Krem kokosowy – korzysci i szkody

Krem kokosowy

To jest krem ????wyciagniety z kokosa. Produkt jest bardzo podobny do mleka kokosowego, ale rozni sie od niego konsystencja. Smietanka ma gestsza strukture, zblizona do kremu i zawiera mniej wody niz mleko. Smak kremu kokosowego jest umiarkowanie slodki, bogaty i miekki.

Produkt jest aktywnie wykorzystywany w Europie i Azji do przygotowania roznych zup, przystawek, przysmakow, sosow, ryb, mies i dan na slodko. Krem jest bogaty w cenne skladniki odzywcze i zawiera:

  • Bialka (3,5 grama na 100 gramow produktu).
  • Tluszcz (35 gramow na 100 gramow produktu).
  • Weglowodany (5 gramow na 100 gramow produktu).
  • Wielonienasycone kwasy tluszczowe Omega-3, Omega-6 i Omega-9.
  • Celuloza.
  • Popiol.
  • Witaminy z grupy A, B, C, PP.
  • Mikro- i makroelementy: potas, sod, fosfor, magnez, wapn, mangan, miedz, zelazo, cynk, selen.

Zawartosc kalorii w produkcie wynosi 330 kalorii na 100 gramow.

Bazyliszek A: Bioteka Organiczny Krem Kokosowy

Czesc wszystkim! Krem kokosowy jest czesto stosowany w deserach i egzotycznych daniach orientalnych. Nie jest latwo wybrac produkt wysokiej jakosci, poniewaz kokosy nie rosna w Rosji … a przede wszystkim z punktu widzenia technologii krem ??kokosowy nie jest kremem

Od czasow starozytnych ludy slowianskie nauczyly sie zbierac smaczne ?wierzcholki? z powierzchni osiadlego mleka. Dla wygody osiadle mleko wylewano ze specjalnych pojemnikow przez kran i pojawilo sie slowo ?krem?. A mleko kokosowe to ten sam krem ??kokosowy, tylko rozcienczony woda. W koncu oba produkty sa pozyskiwane z miazszu dojrzalego kokosa.

Dlatego organiczne mleko kokosowe jest na pierwszym miejscu w skladzie kremu kokosowego petersburskiej marki Bioteka LLC. W metalowej puszce ze smietanka (pojemnosc 400 ml, rozowa etykieta) mleko kokosowe to 92% (dla porownania samo mleko w puszce z niebieska etykieta zawiera 71% mleka kokosowego). Pozostale 8% skladu to woda (nieco ponad 7%) oraz naturalny zageszczacz ? organiczna guma guar.

Ten stosunek mnie zaintrygowal, mowie ci! Faktem jest, ze wczesniej kupowalam kremy kokosowe, a ich sklad byl wskazywany inaczej, np.: 70% miazga kokosowa, 30% woda. Lub 80% miazgi kokosowej i okolo 20% wody. Te kremy pochodzily z Tajlandii, Bioteka wspolpracuje z dostawca z Wietnamu. Ale mysle, ze nie chodzi o geografie.

Na opakowaniu kremu Bioteka znajduje sie bialo-zielone kolko – ikona certyfikatu Usda Organic. Ten poziom certyfikacji gwarantuje, ze co najmniej 95% uzywanych surowcow jest pochodzenia organicznego. Na przyklad surowce do produktow pozyskiwane sa wylacznie z certyfikowanych upraw ekologicznych, sa produkowane wylacznie przy uzyciu technologii przyjaznych srodowisku. W kazdym razie po otwarciu puszki widzimy w srodku wlasnie referencyjny krem ??kokosowy – gesta, biala, lekko slodkawa mase, podobna do roztopionych lodow.

Pod wzgledem zawartosci tluszczu mleko kokosowe znacznie przewyzsza mleko krowie, zawiera 17-19% tluszczu. Zawartosc tluszczu w kremie jest jeszcze wyzsza, od 22 do 24%. Dlatego pomimo wysokiej wartosci energetycznej, braku cholesterolu, nasycenia witaminami, wapniem i potasem, czysty krem ??kokosowy nalezy spozywac w niewielkich ilosciach. Nie sa zalecane dla osob ze sklonnoscia do biegunek lub alergikow.

Ale dla tych, ktorzy nie toleruja laktozy, krem ??kokosowy jest dobra alternatywa dla tradycyjnych. Urozmaicaja diete wegetarian i wegan. Mozesz dodac smietanke kokosowa do kawy, zastapic nia mleko i smietanke w zwyklych przepisach naszej kuchni w sosach, zupach, platkach zbozowych i deserach, a takze przygotowac dania orientalne

Sprobujmy produktu. Smak kokosowy jest subtelny, nie natretny i nie ?odwala nog?, mleczno-kremowy smak nie jest wyczuwalny, ale wyrazona jest slodkawa nuta. Wyglada jak lagodnie slodki krem ??kokosowy. Wloz do lodowki, produkt stanie sie gesty jak wiejska smietana i rozsmaruje sie na ciasteczkach!

Do filizanki wkladamy lyzke kremu kokosowego, a nastepnie wlewamy do filizanki kawe z automatu.

Zaleca sie mieszanie kawy, w przeciwnym razie bogata smietanka pozostanie na dnie kubka. Nie zapominaj, ze musisz dodac cieply krem ??kokosowy (zimny gesty). Na powierzchni utworzyla sie mocna, lekka pianka kawowa. Milosnicy mleczno-kremowego smaku beda zawiedzeni – goryczka czarnej kawy jest zmiekczona, ale napoj nie ma smaku mlecznej smietanki. Ale nie pachnie kokosem, jak zwykle marki z supermarketu. Kokos jest ledwo wyczuwalny tylko po zapachu.

Nie wzialbym tak po prostu takiej smietanki do kawy – sa tluste i osadzaja sie na dnie, tak jak wlewa sie smietanke do kawy. Duzo ciekawsze jest zastosowanie kremu kokosowego do gotowania.

W najprostszej postaci umiesc lyzke smietany w platkach owsianych. Owsianka jest gotowana w wodzie, a nie w mleku, ale nie zauwazysz tego ani w wygladzie, ani w smaku. Nie bedzie tez smaku kokosowego.

A teraz proponuje bardzo oryginalny, czysto weganski przepis na ?orientalne korzenie?, szybko i latwo przyrzadzone z dostepnych produktow ? spaghetti z sosem kolendrowo-pieczarkowym.

Uzywany do gotowania:

160 gram pieczarek

1 peczek kolendry (okresl ilosc zieleni do smaku)

200 ml (pol puszki) kremu kokosowego.

1/2 soku z limonki (dozwolona zwykla cytryna).

1/2 lyzeczki zielonej pasty curry

160 gramow spaghetti lub podobnego cienkiego i dlugiego makaronu

Pieczarki umyc, odciac dolne krawedzie nozek i pokroic w cienkie plasterki

W rondelku podgrzej troche smietanki kokosowej. Gdy smietana zacznie sie gotowac, dodaj pieczarki i smaz na srednim ogniu przez 5 minut.

Uwaga: Jesli uzywasz mleka kokosowego, do smazenia wybierz zageszczony tluszcz z puszki lub uzyj dostepnego w handlu oleju kokosowego.

Umyj i osusz kolendre, pozostawiajac kilka lisci do dekoracji. Drobno posiekaj i ubij blenderem z pasta curry, sokiem z polowy limonki i pozostalym kremem kokosowym. Dostaniesz taki piekny bialo-zielony sos – im wiecej kolendry, tym bardziej zielony. Moze byc lekko solony.

Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcja, poloz na polmisku. Polac sosem, dodac plastry pieczarki, udekorowac liscmi kolendry.

To wszystko! Pozostaje tylko podziekowac producentowi za mozliwosc przetestowania doskonalego produktu, a Panstwu za uwage. Zycze Ci rozpieszczac sie tylko zdrowymi smakolykami i pozostac zdrowym!

Za atmosfere tajemniczego i romantycznego Wietnamu – obraz artysty Dang Kan (ur. 1957)

Korzysc

  • Obniza poziom cholesterolu. Krem kokosowy jest bogaty w kwasy tluszczowe typu omega, ktore zwalczaja ?zly? cholesterol i wspomagaja jego eliminacje z organizmu.
  • Wzmacnia uklad sercowo-naczyniowy. Dzieki zawartosci tej samej Omegi oraz obecnosci potasu i sodu produkt uelastycznia i zdrowsze naczynia krwionosne, wzmacnia miesien sercowy i pomaga zapobiegac niektorym chorobom ukladu krazenia.
  • Poprawia trawienie. Blonnik (blonnik) wysciela sciany zoladka i jelit oraz chroni je przed szkodliwymi substancjami i uszkodzeniami. Ponadto blonnik ulatwia proces trawienia pokarmu i pomaga eliminowac nieprzyjemne objawy, takie jak wzdecia, wzdecia, zaparcia itp.
  • Zastepuje cukier rafinowany. Krem kokosowy moze byc stosowany jako zamiennik zwyklego cukru rafinowanego i smietanki krowiej. Zawartosc naturalnych cukrow w produkcie kokosowym jest minimalna, dzieki czemu nie powoduja one gwaltownego skoku poziomu glukozy we krwi i nie przyczyniaja sie do przybierania na wadze. Produkt mozna dodawac do kawy, platkow owsianych, wypiekow, napojow, deserow, a takze dobrze komponuje sie z owocami.
  • Rewitalizuje wlosy. Krem kokosowy mozna stosowac rowniez zewnetrznie na wlosy. Produkt nalezy nalozyc na umyte, wilgotne wlosy, nie dotykajac odrostow i pozostawic na 2-3 godziny (mozna na noc), a nastepnie splukac szamponem. Efektem sa nawilzone, gladkie i lsniace wlosy.
  • Nawilza skore. Podobnie jak olej kokosowy, krem ??doskonale nawilza. Mozna je nakladac na dlonie, skorki, usta, twarz, piety i inne obszary wymagajace nawilzenia. Produkt dobrze nawilza naskorek, nasyca go uzytecznymi witaminami i mineralami, rozswietla skore.
  • Zastepuje zmywacz do makijazu. Krem kokosowy moze oczyscic twarz z makijazu i zanieczyszczen. Konieczne jest zwilzenie wacikiem w kremie i wmasowanie go w twarz wzdluz linii masazu. Narzedzie skutecznie usunie brud, drobinki kurzu i kosmetyki.

Zrobic krzywde

Produkt ma swoje przeciwwskazania i szkodliwe wlasciwosci:

  • Glownym przeciwwskazaniem jest alergia na kokos i jego produkty. Dlatego nie mozna uzywac kremu w srodku, a po nalozeniu na skore i wlosy uwaznie monitorowac reakcje organizmu. Jesli pojawi sie wysypka skorna, swedzenie, kichanie, nie mozna uzyc produktu.
  • Ze wzgledu na duza zawartosc tluszczu produkt moze powodowac nadwage i otylosc. Dlatego musisz uzywac kremu z umiarem. Sa przeciwwskazane dla osob, ktore maja dodatkowe kilogramy i zdiagnozowano otylosc.
  • Przy nadmiernym spozyciu produkt moze powodowac zaburzenia trawienia: nudnosci, wymioty, silny bol brzucha, biegunke.

Korzysci i szkody kremu kokosowego

Krem kokosowy to produkt, ktory otrzymuje sie w wyniku specjalnej obrobki miazgi kokosowej. Ze wzgledu na ich szerokie zastosowanie w kuchniach narodowych ludow Azji czesto nazywane sa kremami azjatyckimi.

Naturalny krem ??kokosowy to zrodlo skladnikow odzywczych. 100 g produktu zawiera:

  • bialka – 2,7 g;
  • tluszcz – 10 g;
  • weglowodany – 4,4 g;
  • woda – 82 g.

Przeczytaj: Korzysci z zielonej herbaty z cytryna na odchudzanie

Zawartosc kalorii w 100 g kremu kokosowego, przygotowanego bez dodatku cukru, wynosi 119 kcal.

Produkt zawiera witaminy przydatne dla organizmu:

  • A;
  • grupa B;
  • MI;
  • Z;
  • PP.

Taka kompozycja witamin ma pozytywny wplyw na procesy metaboliczne, normalizuje poziom hormonow.

W kremie z miazgi kokosowej znajduja sie makroelementy:

  • potas;
  • wapn;
  • magnez;
  • fosfor.

Sole tych pierwiastkow korzystnie wplywaja na prace serca, osrodkowy uklad nerwowy oraz uczestnicza w tworzeniu tkanki kostnej. Sposrod pierwiastkow sladowych zawartych w kremie obecne jest zelazo, ktore wraz z witaminami z grupy B pomaga uniknac anemii.

Tluszcz roslinny w kremie kokosowym zawiera zdrowe kwasy tluszczowe, w tym omega-6 i omega-3. Dzialaja w organizmie jako antyoksydanty i chronia przed przedwczesnym starzeniem. Produkt moze byc rowniez stosowany zewnetrznie do przygotowania produktow kosmetycznych do skory i wlosow. Przydatne jest wlaczenie kremu kokosowego do diety osob, ktore nie toleruja cukru mlecznego z naturalnego mleka.

Krem kokosowy nalezy wyrzucic w przypadku alergii lub biegunki. Biorac pod uwage fakt, ze ten produkt jest czesto w sprzedazy w formie puszek z dodatkiem cukru, taki krem ??jest szkodliwy dla osob z cukrzyca i otyloscia.

Jak gotowac w domu

Przygotowanie kremu kokosowego w domu jest latwe. Bedzie to wymagalo 1 kokosa i szklanki wody. Przepis:

  • Kokos podzielic, usunac miazsz i pokroic na kawalki.
  • Umiesc miazge w blenderze, przykryj woda i zacznij ubijac powstala mieszanine.
  • Musisz dlugo ubijac, podczas ubijania krem ????kokosowy bedzie wyroznial sie na powierzchni – nalezy je ostroznie wyjac i zlozyc do osobnego pojemnika.
  • Kiedy tluszcz przestaje sie wyrozniac, bicie mozna zatrzymac. Odcedz powstale mleko kokosowe przez sitko. Miazsz kokosowy mozna zamrozic i wykorzystac do produkcji slodyczy, wypiekow, koktajli, sosow i nie tylko.
  • Jeden kokos wytwarza zarowno mleko, jak i smietanke. Musza byc przechowywane w lodowce nie dluzej niz 3 dni.

    Istnieje rowniez latwiejsza metoda gotowania. Musisz wziac gotowe mleko kokosowe (mozesz w sklepie) i zaczac ubijac, az plynna masa stanie sie gesta i nie bedzie miala swojego ksztaltu. W razie potrzeby do produktu mozna dodac cukier puder.

    W sklepie mozna tez kupic krem ??kokosowy. Przy wyborze nalezy wziac pod uwage nastepujace czynniki:

    • Kompozycja nie powinna zawierac zadnych dodatkow typu aromaty, konserwanty itp.
    • Produkt powinien byc sprzedawany wylacznie w nieprzezroczystych, szczelnych pojemnikach.
    • Lepiej wybrac swiezy krem ??kokosowy. Zywnosc w puszkach nie jest tak zdrowa i zawiera duzo cukrow.

    Zasady uzytkowania

    Nie mozesz codziennie jesc tlustego kremu kokosowego, w przeciwnym razie mozesz doswiadczyc powaznych problemow z zoladkiem i jelitami. Zaleca sie ograniczenie do 1-2 malych porcji tygodniowo.

    Produkt nalezy wprowadzac do diety malych dzieci stopniowo, zaczynajac od 1 lyzeczki. W dziecinstwie organizm jest podatny na alergeny, wiec dziecko moze latwo rozwinac alergie. Nie zaleca sie stosowania kremu dla dzieci ponizej 3 roku zycia.

    Krem kokosowy mozna slusznie uznac za przysmak, poniewaz jest bardzo smaczny i rzadko spotykany gdziekolwiek. Mozesz jednak sam ugotowac produkt, a proces gotowania nie trwa dlugo. Ale przy stosowaniu kremow trzeba uwazac, aby nie powodowaly skutkow ubocznych.

    Jakie sa zalety tego kremu?

    Oprocz niesamowitych i rzadkich walorow gastronomicznych, niesamowite korzysci kremu dla twojego ciala sa oczywiste. Ten delikatny produkt zawiera niesamowita ilosc bialka, tluszczu i olejow. Krem kokosowy zawiera witaminy z grupy PP, a takze B, zelazo, wystarczajaca ilosc kwasu askorbinowego. Stosuje sie je w stanach depresyjnych, roznych zaburzeniach.

    Krem jest w stanie bardzo szybko normalizowac przeplyw krwi, poprawiac jakosc krwi, nawet obnizac poziom cholesterolu, a takze zapobiegac progresji miazdzycy i usuwac ryzyko roznych chorob serca. Zawarte w nich tluszcze niezwykle szybko usprawniaja procesy metaboliczne i dobrze stymuluja regeneracje tkanek. Zawieraja duza ilosc uzytecznych i odzywczych pierwiastkow: weglowodany, tluszcze, a takze blonnik, bialka, mineraly, witaminy, przeciwutleniacze, a nawet rozne sole mineralne.

    W jakich krajach popularny jest krem ??kokosowy?

    • Francja;
    • Malezja;
    • Indonezja.

    Sa jednak szeroko stosowane na calym swiecie.

    Jak stosowac krem ??kokosowy?

    Dosc czesto w restauracjach smietane podaje sie w malych polowkach orzechow. Na ich podstawie robia pyszne zupy. Mozna je wykorzystac do przygotowania rozmaitych sosow, ktore najczesciej podaje sie do mies lub ryb, a takze zdrowych slodyczy, a nawet deserow. W naszym sklepie ze zdrowa zywnoscia krem ??”Ashaindiya” jest dostepny w puszkach. Pozwala to na ich dlugie przechowywanie.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko