Przepisy na marynowanie pomidorow: w puszkach i w beczce

Pomidory, dzieki doskonalemu smakowi i mozliwosci laczenia z szeroka gama dan, niezmiennie od wielu lat pozostaja ulubionym warzywem na naszych stolach.

Marynowane Nadziewane Pomidory

Problem przetworzenia i utrwalenia letnich zbiorow nie istnieje ? pomidory latwo sie konserwuje, soli, a takze przygotowuje tradycyjne przekaski.

Ponadto ich smak w przetworach zimowych tylko sie poprawia, a sam proces utrwalania zajmuje gospodyniom domowym minimum czasu.

Zadna zimowa piwnica nie moze obejsc sie bez tradycyjnych metod i przepisow na marynowanie pomidorow.

Na poczatek wybierany jest material zrodlowy – wszystkie pomidory powinny byc sredniej wielkosci, bez wad, z cienka, ale gesta skorka.

Gruba skorka sprawi, ze miazsz owocow nie bedzie w pelni wchlanial solanki.

Pomidory, ktore sa zbyt luzne i zbyt cienkie, nie zachowaja swojego wygladu w sloiku.

Aby przygotowac sie do kazdej puszki, bedziesz potrzebowac:

  • pomidory;
  • duzy parasol koperkowy;
  • liscie wisni i porzeczki – 5 szt .;
  • chrzan – 2 szt .;
  • 3-4 obrane zabki czosnku;
  • woda zrodlana lub artezyjska;
  • Sol.

Sterylizacja puszek
Po wybraniu i dokladnym umyciu pomidorow wysterylizuj tyle trzylitrowych puszek, ile wystarczy na przygotowane warzywa i jeszcze jedna na zapas.

Dobrze umyte ziola i przyprawy z ogrodu umieszczamy na dnie sloika.

Zieloni sieka sie w duze slomki, polowe umieszcza sie na dnie sloika, druga polowe na chwile wyjmuje.

Czosnek rowniez znajduje sie na dnie.

Nastepnie zaczynaja skladac owoce.

Nie taranuja mocno, ale tez nie pozwalaja na odstepy miedzy nimi.

Po zakonczeniu instalacji przykryj pomidory pozostalymi ziolami i rozpocznij proces przygotowania marynaty.

Solone pomidory nabiora niezrownanego smaku, jesli do marynaty uzyjesz wody zrodlanej, a woda ze studni artezyjskiej jest rowniez idealna.

Ukladanie w sloiku
Wylaczna preferencja dla grubej soli gruboziarnistej.

Nie ma co bac sie przesadzic z sola, bo owoce maja wyjatkowa zdolnosc wchlaniania dokladnie tyle slonego srodka konserwujacego, ile potrzeba do idealnego smaku.

Dlatego w marynacie mozna umiescic 3-4 lyzki grubej soli na 1 litr plynu.

Warzywa i ziola ulozone w sloikach nie zaleca sie polewac wrzaca marynata, lepiej pozostawic plyn na 5 minut.

Fermentacje nalezy rozpoczac natychmiast po uszczelnieniu.

Aby to zrobic, zwiniete puszki sa owiniete kocem na kilka dni, a nastepnie odlozone w zimne miejsce.

Po 2 tygodniach slone przysmaki beda gotowe do spozycia.

Zapraszamy do obejrzenia krotkiego przygotowania tego przepisu:

Pomidory solone tych odmian maja pikantny smak.

Aby przygotowac prosty przepis na marynowanie zielonych pomidorow, bedziesz potrzebowac:

  • parasole koperkowe;
  • czosnek – 1 glowa;
  • liscie wisni, porzeczki – 5 sztuk;
  • proszek musztardowy – 1 lyzka. lyzka;
  • maly korzen chrzanu;
  • 4 lyzki soli gruboziarnistej na 1,5 litra plynu.

Przedstawione proporcje brane sa pod uwage na podstawie jednej trzylitrowej puszki.

Przygotowanie:

  • Do marynowania zielonych pomidorow wezmiemy zimna biezaca wode, ktora mozna zastapic woda ze studni. Lepiej, jesli wode pozostawi sie na kilka dni.
    Woda
  • Przed rozpoczeciem procesu sol dokladnie rozpuszcza sie mieszajac w wodzie. Nie potrzebujemy zanieczyszczen gruboziarnistej szarej soli, niech opadna na dno pojemnika z woda.
    Dodaj sol do wody
  • Przygotowane warzywa, owoce umieszcza sie w wysterylizowanych trzylitrowych sloikach, kompozycje posypuje sie na wierzchu proszkiem musztardowym.
    Wkladanie owocow i przypraw
  • Nastepnie sloiki zalewa sie slona woda bez zanieczyszczen i zamyka wysterylizowanymi wieczkami polietylenowymi. Tak solone banki sa przechowywane w chlodnym miejscu i moga stac do wiosny.
    Zwijamy puszki

 

Wiele gospodyn domowych lubi te przystawke znacznie bardziej niz kiszenie ogorkow na zime.

Minimalny czas spedzony i maksymalna ilosc otrzymywana, dzieki czemu zwijanie puszek z rutyny staje sie przyjemnoscia.

Do oryginalnego przepisu na marynowanie pomidorow w sloikach potrzebne beda nastepujace Skladniki:

  • pomidory srednio dojrzale, ale nie przejrzale – 2 kg;
  • cebula – 1 szt .;
  • marchewki – 1 szt .;
  • czerwona slodka papryka – 1 szt .;
  • parasole koperkowe, pietruszka, liscie porzeczki – po 2 galazki;
  • groszek ziele angielskie.

Do marynaty bedziesz potrzebowac: grubej soli, cukru pudru i octu.

Mieszane pikle w sloikach

Proces solenia:

  • Ziele i przyprawy umieszcza sie na dnie przygotowanego sloika.
  • Nastepnie cebule kroi sie w pierscienie, papryke sieka sie w paski, a marchewki w kolka.
  • Pomidory umieszcza sie w sloikach zmieszanych z posiekanymi warzywami.
  • Do marynaty wez 3 lyzki. lyzki cukru pudru i 1 lyzka gruboziarnistej soli w ilosci poltora litra wrzacej wody. Musisz gotowac solanke przez 3 minuty.
  • Solanke przelewa sie do sloikow, nie pozwalajac jej ostygnac, i dodaje lyzke deserowa octu.
  • Zwiniete sloiki owija sie kocem i pozostawia do calkowitego ostygniecia.

 

Przystawka wedlug tego przepisu okazuje sie niezwykle smaczna i nadaje sie do przyjmowania drogich gosci.

Przekaska z beczki
Taki proces mozna przeprowadzic niezaleznie od stopnia dojrzalosci warzyw (z wyjatkiem przejrzalych owocow), a takze wielkosci.

Lepiej jest uzywac beczek o pojemnosci nie wiekszej niz 50 litrow.

W przeciwnym razie owoce moga ulec silnej deformacji podczas procesu solenia.

Przed ulozeniem ziol, przypraw i owocow beczka jest dokladnie myta.

Jako ziola i przyprawy na bazie 1 kg owocow bedziesz potrzebowac:

  • pietruszka, seler, koperek – 2 galazki;
  • 2 liscie chrzanu;
  • straki gorzkiej papryki – 3 szt .;
  • glowa czosnku;
  • liscie winogron, porzeczki, wisnie – 3 szt;
  • mieta dla smaku.

Przygotowanie skladnikow
Na marynowanie pomidora w beczce przepis jest nastepujacy.

Czesc ziol i przypraw uklada sie na dnie beczki, nastepnie umyte wczesniej owoce uklada sie ciasno.

Po dojsciu do srodka pojemnika ponownie uloz warstwe zieleni i nadal ciasno ukladaj reszte pomidorow.

Resztki lisci i przypraw trafiaja na sama gore.

Roztwor soli sporzadza sie w ilosci 0,8 – 1 kg soli na 10 litrow wody.

Fermentacja
Roztwor pozostawia sie do osiadania z zanieczyszczen, a nastepnie napelnia sie nim beczke pomidorow.

Czasami podczas procesu fermentacji na powierzchni beczki moze pojawic sie plesn.

To nie jest przerazajace.

Trzeba bedzie usunac plesn czysta lyzka i wlac kilka lyzek oleju slonecznikowego, aby zapobiec dalszemu wystepowaniu.

Pobranie probki powinno zajac co najmniej 15 dni.

Najlepiej byloby, gdyby sloiki staly przez 3 tygodnie.

A teraz plynnie przechodzimy do fabuly, w ktorej zobaczysz wszystkie procesy gotowania:

Do tak niezwyklego i smacznego przepisu oprocz dojrzalych, gestych owocow potrzebne beda:

  • do nadzienia pietruszka i mielony czosnek;
  • do marynaty w ilosci 1 litra plynu 2 lyzki. lyzki soli i 1/5 lyzki miodu.

Z kazdego pomidora wycina sie szypulke nozem do polowy owocu.

W powstalym otworze umieszcza sie galazki pietruszki zmieszane z posiekanym czosnkiem.

Nastepnie faszerowane pomidory sa ciasno pakowane, zaczynajac od dna wysterylizowanego sloika.

Marynate miodowa doprowadza sie do wrzenia, a sloiki natychmiast przelewa.

Pozwol mu parzyc przez 10 minut, a nastepnie wlej z powrotem na patelnie.

Zagotuj solanke i ponownie napelnij sloiki.

Teraz pomidory w sloikach mozna zamknac pokrywkami.

Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim milosnikom pikantnego smaku.

Tabletki na odchudzanie
Lepiej nie uciekac sie do radykalnych metod odchudzania, ale jesli naprawde tego potrzebujesz, skonsultuj sie z lekarzem i przeczytaj nasz artykul. Najpopularniejsze i najskuteczniejsze tabletki na odchudzanie.

Jesli w Twoim ogrodzie rosnie pietruszka, mozesz korzystac ze wszystkich jej wlasciwosci zupelnie za darmo. Coz, jesli nie rosnie, to kupuj czesciej. To wspanialy uzdrowiciel dla calej rodziny! Tutaj mozesz przeczytac wiecej o tej szklarni.

Nauczmy sie, jak prawidlowo gotowac prawdziwy barszcz ukrainski. Oto jego szczegolowy przepis. Raczej zapros rodzine i przyjaciol na obiad! Smak, wszyscy!

Konieczne jest wlozenie pomidorow do sloikow tak ciasno, jak to mozliwe, aby uniknac solenia.

Owoce o bardzo gestej skorce nie nadaja sie do marynowania.

Unikaj bialego twardego rdzenia wewnatrz pomidorow.

Jesli sa zakupione w sklepie spozywczym, nalezy sprawdzic partie pod katem probki.

Solony pomidor uzyska niezrownany smak, jesli lodyge kazdego warzywa przed soleniem przebije sie wykalaczka.

Dobrze zachowuja swoj wyglad w sloiku, a lekko niedojrzale owoce nie pekaja.

Na koniec polecamy jeszcze jeden szczegolnie interesujacy przepis:

Natalia Ławniczak
Autor
Rate author
Wiedzieć wszystko