Kurczak z pomaranczami w piekarniku: przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjeciem

Kurczak pieczony w piecu, nawet ze smazona zlota skorka, od razu wywoluje u wielu apetyt. Oczywiscie niewiele osob moze sie oprzec temu aromatycznemu i pysznemu daniu. To prawda, prawdopodobnie nie kazda gospodyni domowa moze pochwalic sie duzymi zdolnosciami i umiejetnosciami w tej materii.

Ale to nie ma znaczenia!

Kurczak zapiekany z pomaranczami jest dosc latwy w przygotowaniu! Wazne jest, aby prawidlowo przestrzegac przepisu i wykazac sie odrobina wyobrazni.

Przyjrzyjmy sie wiec kilku przepisom na to cudowne danie.

Kurczak z pomaranczami w piekarniku
Jak ugotowac pysznego kurczaka z pomaranczami w piekarniku

Skladniki Ilosc
kurczak 1 tusza
pomarancze 3 kawalki
czosnek 6 plasterkow
sol smak
pieprz i przyprawy smak
Czas gotowania: 200 minut Kalorie na 100 gramow: 158 Kcal

Instrukcje:

Kurczaka nalezy rozmrozic i wyplukac pod biezaca woda;

Pomarancze rowniez nalezy splukac. Zabki czosnku sa obrane;

przygotowac skladniki

W misce wymieszaj troche soli i czarnego pieprzu;

Nastepnie dokladnie natrzyj kurczaka mieszanka soli i czarnego pieprzu. Musisz go pocierac od gory i od wewnatrz;

Odstawiamy na godzine, zeby sie zamarynowalo;

marynowac kurczaka w papryce

Pomarancze pokroic w cienkie plasterki. Wszystkie kosci sa z nich usuwane, w przeciwnym razie nadaja miesu gorzki smak;

pokrojone pomarancze

Robimy male naciecia na skorze kurczaka i ostroznie wkladamy do niej pomaranczowe kolka. Najwazniejsze, ze skora nie peka;

nadziewac kurczaka

Odwracamy kurczaka na druga strone i rowniez nadziewamy go koleczkami;

rzeczy po obu stronach

Obrane zabki czosnku nalezy pokroic na srednie kawalki i wlozyc do srodka;

dodaj czosnek

Umieszczamy rowniez kawalki pomaranczy, ktore tam pozostaly;

dodaj pomarancze

Nastepnie udka z kurczaka nalezy zwiazac i ulozyc na naczyniu do pieczenia. Jesli nadal sa kolka pomaranczy, mozna je ulozyc na kurczaku;

zwiaz nogi

Forme wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i odstawiamy do pieczenia na 2 godziny;

W procesie pieczenia nalezy go podlewac uwolnionym sokiem;

Jak tylko kurczak jest calkowicie upieczony, nalezy go wyjac z piekarnika i przeniesc duzy talerz.

  • Tusza kurczaka – 1 sztuka;
  • Jedno duze zielone jablko;
  • Jedna duza pomarancza;
  • Kieliszek bialego wina krymskiego;
  • Pakowanie przypraw do pieczenia miesa z kurczaka;
  • Sol i czarny pieprz;
  • Olej roslinny;
  • Miod – 1 lyzeczka.

Przygotowanie:

sos pomaranczowy do kurczaka

  • Kurczaka nalezy umyc i wysuszyc serwetka;
  • Przygotowujemy mieszanke do marynaty. Wlej olej roslinny do kubka, wloz miod, mieszanke przypraw, sol i czarny pieprz. Wszystko dokladnie mieszamy;
  • Ostroznie natrzyj kurczaka ze wszystkich stron marynata. Odstawiamy go na 30 minut w zimne miejsce, aby nasiakly;
  • Oderwij skorke od pomaranczy i pokroj miazsz na male plasterki;
  • Jablko musi byc rowniez obrane, obrane i pokrojone w kostke;
  • Wymieszaj owoce i wloz je do kurczaka. Otwor nalezy dzgnac wykalaczkami, aby kawalki owocow nie wypadly;
  • Rekaw do pieczenia musi byc ciasno zawiazany z jednej strony. Nastepnie wlej do niego kieliszek wina i wloz do niego tuszke z kurczaka;
  • Zawiazujemy rowniez mocno gorna czesc rekawa i wkladamy go do naczynia do pieczenia;
  • Forme wkladamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika;
  • Gotowanie kurczaka przez okolo 1,5 godziny;
  • Gotowa tusze wyjmujemy z piekarnika, odwiazujemy rekaw i kladziemy na talerzu. Wyciagamy rowniez wykalaczki z brzucha.
  • Skladniki do gotowania:

    • Kura lub kurczak o wadze 1-1,5 kilograma;
    • Pomarancze – 2 sztuki;
    • Przyprawa do pieczenia miesa z kurczaka – 1 opakowanie;
    • Sol i czarny pieprz;
    • szklanka kwasnej smietany lub smietany;
    • Rekaw do pieczenia.

    Jak zrobic:

    pomarancze z kurczakiem

  • Wczesniej wypatroszony kurczak nalezy dokladnie oplukac zimna woda i osuszyc recznikiem papierowym;
  • W misce wymieszaj mieszanke przypraw do kurczaka z sola i mielonym czarnym pieprzem;
  • Dokladnie natrzyj tuszke kurczaka ze wszystkich stron mieszanka przypraw i pozostaw do marynowania na 15-20 minut;
  • Pomarancze nalezy umyc i pokroic w cienkie plasterki;
  • Nadziewac kurczaka plastrami i dzgac wykalaczkami w brzuch;
  • Pokryj tusze na wierzchu kwasna smietana lub smietana;
  • Nastepnie wloz go do rekawa do pieczenia i zawiaz mocno z obu stron;
  • Rekaw z tusza wkladamy do naczynia do pieczenia i wkladamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Przebij rekaw od gory wykalaczka, aby wydostala sie para;
  • Kurczaka pieczemy okolo 1,5 godziny;
  • Okolo 15 minut przed gotowaniem nalezy go wyjac z rekawa, aby pokryl sie apetyczna i chrupiaca skorka;
  • Nastepnie wyjmij tusze i przenies ja na szeroka plaska plyte.
  • salat-iz-kopchenoy-kurici-s-grushey-1855-62708
    Zwroc uwage na przepis na wykwintna salatke z wedzona piersia z kurczaka.

    Jak szybko i smacznie gotowac filet z kurczaka, najsmaczniejsze przepisy.

    Domowy przepis na suszonego kurczaka przyda sie, jesli zamierzasz przygotowac mieso do przyszlego uzytku.

    Skladniki do gotowania:

    • Kurczak – 1,5 kilograma;
    • 100 ml naturalnego miodu;
    • Pomarancze – 2 sztuki;
    • Pol cytryny;
    • Mieszanka kolendry i kurkumy – 30 gramow;
    • Oliwa z oliwek – 30 ml;
    • Sol i czarny pieprz.

    Gotowanie krok po kroku:

    kurczak z plasterkami cytrusow

  • Tuszke kurczaka nalezy dokladnie wyplukac w zimnej wodzie i osuszyc recznikiem papierowym;
  • W filizance sol miesza sie z czarnym pieprzem. Natrzyj kurczaka ta mieszanka;
  • Jedna pomarancza musi zostac pokrojona i wycisnieta z soku;
  • Nastepnie wymieszaj sok z miodem, kurkuma, kolendra i oliwa;
  • Dobrze natrzyj kurczaka marynata z przypraw, sokiem pomaranczowym i miodem. Nastepnie wkladamy do lodowki na 2 godziny, aby byl dobrze zamarynowany;
  • Pozostala pomarancze nalezy pokroic w cienkie plasterki;
  • Wyjmij marynowana tusze z lodowki i umiesc ja na blasze do pieczenia. Na wierzch nakladamy pomaranczowe koleczka i zalewamy pozostala marynata;
  • Blache do pieczenia umieszczamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni na 1-1,2 godziny;
  • Podczas pieczenia kurczak musi byc stale oblany wyrozniajacym sie sokiem;
  • Gotowego kurczaka wyjac z piekarnika i przelozyc do naczynia. Przykryj plasterkami cytryny i podawaj.
  • roladki z kurczaka z pomaranczami

    Wymagane komponenty:

    • Tusza kurczaka 1,5 kg;
    • Jaja kurze – 3 sztuki;
    • Sok z cytryny – 1 lyzeczka;
    • Sol i czarny pieprz;
    • Peczek zieleni.

    Przygotowanie:

  • Tusze nalezy umyc i wysuszyc serwetkami;
  • Pomarancze nalezy umyc i pokroic w plastry razem ze skorka;
  • Brzuch kurczaka zaczynamy pomaranczowymi koleczkami i dzgamy wykalaczkami;
  • W misce wymieszaj sol i pieprz i natrzyj tusze ta mieszanka ze wszystkich stron;
  • Wkladamy go do formularza i wysylamy do piekarnika;
  • Pieczemy godzine, zalewamy sokiem, ktory bedzie wyroznial sie podczas pieczenia;
  • Podczas pieczenia kurczaka przygotuj jajka. Aby to zrobic, jaja kurze musza zostac rozbite, a bialka musza zostac oddzielone od zoltek;
  • Nastepnie wrzuc bialka do miski, dodaj sok z cytryny i troche soli. Ubijaj dobrze, az utworzy sie piana;
  • 10 minut przed gotowoscia zalac tusze mieszanka bialek;
  • Wyjmij gotowego kurczaka i udekoruj galazkami zieleni.
    • Wskazane jest stosowanie do pieczenia specjalnych rekawow. W nich tusza kurczaka stanie sie miekka i soczysta;
    • Podczas obierania pomaranczy zdejmij biala folie i usun pestki. Moga nadac miesu nieprzyjemny gorzki smak;
    • Pamietaj, aby uzyc specjalnych przypraw do pieczenia miesa z kurczaka. Dodadza aromatu i pikantnego smaku.

    Kurczak z pomaranczami bedzie wspaniala ozdoba stolu i urozmaici codzienne menu. Pomarancze dodadza jej soczystosci i przyjemnego aromatu. Koniecznie ugotuj i skosztuj tego pysznego przysmaku. Na pewno Ci sie spodoba!

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko