Kuskus: jakie platki, zalety, zawartosc kalorii, Jak gotowac

Co to za platki, z czego jest zrobione

Kuskus to kasza pszenna. Kiedys robiono go z prosa przez zmielenie go na make. Nastepnie dodano wode i zagniatano twarde ciasto. Zostal podzielony na kawalki i zmielony przez sito.

Ziarna byly nieco mniejsze niz okragle ziarna ryzu. Musialy zostac wysuszone na sloncu. Proces trwal 1,5-2 miesiace.

To platki byly przygotowywane wylacznie przez kobiety recznie. Na obecnym etapie proces zostal zautomatyzowany. Jednak recznie robione platki zbozowe sa drozsze.

Produkt nie rozni sie smakiem. Obecnie kuskus wytwarza sie glownie z kaszy manny, lekko posypujac ja woda.

W Europie produkt od razu stal sie bardzo popularny. Pochodzil z Afryki Polnocnej i Morza Srodziemnego. Po raz pierwszy produkt ten pojawil sie w plemionach Berberow, a nastepnie rozprzestrzenil sie na sasiednie kraje – Tunezje, Maroko, Algierie, Libie.

Surowcami do produkcji sa pszenica, kasza manna lub ryz, ale produkt na bazie kaszy manny lub kaszy pszennej nadal uwazany jest za tradycyjny. Kuskus nazywany jest makaronem.

Co to jest kuskus?

Kuskus to danie zbozowe, ktore jest bardzo popularne i jest preferowane przez wielu rodzicow podczas karmienia swoich dzieci. To niezwykle danie. Jego osobliwoscia jest to, ze w przygotowaniu bierze udzial nie tylko jeden rodzaj zboz, ale kilka. Jednak polaczenie kaszy manny i kaszy jaglanej jest uwazane za tradycyjna i znana opcje.

Jak przebiega proces powstawania takiego zboza jak kuskus? Kasza manna wylewana jest na wierzch malymi kroplami wody. Z uformowanej masy powstaja drobne ziarna, ktore nastepnie posypuje sie sucha kasza jaglana lub maka. Nastepnie musza zostac przesiane. Ziarna, ktore przechodza przez sito, sa ponownie posypywane maka lub prosem, a nastepnie ponownie przesiewane. Czynnosci te sa powtarzane, az pozostana zbyt male ziarna. Powstale ziarno to kuskus.

Wczesniej proces pozyskiwania ziarna kuskusu byl dosc zmudny i zajmowaly sie nim tylko kobiety. Metoda reczna przypominala nowoczesna zmechanizowana, ale byla bardzo pracochlonna i czasochlonna. Oryginalny produkt niemal natychmiast stal sie popularny w wielu czesciach swiata.

Pogarszac

Zboze zawiera wiele witamin, mineralow, aminokwasow i weglowodanow. Wszystkie te substancje sa dobrze przyswajalne.

Wsrod glownych komponentow sa:

  • Witaminy z grupy B

Dzieki nim wszystkie uklady w organizmie dzialaja normalnie. Witaminy biora udzial w regeneracji komorek osrodkowego ukladu nerwowego i normalizacji metabolizmu.

Przyczyniaja sie rowniez do poprawy funkcjonowania mozgu i serca, zwiekszaja odpornosc. Witaminy z grupy B uwalniaja czlowieka od zmeczenia, bezsennosci i stresujacych warunkow.

  • Miedz

Odgrywa wazna role w systemie. W szczegolnosci bierze udzial w procesie hematopoezy.

  • Selen

Jest silnym przeciwutleniaczem. Selen wzmacnia uklad odpornosciowy, normalizuje produkcje hormonow, a takze odpowiada za napiecie miesni.

  • Fosfor i potas

Te elementy sa bardzo potrzebne do pelnego funkcjonowania serca. Wspomagaja rowniez zdrowie kosci.

Wolne weglowodany zawarte w skladzie rozkladaja tluszcze i pomagaja lepiej przyswajac skladniki odzywcze.

Jak jesc poza domem?

W dzisiejszych czasach pojawienie sie kawiarni i restauracji bezglutenowych ulatwilo spozywanie lunchu lub kolacji poza domem. Jesli podczas zamawiania posilkow nie mozesz znalezc w poblizu jedzenia bezglutenowego, sprawdz u kelnera lub szefa kuchni, czy wybrane przez Ciebie danie zawiera make pszenna lub skrobie. Co lepiej wybrac: salatki warzywne bez sosu, winegret, zupa jarzynowa, rosol, naturalne mieso lub ryba bez dodatkow i sosow, ryz, naturalne ziemniaki. Im prostszy posilek wybierzesz, tym mniejsze prawdopodobienstwo, ze bedzie zawieral gluten.

Zwiedzajac stosuj te same zasady, nie wahaj sie pytac wczesniej wlascicieli menu i skladu produktow, zabierz ze soba chleb b/g lub inne wypieki.

Kawiarnie i restauracje bezglutenowe (w tym z etykietami bezalkoholowymi)

  • ?Funt rodzynek? (kawiarnia z calkowicie bezglutenowa kuchnia) W obecnosci pierogow, nalesnikow, pierogow, wypiekow b/g w szerokiej gamie.
  • Farm Benoit (do tej pory jedyna restauracja w miescie z certyfikowana kuchnia bezglutenowa) jest powyzej sredniej, jest sklep, w ktorym mozna skorzystac z pieczywa b/g i pierogow.
  • Terytorium Kuchni Bezglutenowej, produkcja i dostawa posilkow bezglutenowych na zamowienie.

Zwracamy uwage na koniecznosc sprawdzenia u kelnera i szefa kuchni skladu dan i sposobu ich przygotowania w kazdym przypadku, nawet jesli sa to dania bezglutenowe. Czasami restauratorzy umieszczaja te plakietke tylko dlatego, ze gotowane danie nie zawiera wyraznie produktow z pszenicy, zyta, jeczmienia lub innych zboz, ale produkty nie byly testowane na zawartosc glutenu.

Badz ostrozny!!! Jedzenie poza domem jest zawsze zagrozone zlamaniem diety bezglutenowej.

Ile mozesz zjesc dziennie?

Nie trzeba rezygnowac z jedzenia smacznej owsianki. Mozna go spozywac bez szkody dla sylwetki raz w tygodniu w niewielkich ilosciach. Porcja nie powinna przekraczac 200 gramow.

Takiej owsianki nie da sie duzo zjesc, bo jest bardzo satysfakcjonujaca. Najlepiej na parze, bez dodatku cukru. Takie danie najlepiej uzupelnic warzywami.

Uwaga! Kasze trawione sa w ludzkim ciele przez nieco ponad trzy godziny.

Kasze pomoga oczyscic jelita z toksyn i toksyn

Korzysc

1. Korzysci plynace z tego produktu sa ogromne. Kuskus poprawia odpornosc, pomaga zwalczac chroniczne zmeczenie, bezsennosc.

2. Produkt wspomaga szybka regeneracje skory, wzmacnia wlosy i paznokcie.

3. Poprawia prace mozgu i przewodu pokarmowego.

4. Dzieki zastosowaniu kuskusu mozesz oczyscic jelita z toksyn i toksyn oraz przywrocic rownowage wodno-solna.

5. Krup zwieksza poziom hemoglobiny i tym samym pomaga w walce z anemia.

6. Lekarze twierdza, ze kuskus powinien byc spozywany, aby zapobiec kamieniom nerkowym i rakowi.

Dla kobiet

1. Kuskus powinny spozywac kobiety, ktore chca na dlugo zachowac mlodosc, pomoze pozbyc sie zmarszczek, a skora z pewnoscia stanie sie swiezsza i bardziej promienna.

2. Po zastosowaniu kuskusu wlosy staja sie mocne i geste. Przydatne substancje zapobiegna pojawianiu sie wczesnych siwych wlosow, wzmocnia paznokcie, ochronia ich rozwarstwianie i lamliwosc.

3. Kuskus poprawia przemiane materii i sprawia, ze ??Twoja sylwetka jest bardziej smukla i wysportowana. Substancje wchodzace w sklad zboz stymuluja prace zenskich hormonow plciowych.

Dla mezczyzn

Szczegolnie wazne jest spozywanie kuskusu dla mezczyzn, ktorzy wykonuja prace fizyczna lub uprawiaja sport. Kuskus zawiera duzo bialka, ktore jest niezbedne do budowania masy miesniowej u sportowcow.

Mozna doradzic palaczom stosowanie takiej owsianki. Zawarty w produkcie selen oczyszcza organizm z nagromadzonych toksyn. Ten sam element pomaga zwiekszyc potencje.

Podczas ciazy

Kobiety w ciazy powinny otrzymywac optymalna ilosc skladnikow odzywczych i witamin. Dlatego przyszle matki moga jesc kuskus do samego porodu.

Poniewaz produkt zawiera kwas foliowy, ktory jest potrzebny do zmniejszenia prawdopodobienstwa patologii plodu. To zboze zmniejsza zatrucie.

Dla dzieci

Kuskusu nie mozna wprowadzic do diety dziecka przed ukonczeniem 8 miesiaca zycia. Jesli zrobisz to wczesniej, wzrasta ryzyko reakcji alergicznej.

Kolejna wazna zasada jest to, ze dziecko musi przyzwyczaic sie do innych zboz przed wprowadzeniem produktu. Najlepiej jest wprowadzic dziecko do nowego produktu doslownie z lyzeczki, stopniowo zwiekszajac do 50 gramow.

Kuskus dla dzieci mozna przygotowac z warzywami, owocami lub miesem.

Odchudzanie

Pomimo tego, ze to zboze jest wysokokaloryczne, przyczynia sie do utraty wagi. Wynika to z obecnosci blonnika w produkcie. Kiedy dostanie sie do zoladka, wlokno pecznieje i wchlania wode. To lagodzi glod na dlugi czas. Produkt przyspiesza metabolizm.

Zboza maja indeks glikemiczny 60 jednostek

W jaki sposob mozesz ugotowac kuskus

Kuskus mozna przygotowac jako dodatek lub jako danie glowne. Do przygotowania przystawek istnieje klasyczny przepis na przygotowanie platkow zbozowych, o ktorym powiemy nieco pozniej, a jako danie glowne przygotowuje sie go z warzywami, jako dodatkowy skladnik zapiekanek, mieso mielone do napelniania warzyw i inne rzeczy.

  • Wsyp platki do duzego zeliwnego rondla i dobrze wyplucz, po 2-4 myciach platki wysokiej jakosci powinny stac sie czyste.
  • Zalej platki przegotowana woda. Zwykle dodaje sie go w proporcji 3:1.
  • Patelnie szczelnie przykryj pokrywka i gotuj przez okolo 5-10 minut.
  • Nie zapomnij dodac soli. Mozesz rowniez dodac maslo do smaku.
  • Ugotowany kuskus zalej bulionem i poczekaj, az platki calkowicie go wchlona.
  • Papryke pokroic, wyciac blony i usunac nasiona. Nastepnie wloz je do osolonej wody zagotowanej przez piec minut, a nastepnie wyloz i natychmiast wloz do zimnej wody na kilka minut. Nastepnie wazne jest, aby nie zapomniec o dokladnym wysuszeniu ich recznikiem.
  • Posiekana cebule i cukinie wrzucic na patelnie z oliwa z oliwek, a nastepnie dusic przez okolo piec minut. Nastepnie dodaj pietruszke i pomidorki koktajlowe. Po minucie patelnie mozna zdjac z ognia i wlozyc do niej gotowy kuskus i fete. Dobrze wymieszac. Nie zapomnij doprawic sola i pieprzem.
  • Powstala mase nalezy szczelnie wypelnic papryka i piec w piekarniku przez okolo 20 minut.
  • Istnieje wiele roznych przepisow i dan na kuskus. Ktore z nich sa najciekawsze i najsmaczniejsze? Jeden z najlepszych przepisow na zadowolenie dzieci znajduje sie ponizej.

  • Kuskus ugotuj wedlug klasycznego przepisu do polowy ugotowanego.
  • Do czystego rondla wlac rodzynki, suszone morele, obrane i pokrojone na kawalki jablka i inne owoce wedlug uznania. Dodaj lyzke cukru i troche wody.
  • Dusic, az cukier sie rozpusci, a owoce beda miekkie.
  • Wlej przygotowany kuskus, dodaj szklanke przegotowanego mleka.
  • Gotuj na malym ogniu, az platki sie ugotuja, ciagle mieszajac.
  • Czy moge go stosowac w przypadku niektorych chorob?

    Jesli dana osoba ma cukrzyce, kuskus mozna jesc tylko w niewielkich ilosciach. Wazne jest, aby nie dodawac cukru do posilkow.

    Notatka! Kuskus pelnoziarnisty ma indeks glikemiczny 45 jednostek, a z kaszy manny 60 jednostek.

    Z zapaleniem trzustki

    W przypadku zapalenia trzustki mozna rowniez jesc niewielkie ilosci kuskusu. Ale dotyczy to tylko remisji choroby. Jesli mowimy o ostrej fazie, to owsianke z tego zboza mozna zjesc nie wczesniej niz dwa tygodnie pozniej.

    Z zapaleniem zoladka

    W przypadku zapalenia zoladka mozna jesc kuskus. Produkt nie podraznia wysciolki zoladka i latwo sie wchlania. Po spozyciu lepiej zmielic w blenderze, a nastepnie ugotowac.

    z dna moczanowa

    Lekarze zdecydowanie zalecaja spozywanie kuskusu na dne moczanowa. W przypadku tej choroby w stawach i nerkach odkladaja sie sole. Owsianka pomaga poprawic kondycje duzego.

    Smacznie, a co najwazniejsze BARDZO LADNIE! Nawet dzieci kochaja. Prosty przepis na pyszny kuskus.

    Czesc wszystkim! Chcialbym podzielic sie opinia o produkcie, ktory bardzo kocham za smak i szybkosc przygotowania. To jest CUSKUS. Bralem rozne firmy, ale tym razem moj zakup to ten kuskus z:

    Kuskus – Kasza pszenna stanowiaca podstawe tytulowego dania pochodzenia Maghrebu lub Berberow. Dawniej kuskus wytwarzano z prosa. Obecnie najpopularniejszy kuskus wytwarzany jest z semoliny pozyskiwanej z pszenicy durum. Zewnetrznie przypomina okragly ryz, srednica ziaren wynosi 1-2 mm.

    To platki sa bardzo pozywne i kaloryczne, tutaj mozesz zobaczyc kalorie:

    Bardzo podobalo mi sie tez wygodne zapiecie na rzep na torbie: nalalem porcje, zapialem rzep, a platki nie krusza sie w szafie podczas przechowywania. Oto jaka jest:

    Chcialabym wiedziec, w jakim wieku dzieci moga otrzymac ten produkt, jak najlepiej go ugotowac dla dziecka i jak czesto podawac dania z kuskusem.

    Osiagniecie otrzymane 30.07.2019

  • W jakim wieku mozna podac fladre dziecku?
  • W jakim wieku dziecko moze jesc nalesniki?
  • W jakim wieku dziecko moze otrzymac rybe blekitka?
  • Jak wziac wolne od pracy do dentysty?
  • Kuskus mozna zaczac podawac od pierwszego roku zycia, gdy dziecko skonczy rok mozna wprowadzic do diety owsianke z tego zboza, bo to zboze jest naprawde przydatne dla organizmu dziecka, ma pozytywny wplyw na stan emocjonalny dziecka, poniewaz pomaga poprawic sen, lagodzi uklad nerwowy. Kuskus to male ziarenka kaszy manny, pokryte warstwa maki, ktore powstaja z mokrej kaszy manny, posypanej maka, przesianej i wysuszonej. Kasza kuskus jest kompatybilna z prawie wszystkimi produktami, jest gotowana lub gotowana na parze.

    100g kuskusu zawiera 376 kcal.

    12,8g bialka. 72,4 g weglowodanow. 0,6g Tluszcze roslinne. Wartosc odzywcza:

    0,117g Nasycone kwasy tluszczowe. 8,56g wody. 0,62g popiolu. 5g blonnika pokarmowego. Witaminy zawarte w kuskusie:

    3,49mg – Witamina PP. 20 ?g – Witamina B9. 0,11mg – Witamina B6. 1,243mg – Witamina B5. 0,078mg – Witamina B2. 0,163mg – Witamina B1. Mineraly zawarte w kuskusie:

    0,78mg – Mangan. 247 ?g – Miedz. 0,83 mg – Cynk. 1,08 mg – Zelazo. 170 mg – Fosfor. 166mg – Potas. 10mg – Sod. 44mg – Magnez. 24 mg – Wapn.

    Matki moga najpierw ugotowac to platki jako mleczna owsianke, a nastepnie wykorzystac je jako dodatek do warzyw, dodac kawalki drobno posiekanego miesa na kawalek, gdy dziecko bedzie starsze. Kasze przygotowywane sa szybko, co jest bardzo wazne dla zapracowanych mam, ktore wszedzie musza byc na czas. Przed wprowadzeniem kaszy kuskus do diety dziecka lepiej skonsultowac sie z lekarzem pediatra, kazde dziecko potrzebuje wlasnego podejscia.

    Pyszne i pozywne sniadanie na dzien spelnienia! Owsianka kuskus z mlekiem to obfite i pozywne sniadanie, ktore doda Ci energii na nadchodzacy dzien. Kuskus dobrze komponuje sie z cynamonem, a uzupelniony kawalkami owocow, suszonymi owocami lub jagodami stanie sie ulubionym przysmakiem dla wszystkich czlonkow rodziny.

  • Dom
  • Kategorie przepisow
  • Kasza kuskus z mlekiem
  • Zastosowanie w kosmetologii

    Maska peelingujaca do twarzy

    Konieczne: Wymieszaj jedna lyzke zboz z jedna lyzeczka miodu, dodaj jedno jajko. Powstala mase naniesc na oczyszczona skore na 15 minut, splukac ciepla woda. Pozytywny efekt widoczny jest juz po pierwszej aplikacji.

    Maska do wzmocnienia paznokci

    Potrzebujesz: Wymieszaj 2 lyzki zboz i oleju brzoskwiniowego, dodaj 1 lyzeczke oleju migdalowego. Otrzymana mase lekko podgrzej, a nastepnie wetrzyj w plytki paznokcia i wokol nich.

    Nastepnie najlepiej zalozyc rekawiczki, jesli ich nie ma, owinac rece folia spozywcza. Moczyc przez 15 minut, splukac ciepla woda.

    Jak wybrac i jak przechowywac

    Pierwsza rzecza, na ktora nalezy zwrocic uwage kupujac kuskus w sklepie internetowym, jest integralnosc opakowania. Zachowanie wszystkich wlasciwosci zboz jest mozliwe tylko w szczelnie zamknietym pojemniku prozniowym.

    Sklad zboz powinien zawierac tylko dwa Skladniki: zboze i wode. Niedopuszczalne jest dodawanie soli, cukru, a nawet wiecej srodkow smakowych.

    Kasze przechowuje sie w chlodnym, suchym miejscu. Idealne sa sloiki ceramiczne na produkty luzem z ciasno dopasowana pokrywka. Na dole mozna polozyc papierowa serwetke.

    Mozna gotowac z warzywami, serem lub miesem

    Jak przygotowywac i przechowywac zywnosc

    Jesli gotujesz w domu posilki bezglutenowe i bezglutenowe, zalecamy przestrzeganie nastepujacych zasad bezpieczenstwa:

    • Wszystkie produkty bezglutenowe przechowuj oddzielnie.
    • Po przygotowaniu potraw z glutenem dokladnie umyj naczynia.
    • Nie uzywaj jednego noza do krojenia zywnosci bezglutenowej i bezglutenowej, a takze innych przyborow kuchennych. Najlepiej miec osobne deski do krojenia na zywnosc bezglutenowa.
    • Jesli kupiles zwykly chleb lub inne bezglutenowe wypieki, umyj rece przed jedzeniem.
    • Aby pyl z maki pszennej nie dostal sie do wypiekow bezglutenowych, lepiej gotowac je osobno lub przed pieczeniem z maki pszennej.
    • Nie uzywaj tego samego masla do smarowania chleba bezglutenowego i bezglutenowego, poniewaz moga sie do niego dostac okruchy.

    Do gotowania mozesz uzyc specjalnych przepisow bezglutenowych lub dostosowac te zwykle. Kasza manne i krakersy mozna zastapic maka ryzowa lub okruchami ryzu, najlepiej jest toczyc make ryzowa. Bardziej smaczne wypieki uzyskuje sie ze specjalnych mieszanek b/g, mozna kupic gotowe lub zrobic je samemu.

    Produkty mozna znalezc w sklepach specjalistycznych, a duze sieci handlowe maja male dzialy bezglutenowe.

    Jak gotowac

    Kuskus z roku na rok cieszy sie coraz wieksza popularnoscia. Gotowanie jest bardzo proste, prawie wszystkie przepisy nie wymagaja wiecej niz 15 minut wolnego czasu.

    A to bardzo wazne dla zapracowanych hostess. Mozesz gotowac z warzywami, serem lub miesem. Moga rowniez zastapic ryz, kasze gryczana, makaron. Kasze sa dodawane do sosow i zup, uzywane jako panierka.

    Mozna z niej zrobic nawet pyszne desery. Do glownego skladnika dodaje sie miod lub suszone owoce. Przygotowany zgodnie z przepisem kuskus bedzie mial niezwykle delikatny smak.

    Uwaga do hostess:

    Jak zrobic kuskus – 13 najlatwiejszych i najsmaczniejszych przepisow

    Kompozycja kuskus

    Kuskus jest nie tylko dozwolony dla dzieci, ale takze polecany, poniewaz nalezy do zdrowych produktow dietetycznych. Owsianka musi byc obecna w diecie dzieci, poniewaz zawiera:

    • Potrzebujemy:
    • 1/2 lyzki. kuskus
    • 1 lyzeczka Sahara
    • 500 ml mleko
    • 8 g cukru waniliowego
    • szczypta soli
    • maslo do smaku
    • suszone owoce do woli

    Nie znam szybszego przygotowania owsianki niz kuskus z mlekiem. To najprostszy, najszybszy i najwygodniejszy przepis na sniadanie, ktory jest odpowiedni dla kazdego wieku, jak mowia: zarowno mlodzi, jak i starsi beda szczesliwi. Teraz nie musisz meczyc sie, zeby ugotowac ?to? na sniadanie dla calej rodziny. Pyszna, aromatyczna, slodka i sycaca owsianka, ktora mozna urozmaicic roznymi dodatkami: wanilia, cynamonem, suszonymi owocami.

    Szkody i przeciwwskazania

    Istnieja przeciwwskazania do stosowania, ale nie ma ich zbyt wiele:

    1. Przede wszystkim zabrania sie spozywania produktu osobom uczulonym na zboza.

    2. W przypadku cukrzycy niepozadane jest rowniez spozywanie kuskusu lub stosowanie go w malych dawkach. Wskazane jest, aby osoby z problemami tarczycy przed spozyciem takich potraw skonsultowaly sie z lekarzem.

    3. Kolejny zakaz wprowadzania produktu do jadlospisu dotyczy obecnosci otylosci. Kasze przyczyniaja sie do przybierania na wadze.

    4. Dlatego wazne jest przestrzeganie normy i branie pod uwage stanu zdrowia podczas jedzenia. Przejadanie sie moze powodowac biegunke i wzdecia.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko