Pluca wolowe: korzysci i szkody, zawartosc kalorii, przepisy kulinarne ze zdjeciami

Sklad i kalorycznosc pluc wolowych

Niska kalorycznosc i bogaty sklad korzystnie wplywaja na zdrowie czlowieka. Produkt zawiera:

  • Witaminy z grupy B, C, A, PP. Kazdy z nich ma inne wlasciwosci i korzystnie wplywa na prace wszystkich narzadow i ukladow. Poprawiaja prace mozgu, oczyszczaja komorki z toksyn, wzmacniaja odpornosc i przyspieszaja metabolizm.
  • Sod, wapn, jod, magnez, zelazo, cynk, fosfor i inne mikro i makroelementy. Dobre dla tkanki kostnej, wzmacnia miesnie, poprawia wyglad oraz korzystnie wplywa na prace serca i naczyn krwionosnych.
  • 100 g produktu to 92 kalorie, co plasuje wolowe pluco w kategorii zywnosci o zdrowych wlasciwosciach dietetycznych i niskokalorycznych.

Sklad i zalety pluc wolowych

Prosty na pierwszy rzut oka produkt uboczny ma bogaty sklad chemiczny. Stosunek wszystkich skladnikow odzywczych jest zrownowazony, co pozwala liczyc na liczne pozytywne wyniki przy minimalnym ryzyku.

  • Witaminy z grupy B, C i PP. Kazdy z nich spelnia swoja bezposrednia funkcje, dzieki czemu regulowana jest praca wielu ukladow i narzadow. Wzmocniona zostaje odpornosc, aktywowana jest aktywnosc mozgu, uruchamiane sa procesy metaboliczne i oczyszczanie organizmu z toksyn.
  • Fosfor, potas, sod, magnez, jod, zelazo. Pluco wolowe zawiera inne pierwiastki chemiczne i ich zwiazki, ale to wlasnie te substancje przejawiaja sie najbardziej wyraziscie. Pomagaja wzmocnic tkanke kostna i miesniowa, poprawiaja kondycje skory i jej pochodnych. Pobudzona zostaje praca serca i gruczolow dokrewnych.

Porada Przy zakupie nalezy zwrocic uwage na kolor i wage swiatla. Idealnie powinien byc jasnorozowy, w granicach 2-3 kg. Tylko z takiego produktu ubocznego mozna uzyskac maksymalne korzysci i przygotowac pyszne danie.

  • Produkt charakteryzuje sie niska kalorycznoscia o wysokiej wartosci odzywczej. Wspomaga odchudzanie i jest czesto uwzgledniany w dietach dla osob otylych.

Niezaleznie od tego, jak planujesz ugotowac pluco wolowe, nalezy je wczesniej ugotowac. Jest to dlugi proces, ale nawet po nim w skladzie polproduktu pozostaje wiele przydatnych substancji. A zaniedbanie pierwszego etapu przetwarzania moze negatywnie wplynac na zdrowie i zepsuc smak potrawy.

Dlaczego pluco wolowe jest przydatne?

Wsrod uzytecznych wlasciwosci tego miesnego produktu ubocznego eksperci szczegolnie zwracaja uwage na:

  • Pomaga schudnac bez szkody dla zdrowia.
  • Dziala korzystnie na uklad nerwowy.
  • Wzmacnia uklad odpornosciowy oraz zwieksza odpornosc organizmu na bakterie, wirusy i szkodliwe mikroorganizmy.
  • Wspomaga trawienie, przyspiesza procesy metaboliczne i odciaza przewod pokarmowy z toksyn i toksyn.
  • Oczyszcza krew i dotlenia komorki.
  • Podczas uprawiania sportu pomaga wzmocnic miesnie, uelastycznic i wzmocnic cialo.
  • Pozytywnie wplywa na kondycje wlosow, korzystnie wplywa na paznokcie i skore.
  • To interesujace! Dla psow pluco wolowe praktycznie nie przynosi korzysci ze wzgledu na wysoka zawartosc tkanki lacznej. Spozycie tego produktu moze wyrzadzic zwierzeciu krzywde w postaci rozstroju zoladka.

    Zawartosc kalorii w gotowanym plucu wolowym

    Teraz, gdy juz wiesz, jak przygotowac to danie, mozemy opowiedziec Ci o jego kalorycznosci i wartosci energetycznej. Jak wielu juz wie, pluca sa zdrowe, pozywne i calkiem smaczne. Zawiera wiele witamin i mineralow, ktore sa niezbedne do dobrze skoordynowanej pracy naszego organizmu.

    Wartosc energetyczna i kalorycznosc gotowanego pluca:

    • bialka – 16,2 grama;
    • tluszcze – 2,5 grama;
    • weglowodany – 0;
    • kcal – 92.

    Co zawiera duszone pluca:

    • bialka – 20,4 grama;
    • tluszcze – 3,7 grama;
    • weglowodany – 0;
    • kcal – 120.

    W zaleznosci od metody gotowania ostateczna zawartosc kalorii w naczyniu moze ulec zmianie.

    Jak i ile gotowac pluco wolowe

    Pluco, uprzednio umyte pod biezaca woda i wolne od naczyn wlosowatych, nalezy napelnic taka iloscia wody, aby jej poziom znajdowal sie 5 – 7 cm powyzej poziomu samego produktu. Aby glowny skladnik nie unosil sie w gore, poloz na nim talerz i wage. Nastepnie – rozpalic naczynie i gotowac do zagotowania, po czym plyn nalezy spuscic i do garnka wlac czysta wode. Gotuj przez pol godziny, zdejmij z ognia i ostudz, nie usuwajac ucisku.

    Proces gotowania pluc mozna zobaczyc w nastepujacym przepisie:

    Podstawowe zasady gotowania pluc wolowych

    Gotowane pluco wolowe jest juz uwazane za gotowe danie i mozna je bezpiecznie zjesc. Ale aby uzyskac naprawde smaczny przysmak, lepiej poswiecic troche wiecej czasu na przetwarzanie podrobow.

    W kazdym razie wstepne gotowanie jest kluczem do zdrowia i smaku przyszlego dania. Dlatego warto pamietac o prawidlowej procedurze:

  • Pluco pluczemy pod biezaca woda i kroimy na porcje, usuwajac tchawice i wszystko, co zbedne.
  • Napelnij podroby zimna woda i moczyc przez kilka godzin. Jak tylko woda sciemnieje, zmieniamy ja na swieza. Kontynuuj, az woda bedzie czysta.
  • Ponownie wyplucz pluco wolowe i wloz je do rondla. Napelnij woda, calkowicie zakrywajac zawartosc. W takim przypadku konieczne jest upewnienie sie, ze pojemnik pozostaje w jednej trzeciej pusty. Od gory mase nalezy dociskac ladunkiem np. wieczkiem o mniejszej srednicy, aby kawalki nie unosily sie.
  • Zagotuj wszystko na malym ogniu, usun pianke, dodaj troche soli i obrana cebule. Gotuj pod pokrywka przez 1,5 godziny.
  • Aby przetestowac pluco wolowe pod katem gotowosci, przebij je widelcem. Uwolnienie klarownego soku, a nie krwi, wskazuje, ze produkt zostal doprowadzony do pozadanego stanu.

    Zdrowe przepisy na pluca wolowe

    Pluco wolowe wyroznia sie pikantnym i lagodnym smakiem. Moze byc gotowany, smazony, pieczony, duszony. Zupy, gulasze, ciasta, zapiekanki, nalesniki i inne dodatki sa niesamowicie smaczne i co najwazniejsze zdrowe. Gulasz i zupe wyroznia prostota przygotowania i nieocenione korzysci dla organizmu. Przyjrzyjmy sie blizej ich przepisom.

    Gulasz z pluc wolowych

    Do gotowania bedziesz potrzebowac:

    • 500 g pluca wolowego;
    • 1 cebula;
    • ? marchewki;
    • 3 lyzki. l. olej roslinny;
    • 1 lyzeczka Sol;
    • szczypta czarnego pieprzu;
    • 1 lisc laurowy;
    • 2 ziele angielskie;
    • Zieloni do smaku.

    Przygotowanie:

    Zagotuj mieso i ostudz. Pokroj na male kawalki i umiesc na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem roslinnym. Dodac pokrojona w kostke cebule i marchewke, doprawic sola i pieprzem i smazyc skladniki przez 15 minut, od czasu do czasu mieszajac. Dodaj lisc laurowy, ziele angielskie, posiekane ziola, wszystko dokladnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem na malym ogniu przez 15 minut. Gulasz jest gotowy, smacznego!

    Zupa z pluc wolowych

    Do gotowania bedziesz potrzebowac:

    Zalecana literatura: Seler: korzystne wlasciwosci i przeciwwskazania

    • 1 kg pluc wolowych;
    • 300 g korzenia pietruszki;
    • 300 g korzenia selera;
    • 100 g kaszy gryczanej;
    • 2 srednie marchewki;
    • 1 duza cebula
    • 3 ziemniaki;
    • 3 liscie laurowe;
    • 3 ziarna pieprzu;
    • 3 lyzki. l. olej roslinny;
    • 4 litry wody destylowanej;
    • sol dla smaku.

    Zalecana literatura: Ziemniaki: uzyteczne wlasciwosci i przeciwwskazania

    Przygotowanie:

    Zagotuj pluco, pozwol mu ostygnac i pokroj na male kawalki. Kasza gryczana oplukac pod biezaca woda. Wloz drobno posiekana cebule na rozgrzana patelnie posmarowana olejem roslinnym i smaz na zloty kolor. Dodac marchewki pokrojone w cienkie patyczki i dusic do miekkosci. Nastepnie zdejmij z ognia.

    Pokrojonego w paski selera wlozyc do rondla z miesem i bulionem i gotowac przez 10 minut. Dodaj obrane i pokrojone w kostke ziemniaki i gotuj przez kolejne 10 minut. Do bulionu wrzuc dressing z kaszy gryczanej, cebuli i marchwi, pieprz, lisc laurowy i sol i gotuj zupe przez 20 – 25 minut. Podawac na goraco.

    Zalecana literatura: Jak przydatna jest papryka, wlasciwosci

    Pyszny przepis na salatke z plucami wolowymi

    Skladniki:

    • pluco – 500 gramow;
    • swiezy ogorek – 2 szt .;
    • pomidory – 2 szt .;
    • peczek zielonej cebuli – 1 szt .;
    • groszek konserwowy – 150 gramow;
    • Sol;
    • kwasna smietana lub majonez – 50 gramow;
    • cebula fioletowa – 1 szt.

    Warto dodac, ze jako dressing mozna uzyc oliwy z oliwek lub oliwy z winogron. Zawartosc kalorii w plucach wolowych wynosi 92-100 kcal.

    Uszkodzenie pluc wolowych i przeciwwskazania

    Wiele powiedziano o zaletach pluc wolowych jako podrobow. Rozwazajac doglebnie temat, warto zwrocic uwage na szkody, jakie moga wyrzadzic organizmy.

    Jest przeciwwskazany dla osob z nietolerancja wolowiny i wysokim poziomem cholesterolu.

    Nie podawaj go dzieciom ponizej 2 roku zycia, poniewaz bialko zawarte w podrobach bedzie trudne do strawienia przez nieprzygotowany organizm.

    Osoby w podeszlym wieku moga rowniez zaszkodzic jego stosowaniu.

    Pluca wolowe nalezy kupowac tylko od zaufanych producentow, ktorzy zapewniaja certyfikaty jakosci i bezpieczenstwa.

    Uszkodzenie pluc wolowych

    Zwykle pluco, podobnie jak sama wolowina, jest doskonale odbierane przez organizm ludzki. To prawda, ze ??nie nalezy rowniez wykluczac prawdopodobienstwa indywidualnej nietolerancji. Istnieje kilka innych zagrozen, o ktorych zawsze nalezy pamietac:

  • Jak wszystkie podroby, pluca moga powodowac wysoki poziom cholesterolu. W przypadku poczatkowych problemow w tym zakresie nie nalezy naduzywac produktu.
  • Jesli nie zagotujesz najpierw pluca, istnieje ryzyko, ze nie pozbedziesz sie calkowicie szkodliwych substancji, ktore moga byc czescia produktu ubocznego.
  • Pluco, ktore nie jest swieze, ze sladami uszkodzen, sluzem lub plamami jest potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia. Lepiej w ogole tego nie gotowac – ani dla ludzi, ani dla zwierzat.
  • Negatywne skutki jedzenia pluc wolowych sa niezwykle rzadkie. Przestrzeganie tych zasad pozwala zminimalizowac ryzyko.

    Jak wybrac i przechowywac pluco wolowe?

    Wybierajac swiatlo wolowe, nalezy zwrocic uwage na nastepujace wlasciwosci:

    • Produkt powinien pachniec lekko i przyjemnie.
    • Zazwyczaj towary sprzedawane sa bez krwi, dlatego maja jasnorozowy kolor.
    • Wybierajac mieso, trzeba je lekko docisnac i zobaczyc, jak szybko odzyskuje swoj ksztalt. Jesli wgniecenie pozostanie, takie pluco bedzie niezdrowe.
    • Duze pluca nie przyniosa pozadanych korzysci. Masa powyzej 3 kg swiadczy o tym, ze zwierze nie bylo mlode i dlatego wlasciwosci lecznicze miesa beda znacznie nizsze.

    Zasady wyboru miesa wolowego sa szczegolowo opisane ponizej:

    Zamrozone podroby nalezy przechowywac nie dluzej niz piec miesiecy. Zaleca sie uzywac go schlodzonego w ciagu 2 dni.

    Jak prawidlowo ugotowac pluco wolowe

    Istnieje wiele przepisow i wszystkie sa rozne. Gdzies swiatlo jest jednym ze skladnikow, a gdzies podstawa naczynia. W kazdym razie przed gotowaniem musisz odpowiednio przetworzyc produkt:

  • Oplucz pluca zimna woda.
  • Usun wszystkie zyly i tchawice.
  • Pluco moczy sie w zimnej wodzie przez co najmniej dwie godziny. Woda ciemnieje i musi byc zmieniana, az stanie sie czysta.
  • W zadnym wypadku nie nalezy od razu gotowac produktu ubocznego, pomijajac poprzedni punkt.
  • Wtedy mozesz zaczac gotowac. Pluco gotuje sie, okresowo usuwajac pianke. Gotowanie trwa okolo dwoch godzin.
  • Po ugotowaniu pluca mozesz zajac sie dalszym ?projektowaniem?. Z produktu mozesz ugotowac wszystko: od miesa mielonego po gulasz. Ale najbardziej uzyteczna opcja jest gotowane pluco bez nadmiaru soli, oleju i opatrunkow. Smietana bedzie idealnym dodatkiem do gotowanego produktu. Swieze ziola i cebule.

    Aby sprawdzic gotowosc produktu, musisz zrobic male naklucie widelcem lub nozem. Uwalnia sie czysty sok, a nie krew, wiec wszystko jest gotowe.

    Kupujac, docisnij powierzchnie palcem. Swieza zywnosc szybko odzyska swoj ksztalt. A znak cisnienia wskaze uplywajacy termin przydatnosci do spozycia.

    Nie powinienes wybierac duzych podrobow wazacych wiecej niz trzy kilogramy. Prawdopodobnie nalezy do starej krowy. A to z kolei jest wskaznikiem nagromadzenia szkodliwych substancji i toksyn. Kilka sredniej wielkosci podrobow jest lepszych.

    Schlodzona zywnosc mozna przechowywac w lodowce do dwoch dni. Ale glebokie zamrazanie pozwala zachowac wszystkie wlasciwosci przez piec miesiecy.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko