Nalewka z maliny moroszki na wodce (alkoholu) wedlug prostego przepisu w domu

Nalewka z maliny moroszki: przepis i uzyteczne wlasciwosci napoju

Malina moroszki to cudowna jagoda, ktora laczy w sobie doskonaly aromat, wykwintny smak oraz bogactwo skladnikow odzywczych. Glowna roznica miedzy jagodami jest stabilnosc witamin i skladnika aromatycznego podczas obrobki cieplnej. Dlatego nalewka z maliny moroszki to niesamowicie smaczny i leczniczy napoj, ktory moze przygotowac kazdy milosnik wina.
Istnieje wiele przepisow, wedlug ktorych mozna przygotowac nalewke. Ale najwazniejsze jest to, ze podobnie jak sama malina moroszka, wszystkie nalewki z niej mozna przechowywac przez dlugi czas. W koncu jagoda zawiera kwas benzoesowy, ktory jest naturalnym konserwantem.

Ale ten kwas bedzie przeszkadzal w robieniu z niego likieru lub wina. Dlatego likiery i nalewki tradycyjnie przyrzadza sie z maliny moroszki, ktore przez lata nasycone sa jedynie doskonalym smakiem.

Nalewka z maliny moroszki zachowuje wszystkie dobroczynne wlasciwosci jagod.

Klasyczny przepis

W tym przepisie nie ma kardynalnych roznic w stosunku do przygotowania nalewek z innych jagod.

Do pracy bedziesz potrzebowac:

  • Malina moroszki – 800 g.
  • Wodka lub rozcienczony alkohol – 1,5 litra.
  • Cukier – 200 g.
  • Woda – 200 ml.
  • W tym przepisie maliny moroszki przyrzadza sie zarowno z wodka, jak i alkoholem. Najwazniejsze, ze jakosc bazy alkoholowej jest dobra. W przeciwnym razie napoj moze okazac sie bezuzyteczny.

    Proces gotowania:

  • Moroszki umyc i osuszyc.
  • Zmiazdz jagody, az beda papkowate.
  • Umiesc 3 litry w sloiku.
  • Zalej wodka, wymieszaj i zamknij pokrywke.
  • Umiesc sloik w ciemnym pomieszczeniu na 12 dni.
  • Odfiltruj nalewke.
  • Przygotuj syrop z cukru i wody, ostudz.
  • Wymieszac napar z syropem, zamknac wieczko i odstawic na 3 dni.
  • Likier malinowy na koniaku z miodem

    Ten napoj okazuje sie slodszy i bogatszy. Zdobycie likieru malinowego w domu jest nieco trudniejsze niz zrobienie nalewki wedlug poprzedniego przepisu. Ale trudy beda uzasadnione.

    Z maliny moroszki, miodu i koniaku uzyskuje sie bardzo smaczna i slodka nalewke.

    Skladniki:

  • Malina moroszki – 0,5 kg (mozna wziac mrozone jagody).
  • Miod – 200 g.
  • Brandy – 1 l.
  • Proces gotowania wyglada nastepujaco:

  • Zmiazdz jagody.
  • Wlozyc do sloika i wlac brandy.
  • Zamkniety pojemnik umiescic w ciemnym pomieszczeniu na 2 tygodnie.
  • Spusc napar przez rurke, aby osad nie dostal sie do nowego pojemnika.
  • Przefiltruj pozostalosci i wlej czysty napoj do tego samego pojemnika.
  • Dodaj miod (wskazane jest skosztowanie napoju, aby nie przesadzic).
  • Wymieszac likier i wyjac w cieple miejsce bez dostepu swiatla na 14 dni.
  • Przefiltruj napoj i przelej do butelek.
  • Karelski likier z maliny moroszki z zytnia bulka tarta

    Jesli ktos sprobowal takiego finskiego napoju jak Laponia, z pewnoscia rozpozna jego smak w tej nalewce. Stosowane w tym przypadku krakersy pomagaja dopracowac napoj, a takze znacznie ulatwiaja filtracje.

    Wazny. Prawdziwy likier karelski wytwarzany jest z domowego destylatu zbozowego. Ale jesli pojawia sie trudnosci z tym skladnikiem, mozesz uzyc zwyklej wodki.

    Wymagane Skladniki:

  • Maliny moroszki – 0,5 kg.
  • Bimber lub wodka – 1 litr.
  • Woda – 200 ml.
  • Cukier – 200 g.
  • Male suchary zytnie sa opcjonalne.
  • Przygotowanie napoju:

  • Wloz maliny moroszki do sloika.
  • Przykryj alkoholem.
  • Umiesc w ciemnym miejscu na 21 dni.
  • Odsaczyc z osadu.
  • Zagotuj syrop z cukru i wody, dodajac do niego jagody wyekstrahowane z alkoholu.
  • Gotuj jagody przez okolo 20 minut, az pekna i pomarszcza sie.
  • Nie czekajac, az syrop ostygnie, wlej go do nalewki.
  • Niech napoj ostygnie.
  • Odetnij dno puszki po piwie (na przyklad).
  • Przykryj powierzchnie otworem od wewnatrz gaza i napelnij sloik bulka tarta (nie zmielona).
  • Przepuscic nalewke przez powstaly filtr.
  • Wyjmij napoj w ciemne miejsce na 14 dni.
  • Wazny. Jesli nalewka pod koniec gotowania jest metna, nalezy ja ponownie przefiltrowac zwykla gaza.

    Nalewka z maliny i miety z alkoholem

    Ta wersja nalewki jest przygotowywana z alkoholem. Nalezy zauwazyc, ze moroszki i mieta sa dosc niekompatybilnymi produktami, ale w tej nalewce doskonale oddaja ich smak.

    Ciekawy smak i aromat nada nalewka z miety moroszki.

    Skladniki:

  • Malina moroszki – 3 kg.
  • Mieta – 20g.
  • Alkohol – 1,5 litra.
  • Syrop cukrowy do smaku.
  • Nie jest to bardzo prosty przepis, ale efekt powinien ostatecznie zadowolic nawet smakoszy.

    Przygotowanie napoju:

  • Jagody sa zagniatane i wyciskane.
  • Do ciasta dodaje sie miete.
  • Sok umieszcza sie w lodowce.
  • Alkohol dodaje sie do ciasta i miety i wyjmuje w ciemne miejsce na 14 dni.
  • Ciecz jest spuszczana, a ciasto wyciskane (przez gaze).
  • Zagotuj syrop, ostudz.
  • Wycisniety sok i powstala nalewke laczy sie.
  • Dodaje sie syrop cukrowy, stale smakujac napoj.
  • Nalewke zamyka sie pokrywka i przenosi do chlodnego miejsca na kolejne 14 dni.
  • Gotowy napoj jest filtrowany.
  • Zalecenia dotyczace uzytkowania

    Jak kazdy inny napoj alkoholowy, nalewke z maliny moroszki czy likier, nalezy go pic z umiarem. Lekarze zalecaja przyjmowanie 2 lyzeczek nalewki kazdego wieczoru. A likier najlepiej dodawac do kawy lub orzezwiajacych koktajli.

    Napoje powinny byc schlodzone.

    Przydatne wlasciwosci napoju

    Napoje z tej jagody zachowuja wszystkie jej zalety.

    Tradycyjni uzdrowiciele twierdza, ze nalewka z maliny moroszki moze byc stosowana do rozwiazywania nastepujacych problemow:

    W ograniczonych ilosciach nalewka z maliny moroszki bedzie korzystna przy przeziebieniach, zmeczeniu, chorobach skory.

    Starzejaca sie skora.

    • Zatrucie.
    • Awitaminoza.
    • Patologie skory.
    • Krwotok wewnetrzny.
    • Przeziebienia.
    • Zmniejszona odpornosc.
    • Chroniczne zmeczenie.
    • Zmniejszony apetyt.
    • Nadwaga.
    • Problemy metaboliczne.
    • Zapalenie pecherza.
    • Biegunka.
    • Dna.
    • Dusznica.
    • Szkorbut.
    • Swierzb.
    • Wazny. Uwaza sie, ze maliny moroszki pomagaja w zapobieganiu nowotworom.

      Gotowanie wszystkich nalewek nie jest tak trudne, jak mogloby sie wydawac na pierwszy rzut oka. Ponadto do napoju maliny moroszki mozna dodawac rozne skladniki, eksperymentujac ze smakiem. Moga to byc: cytrusy, borowka brusznica, przyprawy (wanilia, gozdziki itp.).

      Podczas kopiowania materialow wymagane jest hiperlacze zwrotne.

    Nalewka z karelskiej maliny moroszki

    W Karelii produkt ten cieszy sie duza popularnoscia, dlatego z tego surowca powstaje wyjatkowy alkohol, ktory serwowany jest turystom i gosciom. Mozna powiedziec, ze jest to znak regionu karelskiego. Ale mozesz zrobic napoj karelski w domu. Skladniki:

    • pol kilograma surowcow;
    • 1 litr bimbru 50%;
    • 200 g cukru pudru;
    • 200 ml wody;
    • Sucharki zytnie do smaku.

    Przepis:

  • Zalej surowce bimbrem.
  • Stan przez 20 dni w ciemnym miejscu.
  • Oproznij, nie filtruj.
  • Zagotuj syrop z wody z dodatkiem cukru pudru.
  • Surowce nasaczone alkoholem wlac do syropu i gotowac przez 20 minut.
  • Odcedz i wyrzuc.
  • Wlej nalewke do goracego syropu.
  • Przefiltruj nalewke z syropem przez cale grzanki zytnie.
  • Odstaw napoj w ciemne miejsce na dwa tygodnie.
  • Napoj jest gotowy, mozesz leczyc gosci lub przechowywac go w magazynie.

    Elitarny AlkoholSort ListAbsintheWhiskyKoniakSambucaTequilaPrzepisy na KoktajleMocne KoktajleDzikie KoktajleKoktajle bezalkoholoweWstrzasyProdukcja winaO stroniePrzepis na domowy likier z maliny moroszki

    Sposrod odmian jagod, z ktorych domowi winiarze i bimbrownicy wytwarzaja napoje alkoholowe, maliny moroszki sa uwazane za jedne z najbardziej elitarnych i rzadkich. Malina moroszki to wspaniala jagoda, ktora rosnie w ogromnych ilosciach w polnocnych regionach i wyroznia sie doskonalym smakiem, soczystoscia i lekka kwaskowatoscia. Wedlug plotek, przed smiercia Puszkin chcial zafundowac sobie moroszki.

    Malina moroszki to doskonaly surowiec do wyrobu nalewek i innych napojow alkoholowych. Jego zasadnicza roznica w stosunku do innych jagod i owocow jest odpornosc na obrobke cieplna oraz zachowanie wszystkich wlasciwosci smakowych, zapachowych i uzytkowych, nawet pod wplywem wysokich temperatur. Nalewka z maliny moroszki to nie tylko niezwykle smaczny, ale i zdrowy napoj, ktory trudno czymkolwiek zepsuc. Pod wzgledem ilosci witaminy C zawartej w tej jagodzie przewyzsza nawet pomarancze, a pod wzgledem zawartosci witaminy A wyprzedza znanego lidera w tej dziedzinie marchew.

    Ze wzgledu na to, ze moroszki sa bogate w kwas benzoesowy, mozna je dlugo przechowywac i nadaja sie do przygotowania roznych nalewek i likierow. Czy realistyczne jest zrobienie nalewki z maliny moroszki w domu, jesli ta jagoda jest dostepna w wystarczajacych ilosciach? Czego potrzebuje do tego rzemieslnik lub poczatkujacy winiarz?

    Przepis na nalewke z maliny moroszki – rzadki smak i aromat

    Chociaz wiekszosc uzytkownikow nie ma mozliwosci zdobycia swiezych malin moroszki, ci, ktorzy moga je zdobyc, maja wszelkie szanse na stworzenie oryginalnego i rzadkiego napoju alkoholowego, ktory nie pozostawi obojetnym nawet najbardziej wymagajacego i wybrednego smakosza.

    Najlepsza nalewka z maliny moroszki jest zrobiona ze swiezo zebranych jagod. W przypadku, gdy nie ma pod reka swiezych jagod, odpowiednie sa mrozone lub suche. Glownym kryterium udanego gotowania sa nie zepsute i posortowane jagody. W przeciwnym razie nawet kilka malych jagod moze beznadziejnie zepsuc gotowy napoj.

    Do przygotowania klasycznej nalewki z maliny moroszki potrzebne beda nastepujace Skladniki:

  • Alkohol rozcienczony do 45-50 stopni – 1,5 litra;
  • Dojrzale maliny moroszki – 750 g;
  • Cukier granulowany – 200 g;
  • Picie wody oczyszczonej – 200 ml.
  • Jako baza alkoholowa do nalewki moze dzialac nie tylko alkohol, ale takze koniak lub domowy oczyszczony bimber, a takze wysokiej jakosci wodka.

    Technologia gotowania nie wymaga zbyt skomplikowanych krokow ani procesow. Sklada sie z nastepujacych krokow:

    • Jagody maliny moroszki sa starannie sortowane, myte i suszone;
    • Umyte i suszone jagody umieszcza sie w trzylitrowym sloiku i ugniata drewniana miazga lub lyzka;
    • Cala mase zalewa sie alkoholem lub innym mocnym alkoholem, pojemnik zamyka szczelna pokrywka i dobrze wstrzasa;
    • Pojemnik umieszcza sie w ciemnym pomieszczeniu i nalega na temperature pokojowa przez 10-12 dni, podczas ktorych jego zawartosc jest wstrzasana codziennie;
    • Po zakonczeniu okresu zaparzania nalewka jest przepuszczana przez kilka warstw gazy, jak przez filtr, a ciasto jest wyciskane i wyrzucane;
    • Do emaliowanej patelni wlewa sie wode, wlewa sie do niej cukier i doprowadza do wrzenia, ciagle mieszajac. Gdy syrop sie zagotuje, gotuje sie go przez 5 minut, stale usuwajac pojawiajaca sie piane. Nastepnie patelnie usuwa sie z ognia i schladza do temperatury pokojowej;
    • Obecny i przefiltrowany napar miesza sie z syropem cukrowym, po czym pojemnik ponownie zamyka szczelna pokrywka i kontynuuje zaparzanie przez 2-3 dni.

    Podaja do stolu schlodzona nalewke z maliny moroszki, ktora dodatkowo podkresli jej oryginalny i przyjemny smak, a takze wzmocni aromat jagod.

    Nalewka z maliny moroszki. Przepis

    Skladniki

    Zaczeli pracowac nad przygotowaniem nalewek juz w odleglym XIII wieku. A po kilku tysiacleciach od naszych przodkow otrzymalismy wiele przepisow na napary, ktore maja dobroczynny wplyw na organizm. Poziom medycyny kilka tysiecy lat temu byl znacznie nizszy niz obecnie, niemniej jednak nasi przodkowie mogli pochwalic sie wielka sila i dobrym zdrowiem.

    Gotowanie.

    1. Posortuj jagody maliny moroszki, oplucz na sicie, pozwol wodzie splynac.

    2. Umiesc jagody w sloiku do naparow. Biore 2 litrowy, po prostu wszystko sie zmiesci. Musisz zmiazdzyc jagody na miazge (prasa do ziemniakow).

    3. Dodaj cukier, zamknij pokrywke i wymieszaj potrzasajac sloikiem. Po 2-3 godzinach jagody zaczna sok i trzeba wlac baze alkoholowa. Wodka lub rozcienczony alkohol do picia, mozesz nawet bimber. Jesli uzywasz miodu, nie musisz nim kruszyc jagod, ale nalezy go dodac wraz z alkoholem.

    4. Sloik ponownie wstrzasnij lub wymieszaj lyzka. Umieszczamy w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.

    5. Nalegamy 1 tydzien lub 10 dni, czasami potrzasamy, jest to mozliwe raz dziennie.

    6. Nastepnie odcedz nalewke (zloz gaze na 4 warstwy) i wycisnij ciasto. Nastepnie mozesz go przefiltrowac przez recznik z wlokniny lub wate.

    7. Wlej napoj do butelek.

    Lecznicza moc nalewki z maliny moroszki. Nalewka z maliny moroszki.

    W tym artykule chcialabym sie skupic na nalewce z alkoholu maliny moroszki. Malina moroszki rosnie na polnocy (Karelia, obwod murmanski) i na Syberii.
    Nalewka z maliny moroszki z wodka to wyjatkowa moc lecznicza, poniewaz jeden napoj ma nastepujace wlasciwosci:

    • witamina;
    • ogolna poprawa zdrowia;
    • gaszace pragnienie;
    • antyseptyczny;
    • gojenie sie ran;
    • przeciwgoraczkowy;
    • moczopedny;
    • hemostatyczny;
    • przeciwzapalny.

    Nalewka z maliny moroszki z wodka bardzo czesto polecana jest osobom cierpiacym na uszkodzenia przewodu pokarmowego, z chorobami nerek i pecherzyka zolciowego. Przy umiarkowanym i regularnym przyjmowaniu nalewki z maliny moroszki praca ukladu sercowo-naczyniowego wraca do normy. Nalewka z maliny moroszki z wodka normalizuje dzialanie mikroflory przewodu pokarmowego po ciezkim zatruciu i wspomaga regeneracje organizmu.

    Aby nie dopuscic do oslabienia organizmu w okresie wiosennego beri-beri, zaleca sie stosowanie nalewki z maliny moroszki. Pomoze rowniez przy chorobach takich jak zapalenie pecherza moczowego, gruzlica, biegunka, szkorbut, swierzb i zapalenie migdalkow. A jesli czujesz ciagle zmeczenie i utrate apetytu, to raz dziennie przed posilkami zaleca sie szklanke nalewki z maliny moroszki – poradzi sobie ze zmeczeniem i pomoze we wchlanianiu pokarmu.

    Osoba, ktora wymyslila te nalewke, wynalazla nie tylko smaczny alkoholowy likier, ale wynalazla panaceum na wiele chorob, poniewaz oprocz powyzszego nalewka ta zapobiega pojawianiu sie komorek rakowych.

    Pol litra takiej nalewki kosztuje okolo 700 rubli. Ale jego wlasciwosci lecznicze sa naprawde DROGI!

    Jak zrobic nalewke z maliny moroszki w domu

    Przez dlugi czas moroszki uwazane byly za ?krolewska jagode? i byly podawane na stolach monarchow na rowni ze zwyklymi ludzmi. Oparta na niej nalewka ma nie tylko charakterystyczny kwasny smak, ale rowniez ma wlasciwosci lecznicze i wzmacniajace.

    Przygotowanie takiego alkoholu jest dosc proste, postepujac zgodnie z instrukcjami krok po kroku lub poradami z filmu. A o tym, a takze o gotowych nalewkach fabrycznych z maliny moroszki i innych podobnych napojow alkoholowych bardziej szczegolowo ponizej.

    Co jest na wyprzedazy

    • ?Rosyjska gwarancja jakosci moroszki? to napoj z Republiki Karelii. Wytrzymalosc wynosi 21 stopni, plyn ma kolor bursztynowo-miodowy. Aromat nalewki jest subtelny, glowne nuty samej maliny moroszki, w tle miod. Smak pikantno-kwasny z goryczka i lekka slodycza miodu. Butelka o pojemnosci 0,5 litra kosztuje okolo 6 USD.
    • Lapponia Lakka to finski likier firmy Scanfrentz, ktora specjalizuje sie w tego rodzaju alkoholu. Moc napoju to 21 stopni, kolor zlotozolty. Smak naparu jest lagodny i umiarkowany, lekko slodki z charakterystycznymi nutami maliny moroszki, aromat wyroznia sie swiezoscia i elegancja z glowna nuta identyczna ze smakiem.

    Klasyczna nalewka z maliny moroszki

    Ten napoj alkoholowy jest tradycyjny dla Karelii i innych regionow polnocnych, poniewaz jagoda rosnie na calej polkuli polnocnej miedzy 78 ? N a 55 ? N na bagnach. Alkohol na bazie maliny moroszki ma kwasny, orzezwiajacy smak i cudownie miodowo-zlota barwe, a walory aromatyczne nie sa tak wyrazne jak smak. Przyblizona moc napoju waha sie miedzy 30 a 35%.

    Skladniki

    Skladnik Ilosc
    Malina moroszki 500 gramow
    Wodka 40%, rozcienczony alkohol lub koniak 1000 ml
    Cukier i/lub ekwiwalent miodu od 100 do 150 g

    Aby przygotowac likier malinowy, nalezy postepowac zgodnie z prosta instrukcja krok po kroku:

  • Najpierw umyte jagody nalezy zlozyc do pojemnika z dobra pokrywka i bez zbytniego fanatyzmu zmiazdzyc zmiazdzeniem.
  • Nastepnie dodaj tam cukier i przykrywajac pokrywka, dokladnie wstrzasnij, aby rozlozyl sie miedzy jagodami.
  • Odstaw pojemnik na dwie do trzech godzin, aby jagody daly sok, a nastepnie wlej tam wybrany alkohol. Jesli uzywasz miodu, dodaj razem z alkoholem.
  • Teraz musisz ponownie zamknac pojemnik pokrywka i dokladnie wstrzasnac. Ponadto alkohol nalezy podawac przez 7-10 dni w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej, ale chronic przed bezposrednim dzialaniem promieni slonecznych, na przyklad w szafie lub szafie. W takim przypadku zawartosc nalezy codziennie wstrzasac.
  • Po uplywie terminu waznosci plyn nalezy przefiltrowac przez gaze lub lepiej przefiltrowac przez wate. Pozostaly placek musi byc dokladnie wycisniety, staly osad nie jest dalej uzywany.
  • W koncowej fazie alkohol jest butelkowany szczelna nakretka lub korkiem. Napoj nalezy przechowywac w ciemnym miejscu nie dluzej niz 4-5 lat.
  • Nalewka z maliny moroszki z mieta

    Do klasycznej receptury mozna dodac dodatkowe skladniki, skladajace sie tylko z jagod, alkoholu i cukru. Maja na celu urozmaicenie smaku i aromatu, wprowadzenie nowych, pozadanych nut. W tym przypadku mieta dziala jak nowa zmienna, ktora ma jasne specyficzne wlasciwosci organoleptyczne, zwlaszcza w zakresie aromatow, poniewaz maliny moroszki nadaja alkoholowi lagodny zapach.

    Ponadto mieta dobrze kontrastuje z kwasnymi jagodami i owocami, ktore sa bogate w witamine C, jak w tym przypadku. Przyblizona moc napoju wynosi od 18 do 23%.

    Skladniki

    Skladnik Ilosc
    Malina moroszki 250g
    Wodka 40%, rozcienczony alkohol lub koniak 500 ml
    Cukier lub ekwiwalent w miodzie od 100 do 250 g
    Suszona mieta lub swieze galazki 10g lub 1-2 galazki

    Proces przygotowania nalewki na malinach moroszki wyglada nastepujaco:

  • Najpierw jagody nalezy zlozyc w gaze lub gruba szmatke i wycisnac z soku.
  • Nastepnie wycisniety sok wlewa sie do szklanego pojemnika z zamknieta pokrywka i umieszcza w lodowce.
  • Ciasto pozostale po wycisnieciu soku przenosi sie do szklanego sloika, umieszcza sie tam rowniez miete, cukier lub miod. Skladniki napelnia sie wybranym alkoholem, a pojemnik szczelnie zamyka pokrywka. Mieszanke nalezy pozostawic przez 14 dni w pomieszczeniu w temperaturze pokojowej, codziennie wstrzasajac.
  • Pod koniec okresu infuzji plyn nalezy przefiltrowac przez gaze, a nastepnie ostroznie wycisnac pozostala w niej miazge. Stala masa po wirowaniu nie jest juz uzywana.
  • Nastepnie musisz wymieszac zestaw soku w lodowce i powstala nalewke. Posmakuj slodyczy i w razie potrzeby dodaj cukier lub miod.
  • Nastepnie dokladnie wymieszaj i wlewajac do butelek ze szczelna pokrywka lub korkiem, zamknij hermetycznie.
  • W przyszlosci alkohol nalezy podawac przez 14 dni w piwnicy lub lodowce, aby znormalizowac smak. Jesli pojawi sie osad, ktory nie wplywa na wlasciwosci organoleptyczne napoju, nalezy go przefiltrowac przez wate.
  • Gotowy napoj nalezy przechowywac w pomieszczeniu bez bezposredniego swiatla slonecznego przez nie wiecej niz trzy lata.
  • gotowanie

    Przepis na nalewke z maliny moroszki uproszczona metoda finska. 40% bimbru jest uzywany jako alkohol. Zawiera rowniez niewielka ilosc cukru. Instrukcja krok po kroku we wszystkich szczegolach opowiada o kazdym etapie produkcji i licznych etapach filtracji gotowego produktu.

    Przepis na nalewke z maliny moroszki wedlug klasycznej finskiej receptury z nowa interpretacja. Skladniki i szczegolowy przewodnik krok po kroku, fakty o zaletach jagod i historii opartego na nich likieru. Opis autorskiego systemu filtracji, ktory pomaga osiagnac calkowita przezroczystosc alkoholu.

    Inne podobne napoje

    • Innym tradycyjnym napojem alkoholowym polnocnych szerokosci geograficznych jest ?napar zurawinowy?, ktory podobnie jak maliny moroszki rosnie na bagnach. Alkohol na zurawinie ma ciekawie wyrazisty kwasny smak i charakterystyczny aromat, idealny na rozgrzewke po silnym mrozie.
    • W rejonie Syberii bardzo rozpowszechniona jest ? nalewka na orzeszkach piniowych ? wysoko ceniona w wielu krajach swiata, w tym w Rosji. Smak napoju bedzie w duzej mierze zalezal od alkoholu, na podstawie ktorego jest zrobiony. W ten sposob zwykla wodka stanie sie bardziej podobna do koniaku, choc bardziej miekka niz jej odpowiednik.
    • Jesli chcesz bardziej egzotycznego smaku i aromatu, pomoze Ci nalewka cynamonowa. Ta poludniowa przyprawa nada alkoholowi specyficzny, niezrownany efekt organoleptyczny, ktory dobrze komponuje sie zarowno z daniami glownymi, jak i slodkim stolem. Wazna kwestia jest to, ze prawdziwy cynamon cejlonski ma bardziej subtelny smak i aromat niz bardziej popularna kora cynamonu chinskiego ? cassia. Pierwszy lepiej nadaje sie do tworzenia bardziej wyrafinowanego alkoholu na bazie koniaku lub brandy, drugi – do robienia jasnego i aromatycznego napoju na bazie wodki lub rozcienczonego alkoholu.
    • Ostatnia, ale nie najgorsza nalewka z granatow. Orientalny owoc nada alkoholowi wspanialy krwisto-rubinowy odcien i charakterystyczny jasny kwaskowaty posmak. Glowna zaleta granatu jest unikalny antyoksydant punicalagin, ktory wzmacnia sciany naczyn krwionosnych i miesnia sercowego, a takze obniza poziom ?zlego? cholesterolu i wolnych rodnikow.

    Nalewka z maliny moroszki z wodka

    Jednym z najsmaczniejszych i bardzo zdrowych napojow jest nalewka z maliny moroszki z wodka. To prawda, ze ??te jagody nie rosna wszedzie, ale na obszarach, w ktorych sie znajduja, sa traktowane z wielkim szacunkiem, nazywajac je jagodami ?krolewskimi?, ?lososiowymi? (ze wzgledu na podobienstwo do kawioru), ?bursztynami bagiennymi?.

    Sklad chemiczny

    Szybki skok do artykulu

    Kazdy domowy destylator moze zrobic nalewke z maliny moroszki w domu,

    ktory przetrwa 10 lat bez problemow i nie ulegnie pogorszeniu dzieki obecnosci kwasu benzoesowego – naturalnego konserwantu. Zawiera rowniez wiele:

    • cukry – do 7%;
    • witamina C do 30 mg (kilka razy wiecej niz w dojrzalych pomaranczach);
    • wiecej prowitaminy A niz w marchwi;
    • niezbedne nienasycone kwasy tluszczowe dla organizmu;
    • przeciwutleniacze;
    • fitosterole;
    • garbniki;
    • fosfor do 114 mg;
    • troche zelaza, potasu, magnezu.

    Dzieki polaczeniu kwasow ? jablkowego, cytrynowego, salicylowego, a takze cukrow i garbnikow, nalewka z maliny moroszki na wodce nabiera niepowtarzalnego smaku ? slodko-kwasnego, lekko cierpkiego. Bardzo trudno zepsuc ten napoj, eksperymentujac z proporcjami i dodatkami.

    Wplyw na organizm

    Naukowcy sa zgodni co do preparatow z maliny moroszki:

    radzi sobie nie tylko z objawami infekcji, ale nawet z patogenami. Ogolnie sok jagodowy ma nastepujace wlasciwosci:

    • moczopedny;
    • napotny;
    • przeciwdrobnoustrojowy;
    • tlumi skurcze;
    • jest lagodnym srodkiem przeciwbolowym;
    • pobudza apetyt;
    • spowalnia rozwoj guzow nowotworowych;
    • zatrzymuje procesy gnilne w przewodzie pokarmowym;
    • sok moze leczyc nie gojace sie rany (nalewke z maliny moroszki stosowac w formie okladow).

    I to nie wszystko! Przyda sie wiec butelka lub dwie butelki leczniczej eliksiru w domowej apteczce.

    Przeciwwskazania: ze wzgledu na wysoka kwasowosc nie zaleca sie naduzywania alkoholu na ?bursztyn bagienny?. Zwlaszcza z wrzodem, zaostrzonym zapaleniem zoladka.

    Przepisy

    Moroszki musza byc w pelni dojrzale, abys mial slodka nalewke.

    Lepiej zbierac go w sierpniu, mozna go przechowywac w dowolnej formie – mrozonej, suszonej, jak dzem. W pierwszych dwoch przypadkach zachowa maksymalnie uzyteczne substancje.

    Przed ugotowaniem jagod nalezy je dokladnie oplukac i wysuszyc. Nastepnie mozna mieszac alkohol, cukier i moroszki w dowolnych proporcjach. Mozesz umiescic napoje na alkoholu, najlepiej rozcienczonym do 45-40 stopni, na wodce, wysokiej jakosci koniaku.

  • Najprostszy przepis jest nastepujacy. Bierzemy:
    • wodka (lub alkohol, koniak) – 1 litr;
    • cukier (miod jest mozliwy) – 100 gramow;
    • jagody maliny moroszki – 0,5 litra.
  • Aby prawidlowo przygotowac nalewke, musisz najpierw zrobic sok z jagod – wycisnac lub przetrzec przez plastikowe sitko.
  • Sok wymieszac z cukrem lub miodem, odstawic na 6 godzin. Wstrzasaj nim od czasu do czasu.
  • Dodajemy alkohol. Jesli napoj jest zrobiony z alkoholu, nie zapomnij rozcienczyc go do pozadanej mocy.
  • Nalegamy w ciemnym chlodnym miejscu przez co najmniej 10 dni w zamknietym pojemniku. Wstrzasnac zawartoscia butelek kilka razy dziennie.
  • Jesli w nalewce jest osad, mozna odcedzic i odcedzic eliksir leczniczy. Nastepnie przelej go do pojemnika i umiesc w chlodnym ciemnym miejscu.
  • Mozesz zrobic nalewke z ?krolewskich? jagod z mieta. Proces jest nieco bardziej skomplikowany, ale

    wynik jest tego wart. Skladniki:

    • sok z maliny moroszki – 3 litry;
    • alkoholowy roztwor maliny moroszki (proporcja alkoholu 5: jagody 2) – 1 litr;
    • napar alkoholowy z miety pieprzowej (proporcja 5: 1) – 110 gramow;
    • syrop cukrowy 70% – 2 litry.
    • alkohol i woda, aby zwiekszyc moc do 20%.
  • Wszystkie skladniki nalezy wymieszac i przechowywac w t + 20 ? C przez 24 godziny.
  • Nastepnie odcedz nalewke, wlej ja do pojemnika do przechowywania, okresowo wstrzasaj.
  • Nalegaj przez co najmniej 7 dni.
  • Ten przepis jest przemyslowy, mozesz eksperymentowac z proporcjami.

    Pyszne lekarstwo

    Koniecznie trzeba zafundowac sobie nalewke z maliny moroszki na wodce lub innym alkoholu z umiarem: niemniej jednak dosc aktywnie wplywa na organizm. Bardzo latwo jest pic, bol glowy i inne dolegliwosci sa praktycznie wykluczone. Mozesz wiec udekorowac wieczorna rozmowe z przyjaciolmi takim napojem.

    Przepis na nalewke z wodki moroszki

    Malina moroszki to cudowna jagoda, ktora laczy w sobie doskonaly aromat, wykwintny smak oraz bogactwo skladnikow odzywczych. Glowna roznica miedzy jagodami jest stabilnosc witamin i skladnika aromatycznego podczas obrobki cieplnej. Dlatego nalewka z maliny moroszki to niesamowicie smaczny i leczniczy napoj, ktory moze przygotowac kazdy milosnik wina.

    Istnieje wiele przepisow, wedlug ktorych mozna przygotowac nalewke. Ale najwazniejsze jest to, ze podobnie jak sama malina moroszka, wszystkie nalewki z niej mozna przechowywac przez dlugi czas. W koncu jagoda zawiera kwas benzoesowy, ktory jest naturalnym konserwantem.

    Ale ten kwas bedzie przeszkadzal w robieniu z niego likieru lub wina. Dlatego likiery i nalewki tradycyjnie przyrzadza sie z maliny moroszki, ktore przez lata nasycone sa jedynie doskonalym smakiem.

    Nalewka z maliny moroszki zachowuje wszystkie dobroczynne wlasciwosci jagod.

    Nalewka z maliny moroszki z wodka

    Jednym z najsmaczniejszych i bardzo zdrowych napojow jest nalewka z maliny moroszki z wodka. To prawda, ze ??te jagody nie rosna wszedzie, ale na obszarach, w ktorych sie znajduja, sa traktowane z wielkim szacunkiem, nazywajac je jagodami ?krolewskimi?, ?lososiowymi? (ze wzgledu na podobienstwo do kawioru), ?bursztynami bagiennymi?.

    Sklad chemiczny

    Kazdy gorzelnik domowy bedzie mogl zrobic w domu nalewke z maliny moroszki, ktora przetrwa 10 lat bez problemow i nie ulegnie pogorszeniu z powodu obecnosci kwasu benzoesowego, naturalnego konserwantu. Zawiera rowniez wiele:

    • cukry – do 7%;
    • witamina C do 30 mg (kilka razy wiecej niz w dojrzalych pomaranczach);
    • wiecej prowitaminy A niz w marchwi;
    • niezbedne nienasycone kwasy tluszczowe dla organizmu;
    • przeciwutleniacze;
    • fitosterole;
    • garbniki;
    • fosfor do 114 mg;
    • troche zelaza, potasu, magnezu.

    Dzieki polaczeniu kwasow ? jablkowego, cytrynowego, salicylowego, a takze cukrow i garbnikow, nalewka z maliny moroszki na wodce nabiera niepowtarzalnego smaku ? slodko-kwasnego, lekko cierpkiego. Bardzo trudno zepsuc ten napoj, eksperymentujac z proporcjami i dodatkami.

    Wplyw na organizm

    Naukowcy jednoglosnie sa zachwyceni lekami wytwarzanymi na malinach moroszki: sa w stanie poradzic sobie nie tylko z objawami infekcji, ale nawet z patogenami. Ogolnie sok jagodowy ma nastepujace wlasciwosci:

    • moczopedny;
    • napotny;
    • przeciwdrobnoustrojowy;
    • tlumi skurcze;
    • jest lagodnym srodkiem przeciwbolowym;
    • pobudza apetyt;
    • spowalnia rozwoj guzow nowotworowych;
    • zatrzymuje procesy gnilne w przewodzie pokarmowym;
    • sok moze leczyc nie gojace sie rany (nalewke z maliny moroszki stosowac w formie okladow).

    I to nie wszystko! Przyda sie wiec butelka lub dwie butelki leczniczej eliksiru w domowej apteczce.

    Przeciwwskazania: ze wzgledu na wysoka kwasowosc nie zaleca sie naduzywania alkoholu na ?bursztyn bagienny?. Zwlaszcza z wrzodem, zaostrzonym zapaleniem zoladka.

    Przepisy

    Moroszki musza byc w pelni dojrzale, abys mial slodka nalewke. Lepiej zbierac go w sierpniu, mozna go przechowywac w dowolnej formie – mrozonej, suszonej, jak dzem. W pierwszych dwoch przypadkach zachowa maksymalnie uzyteczne substancje.

    Przed ugotowaniem jagod nalezy je dokladnie oplukac i wysuszyc. Nastepnie mozna mieszac alkohol, cukier i moroszki w dowolnych proporcjach. Mozesz umiescic napoje na alkoholu, najlepiej rozcienczonym do 45-40 stopni, na wodce, wysokiej jakosci koniaku.

  • Najprostszy przepis jest nastepujacy. Bierzemy:
    • wodka (lub alkohol, koniak) – 1 litr;
    • cukier (miod jest mozliwy) – 100 gramow;
    • jagody maliny moroszki – 0,5 litra.
  • Aby prawidlowo przygotowac nalewke, musisz najpierw zrobic sok z jagod – wycisnac lub przetrzec przez plastikowe sitko.
  • Sok wymieszac z cukrem lub miodem, odstawic na 6 godzin. Wstrzasaj nim od czasu do czasu.
  • Dodajemy alkohol. Jesli napoj jest zrobiony z alkoholu, nie zapomnij rozcienczyc go do pozadanej mocy.
  • Nalegamy w ciemnym chlodnym miejscu przez co najmniej 10 dni w zamknietym pojemniku. Wstrzasnac zawartoscia butelek kilka razy dziennie.
  • Jesli w nalewce jest osad, mozna odcedzic i odcedzic eliksir leczniczy. Nastepnie przelej go do pojemnika i umiesc w chlodnym ciemnym miejscu.
  • Mozesz zrobic nalewke z ?krolewskich? jagod z mieta. Proces jest nieco bardziej skomplikowany, ale wynik jest tego wart.
    Skladniki:
    • sok z maliny moroszki – 3 litry;
    • alkoholowy roztwor maliny moroszki (proporcja alkoholu 5: jagody 2) – 1 litr;
    • napar alkoholowy z miety pieprzowej (proporcja 5: 1) – 110 gramow;
    • syrop cukrowy 70% – 2 litry.
    • alkohol i woda, aby zwiekszyc moc do 20%.
  • Wszystkie skladniki nalezy wymieszac i przechowywac w t + 20 ? C przez 24 godziny.
  • Nastepnie odcedz nalewke, wlej ja do pojemnika do przechowywania, okresowo wstrzasaj.
  • Nalegaj przez co najmniej 7 dni.
  • Nalewka z maliny moroszki

    Bardzo latwo jest zrobic nalewke z maliny moroszki w domu, jesli tylko sa jagody. Otrzymasz slodko-kwasny napoj o lekkim aromacie dojrzalych owocow, ktory trudno pomylic z czyms innym. Juz kilka pokolen polnocnych winiarzy uzywa tego przepisu.

    Swieze, mrozone lub suszone jagody nie psuja sie, nie psuja ani nie plesnia. Odrzucane sa rowniez niedojrzale i zbyt male. Mrozone maliny moroszki nalezy najpierw rozmrozic i odcedzic woda, wysuszyc o 30-40% mniej niz wskazano w przepisie. Kolor napoju zalezy od odmiany jagod i moze wahac sie od zoltego do jasnobrazowego (jesli z miodem).

    Baza alkoholowa do infuzji jest wodka lub alkohol etylowy rozcienczony do 40-45%. Odpowiedni jest rowniez dobrze oczyszczony, bezwonny bimber lub tani koniak. Najsmaczniejsze sa maliny moroszki na koniaku (wlasna opinia).

    • maliny moroszki – 0,5 kg;
    • wodka (alkohol, bimber) – 1 litr;
    • cukier (miod) – 100-150 gramow.

    Ilosc cukru (miod) mozna dostosowac wedlug wlasnego uznania lub w ogole nie uzywac. Miod (najlepiej kwiatowy) sprawia, ze ??nalewka jest bardziej miekka i zdrowsza.

    Przepis na nalewke z maliny moroszki

    1. Posortowane, umyte i wysuszone jagody wloz do sloika do naparow. Lekko zmiazdzyc drewnianym walkiem do ciasta.

    2. Dodaj cukier, zamknij pokrywke, kilkakrotnie potrzasnij sloikiem. Odczekaj 2-3 godziny, az jagody zostana wycisniete, a nastepnie wlej baze alkoholowa. Jesli uzywany jest miod, dodaj go jednoczesnie z alkoholem.

    3. Wymieszaj, szczelnie zamknij pokrywka, przenies do ciemnego miejsca o temperaturze pokojowej. Nalegaj przez 7-10 dni, wstrzasajac raz dziennie.

    4. Odcedz nalewke z maliny moroszki przez gaze, dobrze wycisnij ciasto. Wskazane jest przefiltrowanie przez wate.

    5. Wlej napoj do butelek, zamknij hermetycznie.

    Z miodem gryczanym

    Przy przechowywaniu w ciemnym miejscu okres przydatnosci do spozycia wynosi do 5 lat. Twierdza 30-35 stopni.

    Nalewka z maliny moroszki na alkohol

    Skladniki:

    • funt swiezego produktu bezposrednio;
    • 1 litr alkoholu;
    • 150 g) cukier.

    To wystarczy na zrobienie drinka. Przepis:

  • Zmiazdzyc surowce.
  • Dodaj cukier, zamknij pokrywke.
  • Po 3 godzinach surowiec powinien zaczac wyciskac.
  • Wlej alkohol.
  • Wymieszaj i umiesc w ciemnym miejscu.
  • Po 10 dniach odcedz, wycisnij ciasto.
  • Wlac do butelek i przechowywac.
  • Moc napoju mozna regulowac, jesli alkohol jest poczatkowo rozcienczony do pozadanego stopnia.

    A wiec tym jestes, ?Polnocny Bursztyn?! Gotowanie nalewek z maliny moroszki!

    Malina moroszki to doskonala jagoda: pachnaca, soczysta, o zrownowazonej kwasowosci i oryginalnym, niepowtarzalnym smaku. Jej kochankiem byl na przyklad Puszkin – wedlug plotek przed smiercia chcial zafundowac sobie maliny moroszki. I kto wie ? moze gdyby wypil pozyteczny likier malinowy ? by przezyl. Nie zaryzykujemy – z moroszki zrobimy leczniczy i niesamowicie smaczny napoj i wykorzystamy go profilaktycznie. W skrocie – wypijmy nianiu, gdzie kubek!

    Malina moroszki to jedna z najbardziej niesamowitych jagod, pyszna sama w sobie i sluzaca jako doskonaly surowiec do nalewek! W przeciwienstwie do wielu innych owocow malina moroszka, zarowno podczas obrobki cieplnej jak i moczenia w alkoholu, praktycznie nie traci swojego aromatu, smaku, a nawet wlasciwosci leczniczych, latwo jest zrobic w domu nalewke z maliny moroszki, niezbyt dlugo, napoj zawsze okazuje sie byc doskonale, zepsuc to prawie nierealne!

    Maliny moroszki nazywane sa ?malinami arktycznymi?, ?bursztynem bagiennym?, ?jagoda krolewska?, ?pomarancza polnocna? – dla wielu rdzennych mieszkancow Polnocy owoc ten tradycyjnie wywoluje pewne zalosne uczucia. I nie bez powodu ? w koncu maliny moroszki wyprzedzaja czterokrotnie pomarancze w witaminie C, a marchewki w witaminie A, dzieki czemu od dawna stosuja ja w profilaktyce niedoborow witamin Evens, Mansi, Czukczi, Koryaks, Nenetowie, co jest tradycyjna dla tych obszarow. Teraz, gdyby Puszkin mial szkorbut, a nie kule w zoladku, zostalby wyleczony moroszkami – fakt!

    Miedzy innymi sama malina moroszka i kazdy z niej alkohol jest doskonale przechowywany, poniewaz jagoda jest bogata w kwas benzoesowy, naturalny srodek konserwujacy. To prawda, ze ??z tego samego powodu praktycznie nie nadaje sie do robienia domowych win i likierow. Ale nalewki czy likiery starcza na 5 lat lub dluzej, co nam odpowiada – z biegiem lat takie napoje miekna i uszlachetniaja, ich wlasciwosci smakowe i aromatyczne staja sie ciensze i bardziej eleganckie.

    Robienie prostej nalewki z maliny moroszki w domu

    Ogolnie rzecz biorac, ten przepis nie rozni sie od przepisu na nalewke na jakakolwiek inna jagode. Potrzebujemy tylko maliny moroszki i wodki (rozcienczony alkohol) i odrobiny cukru (50-100 gramow), aby zlagodzic smak. Zuzycie – okolo litra wodki na funt jagod.
    Gotowanie nigdzie nie jest latwiejsze! Umyte i posortowane jagody (mozna je tez lekko wysuszyc w piekarniku) wkladamy do odpowiedniego sloja, nalewamy do gory alkoholowa baze. Pojemnik wysylamy w ciemne, cieple miejsce na co najmniej 2-3 tygodnie. Po uplywie terminu odcedz plyn, lekko przecisnij jagody przez gaze. Nalewke dosladzamy do smaku, jesli jest mocna mozna dodac troche wody. Po dokladnym wymieszaniu cukru odstawiamy napoj na kolejny tydzien lub dwa w ciemnym miejscu, filtrujemy przez bawelniany wacik i gotowe ? mozna sprobowac zabutelkowac do przechowywania!

    Likier malinowy na koniaku z miodem

    Inaczej niz w przeszlosci, ten przepis na napar z maliny moroszki zapewni bogatszy, slodszy i bogatszy napoj. Ale bedziesz musial troche popracowac – glownie z filtracja.

    • moroszki swieze lub mrozone – 0,5 kg;
    • dowolna brandy, niedroga, ale naturalna – 1 litr;
    • miod – 150-200 gramow.

    Jagody umieszcza sie w sloiku, ugniata lyzka lub popychaczem i napelnia alkoholem, wysyla do ciemnego miejsca na 10-14 dni. Wstrzasaj sloikiem codziennie, aby przyspieszyc maceracje. Po dwoch tygodniach ostroznie odcedz infuzje przez rurke, dokladnie przefiltruj pozostaly plyn na dnie i wlej do infuzji. Dodaj miod do smaku (jesli jest mocno kandyzowany, mozesz zrobic syrop miodowy z odrobina wody, ale to nie jest konieczne), dobrze wymieszaj i pozostaw na kolejne 2 tygodnie w tym samym ciemnym, cieplym miejscu. Nastepnie nalewke z maliny moroszki nalezy tylko dokladnie przefiltrowac i tyle – mozna sprobowac lub zabutelkowac!

    Likier Karelski: malina moroszka z zytnia bulka tarta

    Tradycyjna karelska receptura bedzie przypominac finska maline moroszki ?Lapponia?. Krakersy powinny uszlachetnic napoj, nadac mu lekka goryczke i ulatwic filtracje. Logiczne jest zrobienie takiego napoju przy uzyciu domowego destylatu zbozowego, ale jesli nie ma takiego, a przepis Ci sie podoba – co mozesz zrobic, uzyj wodki. W tym przypadku krakersy nie sa skladnikiem nalewki, jak na przyklad w przepisie Borodinovskaya – w koncu po prostu przepuszczamy przez nie napoj, to wystarczy.

    • malina moroszka – pol kilo;
    • bimber 50% – 1 litr;
    • cukier – okolo 200 gramow;
    • woda – 200 ml.
    • krakersy zytnie, male – opcjonalnie.

    Przygotowanie:

  • Cale maliny moroszki polac bimberem, odstawic na 2-3 tygodnie w ciemne miejsce, odcedzic. Nie musisz filtrowac nalewki.
  • Zagotuj syrop z wody i cukru, dodaj do niego jagody nasaczone alkoholem i gotuj przez 15-20 minut, az owoce pekna i pomarszcza sie. Odcedz plyn, lekko wycisnij jagody – nie sa juz potrzebne. Wlej nasza nalewke bezposrednio do goracego syropu z maliny moroszki, wymieszaj, przykryj i pozostaw do naturalnego ostygniecia.
  • Z dowolnego improwizowanego pojemnika – na przyklad puszek po piwie wykonujemy improwizowany filtr – wycinamy spod puszki (to bedzie gora), a koniec, na ktorym znajduje sie otwor, wyscielamy wnetrze z gaza. Sloik napelniamy dobrze wysuszonymi malymi (ale nie zmiazdzonymi!) grzankami z ciemnego chleba i przepuszczamy przez nie nalewke. Do tych samych celow mozesz uzyc na przyklad pustej kolumny weglowej lub po prostu duzej konewki.
  • Wstawiamy napoj do spizarni na odpoczynek na tydzien lub dwa. Jesli po grzankach nadal pozostaje niejasne, filtrujemy go w zwykly sposob, przez wacik lub filtr papierowy. Wszystko, czego mozesz sprobowac!
  • Nalewka z maliny i miety z alkoholem

    Oryginalna nalewka alkoholowa, w ktorej zastosowano niezwykla, ogolnie rzecz biorac, kombinacje „borowki z mieta”.

    • maliny moroszki – 3 kg;
    • alkohol 70% – 1,5 litra;
    • mieta – 20-25 gramow;
    • cukier i woda (na syrop) – opcjonalnie.

    Przygotowanie drinka jest trudniejsze niz wszystkie poprzednie, ale wynik jest ciekawszy.

  • Zetrzyj jagody maliny moroszki, wycisnij sok kilkoma warstwami gazy lub cienka szmatka. Wloz sok do lodowki, dodaj miete do ciasta i wlej alkohol. Domagaj sie przez 2 tygodnie w ciemnym, cieplym miejscu.
  • Po osadzeniu ciecz jest spuszczana, ciasto wykreca sie gaza.
  • Z calego cukru i wody robimy syrop cukrowy prosty – przeczytaj, co to jest i jak jest przygotowywany w tym artykule. Ochlodzic syrop do temperatury pokojowej.
  • Polacz powstala nalewke z wczesniej wycisnietym sokiem, stopniowo dodawaj syrop, az napoj stanie sie wystarczajaco slodki.
  • Po zmiksowaniu nalewka powinna odpoczywac przez kilka tygodni w chlodnym miejscu. Nastepnie musisz to przefiltrowac i to wszystko – gotowe!
  • Jak widac, calkiem mozliwe jest zrobienie nalewki z maliny moroszki w domu, taki napoj pozwala na roznorodne eksperymenty, zawsze mozna do niego dodac ulubione przyprawy (troche), zastapic cukier miodem roznych odmian. Rowniez maliny moroszki w nalewkach doskonale wspolgraja z prawie wszystkimi jagodami polnocnymi, zwlaszcza z borowka. Ogolnie rzecz biorac, niech poszukujacy to znajdzie!

    Robienie prostej nalewki z maliny moroszki w domu

    Ogolnie rzecz biorac, ten przepis nie rozni sie od przepisu na nalewke na jakakolwiek inna jagode. Potrzebujemy tylko maliny moroszki i wodki (rozcienczony alkohol) i odrobiny cukru (50-100 gramow), aby zlagodzic smak. Zuzycie – okolo litra wodki na funt jagod.
    Gotowanie nigdzie nie jest latwiejsze! Umyte i posortowane jagody (mozna je tez lekko wysuszyc w piekarniku) wkladamy do odpowiedniego sloja, nalewamy do gory alkoholowa baze. Pojemnik wysylamy w ciemne, cieple miejsce na co najmniej 2-3 tygodnie. Po uplywie terminu odcedz plyn, lekko przecisnij jagody przez gaze. Nalewke dosladzamy do smaku, jesli jest mocna mozna dodac troche wody. Po dokladnym wymieszaniu cukru odstawiamy napoj na kolejny tydzien lub dwa w ciemnym miejscu, filtrujemy przez bawelniany wacik i gotowe ? mozna sprobowac zabutelkowac do przechowywania!

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko