Czesto brakuje czasu, aby zadowolic siebie i swoich bliskich domowymi ciastami. Ale nadal istnieja calkowicie niedrogie opcje, na ktore trzeba poswiecic minimum czasu, wysilku i pieniedzy.
Buleczki ?pieciominutowe?

Skladniki | Ilosc |
maka | 1000g |
mleko | 1/2 litra |
drozdze suszone | 25 gramow |
slodkie maslo | 1/2 opakowania |
jajko | 5 pozycji |
cukier | 200 gramow |
cynamon | 60 gramow |
sol | 5 gramow |
Czas gotowania: 180 minut | Kalorie na 100 gramow: 339 Kcal |
Poranna herbata lub kawa z buleczkami naladuja nas pozytywnym nastrojem na caly dzien, ale do takiej domowej magii potrzeba niewiele.
Postep gotowania:
Podgrzej troche mleko i rozpusc w nim 40-50 gramow. Sahara; Wymieszaj make (4 lyzki) z drozdzami, nastepnie wlej te mieszanke do naczynia z mlekiem i dokladnie wymieszaj;
Wyjmij powstale ciasto w cieple miejsce i poczekaj, az wyrosnie;
Gdy ciasto zacznie sie pienic, nalezy przygotowac mieszanke trzech ubitych jajek, trzech lyzek cukru i trzech lyzek masla (ktore najpierw nalezy lekko rozpuscic);
Przygotowana mieszanke wlej do ciasta, dodaj pozostala make i sol; Zagniesc ciasto, a nastepnie umiescic je w pojemniku, ktorego sciany sa wstepnie nasmarowane olejem slonecznikowym i przykryc folia spozywcza lub folia; Umiesc pojemnik w cieplym miejscu, poczekaj chwile, az masa sie podniesie; Ciasto rozwalkowac mozliwie cienko, powstaly okragly/owalny ksztalt posmarowac maslem, posypac cukrem i cynamonem (jesli chcesz, mozesz przygotowac kapiel wodna i wymieszac na nim roztopione maslo z cynamonem i cukrem i nalozyc ta mieszanka do zwinietej masy);
Ciasto nalesnikowe zawinac w ciasna bulke i pokroic na kawalki (okolo 1,5 cm szerokosci); Uloz kolka na blasze do pieczenia (mozesz rowniez uzyc patelni); Ubij jajka w osobnym malym pojemniku i posmaruj nimi przyszle buleczki za pomoca specjalnej silikonowej szczotki;
Piecz smakolyk przez 15-20 minut (w temperaturze 220 ? C); Po wyznaczonym czasie bulki mozna podawac. Bardzo smaczne i niezwykle proste. Kolejna korzystna dla wszystkich opcja dla tych, ktorzy nie lubia komplikowac procesu gotowania.
Skladniki:
- mleko – 500 ml;
- jajko kurze – 2 sztuki;
- maka – 0,5 kg;
- olej roslinny – 40 gr .;
- sol – 10 gr .;
- cukier – 30 gr .;
- drozdze (suche) – 10 gr.
Czas gotowania: 120 minut.
Zawartosc kaloryczna: 661 kcal.
Postep gotowania:
Podgrzej troche mleko (tylko troche), dodaj do niego drozdze, dobrze wymieszaj (mleko powinno miec jasnokremowy kolor; Mleko z drozdzami podaje sie przez kwadrans, nastepnie dodaje sie tam ubite jajka, sol, cukier i olej slonecznikowy; Make powoli wlewa sie do mleka, po czym zagniata sie, az wszystkie grudki sie rozpuszcza, to znaczy do calkowitej jednorodnosci; Powstale ciasto przykryj serwetka, pozostaw do zaparzenia na 90 minut, az zaczna pojawiac sie babelki; Gdy ciasto jest gotowe, nalezy rozgrzac olej na patelni, a nastepnie mozna zaczac robic nalesniki; Nalesniki z ciasta drozdzowego sa podwajane podczas gotowania; Jesli nalesniki sa zbyt tluste, mozesz ulozyc je na serwetce, aby wchlonely nadmiar oleju. 
Zapiekanka ryzowa to prosty przepis na ciekawe danie, ktore wszyscy uwielbiaja.
Piers z kurczaka na kefirze to dietetyczne, soczyste danie, ktore dobrze komponuje sie z dietetycznym menu.
Poledwica wolowa na parze to danie miesne do jedzenia dla niemowlat. Przepisy sa tutaj.
Jedna z fajnych cech ciasta drozdzowego jest to, ze pozwala na wypieki z roznymi nadzieniami, ksztaltami, rozmiarami i dekoracjami.
Pyszne wypieki, bardziej jak ciasto. Taka uczta przyda sie na kazdym swiatecznym stole.
Skladniki (ciasto):
- maka – 0,4 kg;
- drozdze (suche) – 5 gr .;
- cukier -100 gr.;
- sol – 5 gr .;
- mleko (proszek) – 20 gr .;
- maslo – 50 gr .;
- skorka z cytryny – 5 gr .;
- jajko – 1 sztuka;
- mleko – 200 ml.
Skladniki (krem):
- mleko – 300 ml;
- zoltko – 2 sztuki;
- skrobia kukurydziana – 40 gr .;
- cukier granulowany – 100 gr .;
- skorka z cytryny (z 0,5 owocow), pokrojona w formie wstazki;
- wanilina – do smaku;
- maslo – 50 gr .;
- slodkie migdaly – 50 gr.;
- migdaly gorzkie – 1 sztuka;
- sok z cytryny – 1 lyzka stolowa.
Czas gotowania: okolo 180 minut.
Zawartosc kaloryczna: 480 kcal.
Postep gotowania dla tak pieknego upieczonego ciasta drozdzowego:
Zacznij od wymieszania maki, soli, cukru, drozdzy, suchej smietany; Ubic jajko, wymieszac z plynnym mlekiem, delikatnie wlac do przygotowanej wczesniej mieszanki; Zagniesc ciasto; W trakcie mieszania dodaj maslo (wczesniej roztopione) i dodaj skorke z cytryny; Ciasto wychodzi lekko lepkie, ale nie trzeba dodawac maki; Przykryj ciasto bawelniana sciereczka i pozostaw do zaparzenia na 120 minut, kiedy to mozesz zaczac przygotowywac krem; Do smietany: wlej skrobie do mleka, ubij zoltka i dodaj je do mleka, dodaj tam cukier granulowany, wanilie i skorke; Umiesc te polfabrykat na ogniu o sredniej mocy i podgrzej, kontynuujac mieszanie, az mieszanina zacznie sie gotowac; Zdejmij polfabrykat na krem ??z ognia, ubij maslem, startymi migdalami i sokiem z cytryny – krem ??jest gotowy; Gdy ciasto wystarczajaco dojrzeje, nalezy je polozyc na posypanym maka stole i podzielic na 15 kawalkow mniej wiecej podobnej wielkosci; Rozwalkuj kazdy kawalek, nadajac mu ksztalt malego owalu; Poloz krem ????na kazda czesc blizej jednej z krawedzi, pozostawiajac wciecie 3 centymetrow; Zawin nadzienie w ciasto tak, aby z jednej strony pozostal wystarczajaco szeroki niewykorzystany brzeg; Wytnij kilka razy wieksza krawedz ?sloncem?, aby uformowac paski, ktore owijaja sie wokol bulki; Buleczki ukladamy na blasze (wczesniej przykrytej pergaminem) i odstawiamy na pol godziny; Ubij zoltko i posmaruj powierzchnie bulek specjalna silikonowa szczoteczka; Piecz bulki w piekarniku w temperaturze 180 ? C, na pieczenie przeznacza sie okolo kwadransa; Gotowy smakolyk schlodzic, doprawic cukrem pudrem i podawac.
Nie tylko slodkie wypieki maja doskonaly smak. Uzywajac ciasta drozdzowego i kielbasek, a takze kilku prostych skladnikow, mozna zrobic bardzo satysfakcjonujace i smaczne ciasto.
Skladniki (ciasto):
- kefir – 300 ml;
- cukier granulowany – 5 gr .;
- sol – 5 gr .;
- suche drozdze – 10-15 gr .;
- jajko – 1 sztuka;
- olej roslinny – 1 lyzka stolowa;
- maka – 0,7 kg.
Skladniki (nadzienie):
- kielbaski – 10 sztuk;
- pomidor – 10 sztuk;
- ser (odmiany twarde) – 100 gr.;
- czarne oliwki – 1/3 puszki;
- jajko kurze – 1 sztuka.
Czas gotowania: 120 – 150 minut.
Zawartosc kaloryczna: 540 kcal.
Postep gotowania:

Ledwo podgrzej kefir i wymieszaj z drozdzami, cukrem i sola; Dodaj make (2 lyzki stolowe), dobrze wymieszaj; Pozostaw przyszle ciasto na kwadrans, a nastepnie ubij jajko, wlej pewna ilosc oleju slonecznikowego; Stopniowo dodawaj make do partii; Przestan dodawac make, gdy ciasto przestanie kleic sie do rak (masa stanie sie miekka i elastyczna); Na 60 minut wstawic do cieplego miejsca lub do piekarnika w temperaturze 30 ? C; Nastepnie rozwalkuj ciasto na jedna duza warstwe; Pokryj blache do pieczenia olejem slonecznikowym i poloz na niej warstwe ciasta; Rozloz kielbaski obrane z ?skor? i uloz wzdluz obwodu przyszlego ciasta; Owinac brzegi ciasta wokol ciasta, a nastepnie pokroic juz zawiniete kielbaski co 2,5 cm; Odwroc powstale kawalki kielbasy na jednej z pocietych stron do gory; Pokroj pomidory cienko; Pokroj resztki kielbas i oliwek; Umiesc pokrojone jedzenie na wierzchu ciasta; Zetrzyj ser na wierzchu; Blache do pieczenia z ciastem wyjmuje sie do piekarnika i piecze w temperaturze 180 ? C; Po pol godzinie na stole mozna podac piekny i pyszny placek. 
Pyszne, proste, a do tego bardzo apetyczne z wygladu ciasto to bardzo szybko okazuje sie najbardziej ulubionym preparatem do picia herbaty.
Skladniki:
- woda – 0,5 l;
- mak – ? szklanki;
- maka – 0,5 kg;
- mleko – 1 szklanka (fasetowana);
- drozdze – 1 lyzeczka;
- maslo – 1 opakowanie;
- wodka – 2 lyzki stolowe;
- jajko – 2 sztuki;
- zoltko jajka – 1 sztuka;
- cukier – 250 gr .;
- sol – 1 lyzka stolowa.
Czas gotowania: 95 minut.
Zawartosc kaloryczna: 350 kcal.
Postep gotowania:
Przede wszystkim trzeba zaczac przygotowywac ciasto drozdzowe: mleko podgrzac do 38?C, dodac cukier (2 lyzki stolowe) i lyzeczke drozdzy, sol; Dodaj tam okolo polowy objetosci przygotowanej maki i wszystko dobrze wymieszaj; Ciasto jest gotowe, nalezy je umiescic w cieplym miejscu na pol godziny, przykryc na wierzchu czystym recznikiem; Po wymaganym czasie objetosc ciasta wzrosnie i pojawia sie babelki, w tym momencie mozna dodac do niego okolo 30 gramow roztopionego masla, a takze wbic 2 jajka; Wszystko dokladnie wymieszac, dodac pozostala make i zagniesc ciasto; Nastepnie ciasto odstawia sie na okolo 20 minut; Stojaca mase posyp wodka i posyp maka, troche rozwalkuj; Zloz ciasto na pol dwa razy i scisnij brzegi; Nastepnie dokladnie rozwalkuj ciasto, w razie potrzeby ponownie oprosz maka (aby sie nie przyklejalo); Zloz i rozwalkuj ciasto jeszcze kilka razy, po okolo 4 razach zawin powstaly arkusz w folie spozywcza i wstaw do zamrazarki na pol godziny; Gdy ciasto dotrze do zamrazarki, nalezy zaczac przygotowywac nadzienie makowe; Zagotowac wode i zalac wrzatkiem mak (odstawic na 5-6 minut), nastepnie spuscic wode i ponownie zalac wrzatkiem mak; Po powtornym zaparzeniu maku, wode nalezy spuscic i wylac na durszlak pokryty gaza, tak aby cala pozostala ciecz byla rowniez szklana; 5-7 minut pozniej wymieszaj ugotowany na parze mak z cukrem i maslem; Zmiel powstaly gesty tluczek (jest to konieczne, aby mak nie okazal sie zbyt suchy); Przygotowane ciasto drozdzowe rozwalkowac na grubosc 1 cm lub mniej; Na powierzchnie rozwalkowanego ciasta wylozyc nadzienie makowe, maslano-cukrowe; Delikatnie rozwalkuj ciasto w bulke; Pokroj bulke na niezbyt szerokie kawalki i uloz pergamin ulozony na blasze do pieczenia; Blache wkladamy do piekarnika (w 220 ? C) i pieczemy buleczki przez kwadrans; Przysmak jest gotowy!
Uwaza sie, ze robienie strudla jablkowego to trudne zadanie, podlegajace tylko profesjonaliscie. Ale na szczescie to tylko mit, a domowy strudel wykonany wlasnymi rekami zapewni Tobie i Twoim gosciom niezapomniane wrazenia smakowe.
Skladniki:
- jablka – 0,5 kg;
- ciasto drozdzowe francuskie – 1 arkusz;
- bulka tarta – 90 gr .;
- cukier – 90 gr .;
- olej roslinny – 20-30 ml;
- cynamon, rodzynki i orzechy do smaku.
Czas gotowania: 50 minut.
Zawartosc kaloryczna: 296 kcal.
Postep gotowania:

Cienko posiekaj jablka, wloz do jednego pojemnika, posyp cukrem i dodaj (w razie potrzeby) cynamon, orzechy lub inne podobne skladniki; Ciasto rozwalkowac tak cienko, jak to mozliwe; Nasmaruj arkusz ciasta olejem, nie zakrywajac krawedzi; Posyp ? powierzchni warstwy bulka tarta, ale ostroznie (bulka tarta moze rozbic ciasto) – jest to konieczne, aby sok zostal wchloniety przez bulke tarta; Poloz nadzienie jablkowe na bulce tartej; Zawin ciasto w formie bulki; Przypnij ciasto wzdluz krawedzi; Poloz przyszly strudel na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i wloz do piekarnika; Piec w 190-200?C (35 minut). - przed zrobieniem ciasta drozdzowego nalezy przesiac make (dzieki temu wypieki sa bardziej puszyste);
- podczas wyrabiania ciasta nie posypuje sie maki woda lub mlekiem, ale przeciwnie, make lub mleko dodaje sie do maki;
- wskazane jest schlodzenie wody do ciasta w lodowce;
- aby ciasto drozdzowe nie przyklejalo sie do dloni, wystarczy nalozyc na nie troche oleju roslinnego;
- tluste ciasto z mniejsza iloscia plynu nadaje produktowi koncowemu wieksza kruchosc;
- zbyt duza ilosc cukru powoduje, ze wypieki szybko sie przyrumienia, a czasem nawet przypalaja.
Ciesz sie herbata!