Krem do roz na torcie: przepisy, metody zdobienia

Mozesz ozdobic domowe ciasto nie tylko mastyksem. Mozesz uzyc lzejszych i delikatniejszych roz. To klasyka ozdob cukierniczych: nigdy nie traca na popularnosci i zawsze przyciagaja wzrok milosnikow slodyczy. I mozesz je gotowac na kilka sposobow i technik.

Przepis na krem ??bialkowy
Jak zrobic krem ??do robienia roz na torcie

Skladniki Ilosc
woda 70 ml
cukier 0,2 kg
bialka jaj kurzych 3 szt.
sok z cytryny 5 ml
Czas gotowania: 20 minut Kalorie na 100 gramow: 240 Kcal

Jak ubic smietane na roze na torcie:

  • Wsyp cukier do miski lub rondla, a nastepnie dodaj tutaj wode. Podpal;
    Dodaj cukier
  • Powstaly syrop nalezy gotowac przez piec minut, cieplo jest srednie, wszystkie ziarna cukru musza sie rozpuscic;
  • Nastepnie dodaj troche soku z cytryny lub mozesz uzyc kwasu cytrynowego, tylko kilka ziaren. Mieszaj i wylaczaj, wyjmij z cieplego pieca;
    pokonac bialych
  • Wez bialka, koniecznie schlodzone. Dodaj do nich szczypte soli i zacznij ubijac mikserem, aby uzyskac mocna piane;
    dodaj cytryne
  • Cienkim strumieniem wlac goracy syrop i dalej ubijac miksture. Smietanka i miska nagrzeja sie i musisz dalej pracowac z mikserem, az ostygna;
    krem bialkowy
  • Nastepnie mozna go przeniesc do torby cukierniczej. W razie potrzeby dodaj barwnik spozywczy na koncu trzepaczki i jeszcze troche zamieszaj.
    • 45 g cukru;
    • 0,1 kg oleju;
    • 60 ml wody.

    Czas: 30 min.

    Kalorie: 452.

    Jak pokonac:

  • Wlej cukier do rondla;
  • Nastepnie wlej tutaj wode i podpal. Ciagle mieszajac lyzka, musisz osiagnac rozpuszczenie ziaren;
  • Gdy pojawi sie piana, nalezy ja usunac, wylaczyc kuchenke i schlodzic syrop;
  • Rozpusc maslo w glebokiej misce;
  • Nastepnie ubijaj mikserem przez okolo dwanascie minut, az uzyskasz biala puszysta mase;
  • Bez wylaczania miksera nalezy stopniowo wlewac syrop;
  • W tej chwili mozesz dodawac barwniki lub smaki;
  • Ubijaj przez kolejne dziesiec minut, nie wiecej, po czym mozesz go uzyc do dekoracji i miedzywarstwy.
    • 0,2 kg oleju;
    • 60 g cukru;
    • 2 jajka;
    • 90 ml mleka.

    Czas: 40 min.

    Kalorie: 427.

    Jak pokonac:

  • Wlej mleko do rondla i podpal;
  • Od razu dodaj cukier i caly czas mieszaj. Poczekaj, az sie zagotuje i natychmiast wylacz;
  • W innej misce ubij jajka mikserem. Kontynuujac ubijanie, musisz tutaj wlac gorace mleko. Musisz dzialac szybko;
  • Wroc do ognia, kontynuuj mieszanie i prawie zagotuj, nastepnie wyjmij z pieca i lekko ostudz;
  • W innej misce ubij maslo. Pozadane jest, aby byl w temperaturze pokojowej, co przyspieszy proces. Pokonaj, az bedzie puszysty, bedzie bialy;
  • Nastepnie wlej mieszanke mleka do masla, nie przestajac sie wtracac. Nastepnie ugniataj wszystko, az bedzie gladkie i puszyste. Ostudzic.
  • https://notefood.ru/retsepty-blyud/salaty-i-zakuski/s-vetchinoj-i-gribami.html
    Salatka z szynka i pieczarkami ? zapoznaj sie z przepisem na to niesamowite danie.

    Jak gotowac gulasz z baklazana.

    Przystawki z goracego chleba pita – zapoznaj sie z naszym wyborem przepisow.

    Aby stworzyc roze, nie mozesz obejsc sie bez specjalnych urzadzen. Na szczescie sa dosc podstawowe.

    Potrzebujesz worka do szprycowania z co najmniej jednym prostym mocowaniem. Potrzebny bedzie rowniez gwozdz do ciasta, wystepuja w roznych srednicach. Potrzebny jest papier do pieczenia i maly kawalek biszkoptu w ksztalcie rozka lub marcepanu, bo na tym podlozu wyrosnie roza.

    Wiec zacznijmy:

  • Papier do pieczenia nalezy pociac na rowne kwadraty, nieco wieksze niz przyszla roza;
  • Nastepnie ten kwadrat z kropla kremu nalezy przykleic do gwozdzia do ciasta;
  • W ten sam sposob na krople kremu nalezy przykleic marcepan lub herbatnik w ksztalcie rozka do kartki papieru. Musisz przykleic szeroka czesc;
  • Wez plaska dysze, jesli jest, i zainstaluj ja w torbie na ciasto, a nastepnie wypelnij ja smietana;
  • Delikatnie obracajac paznokiec w jednej rece, uzywajac kremu i strzykawki, naloz na stozek podstawe rozyczki;
  • Co wiecej, kontynuujac obracanie, musisz zrobic wokol trzech platkow roz. Jeden platek zajmuje okolo jednej trzeciej obwodu stozka, moga i powinny byc lekko nalozone na siebie;
  • Nastepna warstwa sklada sie z tych samych gwaltownych ruchow: piec platkow, wielkosci jednej piatej calego kola;
  • Powtorz to samo, robiac juz siedem platkow na nastepnej warstwie;
  • Ostroznie zdejmij gotowa roze z paznokcia. W razie potrzeby powtorz to samo z reszta szyszek;
  • Gotowe kwiaty nalezy wlozyc do lodowki. Musza byc usuniete wraz z papierem cukierniczym;
  • Gdy roze sa zimne, mozna je przyczepic do ciasta;
  • Co wiecej, ze specjalnej dyszy i zielonego kremu mozesz stworzyc zgrabne liscie i lodygi roz bezposrednio na torcie.
  • Alternatywnie mozesz to zrobic znacznie latwiej. Mozesz po prostu uzyc specjalnego mocowania worka do szprycowania. Wyciskajac czesc kremu bezposrednio na ciasto, mozesz od razu zrobic najprostsze kwiaty. Nie beda wygladac tak bardzo jak prawdziwe roze, jak przy bardziej wyrafinowanych technikach. Ale jesli wezmiesz dosc szeroka dysze o srednicy poltora centymetra, mozesz uzyskac otwarta roze.

    Ponadto z takich dysz mozna wykonac zarowno zamkniete, jak i otwarte rodzaje gwiazdek, faliste wzory, wyplatac kosze, tworzyc cale rafy, choinki itp. I mozesz tworzyc najprostsze szczyty, jak chcesz.

    Roze mozna dowolnie ukladac, wszystko zalezy od stylu ciasta. Moga lezec na fali i pieknie, gdy nie ma symetrii. Te roze swietnie nadaja sie do dwoch lub wiecej warstwowych ciast.

    Mozesz upuscic cala siec roz i lisci z gory wzdluz bokow w postaci fali. Mozna ozdobic koszem kwiatow. I mozesz to zrobic w formie bukietu kwiatow lub nawet jako prezentu, nie zapominajac o wstazkach. Za pomoca satynowych wstazek mozesz pieknie podkreslic kwiaty.

    Wazna role odgrywa kolor roz. Ciasto moze byc calkowicie biale lub miec cala palete. Mozesz laczyc tylko zimne kolory: niebieski, niebieski, turkusowy. Czerwone roze na bialej podstawie wygladaja pieknie. Delikatne ciasta uzyskuje sie za pomoca dekoracji w odcieniach rozu, fioletu, brzoskwini.

    Roze pieknie uzupelniaja nie tylko liscie czy wstazki. Mozesz uzyc jadalnych koralikow, golebi, roznych marszczen mastyksowych, iskierek, czekoladowych napisow. Mozesz tez napisac cos samemu z cienkim strumieniem smietany lub czekolady na wierzchu.

    Robienie takich jadalnych kwiatow wymaga troche praktyki i duzo wyobrazni. Roze moga byc ogromne, a moze setki malych. Moga byc czarne i zlote, z perlami w srodku. Mozesz tworzyc bez konca!

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko