Makaron z kalmarami w kremowym sosie pomidorowym – przepisy kulinarne

Wysmienity wloski makaron z owocami morza jest nie tylko apetyczny i niesamowicie smaczny, ale takze pozywny i zdrowy. Ocen sam: makaron z pszenicy durum ma doskonaly smak i nie wplywa negatywnie na kondycje sylwetki.

A owoce morza, takie jak krewetki, malze i kalmary, sa poteznymi zrodlami bialka i zdrowych tluszczow, a takze szeregu mikroelementow i witamin. Wszystko to swiadczy o tym, ze trzeba rozpieszczac sie eleganckim i apetycznym daniem.

Istnieje wiele odmian makaronow, rozniacych sie ksztaltem i kolorem: farfalle, spaghetti, cannelloni, fusilli, linguini. Mozesz wybrac osobny rodzaj w oparciu o wlasne preferencje lub zaczynajac od przepisu.

Wykwintny sos i specjalnie dobrane skladniki pozwola docenic smak prawdziwego wloskiego makaronu.

Przepis krok po kroku na spaghetti z kalmarami w delikatnym sosie z kremowymi nutami
Jak zrobic makaron z kalmarow w delikatnym sosie

Skladniki Ilosc
spaghetti 300g
mrozona kalamarnica 2 tusze
twardy ser 80 gramow
krem (20%) 50g
zarowki 1 szt.
maslo 100 gramow
smietana (15%) lyzka
olej roslinny do smazenia
sol kilka szczypiec
Czas gotowania: 30 minut Kalorie na 100 gramow: 233 Kcal

Teraz mozesz zaczac robic pyszny makaron. Aby to zrobic, rozwaz krok po kroku przepis na makaron z kalmarami w kremowym sosie.

Najpierw do rondla wlac poltora litra wody, zagotowac, posolic i tu wlozyc spaghetti. Gotuj je do polowy ugotowane.

gotowac makaron

Ugotowany makaron wyrzucamy, wkladamy do suchego pojemnika i napelniamy polowa normy masla, delikatnie mieszamy.

napiecie

Rozmrozone owoce morza pokroj w cienkie paski.

Delikatnie posiekaj cebule, wloz na patelnie z rozgrzanym olejem roslinnym i podsmaz troche, az lekko sie zarumieni.

usmaz cebule

Tak przygotowana kalamarnice wlej do cebuli, wymieszaj i smaz na ogniu przez kilka minut.

Do kalmarow dodac smietane i smietane, wymieszac, doprawic szczypta soli, a nastepnie wlozyc spaghetti na patelnie. Wszystko ponownie wymieszaj.

dodaj smietanke

Przykryj patelnie pokrywka i gotuj na malym ogniu przez 2 minuty.

smazyc

Podczas serwowania posyp kazda porcje spaghetti startym serem i, jesli chcesz, mielonym pieprzem.

 

Farfalle (?luki?) nadaja sie do tego przepisu: ze wzgledu na swoj ksztalt na makaronie pozostanie niezbyt gesty sos pomidorowy, co pomoze w pelni docenic smak potrawy.

Bedziesz potrzebowac nastepujacych produktow:

  • 350 g farfalla;
  • 500 g mrozonych kalmarow;
  • 400 g pomidorow w puszkach we wlasnym soku;
  • 3 zabki czosnku;
  • pol lyzeczki oregano (sucha przyprawa);
  • zarowka;
  • 70 ml smietanki (30%);
  • 100 ml wody.

Czas gotowania: 35 minut.

Zawartosc kaloryczna na 100 g: 135 kcal.

Najpierw trzeba pozwolic kalamarnicy rozmrozic sie, a nastepnie usunac wszystkie wnetrznosci i nadmiar folii. Nastepnie tusze nalezy umyc i umiescic we wrzacej wodzie na 2 minuty. Nastepnie usun je ze skory, pokroj w cienkie paski.

Nastepnie obierz cebule, pokroj na dwie polowki, pokroj w cienkie polpierscienie.

Oplucz czosnek, posiekaj.

Rozgrzej olej roslinny na glebokiej patelni i wlej do niego posiekana cebule. Smazyc do miekkosci.

Wlej tutaj czosnek i osusz oregano, wymieszaj, smaz wszystko przez 1 minute.

Wloz kalmary z warzywami, smaz dalej przez 5 minut.

Wyjmij pomidory ze sloika wraz z cala zawartoscia, lacznie z nalewka i przetrzyj przez sito, aby pozbyc sie pestek i skorek.

Wlej puree pomidorowe na patelnie. Dodaj tutaj wode i szczypte soli, wymieszaj. Dusic przez 5 minut.

Do sosu dodac smietane, zagotowac i wylaczyc ogien.

Ugotuj makaron, aby pozostal elastyczny. Wrzuc je do durszlaka.

Do sosu pomidorowego z kalamarnica dodac ugotowany farfalle, delikatnie wymieszac.

Podczas serwowania posyp kazda porcje posiekana natka pietruszki.

pyszny

Makaron, owoce morza, sos smietanowy – klasyczny przepis na dobry nastroj i znak wykwintnego smaku. Dla niego potrzebujesz:

  • 300 g penne (?piora?);
  • 250 g macek kalamarnicy;
  • 250 g mrozonych malzy;
  • 4 lyzki kwasnej smietany;
  • 2 zabki czosnku;
  • zarowka;
  • 4 lyzki maki;
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • zmielony bialy pieprz do smaku.

Czas gotowania: 30 minut.

Zawartosc kaloryczna na 100 g: 160 kcal.

Musisz zaczac od sosu: do tego musisz obrac i drobno posiekac cebule i czosnek. Wlej olej na gleboka patelnie i smaz na niej warzywa do miekkosci i przejrzystosci.

Nastepnie wloz mrozone owoce morza na patelnie. Zaleca sie kupowanie ich w opakowaniach prozniowych – dzieki temu podczas smazenia uwolni sie mniej wody, co znacznie poprawi smak gotowego dania.

Smaz macki i malze, mieszajac od czasu do czasu, przez 5 minut.

Dodaj smietane do mieszanki, wymieszaj, gotuj przez kilka minut, a nastepnie dodaj do sosu make, wczesniej usmazona na suchej patelni do kremowej konsystencji. Dokladnie wymieszaj, aby nie powstaly grudki maki. Wylacz ogien.

Ostatnim akcentem jest dodanie do smaku szczypty mielonego bialego pieprzu i soli.

Ziemniak
Jak prawidlowo i smacznie smazyc ziemniaki z boczkiem, przeczytaj nasz artykul.

Jak gotowac faszerowanego szczupaka w piekarniku to bardzo smaczne danie, ale przygotowanie go nie jest takie latwe.

Przeczytaj, jak prawidlowo gotowac eleganckiego kurczaka w urzadzeniu Airfryer.

Makaron Fusilli (?spirale?) jest idealny do tego dania. Ciekawy ksztalt makaronu polaczy sie z krazkami kalmarow.

Bedziesz potrzebowac:

  • 400 g ?spirali?;
  • 200 g obranych krewetek;
  • 400 g kalmarow;
  • 150 ml bulionu z kurczaka;
  • zarowka;
  • 2 zabki czosnku;
  • 100 ml kremu (33%);
  • 2 lyzki swiezo wycisnietego soku z cytryny
  • lyzka koncentratu pomidorowego;
  • oregano, sol, pieprz czarny – do smaku;
  • pietruszka do smaku.

Czas gotowania: 35 minut.

Zawartosc kaloryczna na 100 g: 182 kcal.

Najpierw musisz najpierw rozmrozic owoce morza, a nastepnie pokroic kalmary w zgrabne krazki. Polacz je z obranymi krewetkami w glebokim pojemniku, posol, wymieszaj z sokiem. Marynuj owoce morza przez 10 minut.

W miedzyczasie trzeba obrac i drobno posiekac czosnek i cebule, smazyc na oleju przez 5 minut.

Na osobnej patelni smazymy owoce morza przez 5 minut, dodajemy mieszanke cebulowo-czosnkowa. Wymieszaj, wlej bulion i smietane, tutaj koncentrat pomidorowy. Dodaj sol i oregano, czarny pieprz. Dusic, az kalamarnica zmieknie. Zajmie to kilka minut.

Teraz musisz ugotowac fusilli. Gotowy makaron wloz do sosu z owocow morza i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2 minuty. Wsyp posiekane ziola i wylacz ogien.

Jesli zamierzasz ugotowac tak pyszne danie jak wloski makaron z kalamarnica, musisz wziac pod uwage kilka przydatnych faktow:

  • Stopien przygotowania makaronu powinien byc okreslony przez smak: nie powinny byc zbyt miekkie. Wrecz przeciwnie, ich srodek powinien pozostac twardy;
  • Czas gotowania makaronu – 3-8 minut;
  • Makaron zanurza sie tylko we wrzacej wodzie. Podczas gotowania wazne jest, aby nie zapomniec o wymieszaniu ich lyzka;
  • Naprawde wysokiej jakosci makaron nie wymaga splukiwania woda, poniewaz nie zawiera nadmiernej ilosci skrobi;
  • Wlosi zalecaja najpierw przygotowanie sosu, a dopiero potem gotowanie makaronu, aby pozostal goracy;
  • Podczas gotowania makaronu zaleca sie zachowanie proporcji: litr wody i 10 g soli na kazde 100 g produktow.

 

Wloski makaron ma rozne ksztalty i nazwy. Dzieki swojemu skladowi korzystnie wplywa na zdrowie i kondycje. Makaron dobrze komponuje sie z owocami morza i kremowa, kwasna smietana, sosami pomidorowymi. Czas gotowania takich przepisow nie przekracza 35 minut.

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko