Likier melonowy i likier: 7 przepisow w domu

Jesli chcesz rozpieszczac sie czyms smacznym, przygotuj likier lub likier melonowy. Aby to zrobic, potrzebujesz bardzo niewiele: dojrzalego pachnacego slodkiego melona, ??wysokiej jakosci alkoholu i odrobiny cierpliwosci.

Robia tez melon: nalewki, syrop

Klasyczny przepis na likier melonowy

Skladniki

  • Dojrzaly melon – 1 szt.
  • Wodka – ile melona bedzie wymagalo
  • Cukier – na 1 litr od 180 do 500 g cukru (do smaku)
  • Metoda gotowania

  • Wez dojrzalego, ale nie przejrzalego melona, ??obierz, pokroj na male kawalki i wloz do butelki.
  • Zalej melona wodka tak, aby calkowicie zakryl kawalki i pozwol mu sie zaparzyc.
  • Po 2 tygodniach odcedz i wycisnij zawartosc sloika przez gaze w 4-5 warstwach. Nastepnie napar przefiltrowac i poslodzic do smaku (na 1 litr naparu – od 180 do 500 g cukru), zabutelkowac i zamknac.
  • Likier melonowy i likier: 7 przepisow w domu

    Jesli chcesz rozpieszczac sie czyms smacznym, przygotuj likier lub likier melonowy. Aby to zrobic, potrzebujesz bardzo niewiele: dojrzalego pachnacego slodkiego melona, ??wysokiej jakosci alkoholu i odrobiny cierpliwosci.

    Robia tez melon: nalewki, syrop

    Klasyczny przepis na likier melonowy

    Skladniki

    Dojrzaly melon – 1 szt.

    Wodka – ile melona bedzie wymagalo

    Cukier – na 1 litr od 180 do 500 g cukru (do smaku)

    Metoda gotowania

    Wez dojrzalego, ale nie przejrzalego melona, ??obierz, pokroj na male kawalki i wloz do butelki.

    Zalej melona wodka tak, aby calkowicie zakryl kawalki i pozwol mu sie zaparzyc.

    Po 2 tygodniach odcedz i wycisnij zawartosc sloika przez gaze w 4-5 warstwach. Nastepnie napar przefiltrowac i poslodzic do smaku (na 1 litr naparu – od 180 do 500 g cukru), zabutelkowac i zamknac.

    Likier melonowy na koniakowej brandy

    Melon z koniakiem to te same klasyki co gin z porzeczkami, wodka z pieprzem czy rum z mlekiem kokosowym.

    Skladniki

    Melon – 1 kg miazszu melona

    Zwykla brandy koniakowa – 2 l

    Metoda gotowania

    Miazsz melona pokroic w plastry, wlozyc do duzego sloika, polac syropem cukrowym i koniakiem.

    Pozostaw pod przykryciem na 14-15 dni w temperaturze pokojowej.

    Gotowy alkohol odcedz, przefiltruj i przelej do przygotowanych butelek.

    Przechowywac szczelnie zamkniete w chlodnym miejscu.

    Likier z podwojnym melonem

    Do tego napoju najlepiej uzyc wodki, tej samej brandy koniakowej lub 50-stopniowego roztworu zbozowego lub winogronowego alkoholu.

    Skladniki

    Alkohol mocny (wodka, gin itp.) – 1 l

    Metoda gotowania

    Tak przygotowany melon wkladamy do sloika i wlewamy spirytusem (alkohol powinien zakrywac miazsz melona na co najmniej 3 cm).

    Likier melonowy na koniakowej brandy

    Melon z koniakiem to te same klasyki co gin z porzeczkami, wodka z pieprzem czy rum z mlekiem kokosowym.

    Skladniki

  • Melon – 1 kg miazszu melona
  • Zwykla brandy lub koniak – 2 l
  • Cukier – 250 g
  • Woda – 1 l
  • Metoda gotowania

  • Przygotuj syrop cukrowy, ostudz.
  • Miazsz melona pokroic w plastry, wlozyc do duzego sloika, polac syropem cukrowym i koniakiem.
  • Pozostaw pod przykryciem na 14-15 dni w temperaturze pokojowej.
  • Gotowy alkohol odcedz, przefiltruj i przelej do przygotowanych butelek.
  • Przechowywac szczelnie zamkniete w chlodnym miejscu.
  • Likier melonowy

    Skladniki

    • 1 kg miazszu melona
    • 2 l brandy koniakowej
    • 250 g cukru
    • 1 litr wody

    Przygotowanie

  • Zrob syrop cukrowy i ostudz. Miazsz melona pokroic w plastry, wlozyc do duzego sloika i polac syropem cukrowym z koniakiem. Przykryj napoj pokrywka i pozostaw na dwa tygodnie w temperaturze pokojowej.
  • Gotowy alkohol odcedz, przefiltruj i przelej do przygotowanych butelek. Przechowywac szczelnie zamkniete w chlodnym miejscu.
  • Likier z podwojnym melonem

    Do tego napoju najlepiej uzyc wodki, tej samej brandy lub koniaku lub 50-stopniowego roztworu alkoholu zbozowego lub winogronowego.

    Skladniki

  • Melon – 2-3 kg
  • Alkohol mocny (wodka, gin itp.) – 1 l
  • Cukier – 300 g
  • Metoda gotowania

  • Tak przygotowany melon wkladamy do sloika i wlewamy spirytusem (alkohol powinien zakrywac miazsz melona na co najmniej 3 cm).
  • Zamknij szczelnie pojemnik i trzymaj go na parapecie przez piec dni.
  • Nastepnie przenies sloik do cieplego, ciemnego miejsca i trzymaj tam do dziesieciu dni, codziennie potrzasajac.
  • Odcedz plyn przez gruba gaze, wlej do czystego pojemnika, zamknij pokrywke i wstaw do lodowki.
  • Pozostala miazge melona wlozyc do poprzedniego naczynia, wymieszac z cukrem, szczelnie zamknac i odstawic w cieple miejsce na 5-7 dni (az cukier calkowicie sie rozpusci).
  • Powstaly syrop przefiltruj przez gruba gaze i lekko wycisnij do niego pozostala miazge.
  • Wymieszaj syrop z nalewka alkoholowa z lodowki, w razie potrzeby dodaj wiecej cukru (odcedz ponownie, jesli chcesz) i butelke.
  • Pelne walory organoleptyczne likier uzyska po trzymiesiecznym pobycie w piwnicy lub lodowce. Przed podaniem zdecydowanie zaleca sie zdekantowac napoj w karafce.
  • Likier melonowy ? jak zrobic go w domu?

    Wielu domowych rzemieslnikow postanowilo odtworzyc w domu recepture likieru melonowego Midori i osiagnelo w tym zakresie spory sukces. Chociaz nie istnieje roznorodnosc przepisow na likier melonowy, to niektorymi z nich chetnie dziela sie mistrzowie domowych napojow.

    Przepis 1. Aby przygotowac napoj, bedziesz potrzebowac:

    • sredni melon – 1 sztuka;
    • Alkohol (70%) – 250-300 ml;
    • Cukier – 200-250 g;
    • Woda – 500 ml.

    Melon jest obierany, usuwany z nasion i krojony na male kawalki. Cala te mase umieszcza sie w sloiku i zalewa alkoholem, aby calkowicie pokryc melon. Nastepnie sloik umieszcza sie w ciemnym miejscu na 7 dni. Po uplywie terminu alkoholizowany napoj owocowy jest odcedzany, a melon pokryty cukrem (100-150g). Puszke umieszcza sie na naleganie przez kolejne 3-5 dni. Nastepnie syrop jest filtrowany przez gaze, a melon jest ostroznie wyciskany.

    Kolejny etap – powstaly syrop podgrzewa sie, dodajac do niego pozostaly cukier i podgrzewajac do calkowitego rozpuszczenia. Po schlodzeniu napoj miesza sie z sokiem z melona i podaje przez kilka tygodni.

    Przepis 2. Aby przygotowac likier melonowy, bedziesz potrzebowac:

    • Melon (2 kg) – 1 szt .;
    • Wodka wysokiej jakosci – 1 litr;
    • Cukier – 300 g.

    Sekwencja gotowania jest nastepujaca:

  • Melon jest obrany i pozbawiony pestek, a nastepnie pokrojony w drobna kostke
  • Posiekany melon wkladamy do sloika i zalewamy wodka, ktora powinna go przykryc o 3-4 cm
  • Szczelnie zamkniety sloik umieszczamy w ciemnym miejscu na 1 tydzien
  • Powstala mieszanina jest filtrowana do innego pojemnika przez gaze i zamykana pokrywka
  • Pozostaly melon pokryty jest cukrem. Sloik umieszcza sie w ciemnym miejscu na 5 dni, az cukier calkowicie sie rozpusci.
  • Po rozpuszczeniu cukier miesza sie z poprzednia ciecza otrzymana z filtracji
  • Nastepnie sloik z alkoholem umieszcza sie w ciemnym miejscu na kolejne kilka dni, a nastepnie filtruje przez wate.
  • Kazdy moze zdecydowac, jaki przepis na zrobienie likieru melonowego w zwyklych domowych warunkach. Ale najwazniejsze jest to, aby uzyskac napoj zblizony wlasciwosciami do znanej marki Midori.

    Klasyczny likier melonowy

    Jak w przypadku kazdego trunku, wymagana jest nieco bardziej ludzka interwencja.

    Skladniki

  • Melon – 2-2,5 kg
  • 70-stopniowy roztwor wodno-alkoholowy – 300 ml
  • Woda niegazowana – 500 ml
  • Cukier – 200-250 g
  • Metoda gotowania

  • Tak przygotowany melon wkladamy do sloika i calkowicie zalewamy miazsz alkoholem.
  • Przechowuj szczelnie zamkniete naczynie w chlodnym, ciemnym miejscu przez tydzien.
  • Nastepnie odcedz plyn, szczelnie zamknij i wstaw do lodowki.
  • Do sloika z miazga wsypac 100-150 g cukru, dobrze zamknac i odstawic w ciemne, cieple miejsce na 5 dni.
  • Odcedz powstaly syrop do przygotowanego rondla.
  • Wlej wode do sloika z melonem, dokladnie wyplucz w nim pojemnik i przelej do rondla z syropem. Tam przecisnac pozostale ciasto przez gaze.
  • Dodaj pozostaly cukier do powstalej substancji i podgrzewaj na malym ogniu, az krysztaly calkowicie sie rozpuszcza.
  • Gotowy syrop schlodz do temperatury pokojowej, wyjmij nalewke alkoholowa z lodowki i dokladnie wymieszaj oba plyny (w razie potrzeby uzyskany wynik mozna lekko przefiltrowac).
  • Rozlewamy napoj do butelek i zostawiamy w piwnicy lub lodowce na 2-3 miesiace. Zdekantowac przed podaniem.
  • Z czym pic likier melonowy

    Likier melonowy jest rzadko spozywany w czystej postaci i czesciej podawany jest jako napoj deserowy. Aby usunac z niej slodka slodycz i obnizyc zawartosc alkoholu, dodaj wode lub lod. Ten likier znalazl swoje powolanie w wielu koktajlach warstwowych, na przyklad Pajak Pocalunek, Konik polny i Zielona Iguana. Obecnosc tego dodatku w koktajlach nadaje im orzezwiajacy smak i owocowy aromat. Dobrze sprawdza sie rowniez w polaczeniu z lezakowaniem arbuza, ktory bez wlasnego wyraznego smaku doskonale podkresla niepowtarzalny smak syropu melonowego.

    Likier melonowy z Polakow

    Typowo polski, mocny, slodki, nieco efektowny napoj.

    Skladniki

  • Melon – 1 lub 2 szt. (waga calkowita – do 4 kg)
  • Czysty alkohol zbozowy (95 stopni) – 1 l
  • Lekki rum – 120 ml
  • Woda – 500 ml
  • Sok z cytryny – 20 ml
  • Cukier (najlepiej cukier trzcinowy) – 800 g
  • Metoda gotowania

  • Przygotuj melona i przenies go do sloika o odpowiedniej wielkosci.
  • Zagotuj syrop cukrowy z wody i cukru.
  • Zalej melona goracym syropem, dodaj sok z cytryny, szczelnie zamknij sloik i odstaw na dzien w ciemnym, cieplym pomieszczeniu.
  • Nastepnie odcedz plyn, wycisnij do niego ciasto przez gruba gaze, wymieszaj z alkoholem i rumem, a nastepnie zabutelkuj.
  • Pozostaw napoj w piwnicy lub lodowce na kilka miesiecy. Zdekantowac przed podaniem.
  • Klasyczny likier melonowy

    Skladniki

    • 2,5 kg miazszu melona
    • 300 ml roztworu wodno-alkoholowego (70?)
    • 500 ml wody
    • 250 g cukru

    Przygotowanie

  • Wloz kawalki melona do sloika i pokryj miazsz alkoholem. Pojemnik szczelnie zamknac i przechowywac w chlodnym, ciemnym miejscu przez tydzien. Nastepnie spusc plyn, szczelnie zamknij sloik i wstaw do lodowki.
  • Miazsz wsypac do sloika z 150 g cukru, przykryc i odstawic w ciemne, cieple miejsce na 5 dni.
  • Odcedz syrop do rondla i wlej wode do sloika z melonem. Wyplucz sloik i przefiltruj plyn do miski na syrop.
  • Dodaj pozostaly cukier do mieszaniny i podgrzewaj na srednim ogniu, az krysztaly calkowicie sie rozpuszcza. Gotowy syrop schlodzic do temperatury pokojowej.
  • Wymieszaj syrop i nalewke alkoholowa z lodowki i przefiltruj, jesli to konieczne. Wlej napoj do szklanych pojemnikow i pozostaw w piwnicy lub lodowce na 2-3 miesiace.
  • Likier a la Midori

    Jesli masz szczescie z melonem (powinien byc szczegolnie slodki i aromatyczny), otrzymasz calkiem odpowiednik slynnego japonskiego napoju. Jednoczesnie, aby nabral charakterystycznego podartego zielonego koloru oryginalu, mozna wzorem producentow z Kraju Kwitnacej Wisni dodac 5-6 kropli ciemnozielonego i zoltego barwnika spozywczego do niego.

    Otrzymany likier koktajlowy, a takze autentyczne Midori, mozna wykorzystac do przygotowania napojow, takich jak Melon Breeze, Salem Witch, Japanese Shoe i tym podobne.

    Skladniki

  • Melon – 2-2,5 kg
  • Czysty alkohol zbozowy – 500 ml
  • Woda – 500 ml
  • Cukier trzcinowy – 400 g
  • Metoda gotowania

  • Melona umyc, przekroic na pol i odciac z niego skorke, chwytajac okolo pol centymetra miazszu (reszte miazszu mozna wykorzystac do przygotowania powyzszych napojow lub po prostu zjesc).
  • Pokroj skorke na poltora centymetrowa kostke, wloz do dwulitrowego sloika i zalej alkoholem.
  • Szczelnie zamkniety pojemnik przechowywac przez 30-40 dni w chlodnym, ciemnym miejscu, starannie potrzasajac zawartoscia co 3 dni.
  • Po uplywie okreslonego czasu ugotuj syrop cukrowy prosty.
  • Gdy syrop ostygnie do temperatury pokojowej, przefiltruj napar alkoholowy.
  • Dobrze wymieszaj oba plyny, wlej do czystego sloika, szczelnie zamknij i na tydzien wroc do chlodnego pomieszczenia.
  • Napoj przecedzic przez gesta gaze nasaczona alkoholem, przelac do butelek i szczelnie zamknac.
  • Pozwol likierowi dojrzec, przechowujac go przez 3-4 miesiace w piwnicy lub lodowce.
  • Domowy likier melonowy z alkoholem

    Mozesz zaparzyc likier melonowy i alkohol, w rzeczywistosci zgodnie z tym przepisem likier mozna rowniez przygotowac z mango lub papai.

    • 1 sredni melon
    • 500 ml wody;
    • 250-300 ml 70% alkoholu;
    • 250 g cukru (100 do nadzienia i 150 do gotowania).

    Moj melon, odetnij skorke, oczysc wnetrze owocu i pokroj w 1,5 cm kostke, potrzebujemy okolo 250 ml plastrow. Powstala miazge umieszczamy w wygodnym pojemniku, napelniamy alkoholem tak, aby calkowicie zakryl melon, przykrywamy go luzno i odstawiamy na tydzien w ciemnym i chlodnym miejscu.

    Po tygodniu plyn wlej do butelki i wyslij do lodowki, a miazge napelniaj cukrem przez 4 dni. W tym czasie cukier rozpusci sie i powstanie syrop.

    Odcedz syrop, dodaj do niego pozostaly cukier, a pozostala miazge napelnij woda i po dokladnym wymieszaniu i wygnieceniu melona, ??spusc te wode do syropu. Powstaly plyn podgrzewamy, aby calkowicie rozpuscic cukier.

    Wymieszaj schlodzony syrop z pierwsza nalewka alkoholowa i pozostaw na miesiac lub dwa. Likier melonowy z alkoholem jest gotowy.

    Likier melonowy na bimberie

    Napoj wykonany jest w 2 litrowym szklanym pojemniku.

    Technologia produkcji:

  • Napelnij butelke do polowy slepa probka.
  • Wlej 1 litr 40% bimbru.
  • Zamknij, odloz w ciemnym pokoju. Nalegaj 10 dni.
  • Nastepnie przefiltruj przez sitko do herbaty lub gaze. Butelkowane w 0,5 litrowych butelkach.
  • Do pozostalych kawalkow dodac 300 g cukru.
  • Wymieszaj i pozostaw na 5 dni.
  • Gaze umieszcza sie w misce, a zawartosc butelki wylewa, wyciska.
  • Pierwsza odsaczona ciecz i ostatnia sa laczone, plyn pozostawia sie do osadzenia sie w osadzie.
  • Filtrowane i butelkowane.
  • Kostki lodu mozna dodac przed uzyciem

    Przepis na likier melonowy Midori

    Napoj przypominajacy slynny japonski likier Midori, mozesz zrobic swoj wlasny z melona. Aby to zrobic, dodaj barwnik, okolo 0,5 litra, 5 kropli niebieskiego i zoltego. Mieszane kolory nadadza zielony odcien zblizony do oryginalu z neonowym odcieniem. Melon wybrany jest pachnacy, z gesta miazga i skorka.

    Sklad przepisu na puszke (2 l):

    • alkohol – 0,5 l;
    • cukier (trzcina, ale inny jest mozliwy) – 400 g;
    • woda – 0,5 l;
    • melon jest sredniej wielkosci.

    Technologia:

  • Owoce ze skorka pokroic w kostke i umiescic w pojemniku.
  • Wlej alkohol. Nalegaj 1 miesiac, potrzasajac zawartoscia co 2 dni.
  • Syrop powstaje z wody i cukru.
  • Zawartosc sloika jest filtrowana, kawalki skorki sa wyrzucane.
  • Polacz syrop i plyn alkoholowy. Niech parzyc przez 7 dni.
  • Uzyj gazy do czyszczenia napoju. Butelkowane i podawane przez kolejne 3 miesiace.
  • Barwnik dodaje sie do lezakowanego napoju

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko