Malze w sosie pomidorowym: przepisy krok po kroku ze zdjeciami

Dzis bedziemy gotowac dania z owocow morza w niezwykle bogatym i prawdziwym sosie. Zdecydowanie powinienes tego sprobowac, bo jest oblednie pyszny!

Malze w skorupkach w sosie pomidorowym
Malze w sosie pomidorowym na kilka sposobow

Skladniki Ilosc
pieprz czarny mielony 3 szczypty
czosnek 3 kawalki
wino 0,1 litra
malze 1 kg
sol smak
bazylia 5 gramow
Chile 1 pod
pomidory we wlasnym soku 1 moze
luk 1 glowa
oliwa z oliwek 30 ml
oregano 5 gramow
woda 0,2 l
cukier 1 szczypta
Czas gotowania: 30 minut Kalorie na 100 gramow: 51 Kcal

Jak gotowac:

  • Umiesc malze w durszlaku lub duzym sicie.
  • Umyj je dokladnie pod biezaca woda, a nastepnie posortuj, aby wyrzucic zle.
    owoce morza do gotowania
  • Cebule obrac i umyc, pokroic w drobna kostke.
    siekana cebula
  • Z czosnku zdejmij luske i odetnij ogonki, przeloz plastry przez prase.
    siekanie czosnku
  • Chili tez oplukac, wyciac blony i nasiona, posiekac miazsz.
    posiekane chili
  • Do rondelka wlac oliwe i podgrzac, dodac cebule i czosnek.
    smazenie cebuli
  • Otworz pomidory i przelej do miski, uzyj blendera zanurzeniowego, aby przebic skladniki na gladka mase.
    pomidory w blenderze
  • Wlac do cebuli, dodac bazylie, sol, oregano, cukier, pieprz czarny, tam chili, dodac wode i wino.
  • Wszystko dokladnie wymieszaj i gotuj na malym ogniu.
    sos pomidorowy
  • Na tym etapie dodaj malze i gotuj wszystko razem przez okolo dziesiec minut.
  • SKLADNIKI NUMER
    wytrawne biale wino 30 ml
    tymianek 10 gramow
    pomidor 3 szt.
    malze 0,3 kg
    zmielony czarny pieprz smak
    Oliwa z oliwek 30 ml
    czosnek 1 kromka
    Sol smak
    rozmaryn 10 gramow

    Gotowanie zajmie 25 minut.

    Ile kalorii – 72.

    malze w sosie pomidorowo-czosnkowym

    Jak gotowac:

  • Pomidory dokladnie umyc, pokroic na polowki i usunac szypulki.
  • Nastepnie zmiel owoce blenderem zanurzeniowym na jednolita mase.
  • Powstala mase wlej do rondla i dodaj sol i czarny pieprz.
  • Pomidory zagotuj, a nastepnie wszystko przelej na sitko i przetrzyj lyzka lub szpatulka.
  • Czosnek obrac i pokroic w cienkie plasterki.
  • Wlej oliwe z oliwek do malego rondla i wyjmij na kuchence.
  • Umiesc na nim rozmaryn i tymianek.
  • Dodaj czosnek i gotuj przez minute.
  • Nastepnie wyjmij czosnek i wlej wino.
  • Po minucie dodac malze i troche podsmazyc (nie dluzej niz 60 sekund).
  • Gdy cel zostanie osiagniety, wlej sos pomidorowy i gotuj przez piec minut.
  • Jak gotowac gotowane mrozone malze

    Dowiedz sie, jak zrobic gotowane mrozone malze.

    Malze w kremowym sosie sa bardzo smaczne, tutaj przepis ze zdjeciem.

    Na obiad przygotuj ten przepis na spaghetti z malzami w kremowym sosie.

    SKLADNIKI NUMER
    cytrynowy 1 szt.
    platki chili 5 gramow
    zielony groszek 0,1 kg
    czosnek 2 kawalki
    biale wino 150 ml
    Oliwa z oliwek 15 ml
    20% smietanki 0,1 litra
    zielen 15 gramow
    pomidory we wlasnym soku 0,4 litra
    czerwona cebula 1 glowa
    malze 1 kg
    swiezy chleb 5 plasterkow

    Gotowanie zajmie 35 minut.

    Ile kalorii – 60.

    Jak gotowac:

    owoce morza z pomidorami

  • Usun luske i korzenie cebuli, drobno posiekaj glowke.
  • Czosnek obrac i pokroic w cienkie plasterki.
  • Do rondelka wlac oliwe, dodac cebule i czosnek, dusic, od czasu do czasu mieszajac, do miekkosci.
  • Nastepnie wlej wino i zagotuj.
  • Gotuj tylko kilka minut, nastepnie wlej pomidory i dodaj chili, wymieszaj.
  • Wlej malze i daj im trzy minuty – w tym czasie po prostu zdaza sie otworzyc.
  • Wlej smietane, dodaj zielony groszek i posiekana pietruszke.
  • Gotuj przez kolejne dwie minuty i mozna podawac ze swiezym pieczywem i cwiartkami cytryny.
  • SKLADNIKI NUMER
    czosnek 2 kawalki
    Oliwa z oliwek 20 ml
    papryka 3 szczypty
    Spaghetti 150 gramow
    sok pomidorowy 50 ml
    cebula 1 glowa
    sucha bazylia 5 gramow
    pieprz ziele angielskie smak
    malze 0,1 kg
    Sol smak
    koncentrat pomidorowy 60 ml

    Gotowanie zajmie 25 minut.

    Ile kalorii – 173.

    makaron z malzami w sosie pomidorowym

    Jak gotowac:

  • Obierz i posiekaj cebule.
  • Usun luske z czosnku, przeloz gozdziki przez zmiazdzenie.
  • Na patelni rozgrzac olej, dodac oba skladniki i dusic, od czasu do czasu mieszajac, do miekkosci.
  • Dodac koncentrat pomidorowy, sok pomidorowy, bazylie, ziele angielskie i papryke.
  • Wszystko to wymieszaj, zagotuj i gotuj przez piec minut.
  • Nastepnie ubij wszystko blenderem recznym do uzyskania gladkosci. W tym samym celu mozesz uzyc sita.
  • Nastepnie wloz mase do ognia i dodaj malze.
  • Gotuj troche dluzej, nie dluzej niz piec minut.
  • Ugotuj spaghetti w tym czasie, az bedzie ugotowane zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  • Polacz je z malzami i podawaj.
  • SKLADNIKI NUMER
    bulion warzywny 0,7 litra
    zmielony czarny pieprz smak
    cebula 1 glowa
    Pietruszka 15 gramow
    olej roslinny 60 ml
    malze 0,2 kg
    Ryz 250g
    pomidory z puszki 0,4 kg
    krem 0,2 l
    Sol smak
    czosnek 2 kawalki
    liscie laurowe 2 szt.
    wloskie ziola 10 gramow

    Gotowanie zajmie 50 minut.

    Ile kalorii – 98.

    malze z ryzem

    Jak gotowac:

  • Wlej olej do malego rondla i zdejmij na malym ogniu.
  • Oderwij luske cebuli i odetnij korzenie, umyj w zimnej wodzie.
  • Nastepnie drobno posiekaj nozem.
  • Czosnek tez obrac, pokroic w plasterki.
  • Cebule i czosnek wlac do rozgrzanego oleju i smazyc, mieszajac od czasu do czasu, az sie zarumienia.
  • W tym czasie oplucz ryz do czystej wody.
  • Nastepnie wlej do rondla i podsmaz troche.
  • Wlej wskazana ilosc bulionu i dodaj liscie laurowe.
  • Doprowadzic do wrzenia i gotowac przez okolo dwadziescia minut, az sie ugotuje. W takim przypadku lepiej nie ingerowac w ryz, aby sie nie sklejal.
  • Gdy czas minie, a ziarna beda gotowe, wlej otwarte pomidory.
  • Zagotuj i wlej malze, wlej smietane.
  • Gotuj przez kolejne piec minut, a nastepnie sprobuj i podawaj.
  • Przed podaniem polecamy posypac danie starta pietruszka.
  • SKLADNIKI NUMER
    czosnek 1 kromka
    Pietruszka 20 gramow
    marchewka 1 szt.
    Sol smak
    pomidory 0,3 kg
    cukier 1 szczypta
    malze 280 gramow
    Chile 1 pod
    Oliwa z oliwek 20 ml
    cebula 1 glowa
    zmielony czarny pieprz smak

    Gotowanie zajmie 40 minut.

    Ile kalorii – 37.

    Jak gotowac:

    malze z warzywami

  • Jesli owoce morza sa zamrozone, nalezy je najpierw wyjac, pozostawic do temperatury pokojowej i odcedzic.
  • Oplucz malze i odstaw na bok. Wlej troche oliwy z oliwek na patelnie i dodaj owoce morza.
  • Smaz je od czasu do czasu mieszajac, az wyjdzie sok.
  • Nastepnie ugotuj je jeszcze troche, az sie zarumienia.
  • Dodaj cukier, pieprz i sol i wymieszaj. Obierz i zetrzyj marchewki, usun luske z cebuli i drobno ja posiekaj.
  • Na kolejna patelnie wlej troche oleju, dodaj cebule i marchew.
  • Korzenie dusic, mieszajac od czasu do czasu, az beda miekkie.
  • Umyj pomidory i zmiel blenderem razem z chili, a nastepnie przetrzyj przez sito.
  • Dodaj sos do malzy wraz z marchewka i cebula. Wszystko razem podgrzac i mozna podawac posypane natka pietruszki.
  • Pamietaj, aby dodac swieze ziola, przynajmniej podczas podawania dania. To sprawi, ze bedzie jasniejszy i jeszcze smaczniejszy, zobaczysz! Mozesz wziac koperek, miete, rozmaryn, bazylie, tymianek, estragon itp.

    Aby przekonac sie, czy malz jest dobry, zanurz wszystkie owoce morza w misce i zalej zimna woda. Wszelkie muszle, ktore sie uniosa, mozna wyrzucic. Zapraszam do wykorzystania reszty do gotowania.

    Na – bardzo prosty przepis na zrobienie malzy w sosie pomidorowym z czosnkiem:

    Malze w sosie pomidorowym sa naprawde bardzo nietypowe i smaczne. Ugotuj je wedlug wszystkich naszych przepisow, aby znalezc najsmaczniejszy z nich.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko