Przepisy na wypieki z ciasta francuskiego bez drozdzy ze zdjeciem

Kazda gospodyni domowa ma swoj wlasny, sprawdzony przez lata przepis na uniwersalne ciasto, z ktorego mozna zrobic pyszne domowe ciasta.

Rozwazmy szczegolowo najczestszy przepis na ciasto francuskie bez drozdzy.

Z powodzeniem moze byc stosowany zarowno do robienia slodkich deserow, jak i do wypiekow slonych z roznego rodzaju nadzieniami.

Przepis krok po kroku na blyskawiczne ciasto francuskie bez drozdzy
Przepisy kulinarne z ciasta francuskiego bez drozdzy

Skladniki Ilosc
maka pszenna 1 kg
lodowata woda 250 ml
maslo lub wysokiej jakosci margaryna 0,5 kg
sol kuchenna 1 lyzeczka
Czas gotowania: 300 minut Kalorie na 100 gramow: 472 Kcal

Jest to najczestsza opcja szybkiego przygotowania ciasta francuskiego bez drozdzy do wszelkiego rodzaju wypiekow – ciast, ptysiow, pizzy.

Receptura wykorzystuje tylko dwa Skladniki: duza ilosc masla lub wysokiej jakosci margaryne oraz make premium.

Gotowanie krok po kroku z tym szybkim przepisem ze zdjeciem:

  • Przesiej make i sol;
    Przesiew
  • Zmiekczone wstepnie maslo zmiel dokladnie maka;
    Dodaj oleju
  • Stopniowo dodawaj zimna wode;
    Nalewanie wody
  • Zagniesc twarde ciasto, owinac folia spozywcza i wstawic do lodowki na kilka godzin (najlepiej na noc).
    Ugniatanie
  • Wszystko jest gotowe!

    Gdy baza jest juz gotowa, na ratunek przychodza przepisy na pachnace wypieki z ciasta francuskiego bez drozdzy, ktorymi chetnie podzielimy sie z Toba, a Toba z Twoimi goscmi. Okazuje sie, ze wszyscy beda usatysfakcjonowani i usatysfakcjonowani. Wiec zacznijmy!

    Wykwintny deser w stylu francuskim doskonale ozdobi swiateczny stol, a przyprawy i przyprawy dodadza szczegolnego pikantnego smaku znanemu wiekszosci gruszki.

    Ponadto mozna go wczesniej przygotowac i wlozyc do zamrazarki, wystarczy go wyjac i zawinac przygotowane gruszki, okazuja sie miekkie i pachnace, o lekkim miodowym posmaku. Kontrast miekkich gruszek z chrupiacym ciastem jest po prostu idealny.

    Skladniki deserowe:
    Oryginalna gruszka na herbate

    • 500 gramow wstepnie przygotowanego ciasta francuskiego bez drozdzy;
    • Kilogram twardych gruszek, optymalna ksiezna.

    Skladniki na syrop:

    • 1 litr wody;
    • 1 szklanka cukru;
    • 5 lyzek miodu kwiatowego;
    • Wanilia i cynamon do smaku.

    Przygotowanie deseru gruszkowego krok po kroku:

  • Obierz umyte gruszki, nie odcinaj ogonkow;
  • Syrop cukrowo-miodowy gotujemy w pojemniku z podwojnym dnem;
  • Do zagotowanego syropu delikatnie wlozyc obrane gruszki i gotowac od momentu zagotowania przez okolo 20 minut;
  • Wyjmij gotowe gruszki i przeloz do naczynia, az ostygna;
  • Kontynuuj gotowanie syropu, az zgestnieje;
  • Ciasto francuskie bez drozdzy przygotowane wedlug powyzszego przepisu rozwalkowac cienka warstwa i pokroic w paski o szerokosci ok. 1 cm;
  • Teraz bierzemy gruszke, kladziemy ja na talerzu (jesli spadnie, odetnij spod dla wiekszej stabilnosci) i ostroznie zawijamy w paski, zaczynajac od dolu do gory;
  • Jesli pasek sie skonczyl, wez kolejny i polacz ze soba konce ciasta;
  • Robimy to ze wszystkimi gruszkami i przenosimy na blache do pieczenia pokryta pergaminem;
  • Blache do pieczenia z gruszkami wkladamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy na zloty kolor;
  • Przed podaniem na dno talerza polac syropem miodowym, na srodku polozyc gruszke.
  • Podawac z herbata mietowa lub lekkim bialym winem.

    Chanum
    Jesli lubisz gotowac na parze, nastepny artykul bedzie dla Ciebie bardzo przydatny. Niezrownany Khanum: przepis na kuchnie orientalna ze zdjeciem krok po kroku. Ta bulka laczy w sobie najlepsze cechy – swietny smak i dobry na zoladek!

    Przeczytaj o tym, jak w specjalny sposob zrobic Julienne z kurczaka i grzybow. Te metody gotowania polecaja wszyscy najlepsi szefowie kuchni.

    Tutaj dowiesz sie, ktora ryba najlepiej nadaje sie do pieczenia w folii w piekarniku i jaki przepis jest uwazany za uniwersalny i najsmaczniejszy.

    Strudle sa mocno zakorzenione w menu restauracji i nowoczesnych kawiarniach. Zwykle deser podawany jest na goraco z galka lodow i swieza galazka miety.

    Sprobujmy zrobic popularny deser w domu, korzystajac z powyzszego podstawowego przepisu na ciasto instant.

    Lista wymaganych skladnikow:

    • 500 gramow gotowego ciasta francuskiego bez drozdzy;
    • 5-6 duzych jablek slodko-kwasnych;
    • 100 gramow rodzynek;
    • 50 gramow cukru lub proszku;
    • Maslo – 75 gramow;
    • Jajko – 1 szt.

    Strudel jablkowy z lodami

    Gotowanie krok po kroku:

  • Do nadzienia zmiel orzechy w blenderze;
  • Oplucz rodzynki i zalej wrzaca woda;
  • Jablka obrac i pokroic w kostke;
  • Wloz maslo na rozgrzana patelnie, nastepnie jablka i gotuj przez 3-4 minuty;
  • Ciasto rozwalkowac na prostokatna warstwe o grubosci 1 cm;
  • Na zrolowany placek ulozyc duszone jablka, rodzynki i posiekane orzechy w rownej warstwie, posypac cukrem lub proszkiem;
  • Warstwe z nadzieniem zwijamy w rolke, sciskamy brzegi, aby nadzienie nie wycieklo podczas gotowania;
  • Nasmaruj przyszly strudel ubitym jajkiem (wygodnie jest do tego uzyc silikonowej szczotki);
  • Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 175 C;
  • Gotowy strudel wyjac z piekarnika, pokroic na porcje i podawac na cieplo, jesli chcesz, mozesz wlozyc kulke lodow lub bita smietane.
  • Zapraszamy do obejrzenia, w ktorym opisano przepis na wykonanie wspanialych ciast. Teraz na pytanie, co ugotowac z ciasta francuskiego bez drozdzy, juz znasz odpowiedz!

    W ostatnim czasie szczegolnie popularne sa roznego rodzaju przekaski porcjowane, wsrod ktorych prym wioda pizze w miniformatach. Takie mini-pizze mozna podawac na przyjeciu, sa wygodne w jedzeniu, a na odswietnie nakrytym stole prezentuja sie bardzo elegancko.

    Milosnicy ostrych sosow moga uzyc ketchupu chili, oliwki dodaja pikantnego smaku wypiekom, a bazylia pikantnego smaku.

    Do gotowania potrzebujemy nastepujacych skladnikow:

    • Gotowe i dobrze schlodzone ciasto francuskie bez drozdzy;
    • Sos pomidorowy lub ketchup – 3-4 lyzki lyzki;
    • Pomidory do dekoracji – 1 szt .;
      Kwadratowe pizze francuskie
    • Salami – 150 gramow;
    • Papryka slodka – 1 szt .;
    • Oliwki lub oliwki drylowane – 1 puszka;
    • Ser twardy typu holenderskiego – 200 gramow;
    • Zieloni (bazylia lub suche ziola prowansalskie) – opcjonalnie.

    Zaczynamy przygotowywac sie etapami:

  • Na poczatek wyjmij z lodowki gotowe ciasto francuskie bez drozdzy i rozwalkuj je w cienka warstwe o grubosci 1-1,5 cm;
  • Nastepnie trzeba pokroic ciasto na male kwadraty o wymiarach okolo 10×10 cm;
  • Kazdy powstaly kwadrat jest obficie nasmarowany sosem pomidorowym lub keczupem;
  • Papryke pokroic w cienkie paski i nalozyc keczup;
  • Poloz plasterki cienko pokrojonej kielbasy salami na wierzch gesta warstwa;
  • Zetrzyj ser holenderski i posyp kielbase;
  • Oliwki (szczegolnie efektownie wygladaja czarne) pokroic w kolka i ulozyc ostatnia warstwa;
  • Pizze ukladamy na przygotowanej blasze do pieczenia, starajac sie ich nie dotykac;
  • Wkladamy nasze przyszle pizze do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w sredniej temperaturze;
  • Wyciagamy powstale mini-pizze, kladziemy je na polmisku do serwowania i posypujemy drobno posiekana bazylia lub suchymi ziolami prowansalskimi.
  • Podajemy natychmiast, z zapalem, z upalem!

    Druga wersja nazwy tego pysznego deseru to ?Goscie na wyciagniecie reki?, poniewaz takie slodkie trojkaty sa przygotowywane bardzo prosto, a uzyskany wynik jest po prostu niesamowity. Aromatyczne truskawki w polaczeniu z delikatna ricotta daja wysmienity smak.

    Wszystko, czego potrzebujesz, aby zaimponowac swoim gosciom, to wczesniejsze przygotowanie ciasta francuskiego bez uzycia drozdzy.

    Wymagane Skladniki:

    • 0,5 kg gotowego ciasta francuskiego (bez drozdzy);
    • 100 gramow ricotty lub kremowego twarogu;
    • 50 gr. Sahara;
    • 1 lyzka maki kukurydzianej
    • 200 gramow truskawek (mozna uzyc mrozonej mieszanki jagod);
    • 1 jajko do natluszczenia ciasta francuskiego;
    • Tabliczka z bialej czekolady do dekoracji (opcjonalnie).

    Gotujemy w nastepujacy sposob:

    Trojkaty warstwowe

  • Ciasto rozwalkowac i pokroic w kwadraty o wymiarach 10×10 cm;
  • Smaruj je twarogiem;
  • Poloz 2-3 truskawki na srodku kazdego kwadratu;
  • Posyp jagody skrobia (aby nadzienie nie wyplynelo) i cukrem do smaku;
  • Sciskamy krawedzie w ksztalcie trojkata;
  • Nasmaruj zaciagniecia ubitym jajkiem;
  • Wysylamy go do nagrzanego piekarnika na 20 minut;
  • Schlodz nasze ptysie i wlej na wierzch biala czekolade rozpuszczona w kuchence mikrofalowej.
  • Ptysie gotowe, zawolaj wszystkich do stolu!

  • Nie badz leniwy, aby przesiac make przed wyrabianiem, zostanie ona wzbogacona tlenem, a ciasto okaze sie szczegolnie lekkie i przewiewne;
  • Do ciasta zawsze dodawac sol, zapewni to pozadana konsystencje i smak gotowego produktu;
  • Woda do robienia ciasta francuskiego musi byc lodowata, w tym celu dodaj kilka kostek lodu do szklanki wody;
  • Uzyj wysokiej jakosci masla lub wysokotluszczowej margaryny, aby baza byla grubsza;
  • Gotowe ciasto musi koniecznie stac w lodowce przez kilka godzin i najlepiej umiescic je w zamrazarce na noc.
  • Zalecamy, aby wszystkie hostessy trzymaly w zamrazarce maly zapas ciasta bez drozdzy francuskich. Bedziesz w pelni uzbrojony podczas spotkan nieplanowanych gosci i bedziesz mogl zadowolic wszystkich pysznymi wypiekami.

    Na koniec kolejny prosty przepis na cudowne roze kielbasiane. Spodobaja sie zarowno doroslym, jak i dzieciom. Patrzymy:

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko