Kotlety mielone wieprzowe: proste przepisy ze zdjeciami

Niewielu kulinarnych ekspertow, nawet tych z przyzwoitym doswiadczeniem, zna historie powstania i ewolucji kotletow. To zwyczajne i niezastapione danie ma francuskie pochodzenie, a jego nazwe tlumaczy sie jako zebro.

Pierwotnie byl to kawalek miesa z koscia. Z czasem miazge zaczeto kroic i siekac na kawalki – tak pojawily sie posiekane kotlety, a potem zaczeto robic mieso mielone z dodatkiem cebuli i chleba namoczonego w mleku.

gotowe kotlety

Obecnie sznycle, steki, zrazy i inne odmiany tego dania przygotowywane sa w kazdej domowej kuchni, a takze znajduja sie w menu kazdego lokalu gastronomicznego.

Kotlety wyroznia nie tylko dobry smak, ale rowniez wysoka wartosc energetyczna.

Wieprzowina zawiera latwiej przyswajalne aminokwasy niz jakiekolwiek inne mieso, z mozliwym wyjatkiem jagnieciny, ktorej zalety sa rownowazone obecnoscia opornego tluszczu i brakiem witamin z grupy B.

To danie nie jest dietetyczne, jednak wbrew powszechnemu przekonaniu prawie niemozliwe jest wyzdrowienie z niego. Ze wzgledu na obecnosc takich skladnikow jak cebula, czosnek, surowe ziemniaki mozna go uznac za jeden z najbardziej zrownowazonych pod wzgledem ilosci skladnikow odzywczych.

Jakosc potrawy w rownym stopniu zalezy od wybranych produktow, jak i technologii gotowania.

Prosty przepis na mielone kotlety wieprzowe
Jak smacznie gotowac mielone kotlety wieprzowe: przepisy kulinarne ze zdjeciami i

Skladniki Ilosc
Poledwiczki wieprzowe 800 gramow
Male ziemniaki 1 szt.
Czosnek 1 gozdzik
Jajko 1 szt.
Palka 1 kawalek
Mleko 0,5 filizanki
Maka 3 lyzki. l.
Olej slonecznikowy (roslinny) 5 lyzek. l.
Luk 1 szt.
Sol, pieprz czarny wedlug twoich upodoban
Woda oczyszczona 1,5 filizanki
Czas gotowania: 75 minut Kalorie na 100 gramow: 130 Kcal

Szybkie przygotowanie pysznych mielonych kotletow wieprzowych na obiad wcale nie jest trudne.

Mieso myjemy i suszymy ostrym nozem pocietym wzdluz wlokien na male kawalki. Warzywa obrac i pokroic na kilka kawalkow. Chleb namoczyc w podgrzanym mleku. Przygotowane potrawy przekrecamy dwukrotnie przez maszyne do miesa.

przekrec mieso

Przygotowane mieso mielone wlozyc do glebokiej szklanej miski, dodac jajko, namoczony bochenek, wylac reszte mleka, doprawic przyprawami i dobrze zagniesc.

dodaj jajko

Gotowe mieso mielone przekladamy do ciasnej torby na zywnosc, zapinamy i zaczynamy bic sila na plaskiej powierzchni. Wystarczy kilka pociagniec, aby wydmuchac nadmiar powietrza, a paszteciki sa soczyste i miekkie.

Wrzuc mieso mielone z powrotem do miski. Stawiamy rondel na palniku, wlewamy olej. Dloniami maczanymi w oleju roslinnym uformowac podluzne kotlety, obtoczyc w mace i wlozyc na patelnie.

kotleti_kurinie_so_svininoi-248868

Po usmazeniu z jednej strony odwroc go na druga, docisnij polprodukt drewniana szpatulka mocniej do powierzchni.

gotowe kotlety

Kotlety wkladamy do emaliowanej patelni, dodajemy wode i gotujemy na malym ogniu przez 30 minut.

Sekret pysznych siekanych kotletow polega na tym, aby podczas gotowania uzywac zarowno posiekanego miesa, jak i miesa mielonego.

Skladniki:

  • Pulpa wieprzowa – 550 g;
  • Mielona wieprzowina – 450 g;
  • Cebula – 2 szt .;
  • Czosnek – 2 gozdziki;
  • Olej slonecznikowy – 100 ml;
  • Ser – 150 g;
  • Swieze zielenie – peczek;
  • maslo – 50 g;
  • Sol, przyprawy – wedlug wlasnych upodoban.

posiekane kotlety
Moj, zanurz mieso serwetka. Folie odciac i pokroic wzdluz na male paski, nastepnie pokroic w kostke, a mieso posiekac duzym ostrym nozem na bardziej jednorodna mase.

Wkladamy do miski z wysokimi bokami, dodajemy wstepnie przygotowane mieso mielone z cebula i czosnkiem. Posyp sola i przyprawami. Wszystko dokladnie ugniatamy, dobrze unoszac od dolu.

Ser natrzyj, wymieszaj z maslem i posiekanymi swiezymi ziolami. Bierzemy garsc miesa w dlon, robimy zaglebienie na srodku, wkladamy nadzienie lyzka, laczymy brzegi i po kilkukrotnym przewinieciu kotleta w dlonie, aby nadac mu owalny ksztalt, kladziemy do smazenia na rozgrzanej patelni z chudym olejem.

Laczac jednoczesnie kilka rodzajow miesa mielonego, otrzymasz niesamowicie smaczne, soczyste, miekkie kotlety. A jesli sa gotowane na parze, korzysci plynace z tego dania wzrosna kilkakrotnie.

Skladniki:

  • Mloda cielecina – 300 g;
  • Karkowka – 400 g;
  • Luk – 1 glowa;
  • Czosnek – 1 zabek;
  • Chleb bialy – 2 sztuki;
  • Mleko domowe – 1 szklanka;
  • Sol, czerwona papryka (mielona) – wedlug wlasnych upodoban;
  • Majonez o niskiej zawartosci tluszczu – 1 lyzka. l.

paszteciki z mielonego miesa
Do przygotowania kotletow dla bliskich i krewnych nie uzywaj farszu sklepowego. Lepiej zrob to sam, aby miec pewnosc, ze jego sklad jest prawidlowy.

Po umyciu i wysuszeniu obu kawalkow miesa pokroic w srednia kostke. Umiesc w glebokim talerzu. Chleb wlozyc do miski i polac mlekiem o temperaturze pokojowej. Obierz cebule i czosnek.

Przeciac na pol i ulozyc z miesem. Zainstaluj maszynke do miesa, zaloz odpowiednia nasadke, wlacz urzadzenie i przeloz przez nia pokrojona zywnosc. Do mielonego miesa dodac chleb z mlekiem, domowym majonezem, sola i pieprzem.

Wszystko dobrze wymieszaj. Wlej wode do parowaru, wyjmij tace. Uformuj kotlety zwilzonymi rekami i uloz ciasno na ruszcie.

Po zainstalowaniu polproduktow na dwoch poziomach wlaczamy urzadzenie na 40 minut.

Kurczak i wieprzowina dobrze komponuja sie w jednym daniu. Otrzymasz nie tylko roznorodnosc w swoim codziennym menu, ale takze pelniejszy zestaw aminokwasow i innych skladnikow odzywczych.

Skladniki:

  • Poledwiczki wieprzowe – 350 g;
  • Piers z kurczaka – 300 g;
  • Luk – 1 glowa;
  • Czosnek – 1 zabek;
  • Kasza manna – 3 lyzki. ja.;
  • smalec – 100 g;
  • Sol – wedlug twoich upodoban;
  • Olej slonecznikowy – 70 ml;
  • Jajko – 2 szt .;
  • Woda oczyszczona – 6 lyzek. ja.;
  • Panierowanie – 1 saszetka;
  • Soda oczyszczona – szczypta

Pokroic umyte mieso ostrym nozem na kawalki, wlozyc do duzego pojemnika. Warzywa myjemy, kroimy na 4 czesci.

Pokroic w kostke nie mrozony boczek. Mieso mielone musi byc bardziej soczyste, poniewaz samo mieso z kurczaka jest raczej suche. Wszystkie produkty dwukrotnie przewijamy przez maszynke do miesa, zaczynajac od miesa, a konczac na cebuli.

Do miesa mielonego wrzuc kasze manne, jajka, sol i szczypte sody. Wymieszaj, a jesli masa jest zbyt stroma, dodaj zimna wode.

Robimy kotlety, przerzucajac je z lewej reki na prawa. Zanurz w bulce tartej i rozloz na goracej patelni.

kotlety kijowskie
Przygotuj klasyczny przepis na kurczaka kijowskiego – jedno z najbardziej ulubionych dan.

Jak prawidlowo i smacznie gotowac mielone ciastka rybne, przeczytaj tutaj.

Przeczytaj, jak prawidlowo gotowac posiekane kotlety z kurczaka w piekarniku.

Pieczone kotlety wieprzowe to doskonale danie na swiateczna uczte.

Skladniki:

  • Chuda wieprzowina – 650 g;
  • Musztarda – 2 lyzki. ja.;
  • Cebula – 1 szt .;
  • Male ziemniaki – 2 szt .;
  • Mleko – 1 szklanka;
  • Baton – 2 sztuki;
  • Czosnek – 1 zabek;
  • Swieze ziola – 1 peczek;
  • Smietana – 1 szklanka;
  • Marchewki – 1 szt .;
  • Przyprawa pomidorowa – 200 ml;
  • Sol – wedlug twoich upodoban;
  • Mieszanka chmielowo-suneli – 1 saszetka.

Mieso kroimy na kawalki. Warzywa myjemy i kroimy na kawalki, ktorych wielkosc ulatwi umieszczenie ich w lejku maszynki do miesa (wszystkie oprocz marchewki – kroimy je w paski).

Namocz bochenek w mleku. Pokroj umyte warzywa. Po przygotowaniu miesa mielonego dodaj do niego brakujace produkty: chleb z mlekiem, sol i przyprawy.

Wymieszaj i, robiac polokragle kulki, wloz do szklanego ogniotrwalego kociolka, posyp marchewka na wierzchu. Polacz musztarde, smietane i przyprawe do pomidorow w osobnym pojemniku.

Napelnij polprodukty kotletami sosem. Wysylamy do pieczenia w piekarniku przez 50 minut.

Planowana jest impreza dla dzieci, ale nie wiesz, jak satysfakcjonujaco i zdrowo karmic dzieci? Kotlety z twarogiem i jajkami przepiorczymi sa dokladnie tym, czego potrzebujesz.

Skladniki:

  • Pulpa wieprzowa – 800 g;
  • Twarozek o niskiej zawartosci tluszczu – 300 g;
  • Cebula biala – 2 szt .;
  • Czosnek – 1 zabek;
  • Olej slonecznikowy – 50 ml;
  • Sol – wedlug twoich upodoban;
  • Jaja przepiorcze – 10 sztuk;
  • Ser – 100 g.

Pokroj swieze mieso na srednie plastry. Cebule i czosnek obrac. Gotujemy jajka przepiorcze. Mieso i warzywa przepuszczamy przez elektryczna maszynke do miesa. Twarozek przetrzyj przez sito, aby stal sie bardziej miekki.

Polacz wszystkie skladniki w duzej plastikowej misce i wymieszaj powstale mieso mielone. Na uroczystosc dla dzieci lepiej jest uzyc specjalnych form w postaci koszy lub zwierzatek, dzieki czemu widok bedzie bardziej atrakcyjny dla dzieci.

Nasmaruj forme olejem roslinnym specjalna szczoteczka silikonowa. Wypelnij dno formy miesem mielonym, wloz pol jajka na srodek i przykryj miesem mielonym.

Posyp tartym twardym serem i piecz okolo 40 – 45 minut, nagrzewajac piekarnik do 200?C.

  • Podczas smazenia kotletow przykryj patelnie durszlakiem, poniewaz goracy olej moze wystrzelic daleko i doznasz powaznych oparzen. Nie uzywaj matowej, ciasno dopasowanej pokrywki, w przeciwnym razie nie bedzie chrupiaca;
  • W przypadku miesa mielonego lepiej jest uzyc swiezego schlodzonego miesa, mrozone lub wietrzne kotlety beda twarde i suche;
  • W przypadku miesa mielonego nie trzeba brac tylko swiezego bochenka, odpowiedni jest rowniez czerstwy kawalek chleba. Bedzie nasycony mlekiem i zmieknie, a smak nie bedzie z tego gorszy;
  • Mozesz dodac szczypte sody oczyszczonej: nie bedzie to wyczuwalne, ale doda dodatkowego blasku;
  • Kazda owsianka, puree lub makaron nadaje sie na dodatek;
  • Jesli przygotowujesz to danie wylacznie dla dzieci, lepiej je upiec lub ugotowac na parze. W miesie mielonym uzywaj bialej cebuli salatkowej, nie jest tak gorzka jak cebula, ale nie mniej zdrowa.

 

Dodaj kasze manne, smietane, majonez, smietanke – nie boj sie eksperymentowac. Byc moze w Twojej kuchni zostanie wynalezione nowe kulinarne arcydzielo.

Zieloni nie beda zbyteczni w mieszance miesnej. Danie bedzie mialo dodatkowy smak i pikantny aromat.

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko