Pieczenie z ciasta drozdzowego: proste przepisy ze zdjeciami krok po kroku

Czesto brakuje czasu, aby zadowolic siebie i swoich bliskich domowymi ciastami. Ale nadal istnieja calkowicie niedrogie opcje, na ktore trzeba poswiecic minimum czasu, wysilku i pieniedzy.

Buleczki ?pieciominutowe?
Proste przepisy na wypieki z ciasta drozdzowego

Skladniki Ilosc
maka 1000g
mleko 1/2 litra
drozdze suszone 25 gramow
slodkie maslo 1/2 opakowania
jajko 5 pozycji
cukier 200 gramow
cynamon 60 gramow
sol 5 gramow
Czas gotowania: 180 minut Kalorie na 100 gramow: 339 Kcal

Poranna herbata lub kawa z buleczkami naladuja nas pozytywnym nastrojem na caly dzien, ale do takiej domowej magii potrzeba niewiele.

Postep gotowania:

  • Podgrzej troche mleko i rozpusc w nim 40-50 gramow. Sahara;
  • Wymieszaj make (4 lyzki) z drozdzami, nastepnie wlej te mieszanke do naczynia z mlekiem i dokladnie wymieszaj;
    dodac make
  • Wyjmij powstale ciasto w cieple miejsce i poczekaj, az wyrosnie;
    wymieszac make
  • Gdy ciasto zacznie sie pienic, nalezy przygotowac mieszanke trzech ubitych jajek, trzech lyzek cukru i trzech lyzek masla (ktore najpierw nalezy lekko rozpuscic);
    zrobic ciasto
  • Przygotowana mieszanke wlej do ciasta, dodaj pozostala make i sol;
  • Zagniesc ciasto, a nastepnie umiescic je w pojemniku, ktorego sciany sa wstepnie nasmarowane olejem slonecznikowym i przykryc folia spozywcza lub folia;
  • Umiesc pojemnik w cieplym miejscu, poczekaj chwile, az masa sie podniesie;
  • Ciasto rozwalkowac mozliwie cienko, powstaly okragly/owalny ksztalt posmarowac maslem, posypac cukrem i cynamonem (jesli chcesz, mozesz przygotowac kapiel wodna i wymieszac na nim roztopione maslo z cynamonem i cukrem i nalozyc ta mieszanka do zwinietej masy);
    rozwalkowac ciasto
  • Ciasto nalesnikowe zawinac w ciasna bulke i pokroic na kawalki (okolo 1,5 cm szerokosci);
  • Uloz kolka na blasze do pieczenia (mozesz rowniez uzyc patelni);
  • Ubij jajka w osobnym malym pojemniku i posmaruj nimi przyszle buleczki za pomoca specjalnej silikonowej szczotki;
    robic bulki
  • Piecz smakolyk przez 15-20 minut (w temperaturze 220 ? C);
  • Po wyznaczonym czasie bulki mozna podawac.
  • Bardzo smaczne i niezwykle proste. Kolejna korzystna dla wszystkich opcja dla tych, ktorzy nie lubia komplikowac procesu gotowania.

    Skladniki:

    • mleko – 500 ml;
    • jajko kurze – 2 sztuki;
    • maka – 0,5 kg;
    • olej roslinny – 40 gr .;
    • sol – 10 gr .;
    • cukier – 30 gr .;
    • drozdze (suche) – 10 gr.

    Czas gotowania: 120 minut.

    Zawartosc kaloryczna: 661 kcal.

    Postep gotowania:

  • Podgrzej troche mleko (tylko troche), dodaj do niego drozdze, dobrze wymieszaj (mleko powinno miec jasnokremowy kolor;
  • Mleko z drozdzami podaje sie przez kwadrans, nastepnie dodaje sie tam ubite jajka, sol, cukier i olej slonecznikowy;
  • Make powoli wlewa sie do mleka, po czym zagniata sie, az wszystkie grudki sie rozpuszcza, to znaczy do calkowitej jednorodnosci;
  • Powstale ciasto przykryj serwetka, pozostaw do zaparzenia na 90 minut, az zaczna pojawiac sie babelki;
  • Gdy ciasto jest gotowe, nalezy rozgrzac olej na patelni, a nastepnie mozna zaczac robic nalesniki;
  • Nalesniki z ciasta drozdzowego sa podwajane podczas gotowania;
  • Jesli nalesniki sa zbyt tluste, mozesz ulozyc je na serwetce, aby wchlonely nadmiar oleju.
  • zapiekanka ryzowa
    Zapiekanka ryzowa to prosty przepis na ciekawe danie, ktore wszyscy uwielbiaja.

    Piers z kurczaka na kefirze to dietetyczne, soczyste danie, ktore dobrze komponuje sie z dietetycznym menu.

    Poledwica wolowa na parze to danie miesne do jedzenia dla niemowlat. Przepisy sa tutaj.

    Jedna z fajnych cech ciasta drozdzowego jest to, ze pozwala na wypieki z roznymi nadzieniami, ksztaltami, rozmiarami i dekoracjami.

    Pyszne wypieki, bardziej jak ciasto. Taka uczta przyda sie na kazdym swiatecznym stole.

    Skladniki (ciasto):

    • maka – 0,4 kg;
    • drozdze (suche) – 5 gr .;
    • cukier -100 gr.;
    • sol – 5 gr .;
    • mleko (proszek) – 20 gr .;
    • maslo – 50 gr .;
    • skorka z cytryny – 5 gr .;
    • jajko – 1 sztuka;
    • mleko – 200 ml.

    Skladniki (krem):

    • mleko – 300 ml;
    • zoltko – 2 sztuki;
    • skrobia kukurydziana – 40 gr .;
    • cukier granulowany – 100 gr .;
    • skorka z cytryny (z 0,5 owocow), pokrojona w formie wstazki;
    • wanilina – do smaku;
    • maslo – 50 gr .;
    • slodkie migdaly – 50 gr.;
    • migdaly gorzkie – 1 sztuka;
    • sok z cytryny – 1 lyzka stolowa.

    Czas gotowania: okolo 180 minut.

    Zawartosc kaloryczna: 480 kcal.

    Postep gotowania dla tak pieknego upieczonego ciasta drozdzowego:

  • Zacznij od wymieszania maki, soli, cukru, drozdzy, suchej smietany;
  • Ubic jajko, wymieszac z plynnym mlekiem, delikatnie wlac do przygotowanej wczesniej mieszanki;
  • Zagniesc ciasto;
  • W trakcie mieszania dodaj maslo (wczesniej roztopione) i dodaj skorke z cytryny;
  • Ciasto wychodzi lekko lepkie, ale nie trzeba dodawac maki;
  • Przykryj ciasto bawelniana sciereczka i pozostaw do zaparzenia na 120 minut, kiedy to mozesz zaczac przygotowywac krem;
  • Do smietany: wlej skrobie do mleka, ubij zoltka i dodaj je do mleka, dodaj tam cukier granulowany, wanilie i skorke;
  • Umiesc te polfabrykat na ogniu o sredniej mocy i podgrzej, kontynuujac mieszanie, az mieszanina zacznie sie gotowac;
  • Zdejmij polfabrykat na krem ??z ognia, ubij maslem, startymi migdalami i sokiem z cytryny – krem ??jest gotowy;
  • Gdy ciasto wystarczajaco dojrzeje, nalezy je polozyc na posypanym maka stole i podzielic na 15 kawalkow mniej wiecej podobnej wielkosci;
  • Rozwalkuj kazdy kawalek, nadajac mu ksztalt malego owalu;
  • Poloz krem ????na kazda czesc blizej jednej z krawedzi, pozostawiajac wciecie 3 centymetrow;
  • Zawin nadzienie w ciasto tak, aby z jednej strony pozostal wystarczajaco szeroki niewykorzystany brzeg;
  • Wytnij kilka razy wieksza krawedz ?sloncem?, aby uformowac paski, ktore owijaja sie wokol bulki;
  • Buleczki ukladamy na blasze (wczesniej przykrytej pergaminem) i odstawiamy na pol godziny;
  • Ubij zoltko i posmaruj powierzchnie bulek specjalna silikonowa szczoteczka;
  • Piecz bulki w piekarniku w temperaturze 180 ? C, na pieczenie przeznacza sie okolo kwadransa;
  • Gotowy smakolyk schlodzic, doprawic cukrem pudrem i podawac.
  • Nie tylko slodkie wypieki maja doskonaly smak. Uzywajac ciasta drozdzowego i kielbasek, a takze kilku prostych skladnikow, mozna zrobic bardzo satysfakcjonujace i smaczne ciasto.

    Skladniki (ciasto):

    • kefir – 300 ml;
    • cukier granulowany – 5 gr .;
    • sol – 5 gr .;
    • suche drozdze – 10-15 gr .;
    • jajko – 1 sztuka;
    • olej roslinny – 1 lyzka stolowa;
    • maka – 0,7 kg.

    Skladniki (nadzienie):

    • kielbaski – 10 sztuk;
    • pomidor – 10 sztuk;
    • ser (odmiany twarde) – 100 gr.;
    • czarne oliwki – 1/3 puszki;
    • jajko kurze – 1 sztuka.

    Czas gotowania: 120 – 150 minut.

    Zawartosc kaloryczna: 540 kcal.

    Postep gotowania:

    pieczywo jablkowe

  • Ledwo podgrzej kefir i wymieszaj z drozdzami, cukrem i sola;
  • Dodaj make (2 lyzki stolowe), dobrze wymieszaj;
  • Pozostaw przyszle ciasto na kwadrans, a nastepnie ubij jajko, wlej pewna ilosc oleju slonecznikowego;
  • Stopniowo dodawaj make do partii;
  • Przestan dodawac make, gdy ciasto przestanie kleic sie do rak (masa stanie sie miekka i elastyczna);
  • Na 60 minut wstawic do cieplego miejsca lub do piekarnika w temperaturze 30 ? C;
  • Nastepnie rozwalkuj ciasto na jedna duza warstwe;
  • Pokryj blache do pieczenia olejem slonecznikowym i poloz na niej warstwe ciasta;
  • Rozloz kielbaski obrane z ?skor? i uloz wzdluz obwodu przyszlego ciasta;
  • Owinac brzegi ciasta wokol ciasta, a nastepnie pokroic juz zawiniete kielbaski co 2,5 cm;
  • Odwroc powstale kawalki kielbasy na jednej z pocietych stron do gory;
  • Pokroj pomidory cienko;
  • Pokroj resztki kielbas i oliwek;
  • Umiesc pokrojone jedzenie na wierzchu ciasta;
  • Zetrzyj ser na wierzchu;
  • Blache do pieczenia z ciastem wyjmuje sie do piekarnika i piecze w temperaturze 180 ? C;
  • Po pol godzinie na stole mozna podac piekny i pyszny placek.
  • wypieki wykonane z tekstu francuskiego

    Pyszne, proste, a do tego bardzo apetyczne z wygladu ciasto to bardzo szybko okazuje sie najbardziej ulubionym preparatem do picia herbaty.

    Skladniki:

    • woda – 0,5 l;
    • mak – ? szklanki;
    • maka – 0,5 kg;
    • mleko – 1 szklanka (fasetowana);
    • drozdze – 1 lyzeczka;
    • maslo – 1 opakowanie;
    • wodka – 2 lyzki stolowe;
    • jajko – 2 sztuki;
    • zoltko jajka – 1 sztuka;
    • cukier – 250 gr .;
    • sol – 1 lyzka stolowa.

    Czas gotowania: 95 minut.

    Zawartosc kaloryczna: 350 kcal.

    Postep gotowania:

  • Przede wszystkim trzeba zaczac przygotowywac ciasto drozdzowe: mleko podgrzac do 38?C, dodac cukier (2 lyzki stolowe) i lyzeczke drozdzy, sol;
  • Dodaj tam okolo polowy objetosci przygotowanej maki i wszystko dobrze wymieszaj;
  • Ciasto jest gotowe, nalezy je umiescic w cieplym miejscu na pol godziny, przykryc na wierzchu czystym recznikiem;
  • Po wymaganym czasie objetosc ciasta wzrosnie i pojawia sie babelki, w tym momencie mozna dodac do niego okolo 30 gramow roztopionego masla, a takze wbic 2 jajka;
  • Wszystko dokladnie wymieszac, dodac pozostala make i zagniesc ciasto;
  • Nastepnie ciasto odstawia sie na okolo 20 minut;
  • Stojaca mase posyp wodka i posyp maka, troche rozwalkuj;
  • Zloz ciasto na pol dwa razy i scisnij brzegi;
  • Nastepnie dokladnie rozwalkuj ciasto, w razie potrzeby ponownie oprosz maka (aby sie nie przyklejalo);
  • Zloz i rozwalkuj ciasto jeszcze kilka razy, po okolo 4 razach zawin powstaly arkusz w folie spozywcza i wstaw do zamrazarki na pol godziny;
  • Gdy ciasto dotrze do zamrazarki, nalezy zaczac przygotowywac nadzienie makowe;
  • Zagotowac wode i zalac wrzatkiem mak (odstawic na 5-6 minut), nastepnie spuscic wode i ponownie zalac wrzatkiem mak;
  • Po powtornym zaparzeniu maku, wode nalezy spuscic i wylac na durszlak pokryty gaza, tak aby cala pozostala ciecz byla rowniez szklana;
  • 5-7 minut pozniej wymieszaj ugotowany na parze mak z cukrem i maslem;
  • Zmiel powstaly gesty tluczek (jest to konieczne, aby mak nie okazal sie zbyt suchy);
  • Przygotowane ciasto drozdzowe rozwalkowac na grubosc 1 cm lub mniej;
  • Na powierzchnie rozwalkowanego ciasta wylozyc nadzienie makowe, maslano-cukrowe;
  • Delikatnie rozwalkuj ciasto w bulke;
  • Pokroj bulke na niezbyt szerokie kawalki i uloz pergamin ulozony na blasze do pieczenia;
  • Blache wkladamy do piekarnika (w 220 ? C) i pieczemy buleczki przez kwadrans;
  • Przysmak jest gotowy!
  • Uwaza sie, ze robienie strudla jablkowego to trudne zadanie, podlegajace tylko profesjonaliscie. Ale na szczescie to tylko mit, a domowy strudel wykonany wlasnymi rekami zapewni Tobie i Twoim gosciom niezapomniane wrazenia smakowe.

    Skladniki:

    • jablka – 0,5 kg;
    • ciasto drozdzowe francuskie – 1 arkusz;
    • bulka tarta – 90 gr .;
    • cukier – 90 gr .;
    • olej roslinny – 20-30 ml;
    • cynamon, rodzynki i orzechy do smaku.

    Czas gotowania: 50 minut.

    Zawartosc kaloryczna: 296 kcal.

    Postep gotowania:

    wypieki z makiem

  • Cienko posiekaj jablka, wloz do jednego pojemnika, posyp cukrem i dodaj (w razie potrzeby) cynamon, orzechy lub inne podobne skladniki;
  • Ciasto rozwalkowac tak cienko, jak to mozliwe;
  • Nasmaruj arkusz ciasta olejem, nie zakrywajac krawedzi;
  • Posyp ? powierzchni warstwy bulka tarta, ale ostroznie (bulka tarta moze rozbic ciasto) – jest to konieczne, aby sok zostal wchloniety przez bulke tarta;
  • Poloz nadzienie jablkowe na bulce tartej;
  • Zawin ciasto w formie bulki;
  • Przypnij ciasto wzdluz krawedzi;
  • Poloz przyszly strudel na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i wloz do piekarnika;
  • Piec w 190-200?C (35 minut).
    • przed zrobieniem ciasta drozdzowego nalezy przesiac make (dzieki temu wypieki sa bardziej puszyste);
    • podczas wyrabiania ciasta nie posypuje sie maki woda lub mlekiem, ale przeciwnie, make lub mleko dodaje sie do maki;
    • wskazane jest schlodzenie wody do ciasta w lodowce;
    • aby ciasto drozdzowe nie przyklejalo sie do dloni, wystarczy nalozyc na nie troche oleju roslinnego;
    • tluste ciasto z mniejsza iloscia plynu nadaje produktowi koncowemu wieksza kruchosc;
    • zbyt duza ilosc cukru powoduje, ze wypieki szybko sie przyrumienia, a czasem nawet przypalaja.

    Ciesz sie herbata!

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko