekspercka wiedze i wysokie kwalifikacje. Nasze centrum zatrudnia unikalnych specjalistow szczebla federalnego – profesorow, doktorow nauk, kandydatow nauk i doktorow najwyzszej kategorii. W przypadku niektorych chorob sa jedynymi ekspertami w Rosji. I oczywiscie zwracamy uwage na kazdego pacjenta, niezaleznie od jego statusu, gotowi wyjasnic zrozumialym niemedycznym jezykiem, jak sie sprawy maja z jego zdrowiem i jakie sa prognozy.
  • Tych, ktorzy trafnie diagnozuja i skutecznie lecza. W naszym centrum mozesz dowiedziec sie wszystkiego o stanie Twojej watroby i ryzyku zwiazanym z piciem wina w zaledwie 1 dzien – dokladnie tyle potrzebujesz do badania. Jesli wyniki wykaza odchylenia, warto przeprowadzic dokladniejsze badanie.

Eksperci Kliniki EXPERT sa gotowi udzielic Ci maksimum informacji o Twoim stanie zdrowia. A takze – prognoze tego, jak twoja watroba bedzie sie dalej czula, i zalecenie odpowiedniego leczenia, aby ja chronic.

Przeciwwskazania do picia czerwonego wina

Nie mozesz uzywac czerwonego wina w nastepujacych przypadkach:

  • W przypadku chorob przewodu pokarmowego (zapalenie zoladka, zapalenie trzustki, choroby watroby i dwunastnicy, wrzody zoladka) czerwone wino moze wywolywac ataki i zaostrzenia
  • Ponadto czerwone wino wspomaga procesy fermentacji jelitowej, co moze prowadzic do niepozadanych powiklan.
  • Jesli jestes uczulony na skladniki roslinne, czerwone wino moze wywolac niepozadana reakcje
  • W przypadku migren i bolow glowy objawy te nasilaja sie rowniez po piciu czerwonego wina.
  • W alkoholizmie, narkomanii i zaburzeniach psychicznych picie czerwonego wina moze powodowac nieprzewidywalne zachowania i niewlasciwe zachowanie

Jak wybrac wino do obiadu? 3 zasady dobrego wieczoru bez uszkodzenia watroby

Zasada nr 1: Zwroc uwage na ?wiek?. Lepiej wybrac wino nie starsze niz 1-2 lata. Wtedy bedzie wiecej korzysci i lepszy smak.

Zasada nr 2: Mysl na duza skale. Tradycyjne stwierdzenie ?biale do ryb, czerwone do miesa? jest przestarzale. Jasne czerwone zaprzyjaznia sie nawet z czerwona ryba ? na przyklad z tunczykiem, a bogate biale ? z daniami z drobiu, krolika czy cieleciny.

Zasada nr 3: Nie mieszaj i nie obserwuj dawki. Nie mieszaj wina z innymi rodzajami alkoholu w ciagu jednego dnia – dzieki temu ich szkodliwosc wzrasta wielokrotnie. Bezpieczna dawka dla mezczyzn to 300 ml dziennie, dla kobiet ? nie wiecej niz 150. Obserwuj to.

Z jedzeniem czy osobno? Jak prawidlowo pic wino

Uwaza sie, ze wino nie musi byc spozywane z niczym, aby cieszyc sie jego smakiem. Jednak korzystniej dla organizmu jest laczyc wino z odpowiednim pokarmem, aby nie zaszkodzic zoladkowi. Aby w pelni doswiadczyc smaku, istnieje kilka prostych zasad.

  • Rozwaz bukiet. Im drozsze i bardziej zlozone wino, tym latwiejsza przekaska. Zabierz proste dobre wino stolowe do swojego kulinarnego ?arcydziela?. I na wykwintny napoj – na przyklad swieze owoce.
  • Przekaska ma znaczenie. Nie lacz zbyt ostrych smakow z winem – octem, orzechami.
  • ?Ser – uniwersalny?. Pasuje do kazdego wina. Swietna opcja jest serwowanie kilku rodzajow sera.
  • Uwaga: jesli masz przynajmniej jedna z wymienionych diagnoz, nie mozesz pic wina.

    • Zapomnij o poczuciu winy, jesli masz problemy z watroba ? ryzykujesz ?zarobieniem? alkoholowego zapalenia watroby i marskosci watroby. Co wiecej, nie dowiesz sie o tym, dopoki nie bedzie za pozno ? pamietasz, ze watroba nie boli? A w przypadku procesu dalekosieznego pomaga tylko przeszczep.
    • Nie pij wina, jesli masz chora trzustke – w najlepszym razie jest to szansa na ?grzmot? w szpitalu z zaostrzeniem zapalenia trzustki. W najgorszym przypadku martwica trzustki i resuscytacja. Plus perspektywa cukrzycy w najblizszej przyszlosci.
    • Wino nie jest dozwolone podczas zaostrzenia. W przypadku kazdej choroby ukladu pokarmowego – wrzodu lub zapalenia okreznicy, kamicy zolciowej lub zapalenia zoladka. Ulegajac pokusie, odczujesz wzmozony bol i stan zapalny.
    • Nie musisz pic wina, jesli jestes uczulony. W winie jest wystarczajaco duzo alergenow. Dodatkowo jest to dodatkowe obciazenie dla watroby. Nie ryzykuj.
    • Wino nie jest zalecane dla osob cierpiacych na migreny. Wystarczy kieliszek wina – a atak migreny moze „niepokoic” przez kilka dni.
    • Nie ma potrzeby narazania pacjentow na choroby serca i nadcisnienie. Masz zawal serca lub wysokie cisnienie krwi? Lepiej zastapic wino czyms bezalkoholowym.
    • Jesli masz problemy z nerkami, nie pij wina. Jak kazdy inny alkohol.

    I oczywiscie nigdy nie lacz alkoholu z lekami! Produkty, ktore powstaja podczas takich ?sojuszy? moga uszkadzac watrobe i nerki, zaklocac RI do krytycznych poziomow cisnienia i zaklocac prace waznych osrodkow w mozgu. Na przyklad przygnebiaj oddychanie. Czy mozesz sobie wyobrazic konsekwencje?

    Z czego zrobic domowe czerwone wino

    Pyszne i zdrowe domowe czerwone wino produkowane z wisni, porzeczek, sliwek, malin, aronii.

    • Do produkcji wina wazne jest, aby uzywac tylko dojrzalych (ale nie przejrzalych!) Jagod bez plesni i zgnilizny
    • Nie zaleca sie zbyt dokladnego mycia jagod, poniewaz na ich skorze zyja bakterie, ktore sa przydatne do prawidlowej fermentacji wina.
    • Wino z jagod, podobnie jak dzem, nie lubi naczyn metalowych, dlatego do jego przygotowania zaleca sie uzycie lyzki drewnianej, szklanej, plastikowej lub w skrajnych przypadkach naczyn emaliowanych
    • Domowe wino mozna lezakowac tylko w szklanym lub drewnianym pojemniku.
    • Podczas procesu dojrzewania wino musi byc stosunkowo cieple, w przeciwnym razie proces fermentacji nie nastapi.

    Czerwony kontra bialy: co jest lepsze?

    Czerwone wino swoje wlasciwosci zdrowotne zawdziecza pestkom i skorkom winogron. To tam naukowcy odkryli prawie 600 substancji poprawiajacych samopoczucie ? od garbnikow po aminokwasy egzogenne.

    Biale wino produkowane jest z lekkich odmian winogron, fermentuje bez skorki i najlepiej smakuje z rybami i drobiem. To jest chyba wszystko, co wiadomo o bialym winie.

    W rzeczywistosci biale wino mozna zrobic z dowolnej odmiany winogron. Ostatnie badania wykazaly, ze miazsz winogron jest tak samo zdrowy jak skorka i nasiona.

    A biale wino zawiera mnostwo skladnikow odzywczych ? od magnezu po selen. Jest jednak znacznie mniej tanin i resweratolu.

    Wybor czerwonego lub bialego to kwestia gustu. Najwazniejsze jest, aby wybrac wlasciwy.

    Wytrawny, slodki, polslodki… Jaka jest roznica?

    Jesli caly cukier w procesie fermentacji zamienia sie w alkohol, wino to nazywa sie wytrawnym.

    Jesli troche cukru pozostanie, w zaleznosci od ilosci, wino staje sie slodkie lub polslodkie. Zalezy to zarowno od odmiany winogron, jak i technologii.

    Na przyklad francuskie slodkie wina z regionu Bordeaux o bogatym smaku uzyskuje sie, jesli w procesie przygotowania ?uczestniczy? specjalny grzyb – szlachetna plesn.

    O czym mowi etykieta?

    Na etykiecie jest wystarczajaco duzo informacji. Najwazniejsze jest, aby wiedziec, gdzie szukac. Tak wiec etykieta wskazuje:

    • Nazwa producenta
    • nazwa wina
    • odmiana winorosli (jesli jest kilka, dominuje pierwszy)
    • region pochodzenia (lub winnica na niemieckich etykietach)
    • klasyczny
    • ilosc butelek i zawartosc alkoholu

    Na etykietach drogich win widnieje informacja, ze ??wino jest butelkowane bezposrednio w posiadlosci producenta, co oznacza wyzsza jakosc.

    Czego szukac?

    • Na etykietach drogich win widnieje informacja, ze ??wino jest butelkowane bezposrednio w posiadlosci producenta, co oznacza wyzsza jakosc. Mozna go rozpoznac po slowach ?posiadlosc butelkowana?, ?mis en boutelle au chateau / domain?.
    • Wioski te slyna z winnic. Tytul zawiera slowo ?Cru?
    • Wino produkowane wedlug tradycyjnej technologii win szampanskich – ?Metoda tradicionelle?
    • Wino produkowane z winogron na starych winoroslach, „Vieilles vignes”. Jest bardziej aromatyczny.

    Na co nie warto ?byc prowadzonym??

    Rozne ?superior?, ?reserve?, ?limited release?, ?grand vin?, ?z kosza zalozyciela?, a takze informacje na tylnej etykiecie – czesto maja charakter reklamowy i nie mowia nic o jakosci wino.

    Wspieraj serce

    Flawonoidy zawarte w czerwonym winie pomagaja zmniejszyc ilosc zlego cholesterolu we krwi i podwyzszyc poziom dobrego cholesterolu. Naukowcy doszli do wniosku, ze substancje te zapobiegaja sklejaniu sie plytek krwi, co doskonale zapobiega chorobie wiencowej, udarom i zawalom serca. Napoj pomaga rowniez kontrolowac wskazniki cisnienia krwi, zwieksza elastycznosc tetnic i zmniejsza prawdopodobienstwo nadcisnienia. Amerykanscy naukowcy doradzaja czasami, aby pozwolic sobie na kieliszek Cabernet Sauvignon. To wlasnie ta odmiana, ich zdaniem, ma najbardziej pozytywny wplyw na naczynia krwionosne i serce.

    Jaka szkode moze wyrzadzic wino?

    Niestety wytrawne czerwone wino tez moze byc szkodliwe. W wiekszosci przypadkow winowajca jest alkohol etylowy.

    Radzimy przeczytac: Pokarmy zawierajace duze ilosci zelaza i zwiekszajace poziom hemoglobiny

    Zobaczmy, dlaczego taki napoj nie zawsze jest przydatny dla ludzi:

    • Wysokie prawdopodobienstwo alkoholizmu. Alkohol etylowy ma jedna negatywna wlasciwosc – powoduje emocjonalne i fizyczne przywiazanie do alkoholu;
    • Pijac duzo wina, mozesz zachorowac na raka watroby, przelyku, jamy ustnej i gardla;
    • Danie sie poniesc takiemu napojowi moze zwiekszyc poziom trojglicerydow (tluszczow) we krwi. Wtedy istnieje ryzyko chorob ukladu sercowego i naczyniowego, wystapienia zapalenia trzustki;
    • W przypadku problemow z przewodem pokarmowym, marskosci watroby, wrzodow i raka narzadow trawiennych pogarszaja sie objawy i stan narzadow, co niekorzystnie wplywa na zdrowie czlowieka;
    • Zwiekszona hemicrania (migrena). Czerwone wino zawiera substancje zwana tanina. Ten skladnik chemiczny jest niezbedny, aby nadac napojowi wyrazny kolor i smak. Jest jednak w stanie zwiekszyc ataki hemicrania u osob, ktore maja te dolegliwosc. Lub wywolac bol glowy u tych, ktorzy na to nie cierpia;
    • Istnieje duze ryzyko wystapienia reakcji alergicznej. Dzieje sie tak, jesli organizm nie toleruje winogron. Wszelkie wina z tej jagody sa surowo zabronione. Czasami alergie sa powodowane przez plesn, ktora jest obecna w napoju w niewielkich ilosciach.
    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko