PITAYA (pitahaya) smoczy owoc – jak jedza, witaminy i odmiany

Wyglad i smak pitai

Ojczyzna pitai jest Ameryka Srodkowa, ale dzis uprawia sie ja rowniez w innych krajach, na przyklad w Chinach, Tajwanie, Armenii, Izraelu. Roslina nalezy do epifitycznych kaktusow przypominajacych liane.

Glowna charakterystyka:

  • Dlugie pedy z kolcami na brzegach;
  • Kwitnie w nocy – na roslinie kwitna pachnace i piekne biale kwiaty;
  • Po okolo 1-1,5 miesiaca na szypulkach wyrastaja male szyszki, ktore w ciagu miesiaca zamieniaja sie w duze owoce o masie do 600 g;
  • Wydajnosc wynosi do 30 ton z hektara, w kazdych warunkach uprawy.

Pitaja, smoczy owoc i pitahaya – owoce rosliny z rodziny kaktusow.Owoce
okragle, wydluzone, pokryte zielonymi, zoltymi lub czerwonymi luskami – wyglad zalezny od odmiany. Miazsz jest miekki i soczysty, wewnatrz duza ilosc ciemnych nasion, smak slodki, cukrowy.

Owoce sa bardzo drogie. Wynika to z trudnego transportu, gdyz niewielki kontakt prowadzi do uszkodzen i gnicia.

Czym jest pitahaya. Jak wyglada i gdzie rosnie

Gdzie i jak rosnie pitahaya, jej korzysci i szkody sa znane od XII wieku. Ojczyzna rosliny jest Ameryka, pozniej aktywnie uprawiana w Tajlandii, Japonii, Meksyku, Chinach, Wietnamie, Hawajach i na Filipinach. Jest dosc plenna, moze wydac do szesciu plonow rocznie.

roslina jest aktywnie uprawiana w krajach subtropikalnych

Roslina nalezy do rodziny Cactaceae, dzikie gatunki maja galezie pelzajace jak pnacze i korzenie powietrzne. Ich lodyga jest trojklapowa, do 10 metrow dlugosci. Niektore gatunki maja miekkie ciernie, podczas gdy inne sa calkowicie nieobecne. Kwitnie duzymi pieknymi kwiatami o kremowym lub bialym kolorze. Kwitnienie odbywa sie w nocy, po miesiacu tworza sie owocowe jajniki

Egzotyczny owoc ma ksztalt wydluzonego stozka, jego waga waha sie od 200 do 600 gramow. Luski na skorze przypominaja luski smoka. Miazsz ma kremowa konsystencje z duza iloscia ciemnych nasion i smakuje jak odmiany kiwi lub zoltych bananow.

istnieja trzy odmiany pitahaya, rozniace sie opisem botanicznym

Odmiany i odmiany

Bialy – owoc kaktusa costarino Hilocereus, jest najpopularniejszym gatunkiem, choc ma lekko mdly smak, ale ma dobre bogactwo. Skorka jest rozowoczerwona z zielonkawymi luskami. Miazsz owocow jest jasny z ciemnymi nasionami.

Czerwony – owoc kaktusa Hilocereus pofalowany, gatunek uderza jasnorozowym lub intensywnie czerwonym kolorem, miazsz jest prawie tego samego koloru. Aromat i smak owocow jest przeszywajaco przyjemny.

Zolty – to owoc Hilocereus wielkokwiatowy. Gatunek jest najslodszy, kolor jego muszli jest zolty, a zamiast lusek sa gladkie guzki. Miazsz ma kolor bialy.

Sklad chemiczny i kalorycznosc

Serce smoka skoncentrowalo w swoim skladzie duza ilosc substancji biologicznie czynnych, ktore maja korzystny wplyw na zdrowie czlowieka:

  • Witaminy B, C, PP;
  • fitoncydy;
  • Karoten;
  • Nienasycone kwasy tluszczowe;
  • Celuloza;
  • Mineraly (fosfor, potas, wapn, zelazo);
  • garbniki;
  • Aminokwasy;
  • Przeciwutleniacze

owoce zawieraja biologicznie aktywne substancje przydatne dla organizmu czlowieka

Zawartosc kaloryczna 100 gr. produkt to 50 kcal, w tym:

  • Woda – do 90%;
  • Weglowodany – do 12,2 grama;
  • Bialko – do 0,7 g;
  • Tluszcz – do 0,7 gr.

Odmiany i odmiany

Wszystkie odmiany tej rosliny sa do siebie podobne. Ale wsrod nich wyrozniaja sie:

  • Pitaya jest biala. Najpopularniejsza odmiana. Owoc ma bogaty smak, miazsz jasny z malymi ciemnymi plamkami. Aromat jest miekki, ziolowy. Zewnetrznie duze, czerwone, pokryte zielonymi luskami.
  • Pitaja zolta. Uprawiana jest dosc rzadko, jednak miazsz tej odmiany jest znacznie smaczniejszy i bardziej aromatyczny niz bialy. Owoce rosliny sa zolte, pokryte duzymi pryszczami, kolor miazszu jest bialy.
  • Pitaya jest czerwona. Jest czesto okreslany jako ?kostarykanski?. Skorka jasnorozowa, blizsza czerwieni, miazsz tego samego odcienia, w srodku ciemne nasiona. Jest uwazana za najbardziej kaprysna odmiane do pielegnacji.
  • Niezaleznie od odmiany pitai waza 200-600 g. Przydatne i szkodliwe wlasciwosci, przeciwwskazania

    Zaleta owocu jest to, ze nasz organizm dobrze przyswaja miazge, nie powoduje uczucia ciezkosci, sluzy jako dobry pomocnik przy zaburzeniach zoladkowo-jelitowych oraz niweluje bolesne odczucia. W krajach, w ktorych uprawia sie pitahaya, moze byc stosowany jako pomoc w ciezkich zatruciach.

    Wedlug najnowszych danych zalety tego owocu polegaja na tym, ze chroni serce i tarczyce oraz korzystnie wplywa na ich prace.

    Inne korzystne wlasciwosci:

    • Normalizacja poziomu cukru we krwi, dlatego polecana jest dla diabetykow;
    • Wzmocnienie kosci, paznokci, wlosow i zebow dzieki zawartemu w skladzie wapnia;
    • Wzmocnienie ukladu odpornosciowego, zapobieganie przeziebieniom dzieki kwasowi askorbinowemu;
    • Spowolnienie utraty wzroku z powodu obecnosci taniny w miazdze.

    Kolejnym obszarem zastosowania jest kosmetologia. Na rynku mozna znalezc szampony, kremy na jej bazie. Co wiecej, w domu mozna zrobic przydatne lekarstwo: obrac owoce, usunac wszystkie nasiona, zmielic miazsz i nalozyc mase na twarz.

    Owoc smoka zmniejsza ryzyko raka, a jego nasiona zwalczaja stany zapalne i choroby autoimmunologiczne

    Ale jesli jest uzywany niewlasciwie, moze rowniez wyrzadzic szkody. Pitaja ma jedno przeciwwskazanie – alergie lub indywidualna nietolerancje. Co wiecej, jest to szczegolnie wazne dla Rosjan, poniewaz ten owoc jest dla nich egzotyczny, nie zawsze mozna przewidziec reakcje.

    Podczas przejadania sie moze wystapic nieprzyjemna reakcja alergiczna, powiklana skaza, biegunka.

    Jak rosnie smoczy owoc

    Pitahaya dobrze rosnie w suchym klimacie tropikalnym z minimalnymi opadami deszczu, ujemne temperatury sa destrukcyjne dla rosliny.

    W srodowisku naturalnym

    W naturze rosliny to epifity, ktore rosna na innych uprawach – forofity, istniejace dzieki otrzymanej wilgoci, fotosyntezie. Jednoczesnie nie pobieraja skladnikow odzywczych z rosliny, nie bedac ?pasozytami?.

    Ze wzgledu na obecnosc korzeni powietrznych moga ?wspinac sie? po roslinach, a po ziemi rozposcieraja sie dlugie lodygi.

    W rolnictwie

    Cale plantacje pitai zostaly otwarte w Tajlandii, Wietnamie, Chinach i kilku innych krajach. Sa to duze pola z dlugimi pionowymi podporami, na ktorych przyczepiane sa rozlozyste lodygi.
    Wielu hodowcow podpala rosliny wieczorami, aby przedluzyc okres owocowania.

    Nawiasem mowiac, roslina jest uprawiana nie tylko na owoce – czesto sluzy do tworzenia zywoplotu.

    Wyglad owocu smoka

    Smocze oko rosnie w suchych warunkach strefy podzwrotnikowej. Krajami dostawcow sa Tajlandia, glownie Chiny, Wietnam, Indonezja, Filipiny, Ameryka Poludniowa i Srodkowa.

    W rzeczywistosci smoczy owoc to owoc kaktusa. Nie wyglada jak zwykly kaktus w naszym klasycznym sensie. Hilocereus ma krecone, jak liany, pedy z kwitnacymi kwiatami, a po 1-1,5 miesiaca owoce sa wiazane. W okresie uprawy hodowane kaktusy na specjalnych farmach wykorzystuja specjalne porecze, przystanki i podwiazki. Pozwalaja zbierac chaotycznie rosnace galezie i sledzic, jak rosnie oko smoka.

    Kwiaty kaktusa kwitna wylacznie w nocy. Kazdy, kto byl tego swiadkiem, mowi o cudownym aromacie, ktory unosi sie w powietrzu.

    Opierajac sie na strukturze chemicznej, jasne jest, ze korzysci plynace z pitahaya sa kolosalne dla calego organizmu.

    Smocze serce przyniesie ogromne korzysci zoladkowi, normalizujac prace ukladu pokarmowego oraz eliminujac toksyny i toksyny. Istotna zaleta owocu jest wysoka zawartosc blonnika, ktory pomaga rozpoczac proces oczyszczania waznych organow.

    Osobom cierpiacym na artroze i inne choroby przewlekle wskazane jest wprowadzenie do osobistej diety smoczego oka. Dzialanie przeciwzapalne rosliny znane jest od dawna. Szczegolnie mile widziane jest stosowanie owocow przez diabetykow, gdyz sklad chemiczny korzystnie wplywa na poziom cukru we krwi.

    Kobiety uwielbiaja pitahaya za przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze pomagaja zachowac mloda i piekna skore oraz aktywnie zwalczaja wolne rodniki. Skuteczny efekt nawilzenia uzyskuje sie poprzez regularne nakladanie specjalnych maseczek odzywczych z kleiku owocowego.

    Wlasciwosci immunomodulujace, dzialanie profilaktyczne przeciwko czestym chorobom drog oddechowych i przeziebien tlumaczy sie wysoka zawartoscia witaminy C w sercu smoka.

    W czasie ciazy gusta ulegaja ogromnym zmianom. Przyszle matki czesto przyciagaja egzotyczne przysmaki. Pitaya spodoba sie wielu kobietom i bedzie miala korzystny wplyw na nienarodzone dziecko.

    Podczas karmienia piersia jest ona sama w sobie testem na kruche kobiece cialo, dzieki czemu zdrowa zywnosc nigdy nie bedzie zbedna, a jedynie przyniesie korzysci. Oczywiscie jest to mozliwe tylko przy braku alergii. Wprowadzenie do diety nowego owocu nie powinno byc trudne. Matka karmiaca powinna sprawdzic, czy spowodowalo to negatywna reakcje na karmione dziecko.

    Dragonfruit uwielbia suchy, tropikalny klimat z niewielkimi opadami deszczu. Nie toleruje ujemnych temperatur. W krajach pochodzenia wystepuje na wysokosci okolo poltora tysiaca metrow nad poziomem morza w suchych lasach i na obszarach przybrzeznych.

    Hilocereus w naturze sa roslinami epifitycznymi, rosna na innych roslinach – forofitach. Rosliny epifityczne zyja dzieki fotosyntezie i wilgoci ze srodowiska i nie pozyczaja skladnikow odzywczych od rosliny podporowej. Korzenie powietrzne pomagaja kaktusowi wspinac sie na drzewa. Lodygi zwisaja lub rozprzestrzeniaja sie po ziemi.

    Podobnie wygladaja plantacje smoczych owocow w Wietnamie, Tajlandii, Indonezji, Chinach i innych krajach produkujacych owoce egzotyczne. Sa to pola z rzedami wysokich pionowych podpor, na ktorych szczytach przyczepione sa kiscie rozgalezionych pedow kaktusow. Niektorzy hodowcy noca stosuja oswietlenie elektryczne jako uzupelnienie grzadek w celu przedluzenia okresu owocowania pitahaya.

    Roslina ta jest uprawiana nie tylko ze wzgledu na jadalne owoce, ale jest rowniez wykorzystywana w architekturze krajobrazu, na przyklad jako zywoplot.

    Smak owocu niezbyt bogaty, slodkawy z niewielka iloscia kwasu. W porownaniu jest czesciowo podobny do kiwi (w tym malych czarnych nasion), czesciowo do banana. Miazsz pitai, niezaleznie od koloru – czerwonego czy bialego, jest dosc wodnisty. Owoc zawiera 85% wody. Ze wzgledu na swoja strukture jest miekka masa, nie podzielona na zadne wewnetrzne zraziki. Dzieki tym wlasciwosciom pitaja przyjemnie gasi pragnienie w goracym klimacie. Miejscowi spozywaja go w postaci soku, dodajac cytryne lub wode.

    Hilocerius mozna wyhodowac z nasion pobranych z dojrzalego owocu lub poprzez sadzenie sadzonki.

    Posiew

    Nasiona pitai sa pozyskiwane z owocow, sadzone w glebie dla kaktusow i stwarzaja warunki zblizone do siedliska. Wazne jest, aby utrzymywac temperature w odpowiednim zakresie i utrzymywac rosline w umiarkowanej wilgotnosci. Mozesz uzyc pokarmu roslinnego. Nasiona kielkuja szybko, ale rozwijaja sie raczej powoli do dojrzalej rosliny.

    Lodyga

    Ciecie pozwala skrocic rozwoj i dojrzewanie rosliny. Zachowuje rowniez parametry drzewa matecznego i gwarantuje owocowanie.

    Przygotowane sadzonki suszy sie przez kilka dni przed sadzeniem, nastepnie sadzi w malych doniczkach z drenazem i ziemia dla kaktusow i obficie podlewa. W pierwszych tygodniach trudno zauwazyc oznaki wzrostu pitai. Stopniowo, po wzmocnieniu systemu korzeniowego, lodygi beda rosly. Po 3-4 latach roslina wyda plon.

    Owocnikowanie

    Hilocereus jest roslina samopylna, ale zapylania krzyzowego dokonuja w okresie kwitnienia motyle i inne owady. Po 1-1,5 miesiaca na krzakach zaczynaja pojawiac sie owoce. Na poczatku sa zielone, w miare dojrzewania staja sie czerwone lub zolte – wszystko zalezy od odmiany.

    Plon zbiera sie 3-5 dni po barwieniu skorki. Jesli owoce sa eksportowane do innych krajow, to w tym przypadku sa zbierane nie w pelni dojrzale, aby nie zostaly uszkodzone podczas transportu. Przy odpowiedniej pielegnacji w jednym sezonie rosline mozna zebrac do 5 upraw.

    Jak prawidlowo wybrac i przechowywac pitahaya?

    Przy wyborze pierwsza rzecza, na ktora nalezy zwrocic uwage, jest skorka. Jesli jego kolor jest jasny i bogaty, wskazuje to na dojrzalosc produktu. Ale jesli jest nierowny, a sam owoc bardzo twardy, oznacza to niedojrzalosc, nie nalezy go jesc.

    Jesli na powierzchni znajduja sie plamy, blade obszary, oznacza to, ze pitahaya zbyt dlugo znajdowala sie na polkach sklepowych. Nie nalezy kupowac zepsutych lub przechowywanych owocow przez dlugi czas, poniewaz moga byc szkodliwe dla organizmu.

    Lepiej przechowywac w lodowce na dolnej polce, a lepiej zawinac je w torebke lub umiescic w pojemniku, aby smoczy owoc nie wchlanial zapachow. Ale w temperaturze pokojowej okres przydatnosci do spozycia wynosi tylko 2-4 dni.

    Wybor dojrzalych owocow

    Aby w pelni doswiadczyc smaku owocow, konieczne jest, aby byly dojrzale. Aby to zrobic, musisz zwrocic uwage na wyglad, dojrzala pitahaya jest czerwona. Przy naciskaniu na dojrzaly owoc, jego skorka powinna byc lekko polamana. Jesli owoc jest czerwony, ale twardy lub bardzo miekki, nie nalezy go kupowac.

    Zawartosc kalorii w produkcie jest niska i nie zalezy od stopnia dojrzalosci. Dlatego bledem jest sadzic, ze jesli beda niedojrzale owoce, to beda mniej kaloryczne, roznica bedzie tylko w smaku.

    Kolce na owocach powinny byc zielone i nie suche. Ciemne plamy i wgniecenia na powierzchni owocu wskazuja na slaba jakosc. Taki produkt moze byc szkodliwy dla organizmu.

    Jak obrac egzotyczny owoc

    Aby dostac sie do miazszu owocu, musisz pokroic go na dwie polowki ostrym nozem. Od wewnatrz pitahaya jest biala z malymi, podobnymi do kiwi nasionami.

    Do usuniecia miazszu potrzebna jest lyzeczka, ktora nalezy podwazyc zawartosc blisko skorki i wygarnac. W dojrzalych owocach rdzen latwo oddziela sie od skorki i proces ten nie wymaga dodatkowego wysilku.

    Jak obrac, pokroic i zjesc pitahaya

    Wielu nie wie, jak prawidlowo to zjesc. Najpierw obierz owoce, nie jest to trudne. Mozesz uzyc nastepujacych metod:

  • Jak banan – zacznij od gory, pozostawiajac obrany miazsz;
  • Jak pomarancza pokrojona w plasterki;
  • Podobnie jak kiwi, przekroic na pol i zjesc miazsz lyzka.
  • Miazsz spozywany jest osobno, dodawany do salatek owocowych. Wystarczy obrac owoc, wyjac, pokroic na kawalki. Smakuje jak polaczenie banana i kiwi, a po schlodzeniu smak sie poprawia.

    Ale skorki nie nalezy spozywac. Nie ma w tym zadnej korzysci, w dodatku to ona moze powodowac bol zoladka.

    Korzystne cechy

    • Zawiera proteiny, wapn, zelazo, fosfor, witaminy C, PP, B1, B2, B3.
    • Charakteryzuje sie niska kalorycznoscia: na 100 g miazgi przypada tylko okolo 50 kcal.
    • Owoce sa dosc wodniste, 100 g zawiera 85,4 g wilgoci. Ze wzgledu na zawartosc lipidow w miazdze sa czesto wykorzystywane do przygotowania roznorodnych diet oraz spozywane w dni postne.
    • Jest dobrze przyswajalny przez organizm, zaleca sie go spozywac w przypadku rozstroju zoladka: normalizuje prace zoladka i jelit, pomaga radzic sobie z wzdeciami.
    • Zawiera duzo blonnika, ktory pomaga regulowac prace jelit oraz eliminowac toksyny i toksyny z organizmu.
    • Naukowcy odkryli, ze Dragon Fruit ma dzialanie lecznicze na uklad sercowo-naczyniowy i hormonalny, a takze jest przydatny dla osob z cukrzyca.
    • Nasiona sa bogate w garbniki i korzystnie wplywaja na poprawe widzenia.
    • Duza ilosc wapnia pozwala uzupelnic rezerwy tego pierwiastka sladowego w organizmie.
    • Ze wzgledu na delikatny aromat oraz zawartosc wielu witamin i mineralow w owocach miazsz czesto wprowadzany jest do skladu wszelkiego rodzaju kosmetykow (zele, kremy, maseczki, szampony itp.), a kosci wykorzystuje sie w peelingach do oczyszczenia skory.
    • Miazsz doskonale koi poparzona sloncem skore, bedac doskonalym naturalnym srodkiem nawilzajacym i regenerujacym skore.

    Plantacje Pitahaya

    W medycynie ludowej pitahaya przypisuje sie takim wlasciwosciom leczniczym jak:

    • przyspieszenie gojenia skaleczen i ran;
    • poprawa widzenia;
    • zwiekszony apetyt;
    • wzmocnienie pamieci;
    • pomoc w odchudzaniu.

    Podsumowujac, jest to po prostu pachnacy, smaczny witaminowy owoc, ktory daje przyjemnosc estetyczna i smakowa.

    Zawartosc witamin (na 100g czesci jadalnej):
    Witamina B3 lub PP 0,02-0,45 mg
    Witamina C 4,00-25,00 mg
    Zawartosc mikro- i makroelementow w pitahaya (w 100g czesci jadalnej):
    Potas 112,00 mg
    Wapn 6.00-10.00mg
    Fosfor 16,00?36,00 mg
    Zelazo 0,30-0,70 mg

    Jak uzywac

    Ze wzgledu na swoj kolorowy, egzotyczny wyglad, pitaya jest czesto uzywana do dekoracji stolu. W tym celu owoc kroi sie wzdluznie na 2 czesci, a nastepnie na plastry. Smocze oko podaje sie rowniez jako deser, nastepnie pachnacy miazsz zjada sie malymi lyzeczkami. Zwykle wszystko to podawane jest schlodzone, nasiona nalezy dokladnie przezuc. Smak pitahaya przypomina banana z kiwi, a komus truskawki i kiwi.

    Z tego ex mozna zrobic oryginalny deser – napoj owocowy, galaretke, jogurt lub lody.

    Z pitahaya uzyskuje sie pyszne soki, napoje orzezwiajace, a takze uzywa sie ich do sporzadzania napojow alkoholowych. Przygotowuja sosy, galaretki, dzemy, dodaja do slodyczy i roznych wyrobow cukierniczych. Jadalne sa nie tylko owoce, ale takze kwiaty tropikalnej rosliny, ktore czesto dodaje sie do herbat, nadajac napojowi delikatny aromat.

    Pamietac!

    Kupujac pitahaya, upewnij sie, ze owoce sa swieze, poniewaz bardzo szybko sie psuja. Nawet w lodowce ich trwalosc nie przekracza 3-4 dni!

    Ciekawe fakty

    • Wschodnie legendy mowia, ze pitahaya pojawila sie w wyniku walk ludzi ze smokami. Kiedy wyczerpany potwor nie mogl juz pluc plomieniem, z jego ust wylecial dziwny owoc. Wierzono, ze czail sie w samym sercu smoka. Ludzie, polujac na smocze owoce, wytepili te grozne stworzenia. Nie wiadomo, czy w rzeczywistosci istnialy smoki, ale owoce o dziwacznym ksztalcie i niezwyklym kolorze, zewnetrznie przypominajace luskowata glowe mitycznych potworow, zachwycaja nas do dzis.
    • Owoce latwo ulegaja uszkodzeniu, bardzo trudno je transportowac na duze odleglosci, wiec ten tropikalny owoc jest w Rosji dosc kosztowna rzadkoscia.
    • Jak kazdy egzotyczny owoc, nie nalezy go jesc w duzych ilosciach, aby nie wywolac reakcji alergicznej. Nalezy zauwazyc, ze po zjedzeniu duzej ilosci pitai z czerwonym miazszem moze wystapic pseudokrwiomocz ? aktywne zaczerwienienie moczu, jednak jest to calkowicie bezpieczne.

    [0]

    Sezon smoczych owocow w Tajlandii

    Tajlandia jest popularnym krajem wsrod turystow nie tylko ze wzgledu na luksusowe plaze, cieple morze, ale takze ogromna roznorodnosc egzotycznych owocow, z ktorych wiele jest sprzedawanych tylko tutaj w postaci swiezej.

    Wielu doswiadczonych podroznikow, jadac do tego kraju, planuje swoja podroz, biorac pod uwage, kiedy dokladnie dojrzeja, aby ucztowac na nich bez szkody dla portfela – 1 kg smoczego owocu to nie wiecej niz 70 bahtow.

    Sezon zaczyna sie w czerwcu i trwa do konca pazdziernika, aw niektorych regionach kraju, gdzie jest uprawiany w gospodarstwach na skale przemyslowa, owocowanie trwa prawie przez caly rok.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko