Przepisy na czarny ryz. Jak prawidlowo ugotowac czarny ryz? :: SYL.ru

Czarny ryz jest czesto okreslany jako dziki ryz, chumiza, mogar lub kasza jaglana. Ta kultura trafia na polki naszego kraju prosto z Chin, Korei, Indonezji, Tajlandii, Indii, Malezji itd. Niestety nie wszystkie wspolczesne gospodynie domowe wiedza, Jak gotowac czarny ryz. W koncu takie zboza sa egzotyczne dla rosyjskich mieszkancow. W zwiazku z tym w tym artykule postanowilismy podkreslic ten konkretny temat kulinarny.

Zanim powiem ci o tym, Jak gotowac czarny ryz, powinienes powiedziec ci, czym jest to zboze w ogole.

To zboze jest bardzo zdrowe. W koncu zawiera ogromna ilosc bialka, niezbednych aminokwasow i blonnika. Ponadto czarny ryz jest doskonalym zrodlem witamin B i E oraz fosforu.

Prezentowany produkt polecany jest do stosowania w celu wzmocnienia naczyn krwionosnych i tetnic, a takze w profilaktyce nowotworow. Zboze to miedzy innymi ma dzialanie przeciwdrobnoustrojowe, przyczynia sie do zauwazalnego wzrostu odpornosci i obnizenia cisnienia krwi. W Chinach czarny ryz jest nieformalnie nazywany ?ryzem dlugowiecznosci?. W Krainie Wschodzacego Slonca jest czesto uzywany do poprawy widzenia, leczenia krwi i normalizacji nadnerczy.

Obrobka wstepna zboz

Przed przygotowaniem czarnego ryzu do jakiegokolwiek dania nalezy go bardzo dobrze przetworzyc. Aby to zrobic, suche platki nalezy posortowac, a nastepnie wlozyc do glebokiego kubka i napelnic zimna woda. Nastepnie nalezy chwile poczekac, az ryz opadnie na dno. Te procedure nalezy powtorzyc kilka razy. Co wiecej, przy kazdym kolejnym myciu platki zbozowe musza byc mocno pomarszczone rekami. Zabieg ten nie tylko zmyje wszelkie istniejace zabrudzenia z produktu, ale takze usunie nadmiar skrobi, ktory przyczynia sie do przywierania ryzu podczas jego obrobki cieplnej.

Nalezy rowniez zauwazyc, ze przed ugotowaniem czarnego ryzu niektore gospodynie dodatkowo mocza go w czystej zimnej wodzie na cala noc. Ale jesli nie masz na to wystarczajaco duzo czasu, musisz zaczac gotowac platki natychmiast po umyciu.

Jak najlepiej przygotowac 4 Rice Mix?

Kiedy dziki ryz nie dziala jako samodzielny skladnik, ale jako czesc mieszanki, musisz dzialac troche inaczej. Aby zagwarantowac sobie najlepszy wynik, najlepiej gotowac kompozycje nie w tradycyjny sposob, ale za pomoca multicookera.

  • Napelnij pol szklanki produktu woda i pozostaw na co najmniej piec godzin. Lepiej oczywiscie wytrzymac noc, ale tylko wtedy, gdy mieszanka nie zawiera zbyt skrobiowych odmian produktu, ktore zamieniaja sie w gnojowice nawet w zimnej wodzie.
  • Nastepnie spuszczamy wode, splukujemy mase w zimnej wodzie i wkladamy do durszlaka.
  • Nasmaruj miske multicookera lyzeczka oliwy z oliwek, przenies do niej mieszanine. Napelnij produkt zimna woda i dodaj troche soli.
  • Ustawiamy tryb ?Kasza gryczana?, zwykle nie wymaga to dodatkowego ustawiania timera. Jesli nie ma takiego trybu, ustaw tryb ?Multipovar? i uruchom timer na pol godziny. Po uplywie tego czasu sprawdzamy jakosc produktu i nalegamy na kolejne 10 minut przy zamknietej pokrywie.

Dodatkowo pyszny czarny ryz lub wieloskladnikowe mieszanki uzyskuje sie za pomoca podwojnego kotla. Najpierw moczymy skladnik przez kilka godzin, wkladamy go do durszlaka i rozprowadzamy cienka warstwa na dnie odpowiedniej miski. Kompozycja okaze sie miekka i krucha, jesli najpierw ustawisz minutnik na 40 minut, trzymaj go przez caly czas, pozwol ryzowi ?oddychac? przez kilka minut i wloz go na kolejne 10 minut. Tak przygotowany skladnik mozna wykorzystac do przygotowania szerokiej gamy potraw. Jesli chodzi o przystawke, dodaj do niej sol, ziola i troche oleju roslinnego.

Z czarnego ryzu robi sie zupy, pilaw, rozne salatki. We wszystkich przypadkach jest wstepnie namoczony i gotowany przynajmniej do polowy. W przeciwnym razie zboze nasyci sie aromatem innych skladnikow i straci swoja czystosc i wyjatkowosc smaku.

Gotowanie na kuchence

Gotowanie czarnego ryzu nie jest tak trudne, jak sie wydaje od samego poczatku. Aby to zrobic, wez rondel z grubym dnem i sciankami, wlej do niego wystarczajaca ilosc przefiltrowanej wody, a nastepnie zagotuj na maksymalnym ogniu. Nastepnie dokladnie umyty dziki czarny ryz nalezy umiescic we wrzacym plynie. Po ponownym zagotowaniu ogien nalezy zmniejszyc. Egzotyczne platki zbozowe gotujemy pod zamknieta pokrywka przez okolo 25-27 minut. W takim przypadku dodaj troche soli na patelnie.

Gdy ryz bedzie calkowicie miekki, nalezy go wyrzucic do durszlaka i dobrze wyplukac pod zimna woda. Jesli spodziewasz sie, ze od razu podasz go do stolu jako przystawke, to po wyplukaniu zalecamy parzenie wrzatkiem.

Zasady i cechy przygotowania produktu

Aby produkt koncowy okazal sie kruchy i nie wygladal jak owsianka, musisz odpowiednio ugotowac mieszanke ryzu lub oddzielny skladnik. Jezeli przetwarzanie odbywa sie w sposob tradycyjny, to powinno to wygladac tak:

  • Wstepnie obrobiony ryz wloz do duzego rondla, a nastepnie napelnij zimna woda. Stosunek suchego produktu do plynu wynosi od 1 do 5. Nastepnie wloz patelnie do ognia, wlacz ja ze srednia moca.

Wskazowka: pomimo tego, ze dziki ryz, ktory bedzie uzywany jako dodatek, mozna gotowac w bulionie warzywnym lub drobiowym, podobnie jak wszystkie inne rodzaje produktow, lepiej tego nie robic. Efekt koncowy straci swoj niepowtarzalny orzechowy smak, a platki zamienia sie w najzwyklejsza mase.

  • Jeszcze zanim woda sie zagotuje, konieczne jest kilkakrotne wymieszanie produktu. Po ugotowaniu zmniejsz ogien do minimum, przykryj patelnie pokrywka. Gotuj mase przez pol godziny. Jesli mieszanka nie zostala wczesniej nasaczona, moze wchlonac duzo wody, nie trzeba sie tym dziwic.
  • Nie ma potrzeby mieszania masy podczas gotowania. Po wylaczeniu ognia nalezy pozwolic mu parzyc przez kwadrans bez zdejmowania pokrywki.
  • Po przeprowadzeniu wszystkich manipulacji dziki ryz jest dokladnie, ale delikatnie wymieszany, tak aby wszystkie ziarna zostaly oddzielone, a kompozycja stala sie przewiewna.

Warto wziac pod uwage, ze gotowy czarny ryz, bez wzgledu na to, jak bardzo go myjesz, moze plamic powierzchnie naczyn ceramicznych lub emaliowanych. Gotowy produkt nabiera wyraznego fioletowego lub brazowego odcienia, co wskazuje na jego wysoka jakosc i prawidlowe przetwarzanie.

Jak gotowac czarny ryz w ksztalcie owsianki?

Jesli chcesz otrzymac nie tylko platki gotowane w wodzie, ale bardziej lepkie danie, to ten skladnik nalezy przygotowac nieco inaczej. Aby to zrobic, rownie dobrze splucz produkt, wloz go do rondla z grubym dnem, napelnij filtrowana woda i dodaj troche soli. W wiekszosci przepisow stosunek tych skladnikow powinien wynosic 1: 2. To wlasnie ta liczba skladnikow pozwoli ci zrobic dosc lepka owsianke.

Dlatego po ugotowaniu potrawy przykryj ja pokrywka i zmniejsz cieplo do minimum. Czarny ryz gotuj okolo 30-37 minut. W tym czasie platki zbozowe powinny calkowicie wchlonac wode i stac sie bardziej sypkie. W takim przypadku ryz moze wyraznie zmienic kolor i zmienic kolor na fioletowy.

Po uplywie okreslonego czasu naczynia z naczyniem nalezy wyjac z pieca i pozostawic pod zamknieta pokrywka na ? godziny. W tym czasie ryz powinien calkowicie siegnac. Nastepnie nalezy go dokladnie wymieszac lyzka, aby ziarna byly lekko oddzielone od siebie. Gotowa owsianke mozna podawac jako pelnowartosciowe, obfite i zdrowe danie lub jako pyszny dodatek, ktory nalezy doprawic sosem, maslem lub gulaszem.

Jak prawidlowo i smacznie ugotowac dziki (czarny) ryz

Czarny (dziki) ryz to rodzaj ryzu. Jest niewielkich rozmiarow i dosc latwy w przygotowaniu. Taki ryz ma duzo skladnikow odzywczych. Ilosc zawartych w nim mineralow to 2/3 dziennej wartosci osoby. Po ugotowaniu dziki ryz ma kolor od czekoladowo-brazowego do glebokiego fioletu i ma orzechowy smak. Ta odmiana, w przeciwienstwie do innych, jest trudna do ugotowania w urzadzeniu do gotowania ryzu. Pokazemy Ci, jak prawidlowo uzywac i gotowac czarny ryz.

Skladniki:

  • 1 szklanka dzikiego ryzu
  • 5 szklanek wody;
  • sol dla smaku;

Dokladnie oplucz ryz. Dla tego:

  • Wez 1 szklanke ryzu i 2 wody. Kiedy ryz staje sie mokry, podwaja swoja wielkosc.
  • Ryz oplucz kilka razy. Umiesc go w misce z zimna woda. Ryz pocierac rekoma. Gdy opadnie, wylej wode. Zrob to samo dwa lub trzy razy. Spowoduje to usuniecie skrobi z powierzchni ryzu, ktora powoduje jego sklejanie.
  • Zalej ryz woda i zostaw miske na noc. Jesli potrzebujesz gotowac od razu, zacznij po dokladnym wyplukaniu.
  • Proces gotowania

  • Do duzego rondla wlej wymagana ilosc wody i dodaj ryz. Dopiero wtedy wloz patelnie do ognia. Mozesz rowniez ugotowac ryz w bulionie z kurczaka lub warzyw. Stosunek ryzu do wody powinien wynosic 1: 2.
  • Poczekaj, az woda sie zagotuje. Zmniejsz ogien, przykryj rondel. Gotuj przez pol godziny lub do momentu, gdy ryz calkowicie wchlonie wode.
  • Wylacz ogien. Odstawiaj rondelek z ryzem na 15 minut bez mieszania ryzu.
  • Przed podaniem potrawe wymieszaj, aby ryz sie rozdrobnil, a danie stalo sie ?przewiewne?. Nalezy pamietac, ze ugotowany ryz (w kolorze ciemnofioletowym) moze poplamic emalie lub kamionke.
  • Zdobadz przepis: warzywny dziki ryz

    Na 4 porcje bedziesz potrzebowac:

    • Ryz dziki – 1,5 szklanki
    • Woda – 2,5 szklanki;
    • Cukinia – 0,5;
    • Gotowana kukurydza – 1 ucho;
    • Papryka slodka – 0,5;
    • Male marchewki – 1;
    • Cebula – 1;
    • maslo – 50 g;
    • Sos sojowy – 50 g;
    • Peczek koperku;
    • sol, pieprz mielony do smaku;

    Proces gotowania:

  • Wlej dziki ryz do wrzacej wody. Gotuj na malym ogniu przez 40 minut. Pod koniec gotowania dopraw sola.
  • Rozpusc maslo w rondelku. Marchewki i cebule pokroic w kostke. Smazyc je na masle.
  • Obrane papryki pokroic w kostke. Do cebuli i marchewki dodac pokrojona w kostke papryke i cukinie. Gotuj przez 7 minut, od czasu do czasu mieszajac.
  • Dodaj ryz i ziarna kukurydzy, oddzielone od kolby. Wlej sos sojowy. Podgrzej wszystko na duzym ogniu przez minute. Podawaj danie posypane koperkiem.
  • Prosty przepis na dziki ryz

    Szefowie kuchni radza gotowac czarny ryz wedlug najprostszego przepisu. Mozesz wiec docenic wszystkie walory odzywcze i smakowe tego produktu. Do tego pikantnego deseru z dzikiego ryzu uzyj nastepujacych skladnikow:

    • 1 szklanka ugotowanego czarnego ryzu
    • 1 lyzeczka cynamon;
    • 3 lyzki. l rodzynki;
    • 1 jajko;
    • 2 duze jablka;
    • 1 lyzka. l sok z cytryny;
    • 1 lyzka. l maslo;
    • miod;

    Proces gotowania:

  • Polacz ryz i drobno posiekane jablka. Dodaj rodzynki.
  • Do soku z cytryny dodac cynamon, maslo, miod. Ubij wszystko w mikserze.
  • Wlej mieszanke ryzu i jablka.
  • Wlej miksture do naczynia do pieczenia. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut.
  • Salatka do gotowania z dzikim ryzem

    Czarny ryz, ktory jest bardzo roznorodny, dobrze komponuje sie z kazdym warzywem. Dlatego bardzo czesto uzywa sie go do przygotowania roznych salatek.

    Tak wiec, aby stworzyc pyszne danie, potrzebujemy:

    • Salatka lodowa – male widelce;
    • dojrzale pomidory – 4 szt .;
    • duze awokado – 1 szt .;
    • soczyste marchewki – 1 szt .;
    • czerwona cebula salatkowa – 1 glowa;
    • czarny ryz, wstepnie ugotowany – szklo fasetowane;
    • rafinowana oliwa z oliwek – 2 lyzki deserowe (do dressingu);
    • swiezo wycisniety sok z cytryny – 15 ml (do tankowania);
    • mieszanka papryki i czarnej soli – nalozyc do smaku (do zaprawiania).

    Przepisy na dziki ryz

    Istnieje wiele przepisow na ten produkt. Klasyczne metody gotowania byly juz brane pod uwage, ale nie zawsze sa podawane jako samodzielny dodatek. Mozna go dodawac do roznych potraw jako dodatkowy skladnik. Mozesz ugotowac pyszne salatki, ciekawe desery z ciemnymi platkami zbozowymi, zapiekac z warzywami, a nawet ugotowac dziki ryz w powolnej kuchence.

    Salatka warzywna

    Ten rodzaj ryzu doskonale wspolgra z wieloma warzywami i nic dziwnego, ze czesto uzupelnia rozne salatki. Na przyklad mozesz przygotowac danie z nastepujacego zestawu potraw:

    • male widelce salaty lodowej;
    • cztery dojrzale pomidory;
    • jedna cebula, marchewka, awokado;
    • szklanka platkow zbozowych (zagotuj wczesniej);
    • odrobina oliwy z oliwek, sok z cytryny, sol, pieprz.

    Metoda gotowania

    Jak przygotowac czarny ryz do salatki warzywnej? Przepisy kulinarne z uzyciem tego produktu wymagaja wstepnego gotowania go w slonej wodzie przez 32-38 minut. W tym czasie ciemny zad powinien stac sie calkowicie miekki.

    Tak wiec, aby w domu przygotowac pyszna salatke warzywna z dzikim ryzem, nalezy scisle przestrzegac wszystkich wymagan opisanych ponizej:

  • Ugotowany czarny ryz odsaczyc i energicznie wymieszac na sicie.
  • Oplucz salatke lodowa i drobno posiekaj nozem.
  • Obierz marchewki i zetrzyj na koreanskiej tarce.
  • Pomidory dobrze umyc i pokroic w kostke.
  • Obierz i posiekaj czerwona cebule na polpierscienie.
  • Awokado oplukac, obrac, usunac pestke i pokroic w sredniej wielkosci kostke.
  • Po wszystkich opisanych czynnosciach wez gleboka miske, wloz do niej kostki awokado, czarny ryz, pomidory, czerwona cebule, marchewki i posiekane warzywa. Nastepnie wszystkie skladniki nalezy doprawic rafinowana oliwa z oliwek, mieszanka papryki, czarna sola i swiezo wycisnietym sokiem z cytryny.

    Gotowanie drugiego dania w piekarniku

    Jak jeszcze mozna wykorzystac czarny ryz do gotowania? Przepisy na rozne potrawy wykorzystuja to platki na rozne sposoby. Jesli chcesz zrobic pyszna pieczen, proponujemy uzyc tego skladnika jako nadzienia. Do tego potrzebujemy:

    • duzy kurczak brojler – 1 szt .;
    • majonez z kwasnej smietany – 2 duze lyzki;
    • mieszanka przypraw i przypraw, w tym soli – uzyj wedlug wlasnego uznania;
    • wstepnie ugotowany dziki ryz – 2,4 szklanki;
    • cebula slodka – 3 szt .;
    • soczyste marchewki – 2 szt .;
    • olej slonecznikowy – 35 ml.

    Proces gotowania

    Aby przygotowac takie danie, nalezy dobrze umyc duzego kurczaka brojlera, a nastepnie obficie posmarowac mieszanka ziol, przypraw, soli i majonezu. Nastepnie ptaka nalezy odlozyc na bok i zaczac przygotowywac nadzienie. Wymaga to obrania marchewki i slodkiej cebuli, a nastepnie zetarcia i odpowiedniego posiekania. Nastepnie warzywa nalezy smazyc na oleju slonecznikowym, az beda calkowicie przezroczyste. Na koniec posolic podsmazana cebule i marchewke oraz ugotowany dziki ryz. Po wymieszaniu skladnikow nalezy zaczac nadziewac kurczaka.

    Po nadzianiu tuszki drobiowej platkami zbozowymi i smazonymi warzywami nalezy ja ulozyc na blasze do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 70-85 minut.

    Gotowe danie nalezy ostroznie wyjac z piekarnika, polozyc na talerzu i postawic na stole w calosci.

    Jak zbierana jest kultura

    Specyfika zbierania kultury rowniez wplywa na jej ostateczny koszt. Po ziarno wybieraja sie w malych lodkach [8]. Lodzie spuszczane sa na plytkie wody i kierowane wzdluz wybrzeza na male kepy dzikiego ryzu. Lodyga wody tsitsaniya jest zgieta nad burta lodzi, a nastepnie uderzaja w nia duzym kijem. Po uderzeniu ziarna wypadaja z kwiatowych lusek tsitsania. Na dnie lodzi rozkladana jest plandeka, na ktora spadaja ziarna. Po zbiorach plandeka jest pakowana, a po przybyciu na lad rozsypywana jest do ogromnych workow, a nastepnie wysylana do punktow przetwarzania i sprzedazy. Ryz nalezy wysuszyc, a nastepnie zapakowac i wyslac do sprzedazy.

    Robienie pysznego deseru z czarnego ryzu

    Pudding z dzikiego ryzu to tradycyjny tajski deser. Taki przysmak przygotowuje sie bardzo szybko, ale okazuje sie niesamowicie smaczny. Dla niego potrzebujemy:

    • ryz czarny – okolo 150 g;
    • woda pitna – okolo 250 ml;
    • cukier granulowany – kilka duzych lyzek;
    • skrobia kukurydziana – duza lyzka;
    • sol kuchenna – ? lyzki;
    • olej kokosowy – ok. 100 ml.

    Sposob robienia deseru krok po kroku

    Nie potrzebujemy bardzo duzej ilosci wolnego czasu, aby zrobic budyn tajski. Aby znacznie przyspieszyc ten proces, zalecamy scisle przestrzeganie wszystkich opisanych ponizej wymagan:

  • Ryz dziki dobrze wyplukac w zimnej wodzie 4 lub 5 razy.
  • Gotuj platki na parze w podwojnym bojlerze przez ? godziny.
  • Przeloz produkt do garnka z wrzaca woda i gotuj przez 13-15 minut, az bedzie calkowicie miekki.
  • Do ryzu dodac cukier i sol, a nastepnie dodac skrobie kukurydziana, wlac troche wody i regularnie mieszajac gotowac az masa zgestnieje.
  • Kontynuuj obrobke cieplna zboza, az stanie sie tak gesty, ze mozna latwo nadac mu dowolny stabilny ksztalt.
  • Ugotowane platki z cukrem i sola wyloz na talerz, nadaj mu ladny ksztalt. W tym celu zaleca sie uzycie specjalnego pierscienia kulinarnego.
  • Mleczko kokosowe wlej do metalowego pojemnika, podgrzej i pieknie polej gotowy deser.
  • Po wykonaniu wszystkich czynnosci spodek z tajskim deserem nalezy umiescic w lodowce i przechowywac w niej przez godzine. Po uplywie okreslonego czasu ryzowy przysmak mozna bezpiecznie podawac z herbata lub tak po prostu.

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko