Korzysci z witaminy B12

Wiele slow zostalo powiedzianych o znaczeniu cyjanokobalaminy (witaminy B12) dla ludzkiego organizmu. Czolowi eksperci w dziedzinie zywienia, terapii i hematologii sa zgodni, ze ten zwiazek organiczny powinien regularnie przedostawac sie do srodowiska wewnetrznego w ilosci dziennego zapotrzebowania. Witamina ta jest niezbedna nie tylko do zapobiegania rozwojowi anemii, ale takze do zapewnienia najwazniejszych reakcji biochemicznych i fizjologicznych w calym organizmie.

Niedobor cyjanokobalaminy dotyczy osob, ktore prowadza wegetarianski tryb zycia, co wiaze sie z ograniczeniem produktow pochodzenia zwierzecego. Korzysci plynace z cyjanokobalaminy i jej naturalnych zrodel zostana szczegolowo omowione ponizej. W naszym sklepie internetowym witamina C nie jest trudna, podobnie jak inne przydatne substancje dla organizmu.

Najbardziej uderzajaca funkcja cyjanokobalaminy jest jej udzial w tworzeniu czerwonych krwinek (hematopoeza). Dlatego witamina B12 jest waznym skladnikiem procesu hematopoezy. Niedobor tego pierwiastka prowadzi do rozwoju anemii, ktora jest obarczona rozwojem chorob osrodkowego ukladu nerwowego, nerek i watroby.

Ponadto przy braku cyjanokobalaminy moze rozwinac sie podstepna choroba, taka jak stwardnienie rozsiane. Ponadto kliniczne objawy niedoboru cyjanokobalaminy obejmuja nerwice, zwiekszona pobudliwosc psychoemocjonalna, drazliwosc, bezsennosc i stany depresyjne. Udowodniono klinicznie, ze przewlekly brak tego zwiazku organicznego moze prowadzic do rozwoju chorob autoimmunologicznych.

Cyjanokobalamina i wegetarianizm

Osoba praktykujaca wegetarianski tryb zycia stwarza potrzebe dodatkowej kompensacji za cyjanokobalamine z zewnatrz. Zaden ze skladnikow ziolowych nie jest w stanie zrekompensowac niedoboru witaminy B12. Dlatego dla wegetarian stworzono specjalne produkty spozywcze, sztucznie wzbogacone o ten pierwiastek. Kazdy z tych produktow zawiera oddzielna dawke cyjanokobalaminy.

Pomimo tego, ze niewielka ilosc tego zwiazku organicznego jest produkowana przez bakterie w swietle jelita grubego, ta ilosc cyjanokobalaminy nie wystarcza do zaspokojenia naturalnego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek.

Cechy wchlaniania witaminy B12

Aby witamina B12 spelniala niezbedne funkcje w organizmie, niezbedna jest nie tylko jej dostateczna podaz, ale takze obecnosc w swietle jelita swoistego czynnika Castle’a, bedacego enzymem stymulujacym wchlanianie cyjanokobalaminy.

Helminthiases moze negatywnie wplywac na wchlanianie tego zwiazku organicznego, poniewaz obecnosc pasozytow jelitowych prowadzi do eliminacji cyjanokobalaminy z organizmu w niezmienionej postaci. Wiele alternatywnych zrodel wskazuje na zwiazek miedzy rozwojem raka a wykorzystaniem form witaminy B12 syntetyzowanych in vitro.

Korzysci z przyjmowania witaminy B12 dla kobiet

B12 jest niezbedna witamina dla zdrowia nadnerczy, funkcji poznawczych, licznych funkcji metabolicznych, produkcji enzymow, syntezy DNA, rownowagi hormonalnej i innych. W postaci suplementu, niektore z zalet witaminy B12 moga obejmowac:

  • Wspomaga zdrowy metabolizm oraz wspomaga wchlanianie/konwersje skladnikow odzywczych.
  • Zwalczaj zmeczenie, letarg i inne objawy zwiazane z niska energia.
  • Pomaga poprawic koncentracje / skupienie.
  • Jest leczeniem niedokrwistosci zlosliwej (w tym przypadku zwykle stosuje sie zastrzyki witaminy B12 lub wysokie dawki doustne witaminy B12).
  • Witamina B12 ma kluczowe znaczenie dla kobiet w ciazy, poniewaz jest wazna dla rozwoju mozgu i innych funkcji.
  • Pomoz obnizyc podwyzszony poziom homocysteiny, ktora jest uwazana za glowny czynnik ryzyka chorob sercowo-naczyniowych.
  • Korzysci zdrowotne dla skory poprzez zmniejszenie zaczerwienienia, suchosci, stanow zapalnych i tradziku.
  • Zmniejszone ryzyko problemow zwiazanych z deficytami poznawczymi, takich jak trudnosci z koncentracja, slaba pamiec i zwiekszone ryzyko zaburzen uwagi.
  • Zapobieganie zaburzeniom nastroju.
  • Zapobieganie uszkodzeniom nerwow i oslabieniu miesni spowodowanemu niedoborem.
  • Leczenie bolow glowy, nudnosci i zawrotow glowy.

Naturalne zrodla cyjanokobalaminy

Maksymalna ilosc cyjanokobalaminy znajduje sie w produktach pochodzenia zwierzecego. W szczegolnosci zrodlem odniesienia dla tego skladnika jest watroba wolowa, nerki i czerwone mieso. Pomimo tego, ze zwierzeta, ktorych mieso jest zrodlem witaminy B12 sa roslinozercami, ich mikroflora jelitowa wytwarza ten skladnik w stosunkowo wiekszej ilosci.

Niektorzy eksperci w dziedzinie zdrowego stylu zycia opowiadaja sie za calkowitym odrzuceniem stosowania produktow zwierzecych, przejsciem na zywienie roslinne i kompleksowym oczyszczeniem organizmu z pasozytow jelitowych. Wegetarianom z pomoca przychodza specjalne suplementy diety zawierajace cyjanokobalamine, a takze pokarmy wzbogacone witamina B12.

Do najcenniejszych zrodel witaminy B12 naleza kurczak, mleko, mielona wolowina, jaja kurze, czerwona ryba, nerki wolowe, pstrag i watroba wolowa. Osobom stosujacym wegetarianizm i diete witarianska nie jest tak latwo nadrobic niedobor cyjanokobalaminy w organizmie, ale na ratunek przychodza produkty sztucznie wzbogacone o ten pierwiastek. Dostawa witamin C i B12 realizowana jest przez naszych kurierow.

10 najlepszych pokarmow bogatych w witaminy B12

Wiec co zawiera witamina B12? To tylko niewielka lista produktow, ktore musisz regularnie spozywac, aby zaopatrzyc swoj organizm:

  • Watroba wolowa: 30 gramow: 20 mcg (ponad 300% ZDS)
  • Sardynki: 85 gramow: 6,6 mcg (ponad 100% ZDS)
  • Makrela atlantycka:
    85 gramow: 7,4 mcg (ponad 100% dziennej dawki)
  • Jagniecina:
    85 gramow: 2,7 mcg (45% dziennej dawki)
  • Losos:
    85 gramow: 2,6 mcg (42% dziennej dawki)
  • Drozdze odzywcze:
    1 lyzka: 2,4 mcg (40% dziennej dawki)
  • Ser Feta:
    0,5 szklanki: 1,25 mcg (21 procent ZDS)
  • Wolowina domowej roboty:
    85 gramow: 1,2 mcg (20 procent dziennej dawki)
  • Twarog:
    1 szklanka: 0,97 mcg (16% ZDS)
  • Jaja:
    1 duze: 0,6 mcg (11% ZDS)
  • 1) Watroba wolowa

    Najlepsza rzecza w watrobie wolowej jest duza ilosc witaminy B12. Wystarczy jesc 30 gramow watroby dziennie, aby pokryc dzienne zapotrzebowanie organizmu. Staraj sie kupowac najwyzszej jakosci watrobe wolowa, czyli od krow hodowanych w warunkach jak najbardziej zblizonych do ich naturalnego srodowiska. Watroba wolowa jest doskonalym lekarstwem na anemie, poniewaz oprocz witaminy B12 zawiera zelazo i kwas foliowy. Te trzy substancje znajdujace sie w watrobie sa najlepszym naturalnym srodkiem do walki z anemia.

    2) Sardynki

    Sardynki sa bogate w witamine B12 oraz niezbedne kwasy tluszczowe omega-3. Badania tylko potwierdzaja fakt, ze kwasy tluszczowe omega-3 wraz z witamina B12 poprawiaja zdrowie ukladu krazenia, zmniejszaja stany zapalne w organizmie i pomagaja zwalczac astme.

    3) Makrela atlantycka

    Makrela atlantycka (nie mylic z makrela krolewska) jest liderem na mojej liscie zdrowej zywnosci, poniewaz ma nie tylko wysoka zawartosc witaminy B12, ale takze kwasow tluszczowych omega-3 i niska zawartosc rteci. Jest uwazany za najlepsza opcje zywieniowa dla zdrowej i zdrowej diety.

    4) Baranek

    Mieso jagniece spozywa sie wszedzie, slynie z kruchosci oraz duzej ilosci skladnikow odzywczych i pierwiastkow sladowych, a mianowicie: witaminy B12, bialka, zelaza, selenu i cynku. Ostatnie dwa elementy sa uwazane za glowne substancje immunomodulujace w ludzkim ciele.

    5) Losos

    Losos jest jednym z najzdrowszych i najbardziej odzywczych zrodel bialka, poniewaz zawiera duzo witaminy B12. Wybieraj tylko te z naturalnych wod, aby uzyskac jak najwiecej korzysci zdrowotnych z ich miesa. Losos jest po prostu napakowany witaminami B12 i D, ktorych rowniez czesto brakuje w ludzkim ciele. Badania wykazaly, ze 800 ? 5000 j.m. witaminy D dziennie poprawia stan ukladu miesniowo-szkieletowego, w naturalny sposob spowalnia starzenie sie struktury kostnej, a takze zmniejsza liczbe zlaman u osob starszych po 65. roku zycia.

    6) Drozdze odzywcze

    Drozdze odzywcze to swietna opcja dla wegetarian szukajacych sposobu na zwiekszenie ilosci witaminy B12 w swojej diecie. Zawieraja zwiekszona ilosc innych witamin z tej grupy. Drozdze odzywcze sa uwazane za kompletne zrodlo bialka, poniewaz zawieraja 9 z 18 aminokwasow, ktorych organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyc.

    7) ser feta

    Ser Feta jest doskonalym zrodlem witaminy B12 i innych skladnikow odzywczych, takich jak ryboflawina i wapn. Tradycyjnie ser feta wytwarzany jest z mleka owczego lub z mieszanki mleka owczego i koziego. Najzdrowszym i najbardziej odzywczym serem feta jest ten wytwarzany w domu. Ryboflawina w fecie pomaga przy bolach glowy, zmniejsza ich czestotliwosc i intensywnosc, pomaga przy migrenach.

    osiem)

    osiem)
    Domowa wolowina

    Wolowina jest najlepszym zrodlem bialka. W porownaniu z wolowina hodowana w gospodarstwie, wolowina z domowej hodowli jest zdrowsza pod kazdym wzgledem. Ma wiecej witamin A, B12, E i przeciwutleniaczy zwalczajacych raka.

    9) Twarog

    Twarog zawiera duzo witaminy B12, bialka i wapnia. Mozna go spozywac nawet podczas diety odchudzajacej, poniewaz jego zawartosc tluszczu nie wplywa na zawartosc witaminy B12.

    10) Jajka

    Jajka nie sa miesnym zrodlem witaminy B12. Zawieraja rowniez choline, ktora jest niezbedna do prawidlowego funkcjonowania watroby. Badania wykazaly, ze niski poziom choliny w organizmie w wiekszosci przypadkow wskazuje na dysfunkcje watroby, a w efekcie na zwiekszone ryzyko zachorowania na raka.

    Dlaczego niedobor witaminy B12 jest niebezpieczny?

    Pomimo tego, ze substancja ta jest wytwarzana przez organizm ludzki w umiarkowanych ilosciach i pochodzi z pozywienia z zewnatrz, zadna osoba nie jest odporna na rozwoj hipowitaminozy cyjanokobalaminy. Grupa ryzyka niedoboru witaminy B12 obejmuje osoby starsze, osoby przyjmujace leki zobojetniajace i przeciwcukrzycowe, a takze osoby, ktore wczesniej przeszly zabieg usuniecia czesci zoladka.

    Glowne objawy hipowitaminozy B12 to bladosc i zazolcenie skory, zmiany stanu psycho-emocjonalnego, pogorszenie ostrosci wzroku, zawroty glowy i dusznosc, zaburzenia koordynacji, uczucie mrowienia w konczynach dolnych i gornych.

    Czy powinienem przyjmowac preparaty farmaceutyczne witaminy B12 w tabletkach i zastrzykach?

    Preparaty farmaceutyczne witaminy B12 w tabletkach i ampulkach mozna polecic osobom zagrozonym niedoborem lub juz go rozwinietym.

    Naleza do nich osoby starsze, kobiety w ciazy i karmiace piersia, wegetarianie i weganie oraz osoby z zaburzeniami wchlaniania.

    Preparaty witaminy B12 w tabletkach i ampulkach sa sztucznie syntetyzowana forma tej witaminy, dlatego sa odpowiednie dla wegan.

    Moga wystepowac w roznych postaciach: w postaci tabletek do polykania, zucia lub pod jezykiem, a takze w ampulkach do wstrzykiwan.

    Badania sugeruja, ze leki doustne sa tak samo skuteczne jak zastrzyki 26,27,28,29.

    W niektorych przypadkach przywrocenie poziomu witaminy B12 we krwi moze zajac do 90 dni.

    Czasami niedobor witaminy B12 moze wystapic z powodu naruszenia mechanizmu jej asymilacji. Zdarza sie to czesto osobom starszym, a takze moze byc konsekwencja choroby. W takich przypadkach jedynym sposobem na unikniecie skutkow niedoboru witaminy jest przyjmowanie lekow przez cale zycie.

    Preparaty apteczne witaminy B12 mozna polecic osobom, ktore sa zagrozone jej niedoborem lub juz maja niedobor tej witaminy. Leki doustne sa tak samo skuteczne jak zastrzyki

    Polecamy: Szkoda cukru dla ludzi: cukier powoduje raka. Fakty naukowe

    Metody leczenia hipowitaminozy B12

    W celach terapeutycznych, w przypadku klinicznych objawow hipowitaminozy cyjanokobalaminy, stosuje sie zastrzyki domiesniowe witaminy B12, a takze korekte diety, co pozwala skutecznie normalizowac proces wprowadzania tej substancji do srodowiska wewnetrznego.

    Biorac pod uwage dane z nowoczesnych badan klinicznych, tabletki zawierajace witamine B12 sa nie mniej skuteczne. Preparaty doustne zawierajace cyjanokobalamine polecane sa osobom spozywajacym pokarmy glownie pochodzenia roslinnego. Jedyna wada preparatow pigulek jest ich nieskutecznosc w ostrym niedoborze witaminy B12.

    Niewidzialni wrogowie osoby starszej ? niedobor witamin i hiperwitaminoza

    Brak rownowagi witamin w procesach metabolicznych organizmu moze prowadzic do dwoch przeciwstawnych chorob. Przy niedoborze rozwija sie niedobor witamin, z nadmiarem hiperwitaminoza. Roznia sie znakami, przyczynami edukacji i metodami leczenia.

    Niedobor witaminy B12 wystepuje, gdy osoba starsza przez dlugi czas nie spozywa pokarmow ja zawierajacych. To z kolei powoduje zaklocenia w pracy przewodu pokarmowego, co dalej prowadzi do slabego wchlaniania witaminy B12. Jest juz wtorna awaria, kolo sie zamyka.

    W przeciwienstwie do czesto powszechnego niedoboru witaminy B12, jej nadmiar wystepuje rzadko u osob starszych. Przyczyna lezy w bledzie medycznym po podaniu zastrzyku z przedawkowaniem. Objawy hiperwitaminozy nie pojawiaja sie natychmiast, ale konsekwencje sa nie mniej powazne niz w przypadku niedoboru. Gwaltowna zmiana masy ciala (zarowno w kierunku wzrostu, jak i spadku), zatrucie pokarmowe, zaburzenia zoladka – to niepelna lista zaburzen w organizmie. Czy mozna wstrzykiwac witamine B12 osobom starszym ? decyduje tylko lekarz.

    Hiperwitaminoza przyczynia sie do takich procesow jak:

    • Powstawanie zlogow tluszczowych w watrobie, a nastepnie marskosc. Awarie serca, osrodkowego ukladu nerwowego, zakrzepy krwi.
    • Dusznosc, obrzek pluc i alergie.

    Zalecana

    ?Starsze osoby zyjace samotnie: jak im pomoc? Wiecej

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko