Rabarbar: korzysci i szkody dla organizmu, wlasciwosci lecznicze

Rabarbar: korzysci i szkody dla organizmu

Roslina posiada wiele dobroczynnych wlasciwosci i ma dobroczynny wplyw na organizm.

  • Wplywa pozytywnie na aktywnosc mozgu. Jest przydatny w kazdym wieku, poniewaz wspomaga produktywna prace mozgu. Pozytywnie wplywa na pamiec.
  • Dziala korzystnie na uklad pokarmowy. Dzialajac przeczyszczajaco, pomaga oczyscic zoladek, stymuluje jego prawidlowe funkcjonowanie, a takze normalizuje przemiane materii.
  • Wzmacnia uklad odpornosciowy. Ze wzgledu na duza ilosc witamin rabarbar jest bardzo korzystny dla organizmu i zdrowia czlowieka.
  • Waznym punktem dla wielu kobiet jest stan wlosow. Roslina jest dobrym lekarstwem, ktore pomaga leczyc uszkodzone wlokna. Wlosy szybko sie zregeneruja, nabiora jasniejszego koloru i nabiora naturalnego polysku.
  • Wzmacnia kosci. Wapn, ktory jest czescia skladu, pomaga wzmocnic stawy i zeby. Znaczaco zmniejsza ryzyko zlaman.

Wlacz do swojej diety rabarbar, ktory pomoze poprawic kondycje i funkcjonowanie organizmu oraz zlagodzic wiele dolegliwosci.

Jesli wystepuje tendencja do krwawien w przewodzie pokarmowym, ostre procesy zapalne w pecherzu lub nerkach, rabarbaru nie nalezy spozywac w duzych dawkach.

Nie zaleca sie stosowania, gdy:

  • hemoroidy z krwawieniem;
  • zapalenie pecherzyka zolciowego;
  • cukrzyca;
  • sklonnosc do biegunki;
  • dna;
  • reumatyzm;
  • kamica moczowa.

RABARBAR

RABARBAR

(Rheum palmatum var. Tanguticum Maxim.) – roslina lecznicza z rodziny. gryka (Polygonaceae), ktora ma dzialanie przeczyszczajace.

Bylina ziolo do 2,5 m wysokosci z wieloglowym klaczem i duzymi, miesistymi, zoltymi korzeniami w nacieciu. Liscie przypodstawne sa bardzo duze, z ogonkami do 30 cm dlugosci; blaszki lisciowe o srednicy do 75 cm. Liscie sa szeroko jajowate, 5-7-klapowane, ponizej gesto owlosione; platy lisci sa spiczaste, nierowno sciete. Liscie lodygowe sa mniejsze, z gniazdem u podstawy. Kwiaty sa bialawo-rozowe lub czerwone, zebrane w wiechowate kwiatostany. Owoce to trojkatne, brazowo-czerwone, szerokoskrzydle orzechy. Rosnie na polnocnym zachodzie. Chiny i Tybet.

R. jest uprawiany na skale przemyslowa w ZSRR. Jako surowiec leczniczy stosuje sie korzenie (radix Rhei) z niewielka iloscia klaczy, zyto zbiera sie w 4 roku zycia rosliny. Korzenie i klacza R. zawieraja dwie glowne grupy substancji farmakologicznie czynnych – antraglikozydy (gluko-reum-emodyne, chryzofaneine, reochryzyne, glukoreine i gluko-aloe-emodyne) oraz garbniki. Oprocz glikozydow w surowcu obecne sa rowniez ich aglikony (reum-emodyna, chryzofanol, fiscion, reina i aloe-emodyna). Antraglikozydy R. sa zdolne do kondensacji z utworzeniem zwiazkow dimerycznych. Calkowita zawartosc wszystkich pochodnych antry w korzeniach musi wynosic co najmniej 3,4%. Zawartosc garbnikow (galotanin) wynosi do 12%.

Zgodnie z farmakologia. wlasciwosci Preparaty z korzenia R. naleza do srodkow przeczyszczajacych (patrz), dzialajacych glownie na jelito grube. Dzialanie przeczyszczajace tych lekow wynika z drazniacego dzialania zawartych w nich antraglikozydow na interoreceptory jelitowe. W tym przypadku nastepuje wzrost tonu i perystaltyki hl. przyb. okreznicy, poniewaz antraglikozydy gromadza sie w wystarczajacych ilosciach tylko w tej czesci jelita. Mozliwe jest rowniez, ze receptory w okreznicy sa bardziej wrazliwe na antraglikozydy niz receptory w jelicie cienkim.

Przy przyjmowaniu lekow R. w malych dawkach ruchliwosc jelit jest oslabiona ze wzgledu na sciagajace dzialanie gallotanin na blone sluzowa.

W miodzie. praktyka, nastepujace przygotowania R.

Tabletki rabarbaru (Tabulettae radicis Rhei) maja kolor zoltobrazowy, zawieraja 0,3 lub 0,5 g drobno zmielonego korzenia R. Jako srodek przeczyszczajacy, doroslym przepisuje sie 0,5-2 g na dawke; dzieci 2 lata – 0,1 g, 3-4 lata – 0,15 g, 5-6 lat – 0,2 g, 7-9 lat – 0,25-0,5 g, 10-14 lat – 0,5-1 g na osobe Przyjecie.

Suchy ekstrakt z rabarbaru (Extractum Rhei siccum) to zoltobrazowy proszek o gorzkim smaku, o specyficznym zapachu. Zawiera co najmniej 3% pochodnych antry. Przypisz jako srodek przeczyszczajacy od 0,1 do 1-2 g na dawke (w zaleznosci od wieku).

Wszystkie preparaty z korzenia R. przechowywane sa w chlodnym, ciemnym miejscu.

Zobacz takze Rosliny lecznicze.

Bibliografia:

Rosliny lecznicze, wyd. A.I.Bankowski, s. 504, M., 1969; Muravyova D.A. Farmakognozja (z podstawami biochemii substancji leczniczych), s. 505, M., 1981.

D. A. Muravyova.

Lecznicze wlasciwosci rabarbaru

W medycynie ludowej czesto zalecany jest rabarbar.

  • Zapobiega rozwojowi chorob oczu.
  • Przy wystarczajacym i regularnym stosowaniu lodyg zmniejsza sie ilosc zmarszczek, a skora staje sie mniej podatna na starzenie. Dzieki swoim wlasciwosciom bakteriobojczym zapobiega rozwojowi nie tylko infekcji skory, ale takze infekcji grzybiczych.
  • Roslina ma wlasciwosci przeczyszczajace, dlatego stosujac rabarbar nie mozna obawiac sie objawow zaburzen zoladkowo-jelitowych, wzdec i skurczow.
  • Lodygi pomagaja rozrzedzac krew i zapobiegaja jej stagnacji w naczyniach. Zmniejsza prawdopodobienstwo powstawania zakrzepow krwi. Normalizujac przeplyw krwi minimalizuje sie ryzyko udaru.
  • Uklad sercowo-naczyniowy ulega znacznej poprawie. A blonnik pomaga oczyszczac naczynia krwionosne.
  • Zmniejsza ryzyko rozwoju guzow nowotworowych, zwlaszcza w plucach i jamie ustnej. Wynika to z faktu, ze substancje wchodzace w sklad kompozycji zapobiegaja mutacji komorek.

Czy usunac szypulki z rabarbaru

Jesli nie planujesz otrzymywac nasion, wszystkie szypulki powinny zostac usuniete w odpowiednim czasie, w przeciwnym razie ogonki lisciowe straca bogaty smak i soczystosc, a liscie beda znacznie mniejsze.

Ale nawet kwitnacy rabarbar nadaje sie do jedzenia i do przetworow, w tym slynnego kompotu i dzemu, z pewnoscia nie zaszkodzi. Mlode liscie idealnie nadaja sie do wyrobu golabkow i dolmy.

Dlaczego w Internecie jest tak wiele notatek o niebezpieczenstwach zwiazanych z rabarbarem, ktory przeszedl w faze kwitnienia?

Naprawde maja pod soba glebe, ale nie ma potrzeby mowic o zadnej truciznie, z wyjatkiem przypadkow, gdy sam spryskales rosliny jakims szkodliwym substancja.

Choroby, na ktore pomaga rabarbar

Rabarbar to magazyn witamin. Roslina zawiera wiele zwiazkow mineralnych. O zastosowaniu rabarbaru decyduje jego sklad chemiczny. Kwas askorbinowy, cukry, substancje pektynowe i kwasy organiczne zawarte w rabarbarze nasycaja organizm substancjami niezbednymi do normalnego zycia.

Ciekawe: pyszne ciasto rabarbarowe

Jesli cierpisz na zaparcia lub odwrotnie z miekkimi stolcami, bolesna miesiaczka jest dreczaca, to omawiana roslina, ktora obkurcza naczynia krwionosne, pomoze uporac sie z tymi dolegliwosciami. Spozywany w malych porcjach ma dzialanie wzmacniajace, a wraz ze wzrostem koncentracji – srodek przeczyszczajacy.

Substancje bioaktywne obecne w roslinie zapobiegaja chorobom ukladu krazenia. Regularne spozywanie korzeni moze pomoc wyleczyc niewydolnosc serca i zmniejszyc ryzyko udaru, a takze wzmocnic miesien sercowy.

Glowna cecha jest lepsze trawienie. Dzieki kwasowi askorbinowemu zapobiega infekcjom zakaznym, pomagajac w ten sposob uniknac przeziebien, utrzymac organizm w dobrej kondycji i opoznic nadejscie starosci.

Lekarze czesto przepisuja rabarbar, aby pomoc w normalizacji snu i wzmocnieniu ukladu nerwowego. Roslina jest bogata w polifenole, ktore pomagaja zapobiegac nowotworom i lagodnym nowotworom.

Tak wiec oprocz powyzszego roslina pomaga leczyc:

  • zapalenie zoladka i jelit;
  • choroba pecherzyka zolciowego;
  • niedokrwistosc;
  • hemoroidy;
  • wyczerpanie;
  • gruzlica;
  • cukrzyca;
  • choroba watroby;
  • otylosc;
  • pekniecia w odbytnicy;
  • zaparcia i zaburzenia stolca;
  • przeziebienie;
  • zespol kaca.

Korzysci z rabarbaru dla organizmu czlowieka

Rabarbar ma wiele pozytywnych wlasciwosci:

  • zapobiega rozwojowi niedotlenienia mozgu poprzez odzywianie neuronow;
  • obniza cisnienie krwi;
  • leczy rany na blonach sluzowych, pomaga napinac blizny;
  • pomaga wzmocnic wlosy, zeby i paznokcie;
  • wzmacnia odpornosc;
  • uzupelnia brak witamin i mineralow;
  • poprawia napiecie miesni oka, zwieksza koncentracje i ostrosc widzenia;
  • wspomaga wydalanie zolci, poprawia prace watroby;
  • pomaga szybko odbudowac skore po oparzeniach, odmrozeniach, luszczycy i innych chorobach;
  • zmniejsza podatnosc organizmu na choroby oskrzelowo-plucne;
  • pomagaja uniknac zaostrzen zapalenia watroby, gruzlicy i innych powaznych dolegliwosci;
  • zdolny do walki z bradykardia, arytmia, tachykardia;
  • stosowany w leczeniu niestrawnosci, atonii jelit, wzdec, zaparc;
  • umozliwia usuwanie toksyn i toksyn z organizmu;
  • zwieksza apetyt, zmniejsza objawy dystrofii;
  • jest dobrym srodkiem przeciwskurczowym, stosowanym w bolu watroby, sledziony, nerek, macicy, pecherzyka zolciowego;
  • poprawia sklad krwi, zapobiega rozwojowi niedokrwistosci z niedoboru zelaza;
  • zapobiega rozwojowi zawalow serca, udarow, niewydolnosci serca;
  • pozwala przywrocic prace przewodu zoladkowo-jelitowego, pecherza;

Te i inne wlasciwosci umozliwiaja sporzadzanie preparatow leczniczych z rosliny i przygotowywanie na jej podstawie szerokiej gamy potraw.

Tradycyjne przepisy na medycyne

Suszony i starty korzen, rozcienczony niewielka iloscia octu, pomaga leczyc choroby skory. Aby pozbyc sie zaparc, wez jedna duza lyzke proszku przed snem, ale badz ostrozny, tego srodka nie mozna czesto stosowac, uzaleznia.

Mozesz przygotowac nalewke z rosliny. Aby to zrobic, wlej korzenie (180 g) alkoholem (190 ml). Nalegaj pol miesiaca. Nastepnie odcedz. Wyplynie czerwonawo-przezroczysta ciecz o gorzkim smaku. Wez mala lyzeczke przed posilkami – pomoze to zwiekszyc apetyt.

Gruzlica, anemia, zatrucia Skladniki:

  • woda – 240 ml;
  • korzen rabarbaru – 1 lyzka lyzka.

Przygotowanie:

  • Do gotowania uzywa sie zimnej wody. Umiesc korzen. Zostaw to na noc. Gotuj i gotuj na wolnym ogniu przez trzy minuty.
  • Przyjmuje sie trzy razy dziennie. Jednorazowa norma 75 ml.

Przydatne wlasciwosci w kosmetologii

Korzen rabarbaru nadaje sie do kosmetologii. Lodygi sa rzadko uzywane. Nadaje sie glownie do farbowania wlosow.

W tym celu umyte wlosy zwilza sie wywarem. Nakladaj wacikiem. Zwiaz wlosy plastikowa chusteczka, a na wierzchu recznikiem i odstaw na dwie godziny. Aby pomalowac siwe wlosy, powtarzaj procedure kilka razy dziennie.

Blond wlosy nabiora slomkowozoltego odcienia.

Pomaga wybielic skore i pozbyc sie piegow. Aby to zrobic, przygotuj mieszanke soku z rabarbaru i kefiru. Wez produkty w rownych proporcjach. Nalozyc na skore i odstawic na kwadrans. Nastepnie splucz zimna woda.

Dlaczego rabarbar jest przydatny i co mozna z niego zrobic?

Za ojczyzne tej uprawy warzyw uwaza sie polnocne regiony Mongolii i srodkowe Chiny. Mieszkancy tych krajow od czasow starozytnych wiedza o leczniczej mocy rosliny i wykorzystuja ja do celow leczniczych. Rosnie tu takze dziki rabarbar, w Transbaikalia.

W Europie kultura znana jest od XVII wieku. Najpierw trafil do Anglii, gdzie byl uprawiany jako roslina lecznicza. Angielscy ogrodnicy wyhodowali odmiany Victoria i Giant. Maja bardzo duze pedy o doskonalym smaku.

W innych krajach europejskich uprawe rabarbaru warzywnego zaczeto uprawiac w XVIII wieku. Pojawil sie w Rosji w drugiej polowie XIX wieku dzieki slynnemu geografowi i badaczowi N.M. Przewalskiemu. Przywiozl nam te rosline z srodkowych Chin.

Rabarbar jest przedstawicielem rodziny gryczanej. Ta roslina wieloletnia nie boi sie zimna, daje dobre zbiory. Od 1,5 dekady rosnie w jednym miejscu.

Rabarbar to duza roslina z potezna krzaczasta rozeta. W niektorych odmianach waga jednej lodygi moze osiagnac 1 kg.

Nie wszystkie czesci rosliny nadaja sie do spozycia, a jedynie ogonki (koniecznie mlode). Ich smak jest bardzo przyjemny i lekko kwasny. Eksperci kulinarni twierdza, ze rabarbar smakuje jak jablka Antonovka.

Mlode lodygi rabarbaru sa zrodlem substancji prozdrowotnych. Sa bogate w kwas jablkowy i cytrynowy. Ale w starych ogonkach lisciowych przewaza kwas szczawiowy, dlatego nalezy je spozywac z umiarem.

Dla osob z cukrzyca stary rabarbar jest niebezpieczna uczta. Jego stosowanie moze prowadzic do zaburzen metabolizmu mineralnego typu dny moczanowej.

Mlode ogonki roslin zawieraja wiele witamin (A, C, grupa B). Wystepuja w nich rowniez sole mineralne, w szczegolnosci potas. Najwieksza przydatnosc zawiera rabarbar zbierany wczesna wiosna (koniec kwietnia).

Lecznicze wlasciwosci tej rosliny docenia medycyna naukowa. Korzen rabarbaru tangu stosowany jest w produkcji preparatow zoladkowych, roslin spozywczych ? jako srodek przeczyszczajacy.

Rabarbaru wykorzystajmy tez w gotowaniu. Sluzy do przygotowywania dan deserowych. Dzem rabarbarowy, dzem, dzem, marmolada sa bardzo smaczne. Z ogonkow przygotowuje sie rosliny i owoce kandyzowane, galaretki, kompoty.

Do pierwszych dan mozna rowniez dodac rabarbar. Kucharze przygotowuja barszcz i chlodnik z mlodych pedow tej kultury warzywnej, ktore nadaja potrawom ciekawe nuty smakowe i nasycaja je witaminami.

Jesli masz w domu troche rabarbaru, przygotuj niezwykle i pyszne danie – ryz z puree z rabarbaru. Aby przygotowac posilek, wez zestaw produktow skladajacy sie z:

  • swieze mlode lodygi rabarbaru – 360 g;
  • ryz – 100 g;
  • cukier (lub ksylitol) – 45 g;
  • cynamon, sol – do smaku.

Lodygi obrac, zdjac z nich skorke, pokroic w drobna kostke. Rabarbar ugotowac w wodzie z dodatkiem cukru i soli.

Do innego rondla wlac plyn, w ktorym ugotowano ogonki. Ostudz i zmiksuj rabarbar za pomoca blendera.

Ryz ugotowac do miekkosci w bulionie z rabarbaru. Dodaj cynamon 5 minut przed koncem gotowania.

Ugotowany ryz schlodzic i przelozyc do naczynia. Na wierzchu poloz puree z rabarbaru.

Nie odmawiaj tej wiosny wzbogacenia diety swojej rodziny o dania z rabarbaru. To nie tylko dobre dla zdrowia, ale takze pyszne!

Tagi: rabarbar, wlasciwosci lecznicze, rosliny jadalne, rosliny warzywne, rosliny lecznicze

Stosuj w czasie ciazy

Roslina jest bezpieczna i pomaga przyszlej mamie lepiej wyjsc z ciazy.

  • Jesli podczas ciazy wystapi wysokie cisnienie krwi, lodygi rabarbaru sa ratunkiem. Nadcisnienie powoduje niedowage dziecka z powodu zlego odzywiania przez lozysko. Roslina pomaga ustabilizowac cisnienie krwi.
  • Rabarbar zawiera duzo witaminy K, ktora moze zapobiegac krwotokowi mozgowemu u plodu w momencie porodu.
  • Po spozyciu obniza sie poziom cholesterolu, co jest bardzo wazne w czasie ciazy.
  • Pomaga ksztaltowac uklad miesniowo-szkieletowy dziecka. Wzmacnia zeby mamy i zapobiega wyplukiwaniu wapnia.

Dlaczego rabarbar jest przydatny w dietach odchudzajacych

Dodanie roslin do salatek pozwala zachowac maksimum witamin i przydatnych wlasciwosci oraz pomaga schudnac.

Dzieki skutecznemu usuwaniu toksyn przez rosline, normalizacji bilansu wodnego, poprawie motoryki jelit oraz eliminacji toksyn z organizmu, pomaga skutecznie walczyc z nadprogramowymi kilogramami. Uwaza sie, ze rabarbar zmniejsza apetyt.

Uzywaj lodyzek nie tylko do salatek, ale takze do zup i przystawek.

Jak gotowac

Zielony. Wyglada jak seler naciowy, mozesz z nim zrobic to samo. Musisz obrac lodyge, drobno posiekac na salatke. Rabarbar nada salatce bardzo ciekawy smak. Jesli troche wiekszy, mozesz go wlozyc do zupy. Nawiasem mowiac, swietna historia polega na drobnym posiekaniu lodygi i smazeniu na oleju. Mozesz rowniez dodac zielone lodyzki do gulaszu warzywnego …

Rozowy. Rabarbar deserowy jest gotowany, nastepnie nacierany (jesli robi sie galaretki), dodawany do sorbetow, musow. Jesli chcemy zrobic ciasto z nadzieniem z pieknych rozowych paskow rabarbaru, to szypulki nalezy zblanszowac, a nastepnie gotowac przez kilka minut w syropie cukrowym. Wtedy rabarbar okaze sie piekny i smaczny.

Korzen rabarbaru na zapalenie watroby

Przy tej chorobie dobrze pomaga wywar z korzeni rosliny.

Skladniki:

  • korzen rabarbaru – 4 lyzki lyzki;
  • woda – 970 ml.

Przygotowanie:

  • Proszek z rosliny zalac wrzatkiem. Wloz do kuchenki i gotuj przez pol godziny. Przykryj kocem i odstaw na osiem godzin. Wez gaze i odcedz roztwor.
  • Zazywaj trzy razy dziennie (1 lyzka lyzki) i pamietaj o jedzeniu miodu (1 lyzeczka lyzki). Leczenie odbywa sie w ciagu miesiaca. W przypadku dzieci pojedyncza porcja ogranicza sie do lyzeczki.
  • Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko