Kotlety wolowe: przepisy krok po kroku, zawartosc kalorii, wskazowki

Dawno, dawno temu mieso smazone z koscia nazywano kotletem. Jednak z biegiem czasu danie sie zmienilo, stajac sie prawdziwym rarytasem. Dzis sa robione z mielonego lub skreconego miesa mielonego.

Soczyste kotlety wolowe: przepis krok po kroku
Jak gotowac pyszne paszteciki wolowe

Skladniki Ilosc
wolowina 1 kg
ziemniaki 1-2 szt.
cebula 1-2 glowy
jajka 1-2 szt.
czosnek 1-2 gozdziki
miazga chlebowa 100-150g
swieze mleko 150-200 ml
sol 10-15 g
pieprz czarny mielony lub mieszanka papryk smak
olej slonecznikowy 2-3 ul. lyzki
maka lub bulka tarta 300-400g
woda lub sos do duszenia (opcjonalnie) 100-150 ml
Czas gotowania: 85 minut Kalorie na 100 gramow: 255 Kcal

To danie z poledwicy wolowej moze nie tylko nakarmic cala rodzine, ale takze poczestowac gosci podczas swiatecznej uczty.

Przygotowanie soczystych kotletow wolowych krok po kroku:

  • Rozmrozone lub schlodzone mieso nalezy myc pod biezaca woda, a cebule, ziemniaki i czosnek obrac i obrac. Nastepnie wolowine i warzywa nalezy pokroic na kawalki nadajace sie do dalszego posiekania;
  • Przygotuj mieso mielone, przewijajac mieso i warzywa w maszynce do miesa lub robocie kuchennym. Jesli powstale mieso mielone nie jest wystarczajaco miekkie, nalezy je ponownie przewinac;
    przekrec mieso mielone
  • Miazge chlebowa polac mlekiem, pozostawic przez kilka minut do zmiekczenia, nastepnie odcisnac i wymieszac mase kotletowa;
    moczyc chleb
  • Wbij jajka kurze do miesa mielonego, dodaj sol i przyprawy;
    dodaj jajka
  • Mieso mielone odpowiednio zagniesc, najpierw duza lyzka, potem rekoma;
  • Poloz na ogniu gleboka, gruboscienna patelnie, wlej do niej olej, podgrzej;
  • W tym samym czasie uformuj male kotlety z miesa mielonego rekami i obtocz je ze wszystkich stron w mace lub bulce tartej;
    zrob kotlet
  • Smazyc przez 5-10 minut z kazdej strony na srednim ogniu. Obroc kotlety drewniana lub metalowa szpatulka;
  • Nastepnie, w razie potrzeby, mozna je lekko zgasic pod zamknieta pokrywka, zmniejszajac plomien pod patelnia i dodajac do niego sos smietanowy lub wode. Lekko posolic sos. Gotuj nie dluzej niz 10 minut.
    smazyc kotlety
  • Gotowe kotlety wolowe nalezy ulozyc na szerokim naczyniu i w razie potrzeby polac sosem. Do podlewania mozesz uzyc tego samego sosu, w ktorym byly duszone, lub mozesz go ugotowac osobno. Podawac z prostym dodatkiem warzyw lub platkow zbozowych.

    Domowe kotlety sa najczesciej przygotowywane z mieszanego miesa mielonego. Dla niego wieprzowina i wolowina sa brane w rownych proporcjach.

    Skladniki:

    • wolowina – 300-400 g;
    • wieprzowina – 200-300 g;
    • cebula – 1 szt .;
    • jajko kurze – 1 szt .;
    • miazsz bialego chleba – 100-150 g;
    • swieze mleko – 150 ml;
    • maslo – 2-3 lyzki. l;
    • slonecznik lub oliwa z oliwek – 2-3 lyzki. l;
    • maka lub krakersy do panierowania – 200-300 g;
    • sol – 7-10 g;
    • mielony czarny i ziele angielskie do smaku.

    Czas gotowania wynosi 45-50 minut.

    Zawartosc kaloryczna 100 g – 270 kcal.

    Przygotowanie:

    posiekane kotlety

  • W razie potrzeby mieso rozmrozic lub od razu schlodzic, oplukac i pokroic na male kawalki. Nastepnie zmiel wolowine i wieprzowine na zwykle mielone;
  • Cebule obrac, drobno posiekac i smazyc na zloty kolor na odrobinie masla lub oleju roslinnego. Cebule doprawic odrobina soli i pieprzu, ostudzic i wlac do miesa mielonego razem z olejem;
  • Miazsz chleba lub bochenka wlozyc do glebokiej miski, zalac mlekiem, odstawic na 2-5 minut do zmiekniecia, odcisnac i wmieszac mieso mielone;
  • Rozbij jajko kurze do osobnej miski, oddziel zoltko od bialka. Dodaj rowniez zoltko do mielonego miesa, posol i pieprz przygotowana mieszanke. Samo mieso mielone nalezy ugniatac rekami, nalezy je kilkakrotnie ubic na misce;
  • Bialko ubic trzepaczka lub mikserem na mocna piane, wlac do miesa mielonego, a nastepnie ponownie wymieszac mase kotletow;
  • Uformuj male kotlety tej samej wielkosci i obtocz je w bulce tartej lub mace;
  • Wlej warzywa i maslo na patelnie, podgrzej, wloz kotlety;
  • Smazyc z obu stron na zloty kolor, nastepnie zmniejszyc ogien pod patelnia, dodac do kotletow 100 ml wody, lekko posolic wode, przykryc i gotowac jeszcze 5-7 minut.
  • Kotleciki wieprzowo-wolowe podawac z dodatkiem warzywnym.

    kotlety z indyka

    Kotlety z miesa mielonego uwazane sa za szczegolny przysmak. Najlepiej dla nich wybieraja najbardziej soczyste kawalki wolowiny.

    Skladniki:

    • 500 g poledwicy wolowej;
    • 2 szt. cebule;
    • 2 zabki czosnku;
    • 2 szt. jajka kurze;
    • 5 g soli;
    • 5 g mielonego czarnego pieprzu;
    • 1 peczek pietruszki;
    • 70-100 g maki do odkostniania kotletow;
    • 2-4 ul. lyzki oleju roslinnego do smazenia.

    Czas gotowania wynosi 50-60 minut.

    Zawartosc kaloryczna 100 g – 184 kcal.

    Jak gotowac:

  • Najpierw pokroj umyte i schlodzone (aby bylo latwiej kroic) mieso na duze kawalki, nastepnie usun zyly i blone dziewicza, a nastepnie posiekaj zaostrzonym siekiera lub specjalnym nozem. Sprobuj zmielic mieso jak najmniejsze, a kawalki powinny byc w przyblizeniu tej samej wielkosci, aby gotowe mieso mielone mialo jednolita konsystencje;
  • Cebule, czosnek i pietruszke umyc, obrac i drobno posiekac nozem. Wszystko razem wymieszaj w glebokiej misce, dodaj jajka i przyprawy do masy kotletowej;
  • Zagniesc mieso mielone, a nastepnie wlozyc do lodowki na co najmniej pol godziny;
  • Nastepnie nalezy uformowac male kotlety, nadajac im lekko splaszczony ksztalt;
  • Nastepnie nalezy je zwinac w make i smazyc z obu stron przez 2-3 minuty na zloty kolor, a nastepnie wyjac z patelni, przekladajac na blache do pieczenia;
  • Blache do pieczenia z kotletami wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz do 20 minut.
  • Dowolny sos mozna przygotowac osobno. Podawac z dodatkiem platkow zbozowych lub warzyw.

    Aby przygotowac to oryginalne danie miesne, bedziesz potrzebowac kilku paskow boczku lub bekonu. To oni nadaja gotowym kotletom szczegolny pikantny smak i soczystosc.

    Skladniki:

    kotlety wolowe

    • mielona wolowina – 600 g;
    • boczek lub szynka pokrojona w cienkie dlugie plastry – 150 g;
    • chleb – 4-6 opiekanych lub suszonych kawalkow;
    • olej roslinny – 2-3 lyzki;
    • sol i pieprz do smaku;
    • zielenie i mielone orzeszki pinii do serwowania dania.

    Czas gotowania to 40-50 minut.

    Zawartosc kaloryczna 100 g – 250 kcal.

    Metoda gotowania:

  • Do podwojnie skreconej mielonej wolowiny dodaje sie przyprawy. Nastepnie powstaja kotlety;
  • Owija sie je w kolko kawalkami boczku lub szynki. Aby utrzymac je w formie, sa zapinane na szpikulce;
  • Kotlety smazymy na patelni po 5-10 minut z kazdej strony, do miekkosci.
  • Przed podaniem szaszlyki sa ostroznie usuwane, kotlety ukladane na opiekanych kawalkach chleba, a na wierzchu ozdobione ziolami i orzechami.

    indyk w sosie
    Stroganow z kurczaka wolowego to delikatne mieso, ktorego potrzebujesz, aby moc odpowiednio ugotowac.

    Jak zrobic medaliony wolowe – zebralismy najlepszy wybor przepisow, ktore zdecydowanie powinienes zapisac.

    Mongolski przepis na mieso od Rosenbauma. Niezwykle polaczenie smakow – przepis tutaj.

    Kotlety wolowe okaza sie lekkie i soczyste, jesli podczas ich przygotowania bedziesz przestrzegac kilku wiekowych zasad:

  • Wybierajac mieso, nalezy preferowac kawalek mostka, lopatki lub poledwicy. I lepiej, jesli to mieso jest tluste;
  • Idealnie mieso na kotlety powinno byc swieze i schlodzone. Ale jesli kawalek zostal zamrozony, musisz go prawidlowo rozmrozic – w chlodnym miejscu, chronionym przed swiatlem slonecznym i goracym powietrzem. Proces rozmrazania zajmie duzo czasu, ale mieso zachowa soki;
  • Mielony kotlet powinien byc delikatny. Aby to zrobic, jest kilkakrotnie przewijany przez maszynke do miesa, a podczas wyrabiania jest uderzany o miske lub stol. Posiekane mieso mielone ugniata sie dokladniej niz skrecane w maszynce do miesa;
  • Jesli mieso mielone jest przygotowywane w zapasie i zostanie zamrozone, nie trzeba niczego do niego dodawac. Wszystkie pozostale skladniki oprocz miesa i przypraw nalezy wymieszac bezposrednio przed rzezbieniem kotletow;
  • Istnieje wiele sposobow na dodanie soczystosci do mielonej wolowiny. Najprosciej jest dodac do niego troche mielonej wieprzowiny. Ale oprocz tego mozesz tez dodac surowe warzywa: ziemniaki, marchew, buraki, dynie czy cukinie. Potrzebujesz bardzo malo warzyw i nalezy je zwinac w maszynce do miesa lub drobno starte. Cebula jest zawsze dodawana;
  • Jesli przed wyrabianiem miesa mielonego dodaj 1-2 lyzki. lyzki lodowatej wody lub roztopionego masla, stanie sie jeszcze bardziej soczyste;
  • Aby kotlety wolowe nie rozpadaly sie podczas smazenia, do mocowania miesa mielonego dodaje sie do niego chlodne ubite bialko jaja lub chleb nasaczony mlekiem. Chleb moze byc pszenny lub zytni, ale wazne jest, aby nie byl swiezy, ale juz wysuszony;
  • Przed rzezbieniem gotowe mieso mielone nalezy schlodzic przez pol godziny;
  • Podczas smazenia kotlety uklada sie na juz goracej, ale nie przegrzanej patelni. Najpierw smazy sie je na duzym ogniu przez 2 minuty, a nastepnie, zmniejszajac plomien o polowe, przez kolejne 3-5 minut z kazdej strony;
  • Gotowe danie gotuje sie w piekarniku lub na patelni pod szczelna pokrywka przez kolejne 5-10 minut. Na tym samym etapie mozesz dodac do niego sos lub smietane.
  • Powstale kotlety wolowe beda mogly konkurowac z nawet najbardziej wykwintnym daniem swiatecznego stolu.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko