Niewielu kulinarnych ekspertow, nawet tych z przyzwoitym doswiadczeniem, zna historie powstania i ewolucji kotletow. To zwyczajne i niezastapione danie ma francuskie pochodzenie, a jego nazwe tlumaczy sie jako zebro.
Pierwotnie byl to kawalek miesa z koscia. Z czasem miazge zaczeto kroic i siekac na kawalki – tak pojawily sie posiekane kotlety, a potem zaczeto robic mieso mielone z dodatkiem cebuli i chleba namoczonego w mleku.
Obecnie sznycle, steki, zrazy i inne odmiany tego dania przygotowywane sa w kazdej domowej kuchni, a takze znajduja sie w menu kazdego lokalu gastronomicznego.
Kotlety wyroznia nie tylko dobry smak, ale rowniez wysoka wartosc energetyczna.
Wieprzowina zawiera latwiej przyswajalne aminokwasy niz jakiekolwiek inne mieso, z mozliwym wyjatkiem jagnieciny, ktorej zalety sa rownowazone obecnoscia opornego tluszczu i brakiem witamin z grupy B.
To danie nie jest dietetyczne, jednak wbrew powszechnemu przekonaniu prawie niemozliwe jest wyzdrowienie z niego. Ze wzgledu na obecnosc takich skladnikow jak cebula, czosnek, surowe ziemniaki mozna go uznac za jeden z najbardziej zrownowazonych pod wzgledem ilosci skladnikow odzywczych.
Jakosc potrawy w rownym stopniu zalezy od wybranych produktow, jak i technologii gotowania.
Prosty przepis na mielone kotlety wieprzowe
Skladniki | Ilosc |
---|---|
Poledwiczki wieprzowe | 800 gramow |
Male ziemniaki | 1 szt. |
Czosnek | 1 gozdzik |
Jajko | 1 szt. |
Palka | 1 kawalek |
Mleko | 0,5 filizanki |
Maka | 3 lyzki. l. |
Olej slonecznikowy (roslinny) | 5 lyzek. l. |
Luk | 1 szt. |
Sol, pieprz czarny | wedlug twoich upodoban |
Woda oczyszczona | 1,5 filizanki |
Czas gotowania: 75 minut | Kalorie na 100 gramow: 130 Kcal |
Szybkie przygotowanie pysznych mielonych kotletow wieprzowych na obiad wcale nie jest trudne.
Mieso myjemy i suszymy ostrym nozem pocietym wzdluz wlokien na male kawalki. Warzywa obrac i pokroic na kilka kawalkow. Chleb namoczyc w podgrzanym mleku. Przygotowane potrawy przekrecamy dwukrotnie przez maszyne do miesa.
Przygotowane mieso mielone wlozyc do glebokiej szklanej miski, dodac jajko, namoczony bochenek, wylac reszte mleka, doprawic przyprawami i dobrze zagniesc.
Gotowe mieso mielone przekladamy do ciasnej torby na zywnosc, zapinamy i zaczynamy bic sila na plaskiej powierzchni. Wystarczy kilka pociagniec, aby wydmuchac nadmiar powietrza, a paszteciki sa soczyste i miekkie.
Wrzuc mieso mielone z powrotem do miski. Stawiamy rondel na palniku, wlewamy olej. Dloniami maczanymi w oleju roslinnym uformowac podluzne kotlety, obtoczyc w mace i wlozyc na patelnie.
Po usmazeniu z jednej strony odwroc go na druga, docisnij polprodukt drewniana szpatulka mocniej do powierzchni.
Kotlety wkladamy do emaliowanej patelni, dodajemy wode i gotujemy na malym ogniu przez 30 minut.
Sekret pysznych siekanych kotletow polega na tym, aby podczas gotowania uzywac zarowno posiekanego miesa, jak i miesa mielonego.
Skladniki:
- Pulpa wieprzowa – 550 g;
- Mielona wieprzowina – 450 g;
- Cebula – 2 szt .;
- Czosnek – 2 gozdziki;
- Olej slonecznikowy – 100 ml;
- Ser – 150 g;
- Swieze zielenie – peczek;
- maslo – 50 g;
- Sol, przyprawy – wedlug wlasnych upodoban.
Moj, zanurz mieso serwetka. Folie odciac i pokroic wzdluz na male paski, nastepnie pokroic w kostke, a mieso posiekac duzym ostrym nozem na bardziej jednorodna mase.
Wkladamy do miski z wysokimi bokami, dodajemy wstepnie przygotowane mieso mielone z cebula i czosnkiem. Posyp sola i przyprawami. Wszystko dokladnie ugniatamy, dobrze unoszac od dolu.
Ser natrzyj, wymieszaj z maslem i posiekanymi swiezymi ziolami. Bierzemy garsc miesa w dlon, robimy zaglebienie na srodku, wkladamy nadzienie lyzka, laczymy brzegi i po kilkukrotnym przewinieciu kotleta w dlonie, aby nadac mu owalny ksztalt, kladziemy do smazenia na rozgrzanej patelni z chudym olejem.
Laczac jednoczesnie kilka rodzajow miesa mielonego, otrzymasz niesamowicie smaczne, soczyste, miekkie kotlety. A jesli sa gotowane na parze, korzysci plynace z tego dania wzrosna kilkakrotnie.
Skladniki:
- Mloda cielecina – 300 g;
- Karkowka – 400 g;
- Luk – 1 glowa;
- Czosnek – 1 zabek;
- Chleb bialy – 2 sztuki;
- Mleko domowe – 1 szklanka;
- Sol, czerwona papryka (mielona) – wedlug wlasnych upodoban;
- Majonez o niskiej zawartosci tluszczu – 1 lyzka. l.
Do przygotowania kotletow dla bliskich i krewnych nie uzywaj farszu sklepowego. Lepiej zrob to sam, aby miec pewnosc, ze jego sklad jest prawidlowy.
Po umyciu i wysuszeniu obu kawalkow miesa pokroic w srednia kostke. Umiesc w glebokim talerzu. Chleb wlozyc do miski i polac mlekiem o temperaturze pokojowej. Obierz cebule i czosnek.
Przeciac na pol i ulozyc z miesem. Zainstaluj maszynke do miesa, zaloz odpowiednia nasadke, wlacz urzadzenie i przeloz przez nia pokrojona zywnosc. Do mielonego miesa dodac chleb z mlekiem, domowym majonezem, sola i pieprzem.
Wszystko dobrze wymieszaj. Wlej wode do parowaru, wyjmij tace. Uformuj kotlety zwilzonymi rekami i uloz ciasno na ruszcie.
Po zainstalowaniu polproduktow na dwoch poziomach wlaczamy urzadzenie na 40 minut.
Kurczak i wieprzowina dobrze komponuja sie w jednym daniu. Otrzymasz nie tylko roznorodnosc w swoim codziennym menu, ale takze pelniejszy zestaw aminokwasow i innych skladnikow odzywczych.
Skladniki:
- Poledwiczki wieprzowe – 350 g;
- Piers z kurczaka – 300 g;
- Luk – 1 glowa;
- Czosnek – 1 zabek;
- Kasza manna – 3 lyzki. ja.;
- smalec – 100 g;
- Sol – wedlug twoich upodoban;
- Olej slonecznikowy – 70 ml;
- Jajko – 2 szt .;
- Woda oczyszczona – 6 lyzek. ja.;
- Panierowanie – 1 saszetka;
- Soda oczyszczona – szczypta
Pokroic umyte mieso ostrym nozem na kawalki, wlozyc do duzego pojemnika. Warzywa myjemy, kroimy na 4 czesci.
Pokroic w kostke nie mrozony boczek. Mieso mielone musi byc bardziej soczyste, poniewaz samo mieso z kurczaka jest raczej suche. Wszystkie produkty dwukrotnie przewijamy przez maszynke do miesa, zaczynajac od miesa, a konczac na cebuli.
Do miesa mielonego wrzuc kasze manne, jajka, sol i szczypte sody. Wymieszaj, a jesli masa jest zbyt stroma, dodaj zimna wode.
Robimy kotlety, przerzucajac je z lewej reki na prawa. Zanurz w bulce tartej i rozloz na goracej patelni.
Przygotuj klasyczny przepis na kurczaka kijowskiego – jedno z najbardziej ulubionych dan.
Jak prawidlowo i smacznie gotowac mielone ciastka rybne, przeczytaj tutaj.
Przeczytaj, jak prawidlowo gotowac posiekane kotlety z kurczaka w piekarniku.
Pieczone kotlety wieprzowe to doskonale danie na swiateczna uczte.
Skladniki:
- Chuda wieprzowina – 650 g;
- Musztarda – 2 lyzki. ja.;
- Cebula – 1 szt .;
- Male ziemniaki – 2 szt .;
- Mleko – 1 szklanka;
- Baton – 2 sztuki;
- Czosnek – 1 zabek;
- Swieze ziola – 1 peczek;
- Smietana – 1 szklanka;
- Marchewki – 1 szt .;
- Przyprawa pomidorowa – 200 ml;
- Sol – wedlug twoich upodoban;
- Mieszanka chmielowo-suneli – 1 saszetka.
Mieso kroimy na kawalki. Warzywa myjemy i kroimy na kawalki, ktorych wielkosc ulatwi umieszczenie ich w lejku maszynki do miesa (wszystkie oprocz marchewki – kroimy je w paski).
Namocz bochenek w mleku. Pokroj umyte warzywa. Po przygotowaniu miesa mielonego dodaj do niego brakujace produkty: chleb z mlekiem, sol i przyprawy.
Wymieszaj i, robiac polokragle kulki, wloz do szklanego ogniotrwalego kociolka, posyp marchewka na wierzchu. Polacz musztarde, smietane i przyprawe do pomidorow w osobnym pojemniku.
Napelnij polprodukty kotletami sosem. Wysylamy do pieczenia w piekarniku przez 50 minut.
Planowana jest impreza dla dzieci, ale nie wiesz, jak satysfakcjonujaco i zdrowo karmic dzieci? Kotlety z twarogiem i jajkami przepiorczymi sa dokladnie tym, czego potrzebujesz.
Skladniki:
- Pulpa wieprzowa – 800 g;
- Twarozek o niskiej zawartosci tluszczu – 300 g;
- Cebula biala – 2 szt .;
- Czosnek – 1 zabek;
- Olej slonecznikowy – 50 ml;
- Sol – wedlug twoich upodoban;
- Jaja przepiorcze – 10 sztuk;
- Ser – 100 g.
Pokroj swieze mieso na srednie plastry. Cebule i czosnek obrac. Gotujemy jajka przepiorcze. Mieso i warzywa przepuszczamy przez elektryczna maszynke do miesa. Twarozek przetrzyj przez sito, aby stal sie bardziej miekki.
Polacz wszystkie skladniki w duzej plastikowej misce i wymieszaj powstale mieso mielone. Na uroczystosc dla dzieci lepiej jest uzyc specjalnych form w postaci koszy lub zwierzatek, dzieki czemu widok bedzie bardziej atrakcyjny dla dzieci.
Nasmaruj forme olejem roslinnym specjalna szczoteczka silikonowa. Wypelnij dno formy miesem mielonym, wloz pol jajka na srodek i przykryj miesem mielonym.
Posyp tartym twardym serem i piecz okolo 40 – 45 minut, nagrzewajac piekarnik do 200?C.
- Podczas smazenia kotletow przykryj patelnie durszlakiem, poniewaz goracy olej moze wystrzelic daleko i doznasz powaznych oparzen. Nie uzywaj matowej, ciasno dopasowanej pokrywki, w przeciwnym razie nie bedzie chrupiaca;
- W przypadku miesa mielonego lepiej jest uzyc swiezego schlodzonego miesa, mrozone lub wietrzne kotlety beda twarde i suche;
- W przypadku miesa mielonego nie trzeba brac tylko swiezego bochenka, odpowiedni jest rowniez czerstwy kawalek chleba. Bedzie nasycony mlekiem i zmieknie, a smak nie bedzie z tego gorszy;
- Mozesz dodac szczypte sody oczyszczonej: nie bedzie to wyczuwalne, ale doda dodatkowego blasku;
- Kazda owsianka, puree lub makaron nadaje sie na dodatek;
- Jesli przygotowujesz to danie wylacznie dla dzieci, lepiej je upiec lub ugotowac na parze. W miesie mielonym uzywaj bialej cebuli salatkowej, nie jest tak gorzka jak cebula, ale nie mniej zdrowa.
Dodaj kasze manne, smietane, majonez, smietanke – nie boj sie eksperymentowac. Byc moze w Twojej kuchni zostanie wynalezione nowe kulinarne arcydzielo.
Zieloni nie beda zbyteczni w mieszance miesnej. Danie bedzie mialo dodatkowy smak i pikantny aromat.