Kotlety mielone z kurczaka: proste, soczyste, gotowane na parze, z serem

Kotlety – chyba trudne do znalezienia, ktore moga byc bardziej znajome zwyklemu Rosjaninowi. Jako baze uzywa sie kurczaka. Posiadanie ich na stole raczej nikogo nie zaskoczy. Istnieje jednak kilka ciekawych wskazowek i przepisow, dzieki ktorym Twoje kotlety beda co najmniej doskonale.

kotlety z kurczaka

Kotlety z kurczaka sa dosc proste w przygotowaniu. Jednoczesnie danie to bez watpienia przypadnie do gustu zarowno w kategorii doroslych, jak i dzieci. Ponadto mozna je bezpiecznie prezentowac jako dietetyczny posilek.

Mielony kurczak dobrze komponuje sie z wieloma potrawami. Mozesz bez watpienia dodac do niego warzywa, ser, warzywa (cukinia, marchew, cebula), dzieki czemu kotlety stana sie bogatsze, bardziej soczyste i bardziej pikantne.

Jesli porownamy je z kotletami z innego miesa mielonego, mozemy smialo powiedziec, ze ta opcja jest znacznie bardziej przydatna. Ponadto kolejna niepodwazalna zaleta jest szybkosc gotowania.

Klasyczny przepis na kotlety z kurczaka
Jak gotowac mielone kotlety z kurczaka

Skladniki Ilosc
mieso mielone pol kilograma
jajka 1 szt.
zarowki 1 szt.
bochenek kilka malych plasterkow
mleko 40-50 ml
chudy olej wystarcza dwie lyzki
sol i pieprz czarny smak
Czas gotowania: 30 minut Kalorie na 100 gramow: 220 Kcal

Tak przygotowane mieso mielone wkladamy do miski. Nastepnie musisz dodac do tego:

  • Jajko;
  • Posiekany miekisz, ktory moczymy w mleku;
  • Mielona (lub posiekana w blenderze) cebula;
  • Sol pieprz.

Mieszamy wszystkie skladniki. W rezultacie masa powinna byc jednolita.

wymieszaj wszystkie skladniki

Uformuj placki i wloz je na dobrze rozgrzana patelnie.

Wskazowka: aby mieso mielone nie przyklejalo sie do dloni, mozna je zwilzyc woda.

formowac kotlety

Kotleciki smazy sie do uzyskania zlotobrazowej skorki. Nastepnie warto przykryc patelnie pokrywka. Nastepnie musisz gotowac na wolnym ogniu przez okolo kwadrans.

W czasach starozytnych gospodynie domowe prawie bez wyjatku piekly kotlety w piekarniku lub w piekarniku. Bedzie to wymagalo nastepujacych podstawowych komponentow:

  • 0,7 kg fileta z kurczaka;
  • 1 cebula;
  • 1-2 jajka;
  • 140-150 g sera (preferowana odmiana twarda);
  • 20-30 g koperku;
  • 0,5 kg bochenka lub chleba;
  • 30-40 ml oleju roslinnego;
  • Sol, pieprz wedlug preferencji;
  • Cwierc paczki masla.

Czas gotowania: 35-45 min.

Zawartosc kaloryczna: 189 kcal.

kotlety z kurczaka
Przede wszystkim wlaczamy piekarnik. Tak przygotowany chleb lub bochenek pokroic w drobna kostke. Ukladamy je na powierzchni blachy do pieczenia i wkladamy do suszarki. Jak tylko kostki lekko sie zrumienia, wyjmij, lekko ostudz i zmiel walkiem do ciasta lub blenderem.

Moj filet, pokrojony. Cebule myjemy, kroimy na kilka czesci. Te dwa podstawowe skladniki nalezy przepuscic przez maszyne do miesa. Nastepnie musisz dolaczyc do nich jajko, sol i pieprz.

Do nadzienia natrzec ser, dodac maslo i posiekany koperek.

Z miesa mielonego robimy placek wielkosci dloni. Nastepnie uloz nadzienie i uformuj w owal. Nastepnie posiekane kotlety z kurczaka panierujemy w panierce i szybko smazymy na patelni. Nastepnie wkladamy je do naczyn odpowiednich do pieczenia. Lepiej na wszelki wypadek przykryc folia. I na koniec ustawiamy na 25-30 minut, aby gotowac w piekarniku w t = 190 ?.

Aby zrobic pyszne kotlety na parze, potrzebujesz:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka;
  • Baton – 2-3 sztuki;
  • Jedna trzecia szklanki mleka;
  • Cebula sredniej wielkosci;
  • Jedno jajko;
  • Zabek czosnku;
  • Sol i pieprz do smaku.

Czas gotowania: 35-45 min.

Zawartosc kaloryczna: 140 kcal.

Namocz pokrojony w kostke chleb.

Piersi i cebule umyc i obrac. Zmiel je w blenderze lub maszynka do miesa.

Do miesa dodac namoczony chleb, jajko, pieprz, sol, czosnek przelozyc przez prase. Zagniesc mieso mielone.

Formujemy kotlety i wkladamy je do podwojnego kotla. Do gotowania wystarczy pol godziny.

ptysie jablkowe
Przepis na ciasto francuskie z jablkami. Oferujemy Panstwu wybor przepisow na ciasto francuskie z drozdzy, bezdrozdzowe lub gotowe ciasto francuskie.

Przepis krok po kroku na buleczki z dzemem to ulubiona uczta z najprostszymi skladnikami. Czytaj dalej, aby poznac sekrety przygotowywania tych slodkich i pysznych wypiekow.

Pyszne slodkie buleczki z cukrem, cynamonem, rodzynkami lub orzechami. Zapoznaj sie z tajnikami robienia ciasta na bulke, a takze z szeroka gama opcji formowania bulki. Przeczytaj w naszym artykule.

Aby przygotowac te wersje dania, musisz przygotowac:

  • 0,5-0,6 kg fileta z kurczaka;
  • 0,1-0,2 kg twardego sera;
  • Zabek czosnku;
  • Bulka tarta;
  • Sol;
  • szczypta kurkumy;
  • Pieprz.

Czas gotowania: 25-30 min.

Zawartosc kaloryczna: 240 kcal.

Robimy mieso mielone. Zmiel czosnek prasa, dodaj do miesa. Nastepnie dodaj sol, pieprz, dopraw kurkuma.

Ser mozna po prostu pokroic w male podluzne cwiartki. Bierzemy czesc mielonego miesa, robimy ciasto, a nastepnie kladziemy na srodek blok sera. Zamknij nadzienie, sprawdz krawedzie pasztecika. Powstale kotlety obtocz w bulce tartej. Przyczynia sie do chrupkosci. Smazyc na rozgrzanej patelni przez okolo 5-7 minut.

Mieso mielone mozna przyrzadzic nie tylko w sposob klasyczny. Mieso mozna bardzo drobno posiekac, co doda potrawie wyrafinowania.

Aby zrobic mielone kotlety z kurczaka z grzybami, musisz kupic:

kotlety z nadzieniem serowym

  • Funt fileta;
  • kilka cebul;
  • Kilka jajek;
  • 3 lyzki maki;
  • 0,15-0,2 kg pieczarek (pieczarek);
  • Kilka zabkow czosnku;
  • Kilka lyzek kwasnej smietany i majonezu;
  • Sol;
  • Pieprz;
  • Olej slonecznikowy – 20-25 ml.

Czas gotowania: 30 min.

Zawartosc kaloryczna: 180 kcal.

Piersi nalezy dokladnie umyc i przyciac (optymalny rozmiar to 2 na 2 cm).

Cebule obrac, drobno posiekac i smazyc na zloty kolor.

To samo robimy z grzybami. Koniecznie upewnij sie, ze caly plyn z grzybow wyparowal.

Aby zrobic ciasto, musisz ubic jajka, dodac smietane i majonez. Wsyp troche maki i ponownie dobrze ubij.

W pojemniku musisz wymieszac mieso, smazona cebule i grzyby. Nastepnie wypelnij wszystko powstalym ciastem.

Dodaj olej na patelnie, dobrze podgrzej. Nastepnie usmaz kotlety z obu stron.

Aby kotlety byly delikatniejsze, po usmazeniu mozna je wlozyc do piekarnika na 20-25 minut.

To kolejna modyfikacja naczynia z mielonego kurczaka. Dla niego potrzebujesz:

  • 0,3 kg mielonego kurczaka;
  • 1 sredniej wielkosci szpik warzywny
  • Dwie lub trzy bulwy ziemniaka (nalezy spojrzec na wielkosc);
  • Kilka zabkow czosnku;
  • Zarowka;
  • 20-25 g koperku;
  • 0,1-0,15 g ryzu;
  • lyzka maki;
  • Sol;
  • Pieprz;
  • Troche oleju do smazenia.

Czas gotowania: 45-50 min.

Zawartosc kaloryczna: 211 kcal.

Chociaz to danie trwa nieco dluzej niz tradycyjne kotlety. Jednak przy wystarczajaco malej ilosci kazdego skladnika uzyskuje sie duza liczbe soczystych kotletow.

Obrane filety, cukinie, dlonie i czosnek nalezy posiekac maszynka do miesa. Zagotuj ryz. Nastepnie poczekaj, az troche ostygnie, po czym dodaj go z masa miesna. Ugniatamy.

Ziemniaki trzeba tylko umyc. Nie ma potrzeby czyszczenia. Gotowac.

Po ostygnieciu bulw rozgniesc widelcem i dodac do miesa mielonego. Nastepnie koperek jest bardzo drobno krojony i dodawany do calkowitej masy.

Dopraw sola i pieprzem. Przed smazeniem obtocz w mace i smaz z kazdej strony na oleju roslinnym przez 4-5 minut.

Kotlety z kurczaka sa trudne do przyrzadzenia bez smaku. Jedynym pytaniem, ktore interesuje wiele gospodyn domowych, jest soczystosc. Aby kotlety po prostu rozplywaly sie w ustach, zaleca sie:

  • Do mielonego miesa dodac bulke tarta;
  • Dodaj smazona lub surowa cebule;
  • Kawalek masla;
  • Cukinia, marchewki i inne warzywa rowniez zmienia danie i dodadza mu skorki.

Znana jest rowniez opcja, w ktorej zamiast prostych soczystych skladnikow dodaje sie tylko wode. Tylko nie w oryginalnej formie, ale zamrozone. Poloz male kostki lodu na srodku. Dzieki temu podczas smazenia powstaje woda, ktora wnika w strukture i sprawia, ze ??wynik jest bardziej delikatny.

Aby kotlety byly w dobrej kondycji, nalezy je smazyc na dobrze rozgrzanej patelni. Ponadto przy tej opcji sok nie bedzie mial czasu na wyplyniecie.

Mieso mielone mozna stosowac zarowno klasycznie, jak i drobno posiekane. A jako podstawe najlepiej wybrac piers.

Ponadto jedna z niepodwazalnych zalet drobiu jest jego niska kalorycznosc. Aby efekt koncowy byl jeszcze bardziej uzyteczny, mozesz zastosowac nastepujaca sztuczke: mozesz calkowicie zastapic jajko maka z siemienia lnianego. Posiada wiele przydatnych funkcji. A jako skladnik ma wlasciwosci lepkosci.

Ponadto, jako pomocniczy skladnik bazy, mozesz skorzystac z platkow (na przyklad Hercules lub innych platkow owsianych, zgodnie z wlasnymi preferencjami). Ponadto eksperymenty nie zostaly anulowane. Byc moze nie znaleziono jeszcze najsmaczniejszej kombinacji.

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko