Likier kawowy w domu: najlepsze przepisy kulinarne, jak zrobic slodki napoj alkoholowy na bazie wodki, alkoholu, bimbru

Klasyczny przepis

W domu tak pachnacy, smaczny i slodkawy napoj alkoholowy mozna przygotowac na kilka roznych sposobow. I za kazdym razem okaze sie niezmiennie pachnacy i przyjemny w smaku.

Wazny! Wszystkie skladniki do przygotowania likieru kawowego musza byc wysokiej jakosci i jak najswiezsze. Tylko w tym przypadku napoj okaze sie prawdziwy i aromatyczny.

O alkoholu

Likier wedlug tego przepisu mozna przygotowac na bazie jadalnego alkoholu i mielonej kawy.

Jego smak jest bogaty i wyrazisty. Napoj ten przypadnie do gustu prawdziwym milosnikom wysokiej jakosci aromatycznej i swiezo parzonej kawy.

Do gotowania bedziesz potrzebowac:

  • cukier waniliowy -1 saszetka;
  • alkohol 50% – 0,5 l;
  • woda – 0,7 l;
  • kawa mielona – 60 g;
  • cukier granulowany – 500 g.

Odniesienie! Aby zmaksymalizowac smak i aromat gotowego napoju, zaleca sie zabranie ziaren kawy i samodzielne zmielenie ich w mlynku do kawy.

Jesli kupujesz juz zmiazdzone ziarna, powinienes dokladnie sprawdzic integralnosc opakowania i wybrac najswiezszy produkt.

Sekwencja gotowania:

  • Kawe zalac woda (500 ml) i gotowac na malym ogniu przez kwadrans.
  • Z pozostalej wody i cukru zagotuj gesty syrop.
  • Do gotowej slodkiej mieszanki wlej waniline i wszystko dokladnie wymieszaj.
  • W syropie schlodzonym do temperatury pokojowej wlej zaparzona kawe i dobrze wymieszaj.
  • Alkohol wlewa sie wolnym strumieniem i ponownie dokladnie miesza wszystkie skladniki.
  • Nastepnie przez bardzo czeste sito lub lepiej gaze, alkohol jest filtrowany i przelewany do butelek.
  • Gotowy napoj mozna wypic natychmiast, mozna go wstepnie schlodzic w lodowce, ale nie jest to konieczne.

    Odniesienie! Z tej liczby produktow wychodzi okolo 10 pelnowartosciowych porcji doskonalej jakosci likieru kawowego. Moze byc przechowywany w lodowce do trzech miesiecy.

    Zobacz, jak profesjonalny barman wyjasnia, jak prawidlowo zrobic likier kawowy:

    Na wodce

    Ta opcja gotowania obejmuje rowniez uzycie mielonej kawy, ale wodka juz dziala jako baza alkoholowa. Dlatego gotowy likier bedzie bardziej miekki i bedzie mial mniejsza moc.

    Komponenty do wykonania w domu:

    • swiezo wycisniety sok z cytryny – 1 lyzka stolowa;
    • wodka – 1000 ml;
    • kawa mielona – 50 g;
    • cukier granulowany – 250 g;
    • woda – 250 ml.

    Odniesienie! Soku z cytryny nie mozna dodawac, ale zmiekcza on smak gotowego trunku oraz poprawia i przedluza jego posmak.

    Taki likier kawowy przygotowuje sie w nastepujacy sposob:

  • Do napoju nalezy zaparzyc cala ilosc wody i kawy mielonej. Pozostaw w szczelnie zamknietym pojemniku na 24 godziny.
  • Pod koniec dnia kawe odcedz, dodaj cukier i wlej wodke.
  • Podgrzej plyn do 50 stopni na malym ogniu, ciagle mieszajac i trzymaj na kuchence, az caly cukier sie rozpusci.
  • Zdejmij alkohol z ognia i dodaj do niego sok z cytryny.
  • Wlej napoj do butelek i przechowuj w chlodnym miejscu przez 5 dni, aby ustabilizowac smak i aromat.
  • W tym przepisie mozesz rowniez uzyc kawy mielonej. W takim przypadku ta sama ilosc skladnikow bedzie wymagala 80 g.

    Na bimbru

    Najbardziej zagorzali zwolennicy prawdziwie domowych napojow alkoholowych polubia ten konkretny przepis.

    Tutaj glownym skladnikiem jest bimber, najwazniejsze jest to, ze jest wysokiej jakosci i nie ma wyraznego nieprzyjemnego aromatu.

    Alkohol przygotowuje sie w nastepujacy sposob:

  • W rondelku przygotuj napoj z 90 g mielonej kawy i poltorej szklanki wody.
  • Dodaj 600 g granulowanego cukru do gotowej cieczy i podgrzewaj mieszanine na malym ogniu, az do calkowitego rozpuszczenia.
  • Ochlodzic powstaly syrop w temperaturze pokojowej.
  • Powoli wlej do niego 0,7 litra bimbru i dobrze wymieszaj.
  • Umiesc 1 laske wanilii w butelce lub wlej 10 ml ekstraktu waniliowego, nastepnie wlej likier i odstaw w chlodne ciemne miejsce na 28 dni.
  • Pod koniec okresu dojrzewania odcedz likier i mozna go podawac do stolu.

    Odniesienie! We wszystkich przepisach najlepiej uzywac wody destylowanej lub filtrowanej, aby zmiekczyc smak gotowego likieru.

    Doswiadczony bimber pokazuje, jak zrobic likier kawowy na bazie bimbru:

    Wszystkie te przepisy sa uwazane za klasyki do robienia likierow kawowych.

    Ale jesli napoj przygotowany wedlug tych przepisow ma juz dosc, mozesz urozmaicic jego smak.

    Rodzaje

    Pyszne likiery roznia sie od innych napojow alkoholowych tym, ze maja szeroka game smakow i aromatow. Zostana one omowione ponizej.

    Zielarski

    Poczatkowo ten napoj alkoholowy byl wytwarzany do celow leczniczych, wiec pierwsze likiery byly wylacznie ziolowe. Tworzone od sredniowiecza przez mnichow, uzdrowicieli i alchemikow. Niektore przepisy przetrwaly do ??dzis. Firmy produkcyjne opatentowanych starozytnych receptur trzymaja je w scislej tajemnicy.

    Dobrze znanym likierem ziolowym jest Shartreuse, zawierajacy az 100 roznych ziol, przypraw i korzeni, takich jak mieta, lipa, paki brzozy, cynamon, gozdziki, kolendra, imbir i inne.

    Nalewki ziolowe stosuje sie jako srodek trawienny – srodek poprawiajacy trawienie, dlatego podaje sie je zazwyczaj na koniec posilku.

    Ponadto napoje te sa uzywane jako afrodyzjak. Przykladem tego sa likiery ziolowe Strega. Nazwa przetlumaczona z jezyka wloskiego oznacza ?czarownice?. Ten napoj o mocy 40% byl obdarzony wlasciwosciami czarodziejskimi, ktore potrafily uwiesc kazdego mezczyzne.

    Jaskrawymi przedstawicielami likierow ziolowych sa takze: Irish Mist (Irlandia), Galliano (Wlochy), Sabra (Izrael), Drambuie (Szkocja) i wiele innych.

    Owoce i jagody

    Poniewaz trunek byl uzywany nie tylko jako lekarstwo, ale takze dla przyjemnosci, zaczeto spopularyzowac odmiany owocowe. Istnieje wiele ich odmian, poczawszy od roznych baz owocowych i jagodowych, a skonczywszy na unikalnej recepturze. Dzieki niesamowicie owocowemu aromatowi napoje te ciesza sie duza popularnoscia zarowno w czystej postaci, jak i jako baza do koktajli lub jako dodatek do deserow i wypiekow.

    Cytrus

    Najczestsze z nich to napoje na bazie pomaranczy, cytryn i innych owocow cytrusowych. Istnieje kilka technologii wytwarzania likierow na bazie tych owocow. Tansza opcja przewiduje roztwor alkoholu z naparu skorki z uzyciem olejkow eterycznych.

    Destylat wytwarza wysokiej jakosci napoj. Uderzajacym przykladem likieru cytrusowego jest slynny wloski ?Limoncello?. Obejmuje to rowniez rownie znany napoj na bazie granatow Cointreau, pochodzacych z Francji.

    Owoc

    Z owocow najpopularniejsze sa likiery z gruszek, jablek, brzoskwin, moreli, suszonych sliwek, a nawet melonow. Tak powstal bardzo aromatyczny likier melonowy Midori, ktory szczegolnie zywo ujawnia sie w koktajlach.

    Ostatnio popularne sa napoje alkoholowe z owocow egzotycznych. Moze to byc banan, kokos, papaja, marakuja, kiwi i inne. Przykladem tego jest likier kokosowy Malibu.

    Jagoda

    Likiery na bazie jagod pozostaja bardzo popularne. Pojawily sie przed owocami i nadal sa bardzo poszukiwane. Najbardziej znane to likiery porzeczkowe, malinowe, truskawkowe, wisniowe, jagodowe. Nasi rodacy maja szczegolna milosc do napojow na bazie aronii.

    Ta jagoda od dawna znana jest ze swoich wlasciwosci leczniczych. Istnieje wiele przepisow na przygotowanie likieru jarzebinowego w domu. Jest przygotowywany na bazie wodki lub alkoholu przy uzyciu roznych przypraw, takich jak liscie wisni, skorka cytrusow, rozmaryn, gozdziki, wanilia i inne.

    Duza popularnoscia ciesza sie rowniez napoje alkoholowe z wisniami. Na zachodzie znane sa jako ?Cherry?. Najbardziej wyrafinowanym i oryginalnym likierem wisniowym jest Peter Heering Original, wytwarzany w Danii. Ten napoj powstaje poprzez moczenie jagod w alkoholu winnym. W ten sam sposob zaczeto produkowac likiery wisniowe. Dobrym tego przykladem jest Gruzinski Triumf.

    Krem

    Likiery kremowe pojawily sie stosunkowo niedawno i zdobyly juz powszechne uznanie i milosc. Kobiety maja szczegolny stosunek do tych napojow, bo kto odmowilby aromatycznej porannej kawy z lyzka kremowego likieru?

    Plec piekna docenia ten napoj za delikatny kremowy smak z wystarczajaca zawartoscia cukru i minimalna iloscia alkoholu okolo 15%. Likiery smietankowe maja gestsza konsystencje i bardzo slodki smak. Wytwarzane sa na bazie smietanki, zoltek i mleka. Slynnym likierem smietankowym jest holenderski Advokat.

    Jej niepowtarzalny smak brandy z winogron w polaczeniu z jajkiem, mlekiem i cukrem pozostawia niewiele osob obojetnymi, aw miedzyczasie na Wegrzech zaczely powstawac likiery na bazie jaj przepiorczych.

    Oryginalne smaki

    Ten ostatni rodzaj to likiery, ktore dzieki roznym skladnikom maja oryginalny smak. Naleza do nich likiery kawowe Mocco i Kahlua, ktore wykorzystuja aromatyczne meksykanskie ziarna kawy i kakao w polaczeniu z brandy i wanilia. Nie mniej popularne sa likiery miodowe, takie jak mocny niemiecki Barenfang z aromatycznymi ziolami i duza iloscia miodu oraz Drambuie.

    Dosc powszechne sa rowniez napoje alkoholowe na bazie orzechow. Uderzajacym przykladem bedzie tutaj slynny wloski ?Amaretto?. Ten dosc slodki i umiarkowanie mocny napoj powstaje na bazie migdalow i pestek moreli. Rowniez nie mniej znany likier anyzowy ?Sambuca? na bazie alkoholu pszennego ma niezwykly smak. Ten napoj jest dosc mocny, udzial alkoholu w nim wynosi 38-42%.

    Niekonwencjonalne metody gotowania

    Ostatnio pojawilo sie wiele innych przepisow na przygotowanie tego wspanialego napoju alkoholowego. Z reguly lista skladnikow wchodzacych w ich sklad jest dluzsza, ale smak takich likierow jest bardzo zroznicowany.

    Na koniaku z cytryna

    Tradycyjnie do gotowej kawy dodaje sie tylko odrobine koniaku, aby znacznie poprawic smak gotowego napoju. Ten przepis zostal wymyslony przez specjalnych koneserow tego polaczenia.

    Skladniki do gotowania:

    • sok z cytryny – 15 ml;
    • koniak – 0,6 l;
    • kawa mielona – 50 g;
    • 800 ml wody;
    • cukier granulowany – 500 g.

    Taki likier przygotowuje sie tak:

  • Zaparz napoj z kawy i polowy wody, pozostaw na dzien do zaparzenia.
  • Zagotuj syrop i schlodz je cukrem granulowanym i pozostalym plynem.
  • Dobrze wymieszaj syrop, gotowa kawe i koniak. Wszystkie skladniki musza miec te sama temperature pokojowa.
  • Do likieru wlej sok z cytryny i wszystko ponownie wymieszaj.
  • Domagaj sie alkoholu przez 3 dni w chlodnym miejscu w hermetycznym pojemniku.
  • Odcedz napoj i butelke.
  • Wielcy milosnicy smaku cytryny moga dodac do syropu skorke z polowy sredniej cytryny, a takze podwoic ilosc jej soku.

    Wazny! Ten likier kawowy przyczynia sie do silnego wzrostu cisnienia krwi. Dlatego pacjenci z nadcisnieniem powinni go pic bardzo ostroznie.

    Kapitan Czarny

    Koszt takiego przemyslowo produkowanego alkoholu jest bardzo wysoki.

    Ale mozna go latwo zrobic w domu z latwo dostepnych skladnikow:

    • 40 g mlecznej czekolady;
    • 500 ml wodki;
    • 90 g kawy mielonej;
    • wanilina – 1 opakowanie;
    • cukier granulowany – 300 g;
    • woda – 250 ml.

    Jakie sa likiery?

    Likier to napoj nasycony alkoholem i ziolami, owocami, jagodami i innymi skladnikami. Podstawa napoju moze byc nie tylko czysty alkohol, ale takze gotowy alkohol: whisky, rum, koniak i inne. W przeciwienstwie do innych napojow alkoholowych, likier prawie zawsze zawiera duza ilosc cukru, ale istnieja opcje calkowicie nieslodzone, a raczej cierpkie, ktore bardziej przypadna do gustu mezczyznom.

    Wedlug sily napoje dziela sie na nastepujace kategorie:

    • Mocne (38-50% alkoholu) – najczesciej uzywane do robienia koktajli, w czystej postaci spozywane sa w niewielkich ilosciach z dodatkiem lodu.
    • Srednio mocne (25-35%) – nazywane sa rowniez deserowymi, poniewaz w zasadzie likiery owocowe sa wytwarzane z takim procentem mocy, ktory nadaje wypiekom i wyrobom cukierniczym pikantny smak i aromat. Sa rowniez dodawane do goracych, zimnych napojow i koktajli. Wyroznia je duza ilosc cukru.
    • Lekkie (15-25%) – taka moca sa zazwyczaj likiery smietankowe i smietankowe. Sa to napoje na bazie smietanki, jajka. Maja dosc gesta konsystencje i slodki smak. Idealny do kawy lub herbaty.

    Z Meksyku z miloscia: szczegolowo imitacja likieru kawowego Kahlua

    Mozna powiedziec, ze likier kawowy Kahlua to czyste ucielesnienie regionalnego produktu. Kazda kropla powstaje w Meksyku przy uzyciu skladnikow uprawianych w stanie Veracruz, zaledwie trzy godziny na wschod od Mexico City. Na poczatku wydaje sie, ze odtworzenie takiego napoju w domu bedzie bardzo trudne. Ale jesli uzbroisz sie w wiedze porozrzucana po kawalku w Internecie, bardzo latwo jest przygotowac porzadna imitacje tego niesamowitego likieru.

    Z czym bedziemy sie zajmowac? Stworzony w meksykanskim stanie Jukatan w 1936 roku przez czterech przedsiebiorczych amigos, Kahlua jest oryginalnym i najlepiej sprzedajacym sie likierem kawowym na swiecie. Powstaje poprzez zmieszanie palonych i grubo zmielonych ziaren kawy Arabica z woda, alkoholem trzcinowym i ekstraktem waniliowym. Przed butelkowaniem napoj odpoczywa przez osiem tygodni i jest zabarwiony syropem karmelowym, aby uzyskac gleboki ciemnobrazowy kolor.

    p, cytat blokowy 1,0,0,0,0 –

    p, cytat blokowy 2,0,0,0,0 –

    Do tej pory (kwiecien 2019) linia firmy Kahlua, nalezacej do holdingu Pernod Ricard, obejmuje 7 pojedynczych likierow kawowych: oryginalny Kahlua, mocna wersja Kahlua Especial, Kahlua Chili Chocolate (chili i czekolada), Kahlua Mint Mocha (mieta i czekolada), Kahlua Salted Caramel (karmel z sola), Kahlua French Vanilla (Francuska wanilia) i gotowy koktajl Espresso Martini. Postaramy sie zrobic oryginalna Kahlue, ale przy odpowiednim zrozumieniu domowych napojow przygotowanie pozostalych wersji likierow kawowych nie bedzie wcale trudne.

    p, cytat blokowy 3,0,0,0,0 –

    Aby zrobic imitacje naprawde bliska Kahlui, trzeba troche poszukac. Na szczescie sa punkty orientacyjne i jest ich wiele. Co obecnie wiemy o produkcji meksykanskiego likieru kawowego:

    p, cytat blokowy 4,0,0,0,0 –

    • Kawa. Arabika ze stanu Veracruz. Powolne palenie w temperaturach nizszych niz normalne, skutkujace mniejsza karmelizacja cukrow i ogolnie jasniejszym smakiem kawy o wysokiej kwasowosci i sredniej tresci. Grube mielenie, warzenie na zimno (Cold Brew).

    Wniosek: optymalne jest uzycie arabiki srednio palonej, grubo zmielonej (najlepiej na mlynku do kawy z kamieniem mlynskim – w ten sposob zachowana jest dokladniejsza kwasowosc), jak w przypadku prasy francuskiej lub troche drobniejszej (ale wiekszej niz w przypadku espresso), preferowane jest warzenie na zimno, ktore daje mniej gorzkiego i miekkiego ekstraktu.

    p, cytat blokowy 5,0,1,0,0 –

    Szpiegowal produkcje w Veracruz.

    • Wanilina. Fabryki Kahlua uzywaja ekstraktu waniliowego z strakow wanilii, rowniez uprawianych w Veracruz. Technologia jego przygotowania pozostaje ?tajemnica marki?, ale jest malo prawdopodobne, aby roznila sie znacznie od standardowego przygotowania ekstraktu.

    Wniosek: optymalne jest uzycie ekstraktu waniliowego, ale odpowiednik w postaci strakow wanilii pozostaje opcja dzialajaca (srednio 1 lyzeczka ekstraktu = 2,5 cm straka wanilii z nasionami). Cukier waniliowy nie bedzie rownowaznym substytutem, ale w przypadku braku innego mozna go uzyc (1 lyzeczka ekstraktu = 10-15 g cukru). Zalecamy natychmiastowe odrzucenie waniliny – jej silny chemiczny smak i zlozonosc wagi nie sa zgodne z pozadana delikatna rownowaga smakowa.

    p, cytat blokowy 6,0,0,0,0 –

    • Alkohol. Kolejny ?sekret marki?, ale wiadomo na pewno, ze jest to alkohol z trzciny pozyskiwany z cukru trzcinowego. Oryginalna (klasyczna) Kahlua zawiera 20% alkoholu (21,5% w amerykanskim stanie Ohio). Do 2004 roku moc likieru wynosila 26,5% objetosci alkoholu. Linia Kahlua ma rowniez mocniejsza wersje Kahlua Especial, ktora zawiera 35% alkoholu.

    Wniosek: optymalne jest uzycie rumu o dosc wyraznym smaku surowej trzciny cukrowej. Dla bimberow polecamy zwrocic uwage na nasze przepisy na rum z melasy, ktory podaje wlasnie taki napoj (poszukaj bardziej wyrafinowanego rumu z ?olejami rumowymi?, drugi przepis w artykule).

    p, cytat blokowy 7,0,0,0,0 –

    Plantacja trzciny cukrowej dla Kahlua w Veracruz.

    • Cukier. Jest tu spora luka, gdyz nigdzie nie udalo sie znalezc wiarygodnych informacji o jego dodaniu (wiadomo jedynie, ze do likieru dodaje sie kolor karmelowy). Jednoczesnie oficjalna strona producenta wskazuje, ze oryginalna Kahlua zawiera 44 g/100 ml cukru. Zwykle pisza, ze dodaje sie do niego syrop kukurydziany, ale to nie jest pewne (choc wyglada na to, ze jest to prawda).

    Klasyczny likier kawowy

    • nierozpuszczalna kawa mielona – 200 gramow;
    • swieze mleko (najlepiej minimalna zawartosc tluszczu) – 2 szklanki;
    • wodka (rozcienczony alkohol, koniak) – 1 litr;
    • cukier – 1,8 kg;
    • woda – 1 szklanka;
    • cukier waniliowy – 1 szczypta

    Do przygotowania likieru kawowego radze uzywac swiezo zmielonej, lekko prazonej kawy (idealna jest odmiana Arabica).

    Przepis

    1. Kawe i waniline zalac alkoholem (wodka), szczelnie zamknac pokrywka, pozostawic na 7 dni w cieplym, ciemnym miejscu, wstrzasajac raz dziennie. W tym czasie alkohol nabierze charakterystycznego brazowego odcienia.

    2. Przecedz miksture przez gaze lub drobne sitko, aby pozbyc sie osadu.

    3. Dodaj cukier, mleko i wode. Mieszaj, az cukier calkowicie sie rozpusci.

    4. Sloik hermetycznie zamknij, odstaw w chlodne, ciemne miejsce na 10-12 dni. Wstrzasac co 1-2 dni.

    5. Przefiltruj gotowy domowy likier kawowy najpierw przez gaze, a nastepnie przez kilka warstw waty.

    6. Wlej napoj do butelek, szczelnie zamknij korkami. Przechowywac w lodowce nie dluzej niz 3 miesiace, poniewaz zawiera mleko. Twierdza – 18-20%.

    Wersja klasyczna

    Przepis na likier kawowy na koniaku z mlekiem

    Niestety tak drogie likiery jak Baileys czy Sheridan nie sa dostepne dla kazdego, ale bardzo podobny mozna zrobic samemu. Oto kolejny ciekawy przepis, o ktorym warto pamietac.

    Wymagane skladniki

    Nazwa Ilosc
    Koniak 1 l
    mleko 2 stosy
    kawa naturalna (mielona) 2-3 ul. l.
    cukier waniliowy 1 lyzeczka
    cukier 1,8 kg
    woda 1 stos

    Instrukcje krok po kroku

  • Do 2 litrowego szklanego sloika wsyp 200 g kawy i 1 lyzeczke cukru waniliowego.
  • Zalej je 1 litrem brandy i zamknij sloik nylonowa pokrywka.
  • Umiesc w cieplym i ciemnym miejscu na 1 tydzien.
  • W tym czasie codziennie wstrzasaj zawartoscia sloika.
  • Pod koniec tego okresu napoj stanie sie brazowy.
  • Odcedz go za pomoca zwyklej gazy lub sitka.
  • Wsyp 1,8 kg cukru, a nastepnie wlej 2 szklanki mleka i 1 szklanke wody.
  • Dokladnie wymieszaj te mieszanine.
  • Ponownie zamknij sloik nylonowa pokrywka i umiesc w ciemnym miejscu na poltora tygodnia.
  • Wstrzasaj nim codziennie.
  • Zrob prosty filtr warstwowy z gazy i waty i odcedz nalewke.
  • Wlej go do szklanych butelek i korka.
  • Przechowywac w ciemnym, chlodnym miejscu nie dluzej niz 3 miesiace.
  • Likier kawowy z mlekiem skondensowanym

    Ciekawy kolorowy napoj o niepowtarzalnym aromacie i bogatym kremowym smaku. Istotna zaleta przepisu jest szybkie przygotowanie. Likier bedzie gotowy za 3 dni.

    • nierozpuszczalna kawa mielona – 4 lyzeczki;
    • cukier – 100 gramow;
    • mleko skondensowane – 200 gramow;
    • woda – 300 ml;
    • wanilina – 1 gram;
    • wodka (koniak) – 300 ml;
    • gozdzik – 2 zarty;
    • cynamon – 1 szczypta;
    • anyz gwiazdkowaty – 1 sztuka.

    Przepis

    1. Kawe zaparzyc w 100 ml wody.

    2. Do osobnego rondla dodaj cukier, waniline i pozostala wode (200 ml). Doprowadzic mieszanine do wrzenia, gotowac 1-2 minuty, nastepnie zdjac z ognia i schlodzic do temperatury pokojowej.

    3. Wymieszaj przyprawy, parzona zimna kawe, syrop cukrowy i wodke w sloiku lub szklanej butelce do naparu. Zamknac szczelnie pokrywka, pozostawic na 24 godziny w ciemnym, cieplym miejscu.

    4. Przefiltruj przez gaze.

    5. Dodaj skondensowane mleko, wymieszaj lub ubij do uzyskania gladkosci, przykryj i odstaw na jeden dzien w chlodne, ciemne miejsce. Likier z kawa i skondensowanym mlekiem jest gotowy. Okres przydatnosci do spozycia – do 3 miesiecy w lodowce. Twierdza ma 12-14 stopni.

    Wiecej przepisow na likiery kawowe

    Przygotowujac domowy likier mleczno-kawowy uzywamy mleka zwyklego lub skondensowanego. Przepis na mleko skondensowane to kolejna metoda.

    Mleko skondensowane

    Pogarszac:

    • mleko skondensowane – 250 ml;
    • woda – 300 ml;
    • kawa mielona – 4 lyzeczki;
    • cukier – 100 g;
    • 300 ml wysokiej jakosci wodki;
    • anyz gwiazdkowaty – 1 gwiazdka;
    • wanilia – 1 g waniliny;
    • cynamon – 1 szczypta.

    Likier kawowy ze skondensowanym mlekiem i przyprawami przygotowujemy w nastepujacych krokach:

  • Robienie kawy.
  • Gotuj wode osobno przez 2 minuty, dodajac waniline, cukier, mieszajac.
  • Zostaw do schlodzenia.
  • Dodajemy kawe, przyprawy i alkohol. Zamykamy go, trzymamy w ciemnosci przez jeden dzien.
  • Filtrujemy, mieszamy ze skondensowanym mlekiem. Zamknij szczelnie i odejdz na kolejny dzien.
  • Wlewamy go do magazynu.
  • Likier Kahlua

    Likier kawowy Kahlua (Kahlua) jest pochodzenia meksykanskiego. Zyskal swiatowa slawe od 1936 roku, a dzis osiagnal znaczna popularnosc. Jego zwykla wytrzymalosc to tylko 20%, produkowana jest w kilku wersjach.

    Nazwa pochodzi od „Akolua” – dawnej nazwy ludow Meksyku. Skladniki – ziarna kawy Arabica, alkohol trzcinowy i cukier. Dodaje sie rowniez wanilie i karmel. Przygotowanie go nie jest trudne. Skladniki:

    • cukier brazowy – 350 g;
    • cukier zwykly – 240 g;
    • woda – 470 ml;
    • kawa rozpuszczalna – 120 ml;
    • wodka – 700 ml;
    • wanilia – pol straka.

    Musi byc przygotowany zgodnie z nastepujaca metoda:

  • Zagotuj cukier i wode, gotuj przez 5 minut, mieszajac. Cukier sie rozpusci.
  • Dodaj kawe, rozpusc, zmniejszajac cieplo.
  • Pozostaw do ostygniecia do temperatury pokojowej. Dodaj wanilie, wlej wodke.
  • Umiesc pojemnik w ciemnosci i ostudz do 4 tygodni.
  • Oddzielic od osadu, przefiltrowac. Napoj jest gotowy.
  • Uzywajac ekstraktu waniliowego w skladzie produktow, nie trzeba nalegac. Mozna wypic po przygotowaniu.

    Likier irlandzki – przepis

    Kawa, zwana ?Irish Liqueur?, sklada sie z whisky i smietanki. Jest to napoj rozgrzewajacy i podnoszacy na duchu. Ponizszy przepis jest zrobiony z mlekiem. Nazywa sie Irish Cream lub Baileys. Pogarszac:

    • mleko doprowadzone do wrzenia – 300 ml;
    • mleko skondensowane – puszka lub 380 ml;
    • whisky – 300 ml;
    • kawa rozpuszczalna – 1 lyzka. ja.;
    • syrop czekoladowy – 2 lyzki. ja.;
    • ekstrakt waniliowy – 2 lyzeczki.

    Mieszanine przygotowuje sie w ciagu 10 minut, po czym nastepuje trzydniowa infuzja. Etapy sa nastepujace:

  • Niech mleko ostygnie i odcedz, aby piana nie dostala sie do napoju.
  • Wszystko wymieszaj i przelej do czystych butelek.
  • Po okolo 4 dniach w lodowce trunek bedzie gotowy.
  • Wydajnosc produktu to 1 litr, mozna go przechowywac na zimno do miesiaca.

    Radzimy przeczytac: Jak nazywa sie kawa z koniakiem?

    O likierze Sheridans

    Likier Sheridans jest rowniez pochodzenia irlandzkiego. Zaslynal z projektu butelki, ktora sklada sie z 2 czesci o kremowej zawartosci wanilii i czekoladowo-kawowej.

    Po wylaniu z pojemnika plyny sie mieszaja. Ponadto wielkosc przewezenia obu czesci pozwala na zachowanie proporcji skladnikow bialych i brazowych 1:2. Sheridans sklada sie z whisky, smietanki, aromatu waniliowego, czekolady, kawy i cukru.

    Z czym pija oryginalny napoj? Oprocz tego, ze jest mikstura sama w sobie, robi sie z niej koktajle. Na przyklad jest to ?Light Storm? z sambuka, wodka i smietana. A takze ?Kremowy raj? ze 100 ml Sheridan’s, 120 ml mleka i 30 ml ginu. Wersja czekoladowa wykonana jest z 30 ml likieru posypanego starta czekolada.

    Wiecej na ten temat: Podwojny trunek zwany Sheridans

    Istnieje wiele przepisow na przygotowanie likieru kawowego. A zrobienie tego napoju alkoholowego w domu nie jest takie trudne. Niezaleznie od wybranej receptury i skladu skladnikow, latwosc przygotowania prowadzi do efektu przekraczajacego oczekiwania. Milosnicy kawy beda zachwyceni.

    Domowy likier ?Kahlua?

    Ten prosty napoj smakuje jak likier znanej marki. Moze byc przyrzadzony na bazie kawy rozpuszczalnej lub swiezo parzonej. Ziarna wanilii, ktore wykorzystamy w procesie, nada likierowi wyjatkowy aromat i podkresli smak kawy. Pamietaj tylko, ze przygotowanie napoju zajmie od czterech do szesciu tygodni. Jak zrobic likier kawowy w domu:

    • Przygotuj syrop z trzema szklankami cukru i dwiema szklankami wody, zagotuj i gotuj, az cukier calkowicie sie rozpusci.
    • Dodaj do niej cwierc filizanki espresso instant i kontynuuj gotowanie syropu kawowego na malym ogniu. Ten krok zajmie Ci okolo dwoch minut.
    • Zdejmij naczynie z ognia i wlej zawartosc do szklanego sloika. Poczekaj, az mieszanina calkowicie ostygnie.
    • Usun nasiona z laski wanilii i umiesc je w roztworze. Tam tez wyslij kapsule.
    • Do sloika wlej trzy szklanki wodki.
    • Patelnie szczelnie zamknij i zostaw w spokoju na miesiac.

    Gdy alkohol jest gotowy, przecedz go przez filtr do kawy. Podawac gosciom schlodzone.

    Pogarszac

    Przepis na likiery kawowe zawiera alkohol, cukier i kawe. Dodatkowo mozna dodac wanilie, cynamon, miete, owoce kandyzowane, smazone orzechy laskowe, gorzka czekolade, karmel, jajka, miod i suszone surowce roslinne (ziola lecznicze, korzenie). Przyblizony sklad chemiczny klasycznego likieru kawowego o mocy 30% obj. :

    • weglowodany;
    • makroSkladniki: potas, magnez, wapn, fosfor;
    • pierwiastki sladowe: cynk, selen, miedz, zelazo, mangan;
    • alkohol;
    • kofeina;
    • witaminy: B1, B2, B3, C, PP.

    Likier z kawy mlecznej

    Delikatna kremowa struktura tego napoju jest bardzo popularna wsrod kobiet. Dlatego przygotuj go na przyjacielskie spotkanie towarzyskie lub wieczor panienski. Staraj sie tylko nie dac sie poniesc emocjom, poniewaz trunek okazuje sie dosc mocny. Kolejna pozytywna cecha tego napoju jest szybkosc jego przygotowania. Jak zrobic likier kawowy w dziesiec minut:

    • Zaparz kawe rozpuszczalna – na dwie lyzki suchego produktu potrzebujesz 50 ml wody. Mozesz uzyc kawy mielonej, jesli chcesz. W takim przypadku musi byc niezbyt mocny, a nastepnie przefiltrowany. Osiagniesz wspaniale rezultaty, jesli zaparzesz kawe Jacobs Monarch Millicano.
    • Do miski robota kuchennego wlej 300 ml skondensowanego mleka, 300 ml wodki, wystudzona kawe i szczypte wanilii. Polacz skladniki i wlej powstala mieszanke do pieknej butelki. Jesli nie masz robota kuchennego, mozesz uzyc blendera.

    Gotowy trunek powinien stac w lodowce od kilku godzin do kilku dni.

    Wodka likier kawowy

    Mozesz pic ten napoj w czystej postaci, a takze uzywac go do robienia koktajli. Przeczytaj jak zrobic likier kawowy w domu i powtorz wszystkie kroki za nami:

    • Do rondla wsyp dwie lyzki kawy rozpuszczalnej, 700 gram cukru, a nastepnie do suchej mieszanki wlej 240 ml wody.
    • Gotuj syrop na malym ogniu, az cukier calkowicie sie rozpusci.
    • Gotowy plyn schlodzic, wymieszac z 750 ml wodki i czterema lyzkami ekstraktu waniliowego.
    • Wlac napoj do 2 litrowej butelki i przechowywac w ciemnym miejscu przez 30 dni. Wskazane jest codzienne potrzasanie plynem.
    • Po uplywie okreslonego czasu alkohol nalezy przefiltrowac.

    Jak zrobic likier kawowy?

    Domowy likier kawowy nie wymaga przedluzonej infuzji, jak przy uzyciu surowcow owocowych i jagodowych. Mozna go spozywac od razu, chociaz w niektorych przypadkach jest nasycony aromatami i smakiem przez jakis czas, nalegajac na gotowy.

    Przepis na likier kawowy moze byc prostszy, poniewaz smak jest gotowym produktem. Czasami caly proces trwa kilka godzin. Jak przygotowac likier kawowy w ten sposob, interesuje wielu. W najprostszym przypadku wystarczy po prostu wymieszac skladniki i schlodzic.

    Potrzebne skladniki to mocny alkohol na baze. Wystarczy wodka, koniak lub bimber. Wszystkie inne komponenty sa rowniez latwo dostepne.

    Klasyczny przepis

    Klasyczny przepis na likier z kawa jest przygotowywany w nastepujacy sposob. Skladniki:

    • 1 litr wodki;
    • 50 g kawy;
    • 250 g cukru;
    • 200 ml wody;
    • 25 ml soku z cytryny (opcjonalnie).

    Musisz gotowac w nastepujacych krokach:

  • Zagotuj mielona kawe mieszajac ja z woda.
  • W szczelnie zamknietej formie bulion podaje sie w infuzji przez 1 dzien.
  • Odcedz, dodaj cukier i wodke.
  • Podgrzej mieszanine, aby rozpuscic cukier. Nastepnie dodaj sok z cytryny.
  • Gotowy napoj przefiltruj gaza. Butelkowane, pozostawic do zaparzenia przez kilka dni.
  • Przepis na alkohol

    Mozesz rowniez zrobic likier kawowy w domu, uzywajac alkoholu. Wymagane Skladniki:

    • 0,5 l alkoholu;
    • 60 g zmielonej kawy;
    • 0,5 kg cukru;
    • 750 ml wody;
    • opakowanie waniliny (lub naturalnej wanilii).

    Przygotowanie:

  • Kawe gotujemy przez kwadrans w 0,5 litra wody.
  • Osobno przygotowac syrop z cukru i pozostalej wody, gotowac przez 10 minut.
  • Dodaj wanilie (lub waniline).
  • Pozwol syropowi ostygnac, wlej zaparzona kawe i alkohol (mozesz go zastapic wodka).
  • Wymieszac i przefiltrowac.
  • Butelkujemy to.
  • Na tym etapie alkohol mozna uznac za gotowy do picia.

    Likier z kawy z alkoholem.

    Przepis na kawe rozpuszczalna

    Jeszcze latwiej jest stworzyc slodki, ale dosc mocny napoj alkoholowy z kawy rozpuszczalnej. Wymagane sa nastepujace produkty:

    • 700 ml alkoholu, wodki lub brandy;
    • 130 g kawy rozpuszczalnej;
    • 350 g brazowego cukru;
    • 240 g zwyklego cukru;
    • 10 g cukru waniliowego;
    • 450 ml wody.

    Metoda gotowania:

  • Gotuj syrop cukrowy przez 5 minut, az bedzie gladki.
  • Zmniejsz ogien, dodaj kawe i cukier waniliowy.
  • Ostudz, wlej alkohol (lub wodke).
  • Nalegamy w chlodnym, ciemnym miejscu do 4 tygodni.
  • Na koniec butelkujemy gotowy produkt. Teraz mozesz posmakowac jej bogatego kawowego smaku.
  • Likier „Kapitan Czarny”

    Proponujemy wyprobowac wariacje na temat napoju bardzo popularnej zachodniej marki. Sklad likieru kawowego:

    • Wodka – 500 ml.
    • Kawa Jacobs Monarch Millikano – 3 lyzki.
    • Cukier – poltorej szklanki
    • Woda – 200 gramow.
    • Wanilina – jedna saszetka.
    • Czekolada – dwie plastry z czekolady typu „Alenka”.

    Jak zrobic likier kawowy? Ponizej zamiescilismy przepis w domu:

    • Zagotuj syrop z woda i cukrem, az zgestnieje. Pianke, ktora pojawia sie podczas gotowania, nalezy usunac.
    • Do syropu dodaj kawe, waniline i czekolade.
    • Wyjac naczynie z pieca i schlodzic zawartosc do temperatury pokojowej.
    • Polacz syrop z wodka i dokladnie wymieszaj. Jesli nie masz miksera, po prostu przelej napoje do plastikowej butelki i dlugo nia potrzasaj.
    • Odcedz przyszly alkohol. Mozesz to zrobic za pomoca durszlaka i kilku papierowych recznikow.

    Jesli gotowy napoj okaze sie zbyt mocny, mozesz go latwo rozcienczyc przegotowana woda.

    Kawowy likier cytrynowy

    Do tego napoju dodaje sie koniak, ktory nadaje napojowi wyjatkowy aromat i smak.

    • 50 gramow czarnej kawy.
    • Poltorej szklanki wody (na kawe).
    • 2,5 szklanki cukru.
    • Poltorej szklanki wody (na syrop).
    • Jedna lyzeczka soku z cytryny.
    • 600 ml brandy.
    • Zaparz kawe, zamknij pokrywka i pozostaw na 24 godziny.
    • Przygotuj syrop, ostudz go i polacz z reszta skladnikow.

    Wlej alkohol do butelki i pozwol mu parzyc przez dwa tygodnie.

    Likier kawowy z espresso

    Do tego napoju potrzebujesz filizanki mocnej naturalnej kawy. Jak zrobic likier kawowy? Przepis w domu jest tak prosty, ze nie sprawi Ci zadnych trudnosci:

    • Zaparz espresso i polacz je z jedna szklanka cukru.
    • Gdy syrop ostygnie, dodaj do niego dwie szklanki wodki i pol laski wanilii.
    • Wymieszaj skladniki i wlej alkohol do butelki.
    • Przechowuj naczynia w ciemnym miejscu.
    • Po dwoch tygodniach odcedz napoj i usun wanilie.

    Jesli lubisz eksperymentowac, zastap pol szklanki wodki taka sama iloscia koniaku. Byc moze o wiele bardziej spodoba ci sie nowy smak.

    Kawowy Likier Pomaranczowy

    Oryginalny sposob przygotowania tego napoju z pewnoscia przyciagnie Twoja uwage. Nie zawiedziesz sie smakiem i aromatem tego niezwyklego likieru. Dlatego uwaznie przeczytaj przepis, a nastepnie powtorz sekwencje czynnosci. Jakich produktow potrzebujemy:

    • Ziarna kawy – 24 sztuki.
    • Male pomarancze – dwie sztuki.
    • Cukier – 500 gramow.
    • Wodka – jeden litr.
    • Syrop cukrowy.
    • Wanilia.
    • Zrob 12 plytkich naciec nozem w kazdym owocu, ale staraj sie to robic tak, aby znajdowaly sie w rownej odleglosci od siebie.
    • Ziarna kawy umiesc w ?kieszeni?.
    • Wloz pomarancze do trzylitrowego szklanego sloika, napelnij je wodka, dodaj cukier i odrobine wanilii.
    • Naczynie szczelnie przykryj pokrywka i umiesc w ciemnym miejscu na 40 dni. Od czasu do czasu jego zawartosc bedzie musiala zostac wstrzasnieta.
    • Gdy minie odpowiednia ilosc czasu, wycisnij pomarancze, wyjmij je i przecedz plyn przez kilka warstw gazy.
    • Zagotuj syrop cukrowy i wymieszaj go z naparem. Bedziesz musial okreslic ilosc tego skladnika wedlug wlasnego gustu.
    • Zabutelkowac alkohol i odstawic na kilka dni.

    Likier kawowy Moonshine

    Mozesz byc zaskoczony, ale niezwykle polaczenie produktow daje niesamowity efekt. Mimo swojej sily, gotowy likier okazuje sie bardzo miekki i dobrze wypity. Poznasz jego przepis, jesli przeczytasz ponizsze instrukcje:

    • Zaparz dwie lub trzy lyzki kawy rozpuszczalnej w goracej wodzie (potrzebujesz poltorej szklanki).
    • Do rondla wsyp trzy szklanki cukru, a nastepnie zalej przygotowana kawa. Gotuj syrop na malym ogniu, caly czas mieszajac.
    • Rozcienczyc slodka mieszanke 750 ml bimbru.
    • Wloz laske wanilii do butelki i wlej do niej przyszly trunek.

    Zamknac pojemnik na napoje i umiescic go w ciemnym miejscu na miesiac.

    Ekspresowy alkohol

    Niektore domowe likiery nie trwaja dlugo. Wystarczy wymieszac wszystkie skladniki, schlodzic napoj, a nastepnie podac go prosto do stolu. Do naszego ekspresowego trunku potrzebne beda nastepujace produkty:

    • 100 ml bardzo mocnej kawy.
    • 200 gramow cukru.
    • Jeden litr wodki.

    Przeczytaj proces gotowania ponizej:

    • Zaparz kawe rozpuszczalna.
    • Umiesc rondel w lazni wodnej. Nastepnie wlej do niego cukier i zalej odcedzona kawe.
    • Przygotuj syrop, pamietajac o ciaglym mieszaniu.
    • Wyjmij naczynia z pieca, natychmiast wlej do niego wodke i ostudz.

    Wlej alkohol do pieknej butelki i wstaw do lodowki na kilka godzin.

    Dobrze ze sklepu, ale lepiej gotowac w domu

    Zacznijmy zglebiac tajniki sztuki kawy i likierow od prostego przepisu. Postepujac zgodnie z jego instrukcjami krok po kroku, szybko i latwo przygotujemy wspanialy napoj.

    Uwaga: ulatwienie i przyspieszenie likieru z produktow gotowych do spozycia. Wystarczy zmieszac wanilie, czekolade lub kawe z innymi skladnikami i pozostawic na kilka godzin. Polaczone w jednym naczyniu szybko tworza pyszne drinki i tworza bukiet zapachow. Aromat kawy jest niezwykle atrakcyjny, dlatego likier kawowy jest bardzo popularny.

    Domowy likier kawowy

    Skladniki:

    • 1 szklanka cukru;
    • 3 – 5 lyzek kawy rozpuszczalnej (do smaku);
    • 0,5 l wysokiej jakosci wodki;
    • 50 g gorzkiej czekolady;
    • 1 szklanka wody;
    • 1 g waniliny.

    Produkcja:

    Przygotuj slodki syrop z wody i cukru. Po ugotowaniu gotuj miksture, caly czas mieszajac, az zbrazowieje i przestanie sie pienic. Do schlodzonego gotowego syropu wsyp zadana ilosc kawy i dobrze wymieszaj. Czekolade rozpuscic i powoli wlac do syropu kawowego, dodac waniline. Wstaw do lodowki na kilka godzin. Do schlodzonego napoju wlac wodke, dokladnie wymieszac. Powinien byc ciemny i gruby. Rozcienczenie przegotowana woda jest dozwolone, jesli ciecz jest zbyt lepka. Alkohol jest gotowy! Pacjent zostanie nagrodzony lepszym smakiem, poniewaz domowy likier podawany przez kilka dni nabierze bogatszego, bardziej pikantnego smaku.

    Likier „Dla uroczych Pan”

    Uwaga: drogie kobiety, pamietajcie, ze sila tego delikatnego koktajlu wynosi co najmniej 20 ?. Pije z latwoscia, z przyjemnoscia, ale wtedy moze wykazac sie prawdziwie ?meska przebiegloscia? i zabrac go do sypialni z zabawnego przyjecia przed czasem.

    Skladniki: mozna zmieniac wedlug upodoban. Do slodyczy, aby zwiekszyc ilosc slodkich skladnikow, jesli chcesz wzmocnic smak kawy – dodaj wiecej kawy.

    • 2 lyzki wysokiej jakosci kawy rozpuszczalnej;
    • 300 ml wodki o delikatnym smaku;
    • 300 g mleka skondensowanego;
    • 1 lyzeczka cukru waniliowego
    • 50 ml goracej wody.

    Produkcja:

    Zalej kawe goraca woda, mieszaj do rozpuszczenia i ostudz. Wodke, mleko skondensowane, cukier waniliowy i kawe wkladamy do pojemnika i ubijamy blenderem do uzyskania gladkosci. Apetyczna, kremowa substancje mozna posmakowac od razu, ale lepiej najpierw ja schlodzic, przechowywac w lodowce przynajmniej godzine lub dwie.

    Ekspresowy likier kawowy dla mezczyzn

    Napoj jest przygotowywany szybko, okazuje sie bogaty i mocny.

    Skladniki:

    • 50 ml ristretto lub kawy o wysokiej mocy parzonej w jezyku tureckim;
    • 0,5 l wodki;
    • 100 g cukru.

    Produkcja:

    Do pojemnika znajdujacego sie w lazni wodnej wsypujemy skoncentrowana kawe i wsypujemy do niej cukier. Jesli napoj zostal przygotowany w Turku, nalezy go przefiltrowac. Gotuj na malym ogniu, caly czas mieszajac, az cukier calkowicie sie rozpusci. Nastepnie wyjmujemy naczynie z kapieli wodnej i wlewamy do niego wodke, mieszamy. Wskazane jest ponowne przefiltrowanie napoju i pozostawienie do ostygniecia. Zaleca sie pic dobrze schlodzone.

    Likier „Piquant” – kawa, koniak, cytryna

    Uwaga: chce ostrzec pacjentow z nadcisnieniem o tym przepisie. Napoj moze powodowac wzrost cisnienia krwi.

    Skladniki:

    • 50 g naturalnej kawy mielonej;
    • 600 ml brandy;
    • 0,5 kg cukru;
    • 800 ml wody;
    • 15 – 20 ml swiezego soku z cytryny (milosnicy cytrusow moga dodac do soku odrobine skorki).

    Produkcja:

    Z polowy wody (400 ml) i kawy przygotowujemy napoj w Turku. Pozostawiamy to na 24 godziny do zaparzenia. Polacz druga polowe wody z cukrem i gotuj syrop cukrowy, caly czas mieszajac. Gdy syrop ostygnie do temperatury pokojowej, wymieszaj go z kawa i koniakiem, dodaj sok z cytryny. Wszystkie skladniki dokladnie mieszamy i gotowy likier wysylamy na 3 dni w chlodne miejsce. Pojemnik musi byc szczelnie zamkniety. Po uplywie terminu waznosci filtrujemy cudowny napoj, butelkujemy i przechowujemy w lodowce.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko