Kuchnia tatarska: przepisy na pierwsze, drugie dania, wypieki ze zdjeciami

Kuchnia Tatarow slynie ze szczegolnych tradycji kulturowych, ktorych korzenie siegaja wiekow. Kuchnia narodowa odzwierciedlala bogactwo tatarskiej kultury etnicznej, warunki zycia ludzi.

Zupa z makaronem
Tatarska kuchnia narodowa przepisy kulinarne ze zdjeciami

Skladniki Ilosc
kurczak (tlusty) 2 kg
filtrowana woda 3 litry
cebula (duza glowa) 1 szt.
przyprawy i przyprawy opcjonalny
makaron domowy 120-150g
ziemniaki 6 szt.
pasta, margaryna lub maslo 5 gramow
jajka kurze 3 szt.
pietruszka, koperek, kolendra garsc
maka 1 szklanka
Czas gotowania: 60 minut Kalorie na 100 gramow: 460 Kcal

Przepis na gotowanie krok po kroku:

  • Umyj tuszke kurczaka z krwi, podgrzej nad ogniem, wybierz duzy rondel, wlej okreslona ilosc wody.
  • Poczekaj, az mieso sie zagotuje, zmniejsz ogien i gotuj tusze przez okolo 20 minut.
  • Cebule obrac i calosc wlozyc do bulionu, doprawic sola. Kontynuuj gotowanie przez godzine.
  • Wyjac kurczaka, doprawic sola i pieprzem, dodac kluski, gotowac okolo 5 minut, az kluski unosza sie na wodzie, gotowac zupe.
  • Makaron mozna przygotowac wedlug nastepujacego przepisu: wez okreslona ilosc maki, wbij do niej dwa jajka, dodaj sol i zagniesc ciasto, a nastepnie wyjmij je na 20 minut w plastikowej torebce. Nastepnie z ciasta rozwalkuj dwa ciasta tak cienkie, aby widac bylo stol. Ciasta polozyc na chwile na desce i pozostawic do wyschniecia, a nastepnie pokroic w paski. Pokrojony makaron poloz na sloncu lub w cieplym, suchym miejscu.
  • Kurczaka pokroic na porcje, ostudzic, nastepnie posmarowac jajkiem i podgrzac w piekarniku w sredniej temperaturze przez 15 minut.
  • Poloz ziemniaki na talerzu, dodaj maslo, posyp ziolami i dodaj mieso. Zupe podawac osobno.

shulpa

Wymagane Skladniki:

  • mieso z koscia (wolowina, konina, jagniecina) – 150-200 g;
  • ziemniaki – 3-4 szt .;
  • marchew – polowa rosliny okopowej;
  • cebula – pol glowy;
  • ghee lub maslo – 30 g;
  • bulion miesny – 300 g;
  • przyprawy – opcjonalnie.

Czas spedzony na gotowaniu: 2-2,5 godziny.

Wartosc kaloryczna: 520 kcal na 100 g.

Opis gotowania:

  • Do zupy wez maly gliniany garnek, podgrzej go w kuchence mikrofalowej lub piekarniku.
  • Mieso ugotowac, wyjac i pokroic na kawalki, wlozyc do garnka.
  • Dobrze odcedz bulion.
  • Warzywa grubo posiekac i wlozyc do garnka warstwami, na przemian.
  • Dodaj pieprz i sol do smaku. Wlac bulion na miksture.
  • Wstawic do piekarnika 180 stopni i gotowac do miekkosci.
  • Drobno posiekaj warzywa, posyp gotowe danie,
  • Zupe wlewamy do glebokiej miski lub zostawiamy w glinianym garnku. Ta ostatnia bedzie dobrze wygladac z piekna drewniana lyzka.

azu

Wymagane Skladniki:

  • mieso – poledwica wolowa lub jagnieca – ok. 1 kg;
  • cebula – 3 glowy;
  • ziemniaki – 6 szt .;
  • pomidory – 6 szt. sredniej wielkosci lub pasta pomidorowa – 500 g;
  • bulion – 1 l;
  • czosnek – 7 zabkow;
  • ogorki kiszone – 7 szt .;
  • zielenie – dowolna, okolo 150 g;
  • ghee – 100 g;
  • przyprawy do smaku.

Czas spedzony na gotowaniu: 2-2,5 godziny.

Wartosc kaloryczna: 390 kcal na 100 g.

Opis gotowania:

  • Poledwice pokroic na male kawalki, okolo 2*3 cm, o grubosci okolo 2 cm.
  • Rozgrzej olej w grubym rondlu lub kotle, smaz mieso do chrupkosci i zmniejsz ogien. Gulasz.
  • Cebule pokroic w polpierscienie, podsmazyc na ghee na zloty kolor.
  • Cebule wlozyc do kociolka z miesem i polac koncentratem pomidorowym lub zmiazdzyc obrane pomidory.
  • Powstala mase zalewamy bulionem i gotujemy na malym ogniu przez okolo 40 minut.
  • Ogorki pokroic w male paski, obrac, dodac do calej masy i gotowac na wolnym ogniu okolo 10 minut.
  • Pokroj ziemniaki w kostke i usmaz na osobnej patelni na tym samym ghee, ale nie doprowadzaj do pelnej gotowosci.
  • Przeloz ziemniaki do miesa i gotuj przez okolo pol godziny.
  • Do gotowego dania dodac drobno posiekany czosnek i ziola.

Kyzylik

Wymagane Skladniki:

  • mieso – 1 – 2 kg otrzewnej czesci miesa wolowego lub konskiego;
  • jelita lub specjalna folia do kielbas;
  • przyprawy do smaku.

Czas spedzony na gotowaniu: do 3 miesiecy.

Zawartosc kaloryczna: 300-350 kcal na 100 g.

Przepis krok po kroku:

  • Mieso skrecic lub pokroic na kawalki o szerokosci 3 cm, dlugosci 6 cm, grubosci 2 cm, duzo pieprzu i soli odstawic na 2 dni w lodowce.
  • Aby przetworzyc jelita – splucz woda, a nastepnie odwroc je na lewa strone i pozbadz sie sluzu, umyj, drugi koniec zwiaz gruba nitka.
  • Wypelnij jelita, naprzemiennie miesem i kawalkami tluszczu.
  • Wykalaczka lub widelcem zrob male dziurki w jelicie, aby tluszcz mogl wyplynac.
  • Kielbase powiesic na sloncu na 2-3 dni.
  • Przez 2-2,5 miesiaca usuwaj kazylyk w piwnicy lub innym ciemnym chlodnym miejscu.
  • Gotowa kielbase kroi sie w male kolka jak kazda inna kielbase i podaje jako drugie danie wraz ze smazonymi ziemniakami.

Kystyby

Wymagane Skladniki:

  • mleko – 2,5 szklanki;
  • glowa czosnku – 1 szt .;
  • cebula – duza glowa;
  • lawrushka – 1 szt .;
  • zbieranie przypraw do ziemniakow – do smaku;
  • ziemniaki – 7-8 szt .;
  • maslo – 150 g;
  • jajko – 1 szt .;
  • cukier granulowany – 1 lyzeczka;
  • margaryna – 50 g;
  • maka – okolo 500 g.

Czas spedzony na gotowaniu: okolo godziny.

Wartosc kaloryczna: 450 kcal na 100 g.

Opis gotowania:

  • Ziemniaki obrac i pokroic w kostke, wlozyc do rondla, dodac wode i sol, lisc laurowy, czosnek i gotowac do miekkosci.
  • W miedzyczasie zagotowac 200 ml mleka, od czasu do czasu mieszajac.
  • Drobno posiekaj cebule i smaz na masle na zloty kolor;
  • Usun czosnek i liscie ziemniakow, ubij ziemniaki na puree i dodaj smazona cebule. Owin patelnie recznikami.
  • Jajko ubic w misce i dodac margaryne, sol, mleko (100 ml), cukier, wymieszac.
  • Do masy dodac make i zagniesc ciasto. Pozostaw na 20 minut na zimno.
  • Z ciasta uformowac mala ?kielbaske?, podzielic ja na 16 rownych czesci, kazdy kawalek po trochu obtoczyc w mace.
  • Kulke ciasta zanurzamy w mace i zwijamy w ciasto, posypujemy maka, aby nie przykleila sie do ciasta, nastepnie podsmazamy na patelni na masle, ukladamy na talerzu i zostawiamy do ostygniecia.
  • Polowe powstalej tortilli pokryj puree ziemniaczanym, okolo 2 lyzki. lyzki.
  • Przykryj polowa tluczonych ziemniakow i uloz kystyby na talerzu.

sposoby na dekorowanie babeczek
Muffin Cream – Przeczytaj, jak zrobic pyszny, zwiewny deser do dekoracji babeczek.

Jak ozdobic dzieciecy tort urodzinowy dla chlopca – najbardziej oryginalne pomysly na deser.

Przepis na ciasto z miesem i ziemniakami, przeczytaj nasze wariacje na temat tego dania.

Wymagane Skladniki:

  • maka – okolo kilograma;
  • jajka – tuzin;
  • sol – 2 lyzki stolowe;
  • mleko – 200 ml;
  • slonecznik lub oliwa z oliwek – 1,5 szklanki;
  • ghee – 10 g;
  • cukier – pol szklanki;
  • drozdze piekarskie – 10 g;
  • cukier puder lub mleko skondensowane – opcjonalnie.

Czas gotowania: 2 godziny.

Kalorie: 440 kcal na 100 g.

Opis gotowania:

  • Dobrze podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj go do wrzenia.
    rozpuscic drozdze
  • Do cieplego mleka dodac drozdze i wymieszac, dodac cukier i pozostawic do fermentacji przez okolo 20 minut.
    zrobic zakwas
  • Przesiej make i dodaj do niej jajko, wlej mieszanke jajek i mleka.
  • Zagniesc ciasto, dodac sol rozpuszczona w wodzie i lyzke roztopionego masla.
    zrobic ciasto
  • Ciasto przykryc recznikiem, pozwolic mu oddychac przez okolo 30 minut, zagniesc, a nastepnie odstawic na kolejna godzine.
    zrobic ciasto
  • Ciasto podzielic na male kulki, odstawic na kilka minut, w miedzyczasie rozgrzac olej w rondelku, kulki smazyc do chrupkosci i polozyc na talerzu papierowa serwetka.
    robic kulki
  • W razie potrzeby baursaki mozna oslodzic cukrem pudrem, zanurzonym w skondensowanym mleku.
    upiec ciasta

 

Wymagane Skladniki:

  • jagniecina – okolo 500 g, tylna czesc;
  • marchewki – 2 szt .;
  • ziemniaki – 4-5 szt .;
  • przyprawy (kolendra, kminek i inne) – opcjonalnie.

Czas gotowania: 1,5-2 godziny.

Zawartosc kaloryczna na 100 g: 500 kcal.

Opis gotowania:

  • Pokroj mieso w drobna kostke (3 x 4 cm), dodaj troche soli i smaz na oleju do uzyskania pieknej skorki, ale nie doprowadzaj do pelnej gotowosci.
  • Mieso przelozyc do grubosciennego rondla lub kociolka, zalac woda, dodac przyprawy, posiekany czosnek.
  • Mieso dusic przez okolo 2 godziny, przykrywajac pokrywka.
  • Ziemniaki i marchewki pokroic w drobna kostke i wrzucic do rondla.
  • Doprowadzic jagniecine i udekorowac do miekkosci.

 

dimlyama

Wymagane Skladniki:

  • jagniecina (poledwica) – 450 g;
  • sredniej wielkosci baklazan – 1 szt .;
  • cebula – 1 glowa;
  • ziemniaki – 2 male bulwy;
  • papryka slodka – 1 szt .;
  • tluszcz z ogona – 70 g
  • kapusta – 150 g;
  • marchewki – 1-2 szt .;
  • bulion jagniecy – 1 szklanka;
  • maslo – 1 lyzka stolowa;
  • czosnek – pol glowy;
  • pomidor – 1-2 szt .;
  • ziola i przyprawy do smaku.

Czas gotowania: 2 godziny.

Wartosc kaloryczna: 470 kcal na 100 g.

Opis gotowania:

  • Pokroj jagniecine w kostke, a tluszcz na male plasterki. Podsmazyc jagniecine na odrobinie masla. Wloz wszystko do rondla lub kociolka o grubych sciankach.
  • Cebule i marchewki pokroic w cienkie polpierscienie, a pomidory na male kawalki.
  • Obierz glowki czosnku i pokroj korzenie.
  • Usun nasiona z papryki i pokroj w krazki.
  • Baklazana i ziemniakow obrac i pokroic w plastry, z kapusty usunac grube zylki, grubo posiekac.
  • Do kociolka lub patelni wlozyc tluszcz z ogona, nastepnie jagniecine, sol, dodac przyprawy (lepiej wybrac kminek lub specjalna mieszanke do baraniny). Warzywa (oprocz ziemniakow) z ziolami ulozyc na wierzchu jagnieciny, posolic i dusic przez godzine.
  • Umiesc ziemniaki na wierzchu warzyw i kontynuuj gotowanie na malym ogniu przez kolejne 30-40 minut.
  • Danie podawac na stole, ukladajac warstwy w odwrotnej kolejnosci. Udekoruj kolendra.

 

Pita

Wymagane Skladniki:

  • kefir lub podgrzane mleko – 1 szklanka;
  • drozdze piekarskie – 20 g;
  • cebula – 2 szt .;
  • ghee lub maslo – 50 g;
  • cukier granulowany – 1 lyzeczka;
  • papryka slodka – 2-3 szt .;
  • kurczak – 2 uda;
  • jajko – 1 szt .;
  • maka – 50 g;
  • grzyby – 150 g;
  • przyprawy (kurkuma), przyprawy – do smaku

Czas poswiecony na gotowanie: ok. 2 godz.

Wartosc kaloryczna: 550 kcal na 100 g.

Opis gotowania:

  • Aby zrobic ciasto – w tym celu podgrzej mleko bez gotowania. Przygotuj ciasto dodajac drozdze do mleka. Pozostaw mieszanine na okolo 20-25 minut w cieplym miejscu.
  • Przesyp make przez sito, aby ciasto bylo bardziej ?przewiewne?.
  • Jajko ubic trzepaczka, dodac cukier i sol, mase doprowadzic do jednorodnej konsystencji, wlac do mleka i dodac roztopione maslo.
  • Ciasto zagniesc tak, aby przestalo kleic sie do rak, a nastepnie odeslac w cieple miejsce, przykrywajac recznikiem. Ciasto powinno wyrosnac o polowe, co zajmie okolo godziny, po czym ponownie ubic i odstawic na chwile. Gdy ciasto stoi, jagniecine nalezy usunac z kosci i pokroic na male kawalki. Nastepnie posiekaj warzywa i grzyby. Najpierw usmaz mieso, a nastepnie dodaj warzywa na patelnie. Nastepnie gotuj nadzienie przez okolo 30 minut.
  • Podziel ciasto, podziel na dwa male ?nalesniki?, wystarczajaco grube, aby wytrzymac nadzienie. Rozloz mieszanke warzyw i miesa, zawin krawedzie, najpierw posmaruj je jajkiem. Produkt mozna posypac ziarnami sezamu. Pieczemy w piekarniku okolo 15 minut.

 

Gotowanie tradycyjnych potraw tatarskich to dlugotrwaly proces. Wysokokaloryczna zawartosc jest niezbedna dla koczowniczego stylu zycia. W prezentowanych przepisach zamiast zwyklego masla Tatarzy z reguly uzywaja tluszczu z ogona.

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko