Dania z wolowiny sa zdrowe, obfite i pozywne. Kotlet uwazany jest za najsmaczniejsze i najbardziej popularne danie. Pomimo gastronomicznej roznorodnosci przepisow na kotlety, standardowy przepis na smazenie pozostaje popularny.
Metody przyrzadzania dan z wolowiny sa zroznicowane ? duszenie, wedzenie, smazenie; roznorodnosc przepisow z tym produktem jest nieograniczona, a powodzenie przygotowania w polowie zalezy od prawidlowego doboru miesa. Wybierajac wolowine na kotlet, wez pod uwage nastepujace czynniki:
Wolowina jest twardsza niz wszystkie inne rodzaje miesa, a ?wlasciwy? kawalek tego miesa, poddany prostym technologiom, zamieni sie w idealny smazony kotlet.
Klasyczny przepis
Skladniki | Ilosc |
---|---|
Pulpa wolowa | 500 gramow |
Olej roslinny | 3 lyzki. ja |
Maslo | 50g |
Jajko kurze | 2 szt. |
Maka | 0,5 filizanki |
Sol | 2 szczypty |
Pieprz czarny | 0,5 lyzeczki |
Czas gotowania: 25 minut | Kalorie na 100 gramow: 172 Kcal |
Kroki gotowania:
- przygotowane mieso (obrane i suszone) kroimy na rowne porcje o grubosci ok. 2 cm (4 dobre porcje uzyskuje sie z 500 g poledwicy);
- Zawin porcje stekow w folie spozywcza i rownomiernie odbij malymi zebami mlotka;
- ubij jajka w osobnej misce, az beda gladkie;
- wlej make do osobnego pojemnika;
- podgrzej zeliwna patelnie i dodaj do niej polowe warzyw i masla, druga nada specjalny aromat (mozesz uzyc dowolnej patelni);
- Stek zanurzamy w roztrzepanym jajku, a nastepnie posypujemy maka – powtorz 2 razy. Calkowite wypelnienie zyl na miesie maka przyczynia sie do uzyskania zlotobrazowej skorki;
- 2 steki wlozyc na rozgrzana patelnie z maslem i smazyc przez 3-4 minuty, kontrolujac pojawienie sie zlotobrazowej skorki;
- nastepnie odwroc i przygotuj druga strone w taki sam sposob jak pierwsza, jednak przykrywajac ja pokrywka;
- Zdejmij patelnie z ognia, posol, pieprz i pozostaw mieso na patelni przez kolejne 2-3 minuty, gotujac na wolnym ogniu i wchlaniajac przyprawy. Nastepnie przenosimy na talerz i podajemy kotlety do stolu;
- nastepnie usmaz pozostale steki.
Opcja gotowania jest mozliwa, gdy steki sa solone i pieprzone przed obtoczeniem w mace. Mozesz tez smazyc bez jajek i maki, ale pamietaj, ze skorka maki pomaga zachowac soczystosc. Dlatego istnieje wiele sposobow na przygotowanie kotletow w ciescie.
Ze wzgledu na swoje wlasciwosci ciasto jest jednorodnym, nie gestym ciastem, ktore stosuje sie podczas smazenia roznych produktow w celu uzyskania jasnej skorki. Grubosc skorki zalezy od konsystencji ciasta, gestego lub plynnego, czyli im grubsze, tym grubsze. Do przygotowania ciasta stosuje sie zwykle skladniki – mleko, smietane, jajka, make. Dodatki moga obejmowac ziola, przyprawy, wino, a nawet piwo. Smak ciasta jest bardzo zroznicowany ? od slonego po slodki. Do przygotowania kotletow miesnych – ciasto jest darem niebios, ktory chroni przed utrata przydatnych wlasciwosci i zachowuje kruchosc kawalkow miesa. W standardowej recepturze make stosuje sie jako panierke, w recepturze z panierka jako skladnik ciasta. Dlatego przygotowanie kotleta w ciescie nie jest trudne.
Wymagane produkty:
Poledwica wolowa | 500 gramow |
---|---|
Oliwa z oliwek | 50 ml |
Kurze jajo | 1 szt. |
Maka | 5 lyzek. ja |
Jasne piwo | 100 ml |
majonez | 50g |
Czosnek | 1-2 zeby. |
Sol pieprz | smak |
Wymagany czas to 40 minut.
Zawartosc kaloryczna – 230 Kcal na 100 g.
Jak zrobic kotlety wolowe w ciescie na patelni:
- puree, suszone, pokrojone w rowne plastry mieso – lekko oderwane;
- ubite mieso natrzec sprasowanym czosnkiem, dodac sol i pieprz i pozostawic do namoczenia na czas przygotowania ciasta;
- do ciasta dodac piwo, make i majonez do ubitych jajek i dokladnie wymieszac, grubosc ciasta powinna przypominac smietane;
- podczas gdy patelnia sie nagrzewa, ugotowane steki wrzucamy jeden po drugim do ciasta;
- smazyc z kazdej strony zamkniete, czas zalezy od pojawienia sie zlotobrazowej skorki, zalezy to od wielkosci i grubosci kawalkow.
Ten przepis nadaje sie na kazdy dzien – ekonomicznie i szybko. Jesli jednak dodasz ananasa do swojego zwyklego przepisu, otrzymasz wspanialy swiateczny posilek.
Bedziesz potrzebowac:
Mieso wolowe | 500 gramow |
---|---|
Olej roslinny | 50 ml |
Kurze jajo | 1 szt. |
Ananas w puszkach | 1 sroda sloik. |
Ser | 100 gramow |
Sol, przyprawy, pieprz | smak |
Czas na gotowanie – 40 minut.
Wartosc energetyczna – 320 Kcal na 100 g.
Przepis krok po kroku:
- Pokroj czyste i suche mieso na male kawalki (mniejsze niz w przypadku standardowych kotletow, powinny byc wielkosci krazkow ananasa) i delikatnie odbij z obu stron, nacinajac zylki.
- natrzec sola i pieprzem;
- dokladnie wymieszaj jajka z pikantnymi ziolami (dobierz do gustu), mozliwe jest z drobno posiekanymi ziolami;
- zanurzanie kazdego kawalka w ciescie jajecznym, nakladanie na rozgrzana naoliwiona patelnie i smazenie z obu stron do uzyskania wymaganej skorki na malym ogniu, smazac jedna strone na otwartej patelni, druga przykrywka;
- gotowe kotlety ukladamy na naoliwionej blasze do pieczenia, na kazda porcje nakladamy pierscien ananasa;
- ser grubo starty, rownomiernie rozprowadzic na miesie pierscieniami;
- rozgrzej piekarnik, wloz do niego blache do pieczenia i pozostaw, az ser sie rozpusci, okolo 5 minut;
- wskazane jest uzycie go natychmiast po przygotowaniu.
Kotlety podawac do stolu, najlepiej z ziolami i warzywami. Prawidlowo ugotuj wolowine, a zachwycisz siebie i swoich bliskich wyjatkowymi i aromatycznymi potrawami.
Wyprobuj nasze przepisy na salatki z pomidorow i sera.
Jak zrobic pyszne ciasto czekoladowe z delikatnym kremem. Ten deser spodoba sie zarowno dzieciom, jak i doroslym.
Sprobuj ugotowac owsianke mleczna z kasza jaglana w multicookerze zgodnie z naszymi przepisami. Pokazemy Ci, jak przygotowac obfity i zdrowy posilek.
Klasyczny kotlet wolowy to dobrze ubity stek doprawiony przyprawami i usmazony na patelni. Ponizsze wskazowki pomoga Ci przygotowac to danie do perfekcji:
Biorac pod uwage te zalecenia, kazde danie z wolowiny z pewnoscia bedzie soczyste i smaczne. Smacznego!