Rabarbar: korzysci i szkody zwiazane z produktem – przepisy kulinarne

Korzysci i szkody wynikajace z zazdrosci
Czy wiesz, ktore warzywo dr John Watson cenil ponad reszte?

Nie wiem?

Oto pierwsza wskazowka: to wieloletnie ziolo z rodziny gryczanej.

Wiec nic sie nie wyjasnilo.

Potem druga wskazowka: ma grube lodygi, duze lopianowe liscie, kwitnie bialymi lub rozowymi kwiatami, a jej owoce przypominaja orzech.

To tez nie pomoglo.

A oto trzy z jego unikalnych cech: w USA nazywana jest ?roslina pasztetowa?, spozywane sa tylko jej grube, miesiste lodygi i maja przyjemny kwasny smak.

Zgadza sie, to rabarbar!

Ta wyjatkowa roslina przynosi potrojna korzysc osobie: mozesz uzyc wszystkich jej czesci, zarowno wierzcholkow, jak i korzeni.

Lodygi zjada sam czlowiek, duzymi, rozlozystymi liscmi karmi zwierzeta domowe, a z korzeni wytwarza sie leki zoladkowe wedlug receptur sprzed tysiecy lat.

Z wygladu krzew tej rosliny przypomina przede wszystkim lopian, ale korzysci z niego plynace, jak widac, sa trzykrotnie wieksze.

Ojczyzna rabarbaru znajduje sie w Azji Poludniowo-Wschodniej, Mongolii czy Chinach, tam jest bardziej rozpowszechniona.

I przeniosl sie do Europy dopiero w XVI wieku przez terytorium Rosji.

Bardziej niz inni Europejczycy pokochali ja Brytyjczycy, uwazajac ja za typowa angielska rosline.

Ale przez pierwsze 200 lat Brytyjczycy uprawiali rabarbar tylko jako rosline ozdobna: uzywali go do ozdabiania swoich parkow, ogrodow i ogrodow frontowych.

A zaledwie trzysta lat temu ktos zasugerowal, zeby zuli lodygi tej rosliny.

Od tego czasu jest, zasluguje: na co nie jest przygotowane od niego.

Czy pamietasz, jak dr Watson zawsze cieszyl sie, gdy pani Hudson oznajmila, ze ??zrobila zupe rabarbarowa na obiad?

Och, doktor duzo wiedzial o smacznym i zdrowym jedzeniu!

Co to jest rabarbar, dzienna porcja dla czlowieka

Wartosc odzywcza lodyg jest dosc wysoka.

Przede wszystkim jest zrodlem cennego blonnika pokarmowego, ich sklad to 3,2%.

Na drugim miejscu sa weglowodany, ich 2,5%.

Trzecie miejsce zajmuja bialka z wynikiem 0,7%.

Duzo rabarbaru i witamin:

  • C ?azh 10 mg!;
  • E i PP – po 0,2 mg;
  • B2 i beta-karoten ? po 0,06 mg;
  • B1 – 0,01 mg na kazde 100 gram produktu.

Dlaczego rabarbar jest tak przydatny?

Rabarbar jest godny uwagi chocby dlatego, ze pojawia sie w ogrodach, gdy rosliny owocowe jeszcze kwitna.

W tej chwili lodygi rosliny moga zastapic jagody i owoce w walce czlowieka z awitaminoza zimowa.

W srodkowej Rosji, w polowie maja, mozna juz ucztowac na swiezych lodygach kwasnego rabarbaru.

Zanim zaczniesz zuc lodygi tej rosliny, nalezy je obrac jak banany, poniewaz powierzchnia lodyg jest szorstka.

Dzieci moga ich uzywac bez wstepnej obrobki, no coz, moze zanurzajac je w granulowanym cukrze, smakuje lepiej.

Bardzo popularny jest rowniez kompot na bazie tej rosliny.

Z jego pomoca mozna zwiekszyc apetyt, poprawic trawienie i napelnic organizm witaminami.

Kompot ma slodko-kwasny smak, dobrze pachnie i doskonale gasi pragnienie.

Przygotowanie:

  • Ponadto jest bardzo latwy do przygotowania: pol kilo obranych i pokrojonych w kostke lodyg gotuje sie przez 5 minut w 2 litrach wody z dodatkiem 5-6 lyzek cukru;
  • Gdy kompot ostygnie i zaparzy sie, mozesz dodac do niego lod, rodzynki lub cytryne do smaku.
  • Milosnicy kompotu rabarbarowego nie tylko pija go wiosna i latem, ale takze zbieraja go na dluga zime.

    Dlaczego brokuly sa tak przydatne?
    Brokuly Dobroczynne wlasciwosci tej kapusty sa bardzo cenne dla organizmu, dlaczego? Przeczytaj te informacje na naszej stronie internetowej!

    W tym artykule opisano dobroczynne wlasciwosci oleju z orzechow laskowych, wiec pospiesz sie, aby je najpierw poznac!

    Zalecamy przeczytanie tutaj: https: //notefood.ru/pitanie/obshhie-voprosy/kak-varit-pshenichnuyu-kashu.html, jak prawidlowo ugotowac owsianke pszenna. Jedz dobrze!

    Aby zachowac kompot warto wlozyc do niego podwojna norme cukru, dzieki czemu starczy na dluzej.

    Korzen rabarbaru jest od dawna znanym lekiem.

    Gruby duzy klacze na kroju jest bialy z zoltymi lub czerwonymi zylkami i smakuje gorzko ze wzgledu na zawartosc w nim glikozydow.

    Ten lek stosuje sie tylko w malych dawkach, poniewaz w duzych dawkach jest trujacy.

    Leki apteczne na bazie korzenia rabarbaru stosowane sa w celu pobudzenia apetytu i poprawy trawienia.

    Korzen rosliny, zawarty w kolekcji ziol ?Holaflux?, stosowany jako srodek zolciopedny.

    A takze z korzeni rabarbaru przygotowac lek „Chrysarobin”, ktory lagodzi cierpienie pacjentow z luszczyca.

    Ci, ktorzy lubia leczyc na wlasna reke, musza wiedziec, ze korzen tej rosliny w malych dawkach dziala wzmacniajaco na jelita, a przy wiekszych dawkach efekt bedzie odwrotny. 0,2-0,5 grama proszku z korzenia rabarbaru bedzie sluzyc jako srodek zolciopedny i wzmacniajacy, a 2 gramy proszku beda mialy dzialanie przeczyszczajace.

    Aby przygotowac korzenie jako lekarstwo, nalezy je we wrzesniu wykopac z ziemi, umyc, pokroic na kawalki i wysuszyc w temperaturze nieprzekraczajacej 60 stopni.

    Kiedy potrzebujesz proszku z korzeni do przygotowania leku, mozesz go zmielic w mlynku do kawy lub w recznym mozdzierzu z tluczkiem.

    Wykorzystanie rabarbaru w kuchni

    Podczas gotowania lodyg nalezy przestrzegac kilku zasad.

  • Lodygi sa zawsze oczyszczone z twardej powierzchni zewnetrznej;
  • Rabarbar mozna gotowac tylko na patelniach ze stali nierdzewnej lub teflonie i ceramice. Niezabezpieczone powierzchnie metalowe z pewnoscia wejda w reakcje z kwasem w roslinie, psujac w ten sposob zarowno smak potrawy, jak i wyglad potraw;
  • Niemyty swiezy rabarbar nalezy przechowywac w lodowce nie dluzej niz trzy tygodnie, szczelnie zawiniety w folie.
  • Oto kilka przepisow na rabarbar, ktory bedzie tak samo zdrowy jak surowy.

    Przygotowanie:

  • Musisz pokroic 1 marchewke i 1 korzen pietruszki w paski, wlozyc je do 2 litrow wrzacej wody, a po kilku minutach dodac pol szklanki zielonego groszku i 3 posiekane ziemniaki;
  • Ugotuj 100 g rabarbaru osobno, az lodygi zmiekna. Ugotowany rabarbar przetrzyj przez sito z dwoma gotowanymi jajami kurzymi;
  • Gdy ziemniaki i marchewki sie ugotuja, do bulionu warzywnego wlac puree z rabarbaru, gotowac 3 minuty, posolic do smaku;
  • Zupe podawac ze smietana i ziolami.
  • Przygotowanie:

  • 800 g poledwicy wieprzowej dusic w rondlu marynowanym z kieliszka wytrawnego czerwonego wina i 3 lyzek musztardy;
  • Rownolegle przygotuj sos z 300 g rabarbaru, 150 g cukru i 100 ml wody, gotujac rabarbar przez 6 minut w syropie cukrowym, a nastepnie przecierajac go przez sito;
  • Kawalki wieprzowiny ulozyc na polmisku, posypac ziolami i polac sosem.
  • Przygotowanie:

  • Przygotowanie jest bardzo proste: kilogram rabarbaru wsypac z kilogramem cukru, odstawic na dzien;
  • Nastepnie gotuj na kuchence przez 15 minut, ciagle mieszajac.
  • Wszystko!

    Swiezy rabarbar i tego rodzaju konfitura stanowia rowniez doskonale nadzienie do ciast.

    Bardzo wazny niuans: rabarbar do konserw nalezy zbierac tylko do polowy czerwca.

    Pozniej ogonki staja sie szorstkie, a stezenie kwasu szczawiowego zaczyna w nich wzrastac, co nie jest nieszkodliwe.

    Z powodzeniem laczy pektyny i kwasy organiczne, kompozycja ta dobrze przyspiesza trawienie i usuwa toksyny.

    Ale musisz wiedziec, kiedy przestac: mozliwe sa nieoczekiwane gwaltowne reakcje zoladka i jelit.

    Dlatego nie powinno sie stosowac rabarbaru u kobiet w ciazy, a kobiety karmiace sa generalnie przeciwwskazane.

    To taka cudowna roslina, ten rabarbar: bedzie karmil, leczyl i ozdobil frontowy ogrod.

    Dania z niej przygotowywane sa szybko, pieknie wygladaja, sa przydatne dla zdrowia i dobrze smakuja!

    Rozwijaj sie i uzywaj go madrze, zawsze bedziesz zdrowy i szczesliwy!

    Jaka to roslina, jej sklad, jakie korzysci lub szkody moze przyniesc organizmowi ludzkiemu, mozesz sie tego wszystkiego nauczyc:

    Natalia Ławniczak
    Autor
    Rate author
    Wiedzieć wszystko