Kotlety Chum (mielone, mielone): przepisy kulinarne

Ciastka rybne to uniwersalne danie. Latwo je ugotowac, wiec mozesz latwo powtorzyc nasze przepisy. A zalecenia krok po kroku stana sie prawdziwym przewodnikiem w tej sprawie. Wiec ugotuj niezbedne skladniki i smialo usmaz kotlety z kumpli.

Podstawowy przepis
Jak zrobic soczyste ciasta rybne z lososiem i lososiem

Skladniki Ilosc
mrozony filet z kumpla 1 kg
wczorajszy bialy chleb 250g
mleko lub woda 300g
sol kuchenna 20 gramow
pieprz czarny mielony 1 gram
maka najwyzszej jakosci 50g
mielone krakersy i jajka ? szklanki + 1 szt.
olej rafinowany 60 ml
Czas gotowania: 45 minut Kalorie na 100 gramow: 245 Kcal

Ciastka rybne okaza sie wysokiej jakosci, soczyste i smaczne, jesli scisle przestrzegasz ustalonej proporcji wszystkich uzytych produktow. Sa przygotowywane na tej samej zasadzie co mieso.

Jak gotowac soczyste kotlety z kumpli:

  • Pokroj filet na male kawalki i przeloz przez maszynke do miesa, wybierajac rzadki ruszt;
  • Polacz mielona rybe z kromka chleba pszennego (bez skorki) namoczona wczesniej w zimnym mleku. Namocz czerstwy chleb przez 30 minut. przed zmieszaniem z miesem mielonym. Nie trzeba go sciskac, poniewaz w tej formie nadaje kotletom soczystosc i lekkosc;
  • Do powstalej masy dodac sol, pieprz, wymieszac i przepuscic po raz drugi, ale juz przez czesty grill maszynki do miesa;
  • Do panierowania potrzebna bedzie miska maki, miska mielonej bulki tartej i jajko (jajko ubite z woda). Najpierw obtocz kotlety w mace pszennej, wloz je do lodu, a nastepnie obtocz w zmielonej bulce tartej. Powtorz z kazdym kotletem 2 razy, nastepnie skorka na gotowych produktach zgniecie sie, a miazsz w srodku bedzie soczysty;
  • Rozgrzej rafinowany olej na patelni, usmaz kotlety z obu stron, wystarczy 5 minut kazdy;
  • Usmazone paszteciki poloz na talerzu wylozonym papierowymi recznikami, aby usunac nadmiar tluszczu. Podawac z salata i warzywami.
  • Losos Chum ma bardzo delikatne mieso bez malych kosci miesniowych. Ryba ta jest czesto wykorzystywana do przygotowywania dietetycznych posilkow.

    Wymagany zestaw produktow:

    • 0,5 kg poledwicy;
    • 3 kromki suszonego bialego chleba;
    • 25 g skrobi;
    • 1 mala cebula;
    • 50 ml zimnego mleka;
    • mielone krakersy lub maka pszenna;
    • doprawic przyprawami do smaku.

    Czas gotowania aktywnego: 40 min. Zawartosc kalorii w porcji: 240 kcal.

    Jak zrobic gotowane na parze kotlety z mielonego kumpla:

  • Kawalki poledwicy namoczone w mleku i wycisniety kawalek chleba wraz z cebula przepuszczamy dwukrotnie w maszynce do miesa. Nastepnie dodaje sie sol, troche skrobi, w razie potrzeby, szczypte czarnego pieprzu;
  • Mokrymi rekami uformuj z masy kotlety, a nastepnie obtocz je w mielonej bulce tartej lub mace, jak chcesz;
  • Lekko zrumienic kotlety na goracym oleju, a nastepnie przeslac do podwojnego kotla.
  • Kotlety Chum sa niezwykle smaczne i zdrowe. Gwarantujemy, ze na pewno je polubisz. Ponadto kotlety sa przygotowywane latwo, szybko i nie wygladaja na banalne.

    Bedziesz potrzebowac produktow:

    • mrozony filet z lososia – 2 sztuki;
    • Ser ?rosyjski? – 100 gramow;
    • jajko kurze 1. kategorii – 2 sztuki;
    • smietana – 40 g;
    • maka premium – 50 g;
    • posiekane krakersy – 100 g;
    • 2 zabki czosnku;
    • smar;
    • natka pietruszki z koperkiem do smaku.

    Calkowity czas spedzony na zajeciach wyniesie: 40 minut. Wartosc porcji: 230 kcal.

    Przepis krok po kroku na gotowanie ciastek rybnych z lososiem i serem w piekarniku:

  • Doprawic sola i pieprzem filet z kolegi. Do smietany dodac posiekany zabek czosnku, posiekane ziola (pietruszka + koperek). Smietane dokladnie zagniesc z ziolami. Nastepnie naloz na rybe cienka warstwe przygotowanej mieszanki;
    zrobic mieso mielone
  • Ser zetrzec drobna tarka, polozyc cienka warstwe sera na filecie, zawinac, zabezpieczyc wykalaczka lub szaszlykami. Do panierowania w osobnych pojemnikach przygotowac: ubite z woda jajko, zmielone krakersy i make pszenna;
  • Najpierw kotlety sa panierowane w mace, nastepnie zanurzane w mieszance jajecznej, a nastepnie w mielonych krakersach. Powtorz te manipulacje 2 razy, wtedy skorka na twoich kotletach bedzie chrupiaca, a ryba w srodku pozostanie soczysta;
    Mieso mielone
  • Forme wylozyc pergaminem, posypac olejem. Rozloz kotlety. Wyslij je do nagrzanego piekarnika. Temperatura nie powinna przekraczac 190, czas gotowania wynosi 25 minut;
    kotlety
  • Podawac z salatka jarzynowa.
    kotlety
  • Kotlety rybne w puszkach sa przygotowywane z roznymi platkami zbozowymi. Nasz przepis zawiera kasze manne. Wiaze wszystkie uzyte skladniki w jedna mase. Wazne, zeby pecznieje. Aby uzyskac perfekcje w mielonym kotlecie, lepiej wlozyc nie tylko jajko, ale osobno wprowadzic zoltko i bialko.

    Bedziesz potrzebowal skladnikow:

    • 2 srednie cebule;
    • 250 – 300 g lososia z puszki;
    • do dekoracji natka pietruszki + salata;
    • 100 g maki premium;
    • kasza manna – ? szklanki;
    • jajko.

    Potrzebujesz czasu na gotowanie: 30 minut. Wartosc w porcji 100 g: 256 kcal.

    Przygotowanie:

  • Wloz konserwy rybne do miski, dobrze zetrzyj widelcem;
  • Do dokladnie rozgniecionej ryby dodac kasze manne, dobrze zagniesc. Pozostaw na 15 minut, aby specznic platki;
  • Cebule drobno posiekac, dodac do posiekanego kotleta. Nastepnie osobno do masy dodac zoltko, a nastepnie ubite bialko;
  • Z powstalego ?miesa mielonego? nie rob zbyt duzych kotletow. Zwykle duze rozpadaja sie, a zbyt male wysychaja, wiec zwroc na to uwage;
  • Kotlety zanurzamy w odrobinie maki, smazymy jak zwykle na patelni z rozgrzanym olejem na zloty kolor.
  • rum
    Czy wiesz, z czego robi sie rum w domu?

    Przeczytaj, jak zrobic niesamowicie smaczna salatke z lekko solonym lososiem.

    Zwroc uwage na nasze wskazowki dotyczace multicooker dotyczace gotowania watrobki drobiowej ze smietana.

    Delikatny, umiarkowanie tlusty filet z kumpla to wlasnie to, czego potrzebujesz do kotletow. Do tego dodajemy cebule, namoczony wczorajszy chleb, calosc wkladamy do maszynki do miesa. A tak przy okazji, jesli mieso mielone pozostanie, wloz je do zamrazarki, gdzie moze byc przechowywane przez dlugi czas.

    Bedziesz potrzebowal skladnikow:

    • 0 5 kg pulpy rybnej;
    • 100 g czerstwego chleba (tylko pszenica);
    • 50 g cebuli;
    • 60 ml zimnej wody;
    • 50 g mielonych krakersow;
    • 60 ml rafinowanego oleju;
    • 35 g masla.

    Aktywny czas gotowania wyniesie: 35 min. Wartosc porcji wyniesie: 235 kcal.

    Przygotowanie:

  • Pokroj przygotowany filet, przeloz przez rzadki grill do mielenia;
  • Polacz mase rybna z chlebem pszennym namoczonym w zimnej wodzie, drobno posiekana cebula, wymieszaj, ponownie przewin;
  • Dodaj sol, swiezo zmielony pieprz, wszystko dobrze zagniesc;
  • Z powstalej masy uformuj kotlety, obtocz je w mielonej bulce tartej;
  • Uformowane kotlety wlozyc na patelnie rozgrzana olejem, zrumienic z obu stron;
  • Przeloz kotlety na blache do pieczenia, wloz do piekarnika i gotuj do miekkosci;
  • Poloz gotowe produkty na naczyniu, zalej maslem;
  • Jako dodatek nadaja sie smazone ziemniaki, 3-4 rodzaje pieczonych lub duszonych warzyw.
  • Co nalezy wziac pod uwage podczas gotowania kotletow kumarskich:

  • Chleb nasaczony mlekiem, maslem, slonina rybna czy wieprzowa znacznie poprawia smak produktow, nadaje im soczystosc;
  • Chleb powinien byc tylko pszeniczny i zawsze czerstwy. Stosowanie chleba zytniego pogarsza smak kotletow;
  • Doswiadczeni kucharze dodaja drobno posiekany wewnetrzny olej rybny lub smalec przed drugim mieleniem;
  • Maslo dodaje sie do gotowej mieszanki kotletow w zmiekczonej formie;
  • Aby zmniejszyc lepkosc masy rybnej, dodaje sie do niej schlodzona miazge gotowanej ryby;
  • Zaleca sie schlodzenie masy kotletow podczas gotowania. Aby produkty nie rozpadly sie na patelni, wyrzezbij je rekami nasaczonymi chlodna woda.
  • Ciastka rybne z lososia Chum przygotowywane sa nie tylko ze swiezych filetow, ale nawet z konserw. Delikatny miazsz tej ryby w kazdej postaci dobrze komponuje sie ze wszystkimi skladnikami. W jej towarzystwie wez cebule, ser, kasze manne, skrobie i troche wczorajszego chleba. Zapewniamy, ze takich kotletow nie ma wiele!

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko