Kotlety mielone (w ciescie, z serem): proste przepisy ze zdjeciami

Z miesa mielonego mozna przygotowac soczyste i apetyczne kotlety. Najlepiej uzywac domowego miesa mielonego. Pozadane jest, aby mieso bylo troche tluszczu. Zmiekczy wlokna miesa podczas smazenia. Wtedy kotlety beda soczyste.

kotlet z mielonego miesa

Pulpety z miesa mielonego w niczym nie ustepuja zwyklym kotletom. Przed smazeniem mieso mielone nalezy wymieszac i ubic, aby uzyskac elastycznosc. Lepiej smazyc na duzym ogniu bez uzycia pokrywki. Pomoze to uformowac skorke, ktora zatrzyma sok i tluszcz. Wymagane Skladniki:

  • mieso mielone (indyk) – 500 g;
  • jajka kurze – 4 szt .;
  • olej roslinny – 6 lyzek stolowych;
  • maka – 5 lyzek stolowych;
  • 3 szczypty soli;
  • mielone ziele angielskie – 2 szczypty.

Czas gotowania – 1,5 godziny. Zawartosc kalorii w 100 g dania to okolo 100 kcal.

Zaleca sie zageszczenie miesa mielonego. Wystarczy do tego doprawic sola i pieprzem, bo kotlety nie powinny przypominac kotletow.

Mieso mielone

Kolejnym krokiem jest podzielenie masy miesnej na male kulki. Bedziesz potrzebowal dwoch pojemnikow.

balony

W jednym musisz ubic jajka, sol. Make nalezy umiescic w innym, glebszym pojemniku. Klopsik wyjmuje sie wilgotnymi dlonmi.

zanurzyc w jajkach

Konieczne jest uformowanie kulki o grubosci co najmniej pol centymetra i zanurzenie jej w mace.

smazyc

Plaster panierowany ze wszystkich stron nalezy maczac w ubitych jajkach. Mozesz zaczac smazyc.

siekac

Kotlety z kurczaka moga byc rownie smaczne jak cielecina. Aby to zrobic, wystarczy przestrzegac zasad gotowania. Wymagane Skladniki:

  • filet z kurczaka – 500 g;
  • 2 jajka;
  • maka – 150 g;
  • 70 ml oleju roslinnego;
  • czosnek – 2 zabki;
  • nasiona sezamu – 3-4 lyzki;
  • szczypta soli, czarny pieprz.

Czas gotowania – 35 minut. Zawartosc kaloryczna – okolo 85 kcal/100 g.

Do miesa mielonego najlepiej kupic filet z piersi kurczaka. Na kotlety trzeba pokroic w plastry o grubosci ok. 1-1,5 cm Delikatna struktura miesa z kurczaka nie wymaga ubijania. Zaleca sie wykonanie naciec z obu stron w kazdym z kawalkow w formie kraty. Pozwoli to na dobre ugotowanie miesa, przy jednoczesnym zachowaniu jego soczystosci i blasku.

Klopsiki musza byc solone i pieprzone ze wszystkich stron, a nastepnie ulozone jeden na drugim. Pomiedzy nimi nalezy ulozyc pokrojony na kawalki czosnek, pozostawic na kilka minut, aby mieso calkowicie nasycic aromatem czosnku. W tym czasie musisz ubic solone jajka kurze w misce trzepaczka, przygotowac pojemnik z maka.

Teraz mozesz postawic patelnie i maslo na ogniu. Kotlety nalezy najpierw strzasnac z kawalkow czosnku. Kazdy kawalek macza sie w ciescie, nastepnie w mace i zaczyna sie smazyc. Aby ciasto nie przywieralo do dna patelni, nalezy je dobrze podgrzac. Smazenie kazdej strony przyszlego kotleta zajmie okolo 2 minut.

Po usmazeniu wszystkich kotletow mozesz zrobic sezam. Wlewa sie go na sucha patelnie i smazy na zloty kolor, stale mieszajac. Teraz mozesz umiescic kotlety na sezamie na patelni i ponownie smazyc przez 1 minute z kazdej strony. Ogien powinien byc maly, aby nasiona sie nie palily. Mieso nasaczone nasionami ostroznie wyjmuje sie z patelni. Oryginalne, pyszne danie gotowe!

siekac
Swietny przepis na szybki lunch. Mieso mielone powinno byc wystarczajaco grube.

  • mieso mielone (jagniecina, kurczak) – 500 g;
  • jedno jajko kurze;
  • maka – 2 lyzki stolowe;
  • bulka tarta – 3 lyzki;
  • sol, papryka, suszony czosnek, pieprz, ziola – do smaku.

Czas gotowania to okolo 1 godziny. Zawartosc kalorii w 100 g dania to okolo 170 kcal.

Najlepiej jest uzyc domowej roboty miesa mielonego, przewracajac mieso przez maszynke do miesa. Oprocz soli i pieprzu nie trzeba nic wiecej dodawac, aby nie dostac zwyklych kotletow. Mieso mielone dzieli sie na 6 kawalkow i formuje sie z niego kotlety o grubosci co najmniej 1 cm Aby uniknac przywierania miesa mielonego, posyp maka deske do krojenia.

W jednym pojemniku przygotuj ubite i solone jajko, w drugim make, a do trzeciego wypelnij przyprawiona bulka tarta. Kazdy z klopsikow macza sie lopatka najpierw w mace, a nastepnie w ciescie.

Pozostaje obtoczyc je w bulce tartej i docisnac smazenie z obu stron. Po otrzymaniu z jednej strony zlotobrazowej skorki, kawalek jest odwracany z drugiej strony i przykrywany pokrywka. Ogien powinien byc sredni. Po przygotowaniu mozesz pobrac probke.

rogaliki
Croissanty z ciasta francuskiego to prosty przepis na wypieki dla smakoszy, ktore staly sie kulinarnym symbolem Paryza.

Ciekawe i nietypowe przepisy na makarony i kielbaski sa tutaj.

Podczas diety naprawde chcesz czegos smacznego, dlatego przygotowalismy cala kolekcje pysznych koktajli, ktore nie zaszkodza Twojej talii.

Ten francuski przepis jest bardzo popularny i prosty. Wymagane Skladniki:

  • piersi z kurczaka – 4 szt.;
  • ser – 100 g;
  • glowa cebuli;
  • 1 opakowanie pomidorkow koktajlowych;
  • czosnek – 3 zabki;
  • 2 lyzki stolowe ocet balsamiczny;
  • 2 lyzki stolowe olej (oliwa);
  • suszona bazylia – ? lyzeczki;
  • sol, pieprz czarny.

Czas gotowania to okolo 1 godziny. Zawartosc kalorii w 100 g dania to okolo 140 kcal.

Pierwszym krokiem jest usmazenie drobno posiekanej cebuli w 1 lyzce. l. obrazy olejne. Gdy cebula stanie sie zlocista, mozesz ja zdjac z ognia. Teraz musisz przygotowac wszystkie skladniki. Umyte pomidorki koktajlowe kroimy na pol, ser cienko kroimy. W osobnym pojemniku przygotowuje sie mieszanke octu balsamicznego, bazylii i drobno posiekanego czosnku.

Mozesz zaczac robic kotlety. Cienko pokrojone piersi z kurczaka sa odcinane. Teraz musisz je posolic i pieprzem. Mozesz polozyc je na blasze do pieczenia z maslem. Kotlety wylewa sie mieszanka octu, przykryta przygotowanymi pomidorami, cebula, serem.

Piekarnik nagrzewa sie do 180 stopni, pieczenie odbywa sie przez pol godziny. Danie podawane jest na goraco z dodatkiem warzywnym.

Kotlety z miesa mielonego sa pyszne nawet na zimno. Ich gotowanie nie jest szczegolnie trudne. Mozna je nawet zrobic na swiateczny stol.

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko