Kotlety wolowe na patelni: przepisy kulinarne ze zdjeciami krok po kroku

Dania z wolowiny sa zdrowe, obfite i pozywne. Kotlet uwazany jest za najsmaczniejsze i najbardziej popularne danie. Pomimo gastronomicznej roznorodnosci przepisow na kotlety, standardowy przepis na smazenie pozostaje popularny.

kotlety

Metody przyrzadzania dan z wolowiny sa zroznicowane ? duszenie, wedzenie, smazenie; roznorodnosc przepisow z tym produktem jest nieograniczona, a powodzenie przygotowania w polowie zalezy od prawidlowego doboru miesa. Wybierajac wolowine na kotlet, wez pod uwage nastepujace czynniki:

  • wybieraj tylko swieze mieso. Barwa wolowiny moze byc od rozowej do ciemnoczerwonej, wszystko zalezy od wieku bydla, im jasniejsze mieso, tym danie jest delikatniejsze i bardziej soczyste;
  • postaraj sie znalezc produkty lokalnych producentow ? zawsze sa swieze, sprowadzane;
  • kliknij na mieso, powinno wypasc i szybko powrocic do pierwotnego stanu;
  • kup mieso z lekka warstwa tluszczu, bez zazolcenia;
  • unikaj kupowania kawalkow z ciemniejacymi i wietrznymi krawedziami;
  • miazsz musi byc lekko wilgotny, pozbawiony sluzu i nie przyklejac sie do dloni;
  • w miesie wysokiej jakosci kawalki maja jedrna konsystencje i nie rozpadaja sie;
  • zwroc uwage, ze nie ma dodatkowych zapachow;
  • zdecydowac sie na produkt, w ktorym stosunek tluszczu do pulpy jest taki sam;
  • wybierz poledwice, poledwice lub udo;
  • Mrozonki nalezy rozmrazac w sposob naturalny, bez wrzatku lub kuchenki mikrofalowej, aby uniknac sztywnosci kotletow.
  • Wolowina jest twardsza niz wszystkie inne rodzaje miesa, a ?wlasciwy? kawalek tego miesa, poddany prostym technologiom, zamieni sie w idealny smazony kotlet.

    Klasyczny przepis
    Jak gotowac kotlety wolowe na patelni

    Skladniki Ilosc
    Pulpa wolowa 500 gramow
    Olej roslinny 3 lyzki. ja
    Maslo 50g
    Jajko kurze 2 szt.
    Maka 0,5 filizanki
    Sol 2 szczypty
    Pieprz czarny 0,5 lyzeczki
    Czas gotowania: 25 minut Kalorie na 100 gramow: 172 Kcal

    Kroki gotowania:

    • przygotowane mieso (obrane i suszone) kroimy na rowne porcje o grubosci ok. 2 cm (4 dobre porcje uzyskuje sie z 500 g poledwicy);
    • Zawin porcje stekow w folie spozywcza i rownomiernie odbij malymi zebami mlotka;
      odetnij mieso?
    • ubij jajka w osobnej misce, az beda gladkie;
      zrobic ciasto
    • wlej make do osobnego pojemnika;
    • podgrzej zeliwna patelnie i dodaj do niej polowe warzyw i masla, druga nada specjalny aromat (mozesz uzyc dowolnej patelni);
    • Stek zanurzamy w roztrzepanym jajku, a nastepnie posypujemy maka – powtorz 2 razy. Calkowite wypelnienie zyl na miesie maka przyczynia sie do uzyskania zlotobrazowej skorki;
      zamocz mieso?
    • 2 steki wlozyc na rozgrzana patelnie z maslem i smazyc przez 3-4 minuty, kontrolujac pojawienie sie zlotobrazowej skorki;
    • nastepnie odwroc i przygotuj druga strone w taki sam sposob jak pierwsza, jednak przykrywajac ja pokrywka;
    • Zdejmij patelnie z ognia, posol, pieprz i pozostaw mieso na patelni przez kolejne 2-3 minuty, gotujac na wolnym ogniu i wchlaniajac przyprawy. Nastepnie przenosimy na talerz i podajemy kotlety do stolu;
      usmazyc kotlety
    • nastepnie usmaz pozostale steki.
      danie gotowe

    Opcja gotowania jest mozliwa, gdy steki sa solone i pieprzone przed obtoczeniem w mace. Mozesz tez smazyc bez jajek i maki, ale pamietaj, ze skorka maki pomaga zachowac soczystosc. Dlatego istnieje wiele sposobow na przygotowanie kotletow w ciescie.

    Ze wzgledu na swoje wlasciwosci ciasto jest jednorodnym, nie gestym ciastem, ktore stosuje sie podczas smazenia roznych produktow w celu uzyskania jasnej skorki. Grubosc skorki zalezy od konsystencji ciasta, gestego lub plynnego, czyli im grubsze, tym grubsze. Do przygotowania ciasta stosuje sie zwykle skladniki – mleko, smietane, jajka, make. Dodatki moga obejmowac ziola, przyprawy, wino, a nawet piwo. Smak ciasta jest bardzo zroznicowany ? od slonego po slodki. Do przygotowania kotletow miesnych – ciasto jest darem niebios, ktory chroni przed utrata przydatnych wlasciwosci i zachowuje kruchosc kawalkow miesa. W standardowej recepturze make stosuje sie jako panierke, w recepturze z panierka jako skladnik ciasta. Dlatego przygotowanie kotleta w ciescie nie jest trudne.

    Wymagane produkty:

    Poledwica wolowa 500 gramow
    Oliwa z oliwek 50 ml
    Kurze jajo 1 szt.
    Maka 5 lyzek. ja
    Jasne piwo 100 ml
    majonez 50g
    Czosnek 1-2 zeby.
    Sol pieprz smak

    Wymagany czas to 40 minut.

    Zawartosc kaloryczna – 230 Kcal na 100 g.

    Jak zrobic kotlety wolowe w ciescie na patelni:

    kotlety wolowe

    • puree, suszone, pokrojone w rowne plastry mieso – lekko oderwane;
    • ubite mieso natrzec sprasowanym czosnkiem, dodac sol i pieprz i pozostawic do namoczenia na czas przygotowania ciasta;
    • do ciasta dodac piwo, make i majonez do ubitych jajek i dokladnie wymieszac, grubosc ciasta powinna przypominac smietane;
    • podczas gdy patelnia sie nagrzewa, ugotowane steki wrzucamy jeden po drugim do ciasta;
    • smazyc z kazdej strony zamkniete, czas zalezy od pojawienia sie zlotobrazowej skorki, zalezy to od wielkosci i grubosci kawalkow.

    Ten przepis nadaje sie na kazdy dzien – ekonomicznie i szybko. Jesli jednak dodasz ananasa do swojego zwyklego przepisu, otrzymasz wspanialy swiateczny posilek.

    Bedziesz potrzebowac:

    Mieso wolowe 500 gramow
    Olej roslinny 50 ml
    Kurze jajo 1 szt.
    Ananas w puszkach 1 sroda sloik.
    Ser 100 gramow
    Sol, przyprawy, pieprz smak

    Czas na gotowanie – 40 minut.

    Wartosc energetyczna – 320 Kcal na 100 g.

    Przepis krok po kroku:

    • Pokroj czyste i suche mieso na male kawalki (mniejsze niz w przypadku standardowych kotletow, powinny byc wielkosci krazkow ananasa) i delikatnie odbij z obu stron, nacinajac zylki.
    • natrzec sola i pieprzem;
    • dokladnie wymieszaj jajka z pikantnymi ziolami (dobierz do gustu), mozliwe jest z drobno posiekanymi ziolami;
    • zanurzanie kazdego kawalka w ciescie jajecznym, nakladanie na rozgrzana naoliwiona patelnie i smazenie z obu stron do uzyskania wymaganej skorki na malym ogniu, smazac jedna strone na otwartej patelni, druga przykrywka;
    • gotowe kotlety ukladamy na naoliwionej blasze do pieczenia, na kazda porcje nakladamy pierscien ananasa;
    • ser grubo starty, rownomiernie rozprowadzic na miesie pierscieniami;
    • rozgrzej piekarnik, wloz do niego blache do pieczenia i pozostaw, az ser sie rozpusci, okolo 5 minut;
    • wskazane jest uzycie go natychmiast po przygotowaniu.

    Kotlety podawac do stolu, najlepiej z ziolami i warzywami. Prawidlowo ugotuj wolowine, a zachwycisz siebie i swoich bliskich wyjatkowymi i aromatycznymi potrawami.

    salatka z serem
    Wyprobuj nasze przepisy na salatki z pomidorow i sera.

    Jak zrobic pyszne ciasto czekoladowe z delikatnym kremem. Ten deser spodoba sie zarowno dzieciom, jak i doroslym.

    Sprobuj ugotowac owsianke mleczna z kasza jaglana w multicookerze zgodnie z naszymi przepisami. Pokazemy Ci, jak przygotowac obfity i zdrowy posilek.

    Klasyczny kotlet wolowy to dobrze ubity stek doprawiony przyprawami i usmazony na patelni. Ponizsze wskazowki pomoga Ci przygotowac to danie do perfekcji:

  • kawalek miesa przecina sie na wloknach, co zmiekczy je i zwiekszy stopien pieczenia;
  • wielkosc pokrojonego miesa nie mniejsza niz 5 cm, grubosc nie wieksza niz 2,5 cm, czas gotowania zalezny od wielkosci;
  • steki miesne nalezy wycierac, a nastepnie suszyc przez 1 godzine w temperaturze pokojowej, podczas smazenia nie powinny byc rozmoczone;
  • nie zaleca sie solenia i pieprzenia przedmiotow przed ubiciem, wygodniej jest odbic, owijajac kawalki folia spozywcza. Ubijaj rownomiernie i ostroznie po obu stronach, utrzymuj grubosc, unikajac przezroczystosci i dziur; podczas smazenia cienkie steki sa bardzo suche;
  • smazyc nie wiecej niz dwie porcje na raz, zachowujac soczystosc wewnatrz steku, unikajac duszenia we wlasnym soku;
  • nie wypuszczaj soku widelcem podczas obracania na druga strone, uzyj szczypiec.
  • Biorac pod uwage te zalecenia, kazde danie z wolowiny z pewnoscia bedzie soczyste i smaczne. Smacznego!

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko