Marynata lub kefir: jak pokonac kaca. Porady toksykologa

Zapewne nie nalezy brac pod uwage ulubionej metody pielegniarek ?w ogonie?, ktora polega na traktowaniu jak podobnego, jest to zdecydowanie szkodliwe. Ale cokolwiek by powiedziec, w swieta noworoczne pytanie, co zrobic, gdy peka glowa, jest pilniejsze niz kiedykolwiek wczesniej, nie chcesz patrzec na zadne jedzenie, ale nadal musisz wstac, przynajmniej do wlacz telewizor lub udaj sie w najbardziej ryzykowna podroz – na spacer z psem po sasiednim parku.

Sprawdzmy najpopularniejsze bezalkoholowe domowe sposoby na wstawanie z lozka i zycie po swiatecznym posilku.

Solanka

To naprawde swietny srodek na kaca. Jego magiczne dzialanie przypisuje sie dwom czynnikom. Po pierwsze, solanka pomaga uzupelnic zapas soli elektrolitowych, ktorych organizmowi strasznie brakuje po kacu, czyli przywrocic rownowage wodno-solna. Po drugie zmniejsza nudnosci. Wazna uwaga: upewnij sie, ze pijesz solanke, a nie marynate, poniewaz twoje cialo w ogole nie potrzebuje teraz octu.

Warto wspomniec, ze w Rosji tradycyjnie solanke z kapusty uzywano do ?leczenia? kaca. Faktem jest, ze pijany alkohol w organizmie szybko zamienia sie w niezwykle szkodliwy aldehyd octowy (aldehyd octowy), a to wlasnie w solance z kapusty zawarty jest kwas bursztynowy, ktory pomaga szybko przeksztalcic ten aldehyd w bardziej nieszkodliwe substancje.

Zasady uzywania kefiru na kaca

Ze wzgledu na duza ilosc kwasu octowego powstalego w wyniku utleniania aldehydu octowego zaburzona zostaje rownowaga kwasowo-zasadowa organizmu. Kefir jest rowniez pokarmem kwasnym, wiec osoby z problemami zoladkowo-jelitowymi moga doswiadczyc zgagi. W takich przypadkach zaleca sie wypicie szklanki niegazowanej alkalicznej wody mineralnej ze szczypta sody oczyszczonej.

Podczas leczenia kaca kefirem nalezy przestrzegac nastepujacych zasad:

  • dawka sfermentowanego napoju mlecznego nie powinna przekraczac 600 ml;
  • pija kefir na pusty zoladek;
  • nie nalezy pic niskotluszczowego napoju, poniewaz tluszcze lagodza dzialanie kwasu na blone sluzowa zoladka, ktora jest juz spalona alkoholem;
  • przy silnych nudnosciach nalezy wziac wegiel aktywowany (w ilosci 1 tabletki na 10 kg masy ciala);
  • dla osob ze sklonnoscia do zgagi zaleca sie wieczorem wsypac 0,5 kg suchego groszku do 1,5 litra alkalicznej wody mineralnej. Rano odcedz napar i wypij z kefirem; musisz pic duzo wody, ale w zadnym wypadku nie gazowanej;
  • jesli kacowi towarzyszy biegunka, najlepiej unikac przechowywania kefiru. W takich przypadkach pomaga domowy napoj (na zakwasie aptecznym), lezakujacy w lodowce przez co najmniej 3 dni. Kupiony w sklepie i mlody (jednodniowy) domowy kefir slabnie;
  • przy zapaleniu zoladka, wrzodach zoladka i innych chorobach przewodu pokarmowego kefir nalezy troche wypic, rozcienczony woda w stosunku 1: 1.

Jednorazowo mozesz pic nie wiecej niz 600 ml kefiru

Sfermentowane napoje mleczne

Sfermentowane napoje mleczne (tan, ayran, kefir, kumys, a nawet jogurt) rowniez bardzo pomagaja na kaca, to nie jest mit.

Czemu? Dostarczaja organizmowi bialko, czyli niezbedna energie (latwiej jest wstac i chodzic przynajmniej do lazienki), a takze witaminy i mineraly niezbedne do przyspieszenia procesow metabolicznych w organizmie. Aminokwasy poprawiaja apetyt, a bakterie kwasu mlekowego usuwaja z organizmu roznorodne toksyny powstale podczas rozkladu alkoholu i dzialaja jak hepatoprotektory, czyli chronia watrobe. Najciekawsze w tej metodzie jest to, ze kwas mlekowy aktywuje tzw. cykl Krebsa, to takze cykl kwasow trojkarboksylowych, ktory pozwala przyspieszyc rozklad i eliminacje z organizmu toksyn, ktore sa szkodliwe dla kaca.

Kefir z kacem – korzysc czy szkoda

Kefir otrzymywany jest w wyniku fermentacji mieszanej: kwasowo-mlekowej i alkoholowej. Oznacza to, ze do jego produkcji wykorzystywana jest fermentacja z bakterii kwasu mlekowego (jak w jogurcie) oraz drozdzy, ktore podczas fermentacji wytwarzaja metylokarbinol C2H5OH. To znaczy alkohol etylowy, ktorego zawartosc w gotowym kefirze wynosi od setnych procenta swiezego (codziennie) do 2% w ciagu 3-4 dni. Zalezy od warunkow przechowywania i zgodnosci z technologia gotowania, ktora minimalizuje alkoholizacje tego produktu.

Aby zrozumiec, czy mozna pic kefir z kacem, nalezy wziac pod uwage, ze gdy dostanie sie do ukladu pokarmowego, nagrzewa sie do 36 – 37 stopni i zaczyna aktywnie fermentowac, przyczyniajac sie do produkcji znaczna ilosc alkoholu fizjologicznego.

Udzial alkoholu w tym napoju kwasu mlekowego (zwlaszcza nieswiezego) w przewodzie pokarmowym szybko siega 3-4%. To tak samo jak w piwie. Dlatego stary kefir jest dobry dla tych, ktorzy maja kaca z objawami odstawienia. To wtedy po kilku dniach picia w mozgu dopamine (hormon przyjemnosci) zastepuje etanol. Kiedy C2H5OH trafia do organizmu, a produkcja dopaminy nie zostala jeszcze wznowiona, organizm odczuwa silny dyskomfort ? drzenie, bol itp. Alkohol z kefiru uzupelnia brakujaca dopamine, a samopoczucie osoby cierpiacej na objawy odstawienia szybko sie poprawia.

Nalezy jednak pamietac, ze zespol kaca rozni sie od objawow odstawienia tym, ze przy kacu (kiedy alkohol trwal jeden dzien), spozycie swiezej porcji alkoholu pogarsza bolesny stan, powoduje nudnosci i wymioty. Dzieje sie tak, poniewaz w ciagu dnia metylokarbinol nie ma czasu, aby stac sie uczestnikiem metabolizmu, jak w alkoholizmie. Nadal jest identyfikowany przez organizm jako trucizna. W zwiazku z tym wyzwalany jest odruch wymiotny. Dlatego po jednodniowym upijaniu sie rano mozna pic tylko bardzo swiezy kefir w temperaturze pokojowej o zawartosci alkoholu nie wiekszej niz 0,6%.

Jak kefir pomaga na kaca:

  • Nasycenie waznymi witaminami i mineralami, ktore sa aktywnie zuzywane w procesie neutralizacji alkoholu.
  • Pomoc w odbudowie mikroflory jelitowej, „pobita” nastepnie zatrucie alkoholem.
  • Kwas mlekowy pomaga w przemianie weglowodanow w energie, a takze ma pozytywny wplyw na watrobe, ktora jest obciazona przemiana etylu w zwiazki bezpieczne dla ich eliminacji z organizmu.
  • Rozbudza apetyt.
  • Wzmacnia uklad odpornosciowy.

Dania miesne

Rowniez gorace, bogate zupy miesne i rybne, takie jak kharcho, khash, hodgepodge lub slynny rosol z kurczaka, sa tradycyjnie uwazane za doskonaly sposob na zlagodzenie kaca. Zaklada sie, ze warto wepchnac jeden z powyzszych do organizmu, ktory jest odporny na wszystkie receptory, kac zostanie usuniety, jak reka.

To nie do konca prawda, ale jest w tym ziarno prawdy. I znowu bez magii, zwykla biochemia. Rosol z kaszy i ryb, galaretka miesna czy galaretka rybna naprawde pomoga, poniewaz zawieraja ogromna ilosc glicyny, ktora podobnie jak wspomniany kwas bursztynowy pomaga zneutralizowac niezwykle toksyczny aldehyd octowy powstajacy podczas rozkladu alkoholu oraz wspomaga uklad nerwowy radzic sobie z nieprzyjemnymi konsekwencjami naduzywania alkoholu. Tylko tlusta zupa niestety nie da takiego efektu.

Uwazaj z pikantnymi goracymi potrawami – one oczywiscie sa w stanie „wstrzasnac” kacem, ale uwazaj, zmeczony alkoholem zoladek moze nie byc zachwycony. I wazne: nawet nie jedz super zdrowego, sprawdzonego haszyszu, dopoki twoje cialo nie bedzie chcialo jesc samo – zlituj sie nad watroba, dostala ja wczoraj!

Akcja produktu

Kefir pomaga w regeneracji po wypiciu dzieki kilku wlasciwosciom. Po pierwsze, podkreslana jest obecnosc kwasu mlekowego. Dzieki jego obecnosci stymulowane jest wykorzystanie weglowodanow pochodzacych z zywnosci. W rezultacie pomaga organizmowi uzyskac wystarczajaca ilosc energii, ktorej alkohol nieuchronnie zabiera. Ponadto kwas ten pomaga w watrobie, na ktora najczesciej wplywa alkohol. Przy pomocy kefiru mozesz go chronic, aktywnie tlumiac metabolity.

Po drugie, nie zapominaj, ze strawnosc kefiru jest bardzo wysoka. Pomaga przywrocic prace przewodu pokarmowego, odswiezyc. Po nawet intensywnym piciu pomaga w pobudzeniu apetytu, co aktywuje systemy obronne organizmu.

Jednak nadal musisz ostroznie uzywac kefiru. Po wypiciu alkoholu w organizmie nastepuje przesuniecie rownowagi kwasowo-zasadowej w pierwszym kierunku. Bardzo silny kac sprawia, ze ??zle sie czujesz, a kefir, jak wiesz, ma dokladnie kwasne srodowisko, co moze negatywnie wplywac na ogolne samopoczucie.

Jesli poczujesz szybki oddech, napady wymiotow lub nudnosci, leczenie samym kefirem nie pomoze. Dodatkowo bedziesz musial spozywac alkaliczna wode mineralna. Mozesz rowniez uzyc czystej wody, ale tylko w duzych ilosciach. Mozesz w nim rozpuscic niewielka ilosc sody oczyszczonej.

Nie zapominaj tez, ze kefir zawiera niewielka ilosc alkoholu. Oczywiscie wskaznik jest minimalny, ale mimo to po obzeraniu organizm nie potrzebuje dodatkowej porcji alkoholu, nawet niewielkiej. Podczas uzywania kefiru nie przekraczaj 600 ml.

Oprocz tego wszystkiego nalezy pamietac, ze po wypiciu alkoholu odpornosc organizmu spada. Kefir z kolei pomaga ja wzmocnic, usprawnic prace bialych krwinek, ktore wlasnie odpowiadaja za sile Twojej odpornosci.

Wedlug najnowszych badan azjatyckich naukowcow, grzyby kefirowe zawieraja polisacharyd kefiran, ktory pomaga chronic organizm przed nowotworami. Dlatego kefir zaleca sie stosowac nie tylko po wypiciu, ale takze w zwykly sposob.

Woda i soki

Jest takie stare powiedzenie: ?Kto nie zna smaku wodki, nie zna smaku wody?. Rzeczywiscie, jednym z pierwszych objawow kaca jest tzw. suchy las, czyli odwodnienie. Dodatkowo potrzebujesz plynu, aby wyplukac oslawione toksyny z organizmu. Jesli nie masz jeszcze ochoty na jedzenie, a chcesz tylko pic, pij jak najwiecej! Wystarczy woda, woda mineralna, swieze soki (najlepiej cytrusy) i herbata.

Sok cytrusowy (pomaranczowy, grejpfrutowy, cytrynowy) zawiera ogromna ilosc witaminy C, ktorej organizm aktywnie potrzebuje po naduzywaniu alkoholu. Oczywiscie nie nalezy pic swiezo wycisnietego soku z cytryny, ale mozna go zmieszac z ciepla woda lub woda mineralna i dodac do smaku cukier lub miod.

Herbata na kaca jest lepsza od zielonej – ten starozytny srodek zawiera przeciwutleniacze niezbedne do przyspieszenia metabolizmu i eliminacji toksyn. Ponadto zielona herbata jest bogata w potas, ktory podobnie jak witamina C jest doslownie wyplukiwany z organizmu pod wplywem alkoholu, a brak potasu prowadzi do wysokiego cisnienia krwi, zaburzen rytmu serca i szybkiego bicia serca.

Herbata mietowa (mozna uzyc zwyklych torebek filtrujacych z apteki) dziala kojaco na uklad nerwowy i zmniejsza niepokoj, ktory czesto towarzyszy kacowi.

Jak pic kefir na kaca?

Z kacem chcesz orzezwiajace zimne napoje, ale kefir z kaca, dla szybkiego wchlaniania i przyspieszenia jego korzystnego dzialania, lepiej pic nie z lodowki, ale w temperaturze pokojowej. Nie musisz od razu wlewac do siebie litra napoju, wiec nie przyspieszysz ulgi, a jedynie obciazysz zoladek lub sprowokujesz wymioty (chociaz moze to rowniez pelnic role oczyszczenia z toksyn, ktorych nie zdazyles juz byc). wchlaniane do krwiobiegu). Wystarczajaco dwie do trzech szklanek, wypic w odstepie 15-30 minut.

Dla osob cierpiacych na wysoka kwasowosc lepiej zastosowac wodoroweglanowa (alkaliczna) wode mineralna lub roztwor Rehydron, ?domowy roztwor soli?. Jesli naprawde chcesz dokladnie ?kwasnego mleka?, wybierz nieslodzony swiezy jogurt.

Wszystkie produkty z naturalnego kwasu mlekowego sa zdrowe nastepnego ranka po posilku. Pod warunkiem, ze nie zawieraja barwnikow, dodatkow i zageszczaczy. Dlatego lepiej zrobic je samemu wczesniej z naturalnego mleka i kultur starterowych, ktore mozna kupic w dowolnej aptece. Mozesz rowniez dowiedziec sie o korzysciach plynacych z jogurtu, kumisu i ajranu na kaca w artykulach na ten temat.

Czy kefiru mozna uzyc na kaca?

Zanim doradzimy wszystkim picie kefiru na kaca, przyjrzyjmy sie najpierw, jak wplywa na organizm.

Kefir to fermentowany produkt mleczny wytwarzany z mleka i zakwasu. Bakterie kwasu mlekowego i grzyby powoduja fermentacje, napoj nabiera kwasnego smaku, wzrasta w nim ilosc pozytecznych bakterii.

Kefir sam w sobie jest bardzo zdrowym napojem, zawiera latwo przyswajalna laktoze, witaminy i, co najwazniejsze, duza ilosc bifidobakterii i paleczek kwasu mlekowego niezbednych do prawidlowego trawienia. Ale, podobnie jak inne produkty fermentacji, ten sfermentowany napoj mleczny zawiera alkohol i choc jego ilosc nie przekracza 0,5%, to czy przyda sie spozywanie takiego produktu podczas kaca?

Po spozyciu alkoholu wszystkie procesy zyciowe czlowieka bardzo sie zmieniaja. Oznacza to, ze korzysci lub szkody kefiru z kacem nie sa tak oczywiste.

Korzysci dla organizmu:

  • Wzmocnienie ukladu odpornosciowego.
  • Przyspieszenie wydalania metabolitow.
  • Dostarczanie organizmowi energii.
  • Przywrocenie pracy przewodu pokarmowego

Szkoda dla ciala:

  • Podczas kaca zmienia sie rownowaga kwasowo-zasadowa w ciele, wzrasta kwasowosc. Kefir to produkt o wysokiej kwasowosci; dostanie sie do organizmu moze dodatkowo pogorszyc stan, powodujac kwasice.
  • Dostajac sie do jelit, kefir pomaga aktywowac procesy trawienne. Moze to prowadzic do wymiotow i biegunki. Takie oczyszczanie organizmu jest przydatne, ale przy kacu moze dodatkowo pogorszyc bolesny stan.
  • W przypadku chorob zoladka o wysokiej kwasowosci nie mozna leczyc kaca kefirem, co moze wywolac zaostrzenie zapalenia zoladka.

Jak dziala kefir na kaca?

Jesli nadal masz watpliwosci, czy kefir pomaga na kaca, warto sobie wyobrazic, co dzieje sie z organizmem po spozyciu alkoholu.

Alkohol etylowy rozklada sie na skladniki, ktore maja niezwykle negatywny wplyw na uklad nerwowy, watrobe i narzady trawienne. Kilka godzin po wypiciu alkoholu w organizmie gromadzi sie ogromna ilosc toksyn, ktore powoduja wszelkie objawy kaca.

Kefir na kaca dziala na organizm jako srodek przeczyszczajacy, zrodlo energii i srodek oczyszczajacy.

Dzieki duzej ilosci bakterii kwasu mlekowego zostaje przywrocona praca jelit, szybciej usuwane sa toksyny z organizmu oraz przywrocona zostaje normalna mikroflora przewodu pokarmowego.

Wysoka zawartosc kwasu mlekowego, witamin i substancji biologicznie czynnych pomaga uzupelnic ubytki energetyczne organizmu i szybko ?nasycic? organizm brakujaca energia.

Kwas mlekowy aktywuje procesy metaboliczne przemiany materii, dzieki czemu produkty rozkladu alkoholu sa szybciej przetwarzane i opuszczaja organizm z naturalnymi wydzielinami.

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko