Piers z kurczaka to smaczne, delikatne i dietetyczne mieso. Jest niedrogi i mozna go znalezc w kazdym sklepie spozywczym za niewielka cene. Mieso tej czesci kurczaka jest bardzo pozywne i jednoczesnie niskokaloryczne, 100 gramow zawiera tylko 110 kalorii.
I z jakiegos powodu wielu uwaza, ze ??mieso z kurczaka z tej czesci tuszy kurczaka jest suche i pozwala na uzycie go do gotowania kotletow lub kotletow w ciescie. Ale mozesz ugotowac wiele innych, smaczniejszych smakolykow z piersi.
Warto zauwazyc, ze w multicookerze okazuje sie szczegolnie smaczny i soczysty. Dodatkowo mozna go uzupelnic warzywami, ziemniakami i przyprawami. Rezultatem jest pyszna uczta na wieczorny rodzinny obiad. Jak wiec zrobic te posilki w domu? Pomoga w tym ponizsze przepisy kulinarne.Pieczona piers z kurczaka w wolnym naczyniu
Skladniki | Ilosc |
---|---|
Piers z kurczaka | 1 szt. |
Smietana o zawartosci tluszczu 15% | 200 ml |
Plasterek sera twardego | 150-200 gramow |
Zabki czosnku | 4-6 sztuk |
Przyprawa do kurczaka | Malo |
Olej roslinny | Malo |
Sol i pieprz | smak |
Czas gotowania: 60 minut | Kalorie na 100 gramow: 191 Kcal |
Jak zrobic:
Do sredniej miski wlej smietane i dodaj przyprawy, czarny mielony pieprz;
Z zabkow czosnku zdjac skorke i pokroic na male kawalki lub wycisnac czosnkiem;
Czosnek rozprowadzamy w smietanie i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej struktury;
Oplucz filet zimna woda, usun skore i wytrzyj recznikiem papierowym;
Kawalek sera mielono na sredniej tarce;
Nastepnie smarujemy pojemnik multicooker olejem roslinnym ze wszystkich stron;
Zanurz piersi z kurczaka w sosie smietanowym i obtocz w nim tak, aby calkowicie przykryly mieso;
Piersi z kurczaka wlozyc do sosu w wolnym naczyniu i napelnic reszta smietany;
Poloz wiorki serowe na wierzchu miesa;
Wystawiamy program ?Pieczenie? i gotujemy przez 40 minut;
Gotowe danie mozna podawac z puree ziemniaczanym.
Do gotowania bedziesz potrzebowac:
- 500 gramow piersi z kurczaka;
- Jedna marchewka;
- Papryka slodka – 1 sztuka;
- Cebula – 1 sztuka;
- 80 ml smietany;
- Pomidor – srednia lyzka;
- 30 ml przegotowanej wody;
- troche oliwy z oliwek;
- Troche soli;
- Przyprawa do curry – wedlug wlasnego gustu;
- plasterek swiezego imbiru;
- Oliwki drylowane – wedlug wlasnego uznania.
Ile gotowac – 60 minut.
Poziom kalorii na 100 gramow wynosi 202.
Zacznijmy gotowac:
Wymagane sa nastepujace elementy:
- Jedna piers z kurczaka;
- 80 ml smietany;
- szczypta mielonej papryki;
- 1 mala lyzka curry
- Troche soli;
- Folia.
Czas gotowania to 2 godziny.
Poziom kalorii na 100 gramow wynosi 160.
Zacznijmy gotowac:
Przepis na zupe z makaronem z kurczaka, ktory zdecydowanie powinienes dodac do zakladek. Zupa z kurczaka pomoze Ci niejednokrotnie w roznych sytuacjach.
Jak pysznie usmazyc kurczaka w kremowym sosie na patelni. Przeczytaj przepisy, ktore zebralismy w naszym artykule.
Jak gotowac skrzydelka z kurczaka w piekarniku z roznymi sosami. Czytaj dalej, aby dowiedziec sie, jak calkowicie zmienic smak potrawy za pomoca kilku przypraw.
Komponenty skladowe:
- Pol kilo piersi z kurczaka;
- Ziemniaki – poltora kilograma;
- Cebula – 1 glowa;
- Smietana o zawartosci tluszczu 20% – 270 ml;
- 5-6 zebow czosnkowych;
- Przyprawy do miesa z kurczaka – wedlug wlasnego uznania;
- troche curry;
- szczypta mieszanki pieprzu;
- Sol – wedlug twojego gustu;
- Olej roslinny.
Czas gotowania wynosi 1 godzine 10 minut.
Zawartosc kalorii na 100 gramow – 215.
Jak przygotowac:
Czego potrzebujesz:
- Piers z kurczaka za funt;
- szklanka kwasnej smietany z 20% tluszczu;
- Plasterek sera twardego, 100-150 gramow;
- 2 zabki czosnku;
- Cebula duza – 1 sztuka;
- Olej roslinny;
- 1 mala lyzka curry
- Troche soli i czarnego pieprzu.
Ile nalezy ugotowac – 50 minut.
Kalorie w 100 gramach to 200.
Jak gotowac:
- Przed gotowaniem piers z kurczaka mozna marynowac przez okolo 2-3 godziny. Jako marynate mozesz uzyc majonezu z przyprawami, musztarda, kefirem lub po prostu przyprawami;
- Zamiast smietany mozna uzyc majonezu. Ale wszystko to lepiej dodac kwasna smietane, poniewaz nada ona miesu wartosci odzywczych i kruchosci;
- Koniecznie dopraw przyprawami, dodadza aromatu i soczystosci;
- Mozesz rowniez dodac swieze ziola – pietruszke, koperek, zielona cebulke, seler. Ziola nadadza niesamowity aromat;
- Gotowe mieso mozna podawac z sosem z wina, kwasnej smietany, bulionu i maki. Wszystkie te skladniki nalezy wymieszac i gotowac do uzyskania gestej konsystencji. Wszystkie skladniki mozna przyjmowac wedlug wlasnego uznania, co najwazniejsze, w rownych ilosciach.
Piersi z kurczaka gotowane na wolnym ogniu okazuja sie znacznie smaczniejsze niz smazone na patelni czy pieczone w piekarniku. To wlasnie w multicookerze zachowuja swoj aromat i soczystosc. Po ugotowaniu sa niesamowite i niesamowicie delikatne.
Smacznego!