Kotlety z cukinii: przepisy ze zdjeciami, zawartosc kalorii, wskazowki

Kazda dieta, taka jak post, jest ograniczeniem w jedzeniu. Ale dania bezmiesne sa rowniez bardzo smaczne i satysfakcjonujace. Zwlaszcza jesli sa to nalesniki i kotlety z cukinii.

Klasyczny przepis
Jak zrobic soczyste kotlety z cukinii

Skladniki Ilosc
cukinia 350-450g
maka pszenna 40-50 g
jajko kurze 1-2 szt.
czosnek 2 gozdziki
olej roslinny 70 ml
sol i pieprz smak
Czas gotowania: 20 minut Kalorie na 100 gramow: 141 Kcal

Kroki gotowania:

  • Umyta i obrana cukinie zetrzyj na grubej tarce, przeloz do miski i odstaw na 5-10 minut;
  • W tym czasie w osobnej misce wymieszaj surowe jajko, sol, make i zmiazdzony lub drobno starty czosnek. Musisz mieszac, az do uzyskania jednorodnej elastycznej masy;
  • Cukinie wycisnac i przelozyc do ciasta, wszystko ponownie dobrze wymieszac. Jesli uzyskana masa wydaje sie zbyt gesta, mozna do niej wlac troche soku, a jesli jest zbyt plynna, nalezy rowniez dodac make. Aby sprawdzic konsystencje, po prostu nabierz lyzka porcje ciasta. Nie powinno z niego splywac;
  • Wlej olej na patelnie tak, aby dno bylo zamkniete o 2-3 milimetry, nastepnie umiesc patelnie na ogniu i podgrzej;
  • Gdy maslo sie rozgrzeje, wloz do niego lyzka kilka ciastek. W takim przypadku plomien pod patelnia mozna zmniejszyc do srodka, aby nalesniki byly nie tylko smazone na brzegach, ale rownomiernie upieczone;
  • Po zrumienieniu kotletow z jednej strony odwroc je i usmaz z drugiej. Przyblizony czas gotowania jednej porcji to 4-5 minut.
  • Gdy kotlety sa calkowicie gotowe, nalezy je wyjac z patelni i podac na stole wraz z dowolnym dodatkiem warzywnym lub zbozowym. Mozesz rowniez dodac do nich sos smietanowy.

    Gdy cukinii jest malo, a chcesz cieszyc sie pysznymi nalesnikami warzywnymi, do ciasta mozesz dodac ziemniaki.

    Skladniki:

    kotlety z dyni

    • cukinia – 200-250 g;
    • ziemniaki – 200-250 g;
    • maka pszenna – 50-70 g;
    • jajko kurze – 1-2 szt .;
    • czosnek – 2-3 zabki;
    • olej roslinny – 100 ml;
    • sol i pieprz do smaku;
    • swieze ziola (pietruszka, koperek) – do smaku.

    Czas gotowania to 30-35 minut.

    Zawartosc kaloryczna na 100 g – 154 kcal.

    Jak prawidlowo gotowac:

  • Zetrzyj i wycisnij czysta cukinie. Obierz surowe ziemniaki, a nastepnie zetrzyj i wycisnij nadmiar soku;
  • W osobnej misce wymieszac jajko, przyprawy, make, posiekany lub zmiazdzony czosnek i posiekane swieze ziola. Mieszaj, az mieszanina bedzie gladka;
  • Dodaj tam wycisniete warzywa, ponownie wymieszaj i ocen grubosc ciasta. Jesli wydaje sie zbyt plynny, dodaj troche maki;
  • Wloz pierwsza porcje kotletow warzywnych na rozgrzana i naoliwiona patelnie. Niech sie zarumieni z jednej strony i lekko wysuszy na wierzchu. Nastepnie nalesniki mozna odwrocic i usmazyc z drugiej strony. Ogien nie powinien byc ani za silny, ani za slaby.
  • To danie jest bardziej harmonijne w smaku, poniewaz ziemniaki dobrze uzupelniaja cukinie. W razie potrzeby surowe ziemniaki mozna zastapic puree ziemniaczanym ugotowanym bez mleka i masla. Wtedy danie bedzie potrzebowalo mniej maki, poniewaz ciasto bedzie bardziej suche.

    Jako dodatek do takich kotletow najlepiej uzywac gotowanych platkow zbozowych lub makaronu.

    losos w sosie
    Losos w kremowym sosie – latwo gotowac rybe, ale zeby nie wyschla, potrzebny jest sos. Dowiedz sie, jak wybrac sos w naszym artykule.

    Zwroc uwage na przepis na Pikantny Kurczak z Sosem Teriyaki.

    Kuchnia kaukaska wyroznia sie pikantnoscia i bogatym smakiem, sprobuj ugotowac rosol z kurczaka kharcho zgodnie z naszymi wskazowkami dotyczacymi przepisow.

    Czego potrzebujesz:

    • cukinia – 500 g;
    • platki owsiane – 3 filizanki;
    • jajko kurze – 1 szt .;
    • cebula – 1 szt .;
    • czosnek – 1 zabek;
    • slonecznik lub oliwa z oliwek do smazenia – 0,5 szklanki;
    • ziola, sol i przyprawy do smaku.

    Czas gotowania to 20-35 minut.

    Zawartosc kaloryczna na 100 g – 147 kcal.

    Prawidlowe gotowanie chudych kotletow:

    kotlety z cukinii

  • Zmiel platki w blenderze, mlynku do kawy lub robocie kuchennym. W powstalej formie dodaj do cukinii. Lub platki mozna gotowac we wrzacej wodzie przez 15 minut, a nastepnie wyciskac i przesylac do ciasta;
  • Cukinie nalezy zetrzec i wycisnac, polaczyc ze zbozami, surowym jajkiem, posiekanymi ziolami, drobno posiekana cebula, zmiazdzonym czosnkiem, sola i przyprawami. Ciasto dokladnie wymieszac lyzka;
  • Za pomoca lyzki uformuj kotlety z masy i smaz je z kazdej strony na goracym oleju roslinnym przez 3-5 minut.
  • Przed podaniem nalesniki z cukinii mozna udekorowac gestym sosem smietanowym i ziolami.

    To danie rozni sie od podobnych tym, ze mozna je gotowac z jajkami lub bez. Platki owsiane same zwiaza ciasto. Ale lepiej, aby platki zostaly wstepnie zaparzone wrzatkiem.

    Nalesniki z cukinii moga byc prawdziwym swiatecznym daniem, gdy gotowane sa z mielonym miesem i serem.

    Potrzebne Skladniki:

    • cukinia – 500 g;
    • mieso mielone (kurczak, wolowina lub wieprzowina) – 200-250 g;
    • cebula – 1 szt .;
    • jajko kurze – 1 szt .;
    • maka pszenna – 4-5 lyzek. lyzki;
    • ser twardy – 100-200 g;
    • czosnek – 1-2 zabki;
    • ziola, sol i przyprawy do smaku.

    Czas gotowania – 35-45 minut.

    Zawartosc kaloryczna na 100 g – 130-160 kcal.

    Zasady gotowania:

  • Mieso mielone smazy sie z drobno posiekana cebula, solona i odrobina pieprzu. Nastepnie pozostaw do ostygniecia;
    zrobic mieso mielone
  • Cukinie sa myte, tarte i wyciskane, po czym miesza sie je z miesem mielonym, jajkami, przyprawami i maka;
    tarta cukinia
  • Ser naciera sie na grubej tarce i, w razie potrzeby, dodaje sie do samego ciasta lub stosuje jako proszek na uformowanych kotletach;
    robic kotlety
  • Posmaruj blache do pieczenia olejem lub przykryj papierem do pieczenia. Nalesniki w ksztalcie lyzki uklada sie na wierzchu i posypuje serem;
  • A wszystko to trafia do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni, gdzie piecze sie przez 20 minut.
    usmazyc kotlety
  • Powstale kotlety pozostawia sie do lekkiego ostygniecia, aby skorka sera stwardniala. Podaje sie je z dodatkiem gotowanych lub smazonych ziemniakow.

    Czego potrzebujesz:

    • dowolny filet rybny (morszczuk, dorsz) – 500 g;
    • cukinia – 200 g;
    • jajko – 1 szt .;
    • kasza manna – 2-3 lyzki stolowe. lyzki;
    • cebula – 1 szt .;
    • czosnek – 1-2 zabki;
    • ziola, sol i przyprawy do smaku.

    Czas gotowania to 30-45 minut.

    Zawartosc kaloryczna na 100 g – 139 kcal.

    Jak prawidlowo gotowac:

  • Zwin filet rybny w maszynce do miesa lub blenderze. Mozesz takze wziac gotowa rybe mielona;
  • Do mielonego miesa dodac zmielone lub drobno starte warzywa: cebule i czosnek;
  • Cukinie owin lub zetrzyj osobno i pozwol, aby sok z niej splynal. Nastepnie – mieszamy mase z mielona ryba, ubitym jajkiem, przyprawami, sola i kasza manna;
  • Mieso mielone dokladnie wymieszac lyzka i odstawic, aby kasza manna peczniela;
  • Uformuj schludne kotlety i wloz do specjalnego pojemnika do gotowania na parze w multicookerze;
  • Wlej goraca wode do miski multicooker, zainstaluj pojemnik do gotowania na parze i ustaw tryb ?Steamer? lub ?Gotowanie?. Nastepnie musisz zamknac pokrywe i uruchomic program na 25-30 minut. Po tym czasie placki rybne z cukinia powinny byc gotowe.
  • To pyszne danie nadaje sie nie tylko do diety na czczo czy niskoweglowodanowej, ale takze dla dzieci.

    Takie paszteciki z dyni mozna smazyc w powolnej kuchence. Aby to zrobic, posmaruj miske olejem, poloz uformowane kotlety na dnie i ustaw na urzadzeniu tryb ?Fry? lub ?Piekarnik?. W takim przypadku kotlety nalezy rowniez odwrocic, tak jak podczas gotowania na kuchence gazowej lub elektrycznej.

    Jesli po prostu wezmiesz pierwsza napotkana cukinie i pospiesz sie, aby zrobic z niej kotlety, pozadane danie moze okazac sie zbyt plynne, bezksztaltne, a nawet wcale niesmaczne. Aby temu zapobiec, wystarczy postepowac zgodnie z radami doswiadczonych kucharzy.

  • Do kotletow i nalesnikow z cukinii mozesz wziac zarowno mlode, jak i stare warzywo. Dobrze umyj mloda cukinie. Nastepnie mozna go natrzec skorka i nasionami. Ale jesli skorka jest nawet troche szorstka lub zepsuta, lepiej ja usunac. Jesli cukinia jest stara, nalezy ja wyczyscic, a nasiona usunac;
  • Po obraniu cukinie nalezy zetrzec na grubej tarce lub skrecic maszynka do miesa lub blenderem. Nastepnie pozostawic cukinie na chwile w spokoju, a nastepnie wycisnac lub osuszyc sok durszlakiem. Pozostawi to nadmiar wilgoci, wiec przy dalszym przygotowaniu ciasto nie bedzie zbyt plynne;
  • Im grubsze i bardziej suche ciasto na paszteciki i nalesniki z dyni, tym lepiej sie piecze. Zbyt cienkie ciasto dluzej pozostaje wilgotne. Musisz zagniesc ciasto lyzka;
  • Aby gotowe nalesniki nie byly zbyt tluste, po wyjeciu ich z patelni nalezy je ulozyc na specjalnym talerzu, na ktorym beda splywac, lub osuszyc recznikiem papierowym;
  • Mozesz po prostu wlac jajko kurze do ciasta lub mozesz wstepnie ubic z sola. Wtedy kotlety okaza sie bardziej miekkie, ale podczas wyrabiania ciasto zbierze wiecej maki;
  • Zamiast maki do ciasta mozesz uzyc kaszy manny. Ale potem, przed smazeniem lub pieczeniem, gotowe mieso mielone powinno stac samo przez kolejne 20 minut. W tym czasie kasza manna puchnie, dzieki czemu kotlety wyjda wspanialsze;
  • Pietruszka i chmeli-suneli to najlepsze przyprawy do potraw z cukinii;
  • Jesli oprocz warzyw w ciescie znajduje sie mielona ryba lub mieso, to kotlety z niego nalezy przed smazeniem zawinac w make lub bulke tarta;
  • Aby ulatwic formowanie kotletow rybnych lub miesnych z cukinia, rece powinny byc mokre.
  • Kotlety z cukinii sa dozwolone w wiekszosci diet zdrowotnych. A dzieki swojemu skladowi spozywa sie je nawet podczas najsurowszego postu.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko