Piers z kurczaka w powolnej kuchence: proste przepisy ze zdjeciami krok po kroku

Piers z kurczaka to smaczne, delikatne i dietetyczne mieso. Jest niedrogi i mozna go znalezc w kazdym sklepie spozywczym za niewielka cene. Mieso tej czesci kurczaka jest bardzo pozywne i jednoczesnie niskokaloryczne, 100 gramow zawiera tylko 110 kalorii.

I z jakiegos powodu wielu uwaza, ze ??mieso z kurczaka z tej czesci tuszy kurczaka jest suche i pozwala na uzycie go do gotowania kotletow lub kotletow w ciescie. Ale mozesz ugotowac wiele innych, smaczniejszych smakolykow z piersi.

Warto zauwazyc, ze w multicookerze okazuje sie szczegolnie smaczny i soczysty. Dodatkowo mozna go uzupelnic warzywami, ziemniakami i przyprawami. Rezultatem jest pyszna uczta na wieczorny rodzinny obiad. Jak wiec zrobic te posilki w domu? Pomoga w tym ponizsze przepisy kulinarne.Pieczona piers z kurczaka w wolnym naczyniu
Jak gotowac piers z kurczaka w powolnej kuchence

Skladniki Ilosc
Piers z kurczaka 1 szt.
Smietana o zawartosci tluszczu 15% 200 ml
Plasterek sera twardego 150-200 gramow
Zabki czosnku 4-6 sztuk
Przyprawa do kurczaka Malo
Olej roslinny Malo
Sol i pieprz smak
Czas gotowania: 60 minut Kalorie na 100 gramow: 191 Kcal

Jak zrobic:

Do sredniej miski wlej smietane i dodaj przyprawy, czarny mielony pieprz;

Z zabkow czosnku zdjac skorke i pokroic na male kawalki lub wycisnac czosnkiem;

Czosnek rozprowadzamy w smietanie i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej struktury;

Oplucz filet zimna woda, usun skore i wytrzyj recznikiem papierowym;

Kawalek sera mielono na sredniej tarce;

zrobic sos

Nastepnie smarujemy pojemnik multicooker olejem roslinnym ze wszystkich stron;

Zanurz piersi z kurczaka w sosie smietanowym i obtocz w nim tak, aby calkowicie przykryly mieso;

piers z kurczaka w wolnym naczyniu

Piersi z kurczaka wlozyc do sosu w wolnym naczyniu i napelnic reszta smietany;

wlac kwasna smietane

Poloz wiorki serowe na wierzchu miesa;

Wystawiamy program ?Pieczenie? i gotujemy przez 40 minut;

Gotowe danie mozna podawac z puree ziemniaczanym.

Do gotowania bedziesz potrzebowac:

  • 500 gramow piersi z kurczaka;
  • Jedna marchewka;
  • Papryka slodka – 1 sztuka;
  • Cebula – 1 sztuka;
  • 80 ml smietany;
  • Pomidor – srednia lyzka;
  • 30 ml przegotowanej wody;
  • troche oliwy z oliwek;
  • Troche soli;
  • Przyprawa do curry – wedlug wlasnego gustu;
  • plasterek swiezego imbiru;
  • Oliwki drylowane – wedlug wlasnego uznania.

Ile gotowac – 60 minut.

Poziom kalorii na 100 gramow wynosi 202.

Zacznijmy gotowac:

piers z kurczaka w smietanie

  • Oplucz piers z kurczaka w zimnej wodzie. Usun z niego skore i pokroj na male kawalki;
  • Wlej oliwe z oliwek do pojemnika multicooker, ustaw program pieczenia i wybierz czas pieczenia 50 minut;
  • Do rozgrzanego oleju wrzucamy kawalki miesa i dusimy na 10 minut;
  • W miedzyczasie przygotowujemy warzywa. Obierz marchewki i cebule i pokroj na male kawalki;
  • Papryke slodka przekroic na pol, oczyscic nasiona, usunac szypulke i pokroic w male kwadraty;
  • Wlej kawalki warzyw na mieso z kurczaka, wymieszaj i gotuj przez kolejne 20 minut;
  • Kawalek imbiru natrzyj drobna tarka, oliwki pokroj na dwie czesci. Wkladamy wszystko do multicookera i mieszamy;
  • Nastepnie przygotowujemy sos. Wloz pomidora do filizanki, dodaj smietane, dodaj wode. Mieszaj wszystko, az bedzie gladkie;
  • Nastepnie dodaj sol, curry do sosu i dokladnie wymieszaj;
  • Zalej kurczaka z warzywami ta mieszanka. Wszystko zostawiamy na gotowanie przez kolejne 20 minut;
  • Nastepnie poloz danie na talerzu, udekoruj ziolami i podawaj.
  • Wymagane sa nastepujace elementy:

    • Jedna piers z kurczaka;
    • 80 ml smietany;
    • szczypta mielonej papryki;
    • 1 mala lyzka curry
    • Troche soli;
    • Folia.

    Czas gotowania to 2 godziny.

    Poziom kalorii na 100 gramow wynosi 160.

    Zacznijmy gotowac:

  • Oplucz filet zimna woda, poloz na reczniku papierowym;
  • Smietane wrzucic do malej miski, dodac sol, papryke, tam curry i wszystko dobrze wymieszac. Powinienes otrzymac jednorodna mieszanke;
  • Nastepnie tym sosem posmaruj piers z kurczaka ze wszystkich stron, powinna calkowicie pokryc cala jej powierzchnie. Pozostaw do marynowania na 30-40 minut w zamknietym pojemniku;
  • Nastepnie rozkladamy folie, wkladamy do niej mieso i zawijamy. Na srodku zostawiamy maly otwor, z ktorego w przyszlosci bedzie wydobywac sie para;
  • Wlej wode do multicookera i zainstaluj ruszt w gornej czesci;
  • Poloz zawiniety filet na ruszcie i zamknij pokrywke;
  • Wybierz program Steam i gotuj przez 45 minut;
  • Nastepnie ostroznie otworz folie i wyjmij piers;
  • Mieso mozna podawac z gotowanymi warzywami i ziemniakami.
  • zupa z makaronem
    Przepis na zupe z makaronem z kurczaka, ktory zdecydowanie powinienes dodac do zakladek. Zupa z kurczaka pomoze Ci niejednokrotnie w roznych sytuacjach.

    Jak pysznie usmazyc kurczaka w kremowym sosie na patelni. Przeczytaj przepisy, ktore zebralismy w naszym artykule.

    Jak gotowac skrzydelka z kurczaka w piekarniku z roznymi sosami. Czytaj dalej, aby dowiedziec sie, jak calkowicie zmienic smak potrawy za pomoca kilku przypraw.

    Komponenty skladowe:

    • Pol kilo piersi z kurczaka;
    • Ziemniaki – poltora kilograma;
    • Cebula – 1 glowa;
    • Smietana o zawartosci tluszczu 20% – 270 ml;
    • 5-6 zebow czosnkowych;
    • Przyprawy do miesa z kurczaka – wedlug wlasnego uznania;
    • troche curry;
    • szczypta mieszanki pieprzu;
    • Sol – wedlug twojego gustu;
    • Olej roslinny.

    Czas gotowania wynosi 1 godzine 10 minut.

    Zawartosc kalorii na 100 gramow – 215.

    Jak przygotowac:

  • Przede wszystkim dokladnie myjemy ziemniaki i usuwamy z nich skorke;
  • Obrane bulwy pokroic w paski lub plastry. Mozesz pokroic wedlug wlasnego uznania – w kostke, kolka, slomki;
  • Cebule obrac i pokroic w polpierscienie. Wloz do miski;
  • Robienie sosu. Do miski wlej smietane i dodaj troche curry, przyprawy do miesa z kurczaka;
  • Usun skorke z zabkow czosnku i pomin ja kruszarka lub posiekaj na male kawalki nozem;
  • Rozprowadzamy czosnek w smietanie, wszystko mieszamy, az bedzie gladkie;
  • Do sosu mozna rowniez dodac sol, mieszanke papryczek. Mieszamy wszystko;
  • Oplucz filet z kurczaka zimna woda, wytrzyj go papierowymi serwetkami. Usuwamy z niego skore;
  • Umieszczamy go w marynacie z kwasnej smietany i zawijamy w nia. Marynata powinna calkowicie przykryc mieso;
  • Dobrze smarujemy pojemnosc multicookera olejem roslinnym ze wszystkich stron;
  • Piersi umieszczamy w mieszance smietany w kubku multicooker;
  • Kawalki ziemniakow rowniez wkladamy do marynaty, mieszamy i ukladamy razem z marynata na powierzchni miesa;
  • Na koniec wszystko zamykamy polpierscieniami cebuli;
  • Wybierz program pieczenia, ustaw czas na 45-50 minut, przykryj pokrywka;
  • Gotowy przysmak mozna ulozyc na talerzu i podac.
  • Czego potrzebujesz:

    • Piers z kurczaka za funt;
    • szklanka kwasnej smietany z 20% tluszczu;
    • Plasterek sera twardego, 100-150 gramow;
    • 2 zabki czosnku;
    • Cebula duza – 1 sztuka;
    • Olej roslinny;
    • 1 mala lyzka curry
    • Troche soli i czarnego pieprzu.

    Ile nalezy ugotowac – 50 minut.

    Kalorie w 100 gramach to 200.

    Jak gotowac:

    kurczak w smietanie

  • Oplucz filet z kurczaka zimna woda, zanurz w papierowych recznikach;
  • Usun skore i pokroj mieso z kurczaka w poprzek wlokien na male kawalki;
  • Usun skorke z cebuli. Cebule pokroic w polpierscienie. Mozesz uzyc wiecej cebuli, dzieki temu mieso bedzie bardziej aromatyczne i smaczne;
  • Dobrze spryskaj pojemnosc multicookera olejem roslinnym;
  • Wkladamy tam kawalki kurczaka, doprawiamy przyprawami, dodajemy troche soli. Wybieramy program ?Pieczenie? i czas to 35 minut;
  • Po okolo 10 minutach wlej do niego kawalki cebuli. Wszystko wymieszaj, odstaw do smazenia wszystko razem przez okolo 15 minut;
  • Kawalek sera wetrzyj w duze wiorki;
  • Usun skorke z zabkow czosnku, pokroj na male kawalki;
  • Do kubka wlac smietane, dodac wiorki serowe, czosnek i wymieszac;
  • Nastepnie mieso zalewamy mieszanka smietany, mieszamy i dusimy az do sygnalu dzwiekowego, ok. 10 minut;
  • Gotowe danie poloz na talerzu i poloz na stole.
    • Przed gotowaniem piers z kurczaka mozna marynowac przez okolo 2-3 godziny. Jako marynate mozesz uzyc majonezu z przyprawami, musztarda, kefirem lub po prostu przyprawami;
    • Zamiast smietany mozna uzyc majonezu. Ale wszystko to lepiej dodac kwasna smietane, poniewaz nada ona miesu wartosci odzywczych i kruchosci;
    • Koniecznie dopraw przyprawami, dodadza aromatu i soczystosci;
    • Mozesz rowniez dodac swieze ziola – pietruszke, koperek, zielona cebulke, seler. Ziola nadadza niesamowity aromat;
    • Gotowe mieso mozna podawac z sosem z wina, kwasnej smietany, bulionu i maki. Wszystkie te skladniki nalezy wymieszac i gotowac do uzyskania gestej konsystencji. Wszystkie skladniki mozna przyjmowac wedlug wlasnego uznania, co najwazniejsze, w rownych ilosciach.

    Piersi z kurczaka gotowane na wolnym ogniu okazuja sie znacznie smaczniejsze niz smazone na patelni czy pieczone w piekarniku. To wlasnie w multicookerze zachowuja swoj aromat i soczystosc. Po ugotowaniu sa niesamowite i niesamowicie delikatne.

    Smacznego!

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko